Sjakkfantomets omtale av filmen "Magnus"


Sjakkfantomet synes historien om Magnus er enda mer fantastisk enn det filmen evnet å vise

Så har også jeg sett Magnus-filmen, og i stedet for en tradisjonell anmeldelse - jeg er for nært stoffet til det - velger jeg kun en kortere omtale av filmen som blir både subjektiv og personlig. Hvordan opplevedes filmen "Magnus" for Sjakkfantomet, som har skrevet og fulgt Magnus tettere enn de fleste andre rent sjakklig, men som ikke har vært like opptatt av mennesket bak sjakktrekkene?

Den første delen av filmen, som fokuserer på Magnus sin barndom, fikk meg nesten til å duppe av. Det var overraskende nok ikke noe her som fortalte meg om et vidunderbarn og ikke en Boom Boom Boom-opplevelse som sugde meg inn i filmen slik en Hollywood-film ofte gjør. Vi fikk se en Magnus som pugget norske kommunenavn, innbyggertall og kommunevåpen - uten at jeg synes det var noe ekstraordinært ved det, før Henrik Carlsen hostet opp noen høytflygende teorier om mønstre som han trodde Magnus så, og som visstnok ingen andre fikk med seg... I stedet for å se et geni så jeg altså en ganske alminnelig, litt klumsete gutt, uten de største sosiale antennene boltre seg slik vi andre også gjorde det i vår barndoms grønne dal. Var det noe spesielt ved han var det storfamilien rundt med tre søsken og en tilsynelatende familieidyll som skal ha holdt stand helt opp i voksen alder - og at han virket sent utviklet rent motorisk. Det var først da Magnus begynte å spille sjakk at han fjernet seg fra denne normaliteten med lego, Donald, musikk og søsken, og ble den særpregede Magnus som tenker sjakk tidlig og sent - som jeg i dag tenker på når jeg hører navnet Magnus Carlsen. Han er verdensmester og har selvsagt forsaket noe for å nå det målet.

At Magnus, ble noe mobbet i skolegården, og hadde det generelt tøft i 9.klasse, er allment kjent, men at han den dag i dag sliter med et til tider mørkt sinn som stadig vekkes til liv - og som han selv holder det i sjakk uten å dele sine problemer og demoner med andre - var nytt for meg da filmen ble lansert. Jeg er enig i at det ville vært vanskelig for regissør Benjamin Ree å rispe opp i dette for å komme inn under overflaten på Magnus og særlig i den settingen filmen er laget i - der han har fått et nærmest fritt spillerom i Magnus sin sfære. Dermed er Ree avhengig av Magnus sin goodwill og bundet til en usynlig kontrakt. Allikevel synes jeg filmen "Magnus" mangler det som kalles kritiske spørsmål og historier fra folk rundt Magnus som også kunne omhandlet hans skyggesider. Her ville ordtaket "less is more" vært på sin plass, men noe fortjener vi å få servert. Jeg savnet altså noe fra f.eks. NTG-tiden og fra klassekameratene hans der om hvordan Magnus ble oppfattet og hvordan han var i fotball og skolesammenheng. Selv vet jeg litt mere enn meningmann fordi jeg kjenner noen som sto Magnus nær i både skolesammenheng og i fotballsammenheng, og jeg har hørt endel historier om sider av Magnus som ikke kommer frem i filmen og han var ikke verdens letteste venn, medelev og elev heller.

Men det jeg savnet mest av alt er den gode historiefortellingen - og trolig forventet jeg alt for mye her fordi så mange av mine venner på Facebook hadde fremsnakket denne filmen i så store ordelag på forhånd. - Forventningene mine ble dermed ikke oppfylt til fulle. Kort fortalt så savnet jeg mye, som historiene blant annet Simen Agdestein har fått frem om hvordan Magnus ble profesjonalisert innen sjakken. At sjakken valgte Magnus og at han ikke valgte den på en måte. Jeg savnet at de fikk frem at Henrik og Sigrun leide ut huset og solgte en bil for å reise rundt Europa i et helt år, som riktignok ble noe mindre enn et år. Jeg savnet Linares, Wijk aan Zee, Melody Amber, London Chess Classic and you name it. Fremgangen Magnus fikk på elo-ratingen og hvordan han ble verdensener i 2010. Jeg savnet rivalene hans som mennesker og ikke bare karikaturer. En menneskelig Anand, en Kramnik, en Kasparov, en Karpov og en Karjakin. Men mest av alt savnet jeg the Rise of Magnus Carlsen og hvorfor akkurat han ble best. Kanskje fikk vi noe av svaret på hva han har lagt i potten, men det var stort sett det.

Året 2005, da han var i Moskva for å studere under Kasparov, og fikk et nytt sjakklig løft som varte i årene som kom. Fra slutten av 2005, til han i 2013 ble verdensmester, er i seg selv en fantastisk reise - og en strålende historie. Disse årene får vi vite helt minimalt om. Knapt noe, og det er filmens store svakhet sett med mine øyne. Derfor vil jeg knapt kalle dette for en god dokumentar - den har nemlig ikke vesentlige ting dokumentarformen skal ha inne. Noe av det viktigste ved Magnus sin fremgang, og triumf, er fraværende. Peter Heine, Kasparov og Agdestein kunne vi også hørt mer fra. Det var litt fra Heine og Kasparov - men fint lite bortsett fra det rørende remispartiet Magnus spilte mot Garry i Reykjavik 2004. De 7 viktigste årene fra Magnus var 15 år til han ble 22 år gammel er altså et stort svart hull. Når så filmen bare varer i 1 time og 15 minutter undrer jeg meg over hvorfor den har fått så enormt gode kritikker!?

Så tar jeg meg i det. Dette er jo en av sjakkens beste historier som blir filmatisert og en kan knapt feile i å fortelle den på en akseptabel måte når en får så mye drahjelp fra familien Carlsen. Ja, for Henrik som fortellerstemme føles så riktig og det fungerer godt. Alle videoklippene fra møter med familien er så avslørende at det nesten er verdt inngangsbilletten alene. Selv om jeg kjedet meg i starten tok filmen seg altså raskt opp i midten av filmen og jeg ble rørt opptil flere ganger. Spesielt da klippet fra oppgjøret mot Garry Kasparov i Reykjavik ble spilt. Men dette er godt dekket i filmen "Prinsen av Sjakk" selv om jeg slett ikke husket at Kasparov gjorde så mange ansiktsgrimaser mens han enda var på trygg grunn i en slavisk variant som heter Cambridge Springs. En skulle tro han hadde tapt på forhånd ut fra gestikuleringene. Jeg ble også fengslet av kandidatturneringen i London - som jeg synes var filmens høydepunkt - og måten dramaturgien der fikk filmen til å leve på. Dette var bra og alt i alt var det en god sjakkfilm som regissør Benjamin Ree har laget.

Skulle jeg gitt et terningkast for denne filmen ville det blitt en bunnsolid 4'er. Magisk ble den aldri for meg, men med mye god stoff var den verdt inngangsbilletten, og vel så det, og det ble en fin filmopplevelse å se Magnus sine prestasjoner i stort format. Allikevel hadde ikke filmen de magiske øyeblikkene som sjakkfilmen "Searching for Bobby Fischer" hadde - i hvert fall ikke for meg. Så for meg er ikke dette tidens sjakkfilm og det er kanskje litt trist da fortellingen om Magnus er så mye bedre enn historien om Josh Waitzkin som blir betatt og besatt av sjakk. Searching for Bobby Fischer bygger også på matchen i Reykjavik, men i mindre grad. Uansett har denne filmen mye mer karakter og varme, og den har en bærende fortelling med en rekke magiske øyeblikk. Slik som dette klippet.

Jeg anbefaler filmen "Magnus" varmt til alle som elsker sjakk og velger å tro at den er like god for de som ikke alt kjenner historien om Magnus. En film en bør se, men som en kanskje ikke vil huske til evig tid.
 

Den beste anmeldelsen jeg har lest av filmen er ved Kristoffer Gressli, hos Sjakknytt:

"Magnus" - flott sjakkfilm, men dokumentar-film på det jevne

17 kommentarer

Johann

20.09.2016 kl.14:19

Sjelden har jeg lest en mere amatørmessig omtale av en film. Du skriver; - i stedet for en tradisjonell anmeldelse, velger du en kortere, subjektiv og personlig omtale.

Samtidig er det du skriver en reel anmeldelse, og du gir til og med filmen terningkast.

Jeg har sjelden lest noe så selvmotsigende som din "omtale". Den er på grensen til elitistisk, ut fra at du hever deg selv som "sjakkekspert" over filmpublikum generelt og du evner heller ikke å se at dette er en kommersiell film som favner bredt og som utvilsomt vil styrke rekrutteringen til sjakk betydelig.

Du gjespet i begynnelsen. Siden du selv "vet" så mye om Magnus, var de unike scenene fra barndommen veldig kjedelige for deg. ( Subjektiviteten lenge leve)

Trist at slike som deg ikke skjønner hvor stor betydning denne filmen vil ha for rekrutteringen til sjakksporten og trist at du ikke klarte å ta av deg sjakkelitistbrillene dine når du skal skrive en omtale, som egentlig er en anmeldelse- om enn særdeles selvmotsigende og lite kompetent anmeldelse...

Sven

20.09.2016 kl.14:30

Jeg legger merke til at du prøver å takle budbringeren og ikke budskapet i like stor grad, det kler deg ikke her hos Sjakkfantomet.

De som har lest mine anmeldelser tidligere vet at de er mye mer omfattende enn det jeg har skrevet her, og at forskjellen i bunn og grunn er at jeg i en anmeldelse begrunner ting dypere enn det jeg har valgt å gjøre her. Dette var min opplevelse - så må du gjerne skrive din opplevelse her i kommentarfeltet, men personangrep trenger vi ikke mer av.

Johann

20.09.2016 kl.15:05

Takk for svar. Min opplevelse av filmen var nok annerledes enn din. Og jeg må bare si at jeg storkoste meg under hele filmen. Synes den var særdeles profft gjennomført. Spennende og rørende scener, flott musikk og en sterk dramturgi og historie. Samtidig gleder det en sjakkentusiast og overhøre følgende kommentarer fra barn og ungdom på vei ut av salen; - Det var gøy, skal vi dra hjem til meg og spille sjakk?

og: - Har lyst å begynne i sjakklubb jeg...

Slikt varmer et gammelt sjakkhjerte :-)

Sven

20.09.2016 kl.15:20

Takk for ditt innspill Johann - vet at mange også har gledet seg stort over filmen og den har jevnt over fått gode anmeldelser og i verdens viktigste filmdatabase har filmen så langt fått 8.5 av 10 mulige stjerner hos IMDb.

Espen

20.09.2016 kl.16:11

Sjakk analyse og film kritikk, god begrunnelse gjør alltid susen! Skal se filmen, mulig filmkritikken var bedre. Så lag en ny stjernefilm etter riktig oppskrift. Tja

Sven

20.09.2016 kl.16:16

Espen,

Historien om Magnus er enda ung og uferdig - jeg er helt sikker på at vi vil få en skikkelig fulltidsfilm om Magnus med tid og stunder der det er både et større budsjett og litt friere rammer.

Ellers håper jeg vi ikke har fått den siste Fischer-filmen i min levetid. Der er det mye godt å ta av og en særs spennende historie som enda kan fortelles så uendelig mye bedre enn de forsøkene jeg har sett til nå.

Espen

20.09.2016 kl.16:22

Genialt!

Gegga

20.09.2016 kl.16:27

Magnus har ikke 2 søsken. Han har 3 søstre. :-)

Ellers uenig i din analyse. Bra materiell fra hans ungdom. Man kan jo ikke portrettere et helt annerledes geni, dersom han (tross alt) har vært en ganske normal ung gutt. Men en nokså vanlig oppvekst. I hvert fall til en viss alder.

Jeg synes det var en bra film! Ikke terningkast 6 kanskje, men en bra 5'er.

Og det er for bredden, ikke bare for oss som mener at vi har litt mer kjennskap enn gjennomsnittet om filmens hovedperson.

I Searching for Bobby Fischer har man jo ikke Josh Waitzkin i rollen som seg selv. Man har jo skuespillere i alle rollene. Og man har nok tatt seg en del kunstneriske friheter. Så det blir feil å sammenligne Magnus-filmen med denne.

Sven

20.09.2016 kl.16:32

Magnus har selvsagt tre søsken, så der var jeg sløv.

Når det er sagt så forblir vi nok uenige. Man velger filmens innhold når man er filmskaper og her manglet det altså 7-8 av Magnus sine viktigste år - det sier mye. At vi ikke fikk se Magnus reise på turneringer, heve ratingen og til slutt bli verdensener i sjakk ble et antiklimaks for meg.

Ole Morten Persen

20.09.2016 kl.20:34

Her er det et par ting å ta tak i...først til deg som kritiserer at en anmelder er subjektiv. Kan du ikke vise meg en anmelder som IKKE er subjektiv først? ALLE anmeldelser er basert på ens egen subjektive opplevelse, om det er en film, en konsert, en plate eller en bok man anmelder. Det siste jeg ønsker å lese fra Fantomet er hvordan han evt. skulle gjette hvordan andre opplever filmen. DET bli i hvert fall helt feil. Så kan man være enig eller uenig, folk er forskjellige og har forskjellig utgangspunkt, og det vil selvsagt påvirke hvordan man opplever filmen. Og det blir ikke elitistisk av den grunnen. Fantomet sammenligner i tillegg med andre filmer slik at vi som lesere får referanser å sammenligne med. Dette savner jeg i endel andre anmeldelser, og er et pluss i min bok.

Så selve filmen. For meg var den helt OK, men jeg satt ikke igjen med en følelse av å bli servert noe helt nytt. For oss som har fulgt Magnus nøye siden starten, så var det virkelig ikke så veldig mye jeg ikke visste fra før. Jeg vil likevel ikke gå så langt som å si at det var kjedelig, men den store spenningen ble det heller ikke. Som Sven, så syns jeg også filmen godt kunne vært noe lengre, og årene Sven nevner kunne godt vært representert. F.eks ble det ikke nevnt med et ord at Magnus som tidenes yngste kvalifiserte seg til kandidatturneringen da han ble nr. 10 i World Chess Cup, og at han trakk seg fra kandidatturneringen i syklusen før han ble mester ble heller ikke nevnt. Det syns jeg var svakt. Dette var tross alt et svært viktig veiskille i Magnus sin karriere. Bruddet med Kasparov ble heller ikke nevnt. Her var det jo virkelig litt drama på det personlige plan også, så her gikk filmskaperen virkelig glipp av noe. Det må ikke bli sånn at vi skal være fornøyd bare fordi vi får servert noe. Historien til Magnus har et potensial som ikke filmskaperen til fulle klarte å realisere i mine øyne. Men jeg syns også det er en viktig film å se, og jeg håper den kan bidra til rekrutteringen til norsk sjakk. Spørsmålet er bare hvor mange utenom menigheten som kommer til å se filmen. Da den ble vist i hjemkommunen min utgjorde i hvert fall den lokale sjakklubben en stor del av publikummet. En idé er jo å vise den til skoleklasser. Jeg håper i hvert fall for norsk sjakk sin del at den når ut så bredt som mulig.

Sven

20.09.2016 kl.20:49

Huske å puste Ole Morten, ble et langt avsnitt der ;-)

Du skriver: "Historien til Magnus har et potensial som ikke filmskaperen til fulle klarte å realisere i mine øyne" - og det er mitt hovedpoeng. Ikke at filmen er dårlig, det synes jeg slett ikke for filmen er bra og terningkast 4 er bra. Ikke alle filmhistorier har et potensiale til et terningkast 6 i seg - denne filmen hadde det.

Ole Petter Pedersen

20.09.2016 kl.22:44

Filmen er ikke laget for sjakkspillere. Den har riktignok kommet ut to år for sent (det er jo ingenting i filmen fra etter 2013) og vi ser lite av denne såkalte store tilgangen til Magnus annet enn to klipp fra et trått intervju. Ellers er det fint satt sammen en rekke ting som er vist tidligere i andre sammenhenger. Men det er altså ikke en sjakkfilm. Det er et portrett, litt overfladisk sådan. Så er jeg enig med en del av kritikken, jeg tror publikum hadde tålt mer om hvordan et sjakkgeni faktisk tenker. Men mye må velges bort i en film, den hadde ikke blitt bedre ved å ha med flere elementer eller flere fakta. Den kunne blitt bedre ved å gå i dybden på ett hovedelement, men der var det nok mindre tilgjengelig materiale enn regissøren har gitt inntrykk av. Alt i alt en helt ok film om Carlsen, litt dvelende til tider. Forhåpentligvis kommer det en mye bedre en om 20-25 år. Men det er jo fantastisk at vi i det hele tatt kan se en film om verdens suverent beste sjakkspiller som er fra det tidligere sjakklige ulandet Norge.

Sven

20.09.2016 kl.22:50

Er enig i det aller meste du skriver her Ole Petter. Også at det er fantastisk at det i det hele tatt ble en film om verdens suverent beste sjakkspiller så tidlig som det vi fikk den.

Tom Jenkins

21.09.2016 kl.00:23

Filmen? I bunn og grunn kjedelig for oss sjakkspillere som har fulgt Magnus. Men så er vi neppe målgruppen for dokumentaren heller - vi sjakkelskere bør ligge litt lavt i terrenget når vi tar rollen som filmkritikere. I motsetning til den gemene, ikke sjakklige hop, vet jo vi sjakkfolk at det savnes mye dokumentariske facts i filmen. Noe av det lister da Sven helt riktig opp og flere kunne vært nevnt bla Magnus som modell og ikke minst at han forsvarte VM tittelen,. Det JEG savnet, og som jeg hadde håpet å få et innblikk i, var mennesket bak sjakkspilleren for å si det litt floskete. Hva er det som gjør en ung gutt vokst opp i en nasjon som aldri har vært regnet som noen stor sjakknasjon, for å si det pent, blir verdens desidert beste spiller. Jeg savnet kommentarer og innspill fra sjakkamerater og ikke sjakkamerater, fra noen av verdensstjernene o.a og ikke minst flere innspill fra og med Magnus himself. Innspill som kunne gitt oss litt av hans indre verden. Min kone som ikke har peiling på sjakk ga filmen terningkast 5+, Som vanlig publikummer uten¨sjakkbakgrunn ville jeg nok ha gitt det samme, men nettopp på grunn av min sjakklige bakgrunnen nøyer jeg med en 3*er, Jeg var faktisk litt skuffet da jeg gikk ut av salen.

NTH'ern

21.09.2016 kl.09:31

Alltid gilt å lesa deg, Sjakkfantomet. Trur ikkje du er plaga av dårlig sjølvtillit, men for meg er du enda betre enn du sjølv er klar over.

21.09.2016 kl.15:50

Takker for ditt innspill Tom Jenkins.

Hyggelig at jeg er såpassgod fra ditt ståsted NTH'ern, håper mange der ute koser seg med Sjakkfantomet og slike meldinger er godt å få :-)

Selvtilliten min er nok litt opp og ned - slik den er det hos de fleste. Noen ganger føler jeg meg tøff i pysjamas, andre ganger er det dumme dumme dum som går ut døra for å si det med De Lillos ;-)

jakke

21.09.2016 kl.23:22

I grunnen enig med mye i artikkel og kommentarfelt. Som sjakkfan savnet jeg mye, men ser også at filmen fungerer fint for et bredere publikum. En ide kunne jo vært en forlenget utgave/ekstramateriale om den kommer på dvd, ja om det er marked for det da.

Sjøl hadde jeg glede av filmens første del, kornete opptak fra barndom ga filmen en drømmende, dvelende stemning. Som kontrast til de intense, kaotiske bildene fra India mot avslutningen av filmen utgjorde disse bildene en fin kontrast reint filmatisk.

Litt av hemmeligheten med Magnus er kanskje at det ikke er noen store hemmeligheter. Kanskje mange små, og et kvart liv rommer mange potensielle filmer og fortolkninger.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits