Tata Steel 2017 - Magnus posisjonerer seg fint i feltet


Tata Steel er en av årets viktigste enkelt-turneringer for Magnus Carlsen
Foto: Alina l'Ami  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Innledning om årets Wijk aan Zee - Magnus kan bli historisk

Så er årets Wijk aan Zee-turnering i gang - bedre kjent som Tata Steel 2017. Dette er en sagnomsust turnering som det går gjetord om tilbake til før andre verdenskrig. Hele 9 verdensmestre har vunnet denne turneringen, og to av dem troner på toppen av Adelskalenderen. Det er Vishy Anand og Magnus Carlsen som begge har 5 seire hver. Vil kun en mann stå på topp når årets turnering er over? Det vil tiden vise og i så fall er det Magnus Carlsen som vil stå der og trone da Vishy ikke er med i år. Magnus kan også tangere Kasparov sine tre strake turneringsseire - som Garry tok i årene 1999-2001. Det er altså tid for å skrive seg inn i historiebøkene for Magnus Carlsen under årets Wijk aan Zee.

Det er ulvetider i sjakken. De største bikkjene slippes løs når de største turneringene spilles - og ingen vet hvem som vil toppe verdensrankingen om et halvt år lenger. Det begynner nemlig å bli svært så jevnt etter at Magnus har dominert toppsjakken i en 5-års periode nå. Er Magnus sin Æra over? Jeg tror ikke det - men etter en litt laber VM-match, et hurtigsjakk-VM og et lynsjakk-VM der han viste seg dødelig - og en Caruana og Wesley So som har los på vår Magnus på den viktige verdensrankingen, så er plutselig ikke verdensmesteren så himla suveren lenger. Han må bevise sitt kongelige blod og sin udødelighet over sjakkbrettet en gang til og holde seg der. Alle i kongerekka kan sies å ha kongelig blått blod - de har det lille ekstra som hevder dem over resten av røkla - men over brettet gjelds bare slikt i ens regjeringstid, og alle har ikke regjert så lenge som verdensmester som de trodde, og håpet, de ville selv.

Magnus har uttalt at hans mål er syv perioder som verdensmester. Da han vant i Sochi twitret han nemlig den kryptiske meldingen "2 down, 5 to go", noe som refererte til antall VM-seire Garry Kasparov har - han har altså vunnet 7 tittelmatcher. Det skal bli en vanskelig oppgave selv for Magnus å slå den rekorden, men er det noen som kan klare det så er det en type som Magnus Carlsen. Hvorfor akkurat hans type? Fordi han spiller en litt mindre regnekrevende form for sjakk enn den sjakken Kasparov, en Nakamura, Wesley So eller en Caruana spiller - og jeg har en teori om at slike spillere holder seg lenger på topp, enn de som er svært regnebaserte. Uansett føler jeg altså at det er ulvetider i sjakken. Jakthundene til Caruana slippes løs under Gibraltar og Wesley So sine jakthunder er alt sluppet løs. Han har tatt opp jakten på turneringsseier i Wijk. De gjør sitt aller beste for å klatre på verdensrankingen, for å kapre nye turneringsseire og for å vise Magnus og Co at det er flere i denne verden som kan spille god sjakk.

 

Første runde av Tata Steel 2017 - Eljanov tar teten fra start

Under Tata Steel ville skjebnen det slik at Magnus trakk nettopp Wesley So med de svarte brikkene i første runde. Jeg vil si at det var en grei trekning siden Wesley ikke er den spilleren Magnus nødvendigvis skal slå i denne turneringen, og ei heller spilleren Magnus skal samle på gode følelser mot. Det har han altså mot So. Magnus trengte dermed bare en solid start mot Wesley - en grei remis. Hva er da bedre enn å ha noen få måneder gammel VM-prepp på termosen, og en slavisk åpning i matpakka? Selvsagt serverte Wesley So som Magnus sin egen VM-prepp slik at han også får respekt. Etter dette ble det selvsagt en u-besværlig remis for Magnus, som dermed var i gang med turneringa uten at noen skade var skjedd. At hans argeste konkurrent alt hadde brukt ett hvitparti var jo også bra.

I denne førsterunden skjedde det ikke all verdens. Harikrishna spilte remis mot Aronian i en akk så korrekt spanjol, Radoslaw Wojtaszek presset Ian Nepomniachtchi posisjonelt, men fikk aldri opp mer trykk enn at motstanden holdt stand. I oppgjøret Karjakin vs. Giri ble en sjelden variant i Najdorf spilt for første gang på toppnivå meg bevisst - nemlig 6.a3!? som ikke er hverdagsmat, og som Magnus Carlsen likte så godt at han valgte å bruke det i andrerunden mot teoristerke Wojtaszek. Men trekket passer nok Magnus bedre enn Karjakin da det er spekket med posisjonelle ideer, og ikke er det angrepstrekket man nødvendigvis slår Anish Giri i bakken med. For Giri spilte god og sunn sjakk i denne førsterunden mot Karjakin - og da blir det i Giri sin verden remis.

24 år gamle Baskaran Adhiban (2653) fra India er en spennende start på dette nivået. Han har aldri prøvd seg i en Super-Elite turnering før, men han vant Challenger-gruppen under Tata Steel 2016 og kvalifiserte seg dermed til det fine selskap i årets toppgruppe. Der skal han altså opp mot folk som Magnus, Wesley So, Aronian, Anish Giri og Sergey Karjakin - det kan bli spennende å se? Dette er en av disse unge inderne som har vært nifs i de aldersbestemte klassene der han blant annet ble verdensmester under 16 år i 2008. Han ble indisk mester i 2009 og har trolig en karriere over 2700 foran seg. I første runde spilte han remis mot Loek Van Wely med hvit i en Alapin-sicilianer der han sto godt, og på et tidspunkt trolig hadde vinnende fordel. Men som kjent er det ofte slik at det som skiller klinten fra hveten er akkurat evnen til å vinne de spill som er og forblir vunnet! Det gjorde ikke Adhiban og hjemmehåpet VW slapp dermed med skrekken i innledningen.
Dmitri Andreikin og Wei Yi spilte remis seg imellom
Foto: Alina l'Ami  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Dmitry Andreikin og Wei Yi kjempet en russiskduell der russeren Andreikin, som spilte hvit, altså møtte det litt kjedelige russiske forsvaret. Litt pussig at Wei Yi ikke tester ut siciliansk-musklene sine i en slik turnering tenker du kanskje? Men praksis har vist at det ofte er farlig å spille for skarpt mot de beste i verden i de første turneringene dine på toppnivå. Da gjelder nemlig tre ting mot de aller beste, soliditet, soliditet og soliditet til du har nivået inne og kan boltre deg litt mer. Kunsten er å vite hvor langt en skal strekke strikken, og det tar tid å finne ut. Wei Yi holdt remis selv om Andreikin hadde klare sjanser underveis.

 


Pavel Eljanov slo Richard Rapport med de hvite brikkene
Foto: Alina l'Ami  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Pavel Eljanov fra Ukraina er The dark horse i feltet. Mannen du skal være på vakt for i denne turneringen eller selve form-spilleren om du vil! Alt i første runde viste han verdenseliten hvor skapet skal stå! Ikke noe tull, ikke noe leke spill, av med silkehanskene og skarpt spill fra start. Nå fikk han riktignok meget god hjelp fra Richard Rapport, som møtte opp til partiet med nye kamphansker som alt var på og som lirte av seg et interessant 4...g5!? mot engelsk åpning - og som hadde mye spill om han hadde våget å ofre en kvalitet i det tidlige midtspillet med 15... La6! 16. Sxe7+ Sxe7 17. Lxa8 Dxa8 18. exd4 Dc6! 19. d5 Dxc4 20. Dxc4 Lxc4. Da ville han trolig fått leve lenge i landet og kanskje ville han sågar scoret et helpoeng da d5-bonden også faller slik at svart sitter igjen med mye god kompensasjon for kvaliteten. Eller hva skal en si om to sentrumsbønder og løperparet intakt - snasent sier jeg. I stedet ble det Eljanov, som på lekent vis ofret en kvalitet, og som vant partiet i stor stil. Rundens parti og moralen er: Når Caissa serverer deg et kvalitetsoffer på et sølvfat - utnytt sjansen, spill offeret og tro på seier for ånden over materien!

 

Andre runde av Tata Steel 2017 - Magnus smeller til med sterk seier

I andre runde spilte Magnus et praktparti med hvit i siciliansk mot Radoslaw Wojtaszek som skal hugges herfra til evigheten i stein. I hvert fall skal dere alle få partiet kommentert her hos Sjakkfantomet slik at du og jeg husker partiet til evig tid. Det var nemlig et førsteklasses parti av Magnus der han bød opp til dans i siciliansk, og han fikk Wojtaszek med i en Slow Fox der polakken sakte men sikkert ble Out-Foxed av Magnus sine rolige rytmer. Du kan se partiet under - se og lær og tenk over hvilken betydning det har å ha den riktige løper som hele tiden står og presser ned på akilleshælen f7. Lærerik sjakk der med andre ord.

Richard Rapport er den kule gutten i klassen over deg, som forteller vikarene at han heter noe helt annet enn det han gjør, og slik skaper han spillerom for spill-lopper og mye moro for resten av flokken som ser på. Stikkordene her er uregjerlig, vill og med stor sans for det ekstraordinære. Jeg har litt vondt av Rapport - for gudene liker tydeligvis ikke rampete gutter - og uttellingen har blitt deretter. Mot Karjakin åpnet Rapport ballet med sitt elskede 1.b3, litt rampete allerede der, og han fikk i hvert fall til et originalt spilleopplegg med det åpningstrekket. Fischer spilte jo også slik, men i dag er det ikke mange som gir bort hvitfordelen for å komme inn i en åpningsvariant de kjenner litt bedre enn motstanderen lenger. Karjakin løste svarts åpningsproblemer - hvis han noensinne hadde noen sånne underveis - og fikk fordel. Men dessverre for russeren holdt det ikke til mer enn remis - da de ulikefargede løperne ble en maktfaktor for begge parter på hver sin farge.

Levon Aronian spilte et svært saklig parti mot Wei Yi i den andre runden med hvit. Fordelen av å ha hvit i sjakk er at en da kan velge terrenget kampen skal utkjempes i. Det blir nemlig fort litt «Stein, Saks, Papir» også innen sjakken - da en har ulike styrker som brukes best i ulike terreng. Angrepsløven Wei Yi liker seg best i åpne taktiske spill der regnemusklene kommer til sin rett. Derfor valgte Aronian med hvit å spille det sedate 1.Sf3, for så å gå over i en katalansk dronninggambit på samme vis som vi har sett Kramnik gjøre det dag år ut og år inn. Du husker ellers kanskje at Kramnik slo Kasparov, og Anand slo Kramnik og Kasparov slo Anand. Der har du en liten runddans som viser at den universelle Anand fikk problemer mot angrepskongen og taktikeren Kasparov, men at han slo posisjonskongen Kramnik. Mens Kasparov på sin side ikke håndterte posisjonsspillet til Kramnik like godt som han håndterte Anand sitt mere universale spill.  Litt stein, saks og papir der også altså.

Det så i det tidlige midtspillet ut til at Wei Yi gikk på en kjempesmell mot Aronian i dette oppgjøret - da han slo på e5 i midtspillet - noe som er posisjonelt grusomt i slike stillinger fordi svartfeltene etterpå vil blø. Med Aronian feilet i taktikken som oppsto - og han overså et sterkt mellomtrekk i en viktig variant med 17. cxd5! med poenget 17...Sxe3 18. d6! Qg5 19. Sxe4! fxe4 20. fxe3 og hvit vinner. Svart kan spille bedre enn dette - men han kan aldri komme seg helt ut av alle de posisjonelle problemene han har. En gylden sjanse i det tidlige midtspillet for Aronian der altså - men når han ikke fant denne sjansen - fant han aldri noe krutt som ga grunnlag for seier. Remis, og det kan Wei Yi være fornøyd med etter rufsete spill.
Loek van Wely blør ratingpoeng på hjemmebane i Nederland
Foto: Alina l'Ami  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Loek van Wely ble nedspilt av Eljanov i denne runden og det er ofte slik at Van Wely hopper opp som en løve fra start når turneringen begynner og faller ned som en skinnfell etter hvert. Det tror jeg han gjør i år også - så dette blir en scoringssjanse for de beste som vil skille klinten fra hveten. Anish Giri spilte en saklig remis mot Wesley So, der han presset det amerikanske stjerneskuddet og kunne avviklet til et sluttspill med bonde over så vidt jeg kunne se. Trolig ville dette dog bare ført til et kjent tårnsluttspill som er remis ved beste spill - og de beste spiller ofte det beste i slike utstuderte sluttspill. En saklig remis med andre ord. De to russerne Andreikin og Nepo spilte en tannløs remis seg i mellom - en god grunn til ikke å ha dem begge med til neste år spør du meg. Nepo må nemlig bevise noe på dette nivået med hvit om han skal få mange invitasjoner - og dette var skuffende saker fra dem begge. Andreikin er gode på sitt beste, men vil han nok og våger han nok på dette nivået?

30 år gamle Pentala Harikrishna har i en årrekke vært Indias nr. 2 i sjakk. I det siste året har han sågar utfordret Anands posisjon som nr. 1 i landet på rating-listene, og selv om Anand gjennom mange god resultater den siste tiden - og har gjenerobret sitt domene - så er Harikrishna en god nr. 2 i India. Når han så skulle opp mot den 24 år gamle landsmannen Baskaran Adhiban ville han selvsagt vise seg fra sin beste side. Men det var den unge kamphanen som kom best ut av duellen i Arkhangelskvarianten i spansk, og med utsøkte åpningskunnskaper fikk han opp en sterkt fordelaktig stilling med svarte brikker. Harikrishna kjempet med nebb og klør i sluttspillet der han søkte hele poenget tross svarts løperpar. Baskaran Adhiban fikk aldri gleden av å spille med et sterkt løperpar som slo ut i full blomst - da Hariskrishna holdt strukturen lukket og det viste seg at ting snudde på en femøring i den erfarne inderens favør. Det ble nemlig et heidundrende matt-angrep ut av det hele og hvit vant en kampseier i sluttspillet. Harikrishna kan sies å ha vært litt heldig og veldig dyktig i dette prestisjeoppgjøret.

 

Tredje runde av Tata Steel 2017 - Wei Yi vinner viktig oppgjør

Tredje runde bød, som runden før, på mye kampsjakk. Silkehanskene var forsvunnet historie nå, og hardest til verket skred Wei Yi og Ian Nepomniachtchi, som begge frivillig utkjempet slaget sitt i åpent lende i en skarp sicilianer. Åpningen over alle åpninger - sjakkens Rolls Royce. Det skarpeste du får i et sjakkparti om du ikke skal gå tilbake to steg til romantikken og hoste opp en frekk kongegambit! Nei, de spilte selvsagt ikke det, men siciliansk som nevnt. Alle ubalanserte åpninger mor, og en skarp spillemåte for svart som tar sikte på et motangrep i stedet for å utligne spillet først. Det motangrepet kom, men med et flott 26.e6!! fikk Wei Yi skrudd fast sluttspillskvisen sin akkurat da røyken så ut til å legge seg etter en hard kamp jeg trodde ville ende i remis. Men fredspipe blir det jo sjelden mellom to så aggressive spillere, og ei heller i fortsettelsen, selv om Nepo på utrolig vis lenge holdt partiet innenfor remisgrensen og dermed det holdbare. Wei Yi spilte nemlig i trekk 50 trolig bort en vunnet stilling, og endte opp i et sluttspill av typen konge, bonde og løper mot konge, bonde og tårn for Wei Yi og det skal være remis så lenge kongen er innenfor en viss rekkevidde i forhold til motstanderbonden. Det var den her - men Nepo gjorde en uforglemmelig tabbe og tapte allikevel partiet da løperen hans ikke kunne dekke hans egen viktige bonde lenger. Vi tar en titt.

Wei Yi vs. Nepo, Wijk aan Zee (3) 2017:

Svart trekker og holder remis: 

Her ville 66...Lc1! holdt remis da løperen komme i forsvar via a3 eller b2 i rett diagonal igjen. Etter det spilte trekket av Nepo 66...Lc3?? tapte han etter 67.Tc4! da løperen ikke lenger kan dekke a5-bonden på fornuftig vis (67...Lb4 68.Txb4! og vinner). Synd for Magnus sin venn Nepomniachtchi - men bra for alle oss som elsker sjakk og som håper at Magnus snart får en verdig utfordrer som virkelig spiller en annerledes og mer angrepshissig sjakk! Det var godt å se Wei Yi gi jernet i dette partiet og Caissa ga han kanskje full pott og et vakkert poeng mot en sterk spiller i premie for hans store mot.Magnus imponerer en hel sjakkverden - nok en gang og har 75% score etter fire runder
Foto: Alina l'Ami  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Hva så med vår mann - verdensmesteren? Magnus hadde svart mot Andreikin i tredje runde og han virket svært så fornøyd med en kort dag på jobben og remis ved trekkgjentakelse i trekk 26. Ikke bra spør du meg, siden jeg forventer at Magnus kjemper med nebb og klør med begge farger når han står best. Og best sto han utvilsomt mot Andreikin i dette partiet og han kunne med letthet ha spilt videre uten å ha tatt mye risiko. Allikevel var det nok med i regnestykket til Magnus at stillingen var ubalansert, og at ting for kunne snu seg om han gjorde en feil. Skuffende for fansen, og Andreikin var selv lettet, og litt overrasket, over at han slapp så lett til remisen i en slik stilling.

Karjakin leker ikke butikk i Wijk aan Zee og det kan se ut som han er tilbake til angrepssjakken sin når han møter presumtivt svakere motstandere. Det er bra! Å se Karjakin grave seg ned, og spille opp fort av ulike slag, er som å se maling tørke og da vil jeg mye heller se han rive av seg et østerisk angrep mot Pirc - for bare å la det stå til! Det gjorde han da Unlucky Loek bød opp til dans i en Pirc eller Jugoslavisk som det heter på norsk. Det er vel ingen hemmelighet av hollenderen ble blåst av brettet? Mye artig sjakk av Karjakin i dette ikke helt feilfrie partiet som bød på det ene krumspringet større enn det andre. Men hvits bukkeritt endte lykkelig for Karjakin som så sitt snitt til å ofre dronninga i trygg forvisning om at han fikk en ny madame med sine to sammenhengende fribønder som spratt oppover brettet og var helt uimotståelig. Artig sjakk dette og slik vi ønsker å se Karjakin spille sin sjakk - men stor bravur og punch i spillet sitt.
Wesley So hadde sin heldige stund mot Richard Rapport med hvit...
​Foto: Alina l'Ami  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Vesle So bød opp Richard Rapport til en rolig vals i dronningindisk med g3 som hvit - og det partiet eksploderte selvsagt like kraftig som bensin gjør det når du tenner på lunta. Boom, Boom, Boom fra Wesley So - f3, g4 og dobbeling i h-linja og så håpe på angrep. Bang, bang, bang fra Richard Rapport, som med kraft-trekkene Lc1!, f5! og invasjon over feltet g2 med tårnene sine fikk opp en totalt vunnet stilling etter briljant svartspill fra den unge ungareren. Men så var det Caissa, og teorien om guder og tøffe gutter da. Gudinnen har visst langt sin elsk på Wesley So, for i dette partiet slapp han billig fra et spekulativt spill, og vant sågar partiet da det snudde i trekk 33 og 34 - og etter dette så So seg aldri tilbake - men vant i ren Run Away-stil. Ikke et vakkert parti fra Wesley, men med sitt angrepsforsøk ville han noe og Anish Giri sin nylige uttalelse i New in Chess om at Wesley So skal være glad for at alle ikke spiller så solid mot han i toppen - som han selv gjør mot dem - virker på meg litt malplassert. Giri selv er intet fyrverkeri - og Wesley har håndtert overgangen fra å være en rabiat angrepsspiller, som vant åpne amerikanske turneringer på stripe - til å bli en verdensstjerne over 2800 i rating på en forbløffende god måte! Slikt står det alltid respekt av. Så rundens seierherrer ble de hardtslående karene Wei Yi, Wesley So og Sergey Karjakin - det føles helt på sin plass all den tid possekongene Carlsen og Eljanov er i rute og har gjort sine saker i turneringen meget bra så langt.

I tredjerunden spilte Eljanov engelsk med hvit mot Harikrishna som valgte den symmetriske varianten som han håndterte fint da han alt rundt trekk 14-15 sto bedre da hvit hadde en isolert bonde uten at han fikk spill for den. Inderen vant sågar en fin bonde, og det begynte virkelig å se stygt ut for Eljanov da Harikrishna kunne tilbudt et tårnsluttspill med 34...Dc7! som var sterkt fordelaktig for han selv. Det ble det ikke noe av, Eljanov vant dermed bonden tilbake og partiet endte remis. Eljanov prøver hardt å vinne alle partiene sine og det virker på meg som om han går ut fra startblokkene med døden i blikket og full fart bak rattet fra trekk nr. 1 - slikt gir av og til resultater når en er i form og har glien på plass - men kan det virkelig holde helt inn? Jeg tror ikke det.

Radoslaw Wojtaszek spilte hvit mot Anish Giri i en slavisk dronninggambit som ebbet ut i remis, men ikke uten sverdslag. Allikevel var det ikke verdens mest spennende parti, og Giri må snart vise noe mer om han skal bli farlig i disse Super-Elite turneringene. Ellers vil han ende sine dager som Peter Leko - en evig toer som aldri rakk helt opp til sjakkstjernehimmelen. Meget sterk, men litt for glad i trygghet, kontroll og soliditet til å vinne mot de beste. Aronian har også blitt mer og mer solid etter en nedgangstid der han blødde rating slik andre blør neseblod. Aronian kom seg over den kneika, men mot indiske Baskaran Adhiban (2653) fikk han lite til og inderen var vel den som hadde føringen i partiet lengst. Men Aronian, som hadde en dårligere struktur, hadde hele veien aktive brikker og holdt remis med letthet - men fikk altså aldri noen vinstsjanser mot feltets ferske spiller.

 

Fjerde runde av Tata Steel 2017 - Magnus knuser vidunderbarnet Wei Yi

I fjerde runde fortsatte det med tre seire og mye kampsjakk over hele fjøla og heldigvis var Magnus tilbake på vinnersporet, som hvit, da han møtte det kinesiske vidunderbarnet Wei Yi. De skal tidlig tuktes om de skal huske det! - og Magnus slo i denne runden Wei Yi slik at han vil huske leksjonen lenge! Etter en kongebonde-åpning valgte Magnus den sjeldne løper-åpningen - altså 1.e4 e5 2.Lc4 som var litt artig for meg å se Magnus spille, da jeg har anbefalt dette som et fint overraskelsesvåpen før - og da Magnus spilte det mot Fabiano Caruana i 2014 der han jo vant et fint parti. Dette er altså en åpning Magnus har god score i, og som passer han fint. Alt når Wei Yi spiller det passive 4...d6 tror jeg Magnus er fornøyd med å få opp en ungarsk stillingstype, i stedet for en italiensk stillingstype. 

Etter dette fikk vi det klassiske spillet som gjør at Magnus er nr. 1 i verden i sjakk. Først bygget Magnus et sterkt sentrum, samtidig som en offensiv på kongefløya fant sted. Så byttet han plutselig dronninger når en viss fordel var oppnådd - og det ble vanskelig å gjøre fremskritt. Så satt han igjen med et sluttspill med mange små, og store, posisjonelle pluss - som samlet gjorde at han kunne skvise det hele i timesvis om han ville, men som i sum allikevel ikke ga en objektivt vunnet stilling. Men da Wei Yi ikke fant det helt nødvendige 29...f6 - og i stedet overspilte stillingen totalt med 29...g5? og 30...c5? var det raskt over, da svart ble for løs i fisken og stillingen hans gikk i tusen knas. Wei Yi ga opp da Magnus begynte å innkassere materiell og vår mann hadde raskt en totalt vunnet stilling på alle mulige måter. Fint spill av Magnus som fikk Wei Yi inn i et spor der han aldri fikk briljere.

Wesley So møtte i denne runden Loek Van Wely som altså kom til runden med to strake tap og blødninger fra både nese og munn. Det ble lett match selv om Wesley spilte svart, og selv om han tilsynelatende gjorde sin feil underveis. Men han sto aldri dårligst med svart, han spilte komplisert og god sjakk der han sa takk når motstanderen bukket og innkasserte det han fikk. Et viktig helpoeng til Wesley So som så langt holder følge med Magnus Carlsen og det er ingen overraskelse lenger etter storspill i hele 2016 for amerikaneren som virkelig imponerer for tiden.

Det tredje som vant et parti i fjerde runde var selvsagt Eljanov med svart! Hvem andre er vel i flytsonen som han? Offeret hans ble den 24 år gamle inderen Baskaran Adhiban (2653) som denne gang presset på med hvit, men som i partiet mot Aronian aldri fikk noe med substans. Eljanov gjorde så noen flotte posisjonelle vurderinger da han byttet dronninger og gikk inn i et fordelaktig løpersluttspill - med bonde under! Eljanovs trumf var den fjerne fribonden i a-linja og hans triumf kan kunne knyttes til denne, og en dårlig forsvarsjobb fra hvit. Men når en spiller først blør i en turnering - vil alle kjempe mot denne mannen med råskap i blikket og derfor spår jeg at Loek van Wely og 24 år gamle Baskaran Adhiban får en tøff ferd frem mot runde 13 der turneringa avsluttes på søndag den 29. januar. I siste runde skal forresten Magnus ha hvit mot Karjakin - la oss håpe at Magnus da spiller for turneringsseier!

Dette betyr at oppgjøret mellom Harikrishna og Karjakin endte remis - de spilte en svært så korrekt italiener som aldri tok helt av. Avbytteleken og remis er stikkordene du trenger her. I en skotsk åpning hadde Anish Giri sjansen til å få en vedvarende fordel av det store slaget med hvit mot Andreikin ved flere anledninger - men det ville seg ikke for hjemmehåpet selv om han altså hadde en stor fordel oppe på brettet ved en rekke anledninger - noe som han kunne bygget videre på om han holdt et Magnus-kaliber. I trekk 37 fikk han sågar servert knockout-slaget 37.e5! på et sølvfat - men heller ikke dette fikk den sterke nederlenderen med seg. Remis for fjerde gang på rad for Giri med andre ord. Vi tar en titt:

 

Giri vs. Andreikin, Wijk aan Zee (3) 2017:

Hvit trekker og vinner med sverdslaget 37.e5! 

Richard Rapport spilte lukket siciliansk mot Anands tidligere sekundant Radoslaw Wojtaszek, men da polakken Wojtaszek svarte med en dragevariant, ble d4 spilt og det ble en åpen stilling ut av det - og spill for begge parter. Wojtaszek tok snart over føringen i partiet og det var han som satt ved rattet det meste av veien. Men da han ikke åpnet slusene med b4 i trekk 38, fikk han aldri en like god sjanse til å få sterkt spill senere. Et trekk for sent, i trekk 39, pøste han på med b4 - men da var han ikke like godt organisert selv til å utnytte e-linja senere som han var det i trekk 38. Remis mellom to fightere ved sjakkbrettet.

Aronian og Nepo spilte kongeindisk med overgang fra Saemisch-varianten til en moderne Benoni. Der mishandlet Nepo stillingen ved å spille for aktivt, og med b5 burde og skulle han mistet en bonde - men utrolig nok tok ikke Aronian bonden på b5 i sitt 18 eller 19 trekk. I stedet spilte han på angrep og det viste seg raskt å være en stor feilvurdering. Partene tok remis ved trekkgjentakelse i trekk 28 og det skal Nepo være best fornøyd med.
Pavel Eljanov er sterk og leder med 3.5 av 4 mulige - slå den du!
Foto: Alina l'Ami  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

 

Avslutning - Eljanov leder med 3.5 av 4!

Dermed leder Eljanov med knallsterke 3.5 av 4 mulige foran Magnus Carlsen og Wesley So med 3 av 4. Sergey Karjakin og Pentala Harikrishna er på slagavstand med 2.5 av 4 og pluss-score, mens Anish Giri leder remisrekka av folk som har 2 poeng etter fire remiser. I den kategorien er nemlig også Aronian og Andreikin så langt, mens Wei Yi er den siste med 50% score selv om han står med en seier og et tap i tillegg til to remiser. Det har altså vært mye kampsjakk i Wijk aan Zee som alltid, og vi har mye god sjakk i vente i tiden som kommer.
Magnus har lekt sjakk så langt og bare koser seg på favorittarenaen i Wijk aan Zee
Foto: Alina l'Ami  |  http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Det ser allerede ut til at sluttseieren vil stå mellom Wesley So og Magnus Carlsen. Jeg klarer ikke å se for meg at Eljanov går tapsfri gjennom dette feltet, og ei heller at han holder dampen oppe og vinner det. Et par smultringer blir det på ukraineren da det blåser på toppene og han ikke er like solid med svart som med hvit. Men at han får en topp-5 plassering - se, det tror jeg fort vil skje. Der oppe vil Karjakin og Aronian også melde seg på tror jeg - så da har du dagens tips. Wei Yi kan gjøre vei i vellinga, og få sitt gjennombrudd på toppnivå med en topp-plassering i årets Tata Steel i år, men han virker noe umoden i forhold til Magnus på samme alder og kommer ikke støtet fra kineseren i år - tror jeg fort han aldri blir den store, og klare utfordreren, som jeg trodde for noen år siden. For de siste par årene har vært en stagnasjonsperiode for Wei som passerte 2700 i mars 2015 - og som to år senere kanskje ligger på omtrent samme nivå? Vi får se i slutten av mars. Allikevel har han gjort mange små og store oppdagelser over sjakkbrettet. Han har akklimatisert seg på et høyere nivå, han har blitt varm i trøya mot de aller beste, og kanskje tar han nye steg på slutten av årets Wijk aan Zee-turnering. Det ville ikke forundre meg for han spiller hvit mot Adhiban fra India og Van Wely fra Nederland og dette er to meget gode vinst muligheter for kineseren - og det vet han godt. I tillegg har han en gylden sjanse mot Wojtaczek, som ikke skal føle seg trygg mot det kinesiske vidunderbarnet, og da særlig ikke om han spiller siciliansk. Men først og fremst er dette en lang turnering der det viktigste er å gjøre få klare feil - klarer man det - kommer man langt! Slik er det bare.

Her er Magnus sin flott sicilianskseier over Wojtaczek kommentert av Sjakkfantomet selv:

 

 

Vi gleder oss til fortsettelsen!

Chessgames.com har partier som du kan spille gjennom

De offisielle hjemmesidene er gode som alltid!

2 kommentarer

Joachim Solberg

20.01.2017 kl.08:29

En veldig grundig spalte med en rekke interessante poeng og flere fine språklige poeng. Det skal bli interessant å følge utviklingen i turneringen i helgen. Tipper Magnus vinner enten mot Giri eller Rapport. Litt mer usikker på om han får noe mer enn remis ut av dagens parti mot Aronian. Remis i dag vil vel være godkjent tenker jeg. Så får vi se om So makter å øke sin plusscore i helgen.Han virker som en seriøs kandidat til turneringsseieren.

Sven

20.01.2017 kl.09:02

Takk for hyggelige ord Joachim, veldig enig med deg i at So virker som en seriøs kandidat til sluttseieren. Han utvikler seg hele tiden, er yngre enn Carlsen og har tatt en lang rekke steg den siste tiden. Skal ifølge det siste intervjuet med han også ansette en trener for å bli enda bedre - en spiller å følge tett der altså.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits