VM i lynsjakk 2016: Karjakin snøt Magnus for VM-gull!


Sergey Karjakin var et eneste stort glis på premieseremonien etter at gullet var i boks!
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

VM er over og vi har fått en ny hurtigsjakkverdensmester etter at Magnus mistet sin tittel i Doha til en meget sterkt spillende Sergey Karjakin. Begge gjorde eventyrlige prestasjoner som kanskje bare Bobby Fischer har overgått i spillets lynsjakkhistorie. Ja, dere vet vel alle at Bobby satte den russiske makteliten i sjakk fullstendig sjakk matt i Novi Herceg i 1970? Etter det var de ikke så interessert i å spille mot Bobby da han smelte til med 19 poeng av 21 mulige mot spillere som Petrosian, Korchnoi, Tal, Smyslov og Bronstein. Jeg anbefaler deg på det varmeste å kikke på noen av Bobbys partier fra den gang - de står seg den dag i dag som ruvende monumenter fra en stor sjakkspillers karriere. Du finner dem samlet her.

Magnus og Karjakin tok som ventet ingen Bobby på dag to, men fulgte hverandre tett som hagl gjennom hele dagen der de begge gikk på stygge tap, men der de først og fremst imponerte stort! Magnus sitt tap kom mot Ivanchuk mens Karjakin tapte mot Nakamura. Ellers ble det 6.5 av 9 på begge to og da ville Caissa det slik at tie-breaket gikk til Karjakin denne gangen. Vi husker at Magnus dro det lengste strået i New York i en match han fort kunne tapt og jeg forventet vel derfor at Magnus ville være raus om akkurat Karjakin snøt han for seieren. Delvis fordi Magnus Carlsen har vunnet mange tie-break i karrieren allerede - og slikt jevner seg naturlig ut - delvis fordi Karjakin var så nært i New York og delvis fordi Karjakin er en verdig mester som har spilt mye god sjakk underveis. Men Magnus var overhodet ikke raus med sine konkurrenter denne gang. I stedet gikk han gjennom flere følelsesutbrudd både på direktesendingen til NRK og på premieseremonien. Den siste stakk han fra med både diverse grimaser og armbevegelser som antydet at han ikke respekterte resultatet, og til NRK snakket han ned Anands sekundant så det holdt under deres direktesending. Radosław Wojtaszek fikk altså pukkelen full, og ved å snakke polakken ned får vi håpe at Magnus fikk snakket sitt eget ego på plass igjen - for rent PR-messig var det ikke noe godt stunt for Magnus sin popularitet å rase slik - for så å stikke fra åpningsseremonien. Trist var det egentlig - men også forståelig da Magnus var utrolig nær to VM-titler i sjakk, og endte opp med null på hårfine marginer. Allikevel bør vel noen i støtteapparatet til Magnus hviske han i øret at demoner kjemper man ikke mot for åpent kamera - det tar seg nemlig ikke ut.


"Not this time, Mr.Carlsen!"  -  Sergey Karjakin på twitter

😎

Ja, at Magnus var skuffet forstår jeg fullt ut og at han raser er greit nok - men skjul det litt bedre og ikke ta det ut over andre tenker jeg. Magnus har trukket gull-loddet i livet så mange ganger at han har lite, eller ingenting, å klage over. Det gjelder også i sjakk-karrieren og han hadde fin flyt i mange av partiene sine i Doha som du vil se under. At Ivanchuk, som slo Magnus i innbyrdes oppgjør og som hadde bedre kvalitet, ble hurtigsjakkmester. Fortjent! At Karjakin, som slo Magnus i innbyrdes oppgjør og hadde bedre kvalitet ble lynmester. Fortjent! En kan selvsagt si at Magnus var best totalt og ha helt rett. En kan også si at Magnus var et hundredel fra å seire i begge disipliner - og en har rett. Men så jevn er toppsjakken av og til og vinner en mange tie-break på stripe vil Caissa før eller siden sette en stopper for deg slik at det jevner seg ut. Det er nemlig de store talls lover som til slutt styrer slikt og selv Magnus kan ikke vinne i Lotto hver uke - og sjakk er også ørlite flaks selv om det er 96% ferdighet i bunnen.

Magnus sin høye rating inn i turneringen gjør at han blir seedet og privilegert i forhold til de lavere rangerte spillerne. Hans skyhøye rating og hans VM-tittel ga han ved denne anledningen til og med en egen VIP-lounge som ingen andre hadde. INGEN! Ikke engang Anand fikk hvile mellom rundene på eget rom, spilt gjennom partier og snakket på Skype med sekundantene sine - så hadde noen privilegier i denne turneringa var det nok Magnus. Forståelig? Ja, det er han som skaper sponsorkroner, det er han som er trekkplasteret og det er han som trenger et avlukke mest på grunn av oppmerksomheten. Men en fordel er det og nå han da ikke vinner - så tenker jeg at han ikke bør snakke for høyt om alt han misliker. Slikt snakker en om på forhånd - og eventuelt i intervjuer godt i etterkant av mesterskapet. Dette var nemlig Karjakin sitt store øyeblikk i karrieren - og det bør vi alle respektere!

Når vi i dag går ut av det gamle året og inn i et nytt er det med verdensmesteren i sjakk og han skal vi selvsagt være raus med. At han ikke vant en ny tittel i Doha spiller egentlig ikke så stor rolle i det store spillet slik jeg ser det. Kanskje er det til og med bra for han. Bra fordi han må strekke seg litt lenger, bra fordi han lærte noen nye ting om både sjakk og seg selv ved å ikke være ufeilbarlig og bra fordi sjakken som sport trenger flere helteskikkelser enn bare Magnus Carlsen. Det tjener han selv på i lengden da det blir flere sponsorer og flere turneringer om det er helter nok i de ulike landene. Magnus har i år fått gull, sølv og bronse i verdensmesterskapene og fikk han velge - tror jeg han ville fordelt de edle medaljene akkurat i den rekkefølgen han har fått dem. Nemlig gull i langsjakken og sølvet i lynsjakken som jeg tror er mer prestisjetungt blant spillerne enn hurtigsjakken siden det er dette de spiller år ut og år inn på både nett og ellers. Så Magnus sitt år har vært godt og vi gleder oss til å følge han ved neste anledning som er Wijk aan Zee 2017 med spillestart lørdag 14. januar. Vi gleder oss!

Vi tar andre dag av VM i lynsjakk kronologisk:

Trettende runde:


Svart mot Vachier-Lagrave i 13 runde var en på papiret tøff oppgave som Magnus mestret topp!
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Så sto altså Magnus på sterke 10 av 12 mulige under VM i hurtigsjakk etter første dag. På siste spilledag startet han så med å spille mot en av sine sekundanter fra VM-matchen mot Karjakin - nemlig franske Maxime Vachier-Lagrave. Magnus innrømmet etter partiet at det var vanskelig å spille mot en som kjente han så godt, men at han prøvde å finne noe de ikke hadde sett på sammen og han lyktes da også med å få opp en interessant stilling tidlig. I en spansk åpning der Magnus var svart fikk Lagrave tidlig inn en sterk springer på f5, og nøt en liten fordel da han pussig nok trakk springeren tilbake til g3 frivillig, og med det tapte han all fordel og vel så det. Magnus tok etter dette mer og mer over og da han fikk etablert en varig springer på c4 hadde han stor fordel som raskt ble vinnene. Analyser viser likevel at litt slurvete spill kunne kostet han seieren i teorien, men i praksis var den aldri truet og da Vachier-Lagrave var bastet og bundet på både hender og føtter fikk Magnus sjansen til å seigpine han: 

Vachier-Lagrave vs. Magnus Carlsen, VM i hurtigsjakk 2016:

Svart trekker og vinner: 

40...f5!

- Bonden kan ikke stoppes og svart vinner avgjørende materiell med sin sterke binding. Avslutningen ble:

40...f5 41. Te1 Sxe3 42. Sxe3 f4 43. Sc2 Lh4+ 44. oppgitt

- Hele kostebinderiet til hvit ryker - en viktig Magnus seier dette.

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com

Fjortende runde:


Magnus spilte remis mot klodens raskeste i lynsjakk - Hikaru Nakamura
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php
 

Det ble et nytt svartparti mot en ny meget vanskelig motstander i neste runde. Amerikanske Hikaru Nakamura har lenge vært regnet som verdens beste lynsjakkspiller på nett - mens Magnus har vært kjent som den beste over brettet. Trolig er Magnus best begge steder - bare han får tid nok til å omstille seg - men myten og kultstatusen til Hikaru Nakamura kan ingen ta fra han. Han er da også klodens raskeste sjakkspiller og meget sterk på sitt beste. I Doha var han ikke helt på sitt beste, men presterte vel et normalresultat med 14.5 av 21 mulige. I partiet mot Magnus ble det derfor spennende, men først drar jeg en gammel historie som du trolig har lest før her hos Sjakkfantomet.

Ja, for da Levon Aronian ble verdensmester i lynsjakk i 2010 etter Tal Memorial i Moskva var Nakamura fortsatt stor i kjeften, og selv om både han og Magnus hadde havnet i det tapende feltet klart bak Aronian etter hele 38 runder med VM-sjakk. Nakkis mente likevel at det ikke var nok sjakk den dagen og at HAN kunne hamle opp med Magnus. Da bad Magnus han med opp på rommet for en duell slik de gjorde det i vikingetiden. Mann mot mann og ikke noe tull - en ren duell uten hvile til langt på natt. Det finnes et par herlige videoer av dette møtet, og et par journalister var til stede, og har fortalt om det som skjedde. Blant annet Dirk Jan Ten Geuzendam og Macauley Peterson. Magnus og Nakamura spilte best av 40 partier og Magnus gruset Nakamura med 24.5 mot 15.5 - en legendarisk match i sjakkhistorien det og helt på høyde med det beste fra romantikken der en ofte inngikk slike private oppgjør på kammerset.

Du kan se en herlig video fra seansen på YouTube

Partiet mot Naka med svart i Doha startet rolig da Nakamura spilte 5. Bd2 i en a6-slavisk oppstilling som hvit. Magnus freste dermed på fra start og snart var spillet meget originalt, men ikke veldig ubalansert av den grunn. Nakamura ønsket virkelig å vinne dette oppgjøret og han spilte det forkjærte 14.b5? som rett og slett forærte Magnus en hel, sunn, bonde og etter dette burde nok Magnus ha vunnet selv om han ga bonden tilbake - da fordelen hans posisjonell var stor og han utvilsomt må ha stått til vinst etter 34 trekk fra hvit. Vi tar en titt:

Hikaru Nakamura vs. Magnus Carlsen, VM i hurtigsjakk 2016:

Svart trekker og vinner: 

Her spilte Magnus 34...Tdd2? og det ble remis. Etter det enkle: 34... Txb3! 35. Sxb3 Td3! har hvit en dobbelttrussel og vinner e3-bonden og partiet. Synd!

Når Magnus ikke så denne muligheten ble det verre selv om han ved trekk 52 fikk en ny mulighet til å vinne partiet da han kunne vunnet en hel offiser fra Nakkis som hadde bukket stygt. Det så ikke Magnus og da fikk han ikke flere sjanser til å slå erkerivalen i et ikke helt velspilt parti.

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com

Femtende runde:


Grischuk sperrer opp øyenene og lytter til Magnus etter en kort remis i 15. runde
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php
 

I femtende runde var Magnus endelig hvit igjen, men han overrasket i hvert fall meg ved å frivillig gå inn i åpen siciliansk mot Alexander Grischuk. Jeg har alltid ment at det beste en kan gjøre med svart mot Magnus sitt 1.e4 er å svare med siciliansk og ikke kongebonden og det mener tydeligvis også de to sjakkgigantene Grischuk og Ivanchuk som fravristet Magnus 1.5 poeng av 2 med de svarte brikkene på den siste dagen av lynsjakk-VM. Grischuk spilte Najdorf-varianten som seg hør og bør og etter 10 trekk gikk han inn i en variant med 11...Sa7 som er kjent fra teorien, som står i Rybka sin berømte åpningsbok og som kan gi remis ved trekkgjentakelse hvis begge spillerne ønsker det. Det ønsket de i dette partiet og dermed ble det poengdeling på Magnus. Vi tar en titt:


Magnus Carlsen: vs. Grischuk, VM i hurtigsjakk 2016:

Svart trekker:


 

Partiet sluttet med: 11...Sa7 12. Le2 Sc8 13. Lb5 Sa7 14. Le2 Sc8 15. Lb5 1/2-1/2

Magnus kunne velge mellom to trekk i trekk 15, som ville gitt han sjanser til å spille videre på fordel i følge teorien og Stockfish - både 15.a4 og 15.Dd3 er helt OK for hvit og også 15.Tad1 nevnes av teorien selv om Stockfish her sier likt spill. Uansett kunne Magnus godt spilt videre i dette oppgjøret og jeg tror det kunne utgjort en forskjell. Hvorfor? Fordi det psykisk ville gitt en boost om Magnus kom seirende ut av et slikt parti. Kanskje tenkte Magnus at det var langt igjen, at Grischuk ikke er den han trenger å slå og at prisen for å tape var høy. Allikevel var den ikke høyere enn 1/2 poengs forskjell og med i regnestykket må en ta det en vinner ved å faktisk vinne og det er mye! Caissa var nok neppe glad for at Magnus ikke spilte opp til dans i dette partiet og psykologisk gjør det noe med en å "feige ut" slik. Bobby Fischer ville aldri gjort det og ikke Kasaparov heller. Nå er Magnus en mye mer pragmatiske spiller enn Bobby og Kasparov - men de to sistnevnte tjente utvilsomt noe mentalt på sin store kampånd.

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com

Sekstende runde:


Magnus feies av brettet i sluttspillet av Vassily Ivanchuk i 16. runde
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php
 

Magnus fikk igjen hvit og igjen ble det 1.e4 og nok en gang ble det siciliansk. Caissa var altså ikke helt fornøyd med Magnus sin kampånd i siste parti - men hun kan ikke utsette noe på Ivanchuk sin kampånd i dette partiet og kanskje var det nettopp derfor han vant sitt andre strake parti mot nettopp Magnus Carlsen. Det kan vi tilgi siden det er Ivanchuk og siden han han slo til i sisterunden mot Vladimir Kramnik og stoppet han under kandidatturneringen i London i 2013 slik at Magnus kvalifiserte seg til VM match i hans livs viktigste turnering. Chuky spilte en sjelden og utvilsomt tveegget sicilianer der begge parter tidlig ble satt på store posisjonelle øvelser. Magnus takler første del av partiet best og presset Ivanchuk lenge før elegant forsvarsspill fra legenden resulterte i at han satt igjen med posisjonelle goder til sluttspillet som snudde partiet. Ivanchuk hadde nemlig etablert en svakhet for Magnus på c2, han hadde løperparet og han hadde en sentrumsfordel der han fikk brutt med det lekre 33...d5! Vi går inn i spillet når det drar seg til:

Magnus Carlsen: vs. Vassily Ivanchuk, VM i hurtigsjakk 2016:

Magnus har spilt det taktiske Sf5 med hvit & Svart trekker: 

36...h3! 37. Sxe7 Kxe7 38. g4? Tc3! ... 0-1.

- Og Magnus hadde et tapt sluttspill som han tapte, selv om han senere fikk sjansen til å holde det.

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com


Syttende runde:


Det er Magnus sin tur til å briljere i sluttspillet der Radjabov blir knust til pinneved
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php
 

Etter en mager poenghøst i de to siste rundene mot Lilleulv og Storeulv - de to Chuck'ene som i Donald Duck blir til ulver - så var det svart mot Teimour Radjabov  i et parti der Magnus spilte slavisk. Jeg har lenge ventet på at Magnus virkelig skulle forelske seg i den slaviske åpningen, og det har han tydeligvis nå gjort. Allerede etter 15 trekk, når Magnus får hvitfelts-løperen sin i spill uten at noen skade er skjedd, hadde han utlignet spillet og i fortsettelsen tilbød Radja en trekkgjentakelse med Lb4-c4-b5 som Magnus ikke gikk inn i. Det hadde han heller ikke grunn til da Radjabov er svakere enn Grischuk og siden Magnus er mer fortrolig med isolert-bondespill, som han hadde fått opp mot Radjabov, enn i sicilianske midtspill. Magnus manøvrerte gradvis Radjabov helt ut i et læreboks-parti før han feilet litt, ved ikke å vinne en bonde i denne stillingen:

Teimour Radjabov vs. Magnus Carlsen, VM i hurtigsjakk 2016:

Svart trekker og vinner: 

Her spilte Magnus 40...La3? som er et slag i luften. Han hadde det sterke:

40... Lxd2! 41. Sxd2 Sf5! og bonden på d4 går tapt.

Allikevel fikk Magnus i dette partiet uttelling for sitt gode, metodiske spill og han vant sluttspillet i stor stil. Nok et meget godt gjennomført parti fra Magnus sin hånd og han var på dette tidspunktet - etter 17 runder - toer på kvalitet etter Karjakin.


Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com

Attende runde:


Magnus hadde hastverk med å komme seg ut - 18, runde bød på et dårlig parti mot Jobava!
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php
 

Så gjenstår det kun fire runder av VM og Magnus skal opp mot Jobava og i det partiet trakk han det de fleste trodde skulle bli vinnerloddet! Ja, for i denne runden tapte Karjakin terreng i tetstriden etter at han presse Anton Korobov fra skanse til skanse og til slutt vant en bonde i et relativt velspilt parti. Synd for Karjakin og dobbelt synd for den russiske sjakkfansen da Magnus slapp med skrekken etter å virkelig ha fått kjørt seg i oppgjøret mot kreative Baadur Jobava. Det ble altså et tøft parti for Magnus som kjempet heroisk og han ble denne gang belønnet. Baadur Jobava spilte en Magnus-åpning i det han spilte en dronning-bonde åpning som han har spilt i årevis og som derfor egentlig må sies å være en Jobava-åpning. vi har tidligere sett han knuse blant annet Mamedyarov i denne åpningen, men Magnus var oppgaven voksen og svarte med flott svartspill og fikk tidlig opp en gullstilling i dette partiet etter primitivt angrepsspill fra den georgiske stormesteren. Men så gjorde Magnus først en stor strategisk feil, 15...Ld6?, og så en stor taktisk feil, 20...Tc8?, og vipps snudd partiet i en U-vending som vi også kan kalle en kuvending da det ble en helt annen dans for Magnus i dette partiet enn det folk trodde. Magnus fikk virkelig gjørt seg i fortsettelsen og vi går inn når kombinasjonsmaskinen Jobava briljerer på klassisk vis ved å vinne en viktig bonde.

Baaudur Jobava vs. Magnus Carlsen, VM i hurtigsjakk 2016:

Hvit trekker og vinner: 

21.Sxd5! Lxd5 22. Dxc5 Txc5 23. b4! Txc2 24. Txd5 med vinststilling for hvit.

- Her kommer hvit til å vinne en bonde i fortsettelsen da e5 og a6 er svake.

Etter dette ble Magnus gradvis mer og mer utspilt og Jobava kunne avgjøre på lekent vis i trekk 46:


Baaudur Jobava vs. Magnus Carlsen, VM i hurtigsjakk 2016:

Hvit trekker og vinner: 

46. Kc3! Kongen kommer seg bort fra diagonalen mot f1, slik at svart aldri får ny dronning med sjakk!

46...Tb1 47. Ta6+ Kh5 48. Tb6 Txb6 49. axb6 f2 50. b8=D f1=D 51.De8+ og hvit vinner.

I stedet for alt dette spilte Jobava sjakken på a6 direkte med 46.Ta6?? og Magnus smatt unna med Kh5, da 47.Tb6 i denne varianten besvares med 47...f2!! Trist for Jobava som var en slagen mann etter dette - men desto morsommere for det norske sjakkpublikumet da Magnus rykket fra Karjakin og ledet alene på dette tidspunktet.

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com


Nittende runde:


Magnus spiller praktfull sjakk i den 19. runden og knuser sin motstander
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Så hva er den store forskjellen på Karjakin under VM i lynsjakk og VM i klassisk sjakk? I VM i lyn fikk vi se den lekne Karjakin. Vi fikk se en Karjakin som spilte mye mer på angrep enn på forsvar og vi fikk se en Karjakin som virkelig ønsket å vinne partier. Et slikt parti var oppgjøret mot Peter Leko der Karjakin strengt tatt strakk strikken vel langt - og der rekylen ble voldsom. Vi går inn i partiet når Karjakin er to bønder under - men der han har sterkt motspill! Vi ser først at Leko spiser en forgiftet kvalitet og så går under i flammer. 

Sergey Karjakin vs. Peter Leko, VM i hurtigsjakk 2016:

Svart trekker og bukker under: 

25...Lxe1?? 26. Dxf7+! Kh8 27. Lb2 Tg8 28. Sf5 og svart blir matt! 1-0

En uhyre viktig seier for Karjakin og den var både rask og overraskende, og i mellomtiden spilte Magnus Carlsen mot stormester Vladimir Onischuk fra Ukraina. Magnus fikk tygge på en Pirc og det han spyttet ut var en illevarslende og ildsprutende respons som satte ukraineren helt ut for Magnus gikk virkelig til verket med mord i blikket i dette partiet. Han kastet bøndene frem og da han spilte det interessante, men kanskje noe unødvendige bondeofferet, 19.f5!? sto brettet i brann og som det objektivt neppe er noe feil med - men som styrer partiet inn i stillingstyper der det er lettere å gjøre feil for begge parter da det hele blir veldig uklart. Men var det uklart for oss - var det klart for Magnus og med storspill sprette han opp buken til den ukrainske fisken og vi går inn og se hvordan Magnus avgjør på klassisk Magnus-vis.

Magnus Carlsen vs. Vladimir Onischuk, VM i hurtigsjakk 2016:

Hvit trekker og vinner: 

26. b3! Nb6 27. c4! Rhe8 28.c5! og alt er over i løpet av få trekk.

Meget flott spill av Magnus dette der han knuser opp kongestillingen og vinner i stor stil. At Karjakin holder følge med Magnus er et lite under etter storspill fra nordmannen under VM! Allikevel skulle det hele bli direkte bisart i neste runde...

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com


Tyvende runde - eller skal vi si tyvenes runde?


Magnus brukte mye tid på å se på Karjakin på andre spilledag - her i den 15. runden mot Nakamura
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php
 

Den tyvende runden eskalerte kampen mellom Magnus og Karjakin til ren streetfighting! Alt er lov og intet triks i boka må underkjennes! Magnus ledet som kjent med et halvpoeng før denne runden, og han ledet også med et halvpoeng ut av denne runden. Men først etter voldsom dramatikk.

Magnus skulle selv opp mot Vishy Anand i denne runden og spilte et flott, posisjonelt parti helt etter lærboka. Endelig fikk Vishy smake på Magnus sitt Londonsystem og det Vishy spilte kan ikke anbefales Gud og Hvermandsen. I hvert fall synes jeg det ser heslig posisjonelt ut og Anand har en lang rekke ganger i oppgjørene mot Magnus unngått å gå for sitt vanligvis så aktive spill, og i stedet satset på soliditet, soliditet og soliditet! Det er sjelden en god strategi mot Magnus fordi en da fort blir for passiv. I det første oppgjøret Magnus slo Anand i - det var i Linares i 2009 - så spilte Magnus først opp en god posisjonell stilling og så vant han sluttspillet etter at Vishy spilte en merkelig åpning. Også i lynsjakken fikk Vishy strukturelle problemer tidlig og Magnus kunne så leke seg til seier da Vishy tidlig bukket en bonde. Kanskje var han preget av stygge tap mot Morozevich, Dubov og Ivanchuk - i hvert fall spilte han under pari i dette oppgjøret:

Magnus Carlsen vs. Vishy Anand, VM i hurtigsjakk 2016:

Anand har spilt 16...Sd7? - og hvit trekker og vinner: 

17. Dd6! Da7 18. Txc6 Lb5 19. Tc7 Tb7 20. Tac1... 1-0

- Og hvit vinner tungt med materiell og har en vunnet stilling som Magnus vant raskt.

Men så gjorde Magnus trolig en menneskelig feilvurdering som kan ha vært den avgjørelsen som kostet han gullet. I stedet for å gå opp i sin luksus pregede lounge, omstille seg og sette seg inn i hva det eventuelt krevdes for å vinne i siste runde - så ble Magnus stående å se på Karjakin spille! Magnus så straks han kom til brettet at Karjakin var fullstendig fortapt. Men som en annen Lazarus sto Karjakin opp fra de døde og da motstander Radoslaw Wojtaszek endelig hadde naglet han til korset og alle trodde at alt var over - kom miraklenes tid. Vi tar en titt når Karjakin har kommet i en situasjon med svart der han ikke kan stoppe en hvit fribonde fra å gå inn til ny dronning - derfor må han altså sjakke til krampa tar han: 

Wojtaszek vs. Karjakin, VM i hurtigsjakk 2016:

Hvit trekker og vinner: 

59.Kxg4 vinner. F.eks: 59. Kxg4 De2+ 60. Df3 h5+ 61. Kg3 De1+ 62. Df2 Dc3+ 63. Kh2 og det blir 1-0.

- Svart er fri for sjakker og hvis Karjakin prøver å stoppe bonden med dronningen kommer det likevel en ny dronning på brettet, en sjakk på la oss si e2 og så ta på e8 og da forsvinner Karjakins dronning fra brettet og Magnus ville vært verdensmester selv med en runde igjen å spille! I stedet skjer følgende fra diagramstillingen over:

59. Kg2?? De2+ 60. Df2 Qe4+ 61. Kg3 Kd6 62. Qf6+?? Kd7 63. Qxh6 Qe3+ 0-1

For et væromslag! Karjakin vant altså og det etter å ha stått så horribelt underveis at Magnus fikk totalt sjokk! Det er selvsagt lett å si i ettertid at det beste for Magnus ville vært å ikke stå og se på dette og la seg påvirke av Karjakin sitt spill. Men siden Magnus hadde momentum hele veien på slutten med et halvt poengs ledelse, ville nok det beste vært å fokusere fullt og helt på eget spill og ikke la seg utsatte for inntrykk som kunne velte hele lasset.

Du kan spille gjennom partiet til Magnus hos Chessgames.com

Tjueførste runde:


En betenkt Magnus bak de svarte brikkene - det var han også mot Peter Leko i 21. runde
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Så var det tid for en tøff sisterunde der Magnus satt på de beste kortene, men der Karjakin hadde sine absolutte sjanser med sin meget gode kvalitet etter at han hadde ført feltet fra første til attende runde! Riktignok lå Magnus foran i noen runde og før tapet mot Ivanchuk ledet vår mann med et helt poeng. Allikevel var det ikke ufortjent at Karjakin hadde best kvalitetsberegning og Magnus møtte dermed vinne i siste runde for å være helt sikker på å bli verdensmester. Ja, for selv om Karjakin spilte mot sterke Jobava - så hadde Karjakin hvit og en måtte forvente at han ville ha meget gode vinstsjanser.

Leko er e4-spilleren som burde spilt d4. Han åpnet derfor spillet mot Magnus med 1.e4, som han kjenner best, og jeg satt og håpet på en fransk åpning da Magnus på forutsigbart vis spilte kongebonden sin frem som svart. Dermed kunne Leko, som visste at Magnus måtte vinne, spille meget solid og la Magnus ta sjansene. Magnus prøvde å presse, men da han fikk opp en god stilling virket han ikke å være tilstrekkelig på hugget! Vi tar en titt:

Peter Leko vs. Magnus Carlsen, VM i hurtigsjakk 2016:

Svart trekker og oppnår en varig fordel: 

Her spilte Magnus 19...Sgf4 og fikk veldig lite og det ebbet ut i remis. I stedet var:

19...Le6! 20. Dd3 Te8! 21. Sf3 Dc7 sterkt, og det henger i første omgang på f2 og svart har en klart bedre stilling. Det handlet altså her om å få brikkene raskt ut i stedet for å innlede nye operasjoner først. Magnus måtte dermed nøye seg med remis - og det gjorde han uten å sette himmel og jord i bevegelse. Han håpet dermed på en hjelp fra Jobava nok en gang - Jobava ga jo bort en vunnet stilling mot Magnus - men Karjakin var nådeløs i oppgjøret mot den sterke georgieren.

Jobava spilte forøvrig en gammel gambit i russisk åpning som ikke er stueren i det hele tatt. Jeg husker at jeg fikk denne irriterende gambiten mot meg da jeg var nybegynner i sjakklubben i Tromsø - og etter litt fintenking hjemme på kammerset kom jeg rustet til tennene med en prepp mot min ellers angrepsvillige motstander som spilte denne ufyselige gambiten som går slik: 1.e4 e5 2. Sf3 Sf6 3.Se5 d5?!. Karjakin fant ikke ut av gambiten over brettet og jeg kan vel røpe mine gamle analyser fra 80-tallet for dere lesere. Gambiten gjendrives lettest med 4.exd5 Dxd5 5.De2! - Stockfish er ikke 100% enig med mitt utropstegn der - men det får være dens problem. Kun svorne angrepsspillere spiller en slik gambit med svart og når hvit får tvunget frem et dronningbytte om han ønsker det med bonde over - så er vi glad.

Men om åpningsspillet til Karjakin ikke var det beste, spilte han godt nok til å vinne dette partiet. Han ga dog på "uforståelig vis" vis bonden tilbake og spilte så bort et vunnet sluttspill bare for at Jobava når han igjen fikk noen remissjanser flesket til med en håpløs kombinasjon. Det var med andre ord et høynervøst spill - der Karjakin vant.

Sergey Karjakin vs. Baadur Jobava, VM i hurtigsjakk 2016:

Svart bløffer: 

31... Txe2?? 32. Td8+! (Selvsagt ikke Kxe2 Sf4+ og Sxd5!) Kf7 33. Kxe2 og Karjakin vant som han ville. Ikke et særlig godt parti i en sisterunde av en VM-turnering - men akkurat godt nok for Karjakin!.

Dermed ble Karjakin verdensmester - vi gratulerer! Vi gratulerer også Magnus som beste spiller i Doha totalt sett - og selv om han ikke fikk noen premie for sammenlagtsummen sin - så la vi merke til to meget sterke resultater og et totalresultat som det smakte fugl av. Det bør gjøre det bitre tapet av tittelen i hurtigsjakk litt enklere å svelge - om mulig. Jeg tror forøvrig at Magnus ble så enormt skuffet fordi det svært sjeldent er slik at 16.5 av 21 ikke holder til seier. Karjakin sin ratingprestasjon var på svimlende 2963 - Magnus sin var på like imponerende 2959.

 

PS: Magnus skriver 31/12-2016 til sine følgere på Facebook:

"Godt nyttår til alle mine venner! Mitt nyttårsforsett for 2017 blir å slutte å være dårlig taper, og jeg blir skikkelig sur hvis jeg ikke greier det."

(Kilde: VG-Nett)

 

Du kan spille gjennom partiet til Magnus hos Chessgames.com

 

* * * * *

Dere finner fulle resultatlister hos Chess-results.com

 

Lyst å lese mer om VM?

Da anbefaler jeg:

Norges viktigste sjakkside: Bergensjakk

En av nordens ledende sjakksider: Inte Bara Schack

8 kommentarer

Jonny Fredriksen

01.01.2017 kl.01:49

Godt Nytt År, Sven!

Takk for din flotte og grundige gjennomgang av både 3 dager med hurtigsjakk og 2 dagers lynsjakk nå under VM!

Følte i likhet med deg at vi fikk svært fortjente vinnere i begge disiplinene. Når det er sagt så må vi vel ha lov til å si at totalt sett så var Carlsen den beste spilleren gjennom disse 5 dagene, men at han hadde tusendelene litt i mot seg denne gangen.

Til tross for Carlsens sutring og grimaser så må jeg allikevel få si at jeg bøyer meg i støvet over Carlsens fighterevner og hvordan han klarer (stort sett) å holde hodet kaldt i pressede situasjoner.

Virker som han finner ressurser ut av ingenting i dårlige stillinger. Tenker feks på lynpartiet mot Karjakin (som han dog tapte) og partiet mot Jobava. Synes totalt sett at Magnus sitt spill etter det unødvendige tapet mot Korobov i rapid har vært meget imponerende!

Personlig regner jeg Carlsen for å være den beste lynspilleren i verden og jeg forventet at han kom til å være favoritt i lyndelen. Men jeg tenkte før spillet startet at 1-2 spillere ville klare å følge ham og gi ham kamp. Vanskelig å si hvem det ville bli på forhånd siden flyt og dagsform varierer sterkt i denne disiplinen. At det skulle bli Karjakin synes jeg var flott og fortjent. Har også sansen for hans melding til Magnus etter at VM var over:-)

Sven

01.01.2017 kl.09:38

Jonny,

Godt nyttår til deg også og takk for et fint innspill her :-)

Arve

01.01.2017 kl.15:53

Nydelig oppsummering. Fint for en gangs skyld å kunne lese noen litt kritiske bemerkninger om helten vår. Å klandre Wojtaszek for kollapsen mot Karjakin må jo i det minste kunne kalles perspektivløst.

Samtidig tenker jeg at en verdensmester liksom må få lov til å være litt gal. Jeg tenker at selvom man er den ene utvalgte - en forsvinnende liten brøkdel av en promille som KAN bli verdensmester - så vil det likevel gå på bekostning av noe å faktisk bli det.

Kanskje det (uansett hvor stort talentet er) rett og slett er nødvendig å være litt "egosentrisk drittsekk"? Kanskje det var derfor f eks Keres aldri ble verdensmester? Eller kanskje det var derfor Spasskij var sjanseløs mot Fischer?

Jeg vet ikke - subjektive tanker og meninger har man uansett rett til å ha.

Sven

01.01.2017 kl.16:31

Arve,

Jeg har hele veien i arbeidet med bloggen Sjakkfantomet passet på å ha en slags følelsesmessig avstand til Magnus Carlsen. Jeg har f.eks. aldri elget meg inn på han IRL under turneringer, jeg har ikke spurt om å bli venn med han på FB etc. og dette er et bevisst valg for å ha en slags journalistisk integritet om den enn bare er selvfølt og selvpåført. Grunnen er nettopp at jeg vil stå fritt til å si og mene noe omkring verdensstjernen vår som også er av en upopulær og eventuelt kontroversiell karakter. Derfor er det godt å se at noen setter pris på dette også.

Når det er sagt sier jeg i samme vending at jeg allikevel ALDRI i realiteten har hatt bruk for denne distansen til Magnus - at han både oppfører seg veldig OK, at han gjør kloke valg både tidlig og sent og at han blir mer og mer voksen - er det ingen tvil om. Jeg er derfor meget imponert over Magnus - både på og utenfor sjakkbrettet - og selv om han utvilsomt er ekstremt egosentrisk (man må være det for å være ener i sitt felt), så er han veldig langt fra å være gal på noen som helst måte. Magnus er en fin, oppegående fyr som vi er ekstremt heldig å ha som vår største idrettsstjerne her hjemme by far - og kanskje også som en av våre fremste ambassadører Norge har der ute.

(Huff, dette ble veldig lagt - og jeg som har som forsett å moderer lengden på ting litt her hos Sjakkfantomet...)

Rolf Lundberg

01.01.2017 kl.17:49

Hei. Jeg er ny her på siden din. Takk for en flott sjakkside å følge med på.

Jeg har registrert kommentarer angående Karjakins seier mot Wojtaszek som går på forferdelig dårlig spill i tidsnøden på slutten. Men jeg lurer på situasjonen ved Wojtaszeks trekk 15. Her kan han vel kreve remis hvis han ønsker? Rart at Karjakin lar det gå til trekkgjentakelse her. Det kunne ha kostet ham tittelen. Eller er det jeg som ikke kan reglene? Slik jeg ser det oppstår samme stilling 3 ganger når polakken spiller 15. Lf4. Mvh Rolf

Sjakkfantomet

01.01.2017 kl.18:03

Du har helt rett. Samme stilling oppstår i trekk 11, trekk 13 og trekk 15 og FØR polakken utfører Lf4 kan han da kreve remis og henvise til trekkgjentakelse ved ønsket trekk. Hvorfor han ikke gjorde dette er trolig fordi han vurderte stillingen til Karjakin å være av en slik art at andre trekk enn denne trekkgjentakelsen svekket svarts stilling. Det var noe av det samme som skjedde i Carlsen - Grischuk der russeren dog krevde remis før han utførte sitt planlagte springertrekk som ga remis ved trekkgjentakelse.

Litt pussig at Karjakin lot dette skje og litt synd at polakken ikke krevde remis kan du si - men slik ble det. Hyggelig å få nye lesere og velkommen til kommentarfeltet.

Heliks

08.01.2017 kl.13:56

Så enig, så enig. Magnus ville kunne vinne stort på å vise mer storsinn og anerkjennelse av sine konkurrenter, og dessuten trenger han dem også, han lever ikke i et vakum. Og se hvor populær Karjakins manager ble i Norge, fordi han viste seg så åpen og nesten upartisk underveis i matchen i New York. For en flott fyr! Klart han fikk mange norske venner med den innstillingen.

Samtidig er nok innstillingen til Magnus en stor faktor i årsaken til at han er så god. Sånn er vel de fleste på toppen av sin sport, de er i stand til å prise sine nærmeste konkurrenter som de har slått, men når de selv ryker sitter det mye lenger inne.

Magnus har vist før at han er i stand til å utvikle seg og lære av sin egen oppførsel. Også denne gangen tror jeg han vil skjønne hvor landet ligger. Den gamle tesen, hvordan vil jeg selv ønske å bli behandlet, er alltid en god levevei å følge.

Sven

08.01.2017 kl.17:50

Enig i mye av det du skriver her og hadde Magnus hatt en annen attitude tror jeg han ville vært mer populær i folket og vunnet priser både i avisene og under Idrettsgallaen. Vi nordmenn liker litt ydmykhet - men ikke for mye av våre stjerner.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits