Nakamura leder Norway Chess 2017


Nakamura imponerer og Magnus sliter under Norway Chess 2014
Foto: Altibox Norway Chess 2017 på twitter
 

Med et ratingsnitt for 10 spillere på hele 2797 er Norway Chess en av de sterkeste turneringene noensinne og den høyest ratede 10-mannsturneringen i historien. Det er en meget spennende turnering på papiret, men i praksis bruker disse gigantturneringene, der kun de aller fremste er samlet, å ende opp med mange remiser og lite blod. Det har historien lært oss, men et godt eksempel på at det kan bli morsomt er Las Palmasturneringen i 1996 - som er en het kandidat til å bli kalt tidenes sterkeste sjakkturnering - da 4 verdensmestre sto på startstreken og ratingsnittet var på hele 2757. Dette var himla høyt på den tiden. I Las Palmasturneringen endte 19 av 30 partier remis - og hele 11 seire i en slik turnering var finfint. Kasparov vant turneringen foran Anand, Kramnik, Topalov, Ivanchuk og Karpov. Det var tider det!

Arrangøren i Stavanger gjør en formidabel jobb, og turneringa når ut med flott streaming du kan se på Youtube, til hele verden - og det spilles utvilsomt mye god sjakk under Norway Chess i disse dager. Derfor fortjente de at deltakerne tok helt av i fjerde runde av Norway Chess etter at det ble mange og lange remiser i de tre første rundene. I første runde slo riktignok Nakamura til med en flott seier mot Anish Giri og Vladimir Kramnik smelte til med en kampseier mot Vishy Anand i andrerunden - men ellers var det remiser over hele fjøla i de tre første rundene. Så eksploderte Norway Chess - for i fjerde runde kunne alle de fem partiene endt med hvitseier. Det skjedde ikke - men med tre flotte seire på fem partiet, ble det mye action og mye god sjakk i denne runden.

Magnus Carlsen tapte så det smalt mot Aronian som virkelig storspilte mot verdensmesteren. Aronian har ikke den store respekten for Magnus og det gjør partiene deres svært interessante. Aronian startet med ofre kvalitet, deretter smelte han til med et klassisk løperoffer på h7 - The Greek Gift kalles slikt på engelsk - og en forgiftet gave var det virkelig og Magnus ble stående veldig dårlig etter at kruttrøyken la seg. Etter flere dårlige trekk på slutten tapte Magnus i dette dramatiske oppgjøret. Aronian storspilte virkelig, men det skremmende var at Magnus spilte langt under pari og ikke ga Aronian den motstanden han fortjente. Du finner neste hele partiet mot Aronian kommentert i mitt nye sjakkprosjekt Sjakkspalta.no.

Matt og Patt melder at Magnus så langt i år har spilt 24 partier, i Wijk aan Zee, Grenke og Norway Chess, der han har vunnet 5 partier, tapt 2 partier og spilte 17 remiser - noe som i følge Matt og Patts beregninger gir en ratingprestasjon på 2789 over 24 partier. Dette er svært svakt for en spiller av Magnus Carlsen sitt kaliber. Sjakkfantomet erfarer at dette er 64 elo-poeng lavere enn snittet Magnus hadde i årene mellom 2010 og frem til 2017 sett under ett. Magnus har med andre ord hatt et dramatisk fall i prestasjonene sine den siste tiden - det er det ingen tvil om.

En annen måte å se dette på er at Magnus trolig ikke vil vinne årets Norway Chess - og i så fall har han spilt hele 3 eliteturneringer på rad uten en eneste turneringsseier. Det er svært sjelden kost for en spiller som ønsker å dominere sjakkverdenen slik Magnus gjør det og dette fallet i spillestyrke gir utvilsomt inntrykk på verdensmesteren. Sjakkfantomet har kikket tilbake på Magnus sine turneringsresultater - og vi må tilbake til før London 2009 - der Magnus vant - for å finne en serie på mer enn to turneringer på rad uten Magnusseier!? Det er oppsiktsvekkende på to måter. For det første på den måten at Magnus har dominert toppsjakken gjennom snart 8 år nå - imponerende! For det andre fordi det viser at han er i en slags krise akkurat nå. Denne krisen skal vi ikke krisemaksimere, men det er en utvilsom en stor utforing Magnus nå står ovenfor.

Anish Giri spilte hvit mot Anand i fjerde runde, og han hadde da ristet av seg tapet mot Nakamura i første runde, og spilte veldig mye god sjakk i oppgjøret mot Anand. Det er litt trist å se at ex-verdensmesteren ikke spille med den samme utsøkte kompleksiteten, kompromissløsheten og energien som han gjorde i sine velmaktsdager og Giri fikk en relativt enkelt fallseier i dette oppgjøret. Det startet som en engelsk åpning der Giri fikk en liten fordel som utviklet seg til et vedvarende initiativ. I midtspillet fikk Giri så opp et sterkt press på kongefløya med særlig sterkt press mot f7 og taktiske muligheter. Til slutt slo nederlenderen igjennom og han er dermed inne i turneringsvarmen igjen.

Wesley So synes jeg litt synd i etter et praktparti mot Sergey Karjakin. Karjakin klarte nemlig å finne en remismulighet på slutten av partiet med en flott pattfelle som Wesley gikk inn i. Dess mer jeg ser på partiet, der mer elegant blir Karjakins forsvarsspill og dess verre blir det vanskelig å finne noe som vinner partiet helt klart for hvit. Da var det klarere at Caruana hadde en klart vunnet stilling mot Kramnik. Også dette partiet inneholdt særdeles mye godt spill fra begge parter og en uvanlig frekk posisjonell idé fra Kramnik som vevde kongen sin fast på g4-feltet der den aldri kom inn i et mattnett - men der kongen sto og plagde hvit. Det endte med rmeis - ergerlig for Caruana som virkelig vil noe over sjakkbrettet i dette partiet og som fikk en sjeldent god åpning, men Kramnik er en gammel sirkushest og hans intuisjon og hans posisjonelle forståelse skal ingen kimse av. Kramnik må slås i både åpningsspillet, midtspillet og i sluttspillet.

At fjerde runde ble en historisk kjemperunde kan ha mange årsaker. En årsak kan være at runden kom etter en forfriskende fridag, en annen årsak var at det ble en kollisjon mellom ulike stilarter på mange brett. La oss brodere det ut. Drømmescenariet under sjakk-VM er for nemlig meg når to helt ulike stilarter kolliderer! Capablanca - Alekhine 1927: Posisjonsløven møter angrepskongen. Tal-Botvinnik 1960: Den kreative angrepshissige sjakken møter en vitenskapelig dypt strategisk forankret sjakk. Karpov-Kasparov 1985-1990: Posisjon intuitiv forståelse måter den konkrete regnehissige sjakken. Kramnik-Kasparov 2000, den kreative intuitive posisjonssjakken møter angrepssjakkens mester. Anand-Kramnik 2008: Motangrepets mester spiller mot posisjonskongen. The clash of Styles. Jeg elsker det og dette er mine favoritt-VM matcher gjennom historien. Ingen Magnus-match? Nei, dessverre - men jeg håper og tror at vi får en episk Magnusmatch, men det gjenstår å se. Uansett gir ulik spillestil en grobunn for spennende sjakk med mange avgjørelser og spennende partier.

I fjerde runde fikk vi Magnus mot Aronian. Den lekende, intuitive posisjonelle sjakken mot Aronian sin taktiske, kreative regnesjakk. Vi fikk Giri sin posisjonelle sjakk mot Anand sin regnetunge sjakk. Vi fikk allrounderen Nakamura mot regnehesten Vachier-Lagrave og ikke minst fikk vi regnesterke Caruana mot intuitive og posisjonelle Kramnik. Vi fikk også skvisemester Wesley So mot forsvarsminister Karjakin. Mange fine oppgjør med andre ord - der kampen mellom det intuitive og det konkrete gikk hånd i hånd. Nå ligger det i kortene at alle spillere i verdenstoppen har både en god intuisjon og gode regneferdigheter - men en liten forskjell ute og går er det altså. Denne forskjellen kan utgjøre ett vinn eller forsvinn og det er der spenningen ligger. Jeg håper på flere slik runder - der brettene står i brann og alle sjakkelskere koser seg - så får vi se om det skjer i Altibox Norway Chess 2017 eller ikke.

 

Vi tar en titt på partiet mellom lederen Hikaru Nakamura og Maxime Vachier-Lagrave:

 

13 kommentarer

Jonny Fredriksen

11.06.2017 kl.20:59

Hei!

Etter min påstand om at den (relativt) lange betenkningstiden gjør at det blir for mange remiser i turneringer med toppspillerne i verden, så følte jeg meg unektelig teit ut etter gårsdagens utrolige partier i Altibox Norway Chess...;-)

Skal la diskusjonen om betenkningstid ligge i denne kommentaren:-)

Vil bare si at til tross for at Magnus sliter for tida så er det virkelig flott å se at Aronian har funnet tilbake til god gammel form. Etter flere magre år så er denne sympatiske spilleren tilbake der han hører hjemme...nemlig helt i toppen!

Mener å huske at du Sven spådde for ikke så mange år siden at Aronian kom til å bli Magnus hovedrival i tiden som kom!? Det har jo ikke skjedd.

Men nå er det en mulighet for at den godeste Levon kanskje kan snappe en plass i Kandidatturneringen dersom han fortsetter slik fremover. Og når han først er der så kan alt skje.

Magnus har jo også sagt for kort tid siden at Levon var den motstanderen han vurderte som vanskeligst å vinne over. Nå var det også andre året på rad i Norway Chess at Magnus måtte ned mot armeneren.

Kan det være en mulighet at dette er Magnus sin neste motstander i VM-match? At den rutinerte armeneren stiger fram nå når de fleste fokuserer på Caruana, So, Kramnik og Karjakin som de mest sannsynlige motstanderne for vår mann i VM 2018?

Sven

11.06.2017 kl.21:18

Hyggelig å se deg tilbake i kommentarfeltet Jonny :-)

Ja, for 7-8 år siden var jeg nærmest overbevist om at Aronian ville komme seg til en VM-match - nå tror jeg ikke lenger på det. Tror heller ikke vi får se han i kandidatturneringen neste år.

Han har nemlig ingen sjanse i FIDE GP og ei heller på rating. Så hans eneste sjanse er et Wild Card (det fikk han sist mener jeg å huske!) - eller som en av de to beste i World Cup. Tror det nåløyet blir for trangt.

Vi må nemlig huske at det er en ting som er verre enn å slo Magnus i en VM-match - og det er å vinne kandidatturneringen! (og da tenker jeg også på det å kvalifisere seg dit)

Niels Svendsen

12.06.2017 kl.07:50

Som jeg ser det er Magnus ved at blive lidt for forudsigelig med sit E4 åbningstræk. Det er gået op for de fleste (ikke mindst fra VM matchen) at ved at svare med E5 som Karjaikin gjorde neutraliserer man meget af Magnus' spil. Personligt virker det lidt bevidstløst gang på gang blot at spille E4. Det er således blevet meget nemmere at forberede sig mod Magnus.

Sven

12.06.2017 kl.09:34

Dette høres ut som en teori. Jeg tror ikke at det bare er så enkelt, men at du er inne på noe virker sannsynlig av to grunner.

For det første har jeg gjort en lengre analyse av Magnus sin feilrate i partiene den siste tiden og hans feilrate på samme tid i 2016 da han var på topp. Og denne automatiserte data-analysen viser at Magnus ikke spiller bort betydelig mye mer nå enn når han er på topp.

For det andre har du selvsagt rett i at Magnus nå spiller veldig mye e4, og at de fleste spille e5 mot han. Nakamura spilte dog sitt spill med siciliansk, så bildet er ikke helt homogent. Men jeg tror du har rett i at en årsak til "nedturen" kan være at han varierte spillet mer tidligere og dermed var mer uforutsigbar og samtidig fikk opp partier av høyere kompleksitetsgrad for spillerne.

Takk for innspill!

Jon

13.06.2017 kl.10:17

Leve Aronian! Han sa i et intervju en gang at det var like viktig å gjør noe vakkert som å vinne et parti, men nå gjør han begge deler. Han har vært med i flere kandidatturneringer, men det har stort sett gått dårlig. Han ledet da Magnus vant i 2013, men til slutt spilte nok nervene til armeneren inn, noe han har innrømmet i ettertid. Selv om kandidatturneringer ikke virker å være Aronians disiplin, ville det glede meg meget om han kom til finalen i GP.

Han brukte å ha et godt tak på Anand faktisk, og dette partiet har jeg vel trukket fram før her på siden. http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1451858

Se hvordan Aronian fanger hesten med tårnet, noe som ble partiets siste trekk.

Vakkert

Sven

13.06.2017 kl.10:35

Ja, Aronian får jeg mer og mer sans for. Delvis fordi han spiller en leken form for sjakk som jeg liker godt, delvis fordi han har vært utsatt for å falle på verdensrankingen og har vist at han takler slikt også og delvis fordi han spiller med stor kompleksitet og vakre konsepter.

Flott parti mot Anand der og mye flott sjakk av Aronian under Norway Chess!

Niels Svendsen

13.06.2017 kl.11:22

Tillad mig som psykolog en lille utidig bemærkning om Magnus. Det virker som om Magnus har bygget lidt for meget ego op. Man kan se forskellen på fotos fra sidste år og så i år. Det er fuldt ud forståeligt at det kan være svært at have en så stor titel som det er at være verdensmester, uden at få nykker. Det har han ikke i særlig høj grad. Men, men men. Hans største fjende er dog stadig en vis hang til nonchalance og stadig en lidt for afslappet holdning til åbningsspillet som jeg ser det. At der også ligger et lidt forsinket pubertetsopgør, kærester og andet godt kan sagtens influere på hans skarphed og koncentration. Jeg tænker bl.a. på hans første parti i Grenke, hvor han var lidt for hurtig (og selvsikker) til at afvikle til slutspil. Som så alligevel ikke kunne vindes. Også partiet mod Giri skulle han selvsagt have vundet. Men som sagt måske en lidt utidig kommentar! Og så tak Sven for dine fremragende analyser og din humor. Bedste hilsner Niels

Sven

13.06.2017 kl.11:29

Niels Svendsen,

Takk for innspill. Jeg tror som deg at det er umulig å bli verdensmester i noe så ekstremt som sjakk - uten å få nykker og et stort ego er nok helt nødvendig for Magnus å ha av flere årsaker. Men det går en tynn tråd mellom når egoet er nevenyttig og når det blir så stort at en mister bakkekontakt. Så mye er sikkert. Det som kanskje har gitt Magnus mest mulig bakkekontroll tidligere er den nære kjærnefamilien - når han nå som du er inne på har et forsinket pubertetsopprør - så er jo målet med opprøret nettopp å minske familiens kraft for så å stå på egne ben - og det kan gi forunderlige utslag.

Det ligger noe der...

Jon

14.06.2017 kl.20:12

Kanskje Kramnik kvalifiserer seg for kandidatturneringen på rating? ;)

jakke

15.06.2017 kl.21:17

Interessant intervju med Magnus etter seieren mot Karjakin. Sa han ikke har hatt trua på at han kan vinne underveis i partiene. Vel, Magnus har jo fortalt om hvor viktig det var med en overdreven optimisme og tro på egne ferdigheter da han fikk sine første sjanser i toppen. Men den ukuelige optimismen hører vel ungdommen til.

Snarere enn nykker, eller et seint opprør, handler det kanskje heller om en høyst vanlig overgang. Tvilen, innsikt kanskje. Sånn har de fleste det, det kommer og går gjennom årene. Men pur ung veit man ikke hva er før man ikke er det lenger.

Sven

15.06.2017 kl.22:52

Dette synes jeg var en særdeles dårlig forklaringsmodell - å ikke ha trua underveis. Kramnik sa noe slikt i et intervju før VM-matchen i år 2000 med New in Chess. At han var mer moden nå, at har ikke vurderte stillingene så optimistisk og at han derfor kanskje spilte mer remiser enn før.

Men for Magnus sin del så forklarer jo dette blant annet ikke at Magnus ble rundspilt av Aronian og Kramnik og har hatt problemer i andre partier også.

jakke

15.06.2017 kl.23:19

Mangle trua var Magnus opplevelse av partiene. Omstendighetene kjenner vi jo, reint sjakklig, men å forklare form og mangel på form er vel mest spekulativt ja.

Niels Svendsen

18.06.2017 kl.13:15

Jeg vil påstå igen at Magnus er blevet for forudsigelig. Nærmest altid E5 efter E4 og næsten altid E4 selv. Bemærk at hans eneste sejr var med D4. Da han havde Kasparov som coach spillede han rask væk Grünfeld, siciliansk, fransk og sågar Pirc. Nu er det kongebondespil, kongebondespil og atter kongebondespil. Ligesom mod Karjaikin. Han kan simpelthen ikke opnå nok fordel med spansk eller wiener. Hverken med hvid eller sort.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits