Wesley So sin solskinnshistorie


Wesley So i London der han tok hjem pokalen i både London Chess Classic 2016 og i Grand Chess Tour
Foto: Ray Morris-Hill | Gallery www.rmhphoto.eu

Wesley So er tre år yngre enn Magnus og et særdeles stort naturtalent i sjakk. Det vitnet allerede stormestertittelen han tok i 2007 om - da var han nettopp fylt 14 år gammel og han jaktet allerede på Magnus sine rekorder. Allerede året etter - i 2008 - tok Wesley So den første rekorden fra Magnus da han passerte 2600 i rating noen dager før han fylte 15 år. Ja, for Wesley So er født 9. oktober 1993 og 1. oktober 2008 oppnådde det filippinske stortalentet 2610 i FIDE-rating. Han fullførte skolegangen sin på Filippinene der han fikk en kristen skolegang og det forklarer nok noe av hans overbevisning i dag om at alt godt som skjer han - stammer fra Gud. I Nord-Europa rister vi litt på hodet av en slik tankegang - men Wesley So virker oppriktig lykkelig, og han virker å ha hatt en etter forholdene bra oppvekst tross foreldre det ikke bare går lovord om. Han gikk først på Jesus Good Shepherd School og senere på St. Francis of Assisi College og etter fullført skolegang i hjembyen sin på Filippinene fikk han i 2012 innvilget et sjakkstipend hos Webster University i USA. Dette var gull for Wesley So som fant en kristen vertsfamilie i statene som han bodde hos mellom slagene på Universitetet. Det er ingen kjære mor om en kommer til USA fra Asia - og en må klare seg selv 100%, og med hjelp fra vertsfamilien har Wesley klart å ri to hester - nemlig både den sjakklige og den livsmessige hesten. Han har fått mer ro i sitt personlige liv det siste året og skapt seg en sjakkarriere av de sjeldne. Stor bedre kan det ikke gjøres om du kommer fra fattige Filippinene og vier livet ditt til sjakken.

I 2014 ble Wesley virkelig attraktiv på både den ene og den andre måten. Altså både sjakklig- og økonomisk sett. Da han begynte på universitetet hos Susan Polgar i august 2012 var det fremdeles ingen som hadde tatt steget fullt ut under Polgars sjakkakademi og kommet inn i verdenseliten i sjakk. Men Wesley var allerede godt på vei og med han fikk de en som virkelig tok steg. Alt i oktober 2014 vant han "The Millionare Chess Tournament" - en virkelig storturnering - og med rikdommen kom problemene seilende på ei fjøl fra flere kanter. Universitetet, adoptivforeldrene og hans biologiske foreldre ville ha sin bit av Wesley. Da valgte han å satse på adoptiv-foreldrene i USA og på et profesjonelt liv som sjakkspiller. I november samme år fikk han fyken på universitetet og tidlig i 2015 annonserte han valget sitt om å slutte studiene helt, for å kunne satse fullt o helt på en profesjonell sjakkarriere - og se hvordan det gikk. Han hadde på dette tidspunktet nettopp fått et ja til å representere USA innen FIDE og dette var med på å forme valget til Wesley So. Det gikk da også strålende, og like etter vant han den 22 Bunratty sjakkfestivalen i Irland. Han vant så en match over David Navara i Tjekkia, og så kom de store triumfene trillende inn! Wesley hadde alt i februar 2015 - da han gikk profesjonell - en rating på 2788 - så han var nesten dømt til å lykkes i sitt valg, men det må ha vært stort å vinne Superfinalen i Bilbao i 2015 foran folk som Anish Giri og Vishwanathan Anand allerede på sensommeren. Lykken for Wesley stoppet ikke der.

I 2016 fikk han Stamfords stipendet som ga han mer økonomisk trygghet - og mer amerikansk goodwill. Dette skulle bli Wesley So sitt store år da han vant både Sinqfield Cup, London Chess Classic og The Grand Chess Tour sammenlangt! Men mer skulle komme - jeg holdt på å si fra oven - for en blir nesten ørlite religiøs over å se Wesley So sin suksess i 2016 der alt klaffet. Ja, for han var virkelig i støtet dette året og tok lederskap på tredjebordet til USA under sjakk-OL i Baku. Vi var altså i Garry Kasarovs fødeby og med Wesley So som den tøffeste på det amerikanske laget tok USA et meget velfortjent gull og Wesley selv tok også et individuelt OL-gull som beste tredjebordspiller under OL. Dette er utvilsomt Wesley So sitt største øyeblikk i sjakk-karrieren så langt.Wesley So med sin individuelle gullmedalje under sjakk-OL
Foto: Emelianova

Du trodde kanskje at suksessen sluttet der? At når Wesley møtte Magnus til dyst, så ble han puffet ned? På ingen måte! Wesley So har vært turneringskonge i sjakkverdenen siden han vant Sinqfield Cup 2016. Han har også klatret jevnt og trutt på verdensrankingen og per 1.1. 2017 passerte han 2800 i rating og han vant like godt årets høydepunkt i Wijk aan Zee - Tata Steel -turneringen som er årets eneste 13 runders turnering der mange av de aller beste konkurrerer. Magnus var der, det samme var Aronian, Anish Giri, Sergey Karjakin og vidunderbarnet Wei Yi - men ingen av disse kunne stoppe fenomenet Wesley So som toppet tabellen og til slutt kom Wesley et helpoeng foran verdensmester Magnus Carlsen. Dermed er han oppe i ryggen på Magnus på verdensrankingen med 2822 i rating, mot Magnus sine 2838. Det blir et spennende år vi skal se fortsettelsen av - for hvem kan stoppe Wesleys fremgang? I skrivende stund har Wesley hele 62 partier spilt uten nederlag - kan det fortsette mye lengre nå? Ikke vet jeg, men imponerende er det!

Det jeg liker med Wesley So er at han er seg selv på godt og vondt. Men det mener jeg at han står frem som den han er - han virker ikke å skjule noe og at han lever ut sine innerste drømmer. Utover gudstroen må han ha troen på seg selv, og i sin måte å leve eget liv på til tross for motstanden han har møtt. Jeg liker også spillestilen hans godt. Han spiller alltid hardt på vinst mot svakere motstand, mens han mot Magnus, og noen få andre, ser sine begrensninger og han spiller da svært solid mot disse. Dermed slipper vi å se en ny Anish Giri som er remiskonge - i stedet ser vi en frisk, og spennende, angrepsspiller som stadig behersker mer av det totale spillet.

I 2016 fikk Wesley So sin første russiske sjakktrener. Det var anerkjente Vladimir Tukmakov som fikk denne drømmejobben. Han skulle forme en uslepen diamant til noe verden ikke har sett tidligere - en storslått sjakkspiller som kunne tukte Magnus Carlsen på sitt aller beste. En må si at Tukmakov har lyktes godt når en ser på turneringsseirene til Wesley So i 2016 og 2017. Det blir nå spennende å følge Wesley So videre og se hvor langt strikken vil strekkes. I skrivende stund leder han det amerikanske mesterskapet alene, et halvpoeng foran folk som Caruana og Nakamura. Det er bare spilt 6 av 11 runder - så det gjenstår å se om Wesley So nok en gang drar det hele hjem - men imponerende er uansett historien om Wesley So.

Du kan følge det amerikanske mesterskapet hos chessgames.com
 

Her er Wesley So sin flotte vinst mot Alexander Onischuk fra årets amerikanske mesterskap kommentert:

 

7 kommentarer

Hans-Henrik Brix

05.04.2017 kl.22:18

Takk til Sven for en spennende artikkel om en spennende spiller. Wesley So imponerer og virker også meget sympatisk! Ser heller han som ny verdensmester enn Giri eller Caruana.

Som kristen har jeg en merknad til det du skriver om hans tro. Han tror at alt godt som skjer ham, stammer fra Gud, skriver du. Og" I Nord-Europa rister vi litt på hodet av en slik tankegang...". Men dette er kristen tro uansett land eller verdensdel. Trodde du skjønte såpass. Derfor er det ingen grunn til å riste på hodet av en slik tro. Den er jo i samsvar med virkeligheten og er ikke uttrykk for naivitet eller overtro.

Leste også din forrige artikkel om Magnus. Får håpe at han blir uovervinnelig nå når han spiller med to dronninger på sin side!

Hans-Henrik Brix

05.04.2017 kl.22:26

PS. Sos seiersrekke er imponerende og blir kanskje stående som "verdensrekord" i all fremtid. Men han stod vel faktisk til tap mot Akobian i runde 6 i det amerikanske mesterskapet?

Sven

05.04.2017 kl.22:46

Hans Henrik: Hyggelig å se at du leser Sjakkfantomet og kommenterer her.

Ved å skrive at vi i Nord-Europa rister litt på hodet av en såpass sterk tro som Wesley So har - problematiserer jeg både hans klokkertro og det faktum at humanismen i samspill med ateismen står sterkere her i nord enn under de fleste andre himmelstrøk. Vi har, slik jeg ser det, behov for å rasjonalisere virkeligheten mer enn det en Wesley So har. Det er kanskje lett å glemme dette for den gemene hop og derfor innbyr jeg til en slags rask refleksjon rundt dette og antyder samtidig at jeg er en av de som har et problem med en slik gudstro der verden deles inn i et mer svarthvitt-mønster. Det er i hvert fall ikke en slik virkeligheten jeg selv opplever å leve i.

Nå skal vi ikke ta noen teologisk debatt her hos Sjakkfantomet - men husk nå endelig at tro er det å tro og ikke å vite. At mange vil oppleve ulike trosretninger som nettopp noe en tror - der det naive kommer sterkt frem hos menneske - følger vel naturlig av dette, vi lever tross alt i en hard virkelighet som omgir oss hver dag selv om den ikke rammer oss selv hver dag.

Ellers er jeg glad for at Magnus nå får konkurranse - måtte han også få en spennende VM-motstander til neste år! Caruana, So eller Kramnik(!) ville vært noe.

PS: Flere spillere har lengre tapsfrie rekker på øverste nivå enn det Wesley So har nå, og når rekkene blir så lange vil det komme noen nær dødenopplevelser vet du :-)

Hans-Henrik Brix

05.04.2017 kl.23:55

Ok, trodde at Wesley Sos seiersrekke var helt unik på toppnivå! Men der tok jeg feil.

Replikk ang. tro: Vi står langt fra hverandre når det gjelder tro og livssyn. Det har jeg ingen problemer med å akseptere. Det er selvsagt sant at en (ofte) kan møte naivitet og svarthvitt-forestillinger hos kristne og andre troende mennesker, men dette er ikke en nødvendig konsekvens av sann kristen tro.

Til ettertanke: Jeg tror ikke på tross av sannheten (virkeligheten), men nettopp på den!

Dette er, som du skriver, ingen teologisk blogg. Derfor bare disse få (avsluttende) bemerkninger fra meg i denne omgang!

Sven

06.04.2017 kl.00:07

I min tid som blogger er den lengste rekken jeg kan huske uten tap - Wang Yue sine 85 strake partier uten nederlag. Men den lett aldrende Mikhail Tal tapte knapt et parti på 70-tallet og han har to rekker som er lenger enn Wang Yue, nemlig en på hele 95 partier og en på 86 partier i følge Wikipedia. Capablanca skal i sin tid ha hatt 63 partier uten nederlag på det meste. Så Wesley So beveger seg nå inn i stratosfæren for slike rekker... Ellers taper han heller ikke i dag ser jeg - han har en fordelaktig stilling mot Ray Robson med svart i skrivende stund.

Frank Henriksen

13.04.2017 kl.12:27

Hei Sven!

Ja å lese bloggen din er som en god vin å mere til! Helt enig i dine meninger om kristentro å Magnus! Men mitt hjertet føler å savner de de beste fra noen år tilbake! En av de største for meg å vil alltid bli det er Estlenderen Paul Keres. Om du har noe om han jeg ikke kjenner til vil en blogg om han ha satt hjerte mitt i flammer! Hans partier å liv som gentleman er unik! Han er etter min mening en av de aller største i sjakkhistorien! Jeg anbefaler alle å studere hans spill å liv! Ser frem til nye å artige ting her i bloggen!

Sven

13.04.2017 kl.13:03

Paul Keres er stor og jeg går i beddingen til å skrive en artikkel om han her hos Sjakkfantomet - det fortjener han virkelig! Har et par tre bøker om han og ga min gode venn Thomas Robertsen en kombinert jule- og bursdagsgave i år - nemlig Keresverket i to deler av Egon Varnusz. En gullgruve der altså.

Ellers starter Magnus opp i en ny turnering i Tyskland på søndag - Grenke Chess og da blir det naturlig nok en Magnusperiode først her inne hos Sjakkfantomet.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

Bloggurat free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits