Andre dag av VM i hurtigsjakk med Magnus Carlsen


Vassily Ivanchuk har storformen inne og leder VM i hurtigsjakk etter to dager
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Så er det ingen ringere enn Vassily Ivanchuk som leder VM i hurtigsjakk alene etter storspill og 10 runder i Qatar! Meget vel fortjent er det etter at han rundspilte Magnus Carlsen etter alle kunstens regler med de hvite brikkene i 7. runde av VM. Mange sjakk-kommentatorer har dessverre ikke større faktakunnskaper om Ivanchuk inne -  enn at de kverner på hans nerver, hans eksentrisitet og hans annerledeshet i stedet for å la resultatene hans tale for seg selv.  Men slike svart/hvit-karikaturer minner i virkelighetens verden mer om Disney og deres "Beauty and the Beast", enn om realiteter. En god historie skal ikke overskygge fakta i saken så til de grader. Så la det være sagt en gang for alle - slik at ingen er i tvil før siste spilledag av VM i hurtigsjakk er over. Vassily Ivanchuk tilhører fortsatt verdenseliten i sjakk og på en god dag kan Chucky selvsagt gå helt til topps i et VM. Han er en av få spillere i feltet som kan gjøre dette på tross av alt Magnus finner på, ikke på grunn av det Magnus gjør! Ivanchuk er altså så god at han kan gruse feltet om maksformen er der, og det gjorde han med 4.5/5 mulige på andre spilledag av VM. Han har også vunnet VM tidligere. Da snakker vi om lynsjakk.

Alle mennesker har nerver. Alle mennesker har sin annerledes het og alle mennesker fortjener en viss form for verdighet rundt seg. Ivanchuk har litt mer av det meste, enn det de fleste av oss har. Det kan vi enes om. Når han skalv på hånda mot Magnus Carlsen på TV var det likevel fordi TV-kameraene valgte å zoome inn på akkurat det - at vi fikk se det på nært hold - som gjorde det så iøyefallende. De gjorde ikke det samme med Magnus, selv ikke da det var Magnus som veltet brikker, slik han gjorde det under den første VM-matchen mot Anand i Sochi i 2013 i ren nervøsitet, fikk vi se Magnus sine hender, men øyene så vi og de flakket og likte ikke det de så. Media bygger deg opp, og media river deg ned! Det smerter likevel å se at enkelte ikke klarer å snakke om sjakken til Ivanchuk, om prestasjonene til Ivanchuk og om alle mesterskapene han har vunnet i sin lange karriere uten å dra frem det røde kortet der det står: "ekskludert på grunn av nerver". Ja, for Ivanchuk er så mye, mye mer enn det vi ser utenpå skallet.

Så da er det helt på sin plass å snakke opp denne sjakkspilleren her hos Sjakkfantomet. Sjakkspilleren som er hundset av Garry Kasparov for å ha nerver, men som allikevel har knust den samme Garry Kasparov i klassisk langsjakk ved hele 4 anledninger. For første gang gjorde Ivanchuk det i 1991 da han vant superturneringen i Linares 1991 foran stor navn som nettopp Garry Kasparov og Anatoly Karpov - og der han satte prikken over i'en ved å slå selveste Kasparov i innbyrdes oppgjør. Ivanchuk deltok i sitt første sjakk-OL alt i 1988 og det ble selvsagt gull da han spilte på superlaget til Sovjetunionen. I neste sjakk-OL sto Kasparov og Karpov over på grunn av VM-match, og da var Ivanchuk god å ha som scoret sterke 70% på førstebordet og ledet Sovjet med trygg hånd til nok et OL-gull. Etter dette har Ivanchuk ledet Ukraina til OL-gull to ganger - i 2004 i Calvia og i 2010 i Khanty-Mansiysk. I sist nevnte sjakk-OL ble han mesterskapets store spiller på førstebord der han vant den individuelle gullmedaljen som beste spiller i et sjakk-OL der blant annet Magnus Carlsen var med. I tillegg til OL-gullene har han vunnet store seire i prestisjetunge turneringer som Linares, Wijk aan Zee og Melody Amber og han har selvsagt medaljer av alle valører fra sjakk-OL og han har spilt en verdensmesterskapsmatch innen FIDE-systemet mot Ruslan Ponomariov som han tapte i 2002.

I skrivende stund har Ivanchuk nok en gang spilt seg inn i verdenseliten i sjakk. Den eliten han har tilhørt mer eller mindre sammenhengende i snart 30 år! Kanskje er han vår tids Korchnoi. Lett eksentrisk, en evig toer og en lidenskapelig sjakkelsker som holder det gående år ut og år inn. I øyeblikket kan jeg glede alle entusiastiske Ivanchuk-fans med at han er helt opp på 14. plass på verdensrankingen i langsjakk - altså i den ypperste verdenseliten. I tillegg er han nr. 4 i verden i hurtigsjakk. Crème de la crème - det handler om Ivanchuk i dag. Mannen som faktisk har en verdensmestertittel i beltet sitt. For i 2007 i Moskva skulle det endelig skje. Caissa skulle utrope sin prins Ivanchuk til verdensmester i lynsjakk etter at han nedla et stort felt bestående av spillere som Anand, Grischuk, Kramnik og Carlsen. I say noe more - for en spiller!

Men vi kommer ikke utenom verdens beste sjakkspiller Magnus Carlsen. Mannen som nesten aldri har en dårlig dag og som er på skuddhold til Ivanchuk (8), Mame D (7.5) og Nepomniachtchi (7.5) når bare en dag gjenstår av VM i hurtigsjakk. Vi tar det kronologisk.

6. runde:


Magnus Carlsen mot Benjamin Bok under 6. runde av VM i hurtigsjakk
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php
 

Magnus skulle opp mot Benjamin Bok med de hvite brikkene i 6. runde av VM og han spilte et slags London-system (Lf4) med de hvite brikkene i det som ble et rolig og klassisk Magnus parti. Magnus fikk fiksert svarts svakhet - den svarte bonden på b7 med et a4-a5 og i sluttspillet skulle det vise seg at Bok tapte så det suste uten å yte verdensmesteren noe kamp. Her er et kritisk øyeblikk:

Magnus Carlsen vs. Benjamin Bok, VM i hurtigsjakk 2016:

Hvit trekker og oppnår stor fordel: 

25.b3! og hvit fortsatte med å vinne sluttspillet på imponerende vis.

 

Vi tar en titt på partiet fra 6. runde:

 

 

7. runde:


Ivanchuk mot Magnus Carlsen i et parti der verdensmesteren ble læregutt igjen...
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Magnus fikk bank av Ivanchuk sist under VM i lynsjakk i Berlin i fjor, så han husker fortsatt hvordan det kjennes. Mens det forrige gang var et rufsete parti der alt kunne skje, ble det denne gang en enveiskamp der Magnus ble rundspilt av en sterktspillende Ivanchuk som vi kjenner igjen fra glansdagene sine. Ivanchuk begynte med dronningbonden, og spilte raskt en slik lett original sjakk som bare Ivanchuk er riktig berømt for å spille. En posisjonelt forankret sjakk der han leker med å bryte kjente prinsipper og der det denne gang ikke ble rokert før i trekk nr. 17 for hvit etter at Ivanchuk prioriterte en offensiv på dronningfløyen i startfasen av partiet. Alle sjakkelskere tenkte vel tilbake på Horgen i 1995 der Ivanchuk utsatte rokaden til trekk nr. 31 mot Garry Kasparov når dette skjedde - og da ga Kasparov like godt opp til tross for at han kun var en bonde under. Kasparov var rundspilt av Ivanchuk og ville ikke utsette seg for mer tortur enn nødvendig. Det ville Magnus i dag og allerede i trekk nr. 19 begynte Ivanchuk å briljere på kjent vis. Med det sterke 19.Se5! dominerte han brettet og da Magnus valgte Stockfish sitt førstevalg på dybde 22 - 19...f6 - så smalt det!

Vassily Ivanchuk vs. Magnus Carlsen, VM i hurtigsjakk 2016:

Hvit trekker og vinner: 

20.Lf3!! fxe5 21. Sc6 Lb7 22. Sxe7+ Kf8 og vi er fremme ved et nytt veiskille:

Vassily Ivanchuk vs. Magnus Carlsen, VM i hurtigsjakk 2016:

Hvit trekker og opprettholder vinststillingen sin: 

23. Lxe5! Sbc4 24. Lxd6 Sxd6 25. Sc6 og hvit vant lett. 1-0

Et fantastisk parti av Ivanchuk og Magnus hyllet han på sin egen måte ved å innrømme at tapet først og fremst kom av at Ivanchuk hadde spilt godt. Magnus sa noe slikt som at Ivanchuk spilte alle trekkene jeg fryktet og også noen jeg ikke så... Det er Chucky i et nøtteskall på sitt beste - knallsterkt spill og det er først og fremst derfor han har så mange fans der ute fortsatt.

Vi ser på hele partiet fra 7. runde:

 


8. runde:


Ivanchuk holdt altså koken på dag 2 der bare landsmannen Korobov i  8. runde holdt remis mot mesteren
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Så skulle Magnus allikevel heve spillet sitt og komme tilbake. I første runde etter tap nr. 2 i turneringen slikket han sårene ved å legge Jakovenko i gulvet på klassisk Magnus vis. Magnus fikk først opp en liten åpningsfordel som Jakovenko utlignet og vel så det - før Magnus fikk etablert en fribonde i d-linja som viste seg å bli sterkere og sterkere dess lengre partiet skred frem. Her er det første kritiske øyeblikket. Det var vanskelig for Magnus å gjøre store fremskritt, men da Jakovenko spilte 28...Dg5? fikk Magnus en gylden sjanse til å forbedre stillinga si:

Magnus Carlsen vs. Dmitry Jakovenko, VM i hurtigsjakk 2016:

Hvit trekker: 


Det fulgte: 29. Tc2 Txc2 30. Dxc2 Dxg4 31. Dc8+ Kh7 32.f3! og Jakovenko må finne en kritisk evigsjakk som begynner med 32...Db4! for å berge remisen. Han var lenge med på notene, men så gikk han feil.

Magnus Carlsen vs. Dmitry Jakovenko, VM i hurtigsjakk 2016:

Hvit trekker:

 

44. Kd2! Dxg2+ 45. Kc3! Dxf3+ 46. Kb4! De4+ 47. Ka5! Dxc2 48. Dc7 Dxa2+ 49. Kb6

og Magnus fortsatte med å få frem d-bonden til dronning og vant partiet lett da svart raskt går fri for sjakker. 1-0

Moralen er: En bonde springer fortere enn seks! Nok et flott Magnusparti selv om det ikke er Ivanchuk-klasse over spillet hans så langt i turneringa. Men i neste runde skulle Magnus opp mot selveste Grischuk og da måtte han trekke en kanin opp av hatten i form av godt spill og et helhjertet forsøk som skulle gå hele veien hjem.

Vi tar en titt på Magnus sitt flott parti fra 8. runde:

 


9. runde:


En hårfin, men ikke hårsår, Magnus Carlsen reiste kjerringa i 8. og 9. runde av VM i hurtigsjakk
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Med Grischuk bak de hvite brikkene ble Magnus igjen et tent skolelys som ønsket å vise sitt beste. Magnus elsker nemlig å spille mot folk som Grischuk. Folk som spiller sjakk mot han slik at han kan sitte der på sin egen tue og plukke inn poenget ved å være mer solid enn kreativ. Det var Magnus i dette partiet der han spilte etter klassiske isolani-prinsipper fra A til Å. Det begynte med en VM-åpning - altså slavisk som Magnus utvilsomt preppet til Karjakin. Der påtok Grischuk seg en isolani på d4 mot et fritt offisersspill og en sterk springerplassering på e5 på klassisk vis og objektiv må hvit står litt bedre i disse stillingene. Men han må også bevise noe, eller kan sluttspillene med tunge offiserer bli plagsomme. Trekk som 16.a5 og 21.h4 virket å koste mer enn de ga og etter dette fikk Magnus mer og mer kontroll over stillingen da hvit ikke klarte å generere noe spill. Men Magnus ble utålmodig og det kjennetegner han spill under VM vil jeg si. Han har ikke den vanlige dybden i spillet sitt og han vil for mye for fort. Med 28...Sc6? rant hele fordel hans ut med badevannet og etter mange avbytter var stillingen helt i balanse på alle mulige måter bortsett fra en. Grischuk hadde meget dårlig tid! Det skulle bli utslagsgivende da han umotivert, og helt uten objektive grunner, ga en viktig bonde på b2. Det skulle i det lange løp bli utslagsgivende. Vi tar en titt på det som skjedde:

Alexander Grischuk vs. Magnus Carlsen, VM i hurtigsjakk 2016:

Hvit trekker: 

34.d5? Dxb2! og Magnus er en relativt sunn merbonde over og får raskt kontroll på d-bonden og han vant dette partiet. 0-1

En meget viktig svartseier for Magnus som tok 3.5 av fire også på dag nr. 2 og skulle han ta 4 av 5 på dag nr. 3 bør han ha meget gode sjanser til turneringsseier.

Vi tar en titt på den viktige seieren over Grischuk i 9. runde:

 

10. runde:


Levon Aronian er blant de største favorittene inn i dag 3 av VM i hurtigsjakk
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Aronian og Mamedyarov blir i tillegg til Ivanchuk og Nepo trolig de største konkurrentene til Magnus på tredje og siste spilldag av VM i hurtigsjakk. Magnus møtte Aronian med de svarte brikkene i et meget viktig parti der det viktigste var å ikke tape for å holde seg på skuddhold før siste spilledag. Det ble en Reti der Aronian ikke fikk all verdens til, men der Magnus likevel var presset rent objektiv sett. Allikevel fant Magnus ressurser det meste av veien og ved aktivt og godt spill klarte han å holde hodet over vannet.

Levon Aronian vs. Magnus Carlsen, VM i hurtigsjakk 2016:

Hvit trekker: 

Her spilte Aronian 35. Kg2 og Magnu sjakken han frem og tilbake fra a2 og a1 frem til remis ved trekkgjentakelse. I stedet kunne Aronian forsøkt: 35. Kh2! Ta2+ 36. Lg2 Lf4+ 37. Kg1 Ta1+ 38. Kf2 Ta2+ 39. Kf1 Ta1+ 40. Ke2 Ta2+ 41. Sd2 a5 42. hxg6 hxg6 43. Lf3 med offiser over - men analyser av denne stillingen viser at svart relativt bekvemt holder remis.

Anton Korobov tok bare 2 poeng da han møtte de beste på dag to av VM i hurtigsjakk og falt dermed kraftig på tabellen. Det er også verdt å merke seg at Nakamura bare har vunnet to partier så langt og med 7 remiser og et tap i tillegg er han den største skuffelsen så langt i VM. Det ser for meg ut til at 7 spillere er på skuddhold til gullet og at det som vil avgjøre trolig er dagsformen siste spilledag. Har Magnus dagsformen inne sier kommentatorene at han er best i verden, har Ivanchuk dagsformen inne sier de trolig at han holdt nervene i sjakk. Magnus mente forøvrig at han ikke har funnet flytsonen sin under denne turneringen og det kan vi si oss enige med han i. Noe stemmer ikke helt, og skulle alt stemme siste spilledag av VM - så tror vi på gull.

De syv spillerne som nå kjemper om tittelen er Magnus (7 av 10), Aronian, Ivanchuk, Mamedyarov, Nepo, Grischuk og Anand. Grunnen til at jeg ikke har den store troen på Magnus sine sjanser er trefelt. For det første hare han dårlig kvalitet, for det andre er han ikke i flytsonen og for det tredje virker Aronian og Ivanchuk å være i støtet sammen med Nepo og Mame D. - da kan alt skje. Men, og det er et stort men. Magnus har gang på gang bevist at han er best under press og blir ikke presset for stort vil han prestere på siste spilledag og da kan alt skje - også at Magnus vinner alene et halvpoeng foran nestemann. Så vi har fortsatt troen, men noen av oss heier nå på Ivanchuk!

 

Vi ser på Aronian vs. Carlsen fra 10. runde:

 

 

Stillingen etter 2 av 3 dager, og 10 av 15 runder, i VM av hurtigsjakk 2016:

1. Ivanchuk 8
2. Mamedyarov 7.5
3. Nepomniachtchi 7.5

4. Aronian 7
5. Vidit Santosh Gujrathi 7
6. Korobov 7
7. Grischuk 7
8. Anand 7
9. Carlsen 7
10. Dominguez 7

3 kommentarer

Ole Morten Persen

29.12.2016 kl.01:18

Ja, nå vet vi jo også hvordan det gikk tilslutt, men uansett om han ikke hadde vunnet så var dette en meget velfortjent hyllest til Ivanchuk. Og han vant et meget velfortjent VM-gull. Selv mente han selvsagt at han hadde hatt flaks, men jeg syns også han rett og slett spilte på et høyere nivå enn de andre. Partiet mot Magnus er et godt eksempel på det. Og nervene hans var en mye større svakhet for han tidligere enn det har vært i de siste ti årene. Så om de ikke er helt borte, så plager de han ikke på langt nær i samme grad som f.eks før årtusenskiftet. Og hadde det vært så ille som man kan tro ut i fra fokuset på det, så hadde han vel aldri vunnet Linares og den type turneringer i det hele tatt. Så det er litt overdrevet, selv om problemet er der til en viss grad. Jeg har forøvrig en ønskespalte dersom tiden skulle strekke til en gang (siden vi er inne på Ivanchuk) og det er å få servert analyser av det fantastiske partiet i Fantasy-varianten i Caro-Kann mot Baadur Jobava fra sjakkolympiaden (tror det var 2008).

Thomas

29.12.2016 kl.04:31

Flott hyllest av Ivantsjuk, helt på sin plass. Helt enig med Sven. Husk bare at samme Ivantsjuk aldri representerte Russland, det var selvsagt Sovjetunionen. Ellers må jeg innrømme at jeg ikke er veldig imponert over NRK denne gangen. Jeg skjønner at sjakk skal gjøres folkelig og underholdende, men det går utover kvaliteten på både sjakk-kommentarene og kunnskapene. Det topper seg med en tilsynelatende endeløs rekke av vitser om andre spilleres navn. Har man ikke noe annet å vitse om, kan man ikke la stillheten herske. Rolfsrud bikker etter min mening gang på gang over i det respektløse.

Sven

29.12.2016 kl.09:24

Ole Morten,

Ja, en hyllest av Ivanchuk var virkelig velfortjent og det var også VM-gullet. Han var den eneste som la Anand i bakken - han knuste Magnus i et stilrent parti og han fikk en høy poengsum. Lekent!

Thomas,

Har rettet opp i Russlandsfadesen. I tillegg ser jeg at jeg kom i skade for å skrive på FB at Chucky hadde tre OL-gull - han har da angivelig hele fire. Også det er rettet.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits