Sjakkfantomets IM-norm i postsjakk


Sjakkfantomet analyserer anno 1995 - her på en kinesisk brett til ære for fotografen
Foto: Privat for Sven Wisløff Nilssen

Postsjakken tok meg i 1991 - etter det var det ingen vei tilbake til seriøs brettsjakk og jeg visste det. Med seriøs brettsjakk tenker jeg på brettsjakk der jeg hadde ambisjoner om å nå potensialet mitt. Frem til år 1990 så trodde jeg nemlig på illusjonen om at jeg kunne bli Norgesmester i klassisk sjakk som en realistisk mulighet - bare jeg trente nok. I 1990 innså jeg at det var umulig uten å flytte til Oslo, noe jeg ikke ville - så viktig var sjakken virkelig ikke blitt forsøkte jeg å fortelle meg selv. Hva var det så som fikk meg til å erkjenne dette? At utviklingen stoppet opp. Resultater - harde resultater - og det faktum at en på den tiden ikke hadde råd til mange Oslo-reiser i løpet av ett år. Dermed ble ikke matchingen hard nok, og motstanden sterk, nok til å gjøre nye steg fremover i hurtig tempo. Det ble ikke motiverende oppgjør mot stormestre, det ble ikke endeløse timer med lynbanking mot sterk motstand i OSS og det ble ikke kursing av sterkere folk på en sulteforet nordlending. Men sulten på god sjakk måtte få utløp et sted og da gjelder det å tenke tilgjengelighet!? I 1990/91 var Internett - slik vi kjenner det i dag - en sagablott. Jeg spilte en sjelden gang på ICS - datidens ICC - alt fra 1991/92 på universitetets maskiner - men så mye nettspill ble det selvsagt ikke. Det ble først en realitet for meg fra sommeren 1996 da jeg fikk internett hjemme. Etter dette ble lynsjakken på nettet det som slukket sjakktørsten og der jeg fikk utløp for sjakktrangen min før jeg startet denne bloggen, eller strengt tatt TBs nettsider i 2006. Etter 1996 startet jeg faktisk aldri mer opp i en ny postsjakkturnering. Da hadde jeg blitt Norgesmester i postsjakk for 1995 - og delt andreplassen i Master Norm 14 - og samtidig tatt 1/2 IM-tittel - i denne normkvalifiserende gruppen og jeg oppnådde til slutt en postsjakkrating på pene 2518. Dette var på den tiden verdenseneren i postsjakk hadde ca. 2720 i rating - så dette var jeg særdeles godt fornøyd med.

Hva lærte jeg så av disse drøye 6 årene med mye postsjakkspilling? Først og fremst lærte jeg mer om posisjonsspillet, om dybden sjakk kan ha og jeg fikk en leksjon i tålmodighet som alle gode sjakkspilleres bør ha som sin sanne venn. Jeg lærte meg å kommentere partier på et høyere nivå takket være bladene "65" og "Postsjakk" der de to dyktige redaktørene Arild Ernstsen og Øystein Sande lot meg skrive og lære mer. Men mest av alt fikk jeg mengdetrening - slik at sjakkforståelsen min nådde nye høyder. Dette fikk jeg først og fremst bruk for som sjakk-kommentator og lynsjakkspiller da turnerings-aktiviteten min var laber på midten av 90-tallet. Jeg sluttet da også med klassisk turneringssjakk som 28-åring i 1997. Jeg lærte også at mange kokker gir mye søl, og at den beste måten å analysere på er alene og at en godt kan få ideer, tips og forslag fra kamerater - men at det nitidige analysearbeidet må gjøre av en selv for at det skal bli skikkelig gjort!

Postsjakk var endeløse timer med analyser - ikke særlig effektive analyser sammenlignet med det jeg gjør i dag - da jeg får mye datamaskinhjelp nå om dagen - men timer med hvileløse perioder der brikker hopper inn og ut av felter og posisjoner for å oppnå de ideene du er på jakt etter skal fungere. Dette er litt av svakheten ved rene menneskelige analyser, og i hvert fall mine analyser den gang. En vil gjerne at noe skal fungere og til slutt finner en kanskje noe som overbeviser en om at akkurat det er tilfelle og så leter en ikke dypere i materien og spiller djevelens advokat slik en burde gjøre. Kort fortalt gikk jeg etter skjønnhetspremien i nesten alle partiene jeg spilte og dette var min største svakhet.

Ellers ble jeg partiredaktør for bladet "Postsjakk" fra og med nr. 2 i 1997. Du kan gratis laste ned alle numrene jeg var parti-redaktør for og skrive ut mine partikommentarer fra spennende postsjakkpartier den gang hvis du ønsker å sammenligne med dagens blogg-kommentarer. Du finner postsjakkbladene for nedlasting på denne lenken. Det var spennende tider og det var første gang jeg brukte ChessBase. Jeg fikk nemlig min første utgave av dette fantastiske programmet i gave fra postsjakkforbundet for å skrive for dem. Det var tider det - jeg jobbet da i barnehage og hadde knapt nok råd til de beste dataprogrammene som den gang kostet skjorta sammenlignet med i dag.

I 1996-1997 spilte jeg med i en Master-Norm turnering der jeg som nevnt tok 1/2 IM-tittel. For å få IM-tittelen må en altså ta to slike napp - men da jeg ikke så at denne tittelen hadde noen positive bruksområder for meg - annet enn å bruse med fjærene - så droppet jeg det å ta denne tittelen hjem selv om det ville vært lekende lett. Datamaskinene var nemlig kommet og det å bruke dem systematisk ville gitt underverker også på spillestyrken i postsjakk - men samtidig brukte de aller fleste dette utyske - så det jevnet seg ut. Uansett var det ikke slik postsjakk jeg hadde spilt og slik postsjakk jeg ønsket å spille. Jeg søkte nemlig - som en sjakkens-Feinschmecker - etter det vakre i sjakken og da tenker jeg på det subjektivt tiltalende for min smak. Så utbyttet fra postsjakken i dag er først og fremst noen få perler som jeg var fornøyd med - og som jeg i dag setter like stor pris på som de beste brettsjakkpartiene mine. Du kan se turneringstabellen som viser at jeg tok 7/10 mulige - ett poeng mer enn nødvendig for IM-norm - i denne Master Norm turneringa i 1996-7. Vi skal se hvordan sjakk vi bedrev i postsjakk midt på 90-tallet - feilfri var den på ingen måte og det var fortsatt stort rom for kreativitet og en stor idérikdom i spillet.

 

Master Norm 14  -  1996-98


 

Her er en automatisert Stockfish-analyse fra LiChess med graf over partiets feil og dets utvikling.


Her er partiet mitt mot Daniel Mostowik fra Polen med Sjakkfantomets litt overfladiske kommentarer:

 

4 kommentarer

Jan SjakkNissen Berglund

20.03.2017 kl.00:25

Heia Sven - Postsjakk, slik som vi likte det - ja den døde med datamaskinens inntog i sjakkens verden. Det var heller ikke aktuelt for meg å holde på etter at denne grenen av sjakk kun ble en øvelse i å styre datamaskinen på rett spor etter beste trekk.

Jeg hadde mye glede av å dele analyser med deg under nettopp NM i 1995 der vi var konkurrenter og sjakkvenner. Det var meg mot deg, men oss mot røkla! Du var best også da, og jeg måtte nøye meg med andre plass, men du verden kor artig det var.

Selv ble jeg fascinert av postsjakk på et tidspunkt da datamaskin og PC ikke var et ord som angikk sjakk.

Jeg startet i 1978, og holdt det gående i 18 år før jeg ikke syntes det var noe gøy mer.

Det fine med postsjakk i gode gamle dager var at dette var en utrolig fin måte å trene sjakk på. Grundige sjakkanalyser av åpningene i "encyclopedia of chess openings", og grundige studier av "Informator" med de siste partier når de kom ut hvert halvår.

Uansett, tusen takk for påminnelsen om kor artig det var å gå i postkassen for å se etter sjakktrekk!

Og jammen fant jeg ikke en gamme bloggpost fra deg der vi også snakket om dette emnet. Bare 7 år siden! Tiden, tiden - hvor blir den av!

http://sjakkfantomet.blogg.no/1283550207_et_15_r_gammelt_posts.html

Sven

20.03.2017 kl.00:39

Hei Jan!

Ja, postsjakk og fjernsjakk er to forskjellige ting. Den gamle, gode postsjakken der vi slo opp i Informator var noe helt annet enn det fjernsjakk er i dag. Jeg kjøpte f.eks. opp gamle informator slik at jeg hadde rundt 40 stykker av dem! Når jeg fant analysehull store som synkehull - så var det bare å forsøke å styre partiet inn i den varianten og la motstanderen synke rett til bunns! En gang husker jeg at jeg gjendrev en gammel Tal-variant - en annen gang var det Korchnoi som måtte forbedres, og sånn gikk dagene ;-)

Jeg har mange gode minner fra vår dobbelt-triumf under NM i postsjakk i 1995. Det er også litt irriterende å tenke på hvor nært vi var et lag-gull sammen med Roms og Pål under NM for lag i 1994 der Randaberg vant. Det skulle selvsagt vært oss ;-)

Torger Strand

21.03.2017 kl.19:55

Hei!

Morsomt å lese! Vekker gode minner! Savner postsjakken....

Sjakkhilsen

Torger Strand

Sven

21.03.2017 kl.20:37

Ja, det var noe spesielt å få Informator i posten på den tiden - åpne den raskt på A45, B43 eller C55 og sjekke ut de siste nyvinningene. Var men heldig var det postkort i postkassen og var en uheldig så var det en bombe på postkortet du overhodet ikke hadde tenkt på og sånn gikk dagene ;-)

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

Bloggurat free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits