10 år med Sjakkfantomet


Bloggeren Sjakkfantomet for mer enn 10 år siden da han la ned kortene og terningene og gikk andre veier...
Foto: Kristian Bjørnsen

I dag ville det vært min søsters bursdag, og vi skulle feiret hennes fødselsdag sammen med familien vår, men slik gikk det ikke. Jeg startet opp bloggen Sjakkfantomet for å blogge om Magnus Carlsen sin deltakelse i Arctic Chess Challenge 2007 den 28. juni 2007. Jeg startet som alltid opp ett nytt prosjekt på en merkedag. Da vi startet opp Team Bjørnsens hjemmeside 1/1-2006 var det f.eks. på Teamets grunnlegger Thomas Robertsen sin bursdag - det var ikke tilfeldig, for det er både fint og lett å huske når en side starter opp om en legger den på en spesiell merkedag. Min søster hadde fått kreft tidligere på året og jeg startet bloggen av helt andre grunner enn å minnes henne. Jeg trodde nemlig det ville gå bra med min Kristin og kreften, fordi hun var ung, ressurssterk og norsk (vi har et flott helsevesen!) og følgelig hadde hun gode odds. Da jeg startet Sjakkfantomet var det som kjent for å blogge om Magnus og Arctic Chess Challenge 2007 - stø kurs med andre ord. Men når dette gikk så bra ble jeg nysgjerrig på det nye bloggformatet - og jeg fortsatte en tid fremover med en blogg nå og da uten stø kurs. Først noen måneder senere skulle bloggen få mål og mening - men siden jeg ikke gikk ut med grunnen til at jeg holdt liv i bloggen etter ACC 2007 - er det få av dere som vet den virkelige grunnen til Sjakkfantomets lange liv som altså har strukket seg i 10 år nå.

Jeg hadde hatt bloggen i en og en halv måned da en av de største tragediene i mitt liv rammet meg. Jeg våknet tirsdag morgen den 18. september 2007 av en SMS-melding - og trøtt i øynene leste jeg "Kristin er død" - Kristin var navnet på søsteren min - som lå på radiumhospitalet og fikk cellegift på det tidspunkt. Min mor var i Oslo - selv var jeg i Tromsø. Jeg skulle komme ned når hun dro tilbake til Tromsø. Vi viste av erfaring at kampen mot kreft var en langvarig kamp, og at det var klokt å bytte om på det å være tilstede. Jeg virkelig brå-våknet den morgenen av SMS-en, og det tok litt tid før jeg fant bakkekontakt igjen. Kristin død?? Uten noe forvarsel om at kreften hadde spredd seg? Hadde de holdt noe skjult for meg? Spørsmålene var mange og svarene få - jeg tok etter telefonen for å ringe min mor - og da så jeg det. På displayet sto det at meldingen var sendt fra min egen søsters telefon - hvordan kunne hun sende en melding om at hun selv var død? Jeg kikket på meldingen igjen: "Kirsten er død" - sto det - og meldingen var altså sendt fra min søsters telefon, Kristin. Det var tante Kirsten som var død og Kristin levde.

Jeg gjenvant bakkekontrollen og begynte å skjelve lett - mens jeg hadde levd lykkelig uvitende om tantes Kirstens siste dager på Lovisenberg i Oslo - hadde jeg tenkt så mye på min søster Kristin at jeg leste feil på meldingen. Det skjedde altså triste ting i Oslo. Tante skulle begraves innen en uke og jeg måtte selvsagt skaffe flybilletter og pakke kofferten for en lengre periode. Godt å vite at familien eide en fritids-leilighet på Kolbotn der jeg uforstyrret kunne bo i nærheten av Oslo. Da morgenkaffen var drukket, flybillettene bestilt og dressen sjekket - satte jeg med i bilen, som så mange ganger før. Når hodet er fullt av tanker - er det ingenting som er så befriende som det å kjøre en lang tur utover Kvaløya - og inn i naturen for å komme i kontakt med elementene. Der ute på Kvaløya et sted - satte jeg meg ned på en kampestein ute i havgapet, fikk kontakt med elementene, og tenkte for meg selv. Jeg bestemte meg for tre ting. Jeg skulle kjøpe tante Kirsten sin bokserie "Skjebneringen" i 13 bind (hun var forfatter), for å kikke på serien for å få ett visst inntrykk av hva verdens beste tante gjorde i sine siste leveår. Jeg skulle tilbringe så mye tid jeg hadde mulighet til å tilbringe med min søster i hennes livs største kamp - og jeg skulle la sjakkbloggen Sjakkfantomet få leve etter en liten pause. Den kunne bli nyttig som terapi mot alt det vonde som kom til å skje og den dag i dag synes jeg det var tre kloke valg på en vanskelig dag.Jeg og min søster da vi begge var i de sorgløse tenårene...
Foto: Privat

Da jeg kom hjem den kvelden droppet jeg å blogge mer om den spennende VM-turneringen i Mexico. I stedet la jeg ut følgende beskjed på bloggen, sammen med noen vel utvalgte lenker: "På grunn av sykdom i familien vil jeg ikke lenger blogge faste oppdateringer fra VM i Mexico..." Da jeg kom til Oslo fire dager senere ble inntrykket av en alvorlig syk søster mer slående, og sterkere enn jeg ante, og så sterkt at jeg den dag i dag ikke klarer å skrive om vårt første møte uten å felle en tåre. Kreften hadde spredd seg og jeg skjønte etter første samtale med legene at dette spillet hadde kun en utvei. Det var nemlig ikke noe spill - det var virkeligheten som sto og banket på døren i form av døden - livet var i ferd med å renne ut... Riktignok prøvde vi alt i et forsøk på å redde gode Kristin. Hun var selv utdannet farmasøyt og hadde en halv legeutdannelse på CV'en, og hun visste hva hun ville på slutten av livet. Prøve å få det beste de hadde i USA til å reversere kreften. Det fikk hun prøvd - men selv verdens beste leger kunne ikke utrette mirakler - og høsten 2008 mistet vi henne. På den tiden visste jeg også at min mor hadde relativt kort tid igjen av sin kreftsykdom - en mindre aggressiv kreftform riktignok - men likevel gikk det ikke mer enn 5 år før min mor også tapte kampen mot sin kreft.

 


En pur ung Sven på hytta Dokken med sin mor påsken 1972
Foto: Privat

Så bloggen Sjakkfantomet ble i mange år en slags terapi fra den mørke avgrunnen som truet. Ved å sysselsette tankene i sene kveldstimer med sjakk, i stedet for å la de flyte fritt, holdt jeg nok hodet over vann og fikk en bedre hverdag enn jeg ellers ville gjort. Min mor likte aldri at jeg skrev så mye om Magnus Carlsen og brukte tid og krefter på han og sjakken. Bruk dem på deg selv - brukte hun å si! Men en rosa-blogger har jeg aldri vært, og kunne aldri blitt, og noe som jeg brente for og kunne mye om var det jeg ønsket å skrive om. Jeg hadde allerede hatt et bokprosjekt i mangen - men en blogg var selvsagt mye større og vanskeligere å holde i livet år etter år.., Men det var kanskje nødvendighet for meg en periode å dyrke sjakken, Magnus og de gode historiene fra sjakken rike... Det er tross alt en fest sammenlignet med døden... Dessuten har jeg hele veien hatt drømmen min - som er å få utgitt noen bøker. Ikke bare om sjakk - men om viktigere ting som livet også. Den som lever får se om jeg klarer det målet - men går det ikke det har jeg har jeg alltids andre planer. Livet er som kjent veien og ikke målet. Årene med sene kvelder - der Sjakkfantomet ble skrevet - går altså mot slutten. Det har vært en fin reise på flere måter - selv om det først og fremst har skjedd triste ting i livet mitt i løpet av disse årene. Siden dette blir Sjakkfantomet sin siste vanlige blogg her hos blogg.no (et domene jeg ikke eier) - så må den selvsagt inneholde mer enn fortellingen om Sjakkfantomets fødsel og vei videre - den må inneholde noe om sjakk også.

 

Her er mine 10 år med Sjakkfantomet - sett gjennom 10 innlegg:

 

1. Her er bloggen jeg husker best fra 2007:

Magnus Carlsen - Teimour Radjabov LIVE

Da jeg startet bloggen min i juli 2007 spilte Magnus Carlsen i Biel og en av mine aller første blogger ble en LIVE-blogg fra Biel. Den slo virkelig an selv om den var både spontan og uten noen form for forhåndsomtale. På den tiden var nett-dekningen av turneringer stort sett på ulike sjakkservere - og LIVE-blogging var noe helt nytt - i Norge. Ryktet om den forrykte nordlendingen som trodde han kunne kommentere Magnus Carlsen sine dype sjakkpartier LIVE, under kampens hete, spredde seg som ild i tørt gress og for første og siste gang i bloggingens norske historie nådde en norsk sjakkblogg førsteplassen på lista over mest leste blogger i Norge!

Svenske Kriztiiin kommenterte hendelsen slik: 

"Svenska blogg.se har en topplista. Där är det fanimig BARA modebloggar som ligger!
Norska blogg.no har också en topplista. Ettan där heter Sjakkfantomet och bloggar om schack!

Life is wonderful!"

Ja, livet lekte da jeg startet bloggen - men det skulle ikke leke så lenge som du nå vet...
 

2. Her er bloggen jeg husker best fra 2008:
Anand forsvarte VM-tittelen i sjakk
 

VM-matchen i 2008 ble helt spesiell for meg da min søster døde under denne matchen - og det var godt å skrive i sene kveldtimer for å holde de tunge tankene på avstand. Tårene over henne felte jeg den dagen legene i USA kunne meddele at "svulsten er nå vokst inn i hjertet". Jeg fokuserte altså på sjakken når kveldene ble lange, og levde meg inn i den. Å ta inn over seg sykdom og død i de hektiske årene ville ikke vært lurt, så da ble det Anand vs. Kramnik med hud og hår - og det varmet ekstra at dere det året var rause med meg i kommentarfeltet. Et godt minne er Rune Djurhuus' oppsummering av VM i kommentarfeltet:

Rune D.
Skrevet: 30.10.2008 kl.11:49
"I tillegg til velbegrunnede og velskrevne analyser der både sjakkhistorie, matchpsykologi og sjakkunnskaper er på ypperste nivå, er jeg også imponert over den gode kvaliteten på kommentarene..."

 

3. Her er bloggen jeg husker best fra 2009:
Intervju med Magnus Carlsen

Når en skriver om sjakk må en ha gode kilder, en må ha informanter, en må drive god research og en må ha store kunnskaper om både historie og fakta. I tillegg må en sjekke fakta tidlig og sent, og en bør også ha en viss teft og visjoner. Men mest av alt har min styrke i årene løp vært det analytiske - evnen til å analysere store, kompliserte sammenhenger, for så å spytte det ut i mer eller mindre forståelige setninger - som forklarer disse kompliserte sammenhengene på en mest mulig presis måte. Jeg trodde strengt tatt ikke at så mange av dere visste hvor mye kunnskap og analyser det lå bak bloggen før sterke folk som Djurhuus og Tallaksen-Østmoe begynte å rose arbeidet i all offentlighet. Det var selvsagt hyggelig - men den største gleden av det å blogge er å nå ut til meningmann. Til deg som ikke har så mye sjakk i blodet - og som har lært noe helt nytt i møte med Sjakkfantomet, og hans små og store skriverier, om Magnus Carlsen. At jeg i 2009 så fikk et intervju med hovedpersonen selv var veldig hyggelig og en fin gest fra Team Magnus - og senere har det blitt nok et intervju med verdensmesteren vår. Allikevel husker jeg intervjuet fra 2009 best - fordi Magnus på den tiden ga svært få intervjuer.

 


I 2009 fikk jeg et intervju med Magnus og i 2015 fikk jeg autografen hans som jeg ikke hadde våget å spørre om før...

 

4. Her er bloggen jeg husker best fra 2010:
Looking back at Arctic Chess Challenge

En periode hadde jeg en urealistisk tanke om «å bli oppdaget" slik at jeg fikk en fast sjakkspalte inn mot "sjakk-OL" på hjemmebane i Tromsø. Som dere vet valgte Tromsø 2014 andre aktører - og strengt tatt synes jeg vel det er litt trist at vi under sjakk-OL i Tromsø ikke fikk sjakken til å skinne ut til verden på en like bred front som den gjorde under Arctic Chess Challenge i sine glansdager. Derfor er jeg meget stolt over mine bidrag, både engelsk og norsk, til Arctic Chess Challenge fra 2007-2010. Spesielt i 2007 var det morsomt å blogge om turneringen fordi to lokale håp tok IM-napp og fordi Magnus var tilstede. I årene 2008-2010 skrev jeg også en rekke artikler for kjente utenlandske nettsteder på engelsk. Her en artikkel fra Chessdom som jeg er mektig stolt over at jeg har klart å skrive :-) Dette er trolig det beste Sjakkfantomet har skrevet - ever - i egne øyne.

 

5. Her er bloggen jeg husker best fra 2011:
Sjakkspilleren Jan Sigmund Berglund

Sjakkfantomet var et navn som først var knyttet kun til bloggen - selv kalte jeg meg The Wiz som i Wisløff og Wizzard - altså Trollmannen som skrev om sjakk, et navn venner fant på... Men Bergens og Gullaksen refererte til Sjakkfantomet slik at jeg på folkemunne bare ble hetende Sjakkfantomet og da jeg på et stort kjøpesenter en dag i 2008 hørte en kar rope fra en av hyllene: «jammen, er det ikke Sjakkfantomet da?» - så bestemte jeg meg for å våge å kle det fine, men akk så tendensiøse, navnet på meg. Etter det har bloggen og bloggforfatterens alter ego hatt samme navn. Sjakkfantomet er jo en fiksjon - ingen enkelt person kan skrive en slik blogg helt uten hjelp. Jeg har derfor gode venner som kommer med innspill, utspill, ideer, engasjement og som diskuterer ting med meg. Thomas er en slik kar. Han kan utrolig mye sjakk og fordyper seg ofte i et tema som og går helt til bunns i akkurat det ene temaet. Han har jeg hatt mange, og lange, samtaler med som har betydd enormt mye for meg og min sjakkinteresse. De viktigste jeg har hatt fast kontakt med i årene løp - er i alfabetisk rekkefølge Audun, Even, Jan, Jussi og Thomas - men også hjelp fra andre er selvsagt mottatt. I tillegg er det utrolig hvor mye hjelp jeg får fra ting som ChessBase, Olimpbase, Wikipedia, Chessbomb, Chessgames.com, Openingexplorer, Google for å nevne noe - store kunnskaper i IT er alfa og omega. Sjakkfantomet ville vært fattig uten disse hjelpemidlene. Derfor velger jeg å hylle min kanskje beste venn her, sjakkspilleren Jan S. Berglund, som står som et slags symbol for alle sjakkvennene mine - han er så positiv og fin i formen at det alltid er en glede å være sammen med han, og ofte får jeg ny inspirasjon til å skrive av å være sammen med han:

 

5. Her er bloggen jeg husker best fra 2012:
Magnus Carlsen vinner Grand Slam-finalen 2012!

Å følge Magnus har vært bloggens hovedidé. Jeg drømmer blant annet om å skrive ferdig en hel bok om Magnus - og for å klare det prosjektet må han følges tett i årevis. I Jantelovens land er det farlig å tro at du kan noe andre ikke kan - men jeg tror få i Norge har fulgt Magnus like tett som meg i årenes løp - og i så fall har jeg noe å skrive om... Noe av det jeg husker best ved Magnus er hvordan han ble verdensmester i 2013, men også hvordan han knuste Anand allerede i Bilbao i 2012. Skal jeg velge ut et kommentert parti fra bloggen Sjakkfantomet gjennom de siste 10 årene - må det bli partiet mellom Magnus og Anand fra Bilbao 2012. Der var Magnus på topp og der var kommentatoren Sjakkfantomet på sitt beste. Eller hva skal vi si om det sjakklige ordspråket "En springer på randen - er en springer til fanden." Det er i hvert fall slike små selvkomponerte blomster jeg er fornøyd med i ettertid.

 

6. Her er bloggen jeg husker best fra 2013:
VM i sjakk med Magnus Carlsen - 10. matchparti

VM-matchen i 2013 var spesiell. Selv var jeg vikarlærer på en skole i Tromsø og mellom hvert friminutt fulgte jeg matchen, og sent om kvelden skrev jeg flere spaltemetere, om det som skjedde. Norge var i ferd med å få en verdensmester i sjakk! Det var herlig og jeg skrev meg faktisk inn i norskbøkene for ungdomskolen under den VM-turneringen. Hyllesten til VM-helten Magnus Carlsen ble nemlig fanget opp av Gyldendal og er i dag å lese i Gyldendals norskverk der kroningen av "Kong Magnus" på bloggen Sjakkfantomet blir gjengitt i sin helhet som et eksempel på en samtidstekst for 10. klassetrinn.

 


Sjakkfantomet inn i tekstene til Gyldendal om litteratur og kultur i 2013

 

7. Her er bloggen jeg husker best fra 2014:
Sjakk-OL - 11. runde: Kina og Russland til topps!

Sjakk-OL på hjemmebane ble ikke like stort for meg som forventet - kanskje fordi jeg ikke hadde noen offisielle funksjoner, kanskje fordi det ble vel stort og World Cup 2013 ble derfor mye større, eller kanskje fordi jeg mistet min mor 1 år før og enda var nede i kjelleretasjen. OL hadde tre høydepunkter for meg. Det ene var det å se musikalen Chess sammen med min gode venn Thomas, det var stort! Det andre var å oppleve åpningsseremonien på nært hold og nært baren med min gode venn Jussi. Etterpå fikk vi ut på byen der vi blant annet minglet med Bård Vegard Solhjell og så spillere som Kramnik og Ivanchuk passere i det nære... Det tredje var selvsagt å se Kina vinne i siste runde. Kina var min fars hjemland fra han ble født der, til han 12 år gammel flyttet hjem til Norge i 1950. Han hadde kinesisk Nanny og han hadde kinesiske venner og angivelig kinesisk som morsmål ifølge han selv... Uansett lærte jeg å spise av min far på to helt unorske måter - ved å spise med pinner eller med gaffel og kniv på amerikansk maner. Helst det siste og derfor er det ikke rart at Sjakkfantomet ble en liten skrue som holdt denne bloggen levende i 10 år. Når faren din er født i Kina, og studerte i blant annet USA, så lærer en fort å tenke utenfor den norske «boksen».


8. Her er bloggen jeg husker best fra 2015:
Svens Sjakkskole: Del 3 - Bøndene er sjakkspillets sjel

Jeg er allmennlærer av utdannelse med A i pedagogikk. Det første er nok mange, men det siste er jeg litt fornøyd med siden det å kunne pedagogikk godt er et av mine hjertebarn. Når jeg også er Norgesmester i analytisk sjakk - så er serien «Svens Sjakkskole» min nisje og et slags hjertebarn på bloggen. Det har riktignok ikke blitt mer enn 9 utgaver - men noe gull må jeg jo spare på, om jeg skal skrive bok om sjakk. Så tilgangen på det beste stoffet har altså begrenset seg noe. Allikevel er jeg meget godt fornøyd med det som står på trykk i de 9 utgavene som er gitt ut. En av Norges fremste sjakktrenere, Ole Valaker fra Bergen, fortalte meg i et svakt øyeblikk at han hadde skrevet ut hele Svens Sjakkskole og latt et par av sine beste elever få bite i materialet. Slikt varmer et gammelt sjakkhjerte! Å spre sin kunnskap til den neste generasjonen er vel noe av det mest meningsfylte vi kan gjøre i livene våre selv om sjakk i seg selv ikke er det viktigste å spre videre.

 

9. Her er bloggen jeg husker best fra 2016:
NM-minner - Stavanger 1997, IM-tittel og Østenstad

Noe av det fineste vi nordmenn gjør er å stille opp for hverandre - vi kaller det ofte dugnad. Kjært barn har mange navn og frivilligheten i Norge rommer mye mer enn dugnader. Jeg har forresten prøvd å få dere til å frivillig betale en liten slant i brønnen til Sjakkfantomet ved å sette opp en donate-button til høyre - slik at alle mine utgaver av Houdini, ChessBase, NIC-magasinet, Informatorer osv. ikke måtte betales av egen lomme - men at dere som fikk et utbytte av bloggen, også bidro til den. I Norge er dessverre ikke slikt helt stuerent - men i USA er slikt helt OK og heldigvis kommer det mer og mer i Norge med VIPS og selv Donate-buttons sprer om seg nå. Allikevel er det få som skjønner sitt ansvar om å verne om sine "favorittbiter". Avisene de leser, sjakksidene de følger og Wikipedia som de bruker daglig. Selv gir jeg en slant til TWIC - fordi han som lager The Week in Chess - virkelig fortjener det. Jeg har gitt mitt bidrag til andre ting som i utgangspunktet er gratis også - som Wikipedia, et par sjakkblogger og sjakkside som det var verdt å støtte. I tillegg har jeg støttet nettsteder der en spiller sjakk med stor kvalitet og til et sted som heter Chessgames.com der jeg selvsagt er betalende medlem fordi det er det eneste «rette». Å bidra er viktig hvis en vil at noe skal vare over tid. Å klage over at kreft er en del av verden uten å gi, eller å klage over nød i den tredje verden uten å gi sine små bidrag er for meg uforståelig. Make a difference first! Det er i hvert fall mitt motto.Derfor bidrar jeg også på min måte til klubblivet i Tromsø - der jeg ikke bare er betalende medlemsavgiften som alle andre, men også skriver faste spalter online. I 2015/16 bidro jeg med mye frivillighet til Landsturneringen 2016 som ble spilt i Tromsø. Et av min viktigste bidrag var å skrive en NM-blogg og bidra til NM-bulletin. Husker du de to?

 

10. Her er bloggen jeg husker best fra 2017:
Magnus Carlsen, sjakken og livet

Jeg leste nylig en kjent norsk sjakkblogger som skrev at han selv var journalist, mens Sjakkfantomet var et godt eksempel på en blogger som i all hovedsak skrev "...subjektive betraktninger skrevet hjemmefra." og følgelig kun var for en blogger å regne. Slik har det aldri vært med Sjakkfantomet - jeg har skrevet når jeg har tid - uansett hvor jeg har vært og selvsagt har prinsippet om at «timing is everything» kombinert med prinsippet om «at du må gå til kildene» vært helt essensielle for meg. Jeg har da også vært ute en vinterdag før, og noe av det første jeg gjorde da jeg startet å blogge var å møte Magnus og Henrik selv ved flere anledninger for å få en klart bilde av dem og av Magnus personlighet. I tillegg har jeg hatt mange informanter i årenes løp. Jeg har også spilt sjakk på elitenivå og backgammon på det aller høyeste nivået - der jeg blant annet har vært profesjonell i årevis - og spilt om relativt store summer. Jeg har også slått en spiller som Magnus Carlsen i bullet online - og slått en rekke verdensstjerner fra min egen generasjon i lynsjakk på nettet - blant annet på ICC. Jeg føler at jeg har prestert - og at jeg dermed vet litt om det en trenger å vite for å skrive en blogg om de beste sjakkspillerne i verden selv om jeg aldri har vært der oppe selv. Jeg regner meg som belest og det er nok det viktigste esset jeg har i ermet. Dette  reflekteres av det Rune Djurhuus skrev i oktober 2008 om å kunne sin historie. Men for å være en god sjakkjournalist - må du ifølge Sjakkfantomet også ha orden på minst to andre felter. Du må ha sjakkintegriteten din i orden. Det betyr at du både må ha en viss avstand og en viss uavhengighet fra det du skriver om. Dessuten må du ha store kunnskap om det du skriver om i både nåtiden, fortid og til dels i fremtid. Du bør også våge å ha slagkraftige meninger og analyser... I tillegg må du selvsagt komme med noe genuint nytt - og her håper jeg at Sjakkfantomet har bidratt med mange pilotprosjekter og mye godt sjakkstoff sugd fra eget bryst.

Analysene hos Sjakkfantomet er altså ikke noe brygg som er kokt i hop på gutterommet av en ungutt. Det ligger ofte dype analyser bak det som presenteres og det er ofte blitt til i samspill med andre. Vi har drodlet, lest oss opp på, og tenkt rundt ulike tema som så har modnet og blitt offentliggjort. Når analysen så er ferdiggjort av meg, så har jeg skrevet det ut og gitt det ut hos Sjakkfantomet. I 2017 er det fortsatt artig å lese gamle utgaver av Sjakkfantomet fordi jeg ser at vi ikke har gjort oss helt bort - og at det faktisk noe å være litt stolt over... Så takk til spesielt til deg Jussi, som har doktorgrad i jus og er en fin fyr med to barn og kjerring i ditt eget liv. Men som også har stor pasjon for sjakk og er en nær venn av meg som jeg ofte diskutert stort og smått sammen med. Sjakkfantomets liv hadde stoppet av og penslet inn på andre områder om jeg ikke hadde hatt deg å støtte meg på opp gjennom årene. Å ha hatt ulike sparringspartnere har vært gull verdt for spalten Sjakkfantomet - og for mitt syn på sjakkspilleren Magnus Carlsen.Jussi har vært på to av VM-matchene til Magnus så langt, og fulgt han tett på, senest i Stavanger under Norway Chess 2017. Spalten "Magnus Carlsen, sjakken hans og livet" er en av mange spalter der vi har spilt ping pong med hverandre før jeg helt på egenhånd har skrevet ut tankene jeg satt tilbake med etter våre samtaler. Det er slike spalter jeg er best fornøyd med hos Sjakkfantomet, for sammen med de dype analysene av partier - som jo er en histore for seg selv - så er det disse unike bloggene som er Sjakkfantomet sjel. 

 

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

Et av de hyggeligste minnene fra bloggens liv kom et snaut år etter at min søster døde. Vi skriver 2009 og Magnus Carlsen presterte stort i Nanjing med en 3002-prestasjon. Da var det gøy å være Magnus-fan. Nordens kanskje fremste blogger, Lars Grahn, avsluttet turneringen med et morsomt innlegg viet Sjakkfantomet.

 

Hentet fra bloggen Lars Grahns blogg Inte Bara Schack som jeg anbefaler varmt:

"Sjakkfantomet analyserar

När Magnus Carlsen spelar brukar de djupaste internet-analysererna finnas hos norrmannen Sven Wisløff Nilssen, alias Sjakkfantomet. Om du vill ha hjälp att sätta Magnus prestation i Nanjing i perspektiv så rekommenderar jag läsning av Schackfantomens omfattande prestationsanalys tidigare i dag. Där finns också partianalyser." - Lars Grahn, 2009.

Bedre skussmål fra mer kompetent hold kan en vel ikke få - la det være de siste ordene på bloggen www.sjakkfantomet.blogg.no - så sees vi igjen et eller annet sted i fremtiden.

 


Sjakkfantomet liker sjakk like godt nå som da han var 18 år gammel og spiller lynsjakk med stort utbytte!
Foto: Rebecca Lundqvist

Kanskje får jeg lyst til å starte opp et eget Sjakkfantom-domene med tid og stunder - kanskje ikke... Domenet er parkert i tilfelle...

 

Takk til blo'fansen fra Your's Truely Sjakkfantomet:

Jeg vil også benytte anledningen til å takke blo'fansen - for en fantastisk gjeng dere er!  Merk dere stormester Djurhuus sine ord fra 2008: "...er jeg også imponert over den gode kvaliteten på kommentarene..." For kommentarfeltet har levd sitt eget liv i alle disse årene og kunnskapen til blo'fansen - Magnus sine største fans - har bidratt til å løfte denne bloggen med minst to hakk.

Så takk alle sammen - dere har vært strålende og uten dere hadde dette eventyret aldri funnet sted!

 

48 kommentarer

KT

28.07.2017 kl.10:31

Takk for dine fantastiske bidrag både på denne bloggen og ellers - og lykke til med bokprosjektet.

Sven

28.07.2017 kl.10:57

Tusen hjertelig takk!

Pål Norvoll

28.07.2017 kl.11:20

Hei! Du skriver nå rasende godt. Dette siste innlegget traff meg nå midt i hjertet. Lykke til videre! Håper det kommer mer sjakkskriverier fra deg etter hvert :)

Sven

28.07.2017 kl.11:23

Takk for det Pål.

Skriver jo blant annet for Tromsø Sjakklubbs hjemmesider og de har mange friske talenter det er verdt å lese om :-)

Jan Sigmund

28.07.2017 kl.13:29

Dette innlegget leste jeg med tårer i øynene gode venn. Dine skriverier både her og på andre steder har jeg hatt gleden av å følge tett gjennom årene. Enormt imponerende. Utrolig faglighet både innen sjakkens alle felter, men også på å følge opp alle kommentarer du har fått. Jeg er også stolt over å ha kunnet bidra noen få ganger og stolt over å ha en så utrolig dyktig, fin og ærlig venn. Jeg vil savne Sjakkfantomet, men er så glad for at du fortsatt vil skrive og dele på kunnskap og ferdigheter i en eller annen form. Dine bidrag til klubben er uovertruffen. Og ikke minst er jeg glad for at vi treffes ofte gode Sven. Du er fantastisk også som venn. Takk Sven.

Frank Henriksen

28.07.2017 kl.15:05

Kjære Sven!

Ja det er omtrent med sorg i hjertet da jeg leste bloggen din i morges! Historien din om din familie var virkelig tragisk å lese! Å at du nå tar en pause fra bloggen er også tragisk! Men din kjærlighet til sjakken vil heldigvis aldri dø hen! Håper at når du har fått tenkt deg om en stund at du vil finne tilbake til Fantomet å bloggen din? For sjakk Norge trenger deg Sven!! Du er et Sjakkgeni som e umistelig! Det har vi alle fått in med den berømte teskjea! Det kan være godt med en pust i bakken noen ganger det e noe vi alle trenger i en hektisk hverdag! Du vil bli savnet Sven! Men når vi tenker tilbake på all den formidlings evnen og det fantastiske sjakkstoffet du har servert oss opp gjennom årene så har vi minnene om hvor fantastisk sjakkspillet er! Takk Sven! Du blir aldri glemt! De beste ønsker for et godt liv å en strålende sjakk fremtid ønsker både jeg å hele sjakk Norge deg! Vi høres Sven! Hilsen Frank!

Ole Morten Persen

28.07.2017 kl.15:15

Det er en tid for alt, heter det. At du velger å avslutte denne bloggen med et så rørende innlegg er kanskje den beste og mest passende avslutningen den kunne få ut ifra hva du skriver. Det står stor respekt av at du deler så sterke følelser som åpenbart har vært i sving her med dine lesere. Det å miste nære familiemedlemmer preger en resten av livet, på godt og vondt. Så når vi lesere har nytt godt av din terapi, så må vi være evig takknemlige.

Som en av de faste leserne over flere år, og som rimelig fast bidragsyter i kommentarfeltet, så vil jeg bare si om bloggen at den har vært en bauta i norsk sjakk på nettet. Vi har blitt servert kvalitet en skal lete lenge etter. Den har engasjert og vært tankevekkende, og vi har hatt mange innholdsrike og lærerike meningsutvekslinger her. Det er med dyp respekt jeg ønsker deg lykke til med nye prosjekter, og samtidig har jeg en liten magefølelse på dette ikke er det siste vi har hørt fra Sjakkfantomet. Navnet har du forresten levd opp til, og det til det fulle!

tor

28.07.2017 kl.15:27

trist å se at du gir deg

du får nok ånden (som går )over deg igjen

Sven

28.07.2017 kl.16:34

Jan Sigmund,

Takk for fine ord, Jan. Jeg vil fortsatt skrive mye - så de som leser f.eks. TSK sine sider blir dessverre ikke kvitt meg riktig enda ;-)

Frank,

Kjærlighet til sjakken vil jeg alltid ha, Frank. På et eller annet plan har det alltid vært en av de viktigste tingene i mitt voksne liv. Selvsagt er jeg ikke noe sjakkgeni - og vi alle er så enkel å erstatte at det nesten er trist å tenke over på det stor plan....

På det lille plan - i nære relasjoner og i familier - er vi derimot umistelige for hverandre og husk nå en ting. Sjakkfantomet vil stå her og skinne i mange, mange år fremover med sine 967 innlegg og 14748 kommentarer. Jeg har ordnet meg slik at den ikke skal ha reklame og at den ikke skal forsvinne med det første...

Ole Morten,

Takk for alle fine debatter, meningsutvekslinger og ikke minst alle dine skarpsindige iakttakelser. Du har vært som en stifinner for Sjakkfantomet til tider og vist vei. Andre ganger har du vært som en matros på dekk og staket ut ny kurs som det heter på skibsspråket - når skuta navigerte ut av kurs var Ole Morten der og navigerte innover på Magnus-leia igjen ;-)

Tor,

Ånden kommer over meg daglig - men jeg har nok av skriveprosjekter og det største problemet (men ikke eneste) med Sjakkfantomet er at bloggen ligger på et domene (ikke Word Press) som jeg ikke har fullt eierskap til - og ei heller fulle muligheter til å skape gode grafiske løsninger på. Fremtiden er mobile enheter og der er ikke Sjakkfantomets blogg up to date - og det er umulig å bli up to date her på blogg.no.

Ole Morten Persen

28.07.2017 kl.17:26

Å få slike skussmål av Sjakkfantomet er en ære. Takk for det!

Sven

28.07.2017 kl.17:30

Bare hyggelig Ole Morten.

Kommentarfeltet har vært en av Sjakkfantomets store styrker og takket være en god tone hele veien har vi kunnet ha et åpent og fint kommentarfelt. Det kommer jeg til å savne!

Ole Morten Persen

28.07.2017 kl.17:54

Ja, kommentarfeltet har vært viktig. Det har vært alt det et godt kommentarfelt SKAL være. Viktigst av alt er at deltakerne har vært saklige. Da er det lov å være uenige, og det er viktig. For uenighet er det som gir oss alle en videre horisont. Så er det opp til oss alle å være ydmyke nok når vi tar feil, for det baner vei for ny lærdom. Dette gjelder jo ikke bare om sjakk, men om livet generelt.

Alf Wilhelm Lundberg

28.07.2017 kl.17:56

Takk for velskrevne, engasjerende og interessante kommentarer i en årrekke på høyt nivå! Du har alltid behersket kunsten med å skrive så godt om sjakkens dramatikk og problemstillinger at man faktisk ikke alltid trenger å gå igjennom partianalysene, da man før partiet analyseres allerede har blitt servert en slagkraftig litterær tekst! :) Har vært en fornøyelse å følge deg gjennom disse årene og er veldig takknemlig for å ha kunnet følge med på Magnus og sjakk-Norges utvikling gjennom de ekstremt kompetente brilleglassene til Sjakkfantomet. Det var også en ære å bli omtalt etter Det Åpne NM på Fagernes i 2015, tror jeg bare for moro skyld skal sende deg partiet mitt mot Endre Machlik i siste runde der, det ble et skikkelig angrepsparti i Caro-Kann der vi begge måtte vinne for å ha sjans til å henge med i kampen om førsteplassen! :) Skal følge deg videre i Sjakkspalta, og har planer om å undervise meg selv med Sveins sjakkskole i 9 deler via bloggen før det evt blir bok. Lykke til videre med skrivingen og sjakken! Hilsen Alf

Jan Roald Jensen

28.07.2017 kl.18:18

Det har vært en utsøkt glede å følge deg I disse årene! Fantomet har gitt meg økt kompetanse og forståelse innen sjakkens verden. Mange takk for alle gode poenger, ideer, kommentarer og historier. Lykke til på reisen videre.

Joachim Solberg

28.07.2017 kl.20:04

Vil takke deg for mye utrolig flott blogging her på bloggen, Sven.Lykke til videre på livets ferd. Godt vi kan lese fra din penn på TSKs hjemmeside.

Geir Sune

28.07.2017 kl.20:27

Det er en tid for alt, og dette var et rørende punktum for en flott blogg som vil bli savnet. Det har alltid vært en glede å lese Sjakkfantomet. Takk for alle de velskrevne og velanalyserte innleggene du har delt med oss!

Martin Andersen

28.07.2017 kl.20:43

Bravo ! Takk for alle dine skriverier op gennem årene.

Hilsen

Martin.

Even Hartmann Flood

28.07.2017 kl.21:38

Jeg vil slutte meg til alle de som hyller deg og alt arbeidet du har nedlagt i alle disse årene. Du har gjort veldig mye arbeide av høy kvalitet og inspirert mange. Det du skriver om starten var spesielt sterk for meg som kjente både Kirsten og Kristin for lenge siden og har gode minner om begge.

Men et viktig spørsmål, blir bloggene dine liggende her så vi kan kose oss med arkivet eller forsvinner det også. Det siste vil jo være meget trist, for å si det mildt!

Sven

28.07.2017 kl.22:21

Ole Morten,

Kloke ord der Ole Morten. Etter å ha sett ulike kommentarfelt på Instagram og andre blogger så klyper jeg meg av og til i armen og er fornøyd med kvaliteten på kommentarene her hos Sjakkfantomet. De har vært en berikelse!

Alf,

Tusen takk for velvalgte ord. Jeg har vært så heldig å ha mange kunstnere og skribenter blant mine mange tusen lesere opp gjennom årene. Det har vært en inspirasjon. Send gjerne partiet mot Endre - jeg elsker kampsjakk og partier av kjentfolk er en glede å spille igjennom :-)

Jan Roald,

Takk for hyggelig kommentar

Joachim,

Takk for det Joachim. Takk også for din inspirasjon med egen blogg, dine mange fine innspill og din ukuelige lidenskap for sjakken som formelig oser av deg :-)

Geir Sune,

Tusen takk til deg også Geir Sune. Jeg har prøvd å nå meningmann, men når jeg har nådd inn selv til en IM i sjakk - så må jeg ha gjort noe rett. Godt å ha deg med på laget - så sees vi kanskje igjen i et annet kommentarfelt en gang.

Martin,

Bare hyggelig Martin - og takk til mine mange danske lesere opp gjennom årene som har holdt borgen i sør intakt ;-)

Even,

Ja, akkurat de linjene beveget nok noen - det er tøft å få realitetene så raskt innover seg som en sms-melding kan føre til - og samtidig førte det jo til at jeg fikk vite den virkelig sannheten om mins søsters helsetilstand...

Domene Sjakkfantomet.blogg.no er kjøpt og betalt til evig tid. Det betyr at så lenge firmaet bak består og de juridiske avtalene holder vann - så vil bloggen være oppe. Derfor er det bedre å tenke at bloggen ligger brakk, enn at den tas ned. Det gjør det ikke. Her kan en kose seg og skulle jeg få ånden over meg - så vil jeg sikre alle spaltene i bloggen (men ikke kommentarene) over på et domene jeg har full kontroll over. Det har vært planen i årevis - men siden intet spontant har skjedd fra min side - fant jeg nå tiden moden for å stake ut en annen kurs.

Jonny Fredriksen

28.07.2017 kl.23:59

Hei Sven!

Kan ikke annet enn å slutte meg til alt som er sagt om deg og denne bloggen som har eksistert så lenge som 10 år. Var spesielt sterkt å lese om hva skrivingen har betydd for deg i sorgen over å ha mistet din mor og sin søster i løpet av disse årene.

Din kunnskap i forhold til sjakk og den dybden i det du har levert av skriverier her på bloggen har vært til enorm inspirasjon for meg når det gjelder mitt forhold til sjakk. Enten det er å følge med på små og store turneringer som foregår eller det er de to-tre gangene man spiller turnering i løpet av året.

Er veldig lettet over at du vil fortsette å skrive andre steder. Skal være flink framover å lese Sjakkspalta og kikke innom Tromsø sine sjakksider.

Vet at flere har nevnt det før her på bloggen men jeg må bare understreke at jeg håper at du en gang bruker dine kunnskaper til å skrive bok. Kan garantere 100% at jeg kommer til å kjøpe den!

Til slutt må jeg bare få stille deg et spørsmål. Kanskje litt på siden nå når du avslutter bloggen. Men jeg ble sittende sammen med noen bekjente (som spiller litt sjakk på hobbybasis) på en middag i desember 2013. Dette var rett etter at Magnus hadde blitt verdensmester og sjakkfeberen var kommet til landet.

Vi ble sittende å snakke om VM-matchen og den generelle oppfatning blant de jeg snakket med var at det var litt småsensasjonelt at Magnus skulle vinne over Anand. Jeg ble veldig overrasket over dette og sa at jeg holdt Magnus som klar favoritt mot Anand på forhånd og (nå kommer poenget mitt) at rent teoretisk ville jeg holdt Magnus som absolutt kapabel allerede i 2010 til å slå Anand i en tilsvarende match. Dette var de ihvertfall uenige i. Men det fikk de selvsagt lov til å være;-)

Spørsmålet som jeg har somlet i 3,5 år med å stille deg er derfor: Tror du at Magnus i 2010 hadde kunnet slå Anand i en tilsvarende match?

Jeg vet at Magnus hadde en dårlig siste halvdel av 2010. Men la oss si hvis begge kom i toppform til den matchen?

Hadde vært interessant å høre hva du tror om det.

Sven

29.07.2017 kl.00:12

Hei Jonny og takk for dine gode kommentarer i alle år her hos Sjakkfantomet. Hyggelig at du blir med på reisen videre hos Tromsø Sjakklubb og muligens også hos Sjakkspalta - flott at jeg har vårt til inspirasjon for deg :-)

Våren 2010 vekslet Anand og Magnus på å ha verdensener-posisjonen i sjakk. Anand måtte til slutt gi tapt sommeren 2010 og etter det har Magnus toppet alle lister. Anand slo i 2010 Veselin Topalov i en VM-match i Sofia uten å virkelig imponere. Han vant først matchen da Topalov gikk "all in" med de hvite brikkene i siste matchparti og tigeren fra Madras kontret momentant. Ut fra det vi vet om Anands spill i Sofia under den VM-matchen og det vi vet om Magnus sitt spill i Nanjing i oktober der Anand var til stedet - tror jeg Magnus ville vunnet en VM-match allerede i 2010. Han vant som kjent Nanjing 2010 et helt poeng foran Anand...

Jonny Fredriksen

29.07.2017 kl.01:00

Hei igjen!

Jeg glemte av Nanjing når jeg sa at siste halvdel av 2010 var dårlig for Magnus. Kan vel si at det gikk litt opp og ned den høsten for ham. OL var jo ingen suksess for ham og Bilbao var litt bob bob.

Men jeg tror at Magnus med sin energi og sitt vinnerinnstinkt ville blitt for mye for Anand selv da. Glemmer aldri Magnus sin første seier i langsjakk over Anand i 2009 i Linares...et mesterverk av et sluttspill! Ser for meg at Anand ville blitt sakte men sikkert slitt i filler av Carlsens teknikk i sluttspillet i en slik match. (slik som i 2013 også!?)

Takk for din vurdering! Godt å få bekreftet at man ikke er helt på jordet i sine vurderinger av Carlsen og hva han står for.

Sven

29.07.2017 kl.08:38

For å være presis tror jeg Magnus i en tenkt match mot Anand passerte Anand i spillestyrke i 2010 - og ikke i 2009 - akkurat slik ratingen indikerer. Magnus var i en rivende utvikling i samarbeidsåret med Kasparov - noe som hadde flere årsaker.

Jonny Fredriksen

29.07.2017 kl.09:04

Må bare få i det at det er synd at Magnus og Kasparov ikke fortsatte sitt samarbeid. Husker at Magnus hadde litt stang ut i noen turneringer første halvdel av 2009 men at han fikk det til å fungere så til de grader i Nanjing i 2009.

Men så sterke personligheter vil jo ofte føre til at det kan bli uenighet. Men tror at Kaspy utfordret Magnus og lærte ham mye.

Kasparov har jo skrevet at man før matcher/turneringer må legge mere vekt på ratingtallet hos deltakere for å se hvem som er favoritt. Tror han skrev det foran Spassky-Karpov-matchen i 74 hvor de fleste holdt Spassky som favoritt til tross for at Karpov var ratet klart foran.

Og Magnus sitt ratingtall i 2010 kom jo ikke akkurat ramlende i hodet på ham. Det var jo et resultat av svært sterke prestasjoner i flere turneringer.

Lars Olausen

29.07.2017 kl.09:08

Takk for en svært interessant blogg. Vi savner allerede Sjakkfantomet.

Jonny Fredriksen

29.07.2017 kl.09:11

Uff...ble en liten skriveleif der i starten. Men Kasparov skrev i sin omtale av matchen mellom Karpov og Spassky i sine My Great Predecessors at Karpov var en naturlig favoritt pga sitt ratingtall.

Slik jeg skrev det hørtes det ut som Kaspy sa dette som liten guttunge før matchen deres i 74 ;-)

Sven

29.07.2017 kl.10:00

Skjønte hva du mente Jonny. Kasparov har noe rett i dette og Magnus du husker også godt fra første halvdel i 2009 der Magnus fikk litt stang ut - blant annet i oppgjøret mot Shirov i Sveshnikov i MTel Masters.

Lars Olausen,

Sukk - kommer til å savne dere og kommentarfeltet her jeg også. Men husk nå på en ting. Krøniken om Sjakkfantomet er bygget på en kjent fortelling der helten synes å dukke opp i tiden igjen når en minst aner det...

Jon

29.07.2017 kl.23:59

Hei Sven!

Dette var sterkt å lese, men setter pris på at du delte din historie med oss.

Stiller meg bak all honør du har fått ovenfor. I stede for å repetere skal jeg komme med noe annet:

Når jeg har lest sjakkfantomet, har jeg alltid sett for meg en tromsøværing som snakker. Stilen der oppe i nord er mer direkte og fri for unødig og plagsom staffasje enn ellers i landet, i det minste her i sør-vest hvor jeg kommer fra. Den nord-norske stilen er befrienede og synsmåter og respons, også av det kritiske slaget, gjøres på en avvæpnende måte og gir faktisk oppdrift. En del av dette forsvinner i det skriftlige medium (bokmål), men synes likevel at det skinner godt igjennom i måten du har skrevet på, og det har vært herlig å lese! Ordspillene også :)

Sjakken står selvsagt i sentrum på en sjakkblogg, men formen er viktig den også.

Takk for bloggen og lykke til med videre med dine andre sjakklige prosjekt!!

Jon

Sven

30.07.2017 kl.00:21

Hei, Jon!

Ja, form er viktig og jeg har vært veldig bevisst på min nordnorske identitet - og ikke minst på den skriftlige blogg-formen som ligger tettere opp mot en muntlig sjargong enn de fleste andre tekster. Jeg trives rett og slett veldig godt i blogg-formatet og det tror jeg dere alle har sett :-)

Derfor er det en stor overgang til bokskriving - og dette har tatt mer tid enn jeg trodde. Der må mye tones ned - men substansen skal i størst mulig grad bestå. Jeg har forresten tre norske sjakkhelter når det gjelder det å skrive om sjakk - og de er ikke så åpenbare for de fleste av dere vil jeg tro. Selvsagt skrev André Bjerke i en egen liga rent forfattermessig og selvsagt har vi mange andre skribenter her til lands som fortjener å trekkes frem. Men her er mine inspirasjonskilder.

Sigurd Heiestad for sitt mot og sin store sjakkglede som ligger spekket mellom permene. Skal jeg velge meg en sjakkmotiverende bok på norsk er Heiestad sin "Stormestre spiller sjakk" høyt der oppe. Knut Jøran Helmers var en fremdragende sjakkpedagog med store kunnskaper og en god penn som søkte sannheten i sjakk - bra mann! Så har vi selvsagt Jonthan Tisdall som skrev for norsk sjakkblad og traff meg midt i mellomgulvet da jeg var ung og skulle lære mer. Hans artikler som "Hvordan spille dårlige stillinger?" og "Elementært min kjære..." står seg den dag i dag. Flott arbeid der og han ga ut en bok på engelsk som også var meget god, selv om den fikk et noe uheldig navn og hypet navn...

Ellers takk for din innsats i kommentarfeltet, Jon. Du har vært gull der - en Topp-10 kommentator her hos Sjakkfantomet gjennom mange år :-)

hue

30.07.2017 kl.12:46

Så var dagen kommet. Alt godt har en ende, sies det, men kanskje det bare endrer form. Jeg er allerede fast leser av Sjakkspalta og særs takknemlig for at du fortsetter å skrive den (du gjør det, ikke sant?). Som en som begynte å interessere seg for sjakk det året Carlsen vant Corus C i 2004, gikk det noen år før Sjakkfantomet begynte sitt virke, men jeg har vært med som leser siden starten. Og jeg husker gleden når Magnus spilte turneringer og man kunne sitte på jobben med en kopp kaffe og lese Sjakkfantomet i stedet for å jobbe. Jeg husker at jeg var i Tyskland og leste om Nanjing på bloggen, og jeg har mange slike minner her fra bloggen. Jeg har vært innom kommentarfeltet, men langt sjeldnere enn jeg skulle ønsket. Særlig nå, nå den legges i dvale, ser jeg at den har vært en vesentlig del av mitt sjakklige liv. Og hva det betyr kan man ikke feste i ord, annet en å takke deg, Sven, for alt det spennende, kunnskapsrike og velskrevne du har delt med oss lesere.

Blir det bok, håper jeg du gir den ut på eget forlag. Da går profitten i lomma. Uansett skal jeg kjøpe den, og jeg gleder meg til å følge dine fremtidige prosjekter.

Det var en flott og trist historie du delte med oss her i siste innlegg. Den klarheten som er hos oss i disse tunge stundene er ofte den som hjelper oss å stake ut kursen videre. Stay on the road!

Med de beste ønsker!

H.

Sven

30.07.2017 kl.13:34

Takk for veldig fine ord hue.

Jeg vet ikke hvor lenge Sjakkspalta får rulle - det er kun en lek med et nytt konsept og på prøvestadiet. Føler at jeg ikke har truffet spikeren helt på hodet, men vi får se hva som skjer videre der. Dvale er et fint ord - kanskje våkner Bjørnen en gang og enn så lenge kan en lese gamle utgaver av Sjakkfantomet fritt.

Skribenten Sven begynte å skrive om Magnus på nett 1/1-2006 - først via Svens Sjakkspalte, eller via blogger eller kommentarer på Team Bjørnsens hjemmesider der jeg var webmaster. Så kom Sjakkfantomet på banen sommeren 2007. Kanskje bli enden på visa at jeg kun skriver om ungdommene i TSK for Tromsø Sjakklubbs hjemmesider online - men det er for tidlig å si enda. Vi får se utover høsten :-)

th v s

30.07.2017 kl.16:15

Takk for følget

Vender stadig tilbake til denne bloggen. Lærerik underholdning med personlig vri. Takk for iherdigheten, og innblikket bak sceneteppet.

Ønsker deg alt godt videre.

Th. v S

Sven

30.07.2017 kl.20:00

Th v S,

Takk for følge og alle inspirerende kommenterer - håper at alle som har likt bloggen bruker google-feltet til høyre og finner frem til gammel konfekt som ligger der ute.

Victor

31.07.2017 kl.15:22

Flott blogg som jeg har fulgt i mange år!

Definisjoner er jo flisespikking, men formen din er vesentlig forskjellig fra for eksempel Bergensjakk og det var også slik jeg forsto kommentaren fra Matt&Patt som leverer nyheter, mens du har levert tolkninger og analyser, dvs noe som nødvendigvis blir mer subjektivt. Kanskje det blir tid til litt bg-stoff? Både Geir og Jon er i Monte Carlo nå.

Victor

FP

31.07.2017 kl.17:26

Hei kjære Sven!

Dette var en rørende og trist bloggavslutning, men jeg har jo skjønt på deg at denne tiden kanskje ville komme. Jeg er imidlertid ikke så bekymret for at vi i fremtiden ikke skal få høre dine synspunkter om sjakken i både den store og den lille sammenheng - til det vet jeg at du elsker sjakk for mye og at du har for mye (i positiv forstand!) på hjertet til at du kommer til å sitte og brenne inne med alle dine tanker! Det blir veldig spennende å følge dine nye prosjekter.

Og takk så mye for fin omtale, men her må jeg ile til å si at gleden har vært 99% på min side! For en sjakkelsker som meg, finnes knapt større glede enn en audiens i fantomets hule med samtaler om absolutt ALT, men mest sjakk! Jeg har fått oppleve din spillestyrke, analyseevne og pedagogiske egenskaper nærmest ukentlig i årevis, og moro har vi hatt det!

Og dette kommer vi jo til å fortsette med, så egentlig tenker jeg at sjakkfantometbloggen er en fase, som avløses av noe nytt og spennende! Her trenger vi ikke å henge med hodet, folkens!

mvh Jussi

Sven

31.07.2017 kl.19:57

Victor,

Matt & Patt leverer nok mer enn nyheter - eller mindre... Spørs hvordan en ser det. Bloggen har ekstremt tettet både til Team Magnus. Da blir prosjektet fort veldig subjektivt...

Jeg er enig i at mitt prosjekt har vært subjektivt. Men du må ikke glemme at det ligger noe i enden av den virkelig gode analysen som har objektivitetens slør over seg... Ellers hyggelig at du har fulgt Sjakkfantomet i mange år - blir nok ikke noen BG-skriverier - er mer fascinert av andre spill for tiden.

FP,

Sjakkbloggen er en fase som avløses av noe annet, ja. Du har nok helt rett i at jeg er for glad i å skrive om sjakk til at jeg kan brenne inne med alle tankene, men formen og stedet får vi se på etter hvert.

Gleden har vel vært på begge sine sider i våre møter og samtaler FP, vi utfyller hverandre godt, uten å være for forskjellig, og samtidig vet vi kunsten i en god relasjon. At begge kommer styrket ut av den - jeg kommer i hvert fall styrket ut av gode samtaler med akkurat deg ;-)

Trond

04.08.2017 kl.12:18

Det har vært en sterk glede å lese bloggen i over 4 år nå siden begynnelsen av 2013 da jeg ble 'huket'. Du har alltid svart på spørsmål og respondert omsorgsfullt til hver eneste kommentar. F.eks da jeg engang spurte om hvordan sjakkspillere konkret i praksis regner. Svaret, at de flytter imaginære brikker ('spøkelser') på brettet foran seg. Interessant! Og alt du delte med oss kommer fra topp-nivå erfaring, det er uvurderlig.

Du nevnte for noen uker siden det var artig at Magnus spilte kongeåpningen mot Wang Yue, og jeg ble først imponert fordi trodde du henspilte på tegnet for familienavnet hans, Wang, som betyr konge (har selv studert litt i Kina + mellomfag i Norge) men det gikk litt ned da det var pga Kings Tournament :) - men nå nevner du at faren din bodde i Kina osv - så intuisjonen om at du har forbindelse dit var likevel rett. Mulig han var misjonær? Hvordan kom du forresten til å ta opp sjakk? Må ha vært ved en tilfeldighet siden det skjedde relativt sent (mange lærer det jo i barneårene fra foreldrene, bl.a jeg).

Håper du får lagret kommentarene for hvert av innleggene dine på en maskin e.l (f.eks m 'lagre webside' på browser-menyen) da det er mye verdifull info og dialog der. Så går det an evt å laste det opp på en ny blogg (eller webside, eller hele blogginholdet som en multibinds E-bok før eller senere..). Det er mulig at antall kommentarer gikk litt ned pga at man hver gang måtte bekrefte den med å taste inn en kode fra skjermen (som av og til kunne være litt vanskelig å tyde samt at hvert trinn der gikk litt treigt). Er jo mot spam men sistnevnte er sjelden på små norske sider og selv på norske populære almen-debattsider(uten et slikt ekstra trinn).

På konserter og teater er det jo ofte trampeklapp fra publikum etter at teppet har gått ned som til slutt får det til å gå opp igjen med et ekstranummer eller tre som resultat.. Kanskje du kunne vurdere det samme i forbindelse med Kasparovs gjenkomst som du nevnte. Fordi nå har du jo fått trampeklapp i kommentarene her! :-)

Sven

06.08.2017 kl.00:26

Hei Trond!

Takk for en meget hyggelig kommentar. Klart jeg skal tenke på å gjøre en ekstranummer når Kong Kasparov entrer ringen - er det noen som fortsatt gir meg rockefot i sjakkens verden er det jo Garry. Du har jo helt rett - det ble en nærmest trampeklapp i kommentarfeltet og slikt er rørende selv for en storkjefta nordlending som egentlig er ganske ydmyk langt der inne - men som prøver hardt å skjule det for verden rundt...

Historien om kongegambiten mot Wang Yue i Kings Tournament er sann - så det ville nok blitt historieforfalskning om jeg jeg påsto at Magnus så sammenhengen med Wangs slektsnavn. Morsomt at du opplyste oss om dette med Wang som betyr konge. Selv kan jeg knapt nok hilse ordentlig på kinesisk, men jeg kan spise med pinner, jeg elsker ulik kinamat. Min far lærte meg en stor mengde dataspråk som Basic, Pascal og Fortran som barn - men dessverre lærte han meg aldri noe kinesisk.

Pappa var misjonærsønn. Min farfar var i Kina fra 1936 - 50 og pappa ble født i 37. I Kina bygde de skoler, sykehus, bedrifter og drev en utstrakt opplæring. Siden farfar også var forfatter med over 30 utgivelser vet jeg mye om livet deres i Kina. Min oldefar var legemisjonær og de tok med seg blant annet røntgenmaskiner allerede sent på 30-tallet, noe jeg har bilder av, og det er smått imponerende. Ikke rart at det i disse dager skrives bok om oldefar, og at han har en byste av seg selv utenfor sykehuset de etablerte dengang i millionbyen Yiyang. Dette sykehuset er i dag byens største.

Jeg oppdaget sjakken gjennom min fars bibliotek og boka "Århundrets sjakk-kamp" av Thor Støre i vinterferien på førsteåret i videregående. Jeg ble sugd inn i sjakkens univers av den spennende historien om Bobby Fischer som overvant hele Øst-blokken nesten helt på egenhånd, og etter det har jeg elsket sjakken, dens mystikk og historier - men også det å spille sjakk.

Skal se om jeg får laget kopi av alt - også kommentarfeltet - men ingen lovnad gitt.

Rolfo

13.08.2017 kl.09:42

Takk Sven, kunne ikke følge deg like tett alltid. Savner din spalte allerede. Veldig bra det du har gjort. Dine kommentarer, analyser og forklaringer av hvorfor og hvordan står der for evig! Jeg er stolt av deg! Lykke til videre!

PS, Ad Magnus's ratinggraf, den andrederiverte er vel null nå?

Rolf Espenes

Sven

13.08.2017 kl.10:57

Rolfo,

Hyggelig å kunne ha deg med på ferden Rolfo, og takk for hyggelig kommentar.

Den førstederiverte er utvilsomt positiv etter det som skjedde i Sinquefield Cup - og den andrederiverte er vel svakt positiv før World Cup tenker jeg!? Vi får se ;-)

Det var forresten ikke i forhold til egen rating jeg mente at Magnus var i et vendepunkt - det var karrieremessig. So virket farlig og det samme gjorde to andre løver og da kunne situasjonen fort blitt vanskelig om Magnus sine problemer var av langtidstypen. Heldigvis hevet Magnus seg mesterlig i USA nå og det blir derfor spennende å se han i World Cup.

Rolfo

13.08.2017 kl.16:08

Hei igjen, du slipper ikke helt unna.. Magnus kom som en vind og overvant de etablerte i den gamle garde, ble verdensener og verdensmester. Egen generasjon og de yngre tok opp hansken, har lært mye av Magnus og ikke minst blitt inspirert, de eldre har regruppert og henger med, så Magnus har gode motstandere og rivaler over hele fjøla. Imponerende at han holder unna. Tror han går inn i en bedre og stabil periode nå. Hva tror du?

Sven

15.08.2017 kl.12:39

Jeg tror vel at kjærlighetsforholdet vil koste litt en periode nå - men samtidig imponerte han stort under Sinquefield Cup, så kanskje har han skjønt at en må jobbe hardt med sjakken også i mellomperiodene og da kan det gå bra. Uansett, jeg tror først og fremst at Magnus vil være helt i toppen i mer enn 10 år til - han kommer tilbake og han vil stige opp over 2850 på nytt.

Rolfo

15.08.2017 kl.22:02

Ja, livets ulike hendelser og faser innhenter også han. Fokus og prioriteringer skifter litt, men det ser ut til at han klarer sjakken godt i fortsettelsen, gjerne i 10 år eller mer.. Takk for synspunkter!

jakke

21.08.2017 kl.20:05

Takk for alle år og artikler. Stor glede, alle sjakkmorgener og seine kvelder. Fine kommentarfeltet og. Her har det alltid vært plass.

Magnar Naustdalslid

22.08.2017 kl.10:56

Takk for alle de gode og innsiktsfulle artiklene, Sven! Lykke til videre.

Sven

22.08.2017 kl.21:02

Rolfo

Spennende med Magnus og prioriteringer og hvordan han får lappeteppe til å henge sammen (trening må få plass både her og der om det skal gå bra).

jakke

Så hyggelig å få en tilbakemelding fra akkurat deg jakke, du har virkelig bidratt med både gode spørsmål, godt humør, artige vinklinger og lun humor :-)

Magnar,

Kanskje dukker det nytt Sjakkfantomet prosjekt opp. Tenkte å kalle det nye prosjektet noe annet - men det er vanskelig å finne et dekkende navn og Sjakkfantomet er slik hummer og kanari-navn for en blogg med godt innarbeidet navn. Så vi får se om den fortsetter på et annet nettsted under gammelt navn. Lover intet - men klør alt i fingrene.

jakke

24.08.2017 kl.16:09

Sven: Takk for fine ord. Har jo også et fysisk minne av denne bloggen. Vant en bok som kommentar nummer tusen-ett-eller annet. "Sjakkleksjoner med Simen Agdestein" av Helmers, med Simens signatur. Helmers, Agdestein og Sjakkfantomet knyttet i en bok, nei stort bedre blir det nok ikke.

Sven

26.08.2017 kl.10:20

Høres fortreffelig ut. For ett års tid siden ringte jeg faktisk Helmer for å få et intervju med NM-bulletin som det ikke ble noe av - men det ble en svært hyggelig samtale av det og han følger fortsatt med og visste godt hvem Sjakkfantomet var ;-)

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits