Sjakk-VM 2016: Karjakin presset på i niende matchparti


Magnus virket fokusert og i et fint humør da han åpnet partiet med kongebonden sin
Foto: World Chess by AGON  |  De offisielle hjemmesidene

Jeg er rørt på Caissa sine vegne! For et fantastisk parti! Jeg trodde aldri jeg skulle oppleve at Magnus og Karjakin spilte et sjakkparti under VM som jeg vil kalle episk - det har de nå gjort! For et spill av Karjakin! Før eller siden måtte vel Magnus havne i en hjemme-forberedelse slik han gjorde det mot Anand under det 3. matchpartiet i VM i Sochi i 2014 der Magnus tapte? I dag gjorde han egentlig ikke det, da det var han som styrte partiet i starten ved å overraske først, men hjemme-forberedelsene til Karjakin var så heftige i den forstand at forståelsen hans av stillingen som oppsto når begge parter forlot teorien - var høyst imponerende og høyst plagsomme for Magnus! Dette er faktisk det VM-partiet som har imponert meg mest de siste årene. Ja vi må tilbake til Anands seier mot Kramnik i Bonn 2008 der Anand spilte en perle av de sjeldne i det såkalte Bonn-forsvaret i en Meraner-variant i slavisk. Stort spill av Karjakin selv om det ble remis til slutt og en stor forsvarsjobb av Magnus som klarte å remisere et slikt superspill fra russerens side. Jeg virkelig imponerende over Magnus også altså, selv om Karjakin trolig hadde en feberaktig vinst inne med: 39. Db3! Sf5 40. Lxf7+! Dxf7 40.Kg7!? 41. Th3! De7 42. Lg8! og gode råd er dyre for hvit.Tilskuerne blir sluset inn og kommer nær på spillerne som sitter i et glassbur
Foto: Eksklusivt for Sjakkfantomet av Jussi Pedersen
 

Magnus kom til partiet full av energi, men noe innesluttet. Fullt fokus med andre ord og det var godt å se! En tydelig tenning var der, og nå skulle han virkelig kjempe! Det var herlig å se Magnus så nøktern. Borte var tenåringsgliset og de store ordene fra matchens første pressekonferanse, tilbake var det vi kan kalle et riktig fokus - som minner oss om Magnus på sitt beste. I dag kom nemlig Magnus inn i bobla si for kanskje første gang i VM - det er en påstand! Han jobbet med variantene, han kjempet en bitter kamp mot toppspill, og tross et fantastisk spill av Karjakin reddet han remisen. Sterkt! Men Magnus var ikke i bobla i hele partiet - i deler av det, og særlig opp mot tidskontrollen så vi en ubesluttsom Magnus som nølte, var usikker og som tok etter brikkene før han utførte trekkene sine til slutt. Slikt blir det ikke verdensmesterskap av og Magnus må finne go'følelsen alt i neste parti om dette skal gå bra.


Svært mange tilskuere følger med på VM-matchen i NYC - mange er fra Norge!
Foto: Eksklusivt for Sjakkfantomet av Jussi Pedersen
 

Gjorde Magnus noe galt i dag? I så fall var det åpningsvalget som nok var rettet inn mot å ta Karjakin på senga, og forsere frem en svartremis som gjør at Magnus har to hvitpartier igjen, og bare et svartparti i resten av matchen å gjøre det på. To hvitsjanser der Magnus spiller på topp bør jo gi relativt gode sjanser for en Magnusseier spør du meg, men det forutsetter at åpningene sitter. Jeg har spesielt stor tro på en seier i det siste partiet - noe som vil gå inn i historiebøkene som en højdare på linje med det beste fra VM-historien, men slik kan ikke Magnus tenke - han må kjøre på med hvit alt torsdags kveld. Magnus sitt åpningsvalg i 9. parti var Arkhangelsk-varianten i spansk åpning der Magnus fulgte et tidligere Karjakin-parti mot Adams(! - trolig en Magnus-sekundant) fra 2008. Senere har Nakamura og Kasimdzhanov kjempet i samme variant slik at teorien nå strekker seg helt til trekk 21 der Magnus hadde en liten finesse som er Stockfish 8 sitt førstevalg. Han byttet nemlig dronningfløy-bøndene slik at sluttspillene oftere blir remis siden det kun blir bønder på en fløy i mange varianter. Dermed tenkte Magnus nok at remisen skinte i det fjerne - men den gang ei for i dag ville Karjakin vinne og i praksis nesten avgjøre VM! Det var russerens plan A.


Arrangøren har laget fine logoer og det meste er på stell i New York!
Foto: Eksklusivt for Sjakkfantomet av Jussi Pedersen

Med det sterke 24.Tg1!, fulgt av Tg4-h4!, klarte Karjakin å få opp en betydelig fordel etter at Magnus hadde ofret en bonde og spilt en kjent gambit i åpningsspillet. Magnus påsto etter dette, på pressekonferansen, at han ikke hadde kompensasjon for bonden etter det sterke 26.Th4! - en påstand Karjakin, som nå var full av selvtillit, ikke var 100% med på. Han påpekte at Magnus spilte stor forsvarssjakk etter dette - og særlig Magnus sitt feberaktige 32...Tb5!?, som begge spillere hyllet, var imponerende på mange måter. Det ingen av dem hadde sett var dog at 37.Df1!, i bunnen av en meget kritisk variant, gir hvit en fordelaktig stilling. Men jeg vil si at selv om Magnus havner kvalitet under, så har han mye praktisk kompensasjon etter 37...Sxa4. Storspill fra begge parter med andre ord, og særlig Karjakin må berømmes i dag - for nå er silkehanskene virkelig tatt av! Det jeg har snakket om ville skje, før eller siden, ved at han vant en åpningsduell, og fikk partiet inn i sin bane - da ville han gi det et ærlig forsøk.


Magnus på pressekonferansen etter parti nr. 7 - alle bildene er fra denne runden
Foto: Eksklusivt for Sjakkfantomet av Jussi Pedersen

Og et ærlig forsøk ble det så til de grader, med offerspill, og fine saker. Karjakin brukte så nesten 30 minutter på sitt kritiske trekk 39.Lxf7? - som ser veldig godt ut - men som trolig forspiller en meget god objektiv vinstsjanse. Allikevel ville Magnus selv etter 39.Db3! kunne kjempet, og variantene er på ingen måte klare, da den enerverende dobbeltbonden til hvit ødelegger sjansene i mange av sluttspillene som da kan dukke opp. Allikevel gikk det et lettelsens sukk gjennom den norske leiren under sjakk-VM da Karjakin endelig spilte sitt skinnoffer på f7. Poenget i den varianten, er at han vinner løperen på c7 tilbake i en lang, taktisk variant, og det så både Magnus og Karjakin. Dermed oppsto det et meget interessant sluttspill med D+L+3 bønder mot D+L+2 bønder, som kan være remis - men som også kan være vunnet for hvit. I hvert fall var det spennende å analysere dette på egenhånd med Stockfish 8, og å følge analysene av superdatamaskinen SESSE, som var oppe i 1.9 etter 46.Dh8+! Dg8 47.Dd4, som tross alt er en klar forbedring, der svart som trolig får forsert et avbytte av løperne - og dermed kan han spille videre på planen om enten å bytte dronninger, eller å få brutt med f4-f5 og byttet bønder. Dette dronningsluttspillet er dog veldig vanskelig for mennesker å spille perfekt, så selv om det kan være teoretisk vunnet, så snakker vi om å se ekstremt langt frem for å finne vinsten og i praksis ville den av de to som spilte best ha klart, enten seier for Karjakin, eller remis for Magnus. Men bondesluttspillet var vunnet for hvit hele veien i dette interessante sluttspillet, så Magnus måtte holde materiellet på brettet og det klarte han. For selv om bondesluttspillet, med dobbeltbonden, er vunnet - så er løpersluttspillet med samme struktur remis. Det er også verdt å nevne at dronningsluttspillet er avhengig av en rekke faktorer, men i noen tilfeller er det vunnet. Selv løper-sluttspillet, der svart bytter damer på e4 og jevner ut dobbeltbonden, er remis. For å si det enkelt - remissonen i dette sluttspillet er stor og derfor fortjener det spennende, men svake, 39.Lf7? et spørsmålstegn.


Mange stormestre er på plass - er ser du Kasparovdødaren Boris Gulko som følger spent med
Foto: Eksklusivt for Sjakkfantomet av Jussi Pedersen

Karjakin prøvde lenge Magnus-strategien om å presse så lenge og vel han bare kunne for å få motstanderen ned på tid - og for så å sette inn støtet da. Magnus var dog årvåken og lot det aldri skje. Han spilte rett og slett perfekt forsvar på slutten, og vi var vitne til det beste VM-partiet jeg kan huske Magnus har spilt. Beste?? Ikke av Magnus, men i totalsum! Beklager til alle dere Magnus-elskere der ute som vil at jeg i en sådan stund skal hoste opp et Magnus-parti som jeg liker enda bedre fra VM-sjakken. Siden jeg er en sjakkelsker, så vinner altså dette partiet allikevel prisen da det var stor sjakk som hadde alt. Vitenskapen i åpningsfasen, kampelementet i midtspillet og kunst-elementet på flere steder underveis.
Karjakin satte seg ellers utvilsomt i respekt hos Magnus i dag, og Magnus var utvilsomt mer ydmyk på pressekonferansen enn jeg har sett han på lenge. La oss derfor håpe at denne nøkternheten får han til å gripe sjansen, ta utfordringen, og kjempe med nebb og klør om VM-tittelen i fortsettelsen uten å miste fokus en eneste gang! For Magnus er tross alt fortsatt verdens beste sjakkspiller, selv om det er åpenbart at han har tatt for lett på oppgaven i New York, og at han heller ikke er i sin aller beste form. Til det hoster han opp for mange svake trekk. Allikevel skal Karjakin ha litt av æren for akkurat det, ved å storspille, ved å skape komplikasjoner hele veien og ved å kjempe med nebb og klør når han må forsvare seg.


Magnus på pressekonferansen etter parti nr. 7 - alle bildene er fra denne runden
Foto: Eksklusivt for Sjakkfantomet av Jussi Pedersen

Jeg gleder meg til fortsettelsen - den blir spennende. Hvis Magnus nok en gang får inn første åpnings-stikk med hvit i 10. matchparti - og han får en liten fordel å presse på, skal vi være veldig glad. Karjakin kommer til å merke det presset med en gang fordi han nå føler seg litt annerledes enn han følte seg i starten av matchen, Det er nemlig en vesentlig forskjell fra tidlig i matchen. Karjakin kom jo til matchen uten noe å tape. Han var utfordret og Magnus sin tittel, og siden alle holdt Magnus som storfavoritt - selv Team Karjakin - så hadde han lite å tape. Så klarer han først å demme opp for Magnus sitt press(!), og forsvarer to særdeles vanskelige stillinger midt i første del av matchen til remis, og etter dette tar han over matchen med en meget sterk seier med de svarte brikkene! Deretter utspiller han egentlig Magnus lenge i det 9. matchpartiet, bare for å la seieren skli ut av hendene sine ved tidskontrollen ved trekk 40. Slik tror jeg nemlig Karjakin vil føle det når han ser styrken i Db3! - fulgt av et senere Lg8! - som han overså i variantregningene sine. Dette var skremmende nært og det var skremmende godt spill av Karjakin. Dermed har altså nå noe å tape nå. Han har riktignok både den psykologiske føringen i matchen, han vant sist og har presset i siste del av matchen og han leder matchen numerisk. Derfor må Karjakin ha sittet på god følelsen hele veien i dag ser det ut til og det vil fortsette til han får en støkk i livet. Til han ser et tap inn i kvitøyet. Derfor vil nok en presset situasjon gi han lett angst og dette bør trolig være Magnus sin strategi. Gi Karjakin litt taulengde.


Caruana er i New York for å se og for å bli sett!
Foto: Eksklusivt for Sjakkfantomet av Jussi Pedersen

Hvorfor? Fordi Karjakin nå virkelig har noe å tape! Han har faktisk alt å tape! Og dette minner meg litt om remiskongen Peter Leko sin match mot Kramnik fra 2004, der Leko kunne remisert inn matchen i de siste rundene ved perfekt spill - men der han ikke klarte det da han virkelig ble preget og gikk på en smell i det ellers så solide Caro Kann forsvaret i siste runde! Jeg tror faktisk dette også er et relativt sannsynlig scenario i vår match dersom Magnus klarer å mobilisere energien, og holde det flotte fokuset jeg mener han hadde i deler av denne dagen, tross Karjakin sitt storspill. Ja, for storspillet skyldtes i stor grad at Karjakin fikk spille Arkhangelsk-varianten, som han kanskje er verdensledende på, og det får han definitivt ikke gjøre en gang til. Men for at Magnus skal vinne må han altså først få opp en god stilling, og det kan bli meget vanskelig. Uansett vil nervene komme hos begge parter i de siste partiene, og dette blir en viktig faktor og den niende raden på brettet i de avgjørende partiene. Psykologiens rad. Slik sett var det godt å se at det var dopingkontroll under VM i dag. Det finnes tross alt midler som beroliger sentralnervesystemet, og vi skal være sikre på at juks ikke forekommer. Når det er sagt så synes jeg Karjakin er en flott eksponent for toppsjakken i Russland, og jeg begynner å få litt sympatier for han igjen etter at disse kjølnet sterkt da Karjakin ble Putin-beundringen på sin hals. Men nå er det sjakk det dreier seg om - og der er Karjakin god! Vi har nå veldig mye å glede oss til og først kommer det 10. matchparti som spilles allerede torsdags kveld kl. 20.00 norsk tid. Da spiller Magnus med de hvite brikkene, og jeg forventer meg kanskje 1.Sf3!? og trykkspill. Følg med da - og vær beredt.

Her er det 9. matchpartiet kommentert av Yours Truely Sjakkfantomet: Klikk her

Send meg videre til Tromsø Sjakklubb for Sjakkfantomets omfattende partianalyser


Her er steder du kan følge med på 9. matchparti, torsdag 24. november 2016:

Den offisielle hjemmesiden med dekning der Judit Polgar er toastmaster

Chessbomb med analyse av Stockfish

Chess 24 med analyse av Stockfish og kommentarer og analyser ved blant annet GM Svidler & GM Gustafsen

Den norske superdatamaskinen Sesse som opererer Stockfish på tunge dybder

Internet Chess Club som har en lang rekke stormestre som skal kommentere

Chess.com gjør det enkelt og gratis

NRK direktesender VM gjennom hele mesterskapet med Torstein Bae & Co

VGTV har Mads Andersen, Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer med på teamet

TV2 sin bloggdekning med GM Aryan Tari

Mobildekning med bare brett og brikker

8 kommentarer

Nille

24.11.2016 kl.12:34

Det er vanskelig å spå, særlig om fortiden! Fikk mye pepper her da jeg mente at det kunne være en "hjemmebane-ulempe". I går fikk jeg litt støtte for dette synet av Atle Grønn på NRK, han mente at Magnus kanskje trivdes for godt i NY, var for jovial og (kanskje?) litt ufokusert- i India kunne han gjemme seg på hotellrommet, Sosji var en spøkelsby- og Magnus har ofte spilt sine beste turneringer i "grisgrendte strøk". (Atle Grønn ca sitert riktig)

Når det gjelder åpningene har jeg (hittil) tatt helt feil, var veldig nervøs for at Karjakin skulle hamre ut 3-4 kjempefarlige TN-er, men det har ikke vært her skoen har trykket.

I det 8 partiet følte jeg det var en total "meltdown"- c5 var spekulativt i tidsnøden, men etterpå burde Magnus skiftet fokus- at ikke e5 ble spilt for å frigjøre løperen var uforståelig, å bytte e6 bonden (som i noen varianter kunne bli byttet (decoy) med den farlige a-bonden) med b6 var uforståelig, D dekker a-bonden fra a-linjen, på e6 har D mindre felter og truer...ingenting. Tvilte en stund totalt på mine egne intu- vurderinger, men så jo etterpå at Chessbomb lyste opp skjermen i blodrødt.

9 parti: Enig med deg, et fantastisk parti. Begge storspiller her, manøveren Tg4-h4 var genial. Tør han virkelig å sette tårnet i offside? (ville ikke turt å gjøre det selv)- mange av problemene til Magnus kom nettopp av dette. (viser vel hvorfor noen blir superstormestere og andre bare habile norske mesterspillere :-)

Gleder meg allerede til kveldens parti, får vi se Magnus som presser og presser? Tror og at kanskje alt blir avgjort i det 12, Hitchcock kan bare legge seg!

Joe Hyden

24.11.2016 kl.15:37

Takk til sjakkfantomet for interessante oppdateringer.

Jeg synes matchen har vært veldig interessant til nå. Full av nerve og spenning. Den har vist at sjakkmotorene aldri kommer til å "ødelegge" sjakken. Så lenge man er laget av kjøtt og blod vil psykologien spille en stor rolle. I vanlige turneringer er det kanskje lettere å nullstille seg fra forrige parti. Ny motstander og blanke ark. I disse matchene, over flere partier, er derimot det mentale spillet like utslagsgivende som preppen. I følge meg.

Skjebnen kaller på Carlsen. Skal man ha plass ved legendenes bord, må ekstraordinære bedrifter demonstreres. Et comeback i denne matchen vil være en god søknad.

Jeg ser det nesten for meg. Remis i de to neste partier, og en Carlsen-seier i det siste. Så Carlsen igjen i overtida. Det hadde vært en crowd-pleaser av en avslutning!

Jeg frykter imidlertid noe mer sannsynlig. En Carlsen som presser og presser og tyr til suboptimale trekk for å holde liv i stillinger. En Karjakin som bier og parerer, for så å få inn banestikket.

hue

24.11.2016 kl.16:47

La oss ikke glemme at Karjakin har spilt utrolig godt, særlig i forsvar. Ingen holder et slikt nivå i det uendelige. Om Carlsen presser, vil sprekken komme før eller senere. I kveld, for eksempel. Tror det blir fantastisk spennende i kveld.

Praktiker

24.11.2016 kl.17:05

Ja det var et spennende parti, flott press av Karjakin det skal han ha mye ros for.Det positive sett med norske øyne er at selv ikke Karjakin ser alt.På pressekonferansen viste Magnus en del varianter som motstanderen ikke hadde fått med seg. Dette går håp ,om Carlsen klarer å skjerpe seg ytterligere.Karjakin sa mellom anna at Se7 var et godt defensivt trekk. Kanskje han får seg et lite sjokk når han sjekker det med computer.Mitt inntrykk er at Carlsen såg dette var en tabbe,mens han ventet på svaret. Da jeg såg trekket på NRK så må jeg innrømme at humøret gikk helt i bånn. Men heldigvis så er det forskjell på menneske og computer. Uansett utfall av matchen så er jeg helt sikker på at det blir gjort flere feil, det spørs bare av hvem....og om motstanderen ser det.

Joe Hyden

24.11.2016 kl.17:15

@hue

Det at Karjakin har spilt godt til nå gjør det vel ikke mer sannsynlig at han skal spille dårlig i fortsettelsen? Det er bare 3 partier igjen.

Jeg føler Karjakin er opp en bonde på det mentale spillet.

hue

24.11.2016 kl.17:57

Joe Hyden: Jeg har et håp om at to ting kan spille inn: De er begge slitne nå, og vi vet at Carlsen har et ekstra gir når det kommer til nivå. Han kan rett og slett spille mye bedre enn han har gjort til nå. Om vi er heldige sammenfaller en Carlsen i full tenning med en Karjakin som kjenner på en lang match. Dessuten det psykologiske som Fantomet var inne på: Plutselig har Karjakin alt å tape, mens Carlsen har alt å vinne. Rollene er snudd, og det kan øke presset på Karjakin også.

Til sist: Vi venter fremdeles på en stor tabbe fra Karjakins hånd. Og selv om den ikke kommer, kan vi håpe at Carlsen finner den formen vi vet at han har. Og da vinner han dette.

Sven

24.11.2016 kl.18:16

Nille,

En blir ikke profet i eget land må vite. Selv tror jeg Magnus sin tilsynelatende nonchalante væremåte i starten av matchen skyldtes litt andre årsaker enn grisgrente strøk kontra verdensmetropol...

Th4 var genialt, ja. men det har mye god logikk i seg straks en ser stillingene som oppstår etter Tg1 der Th5 blir en ressurs og Txg6+ blir en ressurs i stillingene der Sd5 forlater sin posisjon. Uansett er dette sammen med trekk som Ke8-c8-d8-h5 og h5! i tidligere partier av Karjakin blant matchens aller beste trekk. Imponerende.

Joe Hyden,

"Skjebnen kaller på Carlsen." Poetisk der - den kommer jeg til å bruke i en blogg ;-)

hue,

Det var to ting alle ekspertkommentatorer var enige om før VM-matchen. At Karjakin, med sin toppelo på 2788, ikke hadde et toppgir som kunne matche Magnus på sitt beste - der tok vi skammenlig feil i går og i flere andre partier. Noe av det mest forbløffende ved denne matchen er hvor sterkt Karjakin har spilt - og kanskje vil det derfor fortsette. Han har et nytt nivå inne kan det virke som. Han har tatt steg. Ofte må en knekke en kode for å nå det neste nivået - som en gjør akkurat før en lærer å sykle. Og når en behersker å sykle en gang, gjør en det gang, på gang på gang...

Det andre er åpningsteori - her har Magnus vært mye mer dominant enn vi på forhånd tenkte oss - også det forbløffende.

Praktiker,

Husk en ting, varianter blir til mens livet går videre. Det er slett ikke gitt at Magnus Carlsen så alt han ga på pressekonferansen ved brettet. Magnus diskuterer svært ofte partier med Espen Agdestein, som har computer input, med Magnus FØR pressekonferansene - det har jeg sett ved selvsyn. Karjakin gikk i går sin kanossagang og forklarte pliktoppfyllende hvorfor han ikke spilte Db3 og hvorfor han ikke vant dette partiet i journalist-sonen - mens Magnus nok en gang uhøflig raste forbi og droppet alle forpliktelser som han har skrevet under på. Det ga han muligens også den nødvendige tiden til en Espen-prat.

Joe Hyden,

Bonde opp i det mentale spillet - enig!

hue

25.11.2016 kl.01:43

Nå skjer det noe vakkert! Vinner Carlsen i dag, har Carlsen vinden i ryggen, og Karjakin vil ikke først og fremst være den som vant parti 8, men den som ga fra seg ledelsen. Hvordan dette er psykologisk for Karjakin er vanskelig å forestille seg!

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits