Løsningen på Påskequizen 2017


Audun Pedersen vinner sjakkboka "Mastering Chess Middle Games" med leksjoner fra den russiske sjakkskole

Her er svarene på Påskequizen til Sjakkfantomet!

Audun Pedersen fra Tromsø har vaket i sivet på de siste quizene med stadig høyere poengsum. I påskequizen fikk han den imponerende poengsummen 32 av 36 mulige. Kun på spørsmålet om rådet Bobby Fischer fikk i Manhatten Chess Club svarte han helt blankt. Vi ser på svarene med noen av Audun sine refleksjoner.
  

Spørsmål fra Nord-Norge

1. Sjakk og brødre er et evig tema og Norge har mange gode sjakkbrødre. I dag vil jeg frem til hvem som er Nord-Norges tredje sterkeste brødrepar opp gjennom tidene rent sjakklig? (Den svakeste av disse to brødrene hadde en nasjonal topprating på 1999...)

Svar: Paul og Dag Svedenborg er selvfølgelig sterkest, mens Pål og Jon Kristian må være nummer to. Nummer tre er ikke helt opplagt da... Leif og Alf Jonsson fra Tromsø er her tidlige kandidater. Leif ble Nordnorsk mester i 38 og broren holdt minst samme nivå. Og begge vant en drøss med klubbturneringer i Tromsø. Men - det er ikke de du er ute etter, de var aktive lenge før ratingens tidsalder og nivået var nok lavere da. Jon og Endre er også hotte navn, men kan ikke se at Jon har vært helt oppe i 1999 i rating. Men så er det de som argumenterer for at norsk rating faktisk er rammet av deflasjon ;) Ellers har vi brødrene Esbensen (eller er Arnt og Hans Fredrik brødre?) og brødrene Kjell Ole og Bjarne Kristensen, men heller ikke her har svakeste spiller vært oppe i 1999. Og hva med karer som Ernst og Werner Lockertsen -  begge med klubbmesterskap for Tromsø (Ernst muligens også for Narvik?) og høye plasseringer i NNM?

Men jeg tror du er ute etter Jan Sigmund og Alf Ole Berglund. Og da er svar omsider avgitt.

2. Sigurd Svedenborg var ikke bare kjent for sjakkens sin i Narvik by - hvilken annen aktivitet var han viden kjent for?

Svar: Fotball (han spilte for Mjølner).

3. En Tromsøspiller har faktisk fått et parti inn i en relativt kjent sjakkbok om verdens beste sjakkpartier. Hva heter denne Tromsøspilleren, og når ble partiet spilt?

Svar:  Boka het: "A Gnat May Drink: One Hundred Annotated Games of Chess from 1900 to 1999" og er skrevet av Jonathan Hinton. I omtalen av boka skriver Øystein Brekke på web at et parti av Pål Jensen fra Tromsø er inkludert - partiet hans mot Kai Nilsen fra juniorklassen NM i 1959.

4. Hvor mange by- og klubbmesterskap har Frans Larsen i Tromsø Sjakklubb i klassisk sjakk?

Svar: 9 (6 bymesterskap og 3 klubbmesterskap)

5. Gunnar Johnsen hadde mange forbløffende sterke prestasjoner i Eliteklassen i sjakk - han hadde en nordnorsk mentor av internasjonalt kaliber som hjalp han med forberedelsene hva het denne karen og hvordan har han satt sine spor i sjakkhistorien til evig tid?

Svar: Nils Adrian Bakke - kjent som problemkomponist. Han har gitt ettermæle sitt et langt liv gjennom en rekke bokutgivelser fra problemkunsten han har skapt. Blant annet "Problemsjakk I Nord" og "Meritter - en samling sjakkproblemer" og "Selection of Bohemian style chess problems".

6. Paul Svedenborg ble et år både Norgesmester i sjakk og lynsjakk-Norgesmester - hvilket år var dette og hvor gikk mesterskapet da?

Svar: I 1967 i Bergen.

  

Spørsmål fra Norge

7. Hva heter Norges mest kjente sjakkpar (mann/kvinne) der begge er kjent for sine ferdigheter over sjakkbrettet?

Svar: Silje Bjerke og Torstein Bae

8. Nils Grotnes har to oppsiktsvekkende sterke resultater fra Landsturneringen i sjakk - hvilke to resultater sikter jeg til?

Svar: En 3.plass i 1986 og andreplass i 1992.

9. Hvilken norsk sjakkspiller var den siste som slo Magnus Carlsen i en offisiell lynsjakkturnering?

Svar: Lars Oskar Hauge slo Magnus i en lynsjakkturnering på en treningssamling med Gelfand i 2015.

10. Hvilken nordmann er den eneste som har spilt remis mot Jose Raul Capablanca?

Svar: Ernst Rojahn

11. To nordmenn flyttet i barndommen fra Norge til Sverige og ble begge kjente for å skrive hyllemetere om sjakk på hver sin måte!? Den ene analyserte suspekte flankeåpninger - som riktignok må ha fått oppmerksomhet fra sterke folk som Arne Zwaig og Dag Svedenborg - som elsket sine hyppig spilte flankeåpninger på den tiden. Den andre ble en produktiv sjakkbokforfatter, og kom fra det høye Nord. Hva heter disse to sjakkspillerne som opprinnelig kom fra Norge?

Svar: Rolf Martsens og Jostein Westberg. 

12. Arne Zwaig og Dag Svedenborg må ha hatt et forbilde der ute i den store verden - som var stormester i sjakk - hvem var denne mesterlige spilleren i moderne toppsjakk som senere inspirerte Yassir Sweirawan og som ikke er norsk, men en stor sjakkspiller likevel?

Svar: Duncan Suttles

 

Spørsmål fra verden

13. De fleste klassiske verdensmestrene i sjakk har lært spillet av sin far. To av disse hadde så sterke fedre i sjakk at de under sterke internasjonale turneringer slo en kommende verdensmester i sjakk - hvilke to fedre tenker jeg på nå?

Svar: Vasily Osipovich Smyslov (slo Alekhine i 1912), Henrik Carlsen (slo Magnus i 2000).

14. Magnus har nevnt spesielt en spiller i verdenstoppen som han frykter - fordi denne spilleren har utspilt Magnus ved flest anledninger. Hvem tenker jeg på?

Svar: Levon Aronian.

15. I den tidlige karrieren til Magnus Carlsen var det to spillere som danket Magnus ut hele to ganger hver av viktige events - hvilke to verdensstjerner tenker jeg på?

Svar: Levon Aronian og Gata Kamsky. (Fra VM og World Cup). Jeg gir Audun 1/2 poeng for Ian Nepomniachi som slo ut Magnus fra to ungdomsmesterskap som var relativt høythengende i ungdomsårene.

16. Det finnes tre søstrepar der begge har oppnådd stormestertittelen i sjakk! Hvilke tre par tenker jeg på?

Svar: Judit og Susan Polgar & Tatiana og Nadezhda Kosintseva & Mariya og Anna Muzychuk.

17. Norge er i ferd med å få sin stormester nr. 14, men hvor mange finske stormestre har vi hatt?

Svar: Heikki Westerinen, Yrjø Rantanen, Erno Bøøk, Heikki Kallio, Jouni Yrjøla, Tomi Nyback. Bøøk ble utnevnt som æresstormester av FIDE i sin tid.

18. Da Bobby Fischer møtte legenden William Lombardy for første gang fikk fra Marshall Chess Club til Manhatten Chess Club i New York spurte William Lombardy den unge Fischer han om hva han ønsket å oppnå med sjakken? Fischer sa han skulle bli verdensmester! Da ga Lombardy Fischer det beste rådet han noensinne kunne fått - hvilket råd ga William Lombardy Fischer i sjakklubben på Manhatten?

Svar: Studer sluttspillet!Vi gratulerer vinneren Audun Pedersen fra Tromsø Sjakklubb!
Foto: Ingeborg G. Hallanger

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

Bloggurat free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits