Konge for en dag i lynsjakken vi elsker og hater!


Sjakkfantomet elsker sjakk og action - dermed er hans greie lynsjakken!
Laget av Viggo Løvli
 

Jeg simpelthen elsker lynsjakk. Det er for meg den artigste grenen i sjakk og den jeg med stor innlevelse spiller kveld etter kveld. I sommer var jeg med på noe helt spesielt, jeg var med på ei lynsjakkturnering på Lichess som arrangøren mente var verdens største med sine 4821 deltakere. Firetusen åtte hundre og 21 deltakere - smak på tallet! Men de aller fleste av disse deltakerne var bare med i en kort periode og fullførte på sett og vis ikke turneringa. Allikevel er det imponerende at det ble spilt hele 53.657 partier i denne ene turneringa! Av disse partiene var jeg delaktig i 243! Turneringa ble spilt over 24 timer, så her gjaldt det å holde seg våken lenge. Selv sov jeg 2.5 time underveis og tok en laaaang natts lur etter at turneringa var over. Hvordan gikk det da med Sjakkfantomet? Eller hans alias, MrWalker... Jo, etter 12 timers spill gikk det fortsatt strålende! Han lå på en brennhet 2. plass i denne superstore turneringa og håpet på gull! Det er jo frekt når en er både avdanket og kommer fra det kalde nord - men slik var det. Underveis så altså tabellen slik ut:
Mr Walker lå på en kjekk 2. plass etter 12 timer spill av verdens største sjakkturnering - LiChess Summer Blitz!


Jeg fikk også spilt noen artig partier underveis. Partiene var med 5 minutter til hver spiller og med lov om å gå berserk, og dermed få et ekstrapoeng ved seier, men samtidig få kun halve betenkningstida. Jeg valgte å ikke gå berserk alt for ofte, men mot mye svakere motstand så jeg mitt snitt til å kapre ekstra poeng. Vi tar en titt på et par partiklipp fra turneringa:


Hvordan setter du rask matt med svart i denne stillingen?

 

Her fikk jeg leke meg, og satte matt etter 1...Lxh2+ fulgt av 2...Dc7+ og matt følger i løpet av få trekk da dama kommer til g3.


Vi har spilt en noe spesiell åpning og hvit spilte nå Sc4! som fanget svarts dronning da matt truer på d8!
 

Her fikk jeg altså leke meg med dronning-gevinst eller matt på d8! Artig med mye god angrepssjakk og artig med et slikt format der det er mange veier til Rom. En må jo ta stilling til veldig mye. Alt fra søvnmønster, antall ganger en går berserk til hvor aggressivt en spiller for å oppnå mange partier er faktorer i det hele. En artig turnering ble det og selv om jeg ble trøtt, tapte mange partier på stripe - måtte sove og spilte meg oppover tabellene igjen - så ble det et strålende sluttresultat synes jeg. Her er slutt-tabellen. Jeg ble altså nr. 6 av totalt 4821 deltakere! Du kan se hele resultatlisten her.

 

Eventuelt se topp-6 her:


 

Men god internettsjakk er mer en relativ svak motstand på Lichess. Som den observante leser husker slo jeg forrige kan jeg skrev om lynsjakk - Magnus på ICC under navnet hans Stoptryharding. Slike øyeblikk er selvsagt gull verdt for sjakklysten og da tenker jeg både på lysten å skrive om sjakk, lese om sjakk og spille sjakk. Til syvende og sist må en vel spille bra partier selv fra tid til annen for å holde lysten oppe.

I forrige uke fikk jeg en overraskelse av de sjeldne. Atle Grønn, Aftenposten sin utsøkte sjakkspaltist hadde skrevet om Sjakkfantomet! Det er ikke hverdagskost - nei, snarere ble jeg opphøyet til sjakk-konge for en dag. Slikt smaker og her er spalten hvis du ikke har lest den:

 

 

 

Den største sjakklykken er selvsagt god lynsjakk på ICC og helst mot hard motstand. På ICC får jeg alt - både god sjakk og hard motstand og dermed en Ole Brumm-følelse som er til å ta og føle på. Alt flyter, alt går din vei og trekkene sitter i fuglekassa eller i tellerskrittet til motstanderen om du vil!

Her noen eksempler fra egen praksis:

Først et parti der jeg spiller hvit mot stormester Zlatko1 på ICC:


 


Kombinasjonen er godt i gang og dette er i bullet - altså 1-minutters sjakk!

23. Sc5+! dxc5 24. Ted1+ Ld6 25. Txd6+! Kxd6 26. Td1+ Ke7 27. Dxc6
...og hvit vant som han ville. 1-0.

En fin liten kombi der mot sterk motstand. I det neste partiet får vi se nok et offerspill, denne gang mot norske Elvegris på ICC. En ufyselig fyr som alltid syter når han taper og hoverer når han vinner - og en av veldig få norske jeg har måttet sette på sensurlista mi på ICC.

Sjakkfantomet - Elvegris, ICC, bullet - 2016: 

24. Txe6+ fxe6 25. Dxe6+ Kd8 26. Lg5 Dd7 27. f7+ Kc8 28. Tc1+
...og svart ga raskt opp, 1-0.


Men sjakk skal være gøy og gøy blir det når kombinasjonene er til å ta og føle på. En kar som jeg aldri har fått taket på, er den sterke IM Jesper Hall fra Sverige - men før jul fikk jeg endelig banket han med et stille trekk mot slutten som gjorde susen. Vi tar en titt.
 

IM Jesper Hall vs. Sjakkfantomet, ICC, 5-min 2016:  

19...Db3!

- A silent killer som blant annet truer Tc2.

20. Lc1 Lxf5 21. Dd4 Tc4! 0-1

- Korthuset faller og hvit ga etter en lang tenkepause opp. Dette var i 5-minutters lynsjakk.

En vakker dag i januar, jeg tror det var den 23, så lekte sjakken mer enn den har gjort på lang, lang tid. Jeg spilte ned den ene stormesteren etter den andre og når dagen var omme hadde jeg nedlagt godt over 20 store og små stormestre i løpet av en spillekveld. Det har aldri skjedd hverken før eller siden, rekorden jeg hadde telt før var 17. Da tar jeg selvsagt rubbel og bit med og fire av stormestervinstene var f.eks. mot samme mann - Zurab Azmaiparashvilli som selvsagt gikk fra Zurab til Surpomp. Det gjør en jo gjerne i sjakk og midt i denne oppturen møter jeg Alexey Dreev - en tidligere storspiller som jeg forgudet som ung. Nå hører det med til fortellingen for de som ikke vet det - at begge disse kanonene Dreev og Azmaiparashvilli har vært nr. 11 i verden i sin tid - i langsjakk. Dette er altså sjakkhelter som en avdanket spiller som meg skal og bør vise respekt. Men det er selvsagt utenfor brettet - på brettet fikk begge stryk. Men Dreev gikk først ned etter at jeg fant et nydelig tema som jeg hadde lest om tidligere på dagen. For da jeg leste i bladet "65" fant jeg temaet om at "To bønder på 6-raden er verdt et helt tårn" og det husket jeg på i stillingen som oppsto under:

Alexey Dreev vs. Sjakkfantomet, ICC, bullet 2017:


 

Svart har sett seg nødt til å ofre i kampens hete og har stått til kliss tap
med tårn under. Men nå får jeg sjansen til å få to sterke bønder - så var det
dette med to bønder over 6-raden da!

30... d3! 31. h3 Td5 32. Lc4 Sxc4! 33. bxc4 Td4 34. Tc1 e5!? 35. Kf3 e4+! 36. Ke3 Txc4 37. g4 hxg4 38. hxg4 Ke6 39. g5 Ke5!? (39...f5!) 40. Rf2 f5! 41. gxf6 gxf6 42. Kd2 f5 43. Tcf1 c1=D+ 44. Txc1 Txc1 45. Kxc1 e3 0-1

Sluttstillingen - Sjakkfantomet fikk bruk for kunnskapen om at 2 bønder på 6-raden > et tårn! 

En morsom sluttstilling der bøndene på 6-raden dreper fullstendig.

Frode Urkedal har jeg spilt mange spennende og harde bataljer med. Totalt er scoren 10.5 - 8.5 til Urkedal (HeltMatt), noe jeg selvsagt er stolt over - men allikevel jobber jeg med saken for å forbedre meg ;-)

Her er et av partiene jeg er best fornøyd med mot Urkis så langt - jeg er hvit i en fransk duell:

 

Dette ble spilt i bullet og alle oppgjørene er fra bullet mellom oss. Så vil jeg til slutt vise dere et parti jeg er meget godt fornød med. Det ble spilt i 2016 og det innholder først et kvalitetsoffer, så et dronningoffer og så full rulle til hvit tar pokalen hjem. Se, lær og skjønn hvorfor vi elsker lynsjakk!

Dette er fra en 5-minutters parti der jeg spiller hvit som brukeren BoardLord:

 

Noe av det artigste er likevel å spille turneringer på Lichess - et gratis spillested på nettet som jeg anbefaler alle! En av mine beste turneringer der er en turnering i kongegambit der jeg ble helt suveren. Jeg elsker jo angrepssjakk!


Fantomet tar hjem pokalen i en tematurnering om... Kongegambit!

En annen artig sak er å sette seg mål. F.eks. Bli blant topp-10 i Summer Marathon (check!), komme forbi Simen på ICC i både bullet og 3-min (check!), krabbe inn på topp-100 i verden på ICC i bullet (check!). Slik små mål som gjør at en skjerper seg når en sitter og bare lirer av seg meningsløse trekk...

Her er beviset på at jeg spilte meg inn på topp-80 i bullet på ICC en dag verdenseneren hadde 2608 der:


 

 


 

Så da vet du at sjakktiden min går med til å spiller mer og blogge mindre for tiden - så får vi se hva fremtiden vil bringe.

8 kommentarer

Ole Morten Persen

21.02.2017 kl.00:41

Fortjent oppmerksomhet og veldig severdige partier for enhver sjakkelsker! Imponerende hvor mye du ser i løpet av kort tid, tipper det er en god dose intuisjon og mønstergjenkjennelse ute og går her.

Sven

21.02.2017 kl.09:01

Ja, det er mye mønstergjenkjennelse - ingen tvil om det. Ellers takk for hyggelige ord, Ole Morten!

Trond

23.02.2017 kl.21:22

Hadde du begynt med sjakk noen år tidligere samt tilhørende i Bergen/Oslo.....!!!

Sven

23.02.2017 kl.22:23

Ja, alder og miljø er enormt viktig - kunne utvilsomt blitt veldig mye bedre om jeg begynte 10 år før - som 8-åring - og var del av et større sjakkmiljø.

Arve

27.02.2017 kl.13:49

Må bare uttrykke min beundring for spilleren såvel som bloggeren. Helt fantastisk! Nydelige kombinasjoner også. Adjektivet avdanket får en ny betydning :)

Sven

27.02.2017 kl.14:17

Takk for hyggelige ord, Arve. Altså ikke mer avdanket enn at jeg tok 32 strake seire på LiChess under en turnering for et par måneder siden ;-)

Erik

28.02.2017 kl.10:44

Storkoste meg når jeg leste - imponerende!

Sven

28.02.2017 kl.11:03

Erik,

Hyggelig at du koste deg med spalten - slik tilbakemeldinger setter jeg alltid pris på å få :-)

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits