Hikaru Nakamura vant Gibraltar 2017


Hikaru Nakamura med pokalen som viser at han er sjefen av åpne turneringer!
Foto: John Sauders  |  http://www.gibraltarchesscongress.com/

Turneringen Tradewise Gibraltar Masters regnes som den beste åpne turnering i verden og den inngår i en sjakkfestival med en rekke åpne sideturneringer som går parallelt. Skal du spille en åpen turnering i ditt liv skal du spille denne. Skal du spille to åpne turneringer i ditt liv anbefales denne og Reykjavik Open og skal du spille tre ulike åpne turneringer spill i tillegg Xtracon Chess Open i København. Så enkelt og så vanskelig er det og store åpne internasjonale turneringer er en gave for en hver vaskekte sjakkspiller som søker likesinnede.

De siste årene har Hikaru Nakamura dominert på Gibraltar - dette er hans domene og han er alfahannen som er konge på haugen. Det er ingen hemmelighet at Nakamura vant årets åpne turnering over 10 runder på Gibraltar også, men denne gang fikk han ikke bare hard kamp helt inn til døra. Han fikk det over dørstokken også! For den 21 år gamle spanske stormesteren David Antón Guijarro spilte sitt livs turnering der han slo legender som Gelfand og Topalov i sitt race mot tabelltopp og en topp-plassering på Gibraltar. Han fikk best tiebreak av alle og bare reglene om omspill ved poenglikhet reddet Nakamura denne gang. I omspillet var også kinesiske Yu Yangyi med i første runde slik at Nakamura først måtte kineseren og så måtte vinneren den spanske matador. Kort fortalt vant Nakamura begge omspillene og ble en verdig mester, men ikke uten at David Antón Guijarro slo godt i fra seg i åpningsspillet i begge partiene i omspillet selv om han ble for lett i det lange løp. Dermed fikk vi en verdig mester på Gibraltar.

Regjerende Norgesmester og IM Johan Salomon ble beste nordiske spiller på Gibraltar - to plasser foran GM Pia Cramling på samme poengsum. Salomons ratingprestasjon var på pene 2518, men kunne vært betydelig høyere uten tapet i sisterunden der han spilte for stormesternapp mot Anands sekundant GM Surya Shekhar Ganguly (IND 2657) med de svarte brikkene i siste runde. Dette endte altså med knall og fall, men vi la merke til at han fikk inn en remis med svart i overkant mot Peter Svidler i andre runde, og at han fikk æren av å spille mot verdensfemmer Vachier-Lagrave i tredje runde. Vel blåst Johan!

Spillere som Caruana, Nakamura, Vachier-Lagrave, Toplaov, Ivanchuk, Gelfand, Svidler, Yu Yangyi og Nigel Short var med i årets utgave og det var dermed et meget hardt felt som fikk sin mester i disse januardagene. Mest oppmerksomhet fikk en insidens med den kvinnelige verdensmesteren Hou Yifan som la seg og tapte med vilje i bare 5 trekk som en protest mot trekningen av turneringen. Hou Yifan var hellig overbevist om at arrangøren ikke trakk turneringen etter gjeldende regler, men at hun fikk den ene kvinnen på menyen etter den andre fordi det skapte fler medieoppslag. Beviset for dette skulle være at hun trakk hele 7 av 10 motstandere som var kvinner i en turnering der bare ca. 20 % av deltakerne hun ble trukket mot var kvinner. Noen har regnet sannsynligheten for en slik trekning til 1: 100.000 - ikke vet jeg, men selv slikt skjer og analyser av sveitser-trekningen som ble gjort tyder på at arrangøren hadde alt på det rene, og at Hou Yifan protesterte mot et helt riktig rundeoppsett - som dog for et enkeltindivid midt i kampens hete syntes alt annet enn tilfeldig. Synd for den kvinnelige verdensmesteren da det ble er ripe i lakken på henne denne gang og for mange slike kan en ikke ha om en skal være attraktiv for turneringsarrangører som skyr dårlig publisitet.

En som alltid gir publisitet er Nigel Short. Vi skal i ukas parti se han nedsable Caruana etter alle kunstens regler.

Se og lær!

 

 

2 kommentarer

Jonny Fredriksen

11.02.2017 kl.15:37

Hei!

Feiende flott parti av evigunge Short og gode og instruktive kommentarer av deg, Sven! Alltid inspirerende å se gamle helter hamle opp med dagens unge toppspillere.

Mildt sagt merkelig og skandaløs oppførsel av Hou i sitt "protest-parti". Må da finnes andre måter å markere på?! Har hele tiden hatt et veldig godt inntrykk av henne. Får håpe at hun angrer og beklager dette.

Lurer på om hun har hatt det kinesiske forbundets støtte for å gjøre dette, eller at reaksjonen helt og holdent var hennes egen?

Sven

11.02.2017 kl.15:49

Magefølelsen min sier at dette var et solo-utspill, og jeg håper hun får satt seg godt nok inn i saken til å forstå at det faktisk var tilfeldig selv om det ikke nødvendigvis føltes slik.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits