30 år fartstid i sjakkens rike


Sven Wisløff Nilssen spiller lagsjakk mot Paul Svedenborg
Foto: Arild Ernstsen

Min aller første sjakkturnering ble spilt siste helga i februar 1987 - for nøyaktig 30 år siden. Jeg hadde spilt sjakk i noen måneder i Tromsø Sjakklubb og nå var det på tide å bli førstereisgutt i turneringsspillets rike. Jeg husker enda hvordan jeg med andektighet i blikket kikket på A-klassen der de store kanonene deltok og lurte på om jeg noensinne kunne spiller i A-klassen da jeg jo startet sent med sjakk - i en alder av 18 år. Mitt aller første parti ble en dronninggambit mot Viktor Paulsen fra Hammerfest som var yngre enn meg, men allerede meget erfaren som sjakkspiller. Jeg gikk ned i 33 trekk, men følte at jeg kunne yte motstand og det var en god start på en god førsteturnering der jeg tok 1.5 av 5 mulige. Mitt aller svakeste resultat noensinne - men også et bra resultat premissene tatt i betraktning. Ratingprestasjonen lå på ca. 1100 og min første rating fikk jeg først 1 år senere - i januar 1988 kan en lese i Norsk sjakkblad at Sven Wisløff Nilssen fra Tromsø hadde den nette rating av 1431. Min første ratingutvikling husker jeg enda. Veien til 2100 gikk i rekordtempo og det var en lek å spille sjakk i de årene. Vi tar en titt på utviklingskurven min:

 

Ratingfremgangen for Sven Wisløff Nilssen fra hans første NSF-elorating 1.1-1988 til 1.7-1990: 

Jeg var ung, jeg var full av pågangsmot og jeg hadde en ustoppelig appetitt på sjakk. Sjakk av Olaf Barda, Århundrets Sjakkmatch av Thor Støre og My 60 Memorable Games av Bobby Fischer var tre av de første bøkene jeg slukte hel og som den dag i dag setter preg på meg som sjakkspiller. Da jeg vant Norgesmesterskapets klasse 2 i NM i Asker i 1988 - 1.5 år etter at jeg startet med å spille sjakk var det i ånden etter Bobby Fischer. Jeg valset ned den ene spilleren etter den andre og e4 var best by test! Jeg spilte sågar Fischer Sozin-varianten i et av oppgjørene og med svart var det Najdorf og kongeindisk som gjaldt - Fischers åpninger. Selvsagt så jeg meg aldri tilbake - i stedet fosset jeg inn til 8 av 9 mulige og ny bestenotering! Året etter ble jeg visejunior-Norgesmester i sjakk i Randaberg og livet mitt har etter dette alltid inneholdt mye sjakk på en eller annen måte.

En av de jeg virkelig hadde gleden av å spille mot var Paul Svedenborg. Kanskje fordi jeg hadde et meget godt grep om begivenhetene i partiene våre med innbyrdes score 4.5 - 1.5, kanskje fordi vi alltid spilte festsjakk og aldri la fingrene imellom noen av oss! Det var tider det. Paul angrep, jeg angrep og sammen prøvde vi å kaste halve kjøkkenet på hverandre - men innimellom spilte jeg også godt posisjonelt som i vårt første oppgjør under Bodø GP i 1991 der jeg fikk inn en herlig svartfeltsterror som nesten vant av seg selv. Det partiet har jeg kommentert i spalten "Svens Sjakkskole" og det er mitt beste sjakkparti ever. Du finner det kommentert i denne spalten.

Jeg spilte remis mot Paul i 1997 - det er vårt siste parti - altså for 20 år siden under lagfinalen i Nord-Norge. Det ble vår eneste remis. Jeg minnes også en lynsjakkmatch vi spilte i februar 1996 med stor glede. Paul var beryktet for sitt spill i nettopp lynsjakk og jeg var allerede meget habil i disiplinen etter endeløse timer på internett der jeg utfordret det som den gang var noen av de beste i verden i nettsjakk!? Ja, du leste riktig - de beste spilte nemlig ikke lynsjakk på nett den gang og jeg husker hvordan jeg slo f.eks. topp-10 spiller Mikhail Gurevish i to 3-minutters partier på rad og hvor forbannet han da ble... Men Paul var en nøtt og at jeg slo han klart i denne lynduellen er fortsatt et av mine fagre sjakkminner før jeg sluttet med aktiv sjakk i 1997. Etter det har jeg som kjent spilte mye lyn på nettet og jeg koser meg fortsatt med sjakken selv om de årene jeg var aktiv - var helt spesielle rent sjakklig.

Vi tar en titt på et 25 år gammelt parti der jeg møter nettopp Paul i NNM for lag:

 

2 kommentarer

Gunnar Berg Hanssen

27.02.2017 kl.12:29

Oj, veldig flott artikkel om deg selv. Og bildet vekker en masse minner til livet. Partiet mot Paul er artig å se igjen. Takk for god lesning.

Sven

27.02.2017 kl.12:43

Takk for det Gunnar - hyggelig at du følger med på Sjakkfantomet! :-)

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits