hits

Sjakklegenden Paul Svedenborg fyller 70 år


Paul Svedenborg går det fortsatt gjetord om i norsk sjakk og i dag fyller han 70 år!
Foto: Utklipp etter et foto av Anniken Vestby


Paul Svedenborg er selve sjakkhøvdingen fra Nord-Norge som i en alder av bare 19 år ble Norgesmester for første gang og som tok to strake Norgesmesterskap i 1966 og 1967. Han spilte også på OL-laget vårt i Tel Aviv 1964 og i Lugano 1968. I Tel Aviv i 1964 var Paul bare 17 år gammel - men allikevel hevdet han seg strålende som reserve på det norske landslaget der han tok 4½ poeng på de 7 partiene han spilte. I Lugano fire år senere spilte Paul på tredje-bordet til Norge og der forfrisket han med 6½ av 13 og 50% score. Det sensasjonelle ved dette er selvsagt at Paul kunne prestere så sterkt med base i lille Narvik. Vil du lese mer om Pauls bedrifter innen sjakken anbefaler jeg deg å lese Sjakkfantomets hyllest til mesteren Paul Svedenborg - Sjakkhøvdingen i Nord.

Jeg møtte Paul Svedenborg for første gang under Rallarsjakken i 1987 der Simen Agdestein var på plass - og der Paul Svedenborg spilte mye spennende sjakk underveis som fanget min oppmerksomhet. Paul var allerede en legende i nordnorsk sjakk og den eneste som hadde klart å klatre over 2400 i rating med postboksadresse i Nord-Norge. Pauls OL-starter var selvsagt legendariske og hans nyvinninger i lettisk gambit likeså. Men øverst rangerte altså hans to gull fra Norgesmesterskapet i sjakk som skal bli vanskelig å kopiere for noen fra nord - det er nemlig ikke mange i NM-historien som har klart denne bragden.

Jeg ble kjent med Paul først under NM i Randaberg i 1989 der han var på plass og der han viste lynsjakkmuskler av de sjeldne. Til slutt var det bare lynhai Roar Elseth fra OSS som sto i veien for Paul og forhindret han i å gjenta prestasjonen fra NM i Bergen 22 år tidligere der han ble Norgesmester i lynsjakk. Jeg hadde bare spilt sjakk i 2.5 år da jeg kom til Randaberg og fikk problemer med å få spille i Junior-A da ratingskillet gikk ved 2000 og jeg hadde 1903. Heldigvis var min gode venn Jan S. Berglund sammen med oss gutta fra Tromsø på tur og han fikk selvsagt fikset innpass i Junior-A for den litt for rappkjeftede Tromsø-væringen som nok provoserte da han kom i sekretariatet med 1903 i rating og sa han skulle spille i Junior-A. Men da Paul Svedenborg fikk høre at Landsdelens håp i Junior-A fikk problemer med å få spille i øverste klasse kom det en regle om hvorfor Nordnorsk Sjakkforbund aldri burde vært lagt ned og hvilken urett de sørpå utviste han i sin tid. Han fulgte tett med på alle partiene min under Norgesmesterskapet og ga meg tips underveis og gode hengeparti-analyser i et av partiene. Slik knyttet vi et vennskapsbånd der og da i Randaberg 1989 og etter det har det alltid vært hyggelig å møte Paul og snakke sjakk. Han er et oppkomme av historier og en meget sterk sjakkspiller og sjakktenker.


Sven Wisløff Nilssen og Paul Svedenborg utkjempet mange harde slag på 90-tallet
Foto: Arild Ernstsen

I 1991 skulle jeg få gleden av å spille mot Paul under Bodø Open og Caissa ville ha det til at jeg leverte varene og spilte mitt kanskje beste parti fra den aktive karrieren min i sjakk som varte i drøyt 10 år. Jeg spilte på de posisjonelle strengene i sjakk og fikk et stadig større overtak som til slutt førte til en trekktvangssituasjon i sluttspillet. Da var jeg alt materiell over og partiet er like lærerikt i dag som det var den gang. Det inngår da også i Svens Sjakkskole og handler om det å ha en sortfeltstrategi. Senere skulle jeg spille mange partier mot Paul i både klassisk sjakk og i lynsjakk og to ting kjennetegner nesten alle partiene. De fikk en avgjørelse og de var utkjempet med hard kamp!

I dag er fyller Paul hele 70 år og han er like levende opptatt av sjakk som han alltid har vært. Lynsjakken på nettet er kanskje ikke like brilliant som for 10-15 år siden da han fortsatt i enkeltpartier kunne utfordre noen av de beste i verden. Det går fortsatt gjetord om de oppgjørene i nordnorsk sjakk og det er liten tvil om at Paul hadde sin største spillestyrke nettopp i lynsjakk. Han er stadig innom Narvik Sjakklubb og i forrige uke banket han inn en oppsiktsvekkende rekke med stolper mot klubbens beste menn. 13 av 13 i Narvik Sjakklubb er ikke hverdagskost selv for Paul - men hvor mange ganger han har hatt 100% på klubbkveldene vet ingen - det er nemlig svært mange ganger. Paul er i en liga for seg selv i Narvik og en legende i nordnorsk sjakk. Gratulerer med dagen gode Paul - Sjakkfantomet ønsker deg alt godt i årene som kommer!

 

Her kan du se Pauls sitt OL-parti under med rene Stockfish vurderinger hos Lichess
 

Her kan du se den 17 år gamle Paul Svedenborg svinge pisken under sjakk-OL i 1964 kommentert av Your's Truely:

 

26 kommentarer

Joachim Solberg

24.04.2017 kl.21:52

En utmerket spalte fra en sjakkens hedersmann til en annen, Sven! Meget bra!

Egil Arne Standal

24.04.2017 kl.22:18

Flott helsing på dagen, og flott parti, og gratulerer til Paul Svedenborg!

Sven

24.04.2017 kl.22:20

Joachim,

Det var da en flott melding å få - takk for den, Joachim!

Egil Arne,

Vi savnet deg i påskequizen i år!? Ellers artig med Paul som satte en ny standard for sjakken i nord.

Øystein Brekke

24.04.2017 kl.22:33

Ny flott artikkel, Sven! Og jeg var altså i Narvik og gleder meg til å følge opp med en sak om Paul, og Kjell Ole!, nå i neste Norsk Sjakkblad.

Sven

24.04.2017 kl.22:37

Spennende, Øystein. Vi får aldri nok om Narvikstilen, Svedenborg-klanen og Kristensen-dynastiet i nordnorsk sjakk vet du :-)

Torger Strand

24.04.2017 kl.22:50

Gratulerer med dagen, Paul!

Egil Arne Standal

24.04.2017 kl.23:57

Påskekvissen: Litt for kort påske i år... Ernst Rojahn, sjakk-ektepar og stormeister-søstre var lett, pappa Smyslov og pappa Carlsen også, Nepo og Aronian, og kanskje Aronian igjen, og eg har vel eit par Westberg-bøker ståande i hylla, finske stormeistrar lar seg spore opp, også Eero Böök... og det var ikkje så vanskeleg å finne ut av Sigurd Svedenborgs fotballmerittar også, for ein som er så gammal at han hugsar kampar mellom Mjølner og Hødd, og men resten... huttetu! (Eg har ikkje sett på løysingane!) Med andre ord, ein framifrå kviss! I'll be back!

Sven

25.04.2017 kl.00:15

Nei, det skal ikke være lett når det er Sjakkfantomet sjølv som er kvissmeister ;-)

Ellers blir neste quiz jeg har hos Tromsø Sjakklubb og den legges ut rundt 1.juni. Følg med da!

Pål

25.04.2017 kl.00:20

Dette var en fin artikkel. Og jeg ser også frem til lese mer om Paul og Kjell Ole i kommende Norsk Sjakkblad. Jeg fikk gleden av å analysere med Paul i forbindelse med Rallarsjakken i Narvik nå i helga. Der kunne jeg konstatere at Paul har beholdt sin sjakklige glød og gode intuitive forståelse for sjakken. Selv om Paul ikke deltok i selve turneringa, var han gjerne med å etteranalysere partier. Det tror jeg mange satt pris på.

Sven

25.04.2017 kl.00:24

Takk for det, Pål - grattis med fin innsats i Narvik. Paul er jo alt annet enn A4 - en trivelig kar som er litt original og det i ordets positive betydning. Har hatt mange gode samtaler med Paul og det er alltid berikende å diskutere ting med han.

Roar Elseth

25.04.2017 kl.10:02

Gratulerer hjerteligst med dagen, Paul! Dersom du er på et nettsted er det hyggelig om du gir lyd fra deg! Alt godt fremover.

Frank Henriksen

25.04.2017 kl.11:27

Hei Sven!

Fantastisk at du tar opp geniet Paul Svedenborg! For en sjakkspiller å for et menneske! Hadde nesten tårer i øyene da jeg fikk møte ham igjen etter mange år i Rallarssjakken i fjor! Trist at jeg i år ikke hadde anledning å delta! Ja han hadde det inne enda rent sjakkelig glimret til med noen analyser helt hinsides menneskelig forstand! Glemmer ikke partiet jeg spilte mot ham i Ballangen turneringen en gang tidlig på åttitallet jeg hadde svart i fransk! Han tro til med Alekhine chaterd varianten! Skjønte ikke bæra før alt var over i få trekk et stykke ut i åpningen ble helt knust! Ja Paul var et stort talent på lik linje med Magnus! Hadde ikke øyeproblemene satt en stopper for hans utvikling så hadde han glatt blitt stormester! Vil med dette kjære Paul gratulere deg så mye med dagen! Å håper at du får mange fine gode år igjen å leve! Hele sjakk Norge elsker deg! Husk Paul at du alltid blir en sjakklegende vi aldri vil glemme!

Frank Henriksen

25.04.2017 kl.11:38

Sven!

Mente selvfølgelig Alekhine Chatard varianten i i Fransk! Men glemmte en ting! Hans parti mot Ragnar Hoen i NM i Bodø 1966 Der han med hvit spilte 1.d4f5 2.g4?!Et legendarisk parti hvor Ragnar for ordens skyld ble skikkelig satt på plass! Dette partiet glemmer jeg aldri Paul!

Odd Ristesund

25.04.2017 kl.12:09

Sven:

Jeg slutter meg til dem som hyller denne artikkelen og Paul Svedenborg. Hans originalitet og dybde er det ikke mange som kan matche i norsk sjakk. Jeg husker at han har lansert teoretiske nyheter, bl.a. i Aljechin-Chatard varianten i fransk, samt i lettisk gambit, i det berømte partiet mot Blomberg. Sistnevnte parti har en innsender supplert til nettsiden Chess games. com, hvor PS ellers bare er representert med 5 partier, hvorav bare en seier. Jeg ser fram til at Nsb eller du Sven, kan bringe oss et større og mer representativt utvalg av PSs partier.

Sven

25.04.2017 kl.16:11

Odd Ristesund,

Å bringe et mer representativt utvalg partier burde absolutt være mulig. Ellers hyggelig at så mange gir hilsner til Paul, her. Skal sørge for at han får lest dem.

Frank Henriksen

25.04.2017 kl.17:09

Sven!

Fantastisk at så mange engasjerer seg i artikkelen din om den STORE PAUL SVEDENBORG ! Ja folks han er å var stor! Hyggelig at Roar Elseth en gammel venn å Odd Ristesund teori kongen! Som jeg lærte å kjenne I OSS på syttitallet! Det varmer meg grenseløst når det er snakk om fordoms sjakk! Når Odd Ristesund nevner Alekhine Chatard varianten så må jeg nevne etteranalysen Paul gav i Ballangen på det aktuelle tidspunkt partiet ble spilt. Han å jeg satt oss ut i analyse rommet for å se på partiet! før vi visste ordet så var rommet fult av tilskuere som været noe stort på gang! Ja for når Paul analyserte var det kaos! Og for en leksjon i å analysere! Har aldri opplevd make noen gang! Og jeg har kjent alt som kan krype å gå fra elitespillere til norgesmestere opp igjennom årene! Å mere til! fingrene hans gikk som trommestikker over brettet det var offre å diverse delikatesser av en annen verden ja du måtte nesten være stormester for å følge med å holde tellinga! Tenkte med meg selv går det virkelig an? Tror flere en meg ble mektig imponert over disse kunnskapene! Skjønner godt at Paul Svedenborg var stor! En tragedie for norsk sjakk at dette vidunderet ikke fikk de mulighetene som dagens ungdom har! En ting vet jeg at Paul på det beste hadde moset 99% av dagens norske spillere! Heldigvis at genier som Paul ikke vokser på trær! Det er bare en ting å si han er å var et unikum!

Sven

25.04.2017 kl.17:15

Frank,

Hyggelig å se ditt engasjement. Har likevel en følelse av at en blir større med tiden - vi skal ikke glemme at det spirer og gror i nordnorsk sjakk den dag i dag og at nivået i Norge er mye høyere nå enn på Pauls tid. Allikevel er det noe unikt ved det å ta to Norgesmestertitler når en kommer fra et lite sjakkmiljø i Narvik. Det var utvilsomt veldig stort.

Kjell Johannessen

26.04.2017 kl.11:37

Stiller meg i køen av beundrere for Sjakkfantomets skriverier, men denne gang gjelder det å ønske Paul Svedenborg med sin 70 års dag. Har selv aldri møtt Paul og vi kom vel for sent i gang med Kalotturneringen til å få deltakelse av Paul. Det var synd for historiene om Pauls bragder på brettet gjorde at alle unge sjakkspillere der nord hadde et ønske om å få treffe han på brettet. Håper Paul får en hyggelig feiring

Beste hilsen Kjell Johannessen.

Frank Henriksen

26.04.2017 kl.15:10

Sven!

Hei gromgutt! Ja det spirer å gror i norsk sjakk! Helt enig å flott e det! At nivået er høyere nå enn på Pauls tid kan nok være riktig! Men her e det snakk om et enkelt menneske av dimensjoner sett i sjakksammenheng! Ingen kunne matche ham å se mulighetene å trylle på brettet slik Paul kunne! Vi må ta det i oss at han var et digert sjakkgeni som tidens tann på hans tid ikke kunne gi han de mulighetene han fortjente! Hadde han vært russer å bodd i Sovjet så hadde Paul blitt super stormester! Etter mitt skjønn så e det vel kun Magnus å Simen her på berget som har hatt de samme geni greiene en virkelig sjakkspiller innehar! Nei gjør en lang historie kort å innse at Paul Svedenborg var et sjakktalent av guds nådegave som det vokser veldig veldig få av både her på berget å elles der ute! Men å bo i Narvik i Nord-Norge? Å et sjakkforbund med null forståelse eller penger til å kunne gi noe som helst er å var døfødt! Hadde Paul vært ung i dag med det talentet så hadde han fått en helt annen oppfølgning med sponsorer å mer til! Synd for sjakken at han mistet den muligheten! Men la oss glede oss over det han har skjenket oss! Han er å blir udødelig for oss sjakkspillere å blir aldri glemt! Til slutt vil jeg gjenta som nevnt tidligere at jeg har sett å kjent det meste av det som kryper å går i norsk sjakk! Har også sett Kortsnoi på Gausdal på slutten av syttitallet etter den første VM - matchen mellom han å Karpov i Bagio City på Phillipinene han var der etter innbydelse fra Arnold J. Eikrem Der viste han partier å analyserte å hvilte ut før den andre returmatchen mot Karpov! Selvfølgelig var han god! Men når det kom til å analysere å vise å forklare så var han aldri i nærheten av Paul Svedenborg! Tror ikke Norsk sjakk noen gang har forstått hvilket stort talent Paul satt inne med! Han hadde nok vist en annen klasse om det hadde vist seg at han hadde fått de rette mulighetene som han virkelig hadde fortjen! Å så er det jo også hvilken motivasjon han hadde når han satte seg ved brettet for å spille mot de lokale puddingene? Eller når han møtte de beste? Å spille ut en mester som Ragnar Hoen med 2.g4?! i Hollands for deretter å regne ham sønder å sammen å knuse ham til de grader! Har aldri noen andre i Norge gjort før ham! Det sier jo alt om sjakkgeniet Paul Svedenborg! Jeg trenger ikke si et ord mer!

Frank Henriksen

26.04.2017 kl.18:32

Sven!

For ordens skyld så må jeg nevne for de som ikke vet hvem Arnold J.Eikrem var ? Han var en periode president i sjakkforbundet å turnerings ansvarlig for de berømte Gausdal turneringene som blomstret på syttitallet! Har deltatt der mange ganger og møtt mange kjente å ukjente sjakkspillere fra Norge å resten av verden! Utenom å få møte legendariske Victor så er møte med Bent Larsen det som jeg huskes aller best fra Gausdal Høyfjellshotel! Satt ute i hålen og spilte lyn da Eikrem pirket meg på skulderen å sa når du er ferdig med partiet møt meg nede i underetasjen det er en der på et rom du må treffe! Ok sa jeg! Gikk ned å møtte Arnold som ventet! Sammen gikk vi inn på rommet! Å der sto min store helt Bent Larsen! Ja for Arnold visste at jeg likte ham etter alle bøkene jeg hadde kjøpt i sjakkbuttiken hans! Ja dere kan vel tenke at det ble et fantastisk møte å bok autograf å en lang prat! Ja for Larsen var min favoritt på den tiden har enda alle bøkene som jeg skaffet meg fra Arnolds butikk! Han var bare utrolig hyggelig å ga meg mange råd å tips! Han var bare innom for et kort møte med Arnold og reiste videre neste morgen! Ja sjakken gir mange gleder! Å minnene man sitter igjen med er fantastiske!

Sven

26.04.2017 kl.18:44

Paul var en stor spiller og en enda bedre bakspiller, Frank. Men han har - og har alltid hatt - sine svakheter - så vi skal være forsiktig med å piske for mye stemning her. Det har vært noen andre storheter i nordnorsk sjakk også selv om ingen har vært der Paul er i forhold til sin samtidig eller i forhold til det punket Norgestoppen er.

Artig å høre om din opplevelse med Bent Larsen. Selv måtte jeg ofre en av mine Bent Larsen-bøker når jeg var i Reykjavik der jeg tilfeldigvis møtte Magnus på flyplassen! Måtte jo ha autografen og fant den første og beste sjakkboka jeg hadde med meg - og det var Bent Larsen sine samlede. Der stå autografen til Magnus svart på hvitt med en hilsen til Sjakkfantomet om å stå på!

Frank Henriksen

27.04.2017 kl.10:50

Sven!

Artig å høre dine historier også! Ja du har jo utrolige mange på lager bestandig! Sevfølgelig har alle sjakkspillere svakheter! Av andre store i nord norsk sjakk må vi ikke glemme Gunnar Johnsen! Med syv nord norske titler så går vel han og inn i rekken av de som bør fremheves i denne bloggen! Tredje plassen i NM elite i 1976 kan man jo heller ikke gå forbi i stillhet! Og Stein Jensen da han tidlig på syttitallet stormet frem som et unikt talent! Hans kniving med Gunnar om de nord-norske titlene den gang var jo legendariske! Nei du har helt rett det er nok noen andre også som var unike i sjakk fra vår landsdel! Men uansett det lov å mimre å tenke tilbake å drømme!

Sven

27.04.2017 kl.16:30

Det er lov å mimre og drømme hos Sjakkfantomet, Frank.

Gunnar Johansen var en meget sterk spiller i sin tid og en posisjonskonge fra nord. Han ble nr. 2 i Eliteklassen i 1976, altså ikke nr. 3, men riktignok etter kvalitetsberegning. Knut Jøran Helmers vant et helt poeng foran en rad med spillere. Stein Jensen var sterk i sin tid som junior - men tok ikke helt voksenstegene. Uansett to sterke spillere der.

Frank Henriksen

28.04.2017 kl.10:43

Hei Sven!

Ja du har helt rett! Var litt usikker på om Gunnar ble nr.3 eller to! Burde jo ha visst det! Da han på midten av 80`tallel bodde i Bodø og beriket oss i Bodø Sjakklag med sine kunnskaper! Som fast gjest hos meg å min fru den gang i ofte hyggelig lag med god vin å mat å sjakk fikk jeg et godt innblikk i hans sjakkforståelse! Gunnar var en mester i å lavere hemme å fastlegge! Å hindre motspill før du ble utspilt posisjonelt! Han var meget sterk! Synd han ikke finner tid til å tilføre sine sjakk kunnskaper i Tromsø Sjakklubb! Tror nok han kunne ha tilført klubbens medlemmer masse lærdom! Som du sier Gunnar var en meget sterk spiller! Sier meg helt enig der! Kunne jo på sikt ha vært et innlegg om Gunnar Paul Kjell Ole Stein Jensen her i bloggen? Ja for det ligger en haug av gode partier å historier der ute om disse kjempene fra vår elskede landsdel!

Sven

01.05.2017 kl.13:17

Har skrevet en spalte om Gunnar Johnsen og du skal ikke se bort fra at det blir en spalte til!?

Torger Strand

01.11.2018 kl.09:38

Hei!

Noen som skal spillle senior-NM på Lillehammer?

Hadde vært hyggelig å møtes igjen! Send meg gjerne en sms til 93601885, eller ring!

Vennlige sjakkhilsener

Torger Strand

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

49, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv