Sjakk-VM 2016: Åndeløs spenning før avslutningspartiet


Magnus spilte hjem en uhyre viktig hvitseier i matchens mest dramatiske parti så langt!
Foto: World Chess by AGON  |  De offisielle hjemmesidene  |  Max Avdeev

Så kom vi til det 11. matchpartiet som ble et aldri så lite antiklimaks etter de tre siste rundenes thrillere! Men presset øker på spillerne og får vi en avgjørelse i det siste ordinære partiet av VM - så får vi også en virkelig verdig verdensmester! Der vil stamina og nerver spille en viktig rolle - men også sjakken på brettet vil som alltid spille en hovedrolle. Det er nemlig ikke bare presset som skaper nerver, det er sjakken også. Dårlige stillinger, kongeangrep og press-spill gir motstanderen noe å tenke på og da kjenner en presset betydelig sterkere på kroppen enn når en står godt og har momentum med seg.

Derfor er det en stor fordel at Magnus har hvit, og at det trolig er han som vil starte med å presse i dette kjempeviktige partiet. Magnus kan der spille trygt og rolig i forvisning om at han også er best i omspillet. Det viktigste er uansett å ikke tape for Magnus på mandag, det vil blir skjebnesvangert og kan ikke repareres! Samtidig mør Magnus ha minst en hånd på vinner-rattet, da en ikke vinner en VM-tittel i sjakk uten å satse noe. Det vil også være viktig å beholde den gode flyten og det gode humøret som Magnus har i øyeblikket. Slikt kalles på idrettsspråket for å være i flytsonen og det handler om å tenke positivt slik at en også våger noe underveis. Lykken står som kjent den kjekke bi, og i sjakk er du kjekk om du fører partiene.

Problemet med Karjakin sitt spill i dag var at han skapte svært lite med hvit, og av måneskinn gror det ingenting! Han spilte igjen kongebonden frem, slik han har gjort det i 5 av 6 oppgjør så langt. Kun i det 7. matchpartiet fikk vi 1.d4 og fra Karjakin, og da viste Magnus at han var situasjonen moden - og så gikk Karjakin altså tilbake til sitt favoritt-trekk som er 1. e4. Magnus svarte i dagens parti med nok et Morphy-forsvar i spansk, som vi på norsk ofte kalles a6-spansk, noe som er mer beskrivende for hva åpningen rommer. Akkurat som i det andre matchpartiet spilte Karjakin d3-varianten i sitt 6. trekk, og etter det moderne 8.a3!? var begge parter ute på en kjent vei fra det andre matchpartiet. I fortsettelsen varierte Magnus nok en gang først - da han spilte Peter Svidler sin spesialitet i denne stillingen, nemlig 9.Le6.

På pressekonferansen kom det frem at ingen av spillerne hadde sett Svidlers kjente åpnings videoer på dette trekket - noe som ikke overrasket meg siden alt her i livet tar tid. Spillerne velger i stedet å studere det Svidler spiller på sin egen maskin. Derfor fulgte de lenge Ivanchuk vs. Svidler fra 2013, først da Karjakin valgte 14.f4!? var vi på et ukjent territorium for spillerne, men teorien stopper ikke riktig der selv om Karjakins trekk ikke er ransaket seriøst enda i praktisk spill. Allikevel har jeg ett parti i min database selv med Karjakins trekk f4!?. Magnus besvarte dette med nyheten 14...c5! - med ideen c4! og motspill på dronningfløya. Dette var en sterk idé og som Magnus hadde helt sikkert sett på lignende motangrep i samme strukturer hjemme på labben, så om det ikke var en ren forberedelse - så var det ikke langt unna. I fortsettelsen spilte Karjakin litt slapt med trekk som f5!? og h3!?, og da klinket Magnus til med 18...c3! og det særdeles flotte 19...d5! og da ble det vei i vellinga! Et flankeangrep skal møtes med et motstøt i sentrum - som revet ut av læreboka med andre ord. Dette trekket er et bondeoffer, og derfor ingen selvfølge! Poenget sees i varianten 20. fxe6 Dxe6 21. Dxe6+ Txe6 22. exd5 Te2! og svart blir aktiv i sluttspillet og holder lett remis - vakkert. Det finnes mange andre varianter også, og svart må vurdere om han skal slå, om han skal gå, eller om han skal stå med bøndene sine slik Atle Grønn så vakkert formulerte det hos VGTV. Svart tok rett og slett over initiativet foran øynene på hvit på dette tidspunktet - flott spill av Magnus med andre ord. Karjakin tok deretter en meget moden beslutning, som alltid i denne matchen, og spilte det sterke 20.Lg5! som betød at han avbrøt alle egne vinstforsøk og isteden begynte å forsvare seg med nebb og klør.

Svart hadde på dette tidspunktet et ubehagelig initiativ som han red videre mot et mulig overtak. Det overtaket fikk han tilsynelatende da bonden skred frem til e3, og senere helt til e2! i trekk 26. Dermed måtte Karjakin holde tunga rett i munnen nok en gang. Det forunderlige er at han gjør akkurat det gang på gang, og med det sterke 29.Dc6! fant han den ideelle balansegangen mellom passivitet (det å stå og passe på e-bonden) og aktivitet (det å spille mot svarts kongestilling) - lekkert spilt av Karjakin med andre ord,. Dermed så Magnus ingen måte å komme videre på, da Karjakin også fant 31.c4!, og det hele ebbet raskt ut i remis ved evigsjakk, eller en trekkgjentakelse, om du vil. Flott svartspill av Magnus i et parti der han aldri var truet, der han aldri trengte å ta noen sjanser og der han spilte mye god sjakk (tenk c3!, d5! og e3!). Vi gleder oss nå til fortsettelsen og det særdeles spennende 24. matchpartiet som spilles mandag den 28. november.

Nå drar det seg altså virkelig til med finaleparti, og et eventuelt omspill i hurtigsjakk, over fire partier på onsdag. At Magnus var lettet, og at han hadde fått en mental utløsning av å vinne, og dermed utligne matchen på torsdag, var i dag åpenbart for alle på pressekonferansen. Han gjentok og gjentok sitt mantra som i bunn og grunn var at han nå følte seg bra og at han så fremover til fortsettelsen med forventning. Magnus har altså igjen klokkertro på seier, og det har jeg også! Det vitner godt for fortsettelsen, og det faktum at han tross alt har hatt de fleste scoringssjansene, som det likevel ikke har blitt noe av i matchen, sier meg at Magnus har vært den som har kommet nærmest seier så langt. Han vil bli vanvittig vanskelig å stå imot nå på slutten. Magnus er nemlig ofte som en lavine som skrider ned fjellsiden når han først får los på en turneringsseier og vi husker hvor mange ganger han har vunnet ulike omspill siden første gang han fikk opp dette - mot Alexander Onischuk i Biel 2007!

Men før vi tar seieren på forskudd, må vi innse at Magnus må ha kontroll på nervene om dette skal gå bra. Skulle Magnus først tape et parti i en omkamp mot Karjakin, så kommer fort de vonde følelsene tilbake og da er det ikke mye tid der til å omstille seg. Ellers tror jeg det var like greit at tapet til Magnus mot Karjakin kom først, i stedet for sist, når han først skulle tape et parti i VM! Dermed er det Magnus som nå sitter på de gode endorfinene - disse biokjemiske signalstoffene som får oss til å føle velbehag og som gir oss tro på suksess. Magnus har tydeligvis vært velsignet med slikt den siste tiden, og derfor var det så viktig at seieren kom på en slik måte at han på slutten av turneringen er den som er ovenpå. Kanskje er han nå også godt jordet og da har han den miksen han trenger for å vinne VM.

For Magnus har smakt på nederlaget! Han har faktisk fordøyet nederlaget, han har prøvd å skyve nederlaget fra seg, og han har sett for seg et scenario der han tapte VM-tittelen uten å vinne et eneste parti slik Kasparov gjorde det i sin tid mot Vladimir Kramnik i London i år 2000! Slik gjør vondt, slik det gjorde det for Kasparov da han var 37 år gammel. Skulle det bli utfallet av matchen også vil det gjøre enda vondere for Magnus enn det gjorde for en mett Kasparov da Magnus bare er 26 år gammel - noe han fyller på onsdag! Magnus vet nå at han kan serve hjem VM-gullet på matchens aller siste dag om alt går hans vei. Han vet at om det ikke går, så får han ved remis en ny sjanse til å spille hjem VM-tittelen i et dramatisk omspill med hurtigsjakk, og eventuelt lynsjakk dersom det må til. Dette vil i så fall bli på selveste bursdagen til gullgutten.

Hva vil være mer legendarisk enn akkurat det? Spiller hjem VM-gullet på november den 30! Ellers føler Magnus at han har et klart momentum i matchen, noe som kom frem på pressekonferanse, og det med rette. Han har den psykologiske føringen etter at han utlignet og etter at han har spilt best i de siste partiene. Han har altså hatt den spillemessige føringen så langt, og mer kan en ikke be om. Nå gjelder det å ta imot Caissa sin utstrakte hånd og innse at det er viktig å presse, men at det er minst like viktig å ikke over-presse stillingene! Caissa liker ikke spekulative trekk som c5? i det 8. matchpartiet, og en gylden regel er å finne den riktige balansen mellom angrep og forsvar og den balansen er Magnus god på. I så fall kan Karjakin bare sitt der stille i båten sin, eller skal vi si i kajakken sin, og la Magnus føre partiene. Sjakkhistorien har nemlig vist at den som intet våger, intet vinner og det aksiomet håper vi står seg.

Jeg gleder meg nå uhemmet til matchens siste klassiske parti, og dermed dens store klimaks! Det kommer på mandag og da har Magnus som nevnt de hvite brikkene. Dersom Magnus skulle få en åpningsfordel, slik vi håper på, blir dette fort en højdare i norsk sjakkhistorie! Skal vi håpe på et parti for evigheten slik det 9. partiet i Chennai med Magnus som svart ble det? Du husker det partiet der angrep og motangrep gikk hånd i hånd og der Magnus til slutt gikk seirende ut etter en feilberegning fra Anand som førte til at Magnus fikk ny dronning på b1? Eller som det nervepirrende 11. partiet fra Sochi der Anand spilte så briljant med 23...b5!, men der han få trekk senere punkterte med trekket 27...Tb4?. Det ble det siste partiet i Sochi da Magnus kontret, og vant i stor stil på en vakker måte.

Jeg både håper og tror vi får en slik avslutning i New York! Jeg har sagt til flere av vennene mine - tidlig i matchen - at jeg tror på en 2-1 seier for Magnus i avgjorte partier der Karjakin først tar ledelsen i matchen. Karjakins ledelse kom dog sent, og Magnus må drepe sistepartiet om jeg skal få rett i akkurat den spådommen. Hva håper jeg så på? Vel innerst inne håper jeg som sjakkelsker selvsagt på at det blir remis på mandag! Egentlig er det ikke lov å si slikt høyt når en er norsk, ei heller lov å tenke all den tid en har et lukrativt veddemål på Magnus-seier i VM - men hva er vel tøffere enn at vi får et omspill på Magnus sin egen bursdag? Et omspill i hurtigsjakk der Magnus selv tar hjem hele kaka og deler med oss! Hans venner og fans som har fulgt han i tykt og tynt siden tidenes morgen - jeg tenker på blo'fansen her hjemme - altså på deg og meg! Vi støtter han selvsagt også videre under VM i hurtigsjakk og i lynsjakk som i år arrangeres i jula, og et omspill under VM i New York ville vært en perfekt forberedelse til et nytt VM i fartsdisiplinene både for fjernsynspublikumet, som får se hvor moro slikt er, og for oss som vet dette godt fra før av. Første stopp på veien videre i VM - og mot det som kan bli nok en norsk VM-tittel - er altså mandag kveld kl. 20.00. Vær beredt!

Her er det 11. matchpartiet med Sjakkfantomets egne kommentarer:

 

 

Her er steder du kan følge med på 12. matchparti, mandag 28. november 2016:

Den offisielle hjemmesiden med dekning der Judit Polgar er toastmaster

Chessbomb med analyse av Stockfish

Chess 24 med analyse av Stockfish og kommentarer og analyser ved blant annet GM Svidler & GM Gustafsen

Den norske superdatamaskinen Sesse som opererer Stockfish på tunge dybder

Internet Chess Club som har en lang rekke stormestre som skal kommentere

Chess.com gjør det enkelt og gratis

NRK direktesender VM gjennom hele mesterskapet med Torstein Bae & Co

VGTV har Mads Andersen, Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer med på teamet

TV2 sin bloggdekning med GM Aryan Tari

Mobildekning med bare brett og brikker

19 kommentarer

Hans-Henrik Brix

27.11.2016 kl.08:32

Takk til Sven for strålende dekning av VM-matchen mellom Magnus C. og Karjakin! Håper at Magnus kan vinne det siste partiet i morgen - eller omspillet onsdag! Selv om Karjakin er meget sterk, føles det litt misvisende om han skulle bli ny verdensmester i sjakk.Likevel er det en sannhet i det Sven skriver: "Men presset øker på spillerne og får vi en avgjørelse i det siste ordinære partiet av VM - så får vi også en virkelig verdig verdensmester!" Spiller Magnus sine kort riktig, tror jeg ikke han taper det siste ordinære partiet i matchen, men jeg er heller ikke overbevist om at han vinner det. Det blir uansett utrolig spennende!

Sven

27.11.2016 kl.09:17

Hans-Henrik,

Hyggelig å se at du er med oss her i kommentarfeltet da jeg vet at du har fulgt med på Magnus lenge her hos Sjakkfantomet. Ja, skulle Karjakin klare å vinne i det 12. partiet, så må vi ikke glemme matchforløpet og alt det gode spillet hans - det er lett i kampens hete. Derfor skrev jeg den setningen slik at alle og enhver kan tygge litt på det. Karjakin har rett og slett spilt en stor VM-match!

Men misforstå meg rett. Selvsagt heier jeg på Magnus. Det er min mann som jeg blogger om. Men ingen trekker gull-loddet hver uke og under dette VM-et har ikke Magnus vært i 100% form, mens Karjakin har vært usedvanlig sharp i deler av matchen. Derfor er det spennende og derfor kan mye enda skje.

Arve

27.11.2016 kl.11:50

1.e4-e5 2.Sf3.. Og der forsvant Sergeys siste sjanse til å løsne sikkerhetsselen med 2.f4 - men det var vel i overkant mye å håpe på...

Sven

27.11.2016 kl.12:08

Arve,

Som jeg skrev i spalten min dengang så var det en metafor for skarpt spill og jeg trodde han ville unngå spansk en gang for alle, og spille skarpe d4-systemer eller variere kongebondeåpninger med skotsk og italiensk. Der tok jeg kraftig feil! Total-bom faktisk!

Gni det gjerne inn, men les først min forhåndsomtale i etterpåklokskapens lys, så tror jeg du vil se at jeg også treffer mer presist på andre punkter. Det overraskende ved Karjakin sin strategi om å spille svært solid med svart, og å nøye seg med å presse forsiktig med hvit hvis han kan er at Magnus normalt er meget godt fornøyd mot spillere som spiller slik mot han. Unntaket som bekrefter regelen har vært Anish Giri som jo er mye mer posisjonell enn det Karjakin er. Der var litt av grunnen til spalten "Pass deg for kongegambiten!" - jeg trodde simpelthen at Karjakins beste odds lå i å spille mer som Caruana enn som Giri. Der tok jeg altså kraftig feil og jeg så virkelig ikke at Karjakin var så sterk i forsvar som han har vist seg å være under VM.

Åsmund

27.11.2016 kl.12:27

Jeg må bare slutte meg til andre kommentarer om strålende dekning av vmmatchen fra sjakkfantomet. Det er to ting jeg særlig undrer meg over nå:

1. Hvorfor spiller Karjakin stillinger som Magnus liker så mye? Hvorfor kompliserer han ikke spillet mer? Hvis Magnus er overlegen de fleste andre i posisjonelle stillinger, så ligger vel Karjakins største sjanse i å skape mer skarpere spill gjennom åpningsvalg og ved å "grise" til stillingene slik at de blir skarpere.

2. Jeg synes Karjakin virket litt vel fornøyd med remis nå i siste kamp. Jeg forstår ikke hvorfor Karjakin kan se ut til å ønske seg "ekstraomganger", når han jo vet hvor sterk Magnus er både i hurtigsjakk og lynsjakk.

Sven

27.11.2016 kl.12:38

Jeg undrer meg over det samme som deg i punkt en Åsmund. Jeg tror årsaken er følgende: I følge den russiske sjakkskolen søker en sannheter i det som har vært - altså i empirien. I oppgjørene mellom Magnus og Karjakin før VM, ca. 30 partier, kom Karjakin sine scoringssjanser på kontringer etter at han spilte meget solid mens tapene i bunn og grunn kom når han ville for mye. Ut fra dette har de dratt konklusjonen at beste matchstrategi er å spille meget solid og da setter han opp rolige spanske åpninger og andre ting jeg alltid har tenkt at Magnus trives godt i.

Jeg legger merke til at Caruana, som har en god score mot Magnus, også undret seg over Karjakin sin matchstrategi med hvit, tidligere i matchen og Ponomariov sier det samme - så vi er ikke alene. Karjakin har jo gjentatte ganger på pressekonferansene imponert oss over hvor sterk han er i variantregning - så hvorfor ikke spille mer regnetunge stillinger!?

På det andre punktet tror jeg grunnen er at Karjakin mener det er større sjanse for han i hurtigsjakk da tilfeldighetene er større der - og siden han ser seg selv som klar underdog - så vil han gjerne ha litt mer tilfeldigheter inn i regnestykket som kan viske ut styrkeforholdet dem i mellom.

Åsmund

27.11.2016 kl.16:04

Takk for gode svar!

Håper egentlig på en avgjørelse i morgen nå for Magnus, og et flott vinstparti Selv om Carlsen er bedre på papiret enn Karjakin i både hurtigsjakk og lynsjakk, så er det jo mer tilfeldigheter som du selv sier når tiden blir redusert. Spennende blir det uansett ...

Bjørn R

27.11.2016 kl.16:15

Dersom partiene hadde vært mer kompliserte og strategiske tror jeg Magnus ville ha vunnet allerede. Karjakins strategi er kanskje overraskende (og kjedelig) men man kan jo si den har fungert. Vinner Karjakin i morgen er han verdensmester. Spiller han remis har han en sjans i lyn eller hurtig som er litt bingopreget. Som underdog så er dette kanskje mer enn han kunne håpet på i starten av matchen.

Ellers hadde jeg vel håpet på at når man først skulle spilt rolige spansksystemer så kunne man forsøkt De2-Td1-c3-d4 ideer som kanskje er litt mer dynamiske, men jeg regner med at de har en grunn til å spille som de gjør :)

Arve

27.11.2016 kl.16:54

Sven

Kommentaren min var ikke sarkastisk! Jeg forsto faktisk at "Kongegambiten" var en metafor. Men tenk hvilken triumf det ville vært for Sergey om han FAKTISK hadde overlevd en kongegambit mot Magnus! I TV-sendingene har han jo fått så mye tyn for "feig og defensiv spillestil" at det er ille å høre på noen ganger. Men at han er en stor sportsmann kan de ikke ta fra ham. Om hun VG-reporteren hadde grepet tak i Magnus etter tapet hans og og smilende stilt spørsmålet "Are you dissapointed now?" ja så er jeg redd den mikrofonen ville fått følge av et par tenner på vei ned halsen hennes. Sergey derimot svarte høflig (riktignok en smule ironisk) og presterte t.o.m et tilsynelatende uanstrengt smil.

Men også jeg håper og tror at Magnus vinner. Og til slutt: Takk for en fantastisk VM-dekning!

Sjakkfantomet

27.11.2016 kl.20:55

Åsmund,

Jeg mener forresten at det er mer tilfeldigheter i et enkelt langparti enn i 4 hurtigsjakkpartier og der tror jeg empirien også er klar om en går påstanden etter i sømmene. Ta matchen mot Nakamura - det var ikke mange partiene sterke Naka vant mot Magnus i deres chess.com-match for å si det slik. Så kanskje er det beste tross alt at avgjørelsen faller i hurtigsjakken!?

Bjørn R,

Jeg tenker at dess mer komplisert dess mer taktisk ladet og regnetung blir stillingen, det er noe annet enn en strategisk dyp stilling. I slike regnetunge stillinger har Karjakin vært enorm god et helt liv og jeg er ikke sikker på at Magnus i den formen han har vært i VM ville regnet Karjakin ut. Men svaret på det får vi aldri.

Ellers er jeg spent på hva Karjakin har lært av VM. Kommer han tilbake som en ny og bedre spiller?

Arve,

Hyggelig at du har likt VM-dekningen her hos Sjakkfantomet, Arve - håper mange med deg har kost seg.

Åsmund H

27.11.2016 kl.22:18

Takk for en fantastisk innholdsrik sjakkblogg. Du holder ut med stor innsats bak. Er vel på tide med en liten donasjon igjen snart nå..

Ellers gleder vi oss virkelig til 12. matchparti i morgen og eventuelt omspill etterpå ved remis.

Sven

28.11.2016 kl.00:43

Åsmund H,

Takker for hyggelige ord. Jeg gledegruer meg til det 12. matchpartiet - kan komme til å bli i overkant spennende føles det som. Vil også være stort om det blir hurtigsjakk og slagsmål på bare nevene er teori ikke betyr like mye - tror faktisk Magnus sine sjanser er styrket der.

Jan SjakkNissen Berglund

28.11.2016 kl.00:55

Jeg lyver iallefall om jeg sier at jeg ønsker at siste parti spilles mandag klokka 20:00.

Jeg håper virkelig selv å få mer VM-sjakk, mer VM-dekning i alle landets medier, mer av Sjakkfantomets suverene dekning, og ikke minst ennå en NRK-sending som "frelser" nordmenn til å elske sjakk! Tenk hvor alt er snudd på hodet på noen få år!

Sjakk er blitt populært!

Sven

28.11.2016 kl.01:51

Ja, vi håper på mer sjakk og vi håper at Magnus feier Karjakin av brettet på en overbevisende måte på onsdag. Men så har jo Karjakin vært så veldig god da, så vi får se.

hue

28.11.2016 kl.20:31

Hva er det som skjer? Dette får meg til å stille spørsmål om hvor sikker Carlsen er. Her utsetter man 'The moment of truth' til omspill, og det kan straffe seg. Det vitner ikke om særlig til selvtillit.

Andreas

28.11.2016 kl.20:38

Dette var tidenes antiklimaks..

28.11.2016 kl.20:55

Ja, da blir det omspill etter en skuffende kort remis i kveld. Trodde Magnus var i kamphumør. Han burde i det minste prøvd å presse Karjakin i et så viktig parti. Med seier i dag kunne han sikret seg en ny VM-tittel og samtidig tjent noen tiltrengte ratingpoeng.

Hans-Henrik Brix

28.11.2016 kl.21:00

Forrige innlegg skulle ikke vært anonymt. Beklager!

Hans-Henrik

jakke

28.11.2016 kl.21:23

Bare å glede seg. Huttetu så spennende det blir på onsdag.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits