Sjakkfantomet har 30 års fartstid i sjakkens rike


Jeg og min gode venn Jan S. Berglund anno 1992!
Foto: Arild Erntsen

Det var en drøy måneds tid før jeg fylte 18 år, og den første torsdagen i desember. Året var 1986 og det var et sjokk å komme inn på den lokale sjakklubben. Her hadde nemlig tiden stått stille i minst to tiår føltes det ut som, og originalene florerte i en herlig blanding av kjederøykende menn, evige tapte bohemer og ustuderte røvere som alle var flankert av sjakkbrett, klokker og trebrikker i en skjønn forening. En ensom kvinne var også tilstede, et par ungfoler - som mest av alt drømte om ett opprykk i klubbens rangeringssystem og et par forretningsmenn og noen mer uspesifiserte folk. Det var stilt opp tre rader med bord merket A-, B- og C-klasse - og alle spilte kveldens lynsjakk med stor innlevelse. Det var torsdags kveld, og endelig kunne disse være seg selv sammen med likesinnede tenkte jeg i mitt stille sinn. Det var ukas høydepunkt - sjakklubb og kjerring fri.

Dette var mitt aller første møte med byens sjakklubb og det organiserte sjakklivet. Jeg hadde riktignok dyrket spillet i ca. 6 uker allerede og appetitten på sterkere motstand var i ferd med å bli større enn det sosiale fallet det må ha opplevdes for en snart 18-åring å ta steget inn i byens sjakklubb. Ja, for en må vite at sjakk på 80-tallet ikke er det samme som sjakk anno 2016 i lille Norge. På 80-tallet gjaldt janteloven fremdeles blant borgerskapet, og mens friskusene i sjakklubben ofte var for bohemer å regne - hverken opphengt i status, penger eller sosial rang, men desto mer oppslukt av Caissa sitt rike og Caissa sine evige problemstillinger - så var vi andre opptatt av de tre godene som ga oss sosial tilhørighet og sosial trygghet. Vi unge delte derfor folk inn i tre grupper. Det var sossene, freakerne og taperne - også var det da selvsagt de voksne ubeskrivelige da, og kanskje en klasseløs fyr her og en rocker der - men det var det. Det var noe slikt vi tenkte og det var typisk for tidsånden på 80-tallet.

Sossene var de mest privilegerte som det gjerne ble sydd puter under armene på, og som gikk i aller siste mote til enhver tid. På sjakk-klubben var det ingen slike. Kanskje var det en freaker eller to der i beste fall. Om de ikke var blant taperne da. Freakerne var de som enda visste å kle seg uten å nødvendigvis dyrke motebildet. De gikk typisk nok i dongeri eller slitt skinn og brukte gjerne et palestinaskjerf eller noe annet krims krams der det passet seg. Sossene hadde aldri krimskrams, men de var både hårfine og hårsåre - for på håret skulle godtfolk kjennes. Selv hadde jeg langt rocka hår, regnet meg derfor for å være rocker god som noen, og falt med det mellom to stoler. Allikevel identifiserte jeg meg mest med freakerne. Jeg gikk i andre Gym på ærverdige Kongsbakken og holdt denne høsten offisielt på med å trene taekwondo, og det å ta teorikurset til førerkortet. I smug dyrket jeg likevel sjakken til den store gullmedaljen etter at jeg i høstferien hadde funnet en skatt på min fars bibliotek. Det var en sjakkbok av Thor Støre, og dermed var unge Sven fortapt. Mellom mønsterpugg og sparring i taekwondo, og teorikurs på torsdagskveldene, ble det bare mer og mer sjakk. Først pløyde jeg gjennom boka Sjakk av Olaf Barda fra 1943. Så ble det Århundrets Sjakkamp mellom Fischer og Spassky i 1972 før jeg tok fant på Euwe sine læringshefter om posisjonsspillet. Der sa det brått stopp for fars sjakkbøker, og jeg stoppet opp og bestilte mine egne bøker i februar 1987, men det er en annen historie.

 


Sjakk i Tromsø på 80-tallet
Foto: Arild Ernstsen

Så denne desember torsdagen i 1986 - for ganske nøyaktig 30 år siden - hadde jeg vært på teorikurs og kom til sjakklubben for første gang i mitt liv. Det var etter at kveldens lynsjakkrunde var startet og jeg husker at en ung Bente tok imot meg med et smil, og viste meg vei til C-klassens rekker og fortalte meg at her kunne jeg nok få passende motstand etter hvert. Det var Bente selv jeg spilte det første partiet mot, og selv om jeg ikke husker mye fra det, så skjønte jeg fort at nivået i klubben var mye høyere enn det jeg hadde forventet. Nestemann ut tror jeg var taxisjåfør Rolf - en hyggelig kar som fortalte meg at han nå dyrket bridgespillets gleder mer, og bare tok seg en sporadisk tur innom sjakk-klubben nå om dagen. Jeg tenkte at han kanskje så mitt noe spesielle blikk da jeg kom inn i lokalet, som knapt var vasket siden 60-tallet da bygget ble oppført, og at bohemen Rolf helst ikke ville identifiseres med alle originalene i denne klubben. Vi tok et parti og jeg ble nok en gang feid av brettet - det var mitt siste parti den kvelden! Jan Shotland kom til og heiet på slutten - en klubboriginal god som noen, og attpåtil en humørspreder og humorist, som en etter hvert ble både vant til, og glad i, når han lallet for seg selv på slutten av partiene og på den måten viste sin glede over sjakkens mysterier. Jeg lærte allerede da en ting som en hver organisert sjakkspiller må vite. At alle sjakklubber med respekt for seg selv har bakspillere! Disse bakspillerne er alltid mye raskere og sterkere enn de som faktisk spiller - i hvert fall i eget hode - og de laller og kommer med kommentarer i hytt og gevær - i hvert fall gjorde de det på 80-tallet i lille Tromsø Sjakklubb.


Jan Shotland var 1.d4 spiller på sin hals og en av klubbens humørspredere på 80-tallet
Foto: Arild Ernstsen

Jeg ble fortapt allerede den første kvelden. På slutten av denne torsdagen så jeg på A-klassen og  B-klassen spille, og i sistnevnte klasse spilte min gode venn Terje Pedersen som jeg skulle sitte på med hjem senere. Ja, for jeg hadde selvsagt alliert meg med Terje under alibi om at jeg skulle sitte på med han hjem denne kvelden, og at jeg derfor kom til å oppsøke sjakklubben i dette ærend og kun i dette ærend! For Gud forby at jeg kom dit i ens ærend av sjakk. Det skulle tatt seg ut! Dette ble min første og eneste klubbkveld i 1986 - men allerede på nyåret i 1987 var jeg fast medlem av sjakklubben fra klubbkveld nr. en! Bitt av basillen gikk alle de sosiale hemninger ut med badevannet, og det var noe befriende over det å drite i hva andre sa, og tenkte, og bare nyte sjakken i Caissa sitt rike. Da jeg på denne minnerike torsdagen i 1986 så på A-klassen spille la jeg merke til at en spiller hadde kultstatus allerede da. Det var klubbens formann Jan S. Berglund, som de sa var kommet fra Hammerfest nylig og som var blant de aller beste i landsdelen. Jeg fikk til slutt hilse på han da han ønsket meg velkommen til klubben, og det ble et vennskap som har vart, og skal vare, livet ut. Jeg har mange ganger lurt på hvordan livet hadde sett ut for meg uten sjakken, og heldigvis er det et spørsmål jeg aldri får svaret på. Det jeg vet er likevel at den første torsdagen i desember 1986 satte evige spor i meg og at den hadde stor betydning for mitt videre liv.


På turnering i 1987 - Sjakklubben begynte allerede å forynges!
Foto: Arild Arild Ernstsen

For den dag i dag spiller jeg sjakk. Riktignok spilte jeg bare klassisk turneringssjakk i drøyt 10 år - før jeg la brikkene på hylla. Etter det har jeg spilt mye lynsjakk, og jeg gleder meg fortsatt over det. I dag spiller jeg både posisjonell sjakk og angrepssjakk i en skjønn forening som om jeg behersket begge stilarter. I min tid som brettsjakkspiller behersket jeg angrepsspillet klart best. Den gang var jeg veldig regnebasert og mindre posisjonell i stilen enn i dag. Alt i min andre sjakkturnering - da snakker vi om slutten av april 1987 - altså temmelig nøyaktig et halvt år etter at jeg startet opp med sjakk - fikk jeg inn en kombinasjon jeg var mektig godt fornøyd med. Det var en fire-trekker som jeg var både stolt, og litt glad for, fordi en slik skjønnhet fikk jeg ikke til daglig. Jeg tar med kombinasjonen her og viser i samme slengen en kombinasjon jeg gjorde for kort tid siden i lynsjakk. Den minner nemlig litt om kombien fra 1987, da begge har et fint mellomtrekk som tema.

Klarer du å løse disse to oppgavene:

Parti 1: Sven Wisløff Nilssen vs. Jan Erik Skog, Rallar Open 1987:

Hvit trekker og vinner:


 

1. Sxd4 dxd4 2. e5! Dxf4 3. exf6+! Kd8 4. Lxf4 Sxf6 5. Tcd1...

Og hvit fortsatte og vant i stor stil! Dette ble spilt i min andre klassiske sjakkturnering og det var en av mine første bra kombinasjoner.


I går spilte jeg lynsjakk på ICC, og vant på en tilsvarende måte:

Sjakkfantomet vs. Volcanoexplorer, ICC, 2016

Hvit trekker og vinner: 

41.Lf6+! Sxf6 42. exf6+! og svart ga opp!

Det følger selvsagt: 42...Kg8 43. Dxg6+ fxg6 44. Txh8+ Kxh8 45. d7 1-0


Da sier jeg takk for meg og håper du har kost deg med spalten!

 

 

18 kommentarer

Pål

09.12.2016 kl.04:04

Fin kombi Sven. Først trodde jeg at d-bonden var av avgjørende betydning for utfallet, men så oppdaget jeg ut av det blå at hvit cruiser inn seieren selv uten d-bonden !

41. Lf6+ Sxf6 42.exf6+ Kg8 43.Dxg6+ fxg6 44.f7+ fulgt av 45.Txh8 og hvit vinner. Tenk at e5-bonden, som gir seg ut for å være fastlåst, tar seg ned til f7 / f8 med avgjørende virkning.

Sven

09.12.2016 kl.11:39

Pål,

Ja, det ville jo vært det vakreste Pål. Artig å få inn en slik avslutning :-)

Joachim Solberg

09.12.2016 kl.12:33

Artig reportasje, Sven. Dette er gullverdt for oss som er ekte venner av dette spillet.Historikken og partiavslutningene falt i god smak! Fortsett slik!

Sven

09.12.2016 kl.12:40

Takk for det Joachim. Godt å høre at minnene falt i smak og lykke til i EM i lynsjakk! Vet du er nifs på ICC, hadde vært moro å se deg slå til også over brettet.

Joachim Solberg

09.12.2016 kl.12:48

Takk for det, Sven. På en god dag kan man vel ta seg inn på topp 50, men da må det meste klaffe..Men får jeg med meg en eller flere GM-skalper får jeg være fornøyd.

Anniken Vestby

09.12.2016 kl.13:09

Artig lesning😀 En likhet med dagens klubbkvelder er mangelen på damer😉 Bente ut og Anniken inn! Forresten er det ledig plass til deg på klubbkveldene når som helst😉

Sven

09.12.2016 kl.13:37

Joachim Solberg,

Tenk enkeltresultater, noen pene stormesterskalper vil være et bra resultat tenker jeg.

Anniken,

Takk for det Anniken. Trodde du vare dame som gjaldt for tre ;-) Sjakkspilleren Anniken, fotografen Vestby og turneringsleder Anniken Vestby :D

jakke

09.12.2016 kl.21:51

Tidsbilde og sporing. Bra greier.

Sven

09.12.2016 kl.22:13

Takk for det jakke, hyggelig at du likte teksten.

Anniken Vestby

09.12.2016 kl.23:26

Kjøper glatt den, 3 damer i klubben hver torsdag😀😀

Sven

09.12.2016 kl.23:31

En med kapasiteten til tre - du er flink Anniken - et scoop for sjakken i byen om jeg må si det selv :-)

Anniken Vestby

10.12.2016 kl.01:18

Takk, takk, Sven!😀 Stortrives i sjakklubben😀

Håkon Tonulltre Natvig, Sortland SK

10.12.2016 kl.08:03

Veldig bra artikkel, Sven. Koste meg med den en tidlig lørdag morgen.

Røper du din rating på ICC ?

Sven

10.12.2016 kl.11:08

Anniken,

Godt at det er tosidig - vet at Sjakklubben setter pris på deg også.

Håkon Natvig,

Hyggelig du likte artikkelen, min ICC rating er høyst variabel og kommer an på dagsformen. Den er i øyeblikket 2201 i 5-minutters poolen der partiet over ble spilt.

FInn Haug

12.12.2016 kl.14:45

Fint å lese dette, Sven! Jeg husker meget godt da du entret sjakklubben på Alfheim, og ikke minst din formidable fremgang på veldig kort tid. Ja, hva kunne det ikke ha blitt om du hadde kommet noen år før?

Artig å se bildene, mange kjente fjes fra 80-tallet :)

Sven

12.12.2016 kl.17:41

Hei Finn.

Hei Finn, ja vi har mange fine minner sammen - kanskje særlig fra cafelivet og lynsjakkens verden. Jeg kom nok litt for sent i gang til å bli virkelig god - men allikevel har jeg opplevd mye fint innen sjakken.

Roger

19.12.2016 kl.12:15

http://m.huffpost.com/us/entry/12717582. God artikkel, men du har kanskje lest den allerede. God jul.

Sven

19.12.2016 kl.18:36

Roger,

God Jul, ja.

Fin artikkel - alltid godt når noen klarer å snakke sammenhengende og naturlig om Fischer i flere minutter uten å berøre hans sykdom på slutten av livet.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits