Magnus Carlsen, sjakken og livet


Er Magnus Carlsen i ferd med å bli konge også utenfor de 64 felter?
Foto: Emelianova

Når Anatoly Karpov uttaler seg - lytter man. Etter Wijk aan Zee 2017 mente Karpov å se at Magnus Carlsen var i en sjakklig krise og til nettstedet Matt & Patt uttalte Karpov seg på følgende måte om Magnus sine sjanser i den kommende VM-matchen i 2018: "Hvis Carlsen kommer tilbake på samme nivå som for to år siden, så tror jeg ingen kan slå ham. Han er i en sjakklig krise nå. Hvis han kommer seg gjennom den, så blir det vanskelig for de andre." Hva er det så Karpov har spottet som få andre observatører har sett?

Kanskje at Magnus har vært litt utilpass med livssituasjonen sin. At dette har gjort han mer labil enn han har vært tidligere og at det også gir seg sjakklige utslag? Stemmer dette er det veldig naturlig og vi så særlig den labile Magnus Carlsen - med flere følelsesmessige utbrudd under VM-matchen i New York da han blant annet stormet forbi all presse og videre inn på pressekonferansen, bare for å roe seg ett minutt, før irritasjonen tok han igjen, og han fløy ut fra pressekonferansen og til hotellet. Vi så det også under VM i lynsjakk der han hudflettet Radoslaw Wojtaszek verbalt for TV-publikumet her hjemme for dårlig spill mot Karjakin i stedet for å gå i seg selv. Mønsteret om en labil Magnus fikk vi også se da han ikke orket mer av premieutdelingen, der han tok andreplass bak erkerivalen Karjakin, i VM i lynsjakk. Magnus var skuffet og viste det for en hel verden. Han hadde også et primalskrik oppe i loungen under dette VM'et der Henrik Carlsen, og et par av søstrene var til stede. Magnus trodde da at rommet de var i hadde bedre lydisolering enn det som faktisk var realiteten. Disse hendelsene vitner om noe nytt i Magnus sitt sjakkliv - og sammen med episoder over brettet der han overser ting han normalt ikke gjør - så vitner det om et væromslag i Magnus sitt liv. Kanskje er han i en liten krise - kanskje ikke. La oss ta en titt på det vi kan spekulere i med en viss tyngde.

Karpov har ikke spottet det væromslaget eventuelt består i - han har ikke sett alle de følelsesladde utbruddene på norsk TV og han støtter seg nok hovedsakelig på følelser og det han ser over brettet. Nå har en tidligere verdensmester svært velutviklede følelser rent sjakklig sett - så disse skal vi ikke kimse av. Ei heller interesserer han seg for alt utenomsnakk - hans agenda er sjakken og der ser han altså symptomer på at noe galt er på ferde. At Magnus ikke spilte like sterkt i Wijk aan Zee i år som han som han normalt har gjort de siste årene - at trenden går ned. Stemmer dette? I dag kan vi regne ut noe som heter Quality of Play som gir en fin pekepinn på hvor sterkt en spiller i en turnering. Vi tar en titt.

Vi ser på tallenes tale:

Tata Steel 2015 - snitt QP: 92.69 (basert på 13 partier) - Carlsen vant med 9 av 13
Tata Steel 2016 - snitt QP: 93.22 (basert på 12 partier) - Carlsen vant med 9 av 13
Tata Steel 2017 - snitt QP: 91.60 (basert på 10 partier) - Carlsen nr.2 med 8 av 13

Ja, Magnus spilte noe svakere som vi ser både resultatmessig og i en index fra 0-100 over Quality of Play. Her har jeg tatt ut partier analysert av Stockfish og laget et snitt for turneringene hans basert på minst 10 partier som det kommer frem over. Magnus ga altså mer bort i år, enn det han pleier å gjøre. Ikke så mye mer, men i verdenstoppen ligger djevelen begravet i detaljene. Det er også interessant å se bak tallene. Hvor ga Magnus mest i år? Mot hvem? Angrepsspillere? Posisjonsløver? Unge spillere? Høyt ratede spillere? Lavt ratede spillere? Etter en enkel og høyst overfladisk vurdering ser jeg følgende:

Der Magnus ga mest var mot:

1. Richard Rapport        (20 år, elo 2696, partier spilt 1) QP: 82.77
2. Radoslaw Wojtaszek (30 år, elo 2745, partier spilt 4) QP: 83.28
3. Dimitry Andreikin       (26 år, elo 2734, partier spilt 4) QP: 86.40

Der Magnus ga minst og spilte best:

1. Wesley So               (23 år, elo 2822, partier spilt 8) QP: 97.62
2. Pentala Harikrishna  (30 år, elo 2758, partier spilt 7) QP: 97.12
3. Pavel Eljanov           (33 år, elo 2755, partier spilt 5) QP: 95.10

Ble vi klokere av dette. Egentlig ikke så veldig mye, men litt. Det er ingen veldig klare trender - som jeg klarer å fange opp i hvert fall - men en kan drodle litt rundt resultatene over. Det virker som om Magnus spiller dårligere dess svakere motstand han spiller mot. Det virker også som om Magnus har svakere resultater mot skarptspillende folk - og vi husker tapet hans mot Richard Rapport med skrekk og gru. Aldersmessig spiller han muligens sterkere mot eldre karer, noe som forsterkes av en klar trend. Han spiller på sitt beste mot posisjonsløvene. Vi ser at han mot posisjonsløvene Harikrishna og Eljanov er på sitt aller beste og når vi vet at Wesley So legger inn det solide posisjonsspillet sitt mot akkurat Magnus - går kabalen opp. Magnus er på sitt beste i rolige stillinger mot folk han har erfaring med og har spilte mange partier mot. Logisk? Ja! Hvorfor? Fordi en stor del av Magnus sitt spill er "å spille mannen" - han spiller ikke bare stillingen slik han påstår selv - han spiller på motstanderens svakheter og på "den menneskelig faktor". Derfor liker Magnus å kjenne sine motstandere best mulig og derfor kan han tape i første oppgjør mot en gitt spiller. Tenk Anish Giri og Richard Rapport. Magnus er best når han er varm i trøya og det er logisk siden han også er den beste sjakkspilleren som kan spille på flest strenger.

Så tallene viser at Magnus ikke er i noen sjakklig krise. Tallenes tale viser derimot han har en klar dupp for tiden - og dette fanger selvsagt en kar som Karpov opp - men en krise blir for sterke ord. Magnus har en litt negativ trend - og når Wesley So så har sett sitt snitt til å suse oppover verdensrankingen og bli nr. 2 i på ranking-listen - så synes det skummelt. Og skummelt er det selvsagt for trender må brytes - ellers blir raskt et paradigmeskifte i sjakken - og det ønsker vi oss ikke siden vår Magnus er både verdensmester og verdensener! Vi ønsker selvsagt flere sødmefylte karameller med turneringer der Magnus imponerer. Men det har vært et væromslag siden 2015 da Magnus hadde 2876 i rating - til i år da han er nede på 2838 i mars måned. Fra sol og skyfri himmel med 2900 i sikte til skyer på en solskinnsdag og Wesley So i ryggen... Slikt legges det merke til. Hva kan dette skyldes? Magnus skal jo være i sin beste alder! Jeg velger å spekulere litt her fordi det gir mening å filosofere litt rundt Magnus sin utvikling slik Sjakkfantomet alltid har gjort det.

Det første jeg tenker på er at Magnus ikke har frigjort seg helt fra familien rikig enda. At han under VM i sjakk hadde far og søstre som støttespillere, mens Karjakin hadde barn og kone, er et tegn på dette. Magnus er nå 26 år gammel, og da er det naturlig at en er i slutten på en modningsprosess der en får en distanse til foreldrene sine - noe som normalt skjer tidligere. I Magnus sitt tilfelle har faren betydd enormt mye for han, og det har utvilsomt resten av familien også - men alt har sin pris. Når Magnus ikke har hatt noen kjæreste - og et virkelig privatliv utenfor den nære familiens sfære - så har det falt seg naturlig å dyrke de gode relasjonene til familien sin. Det har vært en vinn & vinn situasjon slik jeg ser det - der familien får igjen i både hard valuta, og på andre områder, når de gir av seg selv. Men før eller siden må opprøret melde seg. Før eller siden blir en helt voksen selv og konge i eget liv, og da søker en noe mer enn det mor, far og storfamilien kan by på. Der kommer kjærligheten inn - og dette med å stifte egen familie. For sjakkspillere er det ofte en udetonert bombe, da det ofte vil tar fokus fra sjakken å dyrke et kjærlighetsforhold og når det først skjer - dysses det gjerne ned utad at sjakkresultatene faller på grunn av dette.

Vi kan kanskje si at Magnus ikke har gjort seg fullt ut ferdig med modningsprosessen sin - så sent som i 2016 og at han har levd et rikt sjakkliv sammen med familien, der han har vært dyktig og oppnådd stor suksess. Etter hvert må han modnes videre, og bygge et eget liv med sjakken som ingrediens og nå meldes det at han har funnet seg en dronning utenfor de 64 rutene og det forandrer en del ting. Ingen slipper som kjent fri fra kjærligheten, og når først amors piler rammet Carlsen - så ble det en nordnorsk dronning på 22 år han falt for. Hun kommer fra Nordland, og de ble et par på Valentinsdagen 14. februar 2017. Romantisk. I et intervju med The Telegraph i 2015 innrømmet Magnus at han aldri har vært ordentlig forelsket, og selv om jeg vet at han har hatt en kort romanse med blant annet en norsk sjakkspiller noe tilbake i tid, så virker det som om kjærligheten nå har rammet han for alvor.

Det er bra! Det måtte komme og vi unner Magnus alt godt. Men samtidig betyr det en brytningstid emosjonelt, i forholdet til familien og i forhold til det å sjonglere sjakktid med tid til kjæresten og hennes behov. Jeg vet ikke hvor lenge forholdet har vart, men Magnus ble observert en hel uke i vinterferien oppe i Vesterålen - så han satser altså friskt slik seg hør og bør. Dermed blir det spennende å følge sjakkesset videre, og se hvordan han takler den nye gambiten som han må spille fremover. En gambit der han må ofre sjakktid for å få tid til sin kjære og det sosiale liv. En gambit som øker komplikasjonsgraden i turneringsspillet hans da han får et mer emosjonelt, og uavklart liv, enn det han har hatt tidligere, og en gambit som gir spennende nye muligheter, da vi nå virkelig for se hva som bor i Magnus som sjakkspiller og verdensmann. Holder han nivået vil det nemlig være særdeles imponerende! 

Magnus har aldri virkelig cashet inn sin "opptjente kapital" slik Petter Nortug og Marit Bjørgen har gjort det også utenfor sporet. Magnus har nemlig ikke utnyttet sin status, sine penger og sin maktposisjon til annet enn å posisjonere seg videre i livet ved å dyrke sjakken, og ved å ha en strålende karriere foran seg der han også investerer midlene sine klokt slik at de formerer seg. Dette er selvsagt vel og bra, men for Magnus selv kan det være noe uforløst ved dette å ikke kunne ta en Petter Northug - å dra den helt ut! Leve det glade livet med online-poker, bade i damer på byen og la følelseslivet få bruse litt. Magnus har en valuta som han ikke har brukt. En mulighet som de fleste mennesker ville cashet inn på, har han kun investert i fremtiden og som alle vet må en før eller siden cashe ut av sin opptjente kapital om den skal gi mening i eget liv. Det er derfor særdeles naturlig at Magnus strir med mange tanker i livet sitt nå som også vil prege sjakken hans i enkeltpartier. At spillet faller litt er jo naturlig i en slik livssituasjon. Bare se på Kramnik da han fant sin nye identitet som voksen. Magnus ønsker nemlig å utvikle horisonten, finne sin utvidede identitet og skape et eget liv der han selv er numero uno i eget liv. Det fortjener han, og vi ser frem til å følge Magnus videre over sjakkbrettet - og vagt følge med på hans private liv. Dette blir selvsagt på avstand, og vi ønsker han lykke til med alle de nye trekkene han har foran seg i sitt livs gambit - som han må spille med både klokskap og dyktighet - men også så friskt at han får smake på livets sødme slik han har fortjent det.

Ja, for Magnus ønsker utvilsomt å være mer enn bare sjakk Magnus! Han ønsker å være et helt menneske, og hele mennesker har mange jern i ilden - og ulike livsfaser der de gjør ulike ting. Derfor er ikke karrieren eller livet til noen sjakkspiller strømlinjeformet. Den 11. verdensmester Bobby Fischer gikk opp som en rakett og gjorde sin månelanding i 1972 - men etter det hadde han ingen plan for livet sitt og alt falt i fisk. Slikt kan en lære noe av, og Magnus vet å posisjonere seg mot en fall etter at karrieren er slutt - det er jeg sikker på. Nå har Magnus utvilsomt mange gode år foran seg på sjakkbrettet, men han har også store muligheter utenfor de 64 felter når den tid kommer.

Kramnik på sin side fant sin kone Marie-Laure tidlig på 00-tallet, og de giftet seg i 2006 og etter det har han fått to barn og sjakk-karrieren hans ser ut til å bli lang på tross for det utsvevende liv i tenårene, som han tok avstand fra og som han vendte rygget mot. Deretter jobbet han seg opp til match mot Kasparov, og på tross av sin revmatisme har Kramnik vært i verdenstoppen i mer enn 20 år. Kasparov på sin side har flere ekteskap bak seg, flere barn - men har alltid satt seg selv først. Det er også en vei å gå - å ikke spille en gambit der tid ofres - men la andre ofre i stedet for en selv. Det tror jeg ikke er veien Magnus vil gå, og dermed får vi spennende tider siden Magnus nå skal finne seg selv, finne en ny måte å leve livet sitt på, og samtidig sannsynligvis forandre minst mulig ellers.

Vi ønsker han selvsagt lykke til videre og ser på et hurtigsjakkparti med 15 minutter per spiller og 3 sekunders tillegg som Magnus spilte mot Wesley So på søndag. Magnus vant i stor stil med de svarte brikkene og spilte så sterkt at alle som har bekymringer - bør legge dem til side. Dette går bra og Magnus er inne i en spennende prosess som måtte komme før eller siden.

Her er Magnus sitt flotte parti mot Wesley So:

 

7 kommentarer

FP

29.03.2017 kl.12:47

En interessant og annerledes blogpost, Sven!

Jeg har jo kalt pjokken for pjokken, men nå begynner Mags å bli mann! Tror vel han fikser dette også, men han må etter hvert balansere og innpasse andre ting inn i livet. Eksistensielle kriser får vi håpe han unngår.

Sven

29.03.2017 kl.16:06

Formann P.,

Blir spennende å følge Magnus fremover, ja. Sjakk er en tidkrevende øvelse - det vet vi alle, så gjenstår det å se hvordan Magnus balanserer det hele i eget liv. Den øvelsen har andre sjakkspillere før han både mestret og feilet i - I say no more.

casss

29.03.2017 kl.19:32

Interessant å lese. :-)

Joachim Solberg

30.03.2017 kl.08:51

Interessante tanker, Sven.Mye bra her for oss sjakkelskere.

Sven

30.03.2017 kl.10:07

Hyggelig å høre Joachim.

I en normal Sjakkfantom-blogg er det jo veldig mye faktaopplysninger, holdepunkter og resonnementer - her var det mer meninger, betraktninger og litt spekulasjon, så Formann P. har helt rett i at dette er en annerledes blogg.

Men jeg har ment friske ting om Magnus før, og skulle noen skrive en slik bloggpost, så måtte det vel bli Sjakkfantomet ;-)

hue

02.04.2017 kl.22:45

Enig i det Sjakkfantomet skriver her. Dette er store greier i alles liv, og det er dypt menneskelig at kjærligheten fører med seg noe krappe vindkast på godt og på vondt. Pokker så flott å være forelska. Klarer han å komme gjennom dette uten en ytterligere formdupp, ja da er det imponerende nok i seg selv, for dette er ikke lett. Alle blir jo tullinger når de er forelska, så hvorfor ikke Carlsen. Her må vi bare være forståelsesfulle, selv om vi elsker resultater og godt spill. Jeg synes det er raust betraktet av Sjakkfantomet, og det er bra. Så vet alle hvor mye det krever av den andre å være sammen med en toppidrettsmann. Den som lever får se. Kanskje flammer og lidenskap i privatlivet fører til brennende spill på brettet. Storslått, aggressivt og fullt av Sturm und Drang! Det hadde vært noe, om hun ble en muse. Den som lever får se!

Sven

02.04.2017 kl.23:14

Ja, vi går spennende tider i møte og alle som har fått så mye av Magnus opp gjennom årene må gi litt slakk på lina nå. Det trenger vår mann som er for en skårunge i kjærligheten å regne.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

Bloggurat free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits