Sjakk-VM 2016: Magnus Carlsen-show på VMs siste dag!


Magnus Carlsen spilte sjakk som forbløffet en hel verden i omkampen!
Foto: World Chess by AGON  |  De offisielle hjemmesidene  |  Max Avdeev

For en verdensmester vi har. For en sjakkspiller Magnus er og for en evne til å være best når det virkelig gjelder! Magnus Carlsen fra lille Norge avsluttet VM-matchen i sjakk med et trekk fra himmelen og til evigheten på sjakkbrettet og utklasset Sergei Karjakin etter alle kunstens regler i omkampen om VM-tittelen. De velfortjente sifrene 3-1 i omspillet taler sitt tydelige språk - dette ble etter hvert utklassing! Magnus spilte nemlig sin aller beste VM-sjakk i omspillet mot Karjakin akkurat når vi trengte det som mest. Resolutt spill hele veien. Jeg var innstilt på en blodig kamp, og blodig ble det, men heldigvis på den rette måten sett med norske øyne. Magnus spilte altså opp mot sitt aller beste - og han passerte symbolsk nok også 2900 i hurtig-sjakk-rating under dette omspillet. Sjarlatanene mente etter det 10. matchpartiet at dette ville bli en ren nervekamp - men der tok de grundig feil. Den beste sjakkspilleren av de to vant nemlig til slutt en velfortjent seier fordi han var nettopp det - den beste sjakkspilleren. Magnus spilte suverent på VMs siste dag.

Det var likevel to sårede dyr som kom inn i manesjen i dag, og som skulle slikke sine sår ved å levere kunststykkene sine en gang for alle. Dessverre kunne bare en spiller komme helskinnet gjennom denne duellen, og den spilleren var som så ofte Magnus Carlsen! Best i sjakk og best også i hurtigsjakk og lynsjakk - en suveren verdensmester har vi. Det var ingen overraskelse for oss som har fulgt Magnus lenge at nettopp han dro det lengste strået på slutten av matchen, men desto mer gledelig ble det etter at VM-tittelen var sterkt truet underveis i mesterskapet da Karjakin gikk opp i ledelsen i det kritiske 8. matchpartiet. I en fase, i det tredje og fjerde matchpartiet, der Magnus fort kunne avgjort hele mesterskapet sin vei ved to fine seire gikk det ikke Magnus sin vei, og slik gikk det til at Karjakin grep føringen i matchen og kom farlig nær seier før han kronet det hele med en ledelse etter 8 partier. Men da Magnus slo nådeløst stilbake i det 10. matchpartiet var vi tilbake til Status Quo - uavgjort i matchen - og med Magnus som favoritt. Når så de to neste partiene også endte uavgjort fikk vi altså et spennende omspill som skulle vise seg å ikke bli fullt så spennende da det i stor grad ble enveiskjøring for Magnus. I hvert fall tilsynelatende om du glemmer å se hele sannheten bak resultatet slik en gjerne gjør i seiersrusen. Ja, for Karjakin var kanskje nærmere utligning i det 4. matchpartiet enn vi var glad for da Magnus sin klokke tikket farlig fort. Men å bruke ordet nært vil være en fornærmelse for Magnus sitt spill, så la oss si at det var spenning i matchen helt til det siste.

Magnus måtte altså blø for tittelen i år! Caissa har nemlig en forkjærlighet for alle som starter med hennes initialer. Capablanca, Karpov, Kasparov og Carlsen er kongene hennes og på sjakkspråket russisk starter de alle på «ka». Ka for kamp! De første fire elskerne til sjakkens gudinne Caissa er altså spillets konger, men nå er to nye beilere ute etter hennes gunst! Det er Caruana og Karjakin og sistnevnte fikk altså en gylden sjanse til å vippe vår Magnus av pinnen under årets VM. Men guder er guder og mennesker er mennesker og det var et høyst menneskelig spill som skulle avgjøre VM-matchen. I hvert fall før VMs to siste trekk der Magnus viste gudommelige takter! Caissa sjarmeres nemlig av slikt - hun elsker bondeofre som Magnus sitt 30...e4! i det tredje matchpartiet. Hun elsker kampånden og motet som ligger bak slike avgjørelser og hun forærte dermed Magnus hans gudommelige 50.Dh6!! i sistepartiet. I hvert fall liker jeg å tenke det. Magnus takket og avsluttet dermed VM-matchen på den vakreste måten noen spiller har avsluttet en VM-match gjennom de siste 130 årene! Nemlig ved å ofre dama si og ta Caissa til brud i stedet som verdensmester i sjakk! Ja, Magnus gjorde seg selv gudommelig i denne VM-matchen - så enkelt og så vanskelig er det.

Det var stort å høre Magnus påstå at: "Det var gleden i spillet som var tilbake som avgjorde" i dag. Han hadde nemlig funnet tilbake til gleden av å spille sjakk på høyt nivå igjen! Magnus lekte seg, Magnus ofret bønder, Magnus mattet. Da Magnus på en leken måte stjal Karjakin sin dame med tårnet sitt på førsteraden, og tok første stikk i det tredje matchpartiet, er jeg sikker på at det gikk et lettelsens sukk gjennom alle sjakkfrelste her hjemme. For hva var ikke mer fortjent enn at Magnus endelig vant et parti etter at han var så nær i det andre matchpartiet? Intet! Det var fullt ut fortjent, men jeg satt med bange anelser da Magnus hadde spilt bort en krevende vinst stilling som dog var klart vunnet. Ville han klare å omstille seg? Ville han fortsatt leke? Ville han klare å få opp nok en god stilling. I dag vet vi at svaret er ja, og at VM-matchen fikk den mest fortjente vinneren den kunne få.

Karjakin innrømmet at han ikke var på hugget under dagens omspill. At han hadde pugget alt for mye teori, og at han derfor rett og slett glemte flere av forberedelsene sine. Mitt "mange kokker, mye søl"-begrep viste seg kanskje å felle Karjakin til slutt!? I hvert fall mente Karjakin selv at Spassky sin gamle resept ville vært på sin plass. Denne resepten Simen Agdestein har tatt patent på og som han lærer elevene sine. Spill sjakk med et friskt hode! Vær uthvilt, føl deg bra og husk å ta en dusj før partiet! Det er Simens råd. Magnus gjør dette tror jeg - han er frisk og uthvilt før partiene og når han setter seg til brettet er han dermed fit for fight. Det var ikke Karjakin og kanskje vil han angre til evig tid over hvordan forberedelsene til hurtigsjakken ble altoverskyggende slik at han ikke fikk nok hvile.

Men en ting skal Karjakin virkelig ha ære for! Og det er måten denne VM-matchen har blitt avviklet på, uten noen form for konflikter og med en sportsånd av de sjeldne. Og da tenker jeg særlig på at Karjakin må sies å ha vunnet matchens Fair Play-pris! Maken til manager han har - sier jeg også! Kyrillos Zangalis har fått kultstatus i det lille norske sjakkmiljøet her hjemme og under VM har han blitt en elsket karakter og Norgesvenn. Under kampens hete - på siste matchdag - innrømmer Kyrillos at fra hans ståsted var det neppe en god matchstrategi for Karjakin i hurtigsjakken å ikke spille mer aggressivt. Han innså at om Magnus presset i parti etter parti og at det ville bli tøft for Karjakin å få noen scoringssjanser i det hele tatt - og slik gikk det. Karjakin var helt uten egne sjanser i dette omspillet - om vi ser bort fra Magnus sin dårlige tid i det fjerde omspillpartiet - så bare når han hadde kniven på strupen i det siste partiet ville han virkelig noe. Da spilte han siciliansk, men med svart ble det for dramatisk å få til noen fordel mot Magnus på kommando. Slik det gikk kontrollerte Magnus inn VM-tittelen til seier.

Likevel er det et stykke opp til tidenes største sjakkspillere. Kasparov og Lasker har begge hele 6 VM-titler i beltet og totalt har Kasparov spilt åtte VM-matcher og Lasker syv! Dette var altså Magnus sin tredje. At det var på den 13 spilledagens storspillet kom var en morsom tilfeldighet. For 13 er Kasparov sitt lykketall, og for alt jeg vet så er det i ferd med å bli Magnus sitt lykketall også. Magnus slo nemlig igjennom 13 år gammel i 2004 da han ble døpt Sjakkens Mozart og han ble også stormester 13 år gammel. Nå har han fått 13 år, på hvert lår, og blitt en fullkommen sjakkspiller og da vant han like gjerne sin mest spennene VM-match noensinne.  Kasparov på twitter var likevel ikke mer enn synlig fornøyd med åpningsspillet til Magnus under VM da han gratulerte den moderne mester Magnus Carlsen med VM-tittelen sin.

 

 

Så Magnus er nå verdensmester for tredje gang og han klatrer dermed oppover på rangstigen i konge-rekka. Nå har han en selvskreven plass innen topp-5 - men ikke en åpenbar plass innen topp-3 riktig enda - spør du meg. Magnus er likevel bare 26 år gammel - og han kommer til å klarte videre - og kanskje - bare kanskje vil han bli den aller største en vakker dag. Dersom Magnus f.eks. skulle slå Fabiano Caruana i 2018 og deretter Wei Yi i 2020 - et drømmescenario - så mener jeg han allerede er på høyde med Kasparov! Da trenger Magnus en match til i 2022 for å være tidenes sjakkspiller. Det vil være utrolig stort - men det vil bli svært vanskelig selvsagt, men umulig. Uansett er det ingen tvil om at Magnus har det som kreves for å klare en slik enestående bragd i sjakkhistorien. Å slå de som er eldre enn han, å slå samme generasjon som seg selv og å vise vinterveien til generasjonen som kommer etter han, og som i bunn og grunn er mer sulten. Det er alle verdensmesteres drøm - men bare Kasparov har klart det med bravur. 

Første matchparti i omkampen ble spennende, og det ble utvilsomt Karjakin sitt beste parti. Det hele startet med en spansk åpning der de gjentok de 10 første teoritrekkene fra det 2. matchpartiet i den klassiske delen, før Karjakin raskt spilte 11.b4!? Et sterkt trekk, og etter 11. b4 Sc6 12. Sd5 Sd4 13. Sg5 Lxd5! 14. exd5 Sd7 15. Se4 f5! 16. Sd2 f4, hadde vi en kampstilling på brettet. Karjakin fortsatte å spille bra, og satte Magnus på flere prøver, men han fikk dårlig tid på slutten og fant det da nødvendig å avblåse alle vinstforsøk i en stilling Magnus uansett ville holdt til remis.

I det andre matchpartiet imponerte Magnus meg virkelig. Han tok ingen unødvendige sjanser, men klarte allikevel å spille opp en klar vinststilling som han dessverre ikke plukket fruktene av. Han hadde en rekke sjanser til å vinne i dette partiet! Først kunne Magnus vunnet partiet i angrep gjennom f.eks. 37. Ng5! hxg5 38. Qh7+ Kf8 39.Qh8+ Ng8 40. Bc5+ og hvit vinner i stor stil. Senere kunne han ha vunnet gjennom 62.Kf7!, og så sent som i trekk 73 kunne han vunnet etter 73.Le6+ Kh8 74.Lf8 med ideen Lf7 & Lxg7 matt!. Dette skjedde ikke og da endte det opp med remis for Magnus i et høydramatisk andreparti av VM-sjakken. Dermed skulle en tro at momentum lå hos Karjakin - men den gang ei.


I det tredje matchpartiet klarte nemlig Magnus det kunststykket å riste tapet av seg, og deretter å spille på topp! Vi fikk dermed omkampens beste parti! Magnus følte seg som fisken i vannet og boltret seg virkelig hele veien fra Vladivostok til Rom. Det var nok en spansk åpning der han spilte knallhardt på kongeangrep, ofret en bonde og brøt igjennom og fikk stablet dronninga og tårnet på andreraden. Karjakin var da fortapt og gikk ned i flammer. Et strålende parti fra Magnus sin hånd!

I det fjerde matchpartiet inviterte Karjakin til Najdorf-varianten i siciliansk, noe Magnus elegant unngikk ved å spille 4.f3(!) for så å sette opp en Marozcy-Bind stilling. Der fikk Karjakin lite til, og Magnus kunne presse på seier ved å leke seg med trekkgjentakelser som Karjakin selvsagt måtte unngå. Karjakin måtte jo vinne dette partiet for å få 2-2 i omkampen og dermed nye partier med lynsjakkens tenketid 5 minutter og 3 sekunders tillegg. Slikt har vi aldri sett i VM-historien, og heldigvis fikk vi ikke se det nå heller. Tidligere har Kramnik spilt hurtigsjakk mot Topalov og Anand har spilt hurtigsjakk mot Gelfand - der begge vant i omspillet - slik at også disse matchene ble på 16 partier totalt. I dette sicilianske partiet hadde Magnus lenge stålkontroll veldig lenge, men så begynte han å rote ørlite slik at Karjakin fikk lekt seg med d5-ideer, og noe senere med matt-nett ideer. At Magnus på et gitt tidspunkt bare hadde drøyt ett minutt igjen på klokken på slutten - viste at han ikke hadde full kontroll, men at det måtte regnes konkret sjakk og det gjorde vår helt til den store gullmedaljen. Det ble dermed et flott, og relativt kontrollert parti, der Magnus klarte å matte på eventyrlig vis! Den vakreste matten i VM-historien spør du meg! Vi tar en titt:

Svart er i trekket og kan ta dronningen på h6 på to måter - Karjakin valgte et tredje trekk: Oppgitt!1.Kxh6 Th8# eller 1.gxh6 Tf7# & Vakrere får man det ikke!


Denne gangen måtte altså Magnus blø for VM-tittelen sin. Med blod svette og tårer nedkjempet han den sovjetrussiske Hammer og Sigd. Det ble den norske sjakkskolen mot den russiske sjakkskolen. Norsk lekenhet mot russisk arbeidsdisiplin. Learning by doing mot empiri og pugg. Lystbetont læring mot skjematisk opplæring. Det var med andre ord mennesket Magnus Carlsen som gikk seirende ut av denne VM-duellen og takk og pris for det. For sjakk er fortsatt et spill for mennesker. Partiene ble avgjort på brettet i midtspillet eller i sluttspillene og ikke i selve åpningsspillet. Magnus er ingen maskin, han er i stor grad selvlært og en intuitiv spiller med store regnemuskler og enda større posisjonsmuskler. Der knuser han Karjakin og det ble utslagsgivende.

Magnus valgte nemlig å si nei til trening av teamet til Garry Kasparov i 2005 på den tiden Karjakin mer enn gjerne ville sagt JA. I stedet trente Magnus videre på egenhånd. Først som voksen, og profesjonell, i 2009 sa han ja til ett års trening hos tidenes sjakkspiller Kasparov. Karjakin på sin side har stort sett sagt ja til all treningen han har kunnet få opp gjennom årene. De årene han måtte trene alene - mener han at treningen i stor grad var bortkastet jamføres med det han kunne fått til med en profesjonell trener. Dette kom frem i en nylig produsert dokumentar om gutten fra Ukraina og senere Russland. Dette siste utgjorde slik jeg ser det den største forskjellen i VM-matchen. At Magnus kunne spille alle stillinger - han hadde flere strenger å spille på og han var en posisjonell kunstner i den høyeste divisjonen. Karjakin var mye tammere, han våget ikke å leke like mye med sjakken og han ble dermed mer forutsigbar. Det så vi tydeligst i det 12. matchpartiet der Magnus på genialt vis styrte matchen over i et omspill der han vant slik han ville.

Ellers har det kommet frem hos NRK at Nils Grandelius, Laurent Fressinet og Vachier-Lagrave har hjulpet Magnus som sekundanter - og de har altså vært åpnings-analytikere i tillegg til Peter Heine Nielsen. I tillegg har trolig to stykker til deltatt i Team Magnus - mitt rå-tips heller mot at Michael Adams er en av dem. Det er selvsagt spennende at regnesterke, og teoristerke, Vachier-Lagrave er med i teamet og var villig til å si ja til Magnus. Han har mange likhetstrekk med Karjakin, og har således hatt et spesialområde der han har bidratt. Jeg vil også tro han har lært mye av å være VM-sekundant selv også. Nils Grandelius har nok lært enda mer, og jeg tipper at han får seg et løft som spiller etter VM og at han vil passere 2700 i rating som den første svenske spilleren i historien. Allikevel vil han aldri nå nivået til Gideon Ståhlberg og Ulf Andersson som begge var nr. 3 i verden på sitt aller beste. Uansett virker det som om alle gode sekundanter har fått et løft i vår tidsalder spillemessig selv også - og slik sett er det litt synd at Jon Ludvig takket nei til Magnus i år. Ellers husker vi vel alle hvordan den 20 år gamle Kramnik hjalp Kasparov mot Anand under VM i år 1995 - bare for å ta rotta på han 5 år senere! Herren gir og herren tar! Blir Vachier-Lagrave VM-utfordrer i fremtiden - er Magnus med andre ord ikke nødvendigvis trygg. 

Dersom du satte pris på Sjakkfantomets VM-dekning kan du støtte bloggens liv via et lite bidrag/donasjon:

Enten via PayPal - lenke finner du i høyre ramme.

Eller via en bankoverføring til 4750.2704571 - merk med "støtte til Sjakkfantomet".

 

Her er det 3. matchpartiet av omspillet i hurtigsjakk med Sjakkfantomets kommentarer:

 

De offisielle sidene av Agon er meget bra!

Sjekk ut suverene Bergensjakk for flere lenker

Sjekk ut flott InteBaraSchack med Lars Grahn for originale spalter om VM

Chessgames.com har partiene og sitt eget forum

Chessbomb er oversiktlig og har data-analyser

Chess24 er verdensledende

Sjekk gjerne ut Tromsø Sjakklubb der du kan spille gjennom alle partiene fra omkampen

 

18 kommentarer

jon

01.12.2016 kl.15:21

Carlsen har vunnet VM, og er ikke bare den høyeste på ratingen! Gratulerer! I hurtigsjakken var det ren enveiskjøring.

Ikke sikker på om Kasparov sikter spesielt til åpningsspillet. Magnus kom jo godt ut av det der, men Karjakin på sin side fikk ikke til særlig. Mangel på forberedelser kan sikte til manglende fokus, ta for lett på oppgaven, tid som er satt av m.m. Selv liker jeg å snakke om C/K-ene, og da kan også Kramnik inkluderes;)

Om jeg har vært blodfans er jeg det ikke lenger. Én ting er å forlate pressekonferansen fordi man er ute av seg etter et tap som må svi voldsomt etter å misset scoringssjanser i tidligere parti. En annen ting er å ikke beklage når sjansen bød seg på pressekonferansen i partiet etterpå. Dessverre hadde verdensmesteren da ikke noe annet å si enn at det var sendt inn en klage på straffen.For meg er dette ikke godt nok. Han burde vært mann om å si litt mer, noe som i det minste gav en hint om at han ikke burde oppført seg slik.

For øvrig er alle gode ting tre, så jeg logger nå av som aktivist på sjakkblogger, men kommer kanskje innom og kikker når det skjer store ting i sjakken.

Til Sven,

Takk for flott blogging i mange år og ikke minst under dette mesterskapet. Sjakkfantomet skaper entusiasme og interesse for sjakken!!

Til resten,

Takk for mange gode innlegg og interessante diskusjoner!

Beste hilsen

Jon S.

Sven

01.12.2016 kl.15:32

Jon,

Takk til deg også - for fine innspill her i kommentarfeltet i mange år, for din ærlighet og for gode ord til Sjakkfantomets blogg :-)

Ellers kan du ha rett i at Kasparov ikke sikter til åpningsspillet slik jeg tolket han - usikker.

Praktiker

01.12.2016 kl.15:39

Selv om Karjakin ble helt utspilt i hurtigsjakken så er han faktisk veldig bra også der. På pressekonferanse sa Karjakin at han ikke klarte å omstille seg fra langsjakk til hurtigsjakk. Han gjorde en strategisk feil til, han klarte ikke å omstille seg fra defensivt til offensivt spill, noe som Kirillos bekreftet. Det er mye vanskeligere å forsvare seg med liten tid enn å spille aggressivt. Noe vi og så på tidsbruken hans. Magnus intuisjon kombinert med liten tid og offensivt spill gjorde susen i omspillet. Har en håp om å slå Magnus i hurtigsjakk må en nok spille mye mer offensivt. Å spille intuitivt i forsvar er nok vanskeligere enn i angrep, spesielt når vi vet at det ikke er i forsvarsspillet Magnus største styrke ligger.

FP

01.12.2016 kl.16:22

Kong Magnus gjorde det igjen, og vi bøyer oss 360 grader i hatten! Fantastisk omspill av Magnus, selv om jeg var så nervøs at jeg knapt klarte å se på.

takk til deg, Sven, for strålende blogging - siden din er blitt veldig viktig i sjakkoffentlligheten, og det er interessant å følge kommentarene og diskusjonene i kommentarfeltet.

Mye interessant som sies etter matchen - særlig Karjakins egne innrømmelser! Spasskys theory of the clear head blir jo halvveis latterliggjort av Kasparov i Predecessors-serien, og kampen mellom Magnus og Karja har her en artig sjakkhistorisk klangbunn, som du spot on påpeker ovenfor.

Nå må vi hvile nervene. Og så blir det utrolig gøy å følge med på hvem som kvalifiserer seg til neste match! Jeg holder en knapp på Caruana - Ca-Ca 2018!

Sven

01.12.2016 kl.16:31

Praktiker,

Mener også at det handlet om at Karjakin ikke hadde hurtigsjakkformen inne etter et langt avbrekk fra disiplinen. Magnus var lett og ledig fra start av - Kajakin var tung i skjæret.

FP,

La oss håpe på Caruana mot Magnus i 2018 - sjakkgudinnen Caissa vil fryde seg om verdenseneren møter verdenstoeren til kamp. Det vil også være den første kampen mellom to spillere fra vesten siden 1921 da Lasker møtte Capablanca. Hey - da snakker vi!

JonC

01.12.2016 kl.17:37

Fantastisk blogging som vanlig, Sven.

For de som ikke har sett det: Svidler/Gustafsons kommentering av varianten som ender opp i Dxh6 er verd enn titt og setter prestasjonen i perspektiv. Se fra 5:01:00 og utover https://youtu.be/3ecaDYWXoZc

Sven

01.12.2016 kl.22:59

JonC,

Takk for hyggelige ord.

Mentalt er en normalt ikke i modus til å se fremover på matt-muligheter når remis er nok, men Carlsen ble tvunget til å regne i stillingen - og det gjorde han godt!

Praktiker

01.12.2016 kl.23:21

Joda, at Magnus har spilt en del rask sjakk før VM og Karjakin ikke, hadde sikkert en del av årsaken til sistnevntes dårlige spill. Når det så gjelder klassisk sjakk så lurer jeg på om spillerne kan få en overdose med åpningsforberedelser? Selv om dette er superskarpe hjerner kan det rett og slett bli for mye noen ganger? At de glemmer er jo ikke noe nytt, men kan bestrebelsene på å huske varianter hemme spillernes kreativitet og stillingsvurderinger i ukjent farvann?

Sven

01.12.2016 kl.23:30

Vet ikke helt, men store mengder åpningsteori er ofte i konflikt med kreativitet - derom er det ingen tvil. Men lærte dette VM-et oss noe om teori - så var det at små nyheter ofte kan velte stort lass.

02.12.2016 kl.00:44

En stor takk til Sjakkfantomet for fyldige, inspirerende og spennende artikler om matchen mellom Magnus og Karjakin. Du skriver med innsikt og innlevelse! Denne bloggen er verdt å lese og støtte økonomisk!

Det var en lettelse og glede for meg og mange andre - ikke minst for hovedpersonen selv! - at Magnus trakk det lengste strået i omspillet. Fortjent at han vant 3-1. Og selv kritikere av "Magnus-stilen" bør være fornøyd med avslutningen i det siste hurtigsjakk-partiet!

Karjakin utmerket seg ved eksemplarisk oppførsel selv i skuffelsens stund. På dette punkt har Magnus mye å lære. Håper at han fremover får hjelp til å takle nederlag på en mer ansvarlig og moden måte enn den han viste etter tapet i 8. runde. Vi har sett slike tendenser tidligere også. At han ikke stilte opp på pressekonferansen etter dette partiet, var et større nederlag for ham og sjakken enn det tapte partiet. Forståelig at Jon S. reagerer på dette. Vår verdensmester hadde som påpekt muligheten til å beklage sin oppførsel senere, men gjorde det åpenbart ikke.

Apropos Kasparovs hilsen: Synes det er ufint å antyde at Magnus ikke hadde forberedt seg skikkelig til matchen. Men han har selvsagt gjort det på en annen måte enn K. selv ville gjort det.

Nå kjenner vi navnene på de fleste av Magnus sine hjelpere i sjakk-VM, men hvem har sekundert Karjakin?

Sjakkfantomet fokuserer ofte på Magnus sine sjanser for å bli tidenes største sjakkspiller, og vår helt har helt klart slike ambisjoner, men er det egentlig så viktig om han skriver seg inn i sjakkhistorien som den største til alle tider? Jeg tviler på at Magnus er verdensmester om 6-8 år selv om han har potensialet til det. Har for øvrig tenkt at Caruana med sin spillestil neppe hadde vært en vanskeligere motstander for Magnus enn Karjakin viste seg å være.

I ettertid innser jeg at det var et klokt trekk (ikke feighet) av Magnus å gå for remis i det tolvte partiet.

Og: Nå må vi hvile nervene, som FP skriver. Ønsker ikke minst Sven en god og rolig adventstid etter intens blogging de siste ukene.

Hans-Henrik Brix

02.12.2016 kl.00:47

Så kom det igjen et anonymt innlegg fra meg (HHB) - sorry!

Hans-Henrik Brix

02.12.2016 kl.08:02

Har nettopp lest "Det skjulte dramaet bak VM-seieren" på NRK (publisert i dag 2.12.) Siterer her siste del av artikkelen:

"Han erkjente imidlertid at dette er blitt hans største svakhet som sjakkspiller: at han noen ganger sliter med å takle motgang. Nivået på spillet hans faller betydelig når ting ikke går etter planen, mener han.

Carlsen har aldri brukt idrettspsykolog eller drevet med seriøst mental trening. Han har villet unngå å rote til vinneroppskriften. Nå er han litt mer i tvil.

? Jeg tror jeg må jobbe mer seriøst med det i fremtiden. Når selvtilliten ikke er der, faller ting litt fra hverandre. I fremtiden må jeg håndtere tap på en annen måte enn å bare prøve å vinne det neste partiet."

Min kommentar: Synes dette høres lovende ut, ikke minst med tanke på fremtidige, tøffe VM-matcher!

Sven

02.12.2016 kl.08:17

Hans Henrik Brix,

Takk for hyggelig ord, støtte og fine innspill under VM.

Tror de fleste av og glemte den uteblitte presse-konferansen ganske raskt. Det verste med hendelsen synes jeg var at de begynte å klage over at han fikk bot, tok advokat og brukte energi dette. Selv om boten var stor, så var den helt på sin plass og da tar man straffen og går videre tenker jeg.

hue

03.12.2016 kl.07:05

Når enden er god... Tusen takk til Sjakkfantomet for omfattende og innsiktsfulle kommentarer under matchen. VM-matchen hadde ikke vært den samme uten deg, og jeg blir aldri skuffet. Takk også til andre sjakkelskere her inne. Alltid gøy å komme til et kommentarfelt med høy standard.

Sven

03.12.2016 kl.12:01

Takk til deg også hue, for alle engasjerte innspill under VM.

Praktiker

10.12.2016 kl.03:20

For de som ikke har sett GM Tal Baron's reaksjon på Magnus avslutning i siste parti så kan denne virkelig anbefales. https://www.youtube.com/watch?v=82dETTTM4zk&feature=youtu.be&t=4h40m10s

Heliks

15.12.2016 kl.17:57

Fint innlegg! Men nå er jeg uenig med deg: Magnus er ikke verdensmester for "tredje gang" - dette er en greie som uvitende sjakkjournalister har promotert de siste årene: Magnus er FORTSATT verdensmester, og det er fortsatt første gang. For å bli det for tredje gang, må han først tape tittelen, ikke en gang, men to ganger, og vinne den tilbake like mange ganger. Da er han verdensmester for "tredje gang", i langsjakk. There can only be one.

Sven

15.12.2016 kl.18:11

Jeg er forsåvidt enig med deg. Samtidig blir det litt ord-semantikk da alle forstår betydningen slik jeg skriver det og vi jo teller antall kamper han faktisk vinner i VM. Husk at Magnus selv har det som uttalt mål at han ønsker å slå Kasparovs 6 tittelforsvar.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits