Kjetil A Lie til topps i Kragerø og bror Espen med stormesternapp!IM Espen Lie tok det tredje og siste GM-nappet sitt i Kragerø - tror du han klarer å karre til seg 50 sårt trengte elopoeng?
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Kragerø Resort Chess 2017 er en nyvinning av året i norsk sjakk og med bra norsk deltakelse og en rekke utenlandske stormestre og internasjonale mestre på startstreken ble det er riktig så hyggelig turnering i lille Kragerø siste langhelga i februar. Norge stilte med brødreparet GM Kjetil A. Lie og IM Espen Lie i spissen og de gjorde en meget habil jobb i det storebror vant turneringa og lillebror tok sitt tredje og dermed siste GM-napp. Nå trenger lillebror nesten 50 fete elopoeng for å få ratingen opp i nødvendige 2500 og voila - så er han stormester i sjakk! Det virker vel nesten umulig så lite sjakk Espen spiller for tiden, men han har talentet, potensialet og skulle han satse et år på å få det til - kan det fort gå.

Lie familien er spesielt begavet i sjakk - det er det ingen tvil om. Guttene er fra Porsgrunn og har en far som har betydd mye for sjakkmiljøet i byen. Men først og fremst har de kommet dit de er ved rent talent og egentrening. Du blir ikke stormester og kommer fra Porsgrunn uten å ha en god dose talent! I Kragerø nedla stormester Lie to av GM-kollegene sine i det både GM Boris Chatalbashev og GM Aloyzas Kveinys måtte bite i det sure eple mot Trollmannen fra Porsgrunn og han gikk altså helt til topps med sterke 7 av 9 mulige og 2630 i ratingprestasjon. Vel blåst Kjetil!

Lillebror Espen spilte også mye god sjakk og hans stormesternapp var han vel unt. Espen er ikke den hensynsløse angrepsspilleren som storebror er, men heller en listig allrounder som liker å dulle motstanderen inn i søvn, for så å gå til angrep som en tiger. Ulv i fåreklær kalles slike på norsk og Espen er litt slik. Hans beste prestasjoner var å slå stormester Normunds Miezis - og de to brødrene IM Bjørn Thorfinnsson og IM Bragi Thorfinnsson fra Island. Dette brødreparet er midt i 30 årene og eldstemann Bjørn spilte for GM-norm han også og han kom nært, men akk så fjernt. Ja, for IM Bjørn Thorfinnsson tapte to partier i Norge - mot brødrene Lie selvfølgelig!


Turneringsvinner Kjetil A. Lie med de hvite brikkene spilte mye god sjakk i Kragerø - det gjorde også Kaasen!
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Ellers var det artig å se de unge talentene 14-åringene FM Tor Fredrik Kaasen og Andreas Tryggestad samt Jens E Ingebretsen fra Holmestrand. Fine prestasjoner hele veien og Andreas Tryggestad ble nr. 5 til slutt, Jens Ingebretsen ble nr. 9 og Tor Fredrik Kaasen ble nr. 10. Tor Fredrik kjempet dog i toppen hele veien og hadde klart høyest ratingprestasjon av disse tre og han tok da også en IM-napp. Sin andre sådanne! Tor Fredrik har også innfridd ratingkravet til FIDE som er på 2400 for IM-tittelen - så han mangler kun ett napp så er tittelen i boks! Du kan lese mer om Tor Fredrik og hans storslåtte turnering hos Tromsø Sjakklubb. Andreas Tryggestad ble som vi husker nordisk mester under 14 år sist helg, og nå slo han til igjen med et sterkt resultat. Det jorde altså også Jens E Ingebretsen som ble nordisk mester i klassen under 12 år - og han slo i Kragerø-turneringen IM Petter Haugli på en imponerende hardhendt måte.

Norsk sjakk har altså mange talenter for tiden og en rekke av dem vil bli stormestre med tid og stunder. Delvis fordi Norge er et rikt land og mange av dem har uante muligheter med trenere og et proft opplegg rundt seg. Og delvis fordi vi har Magnus, Simen og en gryende sjakk-kultur her til lands. Da tenker jeg på talentfulle folk som Tor Fredrik Kaasen som trenes av GM Evgeny Romanov og jeg tenker på flere spillere som er yngre enn han - helt ned til 8 år gamle Aksel Bu Kvaløy som jo er og blir et stort talent. Disse to er slik jeg ser det på høyde med Aryan Tari i talent - så får vi se om de klarer å videreutvikle talentet sitt like godt som Tari har gjort. Det er nemlig en kjempejobb Tari gjør i forhold til å foredle eget talent og med ny sponsoravtale, ny rating over 2600 og en flott turnering på gang i Moskva så er det spennende å følge Aryan også. Men denne spalten handler altså om Kragerø-turneringa der Norge fikk mange oppturer og der særlig turneringsvinner Kjetil A Lie, GM-napper Espen Lie, IM-napper Tor Fredrik Kaasen og elo-grossist Jens Ingebretsen gjorde sine saker bra! Andreas Tryggestads femteplass var også gledelig og det faktumet at vi har en internasjonal turnering så langt sør. Så stor takk til Truls R. Jørgensen og hans stab med IA Øystein Brekke i spissen for et nytt og fremdragende bidrag til norsk sjakk.

Endelig resultatliste finner dere i Turneringsservice

Partier finner dere hos Chessbomb

 

Her er Kjetil A. Lie sin seier mot Kveinys med svart kommentert av Your Truely Sjakkfantomet:

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits