Forhåndsomtale av Norway Chess 2017


Magnus Carlsen høsten 2016 før VM-kampen mot Karjakin - bildet er tatt i Oslo
Foto: Anniken Vestby

Norway Chess 2017 blir årets sterkeste sjakkturnering der hele 8 av de 10 beste i verden deltar. I år feirer nemlig Norway Chess 5 års jubileum og da slo de like godt på stortromma og valgte å kjøre på med en sterkest mulig turnering på papiret. Ikke nødvendigvis en best mulig turnering, ikke en mest mulig fargerik turnering, ikke en turnering med norsk særpreg og ikke en turnering med flest mulig avgjorte partier - men en på papiret sterkest mulig turnering. Dette har sine fordeler og ulemper som alle andre valg - og en fordel er at Magnus nå får brynet seg mot nesten alle de beste og det tror jeg skaper entusiasme hos verdensmesteren. På skyggesiden har vi dermed ingen kinesere med, men ellers en fin miks av østblokkspillere, vest-europeere og amerikanere. Årets Norway Chess blir interessant.

Jeg gleder med til å se Vladimir Kramnik. Etter hvert som jeg blir mer posisjonell av meg av ved å tenke og analysere mye sjakk - så er det nemlig en stjerne som vokser der ute - og det er stjernen til Kramnik. Denne stolte russeren på over en nitti vet at han har en stor sjakkforståelse, men han klarer å balansere en viss ydmykhet inn i regnestykket og med en viss mengde selvtillit blir han en bra fyr. Han strutter ikke av selvtillit slik Kasparov gjør, men han er leken og lar spillet tale sin egen sak. Nå er Kramnik oppe på 2808 på ratinglistene per juni 2017, og han spiller en fin form for sjakk der det posisjonelle går hånd i hånd med offerspill og sterke, tankevekkende ideer. Jeg tenker på små bondeofre i katalansk og kongeindisk, på store kvalitetsofre allá Petrosian eller på et springeroffer her og et vidunderlig sluttspill der. Kramnik har hele spekteret av god sjakk innen rekkevidde og derfor er jeg blitt glad i hans spill. Hadde staminaen vært som i yngre år ville den 41 år gamle russeren vært min soleklare favoritt i Stavanger - men det er han ikke.

Wesley So er heller ikke den største favoritten - sett gjennom Sjakkfantomets øyne. Wesley er oppe på 2812 i FIDE-elo og han er nifs i turneringer der det er noen prygelknaber han kan kneble og spille rett ned. Han kan nemlig dette med å spille sjakk the American way, altså slik de gjør i store åpne turneringer Over there. Der spiller de hardt på vinst med både svart og hvit, men er gjerne litt mere forsiktig mot de aller ypperste og på slutten av turneringen gir de alt. Wesley har vunnet mange turneringer det siste året. Jeg nevner i fleng: individuel-t og laggull under sjakk-OL 2016 i Baku, vinner av Sinquefield Cup, Loncon Chess Classic og Tata Steel samt totalvinner i Grand Chess Tour. Bedre kan det knapt gjøres! Men ser vi bak resultatene ser vi et mønster. Wesley spiller sjakk ved å slå de svakeste. I Tata Steel slo han ingen av sine syv nærmeste konkurrenter - men han tok 5.5 av 6 mulige mot de svakeste. I London Chess Classic slo han også de to svakeste - Topalov og Adams samt Nakamura som endte midt på treet. I Sinquefield Cup var det igjen Topalov og Nakamura som var hoggestabber - og selv om de kom høyere opp i denne turneringen, og Wesley ikke slo de svakeste her, så er tegninga klar. Wesley So har heller ikke slått Magnus i klassisk sjakk - men bortsett fra det har han gjort det meste. Han har fått et godt tak på Nakamura og Giri, han har slått Kramnik, Caruana og Aronian i enkeltpartier og han har altså vunnet en rekke store turneringer. Wesley So blir farlig også i Norway Chess - hvor farlig gjenstår å se ? men han vil kjempe i toppen.

Magnus Carlsen er min klare favoritt under Norway Chess. Ikke bare har han noe å revansjere etter to turneringer i år uten en eneste turneringsseier. Han er også regjerende verdensmester og regjerende mester fra Norway Chess som ble vunnet av Sergei Karjakin de to første årene (2013 og 2014) før Topalov tok turneringsseieren der og i fjor ble det altså Magnus. Magnus er ellers ved en skillevei - jeg tror han vet det. Han har funnet dame, livet er forandret seg litt og han må vise profesjonalitet og fokus for å klare brasene på to arenaer samtidig. Det har andre klart før han og Magnus er en vinnerskalle som kan omstille seg og jeg tror han vil klare å mestre situasjonen - men sikker kan en slett ikke være da inntrykket Magnus ga under Grenke Chess Classic ikke var det beste.
Det er ellers verdt å nevne at de beste kommer stadig nærmere Magnus på verdensrankingen og at det nå er kun 20 poeng ned til Wesley So og 24 poeng ned til Kramnik og Caruana. Et mislykket Norway Chess for Magnus - og voila - det blir svært jevnt! Når jeg tror at Magnus vil lykkes, så skyldes det først og fremst at denne turneringen er skreddersydd for han. Bare de beste deltar. Ingen 2650-2700 som kan gjøre ran mot verdensmesteren, ingen 2700-2750 som ikke er skyggeredd og som vil være opportune mot Magnus - men spillere han kjenner ut og inn og som han vet hvordan han skal felle. Han har spilt en bråte partier mot disse før, og han liker å vise sitt beste mot dem. De to tidligere parhestene Espen Agdestein og Jøran Jansson - som i virkeligheten drifter Norway Chess skuta når det kommer til profil og spillerutvalg - har satt sammen en meny i år som passer verdensmesteren som hånd i hanske og slik var det også i Kasparovs tid - mens det i Fischer sin tid nok var annerledes. Da hadde spillerne mer enn nok med å passe sin side av brettet.

Vachier-Lagrave har vært oppe over 2800 i en periode nå, men er så vidt under igjen med sine 2795. Han er rufsete i stilen, regnesterk, taktisk og varierende i prestasjonene sine. Trolig en topp-10 spiller noen år frem i tid - men at vi får se han innen topp-5 i mange år fremover - betviler jeg. Der tror jeg Magnus, Caruana og Wesley So vil være og de to siste plassene innen topp-5 tror jeg vil variere litt etter form.
Lagrave er et friskt pust i verdenseliten, ikke bare er han fransk, temperamentsfull og angrepsvillig - han spiller også ganske kompromissløst, og til tider originalt, og selv om jeg kaller han rufsete i stilen er ikke det ment som noe nedsettende. Å være for slepen og dressert kan også være et onde ? bare se på Anish Giri. Lagrave har en høy stjerne hos Kasparov, som ser på han som en av tre mulige utfordrere til Magnus om VM-tittelen. Han kan nå langt i Norway Chess om formen er inne - men jeg tror han får det tøft og jeg tror ikke han klarer en topp-5 plassering.

Fabiano Caruana kan vinne partier mot de beste på sitt beste og han er fortsett ratet over 2800 med sine 2808 som Kramnik. Caruana har en fin balanse mellom aggresjon og soliditet - men fremdeles føles det som om han leter litt etter angrepsmuskler og at han enkelte ganger vil mer enn han får til. Da tenker jeg blant annet på Caruana som hvit i siciliansk der han har fått en rekke stygge riper i lakken etter for skarpt spill der han har mistet kontrollen. Caruana er meget seriøs, kontrollert og ikke minst risikovillig og han spiller en type sjakk som virkelig tiltaler meg. Er det en match der Magnus ikke deltar jeg ville elsket å se - så var det Kramnik mot Caruana. En posisjonell Kramnik mot en angrepshissig Caruana. Ja, for Caruana er den universelle sjakkspilleren som kan det meste og som også han spille på angrepsstrenger og det faller seg helt naturlig for han - bortsett fra kanskje i siciliansk som hvit. Jeg forventer en topp-5 plassering av Caruana under Norway Chess - alt annet vil forundre meg.

Aronian er en enten-eller-spiller og for tiden virker han å være i form. Han er likevel det mest usikre kortet under Norway Chess - slik jeg ser det. Enten kliner han til, eller så puser han ut. Sting i spillet eller soliditet! Spille de gamle trauste åpningene, eller få noe sprekt og ungdommelig på menyen? Det er spørsmålet Svaret får vi snart. Aronian har virkelig imponert meg den siste tiden både i Grenke og i Bundesliga der han faktisk trakk en ny kanin opp av hatten! Nemlig Modern-åpningen som han aldri har spilt tidligere. Det gikk brillefint og det blir derfor spennende å se om Aronian har flere kaniner han vil trekk opp av hatten når det drar seg til i Stavanger.

Hikaru Nakamura er fortsatt høyt ratet med sine 2785, selv om han er mer solid enn på lang tid, og samtidig har blitt mer voksen i stilen. Allikevel er det akkurat som om jeg skimter at han har skjønt at han aldri blir en Magnus Carlsen. At han nå vet at den posisjonelle stilen han har søkt - ikke gagner akkurat han og hans prosjekt. Hvis det stemmer finner han kanskje tilbake til den stilen som en gang gjorde han så fryktet - selv blant toppspillere. Stilen som har vært med på å nedlegge Anand gang etter gang og som i Gashimovs minneturnering nedla Nepo etter alle kunstens regler. Det er den lett spekulative, hardtslående stilen der han røsker og river i motstanderens stilling og setter brettet i brann om han må. Men innerst inne tror jeg ikke Nakkis tørr å dra den helt ut - det er mer et ønske hos meg enn en realitet. Dette er hans levevei og det betyr så mye å være innen topp-10 i verden at han frykter konsekvensene av det som skjer om han ikke lykkes med sin gamle stilart. Slik tenker jeg i hvert fall. Men den som intet våger - intet vinner og Nakamura må ta grep om han vil få ut hele potensialet sitt og det bør skje raskt.
Vishy Anand (2786) er den staute spilleren som blir mer og mer dressert og mindre og mindre sprek. Det gir færre seire, men fortsatt få tap. Anand kan dog veldig mye sjakk, han kan også overraske og han kan smelle til med kallas form. Allikevel tror jeg ikke helt på det. Jeg tipper på en 6. eller 7. plass for Anand med veldig mange remiser. Sorry to tell. Sergei Karjakin har jeg heller ikke den stor troen på. Han venter på kandidatturneringer før han spiller ut sine beste kort. Han har også fortsatt litt preget av VM-spillet og den trangen til soliditet som han der spilte på.

Anish Giri er sistemann på startstreken og ingen forventer at han vil tape mange partier, men vil han vinne noen? Det gjenstår å se. Giri overrasket meg stor nylig ved nesten å tukte Wesley So i en stor nettmatch de hadde på chess.com med lynsjakk og bullet på menyen. So vant til slutt - men det kunne nesten like gjerne blitt Giri som virket raskere, mer angrepshissig og mer fokusert enn på lenge. Det kan skyldes formatet lynsjakk på nett - men det kan også skyldes at han nå tar grep. Vi håper alle det siste og at grepene han tar er færre remis, mer kalkulert risiko og mer publikumssjakk. Norway Chess starter på mandag med en lynsjakkturnering som trekker startnumrene, så starter moroa kl. 16 norsk tid på tirsdag. Det spilles mellom 6.-16. juni. Vi gleder oss!

Ukas parti er Magnus sin seier mot Loek van Wely fra Wijk aan Zee:

 

5 kommentarer

Padda

04.06.2017 kl.14:32

Hvordan vil denne dama virke på Magnus?

Hvilke åpninger kan vi vente oss fra Magnus, noe helt nytt?

Sven

05.06.2017 kl.11:00

Hei Padda,

Spennende spørsmål der. Angående dame har jeg skrevet det jeg har å si om den saken.

Med åpninger tror jeg vi får ser mer av det samme som han har hatt suksess med før :-)

jakke

05.06.2017 kl.17:31

Magnus er en trendsetter. Nå spiller ALLE London-systemet. Og alle er forberedt mot det. Kjipe greier. Må snart vri om og spille noe sylskarpt, Magnus. Nye tider, nye trender.

Ole Morten Persen

05.06.2017 kl.23:26

"Mer av det samme som han har hatt suksess med før"...dvs. stort sett hva som helst altså.

Hvis lynsjakken gir en pekepinn på hvordan resten går, så er det bare å glede seg for oss, og bare å grue seg for de ni andre i feltet...!

Sven

05.06.2017 kl.23:36

Nei, ikke helt enig i at han har hatt suksess med alt han har spilt. Provokative åpninger har ofte slått tilbake på han selv - som f.eks. The North Sea Defence.

Ellers gleder jeg meg nå og det var artig å se Magnus spille lyn i dag - dette blir gøy!

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits