Magnus Carlsen vant ny Grand Chess Tour-turnering


Magnus Carlsen kunne smile hele veien til Rom etter seier nr. 2 i årets Grand Chess Tour
Foto: Lennart Ootes | De offisielle Twitter-sidene til Grand Chess Tour
 

I musikalen Chess synger en av karakterene, Molokov: "The man is utterly mad - you're playing a lunatic!", hvorpå en av hovedpersonene, russeren repliserer: "That's the problem. He's a brilliant lunatic and you can't tell which way he'll jump - like his game he's impossible to analyse- you can't dissect him, predict him - which of course means he's not a lunatic at all." Jeg elsker de strofene! Det forteller oss noe om å være uforutsigbar om vi ikke vil gås gjennom i sømmene. Om å hoste opp en ny resept for hver ny situasjon en møter. Om å variere selv de første trekkene i et sjakkparti - noe som kan gi motstanderens forberedelser store ripe i lakken, og partiet taulengde nok til at motstanderen klarer å henge seg selv. Musikalen Chess baserer seg hovedsakelig på to legendariske VM-matcher, Fischer mot Spassky i Reykjavik 1972 og Karpov mot Korchnoi i Baguio 1978, og jeg vil anbefale den til alle sjakkelskere der ute.

Eventyret om Askerladden Magnus Carlsen blir det kanskje aldri lagd noen musikal av. Til det er eventyret for rosenrødt og uten de store tornekvistene. Akkurat når vi aner at Magnus sin selvtillit er på nedadgående, når spillet hans ikke sitter som det skal, og de andre løvene nærmer seg byttet for å glefse i seg det som er verdt å ete - elopoengene hans - så smetter han unna! Magnus ga seg selv en opptur i Leuven og smelte siste helga til med en lynsjakkfinale i Grand Chess Tour som det virkelig luktet svidd av. Magnus har noe på gang og han vet det. I Leuven spilte Magnus så god lynsjakk som jeg aldri har sett en Tiger fra Madras gjøre. Ei heller en Big Vlad fra Russland har vært på et så skyhøyt nivå noensinne og jammen tror jeg vi må lete med lys og lykter for å finne tilsvarende suverene prestasjon fra Garry Kasparov. Disse tre verdensmestrene var god, men Magnus er ekstrem i lynsjakk. Han scoret nemlig 14.5 av 18 mulige i lynsjakkdelen og det ville gitt det eventyrlige elotallet 3051-prestasjon om vi brukte langsjakkratingen til å regne ut en prestasjonsrating med. Ellevilt - og vi må helt tilbake til 1970, og Bobby Fischer sitt storspill i Novi Herceg der han satte det meste av verdenseliten ettertrykkelig på plass med 19 av 22 mulige, for å finne en større prestasjon. Magnus har nok en gang skrevet seg inn i historiebøkene med gullskrift.

At Magnus storspiller er ikke noe nytt. At Magnus slår tilbake etter motgang er også noe vi har opplevd en rekke ganger tidligere. Men denne gangen var krisen til å ta og føle på, og den er ikke erklært over, før Magnus igjen har fått en luke på langsjakkratingen til de nest beste som han fint kan leve med og som gjør han til den dominerende sjakkspilleren i verden som han egentlig er. Før Magnus sin neste turnering, Sinquefield Cup som spilles i begynnelsen av august i USA, skal flere store kanoner ut i ilden og forsøke å passere Magnus på verdensrankingen per 1/8-2017. De med best sjanse til å kapre førsteplassen er armenske Levon Aronian som skal spille FIDE GP i Geneve som går fra 06-15 juli og russiske Kramnik som skal spille Sparkassen Chess-Meeting i Dortmund fra 15-23. juli. Vi gleder oss til å følge deres ratingjakt og krysser fingre for Magnus at topp-plassering står seg.

 


Flotte spillelokaler med historisk sus over seg i Leuven i Belgia
Foto: Lennart Ootes | De offisielle Twitter-sidene til Grand Chess Tour

 

Eller er det slik at alle trenger motgang for å lykkes fullt ut? Trenger vi å se mørket for å oppdage hvor herlig lyset er? Trenger vi å kjenne regnet piske mot huden for å kunne elske sol fra skyfri himmel? Å se nederlaget i hvitøyet for å bli en vinnerskalle? Jeg tror det. I hvert fall tror jeg motgang inntil et visst punkt er sunt for deg og således kan det tenkes at Magnus denne våren har gjennomlevd en nødvendig nedgangsperiode for å komme styrket ut. Kanskje var det akkurat dette som måtte til for at Magnus i 2019 skal klatre til 3008 i elorating og sette en rekord som ikke blir slått på et tiår? Kanskje kommer Magnus tilbake med flere verktøy i skrinet sitt enn de han hadde fra før og kanskje er det et av dem, vinkelsliperen, som skal til for å slå Wei Yi i VM-matchen i 2020? Magnus har fra ca. 2013 blitt mer forutsigbar med årene og siden forandring fryder og gjør motstanderne svimle av alt de må tenke på, så var det på høy tid med en kursendring i 2017. En kursendring der skuta la 2-3 grader mot øst, og fikk ny inspirasjon og en ny destinasjon.

Ja, for Magnus har gjort grep. Jeg kan ikke huske sist han spilte så skarp sjakk som han gjorde i lynsjakken i Leuven. Det var nesten skammelig å se på hvordan han fikk opp den ene angrepsstillinga etter den andre. Hvordan han mattet Jobava med h-bonden! Hvordan Vachier-Lagrave måtte gi kvalitet tilbake bare for å utsette et allerede tapt slag. Hvordan Nepo overså et dronningoffer med påfølgende matt i to trekk. Eventyrlig spill av Magnus og kreativiteten på brettet boblet i takt med at roen la seg i sinnet hans. Han spilte en sjakk som fikk de gamle angrepsløvene Nigel Short og Garry Kasparov til å lovprise den nye mesteren. De gamle mestrene Anand og Kramnik ble kun en del av det slagne felt. De kunne lite gjøre med Magnus og den nye vinen. Ja, for de som utfordret Magnus var de yngre kreftene. Delikat amerikansk vin representert ved Wesley So og fransk årgangsvin representert ved Vachier-Lagrave. De to kom nærmest Magnus i sammendraget og de to er nærmest Magnus i Grand Chess Tour 2017. Magnus fikk i Leuven totalt 25.5 poeng, Wesley So fikk 22.5, mens Vachier-Lagrave på tredjeplass fikk 22. Det er verdt å merke seg at Anand kun fikk 16 - han er sterkt på nedadgående, også i fartsdisiplinene, der han engang var så stor.

Jeg har hyllet Magnus som virkelig imponerte meg i Leuven, men allikevel er det sandkorn i maskineriet fremdeles og vi så det særlig i hurtigsjakkdelen der Magnus endte opp på tredjeplass. Etter klassisk score endte Wesley So opp på sterke 7 av 9 - enestående etter det svake spillet hans i Paris - mens Vachier-Lagrave endte opp på 6 poeng. Magnus fikk 5.5 etter å ha tapt mot Wesley So i et smertefullt parti der Magnus ville litt for mye.  Han stakk hånda inn i kakkelovnen med g4 og fikk brent seg så det holdt. Magnus spilte forøvrig hjem en av seirene sine mot Jobava - som tapte omtrent alt han tok i - og han spilte hjem to fine seire mot Kramnik og Aronian. Spesielt Kramnik-partiet likte jeg godt og dette er ukas parti her hos Sjakkfantomet.

 


Ex-verdensmestrene Anand og Kramnik er ikke gode nok til å tukte Magnus i lynsjakk lenger
Foto: Lennart Ootes | De offisielle Twitter-sidene til Grand Chess Tour

 

God sjakk stammer fra et sted. Vi har våre referanser, våre helter og våre inspirajonskilder. Selv Magnus, som sier at han egentlig ikke har hatt noen forbilder, har sine hemmelige helter som han ser opp til. Tro meg. Capablanca vet vi er stor i Magnus sin verden - men ikke fortell meg at Kramnik ikke er stor hos en spiller som vokste opp med Kramnik som verdensmester. Magnus sa i et intervju med meg en gang at favorittboka hans var "My Life and Games" av Vladimir Kramnik. Kramnik på sin side har kalt Magnus klienten sin når det har gått godt mot Magnus og et geni når det har gått tilsvarende dårlig. Du skjønner tegninga. De to ser opp til hverandres beste sjakk og lærer ting og tang av hverandre.

 


Magnus Carlsen virker avslappet, fokusert og med god energi i Leuven
Foto: Lennart Ootes | De offisielle Twitter-sidene til Grand Chess Tour

Derfor var det spesielt moro når Magnus spilte mannen, og ikke brettet, i oppgjøret mot Kramnik. Når han spilte 1.f4, og prøvde å trekke Bambi ut på glattisen, uten helt å klare det. Ja, for Kramnik kom veldig greit ut av åpninga - men allikevel kom han inn i en ukjent struktur for han og det var jo også halve meninga til Magnus. Kramnik kom dermed ute av boken og komfortsonen sin og han tapte da også partiet etter utsøkt sluttspillkunst fra Magnus. Da Nigel Short var kommentator under Norway Chess spiste han en privat middag med Magnus Carlsen og Vladimir Kramnik en dag. Short fortalte på sendingene fra Leuven at han spurte Magnus om det å bli influert av andre spillere, og Magnus begynte, i veldig positive ordelag, å snakke om Bent Larsen og hvordan han hadde influert spillere i Skandinavia. Leserne mine vet vel at Bent Larsen har influert en hel generasjon danske sjakkspillere som Curt Hansen, Peter Heine Nielsen, Lars Bo Hansen og Sune Berg Hansen o.s.v.? Selvsagt har denne påvirkningen gått utenfor landegrensene også, som Magnus påpekte, så dette var et godt poeng fra Magnus sin side. Kramnik lyttet til dette med undring og repliserte at en i Russland ikke studerer Bent Larsen ifølge Short. Han ble nemlig ansett for å være en slags kafesjakkspiller og det er kanskje ikke så rart at en tenker etter å ha sett hvordan Larsen tapte mot Spassky i 1970 i et berømt parti eller hvordan Larsen tapte 6-0 mot Bobby Fischer. Short, som fortalte essensen i denne historien på LIVE-sendingen fra Leuven, undret seg så om Magnus sitt åpningsvalg av Birds åpning - en av Bent Larsen sine favoritter - mot nettopp Kramnik. Var det virkelig et bevisst valg akkurat mot Kramnik - som da fikk kjenne på "Kafesjakken" til Bent Larsen og på det kapitelet i sjakkhistorien som han altså ikke hadde studert? Vi får spørre Magnus en gang, men jeg husker godt da Magnus for moro skyld spilte Kongegambit mot Wang Yue i Kings Tournament eller da han spilte engelsk mot engelskmannen Adams i London for å hedre turneringene og spille publikum et puss. Det er derfor sannsynlig at Magnus trakk opp kaninen, eller skal vi si fuglen, Birds åpning fra hatten nettopp for å overraske Kramnik og få han ut av komfortsonen. Fint triks det!

 

Her er ukas parti. Magnus mot Kramnik i Birds åpning kommentert av Sjakkfantomet selv:

Sjekk ut de offisielle hjemmesidene til Grand Chess Tour

Sjekk ut Chessgames.com for lynsjakkpartier og resultater

Sjekk ut Sjakkspalta.no for mer godt sjakkstoff

8 kommentarer

03.07.2017 kl.08:51

Sven!

Det er alltid spennende og interessant å lese kommentarene til Sjakfantomet. Og at Bent Larsen får sin rettmessige plass i sjakkhistorien er bra. Han var en fargerik og god sjakkspiller på høyeste nivå i mange år, sterkt påvirket av Aron Nimzowitsch.

Dagobert

03.07.2017 kl.10:18

Det eneste som er mer imponerende enn sjakkfantomets blogg, er Carlsens prestasjoner.

Det kan ikke være lett å være den mest ettersøkte spilleren i verden. Alle hans partier blir nitidig analysert av alle verdens dussørjeger. Hans minste bevegelse blir fulgt med argusøyne, for mulig å finne svakheter.

Team Carlsen har imidlertid holdt unna, i både storm og i solskinn. Carlsen er ung, men allerede en krigsveteran. Selv i de mørkeste stunder har fienden blitt drevet tilbake. Slikt blir man herdet av, og de mentale "trælene" vil tjene han godt i fremtiden.

Martin Andersen

03.07.2017 kl.13:14

For at få jer nordmænd ned på jorden igen :-)

Er det ikke i langsjakk Carlsen har haft problemer ?

At han spiller godt i lynsjakk betyder vel ikke at det hele kører som smurt ?

Sven

03.07.2017 kl.17:55

Mr 08:51,

Bent Larsen er bra saker. Da jeg var i Reykjavik i 2015 traff jeg tilfeldigvis på Magnus på flyplassen. Alt jeg hadde å skrive på var en bok om Bent Larsen og jeg ba selvsagt om autografen hans i boka! Magnus kikket da i den og jeg smatt inn et: "Anbefales!" - i boka mi om Bent Larsen står det der for: "Til Sjakkfantomet, stå på! Hilsen Magnus Carlsen." Topp!

Dagobert, du vet å gi komplimenter som varmer - det er flott!

Martin Andersen,

Nei, men vi må hylle Magnus når vi har sjansen! Etter to strake turneringsserie i Grand Chess Tour ville det være helt upassende å ta opp langsjakkproblemene til Magnus som et stort tema. Timing is everything. Men det er klart det vil bli spennende å se hvordan det går ved neste korsvei der Magnus igjen skal spille langsjakk. Jeg tror det vil gå bra fordi en rekke av de tingene som skurret ifølge min analyse - nå er på plass. Ting som variasjon av førsteserven, glede i spillet, konsentrasjon og selvtillit.

Ole Morten Persen

04.07.2017 kl.02:32

Når det gjelder Magnus og Bent Larsen, så var jo Bent Larsens "Finn planen" en av de første sjakkbøkene Magnus virkelig fordypet seg i, så det bør jo ikke komme som noen overraskelse at han har hatt en inflytelse på Magnus.

Vil ellers bare legge til at spalten var helt utsøkt som vanlig. Og til slutt...hvitpartiet mot MVL i lynsjakken...det er rett og slett sjakk på et helt vanvittig høyt nivå. Det ville vært et parti alle i hele verden ville vært mektig stolt over å ha spilt i langsjakk, også lirer Magnus det av seg i lynsjakk. Helt utrolig hvilken forståelse og intuisjon han viser der. Rett og slett minst et par klasser over resten av verden.

Sven

04.07.2017 kl.13:33

Takk for hyggelig kommentar Ole Morten. Magnus sin trener Peter Heine har også vært med på å skrive bok om Bent Larsen sin match mot Spassky i 1968 - så det var ingen overraskelse, nei.

Lynsjakkpartiet mot Lagrave var utsøkt, ja. Dere finner det kommentert av Yours Truely Sjakkfantomet hos Sjakkspalta :-)

Trond

06.07.2017 kl.11:47

Interessante og innsiktsfulle analyser! Mhp Bent Larsen så var han en kort periode no 3 i verden (foran Kortsnoi) våren 1971. Jfr denne slående videoen:

https://youtu.be/z2DHpW79w0Y

Den indikerer også at Morphy ble verdensener 12 år gammel(!) (men chessmetrics ratingen hans må vel være overdrevet, hva sier du som ekspert?).

Mhp Wesley So så har han greid å slå seg opp i så bratt motbakke i det fattige Filippinene, utenfor 'allfarvei' og med delvis motstand fra familien at han kan være 'herdet' nok til å gå helt til topp når det nå er 'like forhold'..

45 år siden VM 1972 Reykjavik, her en artikkel bl.a med nylig offentliggjorte russiske kampforberedelser:

http://en.chessbase.com/post/bobby-fischer-in-iceland-45-years-ago-1

Som korrespondanse-sjakk entusiast, hva syns du om matchen 'Kasparov mot Verden' 1999? Kasparov kalte det et helt banebrytende parti:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kasparov_versus_the_World

Sven

08.07.2017 kl.02:09

Takk for fint innspill Trond.

Morphy var nok svært sterk i forhold til sin samtid alt som 12.5 åring. Men det finnes selvsagt grenser og dette blir absurd. Det skyldes for få partier bak analysen og at han aldri møtte de beste før han dro til Europa i 1958.

Når det er sagt så var Morphy meget sterk som 12-åring og han knuste blant annet den tyske mester Johann Löwenthal i 1850 i en minimatch. Sjakkhistorien har noen vidunderbarn som alt 12 år gamle hadde stormesterstyrke og Karjakin er den første en da tenker på. Men vi skal ikke glemme at Judit Polgar som 12-åring under OL i 1988 hadde en ratingprestasjon på hele 2694 etter datidens standard etter sitt sensasjonelle 12.5 av 13 mulige for Ungarns kvinnelag.

Så 12-åringer har gjort det godt før og jeg tror Paul Morphy i midtspillet var blant tidenes mest briljante spillere.

Kasparov spilte kjempesterkt mot The World - et flott parti fra hans side. Dessverre ble matchen amputert av ulike grunner. Jeg fulgte den dog med spenning da den ble spilt - men i dag er den en parentes i sjakkhistorien.

PS: Jeg synes det er fantastisk at Kasparov er tilbake i sjakkmanesjen - aldeles strålende!

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits