Løsningen på Sjakkfantomet Julequiz 2016


Den nye boka av Bobby Fischer med forord av Andy Soltis er premie i Sjakkfantomets Julequiz!
 

For å jazze opp nivået ytterligere på de gode svarene på quizen skrev jeg: "Ingen bruker å ha 100% score på Sjakkfantomets quiz!". Det skulle jeg tydeligvis ikke har gjort om ønsket var at quizen skulle forbli umulig å løse! Det var den nemlig ikke da vi fikk en fortjent vinner som tok 100% score og som også forbedret fasiten min - da jeg mente at det var 1015 partier i den klassiske VM-historien. Dette skrev jeg faktisk under sjakk-VM på bloggen min og dermed felte jeg en konkurrent til vinneren som kun hadde feil på dette spørsmålet.

Jeg velger å offentliggjøre de tre første som vanlig - vinneren får tilsendt en bok:

1. Egil Arne Standal, 10 av 10 mulige!

2. Audun Pedersen, 8 av 10 mulige.

3. Arne Skodvin Kristoffersen, 6.5 av 10 mulige.

Det betyr at den regjerende dobbeltmester Arne Skodvin må tre ned fra tronen og etterlate seg plassen til en ny «Kvissmester» - nemlig Egil Arne! Sjakkfantomet gratulerer!


Vi tar de 10 spørsmålene i tur og orden:

1. Når og hvor gjorde Magnus sitt aller beste turneringsresultat så langt i karrieren ut fra prestasjons-rating?

Rett svar: Nanjing Pearl Spring 2009, 8 av 10 og en rating-prestasjon 3002.

 

2. Hvilken sjakkturnering har Magnus verdsatt som den viktigste i sitt liv i flere intervjuer?

Rett svar: Magnus har i flere intervjuer fremhevet sin seier i miniputt i NM i Asker i år 2000 som avgjørende for sjakk satsingen sin.

 

3. Hvilket sjakkparti synes Magnus er det aller beste han har sett?

Rett svar: Magnus har nevnt et parti med Vishy Anand mot Gata Kamsky fra kandidatmatchen deres i 1994 - uten selv å presisere hvilket parti det er. Chessbase gikk faktisk ut og valgte "feil-parti" da de offentliggjorde saken på sine nettsider der de valgte ut 4. matchparti. Men etter en gjennomgang av alle partiene var det lett for en ekte sjakk-elsker som Sjakkfantomet ;-) - å se at det måtte være det første matchpartiet Magnus mente - selv om det ble remis i denne fantastiske Marshall-gambiten - så rett svar er: Første matchparti av Anand - Kamsky. De som problematiserte dette uten å utelate første matchparti fikk 1 poeng, de som skrev 4. matchparti som ChessBase får bare 1/2 poeng. Du kan se det fantastiske partiet videokommentert her.

 

4. Hvilken mann har slått tre verdensmestre i en og samme turnering - uten å noensinne bli verdensmester selv? Husk at alle ikke nødvendigvis var verdensmestre riktig enda...

Jeg visste at denne var bi-løselig - men at det var hele fire spillere som hadde gjort denne prestasjonen - visste jeg ikke! Allikevel var navnet til en av disse fire nok til full pott.

Rett svar: 

1. Reuben Fine i AVRO 1938 der han slo Botvinnik, Euwe og Alekhine.

2. Paul Keres i VM-turnering 1948 der han slo Botvinnik, Smyslov og Euwe og Kandidatturneringen i Bled-Zagreb-Beograd 1959 der han slo Tal, Smyslov og Fischer.

3. Svetozar Gligoric i Kandiatturneringen i Bled-Zagreb-Beograd 1959, slo Petrosjan, Smyslov og Fischer.

4. Vassily Ivanchuk i Linares 1991 der han slo Kasparov, Karpov og Anand.

 

5. Hvis vi tar med rubbel og bit - det uspilte partiet mellom Bobby Fischer og Spassky, det uspilte partiet mellom Kramnik og Topalov, VM-turneringene i 1948 og 2007 samt stikk-kampene i hurtigsjakk. Hvor mange VM partier inneholder da den klassiske VM-historien?

Rett svar:  Den klassiske VM-historien inneholder 1005 partier - og en kan lese om dem og se tabeller i den flotte boka: "The Big Book of World Chess Championships".


6. Han må ha vært en av de sterkeste IM'ene i sjakk i verden på sin tid og ble best på sitt bord i sjakk-OL da landet hans tok et legendarisk OL-gull. Der gikk han tapsfri gjennom mesterskapet, men allikevel er han knapt nok kjent i dag hos noen sjakkelskere utenfor hans eget hjemland. I belte har han skalpen til flere stormestre og han var blant de 100 beste i verden på sitt aller beste. Hvem tenker jeg på?

Her godtas to rette svar:

1. IM Kim Commons tok OL gull i 1976 med USA og vesten og var 2. reserve for USA i sjakk-OL i Haifa 1976, der han tok 7,5 av 9.

2. IM Braslav Rabar, tok OL-gull og individuelt gull på 4. bord med Jugoslavia på hjemmebane i 1950. Han tok 9 av 10 mulige.

 

7. Han var ener eller toer i verden i rundt 4 år og døde som mange sjakkmestre en tragisk død. Han er fortsatt en het potet i kampen om hvem som har vært best - uten å bli verdensmester i sjakk om en ser historisk på det - men er allikevel nesten glemt i vår tid. Ser en det hele i et lengre perspektiv mener jeg at han på mange måter er selve høvdingen som aldri ble verdensmester i sjakk selv om han levde i en tid der VM ble arrangert. Hva het han?

Rett svar: Denne var vanskelig - men flere klarte den likevel. Harry Nelson Pillsbury hadde en kort og fantastisk karriere på det aller øverste nivået før han døde bare 33 år gammel av syfilis.

 

8. Om han var en gentleman vites ei, og sitt kallenavn tyder på at han var en ubarmhjertig og angrepsvillig sjel over sjakkbrettet hvilket han også var. I mer enn 15 år pendlet han inn og ut av plassen som nr. 2 i verden i sin tid - men han var aldri helt den beste. En evig toer som ikke er like kjent i dag som han engang var den gang han levde. Det hører med til historien at denne spilleren fikk med seg mer enn 50 år innen turneringssjakken.

Rett svar: Joseph Henry Blackburne, 1841-1924, som hadde tilnavnet "The black death". Jeg gir ordet til vinner Egil Arne: "Han var vel ingen gentleman, han skal angiveleg ha kasta ein motstandar ut av vindauget etter eit tap... Han spelte turnering i London i 1862, og delte førsteplassen i den britiske meisterskapen i 1914 i ein alder av 72, pent!"

 

9. Det er diskutabelt om han var best i verden på noe tidspunkt - men det finnes utvilsomt noen som mener at han var nettopp det. Dette er det store talentet som fikk en kjent akademisk løpebane - og som derfor takket nei til sitt VM-spill som han rettmessig var kvalifisert til. Senere ble han kontaktet av moren til en kommende verdensmester i sjakk i det henseende å hjelpe sønnen hennes. Ikke med sjakk - men med noe ganske annet. Hvem er mannen jeg tenker på?

Rett svar: Reuben Fine var utdannet psykoanalytiker, og han takket nei til VM-turneringen 1948. Men han delte seieren under AVRO i 1938 og enkelte, deriblant Jeff Sonas - sine fine side Chessmetrics mener at han var best i verden på slutten av Alekhines regjeringstid.

 

10. Mens vi snakker om sjakkens aller største spillere som ikke riktig helt har fått den anerkjennelsen de fortjener er denne mannen selvskreven. I 7-8 år var han utvilsomt blant de to beste i sin samtid, allikevel ble det aldri en VM-match på denne kjempen. Han døde en tragisk død, men var en frontkjemper over sjakkbrettet med store angrep og svært begavede sluttspill på samvittigheten. Hvem tenker jeg på?

Rett svar: Akiba Rubinstein, som ikke fikk noen VM-match mot Lasker i 1914 fordi første verdenskrig brøt ut.

 

Fantastisk innsats av Egil Arne med 100% - og alle som klarte 50% eller mer på denne quizen

Dere andre må øve mer til neste gang ;-)

8 kommentarer

Arne Skodvin Kristoffersen

01.01.2017 kl.18:52

Utrolig imponerende av Egil Arne! Gratulerer :-)

Frank Henriksen

03.01.2017 kl.18:17

Hei Sven!

Å et riktig godt nyttår! Ja ser med iver å interesse frem til et nytt sjakk år med dine glimrende kunnskaper innen sjakken! Å gratulerer til Egil Arne for sine rette svar! Ja denne Quizen var praktfull! Herlige ting innen sjakken som blir fortært slik som jule ribba! Får aldri nok av fortidens mestere om det var sjakk eller deres levesett! Helt fantastisk lesning! Godt Nyttår til alle sjakkelskere rund om i dette vidstrakte landet vårt!

Sven

03.01.2017 kl.18:21

Godt nyttår, Frank!

Hyggelig at du likte quizen - meget imponerende av Egil Arne, ja. Ellers gleder vi oss allerede til Wijk aan Zee og Tata Steel-turneringen. Blir bra den også.

Frank Henriksen

03.01.2017 kl.19:00

Sven!

Ja den ser vi frem til! Nå spesielt etter at Magnus har lovet å skjerpe spillet sitt enda et par hakk opp! Skulle ønske at Magnus bruker noen av sine tidligere åpninger som Benkø å Alekhine som han i sine yngre dager brukte til å slakte sine motstandere med! Eller at han spiller Fransk som han gjorde i et av lyn partiene i Doha! Det hadde vært en utfordring tror jeg! For det andre er det jo ingen tvil hvem som var best i Doha både i hurtigsjakken å lyn turneringen! De andre må jo bare være glade for å i det hele tatt å få dele en topp plassering med Magnus! Etter mitt skønn er jo ingen i nærheten av ham! Skulle aldri ha tapt noen av partiene! Bare tull å tape de stillingene! Han sto jo klart best! trist at han ikke fikk satt skapet på plass! Det hadde han fortjent!

Sven

03.01.2017 kl.19:08

Enig med deg i at det ville vært spennende om Magnus prøvde en Benkø-gambit eller et fransk forsvar. Når det er sagt er jeg nok ikke enig i at Magnus burde vunnet alt under VM i hurtigsjakk og lynsjakk. Mot Ivanchuk var han jo totalt sjanseløs i hurtigsjakken og ble gradvis nedspilt i hurtigsjakken og også mot andre hadde Magnus store problemer.

Ellers blir det spennende å se om Magnus løfter spillet i Wjk aan Zee eller ei :-)

Frank Henriksen

03.01.2017 kl.19:38

Sven!

Ja jeg fikk med det dessverre! Men utfra det Magnus viste så er det jo ikke tvil hvilken kapasitet han er når han spiller opp mot sitt beste! Angående Ivanchuk så er jo han merkelig nok Magnus sitt store problem? Men når det kommer til stykket er han jo i dag bare en småfisk å regne i forhold til Magnus! Selv om han aldri slutter å overaske sjakk verden! Hans tidligere bravader er jo legendarisk! Bare se i boka hans 100 selected games! Studer å lær!

Frank Henriksen

03.01.2017 kl.19:40

Sven!

Ja den ser vi frem til! Nå spesielt etter at Magnus har lovet å skjerpe spillet sitt enda et par hakk opp! Skulle ønske at Magnus bruker noen av sine tidligere åpninger som Benkø å Alekhine som han i sine yngre dager brukte til å slakte sine motstandere med! Eller at han spiller Fransk som han gjorde i et av lyn partiene i Doha! Det hadde vært en utfordring tror jeg! For det andre er det jo ingen tvil hvem som var best i Doha både i hurtigsjakken å lyn turneringen! De andre må jo bare være glade for å i det hele tatt å få dele en topp plassering med Magnus! Etter mitt skønn er jo ingen i nærheten av ham! Skulle aldri ha tapt noen av partiene! Bare tull å tape de stillingene! Han sto jo klart best! trist at han ikke fikk satt skapet på plass! Det hadde han fortjent!

Sven

03.01.2017 kl.19:51

Ivanchuk er nok ingen smågutt heller ikke i forhold til Magnus. Chucky vant i 2016 blant annet Eliteturneringen Capablanca Memorial på suverent vis (+4!) og han har over 2750 i rating. Å kalle han en smågutt bli å overdrive og scoren hans mot Magnus er totalt sett er meget god. Ser vi bort fra klassisk sjakk - der han er i minus og kikker på lynsjakken, blindsjakken fra Melody Amber og hurtigsjakken har Ivanchuk et kraftig pluss på Magnus med 14 seire, 8 tap og 13 remiser.

Ivanchuk er ikke den sportsmannen som Magnus er - men i godt selskap reiser han seg ofte og fremstår som en svært sterk spiller.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits