VM i lynsjakk 2016: Magnus i delt ledelse!


Karjakin og Magnus leder lynsjakk-VM etter første spilledag med 10/12 mulige!
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Så skjedde nesten det samme i år som i fjor på første dag av VM i lynsjakk. Magnus spilte suverent god sjakk og imponerte en hel verden - men det gjorde også en mann til! For med 10 av 12 poeng og en rating-prestasjon på over 3000 leder Sergey Karjakin, som Magnus utkjempet en VM-match med i november, hele feltet på kvalitet foran Magnus Carlsen som har en prestasjons-rating på 2972 og 10 av 12 han også. I fjor husker vi at Magnus dunket inn 9 av 10 mulige før han tapte mot nettopp Karjakin i den 11. runden, men den gang var det Vachier-Lagrave som ledet halvveis med 9.5 av 11 foran Magnus på 9 av 11.

Alt er altså duket for Magnus i år også. I fjor husker vi Magnus kollapse på andre spilledag med stygge tap mot blant annet Grischuk og Ivanchuk og jeg tror du to Chuk'ene blir livsfarlige i år igjen. De utkjempet en gigantoppgjør i siste runde på dag en og der var Ivanchuk så nær seier det er mulig å komme i sjakk uten å vinne. Med svart hadde han to tårn og løper mot dronning og en klart vunnet stilling der datamaskinen kunne signalisere matt i få trekk flere ganger. Men Chucky hadde aldri tid til å tenke ut en matt for Grischuk sjakket han frenetisk i tidsnøden der han valset rundt som en skadeskutt tiger og lengtet etter hevn. Og det var jo nettopp det han gjorde i dette partiet. Lengtet etter hevn for at han tok sølv, og ikke gull, i hurtigsjakken for det gikk jo til The Big Chuck!

Slik er det mange store og små dueller ute i salen under lynsjakk-VM. Vi så Nepo tape mot rivalen Karjakin. Vi så overraskelsesmannen Marin Bosiocic slå en stor stjerne som Nakamura og sitte med 8.5 av 12 og vi så ikke minst Morozevich storspille. Og når jeg sier at Morozevich storspiller, så skjønner du hva jeg mener. Da er det ikke en sånn storspilling som Magnus foretar seg der det kanskje er en subtil trekktvang i sluttspillet etter 60 trekk... Nei, da er det ren og skjær nedspilling fra trekk nr. 1 og så totalslakt. Morozevich sitt største offer ble Vishy Anand som gikk med i flammer og på et vis jeg tror jeg knapt har sett ex-verdensmesteren tape på. Med svart ble han rett og slett høvlet ned i 24 trekk i skotsk - tro det eller ei. Du finner herligheten her. Morozevich blir livsfarlig på dag to om han beholder den gode formen og han ligger på en brillefin fjerdeplass med 8.5 av 12 mulige.

På tredjeplass finner vi Daniil Dubov, også han på 8.5 av 12, som også slo Anand på dag en, men som selvsagt var heldig som møtte mesteren rett etter at Morozevich hadde mørnet den indiske biffen. Anand virket fortsatt rystet av Morozevich sine slag og spilte langt under pari i dette partiet. Vi vet jo også at det alltid er viktig å riste av seg et tap raskt og komme inn i flytsonen med selvtillit igjen i lynsjakk og derfor er det tradisjon for at en spiller bedre på dag en, der en møter svakere motstand, enn på dag 2, der det blir knallharde møter hele veien og mye jevnere. Jeg tipper likevel at vinneren i år må opp på ur sterke 17 av 21 for å vinne og jeg tror denne vinnerskallen blir Magnus Carlsen.

Ja for selv om mange sterke folk har gjort det bra og vi skal se opp for Karjakin, Vachier-Lagrave, Dubov, Morozevich, Grischuk, Nakamura, Ivanchuk og Yu Yangyi som alle er sterke, som alle er i form og som alle har den nødvendige erfaringen og styrken som skal til for å gå helt til topps. Så er det bare et to, tre stykker av disse som kan tukte Magnus om han fortsetter på samme sti med storspillet fra første spilledag. Finner Nakamura eller Grischuk formtoppen er de kapable til å slå Magnus i innbyrdes oppgjør og vinne hele sulamitten og kanskje er en Ivanchuk det også - men flere tror jeg ikke at det er. Så la oss ta Magnus sin første spilledag som altså skulle bli helt enormt sterk!

Første runde:


Magnus startet opp med seier med de hvite brikkene mot kinesiske Bu Xiangzhi i første runde
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Ikke kødd med kineserne! Da slår de deg rett ned. Kinesiske sjakkspillere har nemlig blitt steingode og vunnet både OL-gull, fått verdenseneren i lynsjakk og fått opp et dusin spillere over 2700 i rating. De er nifs! Den første ut var ingen ringere enn GM Bu Xiangzhi som i dag har rukket å fylle 31 år og som var den første kineseren en trodde ville nå 2700 med letthet. Det nådde han, men ikke før landsmannen Yang Yue som dermed ble første kineser over den magiske sjakkhøyden. Mount Everest er over 8800 meter og Sjakkens Mount Everest er følgelig på 2800 elo-poeng og der han enda ingen kineser satt sin fot. Men det kommer og Magnus vet det. Derfor benytter han alltid anledningen han får til å sette kineserne på plass, men på en lun måte slik at de ikke slår tilbake... Ja, for Magnus har tapt et par partier til Wang Yue og vet av erfaring og mitt inntrykk er at han spiller sunt mot sunne kinesere. 

Magnus startet partiet mot Bu Xiangzhi med 1.e4 og da ble det russisk åpning som jeg legger merke til at flere kinesere spiller for tiden med stor innlevelse - deriblant det unge vidunderbarnet Wei Yi. Magnus spilte sedant i åpningen med 5.d3 - fulgt av 6.d4 - en liten finesse som Dr. Tarrasch spilte for 100 år siden i en rekke partier. Han fulgte så opp med 10.c4! og tok terreng i sentrum og fikk opp en klart fordelaktig stilling før han begynte å rote litt. Vi tar en titt på stillingen etter 23 trekk:

Magnus Carlsen vs. Bu Xiangzhi, VM i lynsjakk 2016:

Hvit trekker og vinner:
 

Magnus spilte 24. Sxc5?! Dxc5 25. De7! og vant i stor stil. Men Bu burde slått tilbake med bonden på c5, og da er ikke ting like klart. I denne stillingen hadde Magnus det lekne. 24.Seg5! med ideen Df4-h4! med mattpatrulje i h-linja og en klart vunnet stilling. Også 24.Tc1! ville vært sterkt, mens Magnus sitt trekk var OK og det er ofte godt nok!

Bu Xiangzhi slapp altså reven inn i hønsegården og der spiste den to fete bønder, skapte en fri d-bonde og vant på den da det ble en ny rev på brettet - eller to dronninger om du vil. Lekent spill av Magnus og en finfin start på turneringen!

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com

Andre runde:


Paco Vaelljo Pons tar Magnus hjertelig i hånda etter å ha blitt nedspilt i andre runde
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Magnus fikk tøffe konkurrenter alt fra start da nivået i Doha er svimlende høyt! Francisco Vallejo Pons, med kallenavn Paco, ble pakket sammen og sendt hjem til Spania igjen i andre runde av VM etter mye tøft spill fra Magnus - og seier på tid i vunnet stilling til slutt. Magnus fullførte på dag en stort sett den strategien som er den beste for å vinne et slikt felt for en spiller som Magnus. Han spilte enkel, god sjakk. Med det mener jeg at han spilte sunne, klassiske åpninger uten å være redd for å havne i remisstillinger. Han vet nemlig at selv i klare remissluttspill klarer han ofte å spille motstanderen ned om han har en liten, men varig fordel. Så Magnus jakter på de varige fordelene fra start, men først jakter han på å utligne spillet.

Paco startet partiet med dronningbonden, for så å svare med avbytte-varianten når Magnus bød opp til dans i en slavisk oppstilling. De slaviske dronning-gambitene har det problemet at hvit kan forenkle spillet tidlig og spille på remis, men siden dette ikke biter på Magnus - så er åpningen et ypperlig valg for vår mann og det var da også VM-åpningen til Magnus. Allerede etter 16 trekk utlignet Magnus spillet med det fine 16...Sc4! som fører til flere avbytter og en stilling svart kan være fornøyd med da det oppstår ubalanse i den gjenværende bonde-strukturen. I fortsettelsen spilte Magnus på å skape en bondemajoritet på dronningfløyen, med 2 mot 1 bonde der, og da han fikk opp dette få trekk senere var stillingen allerede sterkt fordelaktig da han spilte sitt flotte 22...Sd5! I fortsettelsen spilte Magnus solid og god sjakk og med bonde over hadde han gode vinstsjanser selv om merbonden var stuet vekk i en litt ekkel dobbeltbonde. Allikevel kom Magnus inn i hvit sin stilling og når Vallejo lot tiden gå ut, var det i en stilling der Magnus med 37...Kd4! uansett ville ha vunnet spillet i stor stil. Et flott parti av Magnus med svart etter mye overbevisende spill.

Vallejo Pons vs. Magnus Carlsen, VM i lynsjakk 2016:

Svart trekker og vinner:

Hvit tapte på tid, men 37... Kd4! er 0-1.

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com


Tredje runde:


Salem Saleh fra Emiratene fikk stryk med de svarte brikkene mot Magnus sitt sterke spill i tredje runde
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

I tredje runde skulle Magnus opp mot verdens sterkeste araber i sjakk - Salem Saleh. I hvert fall i lynsjakk er denne saudi-arabiske spilleren meget sterk og da snakker jeg om ekstremtilstander. Ja, visste du det ikke så ligger denne mannen på en sensasjonell 7. plass etter første spilledag og han startet turneringa med å slå storkanoner som Nakamura, Grischuk, Ivanchuk og Mamedyarov!! Utrolig sterkt altså, men mot Magnus ble han to nummer for lett.

Magnus startet spillet med en Jobava-spesialitet - nemlig et dronningbonde spill med et tidlig Sc3, Lf4 og lang rokade. Salige Salem ble ikke evig i paradis etter å ha rokert kort - for der sto kongen svært så utrygt når Magnus sprettet opp kongestillingen med h-bonden sin. Etter dette spilte Salem svakt og Magnus kunne avgjøre i stor stil, men med en enkel resept:

Magnus Carlsen vs. Salem Saleh, VM i lynsjakk 2016:

Hvit trekker og vinner raskt: 

24.e4 Le6 og Salem ventet ikke på nådestøtet 25.f5! som dreper her.

Her så vi altså Magnus tilbake i angrepsmanesjen og vår mann liker jo å bli sett på som en allsidig og universell spiller, så da er det helt på sin plass med litt angrepssjakk også. Kanskje er det til og med sunt for både motivasjonen og adrenalinet til Magnus å sette brettet i brann.

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com

Fjerde runde:


Leinier Dominguez Perez er en smart fyr både på og utenfor brettet - remis på han mot Magnus!
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Leinier Dominguez Perez var motstander i fjerde runde og han spilte sunn og god sjakk slik Magnus gjør det med begge farger. Det forundrer meg derfor at endel kommentatorer sier at en da spiller på remis mot Magnus - hva er det slags tull? Hvis noen er fornuftig å svarer Magnus med samme mynt - så er de feig og hvis Magnus gjør lite eller ingenting med både hvit og svart, så er han heroisk!? Forstå det den som kan. Nei, Dominguez spilte klokt og han spilte opp et anti-Marshall-angrep i spansk med de hvite brikkene der han fikk opp en betydelig fordel etter at Magnus litt dumdristig lot cubaneren ødelegge bondestrukturen til svart på begge fløyer. Når Dominguez så var først i d-linja også - burde Magnus ha tapt. Vi går inn på et kritisk tidspunkt.

Leinier Dominguez vs. Magnus Carlsen, VM i lynsjakk 2016:

Hvit trekker og får stor fordel: 

Dette er for en lærebok stilling å regne. Dominguez gikk på bondejakt med 22.Tc6? og partiet ebbet ut i remis etter Magnus sitt sterke svar 22...b3! med ideen 23.c3 Tad8!. Stillingen handler altså mest av alt om å kontrollere d-linja - så med 22.Ted1! kunne Dominguez fått opp en stor fordel og kanskje vunnet! I stedet spilte han altså Tc6 og Magnus holdt remis i et vanskelig svartparti.

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com

Femte runde:


Sergey Karjakin ble for sterk for Magnus til slutt etter å ha vært i flytsonen hele veien vant Karjakin og sto på 5/5!
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Intet tre vokser inn i himmelen, ei heller Magnus sitt og i femte runde måtte han ned etter en heroisk kamp som jeg ikke har sett maken til fra Magnus siden han klarte remis mot Boris Gelfand med offiser under i en episk fight for mange år siden i VM i lynsjakk. Det var i 2009 da Gelfand hadde springer over i en million trekk uten å bli millionær av den grunn. Mot Karjakin startet Magnus med 1.Sf3, som jeg trodde han skulle benytte seg av under VM tidligere i høst. Det gjorde ikke vår mann, men i dag var det et godt våpen for Magnus fikk opp en fin stilling før han spilte 20.e3?? og bukket så det sang!

Magnus Carlsen vs. Sergey Karjakin, VM i lynsjakk 2016:

Svart trekker og vinner: 

20...Sa5! Familiegaffel som er helt drepende for hvit. Magnus forsøkte å gi dronninga med: 21. Dxc4 Dxc4 22. Sd6 De6 23. Txb4 Dxd6 24. Tb5 for så å spille videre til trekk 97 da det var helt slutt. Men underveis rotet faktisk Karjakin og samme stilling oppsto tre ganger - men slikt er selvsagt umulig å legge merke til uten notasjonen i lynsjakk og i kampens hete. Der gikk Magnus på et stygt tap selv om han fightet heroisk etter fadesen med gaffelen.

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com

Sjette runde:


Magnus slo Hrant Melkumyan med de svarte brikkene i en Tarrasch-fransk i 6. runde!
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Det var nok godt å gire ned og få Hrant Melkumyan fra Armenia som motstander i neste runde tenker jeg. Da kunne Magnus med svart slå sterkt tilbake og han spilte en sjelden fugl i fransk forsvar, nemlig 3...h6!? i Tarrasch-varianten. Jeg liker selv å spille slike små overraskelser i lynsjakk, men jeg liker ikke like godt å se de fra Magnus sin hånd. Grunnen er selvsagt at jeg selv er en pudding som kan spille alt og det blir ikke gull uansett. Magnus på sin side kan spille solid og sunt og får fordel selv med svart, men kanskje trenger også han litt krydder i hverdagen og litt originale stillinger på brettet for å holde konsentrasjonen oppe. Jeg tror nesten det.

Hrant Melkumyan spilte sunt og godt lenge og hadde en liten hvitfordel da han spilte det akk, så naturlige, men uff så ekle 21.Tce1!? Det var nemlig feil tårn til riktig felt og da Magnus satte inn det taktiske støtet fikk han fordel. Vi går inn og ser at Magnus kombinerer i stillingen under.

Hrant Melkumyan vs. Magnus Carlsen, VM i lynsjakk 2016:

Svart trekker og vinner: 

23... Sxe5 24. dxe5 Tf7 25. Lc4 Txc4! Poenget bak kombinasjonsspillet 26. Dxc4 Dxd2 og svart har klar fordel i fortsettelsen med sine sterkere tunge offiserer.

Strålende spill der altså og Magnus fortsatte med å manøvrere og manøvrere til stillingen var vanskelig, men holdbar for hvit. Da tilbød Melkumyan Magnus avbytte av de tunge offiserene og et rent bondesluttspill - som vår mann gikk inn i. Vi tar en ny titt:

Hrant Melkumyan vs. Magnus Carlsen, VM i lynsjakk 2016:

Svart trekker og vinner: 

55...Kh5!

- Det eneste - kongen trenger nå inn!

56. Kf3 b5?!

- Egentlig en feil, da det gjør vinstføringen vanskeligere...

56...a6! vinner tempokrigen som pågår - og vinner derfor i stor stil.

57. Kf4?

- Mye sterkere var: 57.Ke4! Kg4 58. Kd4! Kxg3 59. Kc5! Kf4 60. h5! som gjør saken verre for svart, som likevel vinner ved korrekt spill i denne varianten der det dog er rom for flere feil. 60...Kxe5 61. Kxb5 Kf5 62. a4 e5 63. Kc4 e4 64. b5 Kf4 65. a5 e3 66. b6 axb6 67. axb6 e2 68. b7 e1=Q 69. b8=Q+ og svart vinner dronningsluttspillet.

57... g6! 58. Kf3 g5! 59. hxg5 hxg5 60. Kf2 Kg4 61. Kg2 Kf5 0-1

Flott spill av Magnus mot en svakere motstander og klassisk Magnus-spill. Finner ikke hele veien det beste eller vakreste - men spiller hele veien knallsterke trekk, noe som i sum utgjør det store forskjellen selv om det her var remis veldig lenge. Litt av styrken til Magnus er nettopp at han våger å gå inn i selv bondesluttspill som er remis, for å se at det gir praktiske sjanser likevel.

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com

Syvende runde:7. runde og Magnus slo til med de svarte brikkene og vartet opp med sin andre strake svartseier!
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Magnus fortsette storspillet i neste runde der han skulle opp mot Ahmed Adly - en 29-åring stormester fra Egypt. Han fikk virkelig kjørt seg tross hvite brikker og Magnus besvarte dronningbondetrekket ved å hoste opp en Nimzoinder på brettet. Det gikk riktig så fint og raskt hadde Magnus fordel. Det er de små nyanseforskjellene i stillingen som ofte avgjør partier på dette nivået. Djevelen ligger begravet i detaljene og i stillingen under gjelds det å forstå fort hvor løperen på c8 skal hen, ser du det?


Ahmed Adly vs. Magnus Carlsen, VM i lynsjakk 2016:

Svart trekker og skaper gull: 

Rett svar: 15...b6! fulgt av La6 gir et sterkt grep om dronningfløya.

Magnus fant selvsagt dette og spilte et kjempeparti som minnet meg litt om Nimzo-inderen mot Anand i det 9. matchpartiet fra Chennai i 2013. For Magnus fikk et drepende angrep på dronningfløta og Adly sitt angrep på motstat fløy måtte derfor knele. Flott spill hele veien av Magnus som etter denne runden sto med sterke 5.5 av 7 mulige!

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com

Åttende runde:


Åttende runde og Magnus møtte Daniil Dubov - en flott seier over en vanskelig konkurrent!
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

I åttende runde ventet nok en russer og denne gangen var det unge Daniil Dubov som i fjorårets VM i hurtigsjakk virkelig satte en støkk i Magnus i et remisparti der Dubov hadde en instant killer som han overså. I årets VM i lynsjakk ble det derimot aldri spennende mellom de to, Magnus ble for sterk. Han spilte igjen en dronningbondeåpning - denne gang Torre-angrepet som er oppkalt etter en gammel mexicansk sjakkhelt - nemlig Carlos Torre Repetto som var stor på Capablanca og Nimzowitsch sin tid. Magnus spiller disse litt ukjente åpningene på en meget sterk måte og med nye ideer og mer posisjonell push blir de farlig for folk som trives med initiativet slik som Dubov gjør. Magnus virker bedre og bedre på det å tilpasse spillet etter motstanderen - altså den psykologiske biten av spillet og det er fint å være vitne til. Mot Dubov fikk Magnus først en fordelaktig bonde-struktur der svarts hvitfeltsløper bet på granitt. Deretter fikk han en gardert frigris på midten av brettet - nærmere bestemt på d4. Så åpnet han c-linja for tårnet og dronninga på eksemplarisk vis og i et lærebokparti fikk han jammen med løperen med seg også. Vi går inn da korthuset til Dubov faller:

Magnus Carlsen vs. Daniil Dubov, VM i lynsjakk 2016:

Hvit trekker og vinner: 

32. Lc8! Lxc8 33. Txc8+ Kh7 34.Ta8! Tb7 35. Sxa6, og med bonde over kunne Magnus føre det hele hjem til seier.

Magnus fulgte opp med å vinne sluttspillet med bonde over på flott vis da han bare spiste seg opp på mer og mer materiell. Bra spill av Magnus nok en gang.

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com

Niende runde:


From Russian with Love - Alexander Morozevish ventet Magnus i neste runde...
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

I niende runde av VM i hurtigsjakk møtte Magnus den regjerende russiske mester Alexander Riazantsev på 31 år. Dette er kanskje den mest ukjente av de russiske kanonene, men han har vært oppe på 2720 i klassisk sjakk, han er både regjerende russisk mester i sjakk og regjerende europamester i hurtigsjakk. En sterk spiller og noe av det artigste innen sjakken er å se skolerte Magnus Carlsen valse ned enda mer skolerte russiske spillere med oppfinnsomt spill. Mot Riazantsev spilte Magnus dristig sjakk i åpningen der det virket som han glemte teorien i en slavisk Chebanenko-variant. Magnus sin åpning så ikke god ut og selv om det er tjukk teori å la tårnet stå på a7 slik Magnus gjorde, gikk noe galt da hvit fikk inn en bonde på b6. Allikevel hadde Magnus spill og da Riazantsev ikke fant det sterke 15. Sd4! Lxa5 16. Sxc6! Lxc3+ 17. bxc3 med godstilling, tok Magnus over. Det ble et komplisert midtspill før Magnus igjen havnet i et fordelaktig sluttspill med bonde over. Vi tar en ny titt: 

Alexander Riazantsev vs. Magnus Carlsen, VM i lynsjakk 2016:

Svart trekker og skaper en fjern fribonde: 

42.c4! 43. bxc4 Txc4+ 44. Kb3 Tb4+ og Magnus har laget seg selv en fjern fribonde i a-linja og vinner på den.

Meget bra spill av Magnus dette og på imponerende vis spilte han sluttspillet hjem ved å få en ny dronning akkurat to trekk før motstanderen kunne ta ny dronning selv. Dermed stoppet Magnus effektivt hvit sin drøm om remis og vant nok et viktig VM-parti i lynsjakk. Sterkt!

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com

Tiende runde:


Ole Rolfsrud viser Magnus resultatlistene - det er godt å se at Magnus har 8.5 av 10 mulige!
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Så skulle det bli den tredje strake russeren på Magnus i form av Alexander Morozevich som spiller mye GO for tiden og som i tillegg er en ettertraktet sjakktrener. Dette er den mest fargerike og angrepsglade russiske sjakkspilleren de siste 15 årene og han har egenhendig tatt over arven etter Mikhail Tal og Alexander Shirov. Magnus hadde heldigvis hvit i dette oppgjøret og som vi husker så nedspilte Morozevich Anand med de hvite brikkene. Mot Magnus gikk det annerledes.

Magnus spilte igjen en sjelden fugl i dronningbonde-åpningene - nemlig Trompowsky som han har spilte mye de siste årene og som han også spilte i et av VM-partiene mot Karjakin. Morozevich lot seg ikke imponere og spilte opp en helt grei stilling med press i g-linja og spennende sjanser når vi går inn i partiet etter hvits 21. trekk 21. Kh1.

Magnus Carlsen vs. Alexander Morozevich, VM i lynsjakk 2016:

Svart trekker og får spennende muligheter: 

21... f6! 22. Sd3 Lxf4! 23. Sc5 Dd6! 24. Tfe1 e5! 25. Dxf5 e4!

Etter å ha funnet alle de beste trekkene har Morozevich kommet inn i en stilling der Magnus må gi en offiser for å overleve. Det gjorde Magnus med:

Stillingen ettert 25...e4! - hvit i trekket: 

26. Sxe4! dxe4 27. Txe4

Og han fikk dermed opp en stilling med sjanser for begge parter - men der i hvert fall jeg tror svart står noe bedre i midtspillet. Men Magnus ble igjen nådeløs i sluttspillet der han løset de hvite merbøndene frem til seier på imponerende vis. Derfor tilgir vi han for å ha oversett en springergaffel nok en gang - da han hadde sjansen til å vinne partiet direkte i trekk trekk 32, med 32.Sg4! og Hasta La Vista Morozevich! Dette var ikke blant Magnus sine beste partier, men godt nok.

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com

Ellevte runde:


Magnus er alltid tankefull når han møter de beste kineserne - de spiller litt av den samme sjakken selv
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Kineser nr. 2 på Magnus - og siden verdensener i lynsjakk - Ding Liren - er hjemme i Kina - så er dette den sterkeste av kineserne som deltar. Igjen hadde Magnus respekt, og han spilte en VM-åpning og avslørte med det at det var Marshall-angrepet var det han tenkte å spille mot Karjakin under VM. Det hadde de fleste ekspertene funnet ut på forhånd, men sikker kan en aldri være for verdensmesteren og hans team spiller åpningen i ettertid. Magnus fikk raskt fint spill i en lite spilt variant av Marshall og etter 21 trekk fra hvit sto han ovenfor et veivalg med hvit. Spille på seier eller spille på remis?

Yu Yangyi vs. Magnus Carlsen, VM i lynsjakk 2016:

Svart trekker og søker en liten fordel: 

Magnus spilte her det tamme og remissøkende: 17... Sxc1!? og det ebbet raskt ut i remis. Mer spennende var 17... Lc5 18. Le3 Lxe3 19. Txe3 Sxb2
20. Dc2 Sc4 21. Lxc4 bxc4 og jeg vil tro at svart står noe bedre, selv om merbonden trolig går tapt etter hvert, og det selvsagt er meget remispreget i praktisk spill. Uansett ble det remis - et greit resultat for Magnus etter at han vant hele 5 partier på stripe mot tildels sterk motstand.

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com

Tolvte runde:


Dresskledd og hur kul som helst - Magnus leder VM i lynsjakk sammen med Karjakin etter 12 runder!
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

En får nesten litt vondt av Marin Bosiocic som fikk sin livs sjanse til å spille mot verdensmesteren i sjakk og som gikk i det som nesten kan kalles en felle fra Magnus Carlsen alt i åpningsspillet. I akkurat samme åpning som Magnus spilte mot Korobov i hurtigsjakken - altså i Londonsystemet - gikk Marin Bosiocic inn i den samme møkkavarianten med 9...b6? som besvares med det sterke 10.e4! og hvit har alt han kan drømme om. Få trekk senere var det slutt. Vi tar en titt på hvordan Magnus ekspederer 28-åringen som deltar på Vålerenga sitt eliteserielag - men som her ble alt for lett!

Magnus Carlsen vs. Marin Bosiocic, VM i hurtigsjakk 2016:

Magnus sin c-bonde blir helt avgjørende da den overlever ved å true en gaffel:


 

15. Dxd8 Txd8 16. c6! og hvit vinner som han vil da c7 truer. Partiet fortsatte:

16...Sd5 17. Lxd5 Txd5 18. Td1 Txd1+ 19. Kxd1 La6 20. Se5 Tc8 21. c4 b5 22. b4 bxc4 23. a4 Td8+ 24. Kc2 Td5 25. f4 1-0

Mye flott spill av Magnus på første dag av VM i lynsjakk, men vi husker at han kollapset i fjor og det meste kan fortsatt skje på andre spilledag. Jeg tror likevel Magnus vil hale dette i land fordi han har spilt sjeldent godt de to siste dagene nå - han er varm og han er full av pågangsmot og lyst til å få en tittel til i beltet sitt! Vi gleder oss til fortsettelsen - følg med på andre spilledag!

Du kan spille gjennom partiet hos Chessgames.com

Du finner fullstendige resultatlister for første spilledag hos Chess-results.com

Lyst å lese mer om VM?

Da anbefaler jeg:

Norges viktigste sjakkside: Bergensjakk

En av nordens ledende sjakksider: Inte Bara Schack

6 kommentarer

hue

30.12.2016 kl.17:23

Stang ut! Det var som pokker. Men alt i alt, overbevisende av Carlsen. A poeng med vinneren av begge turneringene, det er knapt et nederlag. Når det er så tett, kunne det svingt begge veier.

Sven

30.12.2016 kl.17:29

Hadde de hatt en sammenlagt vinner som ble Fast Chess Champion of the World - ville Magnus tatt en klar seier!

Når det er sagt tapte han på alle tenkelige kvaliteter og han tapte også innbyrdes oppgjør mot både Ivanchuk og Karjakin. Så det var velfortjente vinnere vi fikk.

hue

30.12.2016 kl.17:46

Du har rett i det... Selv om jeg er enig med Carlsen: "jævlig surt". Ekstra surt fordi han er så god i alle tre disipliner og er den mest allsidige av dem alle. Selv om både Ivanchuk og Karjakin er verdige vinnere, så var det små marginer denne gang.

Sven

30.12.2016 kl.17:55

Det var svært små marginer, men la oss håpe at det heller inspirerer Magnus til å bli like god som Bobby Fischer var når han nærmest seg 30 år. I 1970 knuste Fischer verdenseliten med Tal, Petrosian, Korchnoi, Smyslov og Bronstein i spissen i en turnering der han møtte alle disse to ganger + flere andre mestre.

Fischer tok 19 av 22 mulige - I say no more. I stedet for å se seg tilbake, tenke tiebreak og gi en strategisk remis til Grischuk når han var hvit - kunne jo Magnus tatt en Fischer og aldri sett seg tilbake. Det hadde vært innstilling det!

Joachim Solberg

30.12.2016 kl.21:09

Jeg må være enig med deg, Sven. Magnus kunne gått mer all inn mot Grischuk.Magnus leverte slett ikke dårlig, men vi er bortskjemt med turneringstriumfer fra den karen. Jeg tipper Magnus er tilbake på topp under Wijk aan Zee, Kanskje trengte han denne lille nedturen? Uansett, gratulerer til Karjakin og Chucky! Julenøttene dine er krevende, skal se om jeg får sendt inn noen svar.

Sven

30.12.2016 kl.23:02

Ja, her er du inne på noe annet vesentlig Joachim. At Magnus er en type som stagnerer om han ikke får pes i nakken. Han imponerte jo egentlig under VM i fartsdisiplinene, men at det ikke riktig ble gull i begge disipliner - ja, det kan være en pisk som gjør Magnus bedre.

Du burde være blant de få som har sjanse til å ta lederen Joachim - men i år kreves det litt ekstra for å vinne da jeg blant annet har fått inn en sjelden god besvarelse. Men det er fortsatt mulig å slå den...

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits