Da jeg yppet til strid mot verdens høvding i bullet


Sven på 1990-tallet spilte veldig mye nettlyn i sjakkservernes spede barndom
Foto: Arild Ernstsen

Vi skriver 1998 og jeg skal delta i mitt aller første verdensmesterskapet i øvelsen bullet! I Norge vet bare min nærmeste sjakkvenn Jan S. Berglund at jeg skal spille dette mesterskapet, og at jeg har trukket verdens desidert beste 1-minutterspiller i sjakk - stormester Roland Schmaltz - som motstander. Mesterskapet spilles selvsagt over internett og jeg er relativt nylig blitt Norgesmester i... postsjakk(!), og har tatt et IM-napp i samme øvelse, men det ingen vet er at det er i lynsjakk jeg er relativt sett best. Riktignok har jeg en pen 6.plass fra Norgesmesterskapet i Namsos i 1995 i øvelsen lyn - men etter det ble jeg raskt veldig mye bedre fordi jeg fikk internettforbindelse samme år - og da tok det virkelig av med lyn på nettet! Riktignok hadde jeg spilt litt lynsjakk fra Universitetet i Tromsø fra 1990 av - men det var mest for moro. På FICS, som jeg spilte på fra midten av 90-tallet, var det fullt alvor og hard motstand. Jeg hadde funnet Edens hage for oss sjakkspillere - en oase der en kunne møte sterk motstand ute i verden og det var gildt.

På denne tiden var det få virkelig sterke spillere som spilte mye online sjakk. Kasparov, Anand og Kramnik kunne du bare glemme å møte i et onlinespill og sjelden ble du beskyldt for å jukse slik gode spillere ofte blir det i vår tid. Men det skjedde, og ofte fikk en høre at "Are you Bobby Fischer?" hvis du flesket til med en usannsynlig serie seire under et nytt nicknavn. Det var tidens sjargong. Jeg elsker jo simpelthen lynsjakk, og et av mine beste minner fra den tiden var da jeg slo Mikhail Gurevich (mgur) under navnet Vitality på ICC i 1997. Han var fortsatt meget sterk og de som ikke husker hvor djevelgod Gurevich en gang var - så minner jeg om at han i 1990 og i 1991 var rangert som verdens femte beste sjakkspiller med 2650 i rating, noe som på den tiden var svimlende høyt og særlig kult var det at han spilte på nett! Du kan se elolisten fra januar 1991 her. Partiene var artige og jeg slo han faktisk to ganger på en og samme dag - da ville han plutselig ikke mer! Det skjønner jeg forsåvidt godt da han ble nedspilt i det første oppgjøret og så svindlet på tid i det andre. Du finner det beste av de to partiene med computeranalyser på denne lenken.  Partiene ble spilt med 3-minutters tenketid.

Men vi skrev altså 1998 når jeg skulle spille en match i det første offisielle online bullet-mesterskapet. Det var ikke spesielt seriøst - men litt prestisje lå det selvsagt i det å slå gode spillere og mesterskapet hadde en egen hjemmeside husker jeg. Jeg klarte med noen magiske ord på google å finne en gammel nettside som viser resultatene fra dette mesterskapet, og der ser du at Stealthfighter vant en suveren seier til slutt! Bak nicknavnet Stealthfighter befant GM Roland Schmaltz fra Tyskland seg og han skiftet da han i 1998 startet å spille på ICC navn til Hawkeye som ble en ICC-legende helt til Radjabov og Nakamura satte han på plass midt på 00-tallet. GM Schmaltz ble senere pokerproff, og han skrev bok om bullet og nettsjakk som het "The Complete Chess Server Guide". Men først og fremst var han kongen på haugen i bullet i årevis der han vant verdensmesterskapet online i 1998, 1999, 2000 og 2001! Han var altså utrolig god.

Lille meg skulle altså opp mot denne kjempen og allikevel hadde jeg mord i blikket, og var godt forberedt, og trodde litt på et lite mirakel da jeg møtte han den 17. januar 1998 til match over 10 partier! Bare det å bo i lille Tromsø, og få spille 10 partier mot den beste i verden i denne disiplinen, var stort! Da jeg også gjorde det på bursdagen min, og slo meget godt i fra meg - så ble det et av mine aller beste sjakkminner - et minne for livet. Mine 15 minutes of Fame in chess, om du vil. Ja, for selv om ikke så mange fulgte med på partiene våre, så vant jeg altså hele 3 oppgjør - og det var da spennende for meg i hvert fall og spennende en stund selv om han kom til de nødvendige 5.5 poengene relativt greit mot slutten. Scoren ble til slutt 6-3 til GM Schmaltz - men tre seire var over all forventning og det var artig å delta! Jeg vil gjerne vise et av vinstpartiene mine - jeg har hentet det i journalen til brukeren "Hitchcock" på FICS - så det ligger der den dag i dag som et bevis på det som ble spilt. Godt jeg var fremsynt den gangen, og lagret slikt for det var artig å se dette partiet igjen da det var relativt velspilt av meg til kun å ha 1-min i betenkningstid om jeg må si det selv. Forøvrig het jeg Hitchcock fordi jeg prøvde å spille som spenningens mester - så får du se om du synes dette partiet ble spennende nok:

Her er en graf som viser utviklingen i spillet og som viser en analyse av feilene våre:


Her er partiet med Yours Truely Sjakkfantomets kommentarer:

  

4 kommentarer

Jan SjakkNissen Berglund

28.02.2017 kl.23:57

Herregud så artig å se gamle minner - og for noen minner du deler. Du har alltid vært helt nifs i den raskeste av alle disipliner, og det har vært en sann glede å se deg smadre den ene GM'en etter den andre opp igjennom årene.

Og ja, også i årene som kommer regner jeg med :)

Sven

01.03.2017 kl.11:55

Hehe, begynner jo å bli litt for gammel til bullet egentlig - men lynsjakk skal jeg spille til krampa tar meg og kistelokket smekker igjen.

Joachim Solberg

01.03.2017 kl.13:20

Artig å lese om disse minnene fra 90-tallet, Sven.Fortsett med slike bloggposter!

Sven

01.03.2017 kl.13:26

Hyggelig å høre at du liker det du får servert her hos Sjakkfantomet, Joachim.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits