Tata Steel 2017 - Magnus Carlsen kjemper i tetstriden


Magnus Carlsen har los på ledermannen Wesley So - vår helt har 4 av 6 mulige!
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Innledning - Wesley So og Magnus fører an

Så har vi i runde fem og seks fått mer av det vi allerede hadde fått mye av - akkurat som jeg spådde på forhånd. Trekkhundene i teten - Wesley So og Magnus Carlsen - fører an feltet mens Loek van Wely har fått mere bank enn han strengt tatt tåler og Eljanov ble omsider stoppet av Aronian - men han ligger likevel likt med Magnus på 4 poeng etter seks runder. Wei Yi har kommet opp på pluss-score etter nok en viktig seier for kineseren og vi har fått en liten bombe da Karjakin tapte med hvit mot Adhiban fra India. Alt er altså ved det normale i Wijk aan Zee med andre ord.
Det er folksomt under Tata Steel 2017 da det spilles i en lang rekke klasser
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Hvorfor er jeg så opptatt av at det er viktig når Wei Yi får seg en seier? Jo, fordi han er ved et meget viktig skillepunkt i sjakk-karrieren sin. Han er nå gammel nok til å stå på egne bein - han kan altså ikke lenger skinne, og få turneringsinvitasjoner, bare på det å være vidunderbarn. Slike merkelapper går ut på dato og i vår tid er det hur viktig som helst for unge talenter å få spille mot de aller beste om de vil opp på samme nivå selv. Spør bare Ian Nepomniachtchi som har siklet i årevis for å få spille i Wijk aan Zee - det er nemlig ingen selvfølge selv for en med kraftig pluss-score mot Magnus. Wei Yi må derfor bevise noe nå for å få fremtidige invitasjoner til de beste turneringene i verden, og for å ta nye steg som sjakkspiller og ikke bare bli en ny kineser på 2750 - som aldri nådde 2800. Det vil ikke han, det vil ikke Kina og det vil ikke sjakkverdenen. Vi unner også kineserne en verdensstjerne i sjakk og Wei Yi har alt som skal til. Han er fortsatt ung og kan i teorien gjøre steg, om la oss si 5 år - det vet en aldri, men i den alderen har er inne i nå er han fortsatt så ung at han er mer lærenem og derfor er hans 17. leveår et meget viktig tidspunkt for å la frøet som bor i han slå ut i full blomst. Kanskje skjer det nå i Wijk aan Zee? Jeg tror fort det etter å ha sett de siste rundene.
Stakkars hjemmehåpet Loek van Wely fikk 4 smultringer på rad i Tata Steel 2017
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Loek van Wely virker å være helt ute av det - totalt på ferietur uten å ha feelingen for god sjakk i det hele tatt. Det må være tøft når han spiller på hjemmebane i en turnering der han har spilt med siden tidenes morgen. Ellers fortsetter den gode kampånden i Tata Steel. I femte runde ble hele fire partier avgjort med knall og fall, mens to partier av syv ble avgjort i sjette runde. Det er tydelig at spillerne ikke legger fingrene imellom, og det spilles mye, god, kampsjakk! Ellers var det godt å se Anish Giri ta skjea i egen hånd og vinne et skarpt oppgjør mot Nepo i 6. runde slik at remisrekka ble brutt. Eller var det Nepo som strakk strikken for langt og spilte dårlig? Det var nok helst det , men når en venter på noe godt, venter en ikke forgjeves og remisrekken til Giri måtte vel brytes på et  tidspunkt... Vi tar en gjennomgang av de to siste rundene.

 

Femte runde av Tata Steel 2017 - Wesley So opp i teten alene
 


Levon Aronian slo ledermannen Pavel Eljanov i den femte runden!
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Den femte runden skulle bli en særdeles viktig runde der mye skjedde i tetstriden. Først og fremst tapte Eljanov et parti, og noe overraskende kom tapet med de hvite brikkene der han normalt er meget sterkt spillende. Men det var ingen bombe at ambisiøse Aronian nedla storvilt og han spilte ned Eljanov som seg hør og bør fra en verdensstjerne. Han gjorde nemlig mange store og små, posisjonelle avgjørelser underveis som svart som var meget sterke i en katalaner, og viste i dette enkeltpartiet at han fortsatt er et nummer større i sin sjakkvekst enn Pavel Eljanov. Aronian dominerte d-linja og hans aktive offiserer kostet til slutt Eljanov hele poenget. Sterkt spill av Aronian som klatrer sakte men sikkert fremover på tabellen og som aldri ser seg tilbake før ei turneringa er over. Først da skal det nemlig summeres og vinneren skal kåres og da er kanskje Aronian der oppe blant Topp-3?

 


Magnus Carlsen er nok litt betenkt over Wesley So sine gode form!
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Magnus Carlsen fikk intet til mot Ian Nepomniachtchi i deres innbyrdes oppgjør og litt av hemmeligheten til Nepo i oppgjørene mot nettopp Magnus er at han spiller uten den selvpålagte respekten som mange andre spillere har for verdensmesteren. Kasparov hadde som kjent en egen aura rundt seg som ga ekstra poeng og ekstra penger i kassa - det samme kan en i en viss grad si om Magnus. Når en ser hvordan Magnus skviser verdensstjerner på sitt beste, blir en selvsagt litt betenkt selv også om en er stjerne og skal opp mot verdensmesteren - men det finnes grenser. Nepo har dog møtt Magnus siden han var barn, og da slo han faktisk Magnus to ganger, og sammen med seieren i 2011 i nettopp Wijk aan Zee utgjør dette en 3-0 score for russeren mot Magnus - en sjelden god score mot en verdensmester! Magnus spilte e5 mot Ian sin engelske åpning - og etter en delvis mislykket svartåpning fra Magnus så vår mann seg nødt til å ofre en bonde for å få aktivitet for materiellet som trolig ville gå tapt før eller siden uansett - da mye skurret i svarts stilling. Nepo tok bonden, men klarte aldri å demme opp for aktiviteten Magnus fikk med på salget av denne bonden, og dermed kom Magnus inn i et sluttspill der han kunne gjenvinne den tapte bonden og holde remis. Strengt tatt var Magnus aldri truet i dette partiet - men det var heller ikke noe godt Magnus-parti. Spør du meg er ikke Magnus i sin aller beste form - men allikevel kan han komme til å vinne hele Wijk aan Zee på en sterk hvitscore og på det faktum at han er best i verden i sjakk.
Et folkehav ønsker å se spillerne, analyser og det hele når sirkuset er kommet til Rotterdam!
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Men når Magnus sviktet litt, så slo Wesley So til og benyttet anledningen mot Pentala Harikrishna. Han spilte sitt kjære 1.Sf3 og et fianchetto-system i symmetrisk engelsk der han tidlig fikk opp en meget stor fordel med de hvite brikkene. Wesley er god, men partiene hans er likevel langt fra feilfrie. Jeg føler at litt av Wesley sin hemmelighet ligger i dette faktumet: Han søker det originale, de lite besøkte stiene i sjakken der en ikke så klart ser hva som er sti og hva som bare er for fotspor å regne og da blir en ofte usikker på det meste. Wesley spiller altså mer kompleks og «ukjent» sjakk en de fleste, og hans kompass er ofte bonde-strukturen som han i likhet med Anish Giri alltid prøver å ha best mulig selv om den ofte blir original alla Simen Agdestein. Harikrishna spilte trolig den avgjørende feilen så sent som i trekk 28 - og da hadde han allerede måttet styre skuta gjennom både stri strøm og farlige fossefall. Dette kunne liksom ikke gå bra i konkurranse med en kar som Wesley So og hans kaliber. Verdens beste sjakkspiller for tiden? Det kan virke slik, og vinner han Wijk aan Zee udelt også - så er han det. Han ble kåret til årets sjakkspiller i fjor for sine mange flotte seire og det var veldig fortjent. Jeg nevner i fleng OL-gull for USA, sammenlagtseier i Grand Chess Tour og seire i både Sinquefield Cup og prestisjetunge London Chess Classic. Bare å bøye seg i støvet da Magnus endelig har fått en verdig utfordrer til tronen. Allikevel skal det vare år ut og år inn og jeg er ikke sikker på at So klarer en slik stabilitet. For skal han bli bedre må han være forsiktig med hva han gjør slik at han ikke skader den X-faktoren som nå gjør han uforutsigbar og kreativ.
Ikke kødd med Ian - det har Magnus Carlsen fått erfare ved en rekke anledninger!
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Fikk ikke Magnus noe til mot Nepo, fikk Wei Yi med hvit mindre enn ingenting til mot Anish Giri. For i dette Caro Kann-partiet med Giri som svart var det nederlenderen som førte partiet fra start til slutt der det ble evigsjakk. På et gitt tidspunkt - etter hvits 30. trekk - hadde svart hele tre merbønder - men da våknet Wei Yi - og han måtte vinne noe tilbake selv om det er vanskelig å tro at han ville overlevd mot en maskin. Men muligens ville han det - for da Wei Yi startet sitt taktiske spill med det feberaktige Txd5!! skvatt hele forsamlingen og Sjakkfantomet kom ut av vater. Vi tar en titt:

Wei Yi - Anish Giri, Tata Steel 2017:

Hvit redder seg inn i remis ved kombinasjonsspill av rang: 

Wei Yi smeller til med: 32. Txd5!! Txd5 33. Dxf7+ Kc6 34. Tc1+ Tc5 35. Df3+ Kb5 36. Dd3+ Ka5 37. Dd4! Ka6 38. Da4+ Ta5 39. Dc4+ og Giri gikk inn i evigsjakken. En utrolig kombinasjon der og meget sterkt sett av Wei Yi! Trekk som 37.Dd4! i en slik trekkserie er nemlig ikke hverdagskost med tårn under.

Er man helt ute av form og spiller åpninger som Najdorf og kongeindisk som svart - legger en hodet på hoggestabba og lar seg avrette. Loek van Wely har alt for skarpe åpninger i forhold til egne ferdigheter i øyeblikket - kanskje har de fungert en gang på et lavere nivå - men i A-gruppen i Wijk aan Zee fungerer de ikke. Det kan ikke ha vært vanskelig å spå at Anands sekundant Radoslaw Wojtaszek med hvit ville spille Anands yndling mot kongeindisk - nemlig Saemisch-varianten. I prinsippet var det heller ikke åpningen som senket van Wely, men midtspillet der han først tapte en bonde og så ble taktisk blind da han sto ovenfor en knipe der det faktisk fantes en fiks løsning på problemene hans i trekk 33. Vi tar en titt:

 

Radoslaw Wojtaszek vs. Loek van Wely, Tata Steel 2017:

Svart trekker og redder seg på feberaktig vis? 

Loek van Wely spilte her: 33...Sc4?? og tapte avgjørende materiell. Det overraskende 33...Tc6!! ser ut til å redde situasjonen:

A) 33...Tc6!! 34. Lxb6 Le5! 35. Td8 Tb7! 36. Ld4 Txb5 37. Lxe5 Txe5 og remisstilling.

B) (33...Tc6!!) 34. Txb6 Txb6 35. Lxb6 Tb7 36. Tb1 a3! 37. Sxa3 Txb6 38. Kf1 Ta6! 39. Sc4
Lf6
og svart holder remis ved korrekt spill.

Nok et stygt tap for VW og en trenger ikke være Snåsamann for å spå at han kommer til å få mange dype sår i sjakkselvtilliten sin under resten av denne turneringen. Nederlenderne må altså satse sjakkaksjene sine på hjemmehåpet Anish Giri - noe vi selvsagt var klar over fra start av.

I det siste vinstpartiet så vi 24 år gamle Baskaran Adhiban spille en gammel Magnus kjenning mot Karjakin. Nemlig Steinitz-varianten i fransk som svart med 7...Le7 - du husker vel Magnus gi Karjakin bank i akkurat den varianten? Det har inderen etter rapportene aldri spilt før, men preppen hans gikk hjem og han fikk en kjempestilling inn i midtspillet som han spilte hjem med de svarte brikkene på en overbevisende måte. Karjakin ble rett og slett knust i dette partiet og jeg anbefaler deg å så herligheta ved selvsyn.

 


Karjakin gikk ned i fransk mot en 2650-spiller - samme variant har han tapt mot Magnus med før!
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Jeg ser ikke for meg at Karjakin i de gode gamle dagene ville tapt slik mot en 2650-spiller med hvit på en kombinasjon av ren taktikk og rene åpningsforberedelser. Men når en får noe må en gi noe annet - slik er det med sjakktrening og slik er det med sjakken. En spiller som blir mer posisjonell, gir noe angrepsmessig. En spiller som blir mer angrepshissig, gir noe posisjonelt. Så gjelder det å finne den rette balansegangen for akkurat deg og helst gjelder det å være så dynamisk, uforutsigbar og universell at du drar veksler på valgene dine hele veien. Magnus er god der, og nettopp derfor har mange spillere prøvde å kopiere Magnus uten å lykkes. Jeg tenker selvsagt på Karjakin, som tross posisjonell trening i årevis har blitt ganske tam og som aldri har vært over 2800 i rating. Jeg tenker på Radjabov som ødela hele karrieren ved å bli impotent i angrepsspillet sitt som gjorde han så god i streben etter å bli mer solid og mer posisjonell. Jeg tenker også på en kar som Anish Giri, som nok kunne gjort det bedre ved en mer aggressiv tilnærming og på Nakamura som har mistet litt av sin X-faktor når han ble mer solid. Nei, det skal ikke være lett å gå i en verdensmester sine fotspor! Når det er sagt så har de som har vært tro mot seg selv - Caruana og Wesley So - aksellerert og begge er nå i slagavstand til Magnus på verdensrankingen i sjakk.

Moralen ser altså ut til å være: «Finn deg selv og vær tro mot din stil». Akkurat det var tema for en treningstime jeg hadde med en venn for endel år siden. Han var en angrepshissig fyr og jeg prøvde å utvide horisontene hans innen sjakken, uten å ta fra ham hans fortrinn. Det sterke og gode angrepsspillet! Derfor kalte jeg timen bevisst for "Du blir aldri en Kramnik!" - og av alle timene vi trente sammen den gang, så er det denne jeg husker aller best. For den handlet nettopp om det å trene på sine svakheter - men samtidig holde sine fortrinn varme! At en aldri må glemme Flo-pasningen, gjennombruddshissigheten og det å la ballen gå fremover i få trekk i fotballen. Dette er et bilde fra fotballen som går på det Norge var god på i sin glanstid - og over sjakkbrettet skal vi også dyrke go'fot-teorien og utnytte alt det gode som bor i oss - og ikke være redd for å ha noen svakheter som vi forsøker å skyve under teppet som best vi kan. Alle kan nemlig ikke bli en Magnus Carlsen over sjakkbrettet - og strengt tatt har selv også sine svakheter som sjakkspiller og kanskje vil en kar som Wei Yi eller Wesley So vise oss dem i en fremtidig VM-match. Hvem vet!?

Andreikin fikk opp et meget interessant sluttspill med løperparet mot Richard Rapport i denne runden, der Rapport holdt sømmene sammen ved å bytte flest mulig bønder for så å la hvit bli sittende igjen med en randbonde med "feil farge" i forhold til egen mer-løper. Pent forsvarsspill, men jeg frir meg ikke fra å tro at Magnus Carlsen ville vunnet dette. Kanskje med noe slikt som 33.Kd3! for så å spille kongen opp til en dominant posisjon på d4 slik at svarts offiserer blir bundet til forsvaret og for å unngå så mange avbytter av bønder. Remis på Andreikin igjen, og han er den store remiskongen i turneringen med full remispott også etter 6 runder. Noe ufortjent egentlig.

 

Sjette runde av Tata Steel 2017 - Giri og Wei Yi gir jernet og vinner


Richard Rapport spiller mer underholdene sjakk enn resten av feltet til sammen - en moderne Mikhail Tal
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Om du trodde russisk nødvendigvis var en sjakk kjedelig åpning - så tro om igjen. I hendene på 20 år gamle Richard Rapport og Wei Yi er intet kjedelig og jeg er sikker på at de kan spille steinveggen, berlinforsvaret eller London-systemet - og få det til å se ut som et festfyrverkeri! I hvert fall ble det russiske forsvaret til Wei Yi et sceneteppe for en forestilling av de sjeldne over sjakkbrettet. For partene rokerte til hver sin side av brettet og Wei Yi kickstartet så angrepet sitt ved å slenge kjøkkenvasken etter Rapport med sitt usunne 15...g5? - dette ble ikke besvart ved sunt, konsoliderende spill slik en kanskje kan forvente av en 2700+ GM - da Rapport rev ut strømledningene fra både kjøleskapet og ovnen og lempet hele sulamitten mot Wei Yi sin kongestilling med 19.Sc7? og 20.Lxb7+?. Dermed fikk Wei Yi servert både avgjørende materiell fordel og et angrep å spille videre på og det ble raskt for mye for Rapport å håndtere. Moralen er: Skal en spille festsjakk på dette nivået blir det fort to feilskjær mellom hver innertier - så det er kanskje ikke verdt prisen.
Så glad blir Anish Giri når han endelig kan fortelle at han vant et parti sjakk!
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Anish Giri slo Nepo i et parti der sistnevnte spilte særs dårlig sjakk til seg å være - i en skarp Najdorf-sicilianer. Giri fikk stor fordel alt i det tidlige midtspillet med en liten kombinasjon som først vant en bonde, og så ga ham en fri d-bonde som han senere vant partiet på. Ikke et parti som ga meg rockefot, og Giri er da heller ikke en av mine favorittspillere. Til det er han for sedat, tar for få sjanser og spiller for mye på det kjente. Melodiene til Giri føler du liksom at du har hørt før et sted som når du slår på radioen så flommer de bare ut og kanskje kan du ikke stadfeste navnene på alle melodiene, men du vet du har hørt dem før og hvordan de er. Slik er det altså med sjakken til Anish Giri også. Litt for forutsigbar. Redskapsskrinet hans i sjakk inneholder det som vi har sett før - og lite nytt føler jeg. Da er det annerledes med både Magnus og Wesley So som begge er mer kreative spillere og dermed mer spennende å følge med på.
Magnus fikk kjørt seg med svart mot Aronian og måtte spille nøyaktig for å holde balansen...
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Magnus Carlsen spilte mot sterke Aronian i sjette runde og spilte en solid remis selv om han var lett presset hele veien, men han holdt hele veien hodet godt over vannet ved å spille sunne, posisjonelle og sterke trekk. Det ble et slavisk forsvar fra Magnus igjen - en åpning jeg har ventet mange år på at Magnus skulle spille regelmessig, da jeg mener åpningen kler han godt. Dette var som vi husker VM-preppen til Magnus, og selv om Aronian spiller slavisk selv - og er en sterk hvitspiller - klarte han ikke mer enn å få opp en god stilling som hvit.  Han var aldri nær noen seier i dette oppgjøret. Allikevel skal Aronian ha kred for å ville noe, og for å spille hardt, men ikke nådeløst, på vinst selv om remis var et OK resultat også for han.

Loek van Wely forærte tilsynelatende Andreikin seieren ved en rekke anledninger i deres dronninggambit. VW spilte hvit og han fikk opp en liten hvitfordel ved bruk av konvensjonelle midler, men allikevel startet Andreikin en spekulativ bondestorm på kongefløya mot hvits konge - og slikt skal som kjent møtes med et motstøt i sentrum. Som sagt så gjort, men da VW skulle skrive prikken over i'en med det utsøkte 22.e4!? - som gir hvit stor fordel - sviktet det helt for van Wely. Andreikin kom dermed raskt over i et tårnsluttspill der VW mildt sagt spilte slurvete og burde tapt - det gjorde han ikke, og det må han vel takke Caissa for da han sto til kliss tap flere ganger, og til slutt kun reddet seg med et nødskrik. Kanskje har Caissa litt nåde for van Wely som på hjemmebane kom til partiet med fire tap i kofferten.

Wesley So er det ikke lett å overraske, men indiske Baskaran Adhiban fortsetter å spille inspirert sjakk og etter Karjakin-seieren flesket han like godt til med en klassisk løpergambit i kongegambiten mot Wesley So. Surprise! Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen - kongegambit er undervurdert. Ikke fordi det er en god åpning for hvit, men fordi det er en åpning som får de rette angrepsspillerne til å få opp skikkelig ville stillinger som kan passe deres spillestil godt. Wesley So hadde ingen god resept på løpergambiten til Adhiban, som med hvit med det sterke 11.Dd3! kunne fått en stor åpningsfordel - og det etter bare 11 trekk! Dessverre bet ikke gambiten fra seg ved denne anledningen, men remis for Adhiban mot So skapte overskrifter kun fordi kongegambiten fortsatt har det mytiske draget på sjakkspillere som bare en romantisk klasseåpning kan ha det. Fryktet og elsket!

At Karjakin har brukt et halvt liv på å pugge Najdorf-teori er en kjent sak - derfor er det litt trist at han i de siste årene har brukt halve tiden sin på å avlære seg alt det som tidligere gjorde han til en god sjakkspiller, eller i hvert fall litt av det... Når en posisjonsspiller spiller 1.e4 mot deg - spill siciliansk! Det er mitt klare råd, og variant får du velge selv - men skap ubalanse! For Karjakin burde valget være lett - skap ubalanse fra trekk nr. 1 i noe du virkelig kan. I stedet ble det kongebonden Karjakin spilte frem i sitt første trekk som svar på 1.e4. Dermed ble det en d3-berliner og et saklig parti som ikke overraskende endte i remis. Dermed fikk begge parter stoppet blødningen fra forrige runde og det var de nok sånn noenlunde fornøyde med.

 


Harikrishna spilte mye god sjakk mot Wojtaszek, men fikk aldri ballen i mål
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

I tungvekts duellen i posisjonell sjakk mellom Harikrishna og Radoslaw Wojtaszek i en anti-Marshall spansk så Harikrishna lenge ut som en sikker seierherre, og han fikk da også en rekke muligheter til å få vinnende fordel. De to største serve-essene han kunne servert var: 40.Sg4! Dd4 41. Dd5! som vinner for hvit eller 48. Tb5 Txb5 49. axb5 som også er totalt vinnende. I stedet endte spillerne opp i et sluttspill der hvit på et gitt tidspunkt hadde hele fire bønder for en springer - men der stillingen likevel ikke lot seg vinne. Remis.

 

Oppsummering - Wesley So leder feltet

 


Magnus har ikke fått opp dampen helt enda - det er med de svarte brikkene han ikke får opp vinstspill
Foto: De offisielle hjemmesidene  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Dermed er turneringa nesten halvspilt og Wesley So leder feltet med sterke 4.5 av 6 mulige eller 75% score. Magnus og Eljanov har 4 poeng og henger godt med, men jeg tror som tidligere nevnt at Eljanov får minst to tap til sammen på så mye som 13 runder, og i et så sterkt felt som under Tata Steel. Jeg tror dermed at dette blir en kappestrid mellom Wesley So og Magnus Carlsen - men jeg er slett ikke sikker på at vår mann vinner til slutt. Feltet har nemlig noen svake ledd som Wesley So nok er sterkere til å utnytte enn det Magnus er. I så tilfelle må Magnus kompensere ved å vinne mot noen av de virkelig sterke med hvite brikker - og det er han selvsagt kapabel til. Først ut er hvit mot Anish Giri i 7. runde og vi kan jo håpe at Magnus får sin andre seier mot Giri nettopp på nederlenderens hjemmebane i Wijk aan Zee. Som et takk for sist fra 2011 der Magnus jo tapte mot Anish nettopp i Wijk aan Zee. Uansett gleder vi oss til fortsettelsen og vi gleder oss til all kampsjakken i Wijk aan Zee som får denne turneringa til å skinne slik.

 

Her er fjerderundevinsten til Magnus Carlsen mot Wei Yi kommentert av Sjakkfantomet:
 

 

Vi gleder oss til fortsettelsen!

Chessgames.com har partier som du kan spille gjennom

De offisielle hjemmesidene er gode som alltid!

26 kommentarer

Ole Morten Persen

22.01.2017 kl.20:33

Fint oppsummert, Sven. Og med fasit i hånd, kan vi med rette fastslå at du var på meget trygg grunn når du skrev at du slett ikke er sikker på at Magnus går av med turneringsseieren. Det tapte halvpoenget mot Giri kan ikke beskrives som annet enn et sjakklig jordskjelv og det så ikke ut som han hadde klart å riste av seg skuffelsen når han spilte mot Rapport, for dette var virkelig et parti langt under hans normale standard. Det bør faktisk bekymre en god del, fordi Magnus var jo tidligere kjent for å være verdens beste til å riste av seg skuffelser. The Comeback Kid. Et navn han har båret med rette her. Men det startet i Stavanger og Norway Chess med katastrofen mot Topalov, og vi så definitivt spor av det under VM-matchen mot Karjakin. Og det kulminerte med de seneste to rundene nå i Tata Steel. Magnus blir tydelig preget av tilbakeslag på en helt annen måte enn tidligere. Før partiet mot Giri syns jeg Magnus hadde spilt godt og solid. At han ikke så Ld3 i varianten med Lc4 syns jeg kanskje ikke er så overraskende, men å misse matten med Tc8 var rett og slett sjokkerende. Og det skjedde jo også på litt typisk Magnus-vis, nemlig ved at han med svært god tid på klokka spilte altfor fort. Dette var en svakhet Magnus hadde i yngre år, men den har ikke vært like tydelig i det siste, men mot Giri kom den altså tilbake med full kraft dessverre. Slik Wesley So nå fremstår, så er han etter min mening soleklar favoritt til å vinne turneringen. Selvsagt kan Magnus komme tilbake, men for å være helt ærlig er jeg ikke spesielt optimistisk med tanke på dette. Jeg håper virkelig jeg tar feil, men nå tror jeg ikke Magnus vinner turneringen.

Sven

22.01.2017 kl.22:34

Dette kom som en stor overraskelse. Å tape er en ting, men å bli posisjonelt nedspilt av Richard Rapport er noe ganske annet noe. Det sitter midt i solar plexus vil jeg tro og der blir det sittende en stund.

Vet heller ikke om det er et fortrinn at det er fridag i morgen. Det blir nemlig ikke lett å riste av seg denne opplevelsen før Magnus får seg en seier eller to for å rette opp det hele. Nå venter Loek van Wely i neste runde på tirsdag - så får vi se hva den vil bringe med seg.

Joachim Solberg

23.01.2017 kl.08:17

Jeg må si meg enig med dere begge. Det ser ikke lett ut for Magnus å vinne turneringen nå. Sjansene til å slå VW er fortsatt meget gode, men veien videre derfra og inn mot sluttrunden mot Karjakin blir en spennende affære. Og spillere som So, Aronian og Yi Wei for å nevne noen virker å spille god sjakk. Vi skal vel heller ikke glemme Karjakin.Nei, håper dette blir spennende helt inn til søndag. Om det skulle bli So eller en annen som vinner skal vi kunne leve godt med det..

Sven

23.01.2017 kl.08:58

Ja, spenning på slutten ville vært artig - blir interessant å se hvordan Magnus takler den lille motgangen i de to siste rundene nå. En seier mot van Wely kan være gullet som skal til. Vi får se.

Steinar

24.01.2017 kl.08:27

Alle toppidrettsutøvere må forbedre seg hele tiden, og hvorfor skal ikke dette gjelde Magnus? Han mister hodet, han vet han er mye bedre enn de 100 elo under seg og klarer ikke konse nok, han er kommet i feil modus når han ikke leder, han er bare sjarmerende når det passer ham, osv. Dette er svartmaling. Magnus er verdens beste og en flott fyr. Men jeg skjønner ikke hvorfor det ikke tas tak i noen gjentatte mentale saker snart. Han må jo ha det gøy for å lykkes er det fortalt, og jeg vet ikke om han oftest har det gøy med sjakk for tiden.

Ole Morten Persen

24.01.2017 kl.22:25

Ja, seieren mot van Wely kom som bestilt, og Wesley So klarte "bare" remis mot Aronian. Dermed er forspranget halvert og det ser mye lysere ut. Men for at Magnus skal kunne vinne tror jeg han må vinne et parti med sort. Det begynner det å bli en stund siden han har gjort i klassisk sjakk. Her i Tata Steel har alle seirene kommet med hvit, og den ene seieren mot Karjakin kom også med hvit. Dette har jo vært en av Magnus sine styrker tidligere at han også har vunnet endel partier med sort. Det hadde passet svært godt om han kunne funnet frem til denne egenskapen nå på oppløpet av turneringen. Jeg tror det kan bli helt nødvendig skal han kunne passere Wesley So på slutten.

@Steinar: Det du kaller svartmaling har vel de fleste av oss registrert, men jeg har inntrykk av at dette som oftest kommer fra folk som ikke har vært lenge i sjakkmiljøet (les: De som kun ser Magnus på TV når det er VM-sendinger). Mye av det vi ser er bare et resultat av hans enorme vinnervilje, og det er det vil ingen som vil at han skal miste? Da får vi heller bare tåle at det noen ganger kan se ut som han er en dårlig taper (og det bør han jo også være...) og lite sjarmerende. Det blir også ekstra synlig med den TV-dekningen vi har blitt bortskjemt med, og det kan gi et litt skjevt inntrykk. Jeg vil jo påstå at i det store og det hele så opptrer Magnus absolutt 100% profesjonelt og korrekt i henhold til både skrevne og uskrevne regler. Og det er også helt klart mye lettere å se sånne ting hos den spilleren det er desidert mest fokus på enn de som går litt under radaren. For å oppsummere er jeg helt enig i konklusjonen din: Han er verden beste, og den beste representanten sjakk kunne fått. Det er ikke tilfeldig at han har oppnådd så mye både på og utenfor brettet.

Det siste spørsmålet ditt er veldig betimelig og kan kobles opp mot motivasjon. Hvorvidt han er motivert og har det gøy vet bare han selv og hans nærmeste, så vi kan bare spekulere. Det ville uansett ikke vært unaturlig om han var litt mett og utladet etter en VM-match med tanke på den nervepåkjenningen den må ha vært. Men han stiller opp, og da må vi regne med at motivasjonen faktisk er på plass. Som jeg nevnte i forrige kommentar angående det med å takle motgang, så ser det ut som liten uheldig trend, men det kan faktisk også være litt tilfeldig. Vi snakker jo ikke om så veldig stort utvalg hvis vi skal snakke i statistiske termer. Men han bør absolutt analysere det og ta nødvendige grep for at det IKKE skal bli en trend. Jeg tror det bare handler om å finne den nødvendige balansen i hvor irritert han skal bli etter et tilbakeslag. Det trenger ikke være store justeringen før han igjen er tilbake der i kjenner han, nemlig som den verste du kunne møtte etter at han har tapt et parti.

Bjarne

26.01.2017 kl.09:27

Det virker som Magnus har hatt en influensa eller noe, men det unnskylder neppe missen mot Gir og blackouten mot Rapport. Fatter ikke hvorfor han ikke "satt på henda" mot Giri. Med to halvpoeng mer hadde det vært delt første og alt hadde sett flott ut.

So taper neppe mot de tre han har igjen. Med tre remiser, må Magnus ta 2,5 av 3. Å slå Eljanov med sort eller Karjakin med hvit er krevende gitt. Tror han kommer bak So. Dessuten kan So åpenbart slå Wei med hvit. Og Aronian tar sikkert 2/3.

Tabloid spekulasjon: Er 3. plass for Magnus OK eller en liten katastrofe?

Sven

26.01.2017 kl.09:51

Bjarne,

Tror vi kan fastslå at denne turneringa blir en tankevekker for Magnus, så får vi håpe på en god spurt - men Wesley So har det siste halve året slått sprekker i myten om at Magnus Carlsen er så mye bedre enn alle andre i alt. Det er han ikke - på toppen er det små marginer som avgjør - og kommer Magnus ut av bobla si, kan mer enn bobla sprekke...

Ole Morten Persen

26.01.2017 kl.21:53

Hvis Magnus scorer over forventet, men havner bak en som har gjort det enda bedre, så er det ingen katastrofe vil jeg si. Men jeg er enig i at turneringen blir en tankevekker, men kanskje på en god måte. For det ER bra at So melder seg på som en kandidat til å utfordre Magnus.

Magnus har normalt hatt et ganske godt tak på Eljanov, så det er ikke helt håpløst. Men jeg tror som deg at Magnus trenger minst 2,5 av 3 på oppløpet, og det er selvsagt ikke lett. Men kan noen klare det, så er det Magnus. Uansett så MÅ han slå Adhiban i morgen skal håpet leve videre. Det er heller ikke noe stort sjokk om So faktisk skulle tape mot enten Andreikin eller Nepo, selv om remis er mest sannsynlig i de oppgjørene. Wei Yi må nok finne seg i å være underdog mot So i denne omgangen, men det er jo ingen tvil om potensialet, så utenkelig at han taper mot Wei Yi er det ikke. Men igjen, So blir en liten favoritt der også.

Andreikin kan faktisk være med å avgjøre hele turneringen da han skal møte både So og Aronian, og begge med hvit. Aronian tar helt sikkert hele poenget mot van Wely. Jeg tror Aronian kan ha gode sjanser mot Wojtasek også, selv med sort, i den formen han virker å ha inne nå. Så se ikke bort fra at Aronian faktisk snyter både So og Magnus for konfekten!

Magnus selv vil kanskje se på en 3. plass som en liten katastrofe. Fornøyd vil han i hvert fall ikke være. Selv Magnus vinner ikke hver eneste turnering han spiller, så den dagen vi oppsummerer karrieren, så vil vi neppe se på en og annen 3. plass som noen katastrofe. Men vi ønsker jo selvsagt at han skal vinne hver gang. Om ikke annet kan vi i det minste håpe vi får spenning hele veien.

EvigOptimist

26.01.2017 kl.23:37

Prestasjonen til Magnus er på 2820. Ok eller en liten katastrofe?

Sven

27.01.2017 kl.13:55

Åpenbart ingen katastrofe, men når Magnus har uttalt det han har gjort angående dominans av verdenstoppen og hvor egne ambisjoner ligger - så hjelper det ikke blot å skue til ratingprestasjonen og si at 2800+ er bra!

Da må han vinne turneringer, da må han holde seg minst 40-50 poeng før nr. 2 og da må han levere varene i nesten hver turnering. Det er steintøft og det er utrolig at vår mann allerede har gjort dette i så mange år.

Ole Morten Persen

27.01.2017 kl.19:11

Det er åpenbart ikke OK å tape ratingpoeng, selv om katastrofe blir for sterkt uttrykk.

Ellers er det bare å legge til at idag gikk toget. Nå er Magnus avhengig av mer flaks enn han strengt tatt fortjener skal han vinne.

Sven

27.01.2017 kl.19:36

Ja, toget har gått og heldigvis handler ikke alt om Magnus. I dag var det Wei Yi som skinte og han ble dagens mann etter å ha nedsablet Karjakin. Prestasjon verdt å nevne det også.

Ole Morten Persen

28.01.2017 kl.19:18

Nå er det mulig det toget måtte en liten tur tilbake til perrongen for å plukke opp et eller annet...

Sven

28.01.2017 kl.20:00

Moralen er: Aldri avskriv Magnus før de teoretiske sjansene = 0. Ellers er Aronian med i racet også, som du har vært inne på Ole Morten. Gleder meg til i morgen og minner om start kl. 12.00!

Ole Morten Persen

29.01.2017 kl.01:09

Det er et veldig vesentlig poeng at det er omspill ved poenglikhet. Det styrker Magnus sine sjanser betraktelig, tror jeg. Karjakin viste seg som en hard nøtt å knekke i New York, men Magnus med hvit har alle sjanser. So med sort mot Nepo er ikke noe enklere utgangspunkt. Moro at vi også har Wei Yi med i bildet i tillegg til Aronian. Det kommer uansett til å bli hard fighting i siste runde, og det liker vi!

Ole Morten Persen

29.01.2017 kl.16:56

Nepo imploderte totalt, så da er det bare å gratulere Wesley So med sin største turneringsseier hittil i karrieren!

Sven

29.01.2017 kl.16:59

Ja, Nepo hengte virkelig seg selv - men slikt kan skje selv om det ble et anti-klimaks i sisterunden ut av det. Magnus får ikke ballen i mål mot Karjakin - så vår mann gjorde uansett ikke jobben selv. Han kunne også tapt partiet som ser ut til å ebbe ut i remis nå.

Ole Morten Persen

29.01.2017 kl.17:11

Litt rufsete avslutning for Magnus, han spolerte en klar scoringssjanse igjen. Kan selvsagt ikke forvente at han omsetter hver eneste fordelaktige stilling, men når han først ofret offiser idag, så lå det nesten an til at han skulle valse over Karjakin en stund. Men i det kritiske øyeblikk glapp det igjen. Magnus er opplagt ikke i sin mest fryktinngytende form, for da hadde han tatt både Giri og Karjakin ut i fra stillingene han hadde.

Sven

29.01.2017 kl.17:13

Nei, Magnus er ikke i storform - og da er det kanskje like greit at noen andre vinner og at lista legges høyere for neste gang ;-)

jakke

29.01.2017 kl.19:03

Ble en fin turnering for Tari til slutt. Solid. Sympatisk type.

Ole Morten Persen

29.01.2017 kl.22:48

Det blir spennende å se om So klarer å etablere seg som en klar nr. 2 eller sågar til og med utfordre Magnus sin posisjon som nr. 1. Vi har jo sett andre, eksempelvis Caruana som etter sin fantastiske prestasjon i St. Louis ble utropt som den som kom til å utfordre Magnus. Men Caruana har ikke klart å holde stabiliteten som trengs. So må klare det ingen andre enn Magnus har klart, nemlig å være stabil på et skyhøyt nivå over lang tid. Dette var en svært god turnering for So, og et viktig steg i så måte. Nå gjenstår det å se om han klarer å gjenskape suksessen.

Aryan Tari tok med seg både verdifull erfaring og noen ratingpoeng. Det skal bli meget spennende å følge utviklingen hans videre. Og som jakke sier, veldig sympatisk type også.

Sven

29.01.2017 kl.23:34

Ingen har klart det So har klart nå før: Å nærme seg Magnus så tett som bare 16 poeng bak, vinne tre Superelite-turneringer på rad og så spille hele 56 partier på rad uten tap. Tror vi kan fastslå at Wesley er The Real Deal og at vi vil høre mye av han i fremtiden.

Om han når helt opp til det øverste trinnet - se det gjenstår å se.

Steinar

30.01.2017 kl.07:49

So oppførte seg som et usikkert barn for to år siden. Nå er han trygg, glad og ydmyk. Tror han er på vei opp.

Magnus må finne tilbake gleden og slutte å bable om at det er utrolig at han kjemper om seier når han spiller så dårlig. Alle gjør så godt de kan. Slutte sutringen Magnus!

Han sa også at So spille slapt eller noe. Men So vant flere partier og slo høyere ratede enn MC.

Magnus bør fortelle seg selv: Jeg spilte godt! Uten feil mot Rapport og Giri hadde jeg hatt omspill om førsteplass og prestert 2900. Flott! Jeg må altså konse. Kun da er jeg bedre enn de andre.

30.01.2017 kl.20:35

Ja, So imponerte - sammen med Adhiban og Yi Wei.

Til Steinar: Magnus sa at han spilte dårlig i siste del av turneringen der han gjorde det relativt dårlig i forhold til det han er god for på sitt beste. Men 8 av 13 poeng og en udelt andreplass er selvsagt ikke noe dårlig resultat isolert sett - selv ikke for en ambisiøs verdensmester. Vår mann har vel ikke sagt at So spiller slapt, men at han spiller safe, tar få eller ingen sjanser med sterkere spillere, noe So selv har bekreftet etter turneringsseieren. Men jeg er i likhet med andre imponert over Sos 56 partier på rad uten tap.

Jeg vet ikke om Karpov har rett i at Magnus er i en spillemessig krise, og at han må finne tilbake til 2014-nivået, men feilen mot Giri og problemene med å vinne gode stillinger viser at Magnus ikke var i toppform i årets Tata Steel turnering. En verdensmester skal ikke trenge å slite med hvit mot en mann som Adhiban selv om denne overrasket positivt og ble nummer tre sammenlagt - og langt mindre å tape til unge Rapport, på tross av frustrasjonen ved ikke å vinne partiet mot Giri dagen før.

Jeg hadde håpet på seier mot Karjakin i siste runde, men Magnus hadde vel aldri mer enn en lovende stilling. Nepo skuffet meg. Partiet mot So var en katastrofe, men jeg hadde generelt forventet mer av ham.

30.01.2017 kl.20:38

Det var jeg som skrev forrige innlegg, postet kl. 20.35.

Med sjakktuell hilsen

Hans-Henrik Brix

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits