Sjakkfantomets Påskequiz 2017


Påskequiz hos Sjakkfantomet er tiden på året der du får sjekket ut hva du kan rundt sjakken

 

Årets Påskequiz er som alltid vanskelig, men ikke verre enn at du har lyst til å være med i å konkurrere om en bokpremie og en OL-pin her hos Sjakkfantomet!


Spørsmål fra Nord-Norge

1. Sjakk og brødre er et evig tema og Norge har mange gode sjakkbrødre. I dag vil jeg frem til hvem som er Nord-Norges tredje sterkeste brødrepar opp gjennom tidene rent sjakklig? (Den svakeste av disse to brødrene hadde en nasjonal topprating på 1999...)

2. Sigurd Svedenborg var ikke bare kjent for sjakkens sin i Narvik by - hvilken annen aktivitet var han viden kjent for?

3. En Tromsøspiller har faktisk fått et parti inn i en relativt kjent sjakkbok om verdens beste sjakkpartier. Hva heter denne Tromsøspilleren, og når ble partiet spilt?

4. Hvor mange by- og klubbmesterskap har Frans Larsen i Tromsø Sjakklubb i klassisk sjakk?

5. Gunnar Johnsen hadde mange forbløffende sterke prestasjoner i Eliteklassen i sjakk - han hadde en nordnorsk mentor av internasjonalt kaliber som hjalp han med forberedelsene hva het denne karen og hvordan har han satt sine spor i sjakkhistorien til evig tid?

6. Paul Svedenborg ble ett år både Norgesmester i sjakk og lynsjakk-Norgesmester - hvilket år var dette og hvor gikk mesterskapet da?

 

 

Spørsmål fra Norge

7. Hva heter Norges mest kjente sjakkpar (mann/kvinne) der begge er kjent for sine ferdigheter over sjakkbrettet?

8. Nils Grotnes har to oppsiktsvekkende sterke resultater fra Landsturneringen i sjakk - hvilke to resultater sikter jeg til?

9. Hvilken norsk sjakkspiller var den siste som slo Magnus Carlsen i en offisiell lynsjakkturnering?

10. Hvilken nordmann er den eneste som har spilt remis mot Jose Raul Capablanca?

11. To nordmenn flyttet i barndommen fra Norge til Sverige og ble begge kjente for å skrive hyllemetere om sjakk på hver sin måte!? Den ene analyserte suspekte flankeåpninger - som riktignok må ha fått oppmerksomhet fra sterke folk som Arne Zwaig og Dag Svedenborg - som elsket sine hyppig spilte flankeåpninger på den tiden. Den andre ble en produktiv sjakkbokforfatter, og kom fra det høye Nord. Hva heter disse to sjakkspillerne som opprinnelig kom fra Norge?

12. Arne Zwaig og Dag Svedenborg må ha hatt et forbilde der ute i den store verden - som var stormester i sjakk - hvem var denne mesterlige spilleren i moderne toppsjakk som senere inspirerte Yassir Sweirawan og som ikke er norsk, men en stor sjakkspiller likevel?

 

 

Spørsmål fra verden

13. De fleste klassiske verdensmestrene i sjakk har lært spillet av sin far. To av disse hadde så sterke fedre i sjakk at de under sterke internasjonale turneringer slo en kommende verdensmester i sjakk - hvilke to fedre tenker jeg på nå?

14. Magnus har nevnt spesielt en spiller i verdenstoppen som han frykter - fordi denne spilleren har utspilt Magnus ved flest anledninger. Hvem tenker jeg på?

15. I den tidlige karrieren til Magnus Carlsen var det to spillere som danket Magnus ut hele to ganger hver av viktige events - hvilke to verdensstjerner tenker jeg på?

16. Det finnes tre søstrepar der begge har oppnådd stormestertittelen i sjakk! Hvilke tre par tenker jeg på?

17. Norge er i ferd med å få sin stormester nr. 14, men hvor mange finske stormestre har vi hatt?

18. Da Bobby Fischer møtte legenden William Lombardy for første gang fikk fra Marshall Chess Club til Manhatten Chess Club i New York spurte William Lombardy den unge Fischer han om hva han ønsket å oppnå med sjakken? Fischer sa han skulle bli verdensmester! Da ga Lombardy Fischer det beste rådet han noensinne kunne fått - hvilket råd ga William Lombardy Fischer i sjakklubben på Manhatten?

Siste frist for innlevering til Sjakkfantomet@gmail.com er torsdag 20. april 2017
 


Leksjoner fra den russiske sjakkskole er en meget god bok og premie i Sjakkfantomets Påskequiz 2017

2 kommentarer

Per Lea

13.04.2017 kl.09:20

Dette var ikke akkurat noe barneskirenn, nei! Heldigvis er det innevær her sørpå.

Sven

13.04.2017 kl.09:53

Nei, det skal ikke være enkelt!

Husk at folk i dag googler seg til alt mellom himmel og jord - så konkurransen består i å ha nok sjakk-kunnskap til å finne de magiske ordene som må til for å kunne google det som googles bør. I tillegg må en klare å hoste opp nok sjakk-kunnskap til f.eks. å finne minste felles multiplum mellom Dag Svedenborg og Arne Zwaig selv - noe som er en god start på spørsmål nr. 12...

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

Bloggurat free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits