Sjakkfantomets skatt og Rojahns dobbelte tårnoffer

<KENOX S860 / Samsung S860>
Norske deltakere under sjakk-OL i Argentina med Ernst Rojahn helt til høyre og hans vordene hustru i midten
Foto: http://www.ara.org.ar/chs/ajedrez/perlas/alemania.jpg

For noen år siden ga en god venn meg en meget spesiell gave, som jeg satte meget stor pris på. Det var en bok om Adolf Anderssens sjakkliv med mer enn 750 godt kommenterte partier fra Anderssens sjakkliv på 1800-tallet og en rekke diagrammer med oppgaver i slutten av boka! En liten skatt i seg selv - men historien slutter ikke der. Min venn hadde nemlig funnet boka i biblioteket til sin samboers mor og det viste seg at hans samboer var i slekt med Norgesmester i sjakk Ernst Rojahn. Ja, for min sjakkfrelste venn har kommet inn i en kunstnerfamilie med sjakktradisjoner som det fortsatt går gjetord om - og blikket hans sirklet seg raskt rundt denne boka om Adolf Anderssen i deres bokhylle. Ernst Rojahn var nemlig hans samboer, Birgitte, sin grand onkel og etter å ha sirklet og siklet rundt boka i en tid fikk min venn den med seg en vakker dag. Etter den tid ga han den i gave til sin gode venn Sjakkfantomet der den selvsagt kom i bruk. Boka er meget godt lest, først og fremst av Norgesmester i sjakk Ernst Rojahn selv, som utvilsomt har innstudert alle de 751 partiene boka rommer og mer til. Det er rørende å bla i permene mellom en kongegambit og en Evansgambit og tenke på hvordan en spilte sjakk i romantikken og hvordan Ernst Rojahn må ha bladd for hånd i akkurat denne boka for å opparbeide seg spillestyrke nok til å vinne Norgesmesterskapet i sjakk. Det er dermed en liten kulturskatt jeg sitter med mellom fingrene og slikt skal en bla andektig i. Birgitte designet forøvrig den flotte NM-logoen og NM-sidene vi brukte under Norgesmesterskapet i Tromsø sist sommer og er en kunstnersjel som mange i familien Rojahn.


Ernst Rojahns gamle bok om Adolf Anderssen av Dr. Hermann von Gottschall er i Sjakkfantomets hender
 

Ernst Rojahn var fra Tønsberg og spilte for Tønsberg Schackklubb. Han ble dobbelt Norgesmester i sjakk etter krigen med seire i Landsturneringen i 1945 og i storåret 1959. Han deltok i sjakk-OL for Norge i 1939, 50, 52, 54, 56 og 58 - altså i hele 6 sjakk-OL! Han dro altså over Atlanteren med sin forlovede Ruth Block-Nakkerud for å spille i det beryktede sjakk-OL i Argentina i 1939. Block-Nakkerud skulle spille i en dameturnering som gikk parallelt. Den unge Ernst Rojahn selv spilte i Argentina remis mot selveste Capablanca og han vakte i følge Øystein Brekke sin flott bok "Norske Sjakktrekk" oppsikt med sitt kompliserte parti i matchen mot Palestina der han spilte remis mot en viss herr Czerniak i et spektakulært oppgjør du kan se her. Ernst Rojahn gjorde det meget skarpt i sjakk-OL der han totalt spilte 48 partier totalt, og tok sterke 26,5 poeng i kamp mot både stor og liten - altså 55.2% score - noe du kan finne ut hos flotte Olimbase. I tillegg til Capablanca møtte Rojahn folk som Keres, Ståhlberg og Bronstein i sin OL-løpebane - det var tider det! Allikevel er han mest kjent for sitt doble Norgesmesterskap og sitt doble tårnoffer som utgjør dagens parti her hos Sjakkfantomet.

Å studere sine sjakk-klassikere er gull verdt og Ernst Rojahn skulle virkelig få bruk for kunnskapen fra boka om Adolf Anderssen da han spilte mot Angos fra Hellas under sjakk-OL i 1958. Den oppdaterte leser vet selvsagt at uttrykket det dobbelte tårnoffer stammer fra det udødelige parti mellom Adolf Anderssen og Lionel Kieseritzky i London i 1851. Rojahn spilte i Munchen-OL i 1958, på Norges toppbord, og jeg gir ordet til Knut Bøckman og hans flott bok Kongenes spill:

"Selv hadde jeg akkurat avsluttet partiet mot "min greker" med gunstig resultat, så jeg fikk sjansen til å være kronvidne under Rojahns praktfulle nedsabling. Det gikk som en løpeild gjennom den store kongressalen i Deutches Museum, hvor vi spilte, at noe spesielt foregikk på bord 1 i matchen Norge-Hellas, og publikum utenfor sperringene strakte hals, mens spillere av alle nasjoner og styrkegrader strømmet til Rojahns bord og stirret vantro på hans Th5. Spesielt husker jeg den allesteds nærværende Mikhail Tal, den vordende verdensmester, som med sitt velkjente ørneblikk tok situasjonen inn med hele sitt sanseapparat, mens han strakte seg på tærne for å få overblikk. Samme aften ble partiet vist i vesttysk fjernsyn, med stormester Lothar Schmid som kommentator. Partiet vandret verdenspressen rundt, selvsagt, og jeg har sett det omtalt som "det udødelige olympiske parti!"."

Du kan se partiet mellom Rojahn og Angos med Stockfish-analyser og graf her
 

Litt av en historie fra Knut Bøckman der og et spenstig parti vi skal kikke nærmere på:

 

13 kommentarer

FP

24.03.2017 kl.10:17

Strålende bloggings, Sven!

Ja, det var en høydare å finne den boka i hylla. Jeg leste nylig Zweigs "Sjakknovelle" på nytt, og det er moro å se for seg landslaget på vei til OL i Argentina over Atlanteren, slik som personene i den boka. Masse dager med bare sjakk... Those were the days! Håper ikke internett er kommet for å bli.

Sven

24.03.2017 kl.10:24

Takk for det Formann P,

Jeg tror at Zweigs "Sjakknovelle" har inspirert mange til å spille sjakk opp gjennom årene og boka står som en påle i litteraturen den dag i dag. Da min farfar, som var misjonær, dro til Shanghai med et stort skip rundt 1946 vet jeg at han spilte mye sjakk. Min far brukte å fortelle at han måtte være barnevakt fra morgen til kveld, slik at "far kunne spille en sjakkmatch på båten". Han var helt sikkert inspirert av Stefan Zweig. Etter min farfar arvet jeg forøvrig et sjakkbrett i elfenben som er håndskåret i Kina - et svært sjeldent brett å ha i samlingen sin - som i dag er en antikvitet.

Per Lea

25.03.2017 kl.14:22

Stygg "tyrkleif": Anderssen og Kieseritzky spilte selvfølgelig i 1851 - ikke 1951

Sven

25.03.2017 kl.14:43

Dette er nå rettet, Per.

Jan Sire

25.03.2017 kl.22:39

Hei Sven, flott spalte, men i den senere tid fungerer ikke partianalysen på min iPad. Bare 6 av linjene på brettet vises og ingen kommentarer. Fint om dette problemet kunne løses!

Per Lea

25.03.2017 kl.23:19

Bra! Fant enda en: Rojahns motstander kalles Angos i teksten, men Aggos i partiframviseren. De kildene jeg har sjekket har Angos. En liten pussighet: I Bøckmans bok refererer han også til Anderssen-Kieseritzky - og skriver at det fant sted i 1951!

(Er dette et tilfelle av "Fischer/Tal-syndromet"? For mange år siden spilte jeg gjennom Tals vinstparti mot Fischer fra kandidatturneringa 1959 og undret meg over at begge spillerne hadde oversett noe banalt i sluttspillet. (Hvit:Kb4-Tb1-Bønder a3,g3,h2. Svart:Kc6-Tc3-Lb2-Bønder b3,h7) Her spilte Tal 50...La1, og jeg kunne ikke skjønne hvorfor ikke Fischer svarte 51. Tc8+ etterfulgt av 52.Txc3. Ikke var trekket kommentert heller (jeg tok det fra My 60 Memorable Games, Faber 1972). Jeg måtte tydeligvis ha oversett noe helt banalt - det ville ikke vært første gang. Dagen etter viste jeg stillingen til en jobbkollega med personlig ratingbeste 1250 - og han brukte 2 sekunder på å se 51..Tc8+. Følgelig lette jeg i alle bøker hvor partiet kunne tenkes å forekomme - og ikke EN av dem nevnte denne dobbeltbukkken. Forklaringa fikk jeg først mange år seinere under et besøk hos Øystein Brekke. Jeg så han hadde turneringsboka i sitt bibliotek, og der var svaret: samtlige bøker hvor partiet var gjengitt hadde "glemt" mellomtrekket 50...Kc7 51. Tb5. Og ikke bare det: ikke en eneste av dem hadde kommentert trekket. De hadde tydeligvis bare klippet&limt fra My 60 Memorable Games. Desto mer underlig var det at kommentarene til de andre trekkene var forskjellige hos hver av forfatterne!)

Sven

25.03.2017 kl.23:30

Jan Sire,

Jeg skal forsøke å løse dette problemet til neste gang jeg blogger!

Per Lea,

Han het Aggos da han spilte for Hellas, men i følge en bruker hos Chessgames.com flyttet han visst senere til USA og kalte seg Angos Alexander. Angos blir brukt av Bøckman og derfor skrev jeg det navnet i brødteksten - mens partiet er hentet fra Chessgames.com som altså oppgir navnet til å være Aggos i sin parti-fil.

Per Ofstad

26.03.2017 kl.11:12

Hei Sven.

Takk for en glimrende sjakkside. Jeg leser den med stor glede.

Jeg satt ved siden Rojahn og Angos da partiet ble spilt i Múnchen i 1958. Angos var en hyggelig fyr som tok tapet pent. Rellstab presenterte partiet som "Dagens Parti" etter runden- Hele partiet ble også vist TV samme kveld. Jeg har turneringsboken "Kampf der Nationen" av Brinckmann og Richter. I boken står bare etternavnene til spillerne, der står Angos. Det stod det også på plakaten ved spillbordet.

OBS!. Ny mailadresse. perofstad@me.com

Sven

26.03.2017 kl.13:51

Hei Per,

Takker for hyggelig ord og innspill. Her skjønner jeg at vi har sikker kunnskap om navnet - og det er nå rettet til "Angos" i partiviserens navnefelt - det du får opp når du klikker "open" i høyre hjørne. Å endre det i headeren også er en større operasjon - som jeg velger å ikke begi meg inn på da det tar uforholdsmessig mye tid - og tross alt er en bagatell.

Håper du fortsetter å lese bloggen med glede :-)

Leif Erik Nilsen

26.03.2017 kl.15:12

Jeg vil tro at navnevariantene Aggos/Angos skyldes noe så enkelt som at ng-lyden skrives gg (γγ) på gresk.

Sven

26.03.2017 kl.15:21

Takk for oppklaringen, Leif Erik. Det høres svært plausibelt ut.

Tor Inge Moseid

06.11.2017 kl.09:40

Hei

Tønsberg Schackklubb er 100 år i 2018. Jeg er leder i styret og vi sysler med å få skrevet en liten presentasjon av klubbens historie. Leste med stor interesse dine artikler om Ernst Rojahn. Kan vi bruke noe av ditt stoff, vil selvfølgelig oppgi kilde!

Med vennlig hilsen Tor Inge Moseid

Sjakkfantomet

06.11.2017 kl.11:54

Det er OK!

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits