Første dag av VM i hurtigsjakk med Magnus Carlsen


Ole Rolfsrud og Magnus Carlsen i lystig passiar i Doha
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

1. runde:

Magnus virket litt likeglad der han spradet rundt i lokalet og kom til brettet med et stort glis og jeg tenkte at dette er en kar som er langt borte fra bobla si. Den fokuserte, tålmodige Magnus som ser seieren langt der fremme i det fjerne - men ikke før - og som jobber på med intuisjonen sin og skaper gull. Det er selvsagt bare flyktige tanker fra min side, der og da, men jeg savnet allerede før start den klassiske Magnus i stedet for den likeglade og pressevennlige Magnus som smiler til alt og alle og som starter første parti med det nonchalante 1.e3!? Det er egentlig ikke så veldig mye galt med det trekket da hvit ofte kommer over i dronningbondestillinger eller en Zuckertort-oppstilling som er fullt ut spillbar og som sågar kan gi håp om fordel. Men Magnus søker ofte å spille stillingstypen originalt og det var trolig ikke det klokeste han kunne gjøre i dag da motstander var åpnings-spesialist i Anand-teamet Shekhar Ganguly - et kjent fjes som kan mye sjakk og selv om han var ratet nesten 200 ratingpoeng under Magnus - så er det ingen god idé å ikke spille på egne styrker som for Magnus er et solid og tålmodig åpningsspill. Når sant skal sies fikk Magnus opp en god stilling, men allikevel var det noe som uroet en sjakksjel i midtspillet da vår mann aldri fikk rokert. Og da skjer det, klokka til Magnus tikker og tikker og Magnus finner ikke trekk. Ganguly har nettopp spilt det sterke og frekke 29...b3! og vår Magnus sitter i trykk-kokeren og plutselig straffes han for å ikke være i bobla si. Dette er ulempen ved å spille for originalt når du er best på vanlig sjakk - intuisjonen slutter å finvirke på samme måten den ville gjort i en mer harmonisk stilling der rokade var spilt og kongen sto trygt. Magnus fikk rett og slett hetta og spilte et trekk så dårlig at selv jeg hadde ikke rukket å tenke på det. Det må være det mest desperate trekket jeg har sett Magnus spille i hele sin karriere:

Magnus Carlsen vs. Shekhar Ganguly, 1. runde: 

Magnus går amok med: 30.Sxb3??

Hva er det slags trekk liksom? Hvis han spilte Sb1, Se4 og Sf3 ville vi alle forstått det. Flytte springeren for å løse opp i flokene, men Sxb3?? - hallo?

Det ble en vond start på VM tenkte jeg og det ble det selv om Magnus holdt pokeransiktet og spilte ut bløffen sin trekk for trekk og desperat lette etter en reddende engel. Og det fant han! Da du og jeg ville slått Magnus - da han var forsert matt i tre trekk og alt håp var ute - da steg Caissa sin engel ned fra sjakkstjernehimmelen og forærte han en remis-exit som ble tatt i mot med et stort smil og lettelse i den norske leiren. Så slapp altså Magnus nok en gang med skrekken, men Ganguly storspilte store deler av partiet og hadde virkelig fortjent en bedre skjebne så la oss håpe at Magnus skroter skrot-åpningene sine og tar frem bedre resepter i fortsettelsen.

Magnus Carlsen vs. Shekhar Ganguly, 1. runde:Her ville det vakre Tg4+ Kxg4 Dg2+ Kh5 Df3 matt! satt et verdig punktum for partiet!

 

Her er partiet fra første runde med Magnus som hvit:

 


2. runde:


Magnus fikk virkelig noe å tenke på med de svarte brikkene i runde andre runde
Foto: Anastasiya Karlovich |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Til andre runde kom den samme lett slentrende Magnus til start og denne gangen skulle han bli virkelig rundspilt. Ikke i åpningen med i det sene midtspillet av en georgisk stormester som sjakkelskeren har hørt navnet på, men som få virkelig kjenner godt. Levan Pantsulaia hadde sitt livs sjakkøyeblikk og det etter å ha spilt et friskt parti som både varte og rakk i første runde mot Nepo. De fleste tenkte nok at han var sliten etter å ha forsvart seg så lenge i rundens lengste parti, men den gang ei. Magnus spilte opp en interessant fianchetto-åpning med svart der han tidlig fikk en sentrumsfordel da han spilte 13...f5! og i kjent Grischuk-stil spilte han på med 20...f4!, som begraver egen løper, men som gir svart en god og langsiktig plan på kongefløya.

Levan Pantsulaia vs. Magnus Carlsen, 2. runde:

Svart trekker:

Her spilte Magnus det sterke f4! med svart og var med på notene...

Magnus så ut til å storkose seg og ha det meste under kontroll. Men i sjakk vet en aldri hvor haren hopper og da springeren til Magnus gikk til b4, viste det seg å være en alvorlig blemme som georgiske Pantsulaia utnyttet momentant og hardtslående. Men et meget overbevisende taktisk spill fikk han gitt Magnus smeis der det svir mest og det er som kjent rundt kongens kronjuveler. Hvit infiltrerte brikkene sine i svarts rokadestilling og vips - tid for kombinasjon. Hva ville du spilt her?

Levan Pantsulaia vs. Magnus Carlsen, 2. runde:

Hvit trekker:


 

Riktig. 45. Sf6 truer matt to steder i ett trekk og tvinger frem 45...Lg7 som selvsagt besvares med 46. Dxg7+! fulgt av en familiegaffel på e8. Et praktparti fra georgieren. Shit happens og nå var det bare å håpe, og krysse fingre, for Magnus sin videre skjebne i turneringa. 1/2 av 2 i starten var og ble en katastrofe for Magnus. Men ikke en større katastrofe enn at den kunne rettes opp.

Her er tapspartiet fra andre runde med Magnus som svart:

 


3. runde:


Endelig hadde Magnus grunn til å smile av noe - han vant i tredje runde i stor stil!
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

Så kom tredje runde og det var på tide å reise kjerringa. Magnus skulle vise verden hva ekte mannfolk er laget av - nemlig stål. Han gikk til verket med verktøykassa full og spilte et praktparti til hurtigsjakk å være - men det var fordi motstanderen var relativt svak og villig til å danse tango med verdensmesteren allikevel. Slikt gjør en som kjent ikke ustraffet og da Cristobal Villagra sin kongestilling sto i brann, så han ingen redning og ga opp etter kun 30 trekk. Etter partiet kunne Magnus spøke og smile igjen og si at dette var slik sjakk han spilte som 13-åring, men at den ikke biter på verdenstoppen - men at det allikevel er morsomt å spille slik når han en sjelden gang får en anledning til det. Noe slikt sa Magnus etter partiet som var ganske så overbevisende. De første 12 trekkene gjorde Christobal a tempo og de var da også tjukk teori - deretter måtte han respondere til 13.Le2!? og to trekk senere sto han til tap! Etter svarts Da5 i trekk 22 hang det en offiser, men Magnus valgte i stedet for å redde springeren sin å gå all in i angrep. Vi tar en titt:

Magnus Carlsen vs. Cristobal Villagra, Chile, 3. runde:

Hvit trekker - springeren på a4 står i slag: 

23. Thf1! Dxa4 24. Txf8+ Kxf8 25. Dc5+ Kf7 26. Tf1+ og det er kroken på døra for svart. Så lett kan det gjøres.

Magnus vinner med hvit i stor stil etter tårnsjakken på f1: 


Her er tredjerunde partiet med Magnus som hvit i det drepende kongeangrepet:

 


4. runde:


Magnus Carlsen spilte med de svarte brikkene i fjerde runde og overbeviste stort!
Foto: Anastasiya Karlovich |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php
 

Dermed fikk sjansen til å roe litt ned å spille et godt sjakkparti etter et lite adrenalinkick mot Villagra. I fjerde runde ventet Diego Flores som er fra Argentina og som er god for over 2600 i rating. En spiller som en må ta på høyeste alvor og nå viste Magnus råd. Han spilte en solid VM-prepp med sin kjære a6-slaviske åpning og fikk tidlig fint spill da motstanderen ble utålmodig.

Diego Flores vs. Magnus Carlsen, 4. runde:

Svart trekker - hva spilte Magnus her, tro?

Med 14...e5!? satte Magnus sentrum i brann og de beste brannkonstablene kom ikke uventet fra Magnus sin eget korps og de slukket hele hvits stilling i samme slengen. Men før det påtok altså Magnus seg en isolert d-bonde i kjent stil fra det berømte partiet mellom Robert Byrne og Bobby Fischer fra 1963. Ja, det partiet der Bobby spiller 12...e5! og avslutter med 21...Dd7! Et praktparti som har gått inn i evigheten for lengst og som stadig nye generasjoner lærer seg. Da Diego Flores begynte å spille passivt med trekk som Dd1? gikk det raskt i utforbakke og han endte på ratata da Magnus fikk avsluttet med et elegant dronningoffer som vi ser under:


Magnus smeller her til med offerspill med svart mot Diego Flores:

Svart trekker og vinner: 

Her spilte Magnus det fabelaktige 27...Dxe4! som ikke kan besvares med 28.Dxe4 uten at det blir matt på førsteraden! Artig.

Her er fjerderundepartiet til Magnus:

 

 

5. runde:


Magnus Carlsen mot Inarkiev i 5. runde ble en maktdemonstrasjon fra Magnus sin side
Foto: Maria Emelianova  |  http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php

I femte runde skulle Magnus endelig opp mot sin første 2700+ kar Ernestio Inarkiev fra Russland. En sterk spiller med god skolering fra den russiske sjakkskole og en aktiv og sunn spillestil. Han ble dog barnemat for Magnus som sprettet opp barnematboksen og gaflet i seg alt i åpningsspillet i en italiener. Altså nok en VM-prepp og ikke noe tull! Magnus fant en herlig kombinasjon i midtspillet, vi tar en titt:

Magnus Carlsen vs. Ernestio Inarkiev, 5. runde:

Hvit trekker og vinner:20. Sxd5! Lxd5 21. Lxd5 Dxd5 22. c4 De6 23. Txe4 f6 24. Dg4? Men her svikter det for Magnus som spilte for raskt og trodde han hadde sett "alt" og at det ikke fantes noe bedre enn dette dronningtrekket, det gjør det da 24. d5! Qf5?! 25. Qe2! vinner direkte og hvit også vinner i andre varianter.

I denne stillinga spilte Magnus altså 24.Dg4? som kunne kostet han et halvpoeng - det beste ville vært 24.d5! som vinner: 

Her er det viktige vinstpartiet mot Inarkiev i 5. runde:

 

Oppsummering:

Dermed har Magnus gjort det litt under pari, og dermed gjort det spennende for oss, under VM i hurtigsjakk i Qatar. Han tok skjea i egen hånd når vi trengte et angrepsparti som mest og han kjørte på i de to neste rundene og står dermed med helt greie 3.5 av 5 mulige. Leder gjør Anton Korobov på sterke 5/5, Aronian har 4.5 av 5 mens overraskelsesmannen som slo Magnus, GM Levan Pantsulaia, ligger på tredjeplass med 4 poeng sammen med Benjamin Bok, som Magnus møter i 6. runde, Li Chao fra Kina, Gujrathi Santosh fra India, Alexander Grischuk fra Russland, Shakhiriyar Mamedyarov fra Aserbajdsjan og Hrant Melkumyan fra Armenia. Samme poengsum som Magnus har forvørig kanoner som Ivanchuk, Anand, Nakamura, Nepomniachtchi og Vachier-Lagrave - så egentlig ser det helt greit for Magnus. Nakamura var forøvrig en stor skuffelse første spilledag og han gjorde flere dårlige trekk enn jeg har sett han gjøre i denne disiplinen på lang, lang tid. Spillet satt rett og slett ikke.
 

4 kommentarer

Frank Henriksen

27.12.2016 kl.12:40

Hei Sven!

Ja først en God Jul! Koser meg som en unge når jeg leser sjakk jule evangelige ditt! Som alltid helt glimrende! Ja nå håper vi alle at Magnus trår t å viser standaren! Det blir noen fornøyelige timer ut over ettermiddagen tror jeg! Skikkelig julesnadder for oss sjakkelskere! Gleder meg til i morgen igjen for å se dine kommentarer som alltid er i verdensklasse! Heia Magnus!

Sven

27.12.2016 kl.13:51

God romjul til deg, Frank. Hyggelig at du fortsatt følger Magnus her hos Sjakkfantomet.

hue

28.12.2016 kl.08:54

Dag 2 var lik dag 1, 3,5 av 5, men seier mot Grischuk var flott! Likevel er jeg langt fra overbevist. Carlsen er tross alt verdens beste hurtigsjakkspiller, og burde vel hatt et poeng mer etter merkverdig spill mot lavere rangert motstand. Men med en kollaps fra Ivanchuk, og storspill i dag, kan det fort gå godt!

Sven

28.12.2016 kl.09:39

hue,

Håper virkelig ikke Ivanchuk kollapser - alt i denne verden handler heldigvis ikke om Magnus Carlsen og hans suksesshistorie.

Magnus gjorde vel et normalresultat på andre spilledag, men mot Ivanchuk var han læregutt ved denne anledningen.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits