Dortmund Sparkassen Chess Meeting 2017


Radoslaw Wojtascek ble årets vinner av den tradisjonsrike turneringen i Dortmund
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  Georgios Souleidis



Dortmund Sparkassen Chess Meeting 2017 ble ikke den festforestillingen arrangøren håpet på. Selv om turneringen eksploderte i siste runde. Grunnen var ikke at de inviterte den sovende panda til Dortmund. Du husker sikkert at den første kineseren som passerte 2700 i elorating tilbake i 2007 var Wang Yue¨og at han fikk navnet den sovende panda? Han ser ganske riktig litt søvnig ut der han sitter ved sjakkbrettet - og er kun giftig i det lange løp over sjakkbrettet, så han er en ekspert på det å lalle motstanderen inn i bekymringsløse tanker og søvndyssende spill - for så å sette inn et langsomt press og skvise sitronen for all saft. Wang Yue kan også kalles Kinas Petrosian - den 8. verdensmester i sjakk som også hadde en dypt posisjonell forståelse og begge har likt å stikke stokker i motstanderens planer. Meget solide spillere som slår til når du minst aner det. Men Wang Yue tapte faktisk 2 av 7 partier og vant kun ett oppgjør, men slik sett ble han absolutt blant spillerne som skapte action i turneringa.

 


Wang Yue - den sovende Panda var tilbake i manesjen uten å imponere
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  Georgios Souleidis

Det var heller ikke hjemmehåpet Matthias Bluebaum som var årsaken til alle remisene - han kastet slett ikke skam over årets Dortmundturnering i år og den unge tyskeren rakk å imponere stort underveis. I rundene tre til seks ble kun ett eneste parti avgjort av seksten mulige partier. Du leste rett 1 av 16 partier ble avgjort på midtstrekket. Skammelig! Da må arrangøren gjøre noe til neste år for å få remisprosenten ned tenker jeg - så mye er sikkert. Nevnte Bluebaum vant fjorårets sterke Grenke Chess Open 2016 foran ett kobbel av sterke stormestre og det er knyttet en viss forventing rundt den unge, lovende tyske 20-åringen i sjakk. Han ble stormester i 2015, og etter 4 runder hadde han fortjent å lede turneringen med 3 av 4 mulige - og da kunne det fort gått mot en liten sensasjon. I stedet holdt Dmitry Andreikin remis mot Bluebaum i fjerde runde - med noen lekre patt-motiver - og dermed hadde tyskeren 2.5 av 5 og lå tross alt i tet sammen med Radoslaw Wojtascek. De tre siste rundene skulle bli et mareritt for den unge tyskeren. Først fikk han en lang og hard massasje fra Wang Yue - kineseren trykket på i et sluttspill og vant etter 59 trekk. Så hadde Bluebaum hvitproblemer mot Wojtaszec, som lot han slippe litt billig av kroken, men i siste runde ble det stryk igjen da Kramnik ga den unge tyskeren to tette og ei badehette.

 


20 år gamle Matthias Bluebaum imponerte stort i starten, men fikk to stygge tap i sluttrundene
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  Georgios Souleidis

 

Jeg elsker solskinnshistorier og historien om polakken Radoslaw Wajtascek har begynt å bli en av sjakkens mange solskinnshistorier. Kommer du fra Polen er nemlig ikke sjansene store for at du skal lykkes i den ypperste verdenseliten i sjakk. Slik har det vært i en mannsalder selv om Polen er blant de landene i verden med flest stormestre i sjakk og lange sjakktradisjoner. Bare ni land her flere GMer enn Polens 42 stormestre. Landet har en lang og brokete sjakkhistorie med store sjakknavn før andre verdenskrig som Akiba Rubenstein og Savielly Tartakower som begge var med på det legendariske polske landslaget som tok gull i sjakk-OL i Hamburg i 1930. Allikevel mangler Polen den sjakktradisjonen de tidligere sovjetiske statene har. Den harde treningen fra barnsben av, systematikken bak opplæringen, Sjakkulturen og tankegangen er nok litt mer vestlig i Polen, og de har følgelig ikke fått frem nye verdenstopper i sjakk etter Akiba Rubinstein - som var verdens beste sjakkspiller like før 1. verdenskrig selv om krigen forhindret han i å få en match mot Lasker.

I dette perspektivet har Radoslaw Wojtascek nådd langt. Han ble kjent i 2004, da han vant både EM og VM for ungdom under 18 år, det året. En stor prestasjon som ble lagt merke til blant sjakkelskere og da han vant det sterke polske mesterskapet i 2005 - bare 18 år gammel - var det ingen tvil om at han var i ferd med å bli Polens beste sjakkspiller. Men Polen har hatt mange superstormestre på 2600+ nivå, men ingen Super-Elitestormestre (2700+) før Wojtascek brøt barrieren som den første. Sola skinte nemlig over Wojtascek i 2008 på den dagen Anand kom på banen og ville ha han med i teamet sitt som sekundant! Da ble polakkens finansielle problemer løst, og han fikk fast arbeid innen sjakken, og kunne satse på fulltid uten bekymringer. At Wojtascek fikk suksess i teamet til Anand mot Vladimir Kramnik for og under matchen deres i Bonn 2008, der han var for læregutt å regne og der Peter Heine Nielsen og Rustam Kasimdzhanov var sjefer, gjorde at han fikk fortsatt tillit etter matchen. Senere steg han i gradene til han ble hovedsekundant for Anand under VM i Sochi i Russland i matchen mellom Anand og Magnus Carlsen 2014. Ved siden av jobben som sekundant har Wojtascek jobbet med sin egen sjakk, sin egen karriere og høstet mange gode resultater før Dortmund 2017 selv om han aldri har vunnet det helt store som nå. Han er blant annet tredobbelt polsk mester og har vunnet en rekke åpne turneringer. I 2015 vakte han oppsikt i A-klassen i Wijk aan Zee med seire mot verdens to beste spillere - Magnus Carlsen og Fabiano Caruana - og selv om han endte på 5.5 av 13, og kun vant disse to partiene, viste dette hvilket potensiale den posisjonssterke polakken hadde.

 


Wojtascek har slått Magnus Carlsen i langsjakk - nå har han også vunnet en virkelig storturnering
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  Georgios Souleidis

 

I årets Dortmundturnering skulle det endelig bli Radoslaw Wojtascek sin tur. Med mye godt posisjonelt spill, og tidvis flott angrepsspill som da han knuste tyske Nisipeanu i siste runde, smelte han like godt til med 4.5 av 7 mulige og førsteplass i Dortmund 2017. Det skulle vise seg at dette til slutt holdt til en udelt førsteplass i et svært remispreget felt. Sisterunden tok altså virkelig av slik at alle de fire partiene fikk en seierherre. Det liker vi! Vachier-Lagrave sto for rundens eneste svartseier, og franskmannen, som slett ikke imponerte under årets Dortmundturnering - endte dermed på +1 - og han var sammen med Wojtascek turneringens eneste spiller som ikke fikk noe tap.

Maxime Vachier-Lagrave er det knyttet store forventinger til og han vant som vi husker fjorårets Dortmundturnering på sterke 5.5 av 7, og han har vært over 2800 i rating, men er nå nede på 2789. (Wojtascek har forresten nå 2745 og er inne på topp-20 i verden igjen.) Lagrave skal spille mot Magnus i Sinquefield Cup 2017 i begynnelsen av august før han skal prøve å kvalifisere seg til kandidatturneringen i 2018 - noe som er årets store mål for franskmannen. Derfor ble nok Dortmund mest trening på det å spille solid i World Cup. Han ligger relativt godt an i FIDE GP, som har siste turnering i november, men han har en tilleggs sjanse i World Cup 2017 som starter i september. Fra hver av disse to store turneringene vil kun to spillere kvalifisere seg til kandidatturneringen som til slutt vil består av 8 mann som spiller dobbeltrunde våren 2018 om retten til å utfordre Magnus Carlsen om VM-tittelen i sjakk.

 


​Maxime Vachier-Lagrave er nr. 2 i  Vest-Europa etter Magnus og ble nr. 3 i Dortmund 2017
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  Georgios Souleidis

Lagrave og Kramnik var de store favorittene i årets Dortmund-turnering - som altså spilles over kun 7 runder - og begge skuffet egentlig stort. Kramnik skuffet mest, og selv om seieren i siste runde kunne veie litt opp for et dårlig inntrykk underveis - kom hans tidvis svake spill i denne turneringen overraskende på meg. Kramnik vil så mye og han har enda mye å spille for, men han fikk det slett ikke til. Kramnik var ute på dypt vann i flere av partiene sine innledningsvis - og først da han skrudde fra hverandre halve kjøkkenet og kastet hele kjøkkenvasken etter unge Bluebaum - ble det vei i vellinga. Eller skal vi si at det mot Bluebaum ble Wunderbaum, terninger og full Yatzee i fronruta for Kramnik? Jeg tror det for litt hawaiisjakk ble det på slutten, og på meg virket Kramnik litt smådesperat og kanskje hadde han en god grunn til å være nettopp det!? Kramnik kjemper nemlig om en av to rating-plasser til kandidatturneringen og siden han ligger dårligere an enn Wesley So og Caruana kan han ikke sitte rolig i båten lenger. De dype, gode posisjonelle spillene som har vært varemerket hans det meste av livet er liksom lagt litt på sidelinja. Det blir spennende å se om han finner frem til gamle takter når han skal ut og spille World Cup i september. V begynner allerede nå å glede oss til det. Kramnik tok for øvrig 50% i Dortmund, som han har vunnet 10 ganger tidligere i karrieren, og det var han slett ikke fornøyd med. Du kan lese mer om den klassiske Dortmundturneringen hos Sjakkspalta.

 


Kramnik skuffet med sin fjerdeplass og 50% score i Dortmund der han har vunnet 10 ganger!
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  Georgios Souleidis

 

Vi kommer ikke utenom den 22 år gamle Vladimir Fedoseev fra Russland når vi snakker om årets Dortmundturnering. Han kvalifiserte seg gjennom å vinne Europas sterkeste åpne turnering i år - nemlig Aeroflot Open i Moskva 2017 - som han vant udelt på 7 av 9 mulige i februar. Den unge russeren ble stormester som 16-åring tilbake i 2011, og med en rating på hele 2731, har han en mye høyere elorating enn de russiske ungdomshåpene som er hypet i media. Russerne har satt sin lit til unge spillere som Danill Dubov (2666) og Vladislav Artemiev (2692), men Fedoseev har altså utviklet seg til å bli stjernen i deres generasjon. Han slo Kramnik i første runde av Dortmund i et spektakulært parti med svart, og med seier over Wang Yue i siste runde ble han faktisk den eneste spilleren sammen med vinneren Wojtascek - som spilte hjem to seire underveis. Sammen med ett tap scoret han +1 og endte på andreplass foran de to forhåndsfavorittene Vachier-Lagrave (4/7) og Vladimir Kramnik (3.5/7) på henholdsvis tredje og fjerdeplass. Friskt i minne har vi fortsatt bronsemedaljen til Fedoseev fra den Europeiske mesterskapet 2017 der han scoret sterke 8.5/11. Der kvalifiserte han seg også til World Cup 2017. En spiller det er verdt å legge merke til med andre ord, for med sitt friske spill og gode spilleforståelse leverer han noe av den friskeste og mest spennende sjakken vi får servert i verden nå for tiden - noe ratingen også er i ferd med å reflektere.

 


Den 22 år gamle russeren Vladimir Fedoseev er nå over 2730 i elorating - merk deg navnet hans!
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  Georgios Souleidis

 

Du kan lese mer om turneringen og spille gjennom partier hos Chessgames.com
Arrangørens sider er vel verdt et besøk

Sjakkspalta sin oppsummering finner du her

 

Ukas parti hos Sjakkfantomet blir servert av Vladimir Kramnik:

 

4 kommentarer

Trond

25.07.2017 kl.20:00

Takk for kommentarer og analyse! Litt ergerlig at analysesjakkbrettet ikke kan forminskes bitte litt til så det også er mulig å se alt på en f.eks 5.7'' smartphone. Nå er 6 kolonner synlig på stående skjerm (på liggende skjerm hele brettet, men da sees ikke teksten..).

Kikket nøyere på Avro 38 som du nevnte, og der slo R.Fine både Botvinnik, Alekhine m.fl - og kom på delt førsteplass (bl.a foran Capablanca) og det var denne turneringen som gav billett til et VM påtenkt rundt 1940 men som først kom i 48. Keres var en av de få spillerne han hadde problemer mot. (Og Fine var visst enda bedre i lynsjakk..)

Apropos tidskontroll så kan man jo laste ned gratis klokke fra google play (søk på det der) og smartmobilen blir til en sjakklokke der man kan spille med alle typer tid og increment.

Magnus liker jo å spille mot Boris Gelfand, bl.a fordi han er en spiller med planer (i likhet med Bent Larsen). Han tenker og analyserer også hele tiden og er litt av en sjakknerd + har enorm erfaring, samt er for gammel til å være en 'trussel' så kanskje han engang blir med som trener.. (mhp det du nevnte at han kanskje kunne trenge flere impulser der).

http://en.chessbase.com/post/improve-your-chess-with-boris-gelfand-1-2

Sven

25.07.2017 kl.21:07

Ja, AVRO 38 var en fantastisk turnering og Rueben Fine imponerte stort der. Herlig å se mange av partiene hans den dag i dag - så fortsetter jeg bloggingen vil det komme en spalte om Fine med tid og stunder.

Tenker at Boris Gelfand ikke er det Magnus trenger der han er i karrieren nå. En Aryan Tari ville hatt stort utbytte av Gelfand i sin karriere - men Magnus har vokst fra Gelfand på flere felter... Det blir som å pynte en bløtkake som trenger noe syrlig - med mer krem i stedet for noe syrlig og godt - om du skjønner det bildet...

Jon

26.07.2017 kl.01:14

Ikke bare liker Magnus å spille mot Gelfand, men har også uttrykt stor respekt for hans forberedelsesarbeid, ikke minst til VM matchen not Anand i 2012. Tror nok Magnus hadde litt egeninteresse i å hente Boris til Oslo for å trene/lære det norske landslaget.

Men tida går så rent sjakklig blir veteranene mindre interessante, skjønt de lærte seg sjakk på gamlemåten og det gav kanskje verdifull innsikt

Sven

26.07.2017 kl.01:37

Spillere fra den gamle generasjonen er jo de som er gull - nettopp for deres store erfaring og kunnskap er opparbeidet over så lang tid. Se på hvilke trenere som er de mest populære for tiden... Spillere nesten utelukkende fra den gamle, lærde russiske sjakkskole som GM Kasparov, GM Vladimir Chuchelov, GM Kazimdhinov og GM Beliavsky.

Det jeg mente med bløtkake-eksempelet var å si at Magnus nok mest har nytte av en som utfyller hans svakheter og ikke en som forsterker hans styrker ;-)

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits