Sjakk-VM 2016: Magnus utlignet til 5-5 når to partier gjenstår!


Magnus spilte hjem en uhyre viktig hvitseier i matchens mest dramatiske parti så langt!
Foto: World Chess by AGON  |  De offisielle hjemmesidene  |  Max Avdeev

Sagaen om verdensherredømme i sjakk fortsatte med Magnus-seier! Det var ikke et pent parti, det var ikke et kunstnerisk parti og det var heller ikke noe velspilt parti, alt sett under ett, men det var en himla hard fight der vi fikk se Magnus ta av silkehanskene og gyve løs på Karjakin med bare nevene. Magnus vant til slutt, etter å ha presset Karjakin lenge i et meget vanskelig sluttspill for russerne - ja, Magnus vant endelig! Jeg kan ikke huske at Magnus har spilt 9 partier på rad uten å vinne i en og samme turnering - siden hans debut i Wijk aan Zee i 2007 da han var 16 år gammel! (PS: En av mine fine lesere kan opplyse at Magnus også startet med 9 remiser i Wijk aan Zee 2009 - der Karjakin vant turneringen! Et dårlig omen der med andre ord.) Uansett har den lange remis-rekken frustrert Magnus, og derfor ble han så lettet i dag som vi aldri før har sett Magnus! Det må i så fall være etter sisterunden av kandidatturneringen i London i 2013 da Magnus knep seieren en hårsbredd foran Kramnik etter en høydramatisk sisterunde og kvalifiserte seg til VM-match for første gang!

For en spiller, for en mester for en kampglød! I dag ville virkelig Magnus vinne for enhver pris og i sluttspillet serverte han oss vin fra den beste årgangen de har i New York. Vi snakker om klasse-vin eller klassesjakk om du vil. At alvoret nå har seget inn over begge spillerne var åpenbart for alle og enhver i dag. Det var til å ta og føle på. Begge to var rett og slett litt i ubalanse da partiet startet og Magnus tok stadig etter brikker for å droppe tilbake i stolen, og nøle for så å gjøre trekket sitt, etter at åpningen var forlatt. Han tillot til og med to relativt enkle remiskombinasjoner fra Karjakin som utfordreren utrolig nok misset å få med seg. Slikt skjer i store byer, og VM-matchen spilles ikke bare i en stor by, den spilles med en stor innsats på bordet, og dermed har spillerne en temperatur som vi vanlig dødelige bare kan drømme om å ha i våre verste mareritt. De er begge i ei kattepine emosjonelt.


Her ser du med litt godvilje Caruana som blir intervjuet av Judit Polgar under 8. matchparti
Foto: Eksklusivt for Sjakkfantomet av Jussi Pedersen

Selv hare jeg spilt High Stakes en rekke ganger, om et par hundre tusen på en og samme dag, og følt lykkerusen, men også presset som man da utsettes for. Så jeg vet ørlite om dette selv om jeg allikevel er så langt unna det å ha spilt om millioner og verdensherredømme i sjakk og samtidig sitte i et glassbur med hele verdens argusøyne rettet mot en. Det kan nok ingen av oss identifisere seg med - bare Magnus av norske sjakkspillere kjenner den følelsen. Allikevel vet jeg altså litt om dette å kjenne seg presset, å ha kniven på strupen og måtte prestere i time etter time.

Da slutter det til slutt å handle om å være en ren sjakk-kamp - det går over til å bli en mental kamp som handler om så uendelig mye mer! Det er viljestyrke mot viljestyrke, nerver mot nerver, psyke mot psyke og mann mot mann! Alt handler om å være The last man standing. Det er rått! Det som gjør dette VM så spennende er nettopp dette intense psykologiske racet som ville fått Lasker til å juble og vitenskapsmannen Botvinnik til å gremmes. Lå vår mann syltynt an før dagens parti i VM-matchen totalt sett - så har ting virkelig rettet seg opp nå. Uansett lå ikke Magnus tynnere an, enn at Sjakkfantomet la inn et aldri så lite bet på Magnus til 2.8 i odds. Ikke for mye, men slik at det svir. Noe mer enn 2.8 tror jeg nemlig ikke man får på Magnus hverken før eller siden i matchen, og går Magnus ned med flagget til topps, så går jeg gjerne med han ned i kjelleren.

Ja, for taper Magnus denne VM-matchen så går han virkelig ned med flagget til topps, men slike tanker skyver vi fra oss akkurat nå. Det handler nemlig kun om å vinne nå, fokuset er 100% på oppgavene og intet annet. Magnus er tilbake i ingenmannsland, og selv om det er en vond plass å være, så er det så uendelig mye bedre å være der, enn å være i utfordrerposisjon og ligge med halve hodet under vann, med kun 2 partier igjen! Det er ille - tro meg. Kasparov har nemlig skrevet flere hyllemetere om akkurat det. Før sisterundepartiet mot Karpov i 1987 skal han ha spilt kortspillet whist med sin manager til langt på natt, for så å flytte fokus og komme i en mer avslappet posisjon før leggetid. Det viktige var å få sove litt før det avgjørende 24. matchpartiet og der gi Karpov nok rep til å henge seg selv. Kasparov fikk sove til slutt, og han feide Karpov av brettet med en rolig vals som er et av de vakreste partiene i manns minne spør du meg. Drama og estetikk hånd i hånd! Ja, for Kasparov som var kjent for å ta skjea i egen hånd - han likte å kaste kjøkkenvasken på motstanderen og så spilte han altså 1.c4! Deretter filte han Karpov ned rent posisjonelt. Den tidligere verdensmesteren Karpov ble altså slått med egne grep! Han som var Kasparovs læremester i posisjonsspill. Caissa og ironiens kraft ville ha det til at etter alle partiene de to hadde spilt mot hverandre under de ulike VM-matchene, så kunne Kasparov vende Karpovs våpen mot han selv! Ironien var komplett og Kasparov lykkerus var fullkommen - dette er en av sjakkens største solskinnshistorier og et av VM-historiens største dramaer.


Det er satt opp plakater som viser hvor en skal gå - men Thanksgiving ga lavere seertall
Foto: Eksklusivt for Sjakkfantomet av Jussi Pedersen

Nå er altså Magnus i ingenmannsland igjen - det er uavgjort i matchen og den er ganske så åpen vil mange hevde. Jeg har som du alt forstår klokkertro på Magnus, men når det kommer til rasjonelle grunner - så har jeg ikke flere gode grunner til å satse aksjene mine på Magnus enn de dere til har. Men jeg tror fortsatt at dette bør gå Magnus sin vei og i sin tro skal man være sterk! Likevel har Karjakin storspilt så langt i matchen og utvilsomt rystet mesteren til grunnvollene. Han har 5-5 etter 10 partier, og han virker mindre sliten - og spesielt mindre emosjonelt påvirket av resultatene, som jo ofte svinger i en match, enn det Magnus er. På den annen side har Magnus nå et momentum i denne matchen. Han er sterk i hurtigsjakk, og han har hvit i det siste parti der spillerne trolig er på sitt aller mest sårbare. Da kan det nemlig bety en klar forskjell å være hvit i det 12. partiet - siden hvit har litt større albuerom hva feil angår, og litt større sjanse til å få opp en press-stilling slik Magnus har klart i mange av partiene så langt - og som han fikk til slutt i dag igjen.

Det er altså et meget sterkt resultat av Karjakin å ha scoren 5-5 på 10 partier, men allikevel vil han føle på smerten av det å tape i natt og på fridagen. Han er definitivt ikke knekt enda, hverken psykologisk eller resultatmessig, men han er nok mer skuffet enn det han vil innrømme over å ha oversett så mye som det han gjorde i dag, og etter et kjempeparti i både det 8. og det 9. matchpartiet. Uansett er nok både Magnus og Karjakin nå fulle av forventning, og litt redd for hva fortsettelsen vil bringe. Karjakin har smakt på det søte kløe, men nå kom den sure svie og den kan forplante seg i systemet hans slik remisrekken forplantet en pest i systemet til Magnus. For Magnus var det nok derfor en følelsesmessig utblåsning å få den første seieren. Så deilig, og samtidig nesten litt utrolig at den kom akkurat nå, på bestilling! Utrolig mye mer som står på spill i denne VM-matchen for Magnus, enn for Karjakin. Magnus har bygget opp sitt image som verdens beste sjakkspiller og står nå i fare for å miste sin dominerende posisjon i verdenssjakken. Skulle han tape VM-kampen, så vil det si at det kanskje bare er 15 poeng foran Caruana på verdensrankingen - og uten en solid ledelse der og uten en VM-tittel vil selvtilliten få seg en knekk om Magnus er bygget av de samme komponentene som oss andre.  Selvtillit tar nemlig et liv å bygge opp, men bare en dag å bryte ned. Det samme gjelder respekten hos sine kolleger. Sånn er livet. Den enes død er den andres brød og alt ved neste korsvei ønsker Caruana også å få et ord med i spillet.

Dagens seier betød derfor utrolig mye for Magnus som utvilsomt fikk en psykologisk boost der han kan legge fra seg en remisrekke fra helvete og smile til verden igjen. Der han kan glemme alle de tapte presseavtalene og prate med folk og fe igjen. For ikke å snakke om fansen! Han kan sette et stort Donald-plaster på såret sitt fra det 8.matchpartiet, og si at gjort er gjort & spilt er spilt. Men kan han håndtere demonene som har rir han om natten? Det undrer jeg meg på etter dagens parti! For selvsagt har Magnus utrolig mye hjerneaktivitet akkurat nå. Han tenker som en foss på alt som har skjedd, og hvordan kan skal planlegge fortsettelsen. Magnus har allerede spilt det 12. matchpartiet i drømmene sine flere ganger vil jeg tro, og tapt det en rekke ganger! Tro meg - sånn er det å kjempe mot demoner - og vi vet fra filmen «Magnus» at Magnus har sine demoner å slite med - slik de fleste verdensmestrene i sjakk har hatt det etter at de steg i gradene og fikk mere å miste. Men Magnus har ridd av den første stormen nå. Vinden har roet seg fra øst, og selv om det vil blåse opp igjen på lørdag så er det motvind i seilene til Karjakin også. For første gang i matchen var han virkelig preget i dag og det faktum at Magnus nå har vunnet er parti, som utvilsomt var et av de viktigste i hans karriere til nå, vil føre til at Karjakin også får sitt å tenke på. Det er noe å tenke på for oss som støtter Magnus. De er to stykker ute i jungelen - og vi får nå The Rumble in the Jungle - en hard fight på bare nevnene! At Magnus fikk en seier før fridagen gjør godt for både sinn, og for sjansene hans til å beholder VM-tittelen, så nå har alt snudd til det bedre.


Brooklyn Bridge knipset fra selve spillelokalet på nedre Manhattan - i Brooklyn vokste Bobby Fischer opp!
Foto: Eksklusivt for Sjakkfantomet av Jussi Pedersen

Dagens parti startet med 1. e4 fra Magnus - hans åpningsplan i VM er å variere førsteserven, og å overraske Karjakin mest mulig. Karjakin overrasket derimot ingen da han spilte berlinerforsvaret og Magnus på sin side dro partiet ut av de mest oppgåtte stiene med det sjeldne 6.Lg5!?. Karjakin viste en hel verden hvorfor ingen spiller dette trekket lenger ved flott spill, og da han spilte 9...Sh5! og fikk byttet sortfelts-løpere har Magnus kun en mikroskopisk fordel igjen. Stillingen er altså for lik å regne i praktisk spill, og den som spiller best vil da vinne frem. Det var tilsynelatende Magnus som gjorde det da han i trekk 17 planten dronningen sin på e2, ved å vri den rundt på feltet, og dermed markere at dette var et godt trekk slik bare Magnus kan markere slikt. Kasparov ville i stedet tatt av seg Rolexen, og sett motstanderen dypt inn i øynene som tegn på dominans - slikt er altså en kjent sak blant sjakkspillere. En venn av meg får knekk i albuen i alle fordelaktige sluttspill, mens en av våre kjente stormestre lar bena tromme når han trives med det han ser. Andre tar av eller på seg jakka, mens Magnus altså har sitt ritual ved å vri brikkene litt ekstra og sette de midt på feltet. Det gjorde altså Magnus ved trekk 17.

Men så spilte ikke Magnus det beste i fortsettelsen, og han bukket faktisk talt bort all fordel da han med 19.Lxe6? ga Karjakin en hellig mulighet til å ta en ren og klar trekkgjentakelse! Det var kanskje der og da at VM-matchens mest dramatiske øyeblikk utspant seg. Ville Karjakin se muligheten eller ei? Nei, han så den ikke! Og da Magnus ga han en ny mulighet til remis i neste trekk, så han det heller ikke den! Utrolig! Dermed kunne Magnus avverge faren - og spille opp en godstilling som han satt og filte på lenge og vel på. Ren tortur fra den spanske inkvisisjonen. At Karjakin på 3 trekk til sammen i midtspillet, brukte drøyt 40 minutter, gjorde ikke saken bedre for han. Dette vitnet både om nerver og om at Magnus nå spilte meget sterkt. Så sterkt som vi kjenner Magnus spille i sine gode sluttspill. Eminent med andre ord! Karjakin ble presset fra skanse til skanse, men da han klarte i tidsnøden før trekk 40 og spilte veldig, veldig godt frem til trekk 44 så trodde jeg sterkt på remis ved en festning! Magnus kunne nemlig ikke gjøre store fremskritt eller vinne ved konvensjonelle midler lenger. Allikevel var stillingen til Karjakin meget vanskelig i praktisk spill, og om han med nerver i kroppen kunne holde remis - eller om det hele gikk mot et tap var et åpent spørsmål.

Men Karjakin feilet - ikke en gang, men to! Han var på god vei til å sette opp en ny festning, da han spilte 44...Kc7? som strengt tatt er en blemme da svart setter kongen i den uheldige c-linja der den vil få store problemer ved beste spill. Dessverre brukte Magnus nøyaktig 5 sekunder på å lire av seg det naturlige 45.Sc5?, i stedet for å utforske alternativene i stillingen. Ser du et godt trekk - let etter et bedre lærte psykologiens mester oss. Han som i 1910 spilte en match mot Schlecher der han måtte vinne sisterundepartiet for å beholde sin VM-tittel. Jeg snakker selvsagt om Emanuel Lasker som var verdensmester i hele 27 år! Dermed spilte Magnus bort en klar vinststilling som åpenbarte seg for hans føtter. Ja, for ved å holde spørsmålet åpent hvor springeren skal - og ved å ta c-linja med 45.Tc1! - så kunne Magnus faktisk brutt magien til Karjakin. Den består som kjent i å sette opp uinntakelige fort eller festninger som du vil. Og slike festninger har ikke vært en fest for Magnus så langt i VM! Men dette spilte altså ikke vår helt og da fikk Karjakin opp det som var teoretisk sett etter all sannsynlighet var et fort, men der Magnus allikevel kunne presse og presse, og der de praktiske sjansene kun var hos hvit.

Magnus presset og presset helt etter læreboka og han varierte presset og begynte å lavere som mester Nimzowitsch ville sagt det. Det betyr at han prøvde litt på dronningfløya, litt på kongefløya og pendlet truslene sine frem og tilbake med brudd på begge fløyer! Magnus innså til slutt at han måtte satse på g4-bruddet og han forberedte dette, men akkurat da han sto parat til å spille g4, som han tenkte å spille på for eksempel Sf5 i trekk 56 - så spilte Karjakin en blemme med 56...Thh7?? Den kom i grevens tid da det ga Magnus det mye sterkere bruddet b5! Servert på en sølvfat med avsenderlapp Caissa. Ja, det føltes nesten som at Caissa på overtid i partiet grep inn og blåste i fløyta - ingen flere fort Karjakin! Og fortet ble brutt ned med b5! som altså var fullstendig vinnende. Men for mange som ikke satt med en computer, var det enda ikke 100% klart hvordan Magnus skulle vinne det hele i praktisk spill for variantene var ikke enkle selv om maskinene nå gikk amok! Den kritiske varianten med 68...Kc7! 69.Txd4 Tb5 70.e6! Txa5 71.e7 Te5 72.Td5! er lekent og vakker, men dette poenget måtte faktisk Karjakin vise Magnus på pressekonferansen etterpå! Magnus nok ville funnet dette om de kom så langt, men han ikke var sikker på hva som skjedde så sent som i trekk 68 på pressekonferansen. Han var rett og slett veldig sliten, fortsatt usikker på sluttresultatet og det er oppsiktsvekkende av en så begavet spiller som Magnus ikke så denne varianten - men det er forståelig sett ut fra den totale konteksten. Dette har vært en berg og dalbane i emosjoner og det er enda godt at VM snart er over. I stedet valgte Karjakin en annen variant der han gikk ned uten kamp. Puh! Fantastisk for de norske sjansene i VM, og kanskje det mest spennende VM-partiet så langt - selv om det ikke var like velspilt som Karjakins seier i det 8. matchpartiet.

Alt i en var det en altså en kjempesmell som Karjakin gikk på i dag da sjansene til remis var mange, og han var tydelig preget av dette etter pressekonferansen. Heldigvis for han er det fridag på fredag, før det smeller løs igjen fra loft til kjeller i et nytt høydramatisk parti på lørdag. Magnus sa at denne seieren endrer alt under VM! Vi får tro han på det og håpe at det også endrer på sluttresultatet. Lørdag vil spillerne uansett være kjempenervøse, men de vil også være gira på å yte sitt beste. Så får vi se hva det vil si i en presset situasjon. Lørdag kl.20.00 norsk tid fortsetter "Sagaen om verdensherredømmet i sjakk". Vær beredt!

 

Her er det 9. matchpartiet kommentert av Yours Truely Sjakkfantomet: Klikk her

Send meg videre til Tromsø Sjakklubb for Sjakkfantomets omfattende partianalyser


Her er steder du kan følge med på 11. matchparti, lørdag 26. november 2016:

Den offisielle hjemmesiden med dekning der Judit Polgar er toastmaster

Chessbomb med analyse av Stockfish

Chess 24 med analyse av Stockfish og kommentarer og analyser ved blant annet GM Svidler & GM Gustafsen

Den norske superdatamaskinen Sesse som opererer Stockfish på tunge dybder

Internet Chess Club som har en lang rekke stormestre som skal kommentere

Chess.com gjør det enkelt og gratis

NRK direktesender VM gjennom hele mesterskapet med Torstein Bae & Co

VGTV har Mads Andersen, Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer med på teamet

TV2 sin bloggdekning med GM Aryan Tari

Mobildekning med bare brett og brikker

15 kommentarer

Evig Optimist

25.11.2016 kl.10:00

"Jeg kan ikke huske at Magnus har spilt 9 partier på rad uten å vinne i en og samme turnering"

Det ser ut til å ha skjedd: http://mattogpatt.no/forum/index.php?/topic/3-magnus-sine-partier/

Wijk aan zee 2009: Magnus startet med 9 remiser (og da vant Karjakin turneringen! - er det et dårlig omen?)

Tron

25.11.2016 kl.11:16

Ut fra partiene jeg har sett (og jeg har sett alle!), ser det ut som om Karjakin ikke forsøker på noe som helst. Hans eneste fokus er å spille trekk som ikke taper direkte. Tapet til MC i åttende runde var et resultat av at Magnus overpresset (uten grunn) i en lik stilling.

Pussig nok ser det ut som om jeg er den eneste som mener dette. Når jeg er den eneste som mener noe, er jeg som regel på bærtur. Kommentar?

Arve

25.11.2016 kl.11:37

"Puh" ja. Når sover du egentlig Sjakkfantomet?? :-)

Sven

25.11.2016 kl.13:16

Evig Optimist,

Fyda, det er et dårlig omen. Trengte ikke å høre det...

Tron,

Han forsøker da virkelig å vinne, men på dette nivået krever det en god stilling for å spille offensivt og Magnus har vært den som har vunnet de fleste åpningsduellene. Men:

I det 4. matchpartiet får Karjakin inn i et slags motangrep med aktivt forsvarsspill av ypperste klasse med trekk som 28.f4! (blokade) og 37.h4!? fulgt av 38.Sh3! som er en strålende idé som i praksis holdt partiet.

I det 5. matchpartiet spiller han den fantastiske manøeren Kf8-e8-d8-c8! for å spille på angrepsideen g5! med ideen h5 og g4! og angrep. Han ofrer sågar bonde med d4! og gir Magnus et helvetes liv som vår mann såvidt overlevde.

I 8. matchparti ofret han nesten alle kongefløybøndene(!) for å vinne, og han stormet frem med a-bonden og til slutt kronet han verket med det feberaktige h5!! som er eventyrlig! Bedre spill får du ikke! Kanskje er du litt blendet av Torstein Bae du også? Dessverre ser han Magnus sin sjanser mye bedre enn han ser Karjakin sine sjanser. Torstein er meget dyktig, men han er også svært partisk føler jeg.

Også i det 6. matchpartiet spilte Karjakin på angrep og han innrømmet på pressekonferansen at han etter Sg5!? kunne ha tapt da han ikke hadde sett det viktige Te5! på dette tidspunktet -

Karjakin har altså tatt sjanser og jeg mener vi har hatt mange severdige partier.

I det 9. partiet spilte Karjakin så et kjempesterkt angrepsparti! Magnus sa han ikke hadde kompensasjon for bonden alt etter 26 trekk - og det var kun ved et nødskrik at Magnus reddet seg i sluttspillet. Et nødskrik!

Så jeg ser nok ikke matchen med de samme brillene som deg, Karjakin er urettmessig kalt en forsvarsminister - og at han kun har spilt feig sjakk faller på sin egen urimelighet. Karjakin har grepet sjansene han er gitt en rekke ganger og har spilt mye god sjakk så langt. It takes two to tango.

Arve,

Vi skal ikkje sova bort VM-natta, ho er for ljos til det.

Til dere alle - analysen hos TSK er nå omformatert slik at alt fungerer ordentlig!

jakke

25.11.2016 kl.14:47

Herlig! Og hvilken bloggdekning a gett.

Perfekt sluttspillplan, solid grep om begge begge fløyer og til slutt sprakk han. Ja han var rimelig lang i maska Karjakin, da han så remisen på pressekonferansen. Men hvilket kjør gutta er under, de har beundringsverdig sterk psyke begge to. Magnus puster ikke så mye med magen, høyspent.

Sven

25.11.2016 kl.17:52

jakke,

Takk for hyggelige ord! Det gjenstår å se om jeg står løpet helt ut - dette tar på ;-)

Det blir lange partier og dagens oppgjør varte nok en gang i 6.5 time - klart guttene er kjørte! Skulle bare mangle. Tror som nevnt at Magnus henter seg mest inn på fridagen, da han kommer fra en god opplevelse og han fikk nok en mental reaksjon i etterkant av seieren.

Bare en ting er sikkert i de to siste partiene. Dette blir spennende!

hue

25.11.2016 kl.19:03

Enig med jakke! Heroisk dekning av matchen her hos Sjakkfantomet. Føles som om det var i går at vi diskuterte Anand-Carlsen 2013 her inne. Da var jeg i overkant optimistisk på Anands vegne, og det er nok riktig som du sier: Karjakin har blitt snakket ned, på tross av at han har spilt sitt livs sjakk i denne matchen. Og han er utrolig god, psykologisk sterk og seig som pokker. En perfekt motstander for en verdensmester som må presses til stadig å utvikle seg og bli bedre. Kanskje en rival i årene som kommer også? Men, Karjakin har kanskje spilt sitt livs sjakk, det kan ikke sies om Carlsen. Denne seieren er forhåpentligvis bensinen han trenger for å finne tilbake til godformen. Er det slik, at Karjakin har overprestert mens Carlsen har vært i formdump, er kanskje ikke matchbildet helt representativt? Jeg vet ikke. Jeg hørte et sted at VM-matcher generelt holdt noe lavere kvalitet sjakklig sett, enn superturneringer generelt... Stemmer det?

Men sjakk er uansett psykologi i tillegg, og det merkes. Her får de kjørt seg. Om ikke annet har Carlsen fått en motstander som matcher ham slag for slag. Og det er sunt. Likevel gikk Karjakin på en smell. Det måtte komme, all den tid jeg mener at han har spilt på et nær unormalt høyt nivå (vi husker Caruanas +7 i St.Louis).

Både mester og utfordrer fortjener honnør for denne kampen på bare never. Litt tungvektsboksing over det hele: Tungt og stampende, men så hardt de går ned når de først faller. Det beste eller verste ligger foran oss.

Sven

25.11.2016 kl.19:10

hue,

Hyggelig å ha deg med på VM-laget her hos Sjakkfantomet og blo-fansen i år! Det er fint med litt liv å kommentarfeltet og dine innspill setter vi pris på.

Ja, både mester og utfordrer fortjener honnør for en match som virkelig tok seg opp etter en sedat start. Jeg traff spikeren på hodet da jeg under 7. runde kalte spalten "Stille før stormen" - stormen kom og bygene har ikke lagt seg enda. Vi kommer til å få to høydramatiske partier på slutten, så dette blir interessant og spennende!

hue

25.11.2016 kl.19:11

Forresten: 12 partier virker akkurat litt for kort. 16 tror jeg hadde vært mer innafor, for å luke vekk muligheten for at et tap kan komme av en liten formknekk som lett ville blitt hentet inn om man hadde flere partier.

Sven

25.11.2016 kl.19:14

Jeg synes også 16 partier ville vært mer riktig, men på grunn av TV-avtaler og slikt vil vi aldri ende der igjen.

Praktiker

25.11.2016 kl.23:38

Sven har du sett Wesley So's analyse hos Chessbase. Han argumenterer for at om Karjakin hadde spilt 20.-.Sxf2+ så skulle hvit spilt 21.Kg1 Han gir det attpåtil ett ! tegn. Nå er jeg ikke en så sterkt spiller at jeg har evner til å vurdere dette korrekt,men min computer er uenig med han. Han har i alle fall feil i argumentasjonen da han sier at Magnus's 20.Sd2 var et triks,men Magnus innrømte jo på pressekonferansen at han ikke hadde sett evigsjakken og da neppe heller So's variant . For meg ser varianten med 21.Kg1 risikabel ut og stillingen hadde blitt veldig ubalansert..

Selv om Magnus ikke hadde helt oversikten av varianter i sluttspillet så fant han de kritiske trekkene og de samsvarte veldig godt med supercomputeren Sesse fra og med 57.b5 Unntaket var 62. Sd5 istedet for Txg6. De aller fleste program foretrakk Tg6 som førstevalg og Sd5 som andrevalg. Sesse's evaluering gav Txg6 ca +5.15 og Sd5 +2 Da Magnus spilte Sd5 så var det mange som ropte tabbe , også noen kommentatorer skrev i ettertid at det var en feil. Det artige var at etter at Magnus spilte Sd5, så steg evalueringen til Sesse raskt slik at fordelen ble mer enn +5.15 Jeg må innrømme at jeg var veldig nervøs på slutten da Magnus flere ganger virket usikker og jeg var redd han var så nervøs at han skulle rote vekk vinsten.Men i og med at han omtrent bare gjorde computerens førstetrekk på slutten fra 57.trekk slik som han ofte spiller i sine beste stunder så får en håpe at i allefall sluttspillformen er stigende.

Sven

25.11.2016 kl.23:53

Praktiker,

Jeg så på 21.Kg1 og det gjorde Magnus og Karjakin også på pressekonferansen. Jeg er uenig med So akkurat der og også enkelte andre steder hvis du ser min analyse hos TSK.

For meg er det to retningslinjer som er ufravikelige når jeg kommenterer. At analysene er logisk stringent - altså at de henger sammen. Derfor kan en ikke gi trekk !? / ?! / ? i hytt og gevær etter hva følelsene sier deg. Det henger hele veien sammen med om stillingsvurderingen dropper opp eller ned (Normalt !? /?!) eller om resultatet forandres (Normalt ? eller ??). I tillegg bruker jeg ! pedagogisk. Jeg er stolt over min A i pedagogikk og prøver etter beste evne å lage analyser dere lesere kan forstå og kan lære noe av. Klarer jeg det er intensjonen nådd.

Ellers er det mange dårlige analyser der ute, men jeg skal ikke rakke ned på noen. I stedet anbefaler jeg deg nettstedet The Chess Mind - mannen bak dette nettstedet er en slik kar som også sitter i timer med analysene sine, det er altså ikke bare venstrehåndsarbeid og kvaliteten er deretter.

Sven

26.11.2016 kl.00:06

Jeg legger raskt til at jeg innser at også "The Chess Mind" ikke er det den engang var, det er dessverre slik med nesten alle klassiske blogger - de faller i kvalitet. Mange forsvinner også raskt og dermed sitter en tilbake med de store sjakksidene som kun driftes av økonomiske interesser. Problemet med det er at ildsjeler ofte legger sjela si i arbeidet (og får ellers lite igjen for strevet), men jeg føler ChessBase skriver artikler fordi de må... Synd at idealismen stort sett er død - men heldigvis finnes det endel hederlige unntak der ute :-)

Praktiker

26.11.2016 kl.01:48

Joda jeg kjenner godt til The Chess Mind. Synes han av og til kan være noe syrlig til debattanter som er uenige med han. Kanskje derfor ikke så mange som kommenterer der mer. GM Hess hadde en analyse på av 21.Kg1 og han sa vel nærmest det var uklart, og at det var en situasjon han ikke trodde Karjakin ville oppsøke. Siden du nevnte ordet venstrehåndsarbeide så var det nettopp det ordet jeg holdt på bruke i spørsmålet om So's analyse. Jfr. påstanden om at dette var et triks Carlsen hadde satt opp for motstanderen.

Sven

26.11.2016 kl.01:55

Ja, han kan nok være litt ugrei og syrlig i kommentarfeltet - og også i kommentarene sine. Men særlig tidligere var han flink til å lage pedagogisk dramaturgi i partikommentarene sine synes jeg - dessverre er snerten litt borte nå.

Stormestertittelen har jo ikke Wesley fått for å kommentere eller å analysere - han er vel høyst variabel der jeg har sett han kommentere (I NIC) - men her var han ikke helt der oppe føler jeg. Hadde han tatt det seriøst hadde han i hvert fall sett spillernes pressekonferanse da det er interessant for de som leser å få vite litt av hvordan de tenkte underveis.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits