Wei Yis navn skinner på sjakkstjernehimmelen


Wei Yi er del av et sterkt kinsisk sjakkmiljø som er på vei opp og frem!
Foto: Andreas Kontokanis  |  Wikipedia Commons

 

I kinesiske Chengdu spilles årets asiatiske mesterskap i disse dager over 9 runder og vidunderbarnet Wei Yi (2730) er i favoritt sammen med folk som Rustam Kasimdzhanov (2702) og Wang Hao (2680). Wei Yi startet med en forrykende hvitseier som er ukas parti her hos Sjakkfantomet og de siste månedene har 17-åringen virkelig briljert og fått navnet sitt til å skinne igjen på sjakkstjernehimmelen. Wei Yi er alt oppe på 2730 i elorating og han klatrer nå på nytt etter en stagnasjonsperiode på over 2 år. Verdensstjernen ble kinesisk mester for kort tid siden foran de to stormestrene Lu Shanglei og Wen Yang med 8 1/2 av 11 mulige. Han har virkelig noe på gang. I det mesterskapet ble det mye god sjakk på Wei Yi og også i årets Wijk aan Zee imponerte han stort med 7.5 av 13 mulige og en flott delt tredjeplass sammen med Aronian og Adhiban.

Det er i verdensmesterskapsammenheng vi frykter Wei Yi mest. Først og fremst fordi han allerede har vist at han kunne slå noen av Magnus Carlsen sine ungdomsrekorder, og da tenker jeg først og fremst på det å bli yngste spiller over 2700, som Wei Yi ble kun 15 år gammel og 9 måneder gammel. Wei Yi viste med det et enormt potensiale og det skal bli interessant å se hvordan han klatrer videre nå som det igjen har løsnet for kineseren som fyller 18 år 2. juni. Jeg minner om at Magnus også hadde perioder i sin utvikling der han måtte akklimatisere seg på nye elohøyder, så dette er helt normalt. Kunsten er å klare akklimatiseringen for så å ta nye steg og jeg har stor tro på at Wei Yi klarer akkurat det.

Kineserne har nemlig et meget sterkt og godt sjakkmiljø som bor sammen i et leilighetskompleks i Beijing. Det er spillere som blant annet har vunnet sjakk-OL i Tromsø i 2014 som var Wei Yi sin første store internasjonale medalje i sjakk. Han var reserve på det unge, kinesiske laget som tok gull, og han scoret sterke 4 av 5 mulige i sjakk-OL. Wei Yi trener sammen med folk som Wang Yue, Yu Yangyi, Ding Liren, Li Chao, Wang Hao og Bu Xiangzhi og han er på siste eloliste nr. 3 i Kina - bare slått av Ding Liren (2773) og Yu Yangyi (2743) - Wei Yi sin siste hete rating er 2732 - det gror godt i kinesisk sjakk for tiden og det store spørsmålet er om de kan klare å få verdensmesteren i sjakk i de nærmeste årene.

Når en ny verdensmester kåres er det ofte en som har en stilart som kolliderer med verdensmesterens stil. Du husker Alekhines angrepsspill som utfordret Capablanca sitt posisjonsspill, Tals trolldom som vippet strategen Botvinnik av brettet eller Kramniks spill som var basert på å være "best uten dronning" som nedla selveste Kasparov i år 2000 i London. Verdensmesteren er nemlig ledende på sin spillestil og kommer det noen opp og frem med samme spillestil vil verdensmesteren lett kunne omstille seg, snappe opp de nye ideene og spille enda bedre med samme stilart. Det er ikke like lett dersom det kommer en som bryter fullstendig med det du selv holder på med, og Wei Yi bryter kraftig med Magnus sin mer posisjonelle spillestil. Wei Yi har også uttalt at han liker Kasparovs spillestil godt!

Wei Yi har spilt mye forrykende angrepssjakk allerede og sammen med Wesley So så mener jeg han er en av de to mest brennhete kandidatene til å utfordre Magnus sitt hegemoni på sikt. Følelsen av at ingen av dem rekker opp er dog til stedet og i så fall kan det hende at vi må vente på at to unge indere vokser opp før Magnus virkelig får kjørt seg i verdenstoppen. Da tenker jeg på 11 år gamle IM Praggnanandhaa Rameshbabu (2471) og den 12 år gamle IM Nihal Sarin (2454) fra India. Kanskje kan en av disse vokse opp i kulturen etter Anand og bli seriøse verdensmesterkandidater i sjakk. Men mye vann skal renne i havet før den tid og Wei Yi er vanndråpene som det er mest spennende å følge ferden til i vår tid. Hans kraft er stor og hans spill er spektakulært som da han kom på andreplass i en turnering i Vietnam tidligere i år. Der storspilte han virkelig og fire av seirene hans kom som en konsekvens av rått angrepsspill! Dette er altså en farlig herremann som tar skjea i egen hånd og som om få år trolig kan utfordre hvem som helst.

Vi tar en titt på hans første vinstparti i årets asiatiske mesterskap:

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

Bloggurat free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits