Sjakk-VM 2016: Magnus kan avgjøre VM sin vei etter genistrek


Magnus åpnet med 1.e4 og spilte på remis i det 12. matchpartiet
Foto: World Chess by AGON  |  De offisielle hjemmesidene  |  Max Avdeev

Jeg håpet på det, men jeg våget ikke helt å tro på det. At Magnus Carlsen skulle begå en taktisk genistrek i det siste partiet i VM-matchen og dermed snyte tilskuerne for all spenning. Å rett og slett drepe partiet til remis, uten engang å prøve å skade et hårstrå på Karjakins hode! Vise at han har full kontroll på det som skjer - vise nese til Karjakin - og styre matchen rett over i 4 partier med hurtigsjakk! Hvorfor skulle Magnus gjøre alt dette? Fordi han kunne det uten å ta den miste risiko. Da ender han nemlig opp i et lende som tross alt er mye bedre enn et eneste parti der alt kan skje. Magnus har nå fått et omspill der han ikke har kniven på strupen i samme grad som før, og det kler Magnus. Det kler også de matematiske sjansene han har i denne matchen, som baserer seg på hvem som er den sterkeste sjakkspilleren, og ikke hvem som har den sterkeste psyken alene.

Det er Magnus som dikterer denne VM-matchen nå, og i øyeblikket gjør han det han helst vil og det må føles godt etter å ha ligget under. Han hadde fordelen av å spille hvit i siste matchparti, og han brukte denne fordelen til å oppnå en enda større fordel. Å få hele fire partier til å avgjøre det hele på i stedet for ett! Det var altså en mesterlig avgjørelse og en mester verdig. Denne genistreken kan avgjøre hele VM-matchen spør du meg. Magnus dikterte de første partiene av VM-matchen, han har diktert det meste av åpningsspillet og han fikk opp to meget gode stillinger, med særdeles gode vinstsjanser i sluttspillene der han burde ha vunnet minst en av dem, tidlig i matchen. Når han ikke vant noen av disse, tok Karjakin over føringen. 

Karjakin var nemlig toneangivende i midten av matchen. Matchen for hans del begynte med å ta det med ro, spille seg inn i matchen og å overleve Magnus sine angrep. Han søkte å komme ovenpå psykologisk, og han søkte å vinne den store nerve-kampen på slutten av matchen. I et intervju underveis sa Karjakin at det sjakklige betød 80% i begynnelsen av matchen, mens det bare betød 20% i de aller siste partiene. Det er jeg bare delvis enig i, for Magnus vil det nemlig annerledes. Han vil at den beste sjakkspilleren skal vinne, og han vil derfor ha en avgjørelse på brettet styrt av godt spill og ikke store feil når en er preget av stundens alvor. Et slikt godt sjakkspill kan Magnus fort få i hurtigsjakk - der er han nemlig særdeles god og ofte er nervene litt på avstand når det går fort og kampens hete er dampene slik at adrenalinet tar over.

Derfor føler jeg at Karjakin sin største sjanse i denne matchen var helt på slutten av de klassiske partiene. I det velspilte og velkjente 9. matchpartiet kunne han ha naglet matchen. Nervene til Karjakin var fortsatt under kontroll, og han hadde alle mulige sjanser til å vinne dersom han fant det sterke Db3!! I stedet endte han opp med Lxf7+? som tilsynelatende også var gull - men som viste seg å bli skjebnesvangert. Det viste seg nemlig raskt at Carlsen kunne redde seg inn i et sluttspill som trolig var remis - og remis ble det. Der og da ville altså Karjakin ha naglet Carlsen til korset om han fant det rette trekket som han lenge satt og regnet på. Så nært, men akk så fjernt. Vi husker hvordan Kramnik spikret Kasparov opp og hang han ut til allmenn bestyrtelse med 2-0 i år 2000 - slike tap husker en livet ut. Mon tro om ikke Caissa plutselig grep inn under nettopp dette partiet? Ikke vet jeg, men Carlsen ble der reddet av gong-gongen for nærmere et tap kommer en ikke.

For var det ikke hun som spilte Skjebnesymfonien alt under det 5. matchpartiet? Det var i hvert fall i det partiet Carlsens sin karma endte sine dager - det var da Karjakin sluttet å være feig, og gikk for gull. Med kongevandringen Kf8-e8-d8-c8! Og med planen g5-h5-g4!, så vi et snev av genialitet fra russeren, som må ha forført både Magnus, publikum og Caissa. Mens Skjebnesymfonien runget snudde nemlig psykologien og spillet i matchen og et sted der inne klarte ikke Karjakin å fullføre verket sitt i dette partiet, men han i førersetet og fikk nye sjanser. Det endte opp med at han kom farlig nær en seier ved flere anledninger, og så presset han på i det 8. matchpartiet og der fikk Karjakin hull på byllen og sin belønning - endelig vant han! For en spiller tenkte en hel verden som er vant med at Magnus alltid trekker det lengste strået når det virkelig gjelder. Tukte Magnus Carlsen i en VM-match - hvem hadde trodd det? Men lykken varte altså ikke evig da Magnus slo tilbake. Men før dette kunne Karjakin altså avgjort på brette og fått ballen i mål i det 9. matchpartiet - da tror jeg det ville vært kjørt for vår mann. I det 10. matchpartiet så ikke russeren den tidlige remisen som Carlsen forærte han på et sølvfat med Sxf2+ osv.- og kanskje snudde det lykken til den ellers kjekke russeren.

Han var ikke så kjekk lenger i Caissa sine øyne - i hennes rike må en utnytte de sjansene en får og i det 10. matchpartiet gikk altså Karjakin ned på episk vis i et Carlsen-parti som vi vil huske herfra og helt til evigheten. Det var nemlig der og da matchen forandret karakter igjen. Det var der ogda Magnus gjenvant sitt momentum. Han gjenvant det psykologiske overtaket, og det spillemessige overtaket, og han evnet i fortsettelsen å bruke den gode energien sin klokt. Det føler jeg Karjakin ikke gjorde! Hvorfor?

Ganske enkelt fordi Karjakin burde grepet det mørkeste punktet i matchen sett fra Magnus sitt ståsted og spilt mannen og ikke bare brettet. Gir det noen menig i Karjakin sin analyse om at det sjakklige betyr 80% i begynnelsen av matchen - men bare 20% på slutten av matchen - så må han jo forholde seg til dette og bruke sine sjanser på slutten av matchen! Er ikke det åpenbart? Mye av strategien til Karjakin var jo å få dette til å bli et nerveoppgjør der tilfeldigheter spiller inn, og der hans forsvarskunnskaper og hans stoiske ro vinner frem. I matchens to siste partier skulle det dermed gjøres for Karjakin, men hva skjedde?

Først brenner Karjakin et hvitparti der han ikke våger å spille skarpt i en spansk åpning. I stedet for å spille det ubalanserte 12.Sd5xe7! går han for et strategisk parti der Magnus er i sitt ess. Dette kan da ikke være rett resept. I det 12. matchpartiet - der han vet at en seier er godt nok til å vinne hele matchen alene - så spiller han en kongebondeåpning i stedet for en mer ubalansert åpning som siciliansk som han også mestrer!? Forstå det den som kan. Dermed fikk Karjakin det som han fortjente - remis med svart. For hva oppnådde han egentlig med det? At Magnus styrket de totale sjansene sine i matchen vil jeg hevde. For mener Karjakin at nervene til Magnus var frynsete, så var det på tide å sette inn støtet også med svart og spille noe der Magnus ikke kan forsere remisen. På et tidspunkt må Karjakin søke ubalanse og regnetunge stillinger om han skal vinne denne matchen. Det er en påstand som historiens empiri har vist. Sitt livs to eneste Magnus-seire kom nettopp med de svarte brikkene og dette var altså hans livs sjanse. Den føler jeg at han ikke grep.

Dermed ble det hurtigsjakk og jeg jublet inni meg da jeg skjønte at Magnus i dag kun spilte for galleriet og at Karjakin var med på Magnus sin lek! Ja, for der en vinner - der taper den andre! I hvert fall i sjakk som er et matematisk nullsumspill. Et såkalt nullsum-spill beskriver en situasjon der summen av spillernes tap, og gevinst, til enhver tid er lik null. Så den enes død er den andres brød! Dermed kan vi slå fast at dersom det er rett at Magnus sine sjanser styrket seg, så svekket Karjakin sine sjanser seg tilsvarende! Han har utvilsomt gjort et kjemperesultat rent sjakklig under VM, men i de to siste partiene undrer jeg meg over hans overordnede strategi. Dersom min analyse holder mål burde Karjakin her å styrt mot lange partier og dermed grepet etter momentum, og det psykologiske overtaket, i matchen på en helt annen måte. Magnus må settes på praktiske prøver for at nervene skal felle han, slik det nå gikk fikk Magnus det som han ville, og da samler han seg og det meste er da på hans side.

For hadde Magnus brukt hvitfordelen sin i siste matchparti til å spille på vinst - slik mange trodde - å presse forsiktig på seier gjennom et trykk-spill - så kunne, og trolig ville, han gjort feil slik siste fase av matchen så tydelig viser. Da kunne Karjakin kanskje også ha utnyttet dette. Det ville vært en katastrofe for Magnus siden han da ikke ville hatt noen partier å rette opp skaden på. Det siste faktumet ville gjort at Magnus ville blitt enda mer nervøs, og da kunne helvete fort vært løs. I stedet har Magnus trolig hvilt, slappet av, og konsentrert seg på å få opp tempoet i spillet sitt de siste dagene - slik at han er godt rustet til et omspill. Det er en genistrek!

Den matematiske forklaringen er ganske enkelt den at Magnus ikke ville at Karjakin skulle redusere remisvinduet i siste matchparti - og dermed øke vinstvinduene slik at bare ett parti tilslutt avgjorde hele VM-matchen. I stedet vil Magnus altså at hele fire hurtigsjakkpartier skal være avgjørende slik de var det for Kramnik mot Topalov i år 2006 og for Anand mot Gelfand i år 2012. Der vet han at teorien til Karjakin vil bety mindre slik at han er friere til å spille det han ønsker. Der vil han få sjanser selv med de svarte brikkene, og at han får to server med hvit til å avgjøre det hele på. Det er gull! 

Derfor tror jeg at Magnus sin sjanse i VM-matchen nå er på over 65% - ca. 2/3 sjanse. Sannsynligheten har kraftig svekket seg fra før VM-matchen begynte - der Magnus sine sjanser var vesentlig mye høyere sett i lys av at det var hele 12 partier å gjøre det på. Men sjansene til Magnus har utvilsomt styrket seg nå på slutten av matchen, etter å ha vært nede i en kritisk bølgedal etter tapet i det 8. matchpartiet, og det er han fornøyd med. Jeg hadde likevel stor tro på Magnus da, og jeg har enda mye større tro på han nå. Det er nemlig Magnus som styrer denne matchen i øyeblikket og han ser ut til å ta de beste avgjørelsene også utenfor brettet.

Men vi skal ikke glemme at 1/3 sjanse er mye. Vi skal heller ikke glemme at Karjakin har vært ute en vinterdag før og at sjansene hans blir mye større om han tar første stikk. Likevel har også Magnus vært ute i krigen før og krig blir det. Karjakin vant nemlig World Cup finalen mot Peter Svidler etter å ha ligget under 2-0 i de ordinære partiene, og etter å ha hentet seg inn etter å ha ligget under hele tre ganger i matchen, vant han altså til slutt! Det var stort! Magnus på sin side har en historikk fra himmelen når det kommer til tiebreak-seire, og dette vet Team Magnus. Vår helt er best når det gjelder. Allikevel har ikke Magnus alltid prestert under press, og vi husker alle sisterunde partiet fra kandidatturneringen i London der nervene var til å ta og føle på, og der Magnus gikk ned mot Peter Svidler til slutt. Det gjentok seg heldigvis ikke i VM da Magnus styrte dette sistepartiet til remis i dag - noe mange var glad for. Da partiet var over hadde Magnus mer tid igjen på klokka enn da det startet - noe spesielt spør du meg!

Magnus sa selv at: "Jeg følte at i dag var ikke dagen å ta sjanser på". Det er jeg helt enig i unnsett utfall av årets VM-kamp. I ABBAs sang "The winner takes it all" heter det så lyrisk:

'The winner takes it all
 The loser standing small
 Beside the victory
 That's my destiny'

Det ligger noe der. Det er bare en vinner i en kamp som denne. Vinneren tar med seg all glansen når VM er over - slik er det bare. Det er altså ingen tvil om at Karjakin har spilt kortene sine utrolig godt ved å være solid og tålmodig så lenge som han har vært det, men før eller siden må han også våge noe! Han sier på pressekonferansene ting som: "Jeg vil bare spille sjakk" og «jeg vil ikke tenke på det før VM er over». At han ikke vil tenke på spillet rundt matchen skyldes nok at han stoler 100% på sine trenere, hjelpere og sekundanters råd.  Så noen i teamet hans gir han råd og nå blir det spennende å se hvilke råd han får for hurtigsjakken - for dette blir tøft.

Magnus har nemlig hele 76 elopoeng mer enn Karjakin i hurtigsjakk, mens han kun har 55 elopoeng mer enn Karjakin i langsjakk. Noe tyder dermed på at Magnus er mer suveren i hurtigsjakk og der får han altså nå hele 4 partier å avgjøre det hele på - det bør holde for en kar som rundspilte Hikaru Nakamura i en internettmatch i lynsjakk nylig.

Omkampen spilles først med fire hurtigsjakkpartier á 25 minutter + 10 sekunders tillegg per trekk. Står det fortsatt remis, så spilles det sett med to og to lynsjakkpartier på 5 minutter med 3 minutters tillegg. Står de to første uavgjort, blir det to nye osv. fem ganger. Skulle det etter disse 14 partiene (hurtigsjakken + lynsjakken) fortsatt stå likt (Gud forby!), så blir det Armageddon - altså 5 minutter mot 4 minutter der tilleggs tiden på 3 sekunder først begynner å gå etter 61 trekk. Det vil bli litt for spennende, så vi håper på hurtigsjakken!

Dette er utvilsomt den tøffeste matchen til Magnus i moderne tid og selv om han ikke var stolt over dagens parti - så var det altså strategisk vel begrunnet. Kanskje er det kun kandidatturneringa i London som har vært tøffere for Magnus enn dette VM-et, og da er det godt å vite at det snart er over og at det er lettere å slappe av når en spiller hurtigsjakk, der noe skjer hele tiden, enn i klassisk sjakk.

Dagens parti ble en ny spansk duell i berlinerforsvaret der Magnus repeterte et parti han tidligere har spilt mot Kramnik, men der Karjakin visste hva han skulle gjøre ut fra forberedelsene sine. Magnus kom dog med den første nyheten 15.Sa3!? - men da var stillingen alt svært remispreget. En litt stolt Karjakin sa på pressekonferansen etterpå at han fikk inn forberedelsene sine, men det var jo strengt tatt Magnus som fikk inn den forberedte remisen sin. Her hadde vi altså en typisk hauk over hauk-situasjon der i hvert fall jeg mener at Magnus tok siste stikk. Så vil hurtigsjakken avgjøre dette VM-et - vi gleder oss til onsdag da rundene starter som normalt kl. 20 norsk tid. Vær beredt!

Her er det 12. matchpartiet med Sjakkfantomets kommentarer:

 

Her er steder du kan følge med på omspillet, onsdag 30. november 2016:

Den offisielle hjemmesiden med dekning der Judit Polgar er toastmaster

Chessbomb med analyse av Stockfish

Chess 24 med analyse av Stockfish og kommentarer og analyser ved blant annet GM Svidler & GM Gustafsson

Den norske superdatamaskinen Sesse som opererer Stockfish på tunge dybder

Internet Chess Club som har en lang rekke stormestre som skal kommentere

Chess.com gjør det enkelt og gratis

NRK direktesender VM gjennom hele mesterskapet med Torstein Bae & Co

VGTV har Mads Andersen, Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer med på teamet

TV2 sin bloggdekning med GM Aryan Tari

Mobildekning med bare brett og brikker

31 kommentarer

jon

29.11.2016 kl.12:53

Karjakin har vært verdensmester i hurtigsjakk (Magnus den gang på 2. plass). Russeren er neppe dårligere i denne disiplinen enn klassisk sammenliknet med Magnus.

Sven

29.11.2016 kl.13:11

Jon,

Tredjeplassen på verdensrankingen og hans ene VM-tittel i hurtigsjakk taler om en meget sterk spiller, men luken opp til Magnus er stor - det er poenget mitt. Sist Karjakin spilte hurtigsjakk i VM gikk det virkelig dårlig, og Magnus har altså en luke på han på godt over 70 elopoeng.

Ellers tror jeg de fleste som så Magnus vs. Nakamura skjønner hva jeg snakker om - Magnus er nifs i fartsdisiplinene og det er nøkkelen bak hans mange tiebreak seire opp gjennom karrieren.

jon

29.11.2016 kl.13:53

Luken i klassisk var enda større (før VM-matchen startet).

Derimot er det en fordel å avgjøre på fire hurtigsjakkparti enn ett i klassisk. Dét er nok poenget for Magnus (i tillegg til å ha mer energi og overskudd).

Sven

29.11.2016 kl.14:03

Luken var omtrent identisk, men det er vel grunn til å tro at Karjakin har tatt steg i langsjakkdelen?

Energi, overskudd og få tapet på lengst mulig avstand er ingredienser. Men først og fremst handler det om å får flere partier, og om å kunne presse i de to første hurtigsjakkpartiene vel vitende om at taper en - så har en sjansen til å slå tilbake. Det er en viktig psykologisk ventil.

jakke

29.11.2016 kl.14:49

Synes det er fullt forståelig med en rask remis. Men vi må ikke glemme at Karjakin blir en uhyre hard nøtt også i omspillet, og selvfølgelig kan Sergej vinne. Som mange andre tenkte jeg Carlsen som en 80-20 favoritt før VM, så hatten av til Simen Agdestein som vel var en av få som så hvor jevnt det skulle bli.

Sven

29.11.2016 kl.15:00

Simen har vel alltid sagt at det blir jevnt når det kommer til Magnus og VM-kamper?

Når det er sagt så ble dette mye jevnere enn ekspertene tippet på forhånd. Allikevel er det noe i meg som sier at forhåndsanalysen var ganske god. Spiller Magnus 10 slike matcher mot Karjakin tror jeg fortsatt han vil vinne 8 av 10 i snitt. Så god er Magnus.

Ellers er jeg helt enig i at Karjakin er, og blir, en hard nøtt. Dette blir fryktelig spennende og kun en ting er sikkert. Vi får en verdig mester uansett hva som skjer for det var hard kamp omtrent hele veien i langsjakken.

jakke

29.11.2016 kl.15:17

Det kan nok stemme. Simen har dog snakket om at Anand er typen som kan knekke, og snakket opp Karjakins psyke og forsvarspill, før matchen.

Skulle de spilt ni matcher til, etter hverandre, er jeg enig. Men om de tok tidsmaskin tilbake ni ganger, er jeg ikke like sikker. En verdig mester får vi, og ser ut som Magnus er akkurat der han skal være. Blir likevel ulidelige greier.

Sven

29.11.2016 kl.15:42

Den jeg føler traff spikeren på hodet i sine forhåndsomtaler i år var Gregory Serper hos chess.com. Han traff på både at det ble meget jevnt og på Karjakin sin matchstrategi. I tillegg hadde han meget gode begrunnelser. Sterkt!

jakke

29.11.2016 kl.15:53

Akkurat. Ja, jeg er jo fan av Agdestein da. Ser jeg får mye på vg-tv begynner jeg å snakke som Simen, tygg på den dere.

Sven

29.11.2016 kl.16:02

Simen er en stor kapasitet som har betydd uendelig mye for norsk sjakk - ingen tvil om det.

Yngve

29.11.2016 kl.17:17

Hei!

Helt enig i det du skriver. Selv om Karjakin også er blant verdens beste når det blir mindre betenkningstid, så minker ikke sjansene til Carlsen. Og så blir det jo ekstra sjakksendinger for oss ;) Slik som matchen er lagt opp så var det opplagt etter åpningen at Carlsen ikke ville ta noen sjanser og heller satse på hurtigsjakk og evt. lynsjakk. Og akkurat det diskuterte vi på pauserommet under jobb i dag. Er ikke tanken å kåre en verdensmester i klassisk sjakk? Altså med lang betenkningstid? Nå må kampen avgjøres med hurtigsjakk og evt. lynsjakk. Får vi en klassisk VM-mester da? Bare lufter spørsmålet her. Det er jo egne VM i både hurtigsjakk og lynsjakk som Carlsen for øvrig har vunnet. Hadde vært interessant å høre andre sine meninger om dette. Jeg heller litt mot at jeg kunne tenkt meg at det blir avgjort med klassisk sjakk. Er selvsagt klar over at det blir utfordringer med tanke på hvordan det skal avgjøres hvis det står likt etter 12 kamper. Man kan jo ikke spille flere kamper hver dag, og det er vanskelig for arrangøren og media når de ikke kan planlegge et bestemt antall kamper. Men synes det er et interessant spørsmål likevel.

Trond Munkejord

29.11.2016 kl.17:39

Du trekker fram at Magnus har "større luke" i hurtigsjakk, men du må ikke glemme at i langsjakk VAR luka over 80 før kampen...

Erlend Sæteren

29.11.2016 kl.18:39

Hei, og tusen takk for fin blogg, som alltid. Denne Magnusbloggen passet fint inn i debatt på min facebookside, og jeg har linket den inn der. Håper det er greit. Mvh Erlend Sæteren

Leif Øgaard

29.11.2016 kl.18:51

Fint du holder koken Sven, 100% sjakklige innhold!

Nå kan det jo være litt annerledes først å ha spilt en match på 12 partier og så gå over til hurtigsjakk, fremfor direkte å starte med hurtigsjakk.

Hvem takler en slik overgang best?

Det har få spennende partier så langt, men må si at åpningene har vært et trist kapittel.

Synes Carlsen-stilen nå godt kunne fått et lite avbrekk med en ny verdensmester.

Karjakin med sitt åpningsvalg har jo heller ikke direkte sprudlet, med tror det er sunt for sjakken med forandring.

Men han får vel i så fall får en kort tid på tronen?!

Ole Morten Persen

29.11.2016 kl.21:11

Jeg tror nesten ikke hva jeg leser. Sjakkfantomet, som i alle år har kjempet et slag for kampsjakken, hyller Magnus for antipartiet på mandag? For å si det kort, jeg kjøper ikke NOEN av argumentene. Det finnes nok av åpninger der sort har mer eller mindre null sjanse til å spille på vinst, men som gir hvit varige fordeler om sort skulle bli ambisiøs. Katalansk er et slikt eksempel. Magnus sitt valg formelig skriker psykologisk svakhet. Hvorfor i h.... skulle Magnus være redd for å spille et skikkelig parti med hvit mot Karjakin når pendelen ENDELIG hadde begynt å svinge hans vei? For å få omspill mot en som vant 5 omspill på veien til kandidatturneringen? Det er en så defensiv tankegang at jeg nesten ikke har ord. Og dette støtter du? Fordi det KANSKJE kan være en genistrek? Ufattelig tafatt, og ikke en verdensmester verdig, spør du meg. Magnus sitt valg vitner jo ikke om en som strutter av selvtillit, og det er nesten komisk å tro at han i så fall vil ha noe større selvtillit i omspillet. Jeg kan bare forestille meg hva en Kasparov eller en Fischer ville sagt om dette. Men noen hyllest hadde de aldri i verden kommet med. Dette var feigt, rett og slett. Og mest av alt skuffende. Ja, nå får vi underholdning på onsdag også, men det kunne vi fått om Magnus hadde gjort et forsøk på å vinne også.

Evig Optimist

29.11.2016 kl.21:15

Er ikke tanken å kåre en verdensmester i klassisk sjakk? Altså med lang betenkningstid?

Vel, min mening er at fotball-VM skal kåre det beste fotball-laget over 90 minutter. Men stadig vekk blir det avgjort av hvem som er best på straffer uten at alt for mange klager. Ingen stort problem mener altså jeg.

Hans-Henrik Brix

29.11.2016 kl.21:30

Jeg har lest og tygget litt på Sjakkfantomets artikkel om Magnus sin genistrek i det tolvte partiet. Undrer meg over at det er mulig å vinkle saken slik selv om det kan være sant at Magnus sine sjanser for å vinne VM etter omspill er gode.

Om jeg ikke akkurat vil kalle Magnus sin strategi for feig, slik Simen Agdestein gjorde, så er og blir det antiklimaks når den regjerende verdensmester spiller et avgjørende parti uten virkelig å ville vinne selv om han har fordelen av å "serve" først. Å kalle dette en genistrek, er etter mitt skjønn å ta alt for hardt i.

Jeg har ikke studert partiene til Ødegaard og kjenner ikke stilen hans, men jeg er uenig med ham og andre i at åpningene og mange av partiene i matchen har vært kjedelige. Kan ikke skjønne at "Carlsen-stilen" skulle være et problem for sjakkelskere. Magnus har mange strenger å spille på, og selv uten direkte kongeangrep og store komplikasjoner kan et parti være spennende.

hue

29.11.2016 kl.22:03

Se her livner det til! Jeg var ganske skuffet over Carlsen i går, og tenkte da at en verdensmester skal kåres i klassisk spill. Og disiplinen er vitterlig under press når alle ønsker seg raskere, mer publikumsvennlig sjakk. Men Sjakkfantomets syn på saken ga også meg noe å tygge på, som Brix her. Og jeg er enig med Sjakkfantomet her. Så lenge arrangøren har lagt opp til dette løpet (alternativet hadde vært å legge til fire runder ved hver stranding på uavgjort, noe som ville vært den råeste måten å gjøre det på) så handler Carlsen riktig. Han skal beholde verdensmester-tittelen etter en vanskelig match, hvor formen har vært så som så, det har butta, han var på felgen og slo tilbake.

Her gis ingen premie for annenplass.Carlsen er en pragmatiker ("kunst må man lete etter andre steder", som han sa) og ser på sjakk som idrett og vitenskap. Fra et idrettsperspektiv tok han en prima beslutning, og selv om jeg skulle ønske at han hadde feid Karjakin av brettet i stilen til Fischer eller Tal, så er det for mye forlangt. Her skal VM vinnes. Og å legge alle egg i en kurv er ikke lurt, når alternativet gir bedre sjanser. Carlsen er rå i hurtig, og han liker det. Han slipper å sitte å file i timesvis, og blodet vil begynne å flyte ganske fort.

Hadde han vært i storform og kjent seg på topp, ville han spilt. Men hvorfor friste skjebnen for knapper og glansbilder? Her er det en god beslutning som er tatt, gitt helhetsbildet. Taper Carlsen, vil denne beslutningen forfølge ham. Vinner han, tar jeg av meg hatten for verdensmesteren. Skal denne typen taktikkeri ikke bli en del av VM i sjakk, må de opp i antall partier. Carlsen spiller kortene han har fått utdelt, og det på beste vis.

Sven

29.11.2016 kl.22:53

Yngve,

Kanskje hadde en god idé vært å ha tie-breaket først som en slags aperitif og tiebreak-deler, så hadde spillerne visst hva de hadde å forholde seg til i langsjakken. Da ville en spiller alltid jage en seier i langsjakkdelen, siden han visste at han taper ved uavgjort.

Trond,

Klar over det, men føler at Karjakin har tatt sted i langsjakk, mens han trolig ikke har tatt tilsvarende sted i hurtigsjakk som han har spilt veldig lite de siste årene, men som Magnus har spilt mye.

Leif Øgaard,

Synes matchen tok seg kraftig opp etter de tre første partiene og at den da har vært spennende!

Ole Morten Persen,

Godt å høre andre synspunkter enn sine egne, og helt greit å se at vi er meget uenige i denne saken. Å styrke sin sjanser kan aldri være galt - heller ikke i et VM. Det som gikk tapt mandag i form av dårlig PR for sjakken, vinner vi tilbake med renter på onsdag!

Evig Optimist,

Enig selv om parallellen er litt søkt kanskje. Uansett må poenglikhet avgjøres på en eller annen måte på et eller annet sted, og hurtigsjakk har mye til felles med vanlig sjakk.

Hans-Henrik,

Det var utvilsomt et anti-klimaks rent sjakklig - men matchstrategisk mener jeg altså det var en genistrek :-)

hue,

Lenge leve pragmatismen. Det kåres som kjent ikke noen moralsk verdensmester i sjakk og selv om Fischer og Kasparov ikke ville fulgt i Magnus sine fotspor - så er dette hans måte å gjøre det på. Sportsmannen vil vinne for enhver pris og mens Fischer og Kasparov ville vinne på brettet der og da, vil Magnus først øke sjansene sine. En pragmatisk kar - men ikke en bulldog som Bobby og Garry.

Knut

29.11.2016 kl.22:55

Sjakkfantomet har som alltid rett. Dette var ei taktisk god vurdering i matchstragegien - genistrek er å overdrive. Til det er den for lett å sjå for einkvar. Å få spele 4 parti om VM-trofeet, i staden for eitt er openbart mindre risikofylt for den som statistisk er den beste.

Ole Morten Persen

30.11.2016 kl.01:46

Jeg syns bare ikke det er så opplagt at å spille 50% av partiene med sort styrker sjansene kontra det å spille 1 parti med hvit. Husk at som hvit så gjelder det som regel at en unøyaktighet og sort har utlignet, men for sort, så kan en unøyaktighet være nok til å tape partiet. Den situasjonen, der Karjakin ville vært stilt overfor maksimalt psykologisk press i så måte, lot altså Magnus gå fra seg. Jeg mener at det kan argumenteres for at det er opplagt at hvit til og med har større enn normale gevinstsjanser i en sånn situasjon enn normalt. Og sannsynligheten for å vinne 1 parti er faktisk lik sannsynligheten for å vinne over 4 partier dersom man mener at ikke andre faktorer endrer seg underveis. Og den eneste faktoren som garantert endrer seg fra parti til parti i omspillet er nettopp fargen. Statistikk viser klart at hvit scorer bedre enn sort. Så derfor er påstanden at Magnus sine sjanser øker over 4 partier rett og slett feil. Da må man faktisk påstå at Magnus har STØRRE sjanse til å vinne med sort enn med hvit.

Jeg ser heller ikke hvordan man kan konkludere med at Karjakin har blitt bedre i klassisk sjakk og samtidig konkludere med at han ikke har gjort det i hurtigsjakk. Og særlig når man hevder at hurtigsjakk slik det spilles i VM er ganske likt klassisk sjakk i nivå. Dersom han har tatt steg ved å bedre sin stillingsforståelse, så tar han jo selvsagt det med seg i hurtigsjakken også.

Og hvorfor MÅ Karjakin endre strategien sin i omspillet? Hvis teamets vurdering er at hans sjanser er best når han forholder seg rolig, så kan han like gjerne fortsette med det. Magnus må jo i nøyaktig samme grad begynne å ta sjanser i så fall, så det argumentet mener jeg bortfaller.

I debatten om hurtigsjakk er en grei måte å avgjøre matchen på, så syns jeg det rent personlig. Det er tross alt fortsatt sjakk. Det er ikke et nytt spill, de må bare spille det litt fortere. Og man kårer faktisk ikke verdensmesteren i klassisk sjakk, man kårer verdensmesteren i SJAKK. Da kan man da vitterlig argumentere for at en verdensmester skal beherske alle tidskontroller. Sammenligningen med straffekonk i fotball treffer ikke helt, fordi en straffekonk er en konkurranse i kun 2 spesifikke ferdigheter innen fotball, og det fjerner det mest vesentlige i spillet, nemlig at det er et lagspill. Det er også feil å si at alle godtar det, fordi dette debatteres det rundt ved hvert mesterskap. Men stort sett alle er enig i at det vanskelig lar seg gjøre å endre dette i praksis, da omkamper ville kreve for store logistiske utfordringer.

@Knut. Selv Sjakkfantomet har ikke alltid rett. Det tror jeg til og med han selv vil erkjenne. Under noen forutsetninger kan jeg gå med på at det kan være en god strategi, som f.eks hvis Magnus følte seg dårlig. Men all den tid det ikke ble sagt noe om dette, så er jeg bare ikke enig i det. For meg virker det som at alt Magnus gjør skal geniforklares. Det er jeg ingen tilhenger av. Kritisk tenkning derimot...

Sven

30.11.2016 kl.07:58

Knut,

Svært mange har kritisert Magnus for avgjørelsen og folk som Dirk Jan Ten Geuzendam har nesten gått enda lenger - derfor føler jeg det er på sin plass med en pedagogisk overskrift...

Ole Morten,

Føler du undervurderer viktige faktorer i analysen din. Husk at åpningsteori betyr mindre i hurtigsjakk. Husk at fordelen av å ha hvit og av å ha svart betyr mindre i hurtigsjakk. Husk også at en feil som hvit ville bety at Karjakin kunne presset mot det å bli verdensmester i langsjakkdelen - nå har Magnus et sikkerhetsbelte i de tre første partiene i omspillet.

Siden det i hurtigsjakken er litt andre faktorer som betyr noe kan Magnus trolig spille med slipsknuten mer ledig og variere åpningene mer. Dette vil være til hans fordel og han kan trolig få større vinstsjanser med svart og dermed enda flere scoringssjanser. Å sikre dette mener jeg altså var viktig.

Når det kommer til Karjakin og hurtigsjakk - så blir en ikke særlig mye bedre på den en ikke trener på og Karjakin har ikke trent på hurtigsjakk på et helt år. Magnus har hatt masse trening foran både Brussel-, Paris- og chess.com- turneringene. Du mener at det automatisk overføres spillestyrke mellom langsjakk og hurtigsjakk - det er ikke åpenbart for meg all den tid Karjakin sin spillestyrke er ekstremt regnebasert. Du får nemlig ikke tid til å spille så regnetunge stillinger i hurtigsjakk som i langsjakk.

Det siste poenget mitt får vi se i VM i hurtigsjakk i jula. Jeg tror ikke Karjakin vil havne i topp 3 i det VM-et - mens jeg tror Magnus vil kjempe om gullet i både hurtigsjakk og lynsjakk.

Gunnar Berg Hanssen

30.11.2016 kl.09:19

Hei og takk til alle for godt lesestoff her :-) Og takk til deg Sven for den beste omtalen som finnes av årets VM. Dagen i dag blir fryktelig spennende og mer enn det. Alt kan skje antar eg, og tipper at Magnus er godt forberedt - sjakklig og psykisk! Måtte det holde for vår mann! Dette må være blant de største idrettsøyeblikkene i Norge opp gjennom alle tider, og kanskje den største.

Sven

30.11.2016 kl.09:44

Hei Gunnar,

Takk for hyggelige ord - de varmer :-)

Jeg husker da jeg var våken til langt på natt for å se Vebjørn Rodal vinne OL-gull under sommer-OL i 1996. Det gullet hadde en bismak da danske Wilson Kipketer, som var klart best på 800 meter i verden på den tiden, ikke stilt opp. Allikevel var det et av tidenes norske sportsøyeblikk for meg. Aller størst er nok seieren over Brasil i Fotball - men dagens Magnus-match går trolig inn på en topp-3 plassering om det blir gull. Gleder meg som et barn allerede!

Ole Morten Persen

30.11.2016 kl.18:05

Sven, alle de faktorene du nevner spiller selvsagt en rolle, men faktum er at alle disse allerede gjenspeiles i hurtigsjakkratingen. Hvis vi tar utgangspunkt i ratingen FØR matchen, så er forskjellen ubetydelig i klassisk sjakk og hurtigsjakk mellom Magnus og Karjakin. Når du så sier at Magnus har større matematisk sjanse over 4 partier kontra 1 parti, så er det rett og slett en alvorlig feil. 4 partier vil redusere variansen, men det endrer IKKE på selve vinnersannsynligheten. Dette er jo veldig godt kjent for f.eks pokerspillere som velger å kjøre en flop, turn og river 2 ganger kontra 1 i cashgames. AA mot AK vil fortsatt ha 92% sjanse til å vinne uansett hvor mange ganger man kjører hele bordet. Det samme gjelder selvsagt for sjakkpartier, en forventet score ut i fra rating (i %) er jo totalt uavhengig av hvor mange partier som spilles. Redusert varians her vil i praksis bety at du sjeldnere vinner eller taper 100% av partiene (slik du gjør når det spilles 1 parti), men at forholdet mellom tapte og vunnede matcher i sum blir det samme som antall vunnede og tapte enkeltpartier. Du kan gjerne kjøre simuleringer på dette og komme tilbake med resultatet.

Når det kommer til det å trene på hurtigsjakk, så er jeg heller ikke helt enig. Det er ikke sånn at når du trener sjakk, f.eks ved å studere sluttspill eller åpninger, eller ved å jobbe med taktikkoppgaver, så får du kun belønning for dette i EN av disiplinene. Det er jo rett og slett helt absurd å påstå. Og hvordan vet du egentlig hva Karjakin har trent på? I beste fall gjetter du, og jeg gjetter på at du tar grundig feil. F.eks vil de spille endel hurtigsjakk som sparring foran turneringer. Magnus har jo nevnt dette ved flere anledninger. Det er ingen grunn til å tro at ikke Karjakin også gjør dette regelmessig gjennom året.

I tillegg hevder du at Karjakin må søke regnetunge stillinger, men nå har han jo nettopp bevist at han kan holde Magnus til 6-6 ved å nettopp UNNGÅ regnetunge stillinger! Så hvorfor MÅ han søke den type stillinger nå? Basert på den klassiske delen av matchen er det faktisk ikke noen logisk grunn til å trekke den slutningen.

Jeg vil også da stille følgende spørsmål: Dersom det står 1.5-1.5 etter 3 partier, mener du da at Magnus skal spille på remis med hvit i det fjerde partiet fordi det slik du argumenterer er lettere å vinne en lynsjakkmatch over 2 partier i stedet for å vinne 1 parti med hvit?

Du sier også at fargen spiller mindre rolle i hurtigsjakk. Men gjør den egentlig det i forhold til vinnersjanse? Jeg mistenker at det er remisandelen som går ned, men at hvit fortsatt scorer bedre enn sort, men jeg sitter ikke på noen databaser som kan bekrefte dette. Men dette er uansett sånne ting du bør sjekke før du slenger det ut som en bastant påstand. For alt jeg vet kan det hende hvit scorer bedre i hurtigsjakk enn i klassisk sjakk.

Praktiker

30.11.2016 kl.18:10

Kanskje Magnus rett og slett bare har lyst til å forsvare tittelen på fødselsdagen sin? Ifølge Chessgames så har Carlsen i de hurtigere disiplinene vunne 14, tapt 7 og 6 uavgjorte mot Karjakin.Altså bedre score enn i klassisk sjakk. Dette er vel så viktig som ratingforskjellene i klassisk vs hurtigere sjakk.

Praktiker

30.11.2016 kl.18:13

Kanskje Magnus rett og slett bare har lyst til å forsvare tittelen på fødselsdagen sin? Ifølge Chessgames så har Carlsen i de hurtigere disiplinene vunne 14, tapt 7 og 6 uavgjorte mot Karjakin.Altså bedre score enn i klassisk sjakk. Dette er vel så viktig som ratingforskjellene i klassisk vs hurtigere sjakk.

Sven

30.11.2016 kl.19:19

Ole Morten,

Jeg er ikke enig med deg her. Har bare tid til å utdype noen få punkter.

- Karjakin sin manglende hurtigsjakkspilling det siste året gjenspeiles ikke på hans rating på annen måte enn at han er passiv....

- Magnus sin store styrke i tiebreaks gjenspeiles ikke på hurtigsjakkratingen.

- Det psykologiske ved å kunne slå tilbake etter et eventuelt tap tidlig i hurtigsjakken er viktig og reflekteres ikke av hverken det ene eller det andre.

- Jeg vet at store lyn- og hurtigsjakk-databaser er på ca. 51-52 for hvit mens langsjakk er på 55-56% for hvit - det er også logisk at der en gjør mer feil, der betyr fargefordelingen mindre. Det er riktig at jeg her burde sjekket dette ut for toppspillerne - men har ikke tilgjengelig en database selv og fant ingen online for dette.

PS: Dersom det står 1.5-1.5 bør Magnus spille ut hvitpartiet sitt :-)

Praktiker,

Enig praktiker - innbyrdes score er viktig - men dette med bursdagen har nok ikke den store relevansen ;-)

Åsmund

30.11.2016 kl.19:35

Genistrek er vel å gå langt. Fischer ville aldri gjort noe slikt om situasjonen hadde vært den samme i Reykjavik og det skulle blitt avgjort på hurtigsjakk! Det er selvfølgelig flott for oss seere at det avgjøres slikt, men rent sjakklig vil jeg vil si at det er feigt å ikke forsøke å vinne det siste avgjørende partiet med hvite brikker.

Jeg er ellers ikke enig i det Magnus sier om at sjakk ikke er kunst på pressekonfreansen. Jeg mener sjakk både er sport, vitenskap og sport. "Skal du se etter kunst må du gå andre steder" sa Carlsen. Han mente sjakk var vitenskap og sport. Vel en del kjedelige partier som ender remis etter 20 teoritrekk er kanskje ikke det mest estetiske, men når jeg for eksempel spiller igjennom en del av Tal sine flotteste partier så tenker jeg da på kunst og skjønnhet. La oss få håpe vi får se noen kunstverk på brettet i kveld og at det blir Magnus Carlsen som skaper dem!

hue

30.11.2016 kl.23:34

Jaaaa!

Nå har han hamret løs på Karjakin i timesvis, og Karjakin forsvarer og forsvarer, men ingenting offensivt får han til! Og der kom en stolpe! Fy f..n så deilig!

jakke

01.12.2016 kl.00:47

Fantastisk spill i hurtigsjakken. Hurra!

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits