Sjakk-OL i Baku: 11. runde - Historisk 5.plass av Norge!


Norge har med Magnus Carlsen og Frode Urkedal i spissen gjort tidenes OL-prestasjon i sjakk!
Foto: Morten Lillestøl Madsen

Norge har gjort en historisk sterk prestasjon ved å bli nr. 5 i sjakk-OL. USA vant olympiske leker i sjakk i Baku etter en dramatisk sisterunde der alt kunne skje. Hikaru takket på twitter en tysk stormester som i bunn og grunn avgjorde det hele ved å vinne mot Estland i siste runde. Dermed vant Tyskland denne matchen mot Estland 2.5 - 1.5 og dersom Bluebaum hadde tapt eller spilt remis, så ville altså Ukraina kommet øverst - så jevnt var det til slutt da USA og Ukraina begge vant i siste runde! Dermed ble en mix av kvalitetspoeng fra motstanderne avgjørende for det hele og Bluebaum sin motstander hadde remisen sent inne, så det var nærmest for et lotteri å regne etter Ukraina sin sterke avlutning på OL. Hikaru Nakamura berømmet hele det amerikanske laget på twitter og skrev at de alle hadde sine "ups and downs" - det er ikke lett å finne downs i suverene Wesley So sine prestasjon som rommet en 2900-prestasjon med hele 8.5 av 10 på USA sitt tredjebord.

 
Norges suverene 5.plass ble lagt merke til i en hel verden og Magnus Carlsen sin trener og hovedsekundant GM Peter Heine Nielsen var raskt ute på twitter med en gratulasjon der han påpeker at det tok 86 år - det første sjakk-OL vant sted i 1930 - å komme så høyt for Norge hintet om at Danmark og Sverige har vært der før oss.

 

Kasparov har utvilsomt bidratt til det amerikanske sjakkundret ved å coache flere av spillerne, ved å oppmuntre amerikansk sjakk og ved å please sjakk-mesenen Rex Sinquefield. På twitter var Kasparov i slag som alltid.
 

 
Det er egentlig en skandale hele systemet som er brukt i år, og det vil aldri bli brukt igjen - så mye er jeg sikker på. Russland hadde forøvrig flest individuelle poeng 32 - et halvt mer enn USA. Men USA hadde flere enn Ukraina som de jo hadde like mange lagpoeng som - så alt i alt fikk vi utvilsomt en verdig vinner i USA! Uansett var Magnus veldig godt fornøyd med 5.plassen - og stolt av lagkamerantene sine - noe han var raskt ute med på twitter:
 

 

Her er sluttresultatene for herrer der Norge altså kom på en strålende 5.plass!

Russland tok altså bronse i herreklassen og i dameklassen ble det ingen medalje. Nedtur nok en gang!
 

De individuelle resultatene er meget interessante å studere og her ser vi at OLs største spillere på førstebord:

Studerer vi ratingutviklingen til de beste spillerne i verden under OL ser vi at de fleste går noe frem i rating. De beste er best!


22 år gamle Wesley So tok gullmedalje både individuelt og for laget sitt USA!
Foto: David Llada  |  http://www1.bakuchessolympiad.com/
 

Her er de som tok gullmedalje på de ulike bordene:

1. Baadur Jobava 8 av 10
2. Vladimir Kramnik 6.5 av 8
3. Wesley So 8.5 av 10
4. Laurent Fressinet 7/8
5. Volokitin 8.5 av 9 (2992!!)
 

SAMSUNG CSC
Aryan Tari har lært sjakk i bøtter og spann og han tok svennebrevet sitt i sjakk under sjakk-OL!
Foto: Morten Lillestøl Madsen

Så er sjakk-OL altså over og alt skal oppsummeres. Selv var jeg ikke blant de mest optimistiske før OL, og jeg trodde på en plass mellom 20 og 30 som mest sannsynlig. Da det gikk litt trått i starten oppdaget jeg en ting som ikke så mange andre kommentatorer kommenterte tidlig - Urkedal var i form og spilte bra! Da fikk jeg litt tro på at noe kunne skje, og så skjedde det tre ganger så sterkt som jeg trodde. Tari spilte seg også i form og i rundene 4-8 gjorde vi mesterskapet. Da slo vi i rask rekkefølge Australia, Belgia, Tyrkia og Peru og innimellom dette spilte vi en remis mot Filippinene. Det smakte. Individuelt gjorde Magnus det flott som alltid med 75% score på førstebordet. Aryan Tari hadde sjansen i sisterunde til å klare remis i en vanskelig stilling mot India da inderen serverte han en mulighet på et sølvfat - nemlig Dd3+ fulgt av Dxe2. Det spilte ikke Aryan, jeg tror som sagt at det ville ført til en grei remis for svart, men vi skal ikke dvele med dette på en gledens dag. Aryan tok 6.5 av 11 og hadde en 2576-prestasjon under OL og det er meget pent i debuten for førstelaget vårt. Han spilte remis mot to av OLs store helter: Wesley So og Eugenio Torre som begge hadde svimlende rating-prestasjoner godt over Magnus sin. Sterkt Tari! Men helten ble selvsagt GM Frode Urkedal som tok sterke 7.5 av 11 og som avsluttet OL med 3 av 4 i de siste viktige rundene. Han ble både matchvinner og bergingsmann underveis og det er bare å la seg imponere over Urkedal som ble utnevnt til stormester så sent som i vår.

I fremtiden til vårt unge lag er lys og vi vil bli enda sterkere og med Johan Salomon vakende som fisken i vannet, full av motivasjon, så ser fremtiden lys virkelig ut! Jeg håper dog at Frode Urkedal ser sin sjanse til å fortsette å satse på å bli bedre, for jeg er sikker på at han har mye ubrukt potensialet. Norge kan allerede i neste sjakk-OL stille med 4 spillere over 2600 om alt går vår vei og det ville vært fenomenalt. Vi så det i både Aserbajdsjan da Radjabov ble god - det kom mange etter han. Vi så det i Armenia da Aronian ble god - det kom mange etter han og vi ser det i USA og Norge og sågar Frankrike. Sjakk-kultur skaper gode spillere!

SAMSUNG CSC
Frode Urkedal ble jokeren vår i sjakk-OL med en 2600+-prestasjon
Foto: Morten Lillestøl Madsen

Nesten alle i toppen på verdensrankingen gjorde et sterkt sjakk-OL, noe som nok en gang viser at rating er bygd på sunne prinsipper og at den virkelig kan forutse prestasjoner statistisk sett. Kramnik gikk frem 9 poeng, Caruana frem 5 og Wesley So gikk frem 12 poeng og passerte Nakamura med god margin! Wesley er nå nr. 6 i verden og han var blant de som imponerte meg mest i sjakk-OL.

Her er de 5 spillerne som imponerte meg aller mest med en kort begrunnelse:

1. Andrei Volokitin, 30 år gammel - Ukrainas 4. bord:

Hvis du nesten på egenhånd klarer å vinne OL-gull for hjemlandet ditt, som mangler sin største stjerne gjennom tidene - Ivanchuk - og tar 8.5 av 9 mulige så er det stort. Gjør du det mot kanonmotstand slik Volokitin stort sett gjorde er det enormt. Dette er en av historiens beste prestasjoner i lagsjakksammenheng og rating-prestasjonen på TPR 2992 sier alt!

2. Baadur Jobava, 32 år - Georgia sitt 1. bord:

Hvis du selv er rangert med en rating på 2665, og du møter 6 spillere som er ratet 2700+ og du legger liv og sjel inn i kampen for å vinne over dem blir jeg imponert. Om du så lykkes i å vinne mot 4 av dem og ikke taper noe parti er det utenomjordisk. Jobava nedla Topalov, Vallejo, Pons, Ponomariov og Richard Rapport er det intet annet en herlig. Jobava er Konge - TPR 2932!

3. Wesley So, 22 år gammel - USAs 3.bord:

Wesley So spilte som en Gud for USA. Hans partikvalitet imponerte meg mest av alle - bare Kramnik var i nærheten så langt jeg kan vurdere. Wesley spilte også på vinnerlaget og mange var ute etter skalpen hans. Allikevel nedla han den ene stormesteren etter den andre og da han også vant mot uslåelige Nepomniachtchi fra Russland var det bare å ta bølgen! Dette var Wesley sitt OL! So sin TPR var 2896.

4. GM Eugenio Torre, 64 år gammel - Filippinenes 3. bord:
10 av 11 mulige og 2836 i TPR.

Asia sin første stormester i sjakk spilte alle rundene og det er en bragd for en 64-åring å være så fokusert i så mange timer over 12 dager at jeg er dypt imponert over bare det. Men at han tok 10 av 11 mulige og også kunne vunnet mot Tari med svart er jo ellevilt. Bare å gratulere Eugenio som også for 4 år siden gjorde det storartet - men som da ødela et godt inntrykk med tap i siste runde. I år ble det seier i siste runde og halleluja-stemning.

5. Vladimir Kramnik, 41 år gammel - Russland sitt 2. bord:

Kramnik var moder Russland sin store spiller under sjakk-OL og han slo sterke folk som Meier, Radjabov og Adhiban. Når du 41 år gammel klinker til med en 2903-prestasjon i et viktig OL for hjemlandet ditt må du hylles! Når du i tillegg klarer å oppnå personlig rating rekord i den alderen er det særs imponerende og på neste elo-liste vil Kramnik ha sterke 2817 - I say no more.
 


64 år gamle Eugenio Torre is still going strong på de 64 felter
Foto: Foto: Paul Truong  |  http://www1.bakuchessolympiad.com/

 

Du kan se de 100 beste i verden sin ratingutvikling hos 2700chess.com 

Vi gratulerer Kina med seier i kvinneklassen der de norske kvinnene tok en 42. plass. Vi var forhåndsrangert som nr. 48 og kom i mål som nest beste nordiske nasjon etter at Sverige gjorde det meget skarpt og ble nr. 23. Sverige har som kjent GM Pia Cramling som gjorde det strålende for Sverige med en 2500+-prestasjon. Norge slo Wales 3.5 - 0.5 og Indonesia 3-1 i de to siste rundene. To svært svake kvinnenasjoner uten noen stor sjakktradisjon.De norske kvinnene tok en grei 42. plass etter to seire mot svak motstand i de to siste rundene
Foto: Morten Lillestøl Madsen

Sluttresultatet for kvinner i sjakk-OL 2016: 

Her noen solskinnshistorier fra OL:

Sveriges sjakkdronning

Det er mange små og store solskinnshistorier under et sjakk-OL. Jeg velger å dekke kvinneklassen ved å fortelle et par tre stykker fra denne klassen, og så kan du senere lese mer om Norges kvinnelag hos Tromsø Sjakklubb. Først vil jeg fortelle om 53 år gamle Pia Cramling som holder et imponerende høyt nivå over 50 år gammel! Hun deltok i sitt første sjakk-OL 15 år gammel i 1978 da hun spilte på Sveriges førstebord for kvinner. GM Pia Cramling har i dag en rating på pene 2444, men under OL tok hun knallsterke 8,5 av 11 og presterte på et 2537-nivå. Det er ellevilt. Pia ledet Sverige til 7 lagseire av 11 mulige og dermed ble de klart best i Norden med sin flotte 23. plass. Vel blåst Pia!


Monika Socko ledet Polen til sølvmedaljer i kvinneklassen og strålte som en sol!
Foto: Susan Polgar på twitter  |  https://twitter.com/SusanPolgar

Polens ukjente sjakkess med 2246 i rating som tok en Bobby Fischer slik at Polen snappet sølvet!

Den polske Tromsø-vennen Monika Socko gjorde sitt livs sjakklige prestasjon i Tromsø med seieren i Arctic Chess Challenge 2009 der hun vant med en 2634-prestasjon. Da jeg møtte Monika under Tromsø-OL var hun en sol ved gjensynet av Tromsø og jeg tenkte da: Ja, bedre kommer du aldri til å gjøre det over et sjakkbrett... Monika har en rating på 2437 og hun er den eneste stormesteren på Polen sitt kvinnelandslag. Det er dog ikke henne denne historien skal handle om. Det er hennes klubbvenninne WIM Mariola Wozniak (2246) som fikk lov å være med til OL, tross lav rating. Kort fortalt spilte Wozniak inn 6/6 på Polen sitt 6. bord og når gjort var gjort og spist var spist hadde hun følgelig en ratingprestasjon på hele 2891! Ikke nok med det - nå kommer bomben. Polen tok som 7. rangert sølvmedaljer i sjakk-OL foran store kvinnenasjoner som Ukraina, Russland(!) og Georgia. Dette må også ha vært stort for Monika Socko som ledet laget!

Peter Heine, hans fru og en sterk IM fra Litauen

Den siste historien er om Litauen som ble ledet av Peter Heine Nielsen og der hans kone skulle spilte andrefiolin. Peters kone GM Viktorija Cmilyte spilte nemlig ikke de fem første rundene av OL, og følgelig fikk IM Deimante Daulyte sjansen til å spille førstebord og det gjorde hun virkelig med bravur! Totalt spilte IM-en inn 8 av 10 mulige for Litauen og hun fikk en 2481-prestasjon og ble dermed på mange måter Litauens viktigste kort når de gjorde den beste innsatsen de har gjort noensinne i et OL. Det hører med til historien at GM Viktorija Cmilyte kom, tapte første parti, og så banket ned 5 stolper i tabellen! Dermed er Peters kone oppe på 5.plass på verden-rankingen for kvinner med 2538 - det er bare å glede seg med Peter! Du kan se hele verdensrankingen for kvinner etter OL her.

PS: Forøvrig slo nabolandet Latvias finansminister til i oppgjøret mot stormakten Kina i sjakk-OL og vant i stor stil mot den kinesiske verdensmesteren Hou Yifan på førstebord! Dana Reizniece-Ozola (2243) er altså finansminister i Latvia og hun nedspilte faktisk Hou Yifan - moralen er at det sjakklige nivået i de baltiske stater er skyhøyt!


Helgi Dam Ziska, Magnus Carlsen og Fiona Steil-Antoni under Bermuda-festen 2016
Foto: Fiona Steil-Antoni på twitter  | 

Færøyene med fjær i hatten: Helgi Dam Ziska ble stormester!

Til slutt tar jeg med en solskinnshistorie fra herreklassen. Færøyene har aldri hatt noen stormester i sjakk og folk med sans for statistikk skjønner at det ikke er særlig sannsynlig at et så lite land skal produsere stormestre i sjakk. For endel år siden akkurat på samme tid Magnus dukket opp dukket det opp et virkelig stortalent på de den lille øya som det raskt gikk gjetord om i hele Norden. Han er født samme år som Magnus Carlsen og har et godt vennskapelig forhold til Magnus og de to festet i lag under Bermuda-festen under OL. Helgi Dam Ziska, som han heter, vakte stor oppsikt da han 15 år gammel ble Internasjonal mester i sjakk i 2005 og ble spådd en lysende karriere da han året etter tok en Kathrine Tjølsen og satset hardt på å gjøre det best mulig på skolen. Derfor trappet han ned sjakken og tok skolegangen alvorlig og slikt står det selvsagt respekt av, allikevel kan en lure på hvor langt dette stortalentet ville nådd hvis han satset. Han har dog spilt sjakk-OL i  2006, 2008, 2010, 2012, 2014 og 2016 for Færøyene og nå i år gikk drømmen hans i oppfyllelse. IM  Helgi Dam Ziska scoret 6.5 av 9 på førstebord, fikk en ratingprestasjon på 2623 og fullbyrdet med det stormestertittelen. Dermed kan har Færøyene fått sin første stormester og vi skriver nå GM Helgi Dam Ziska med stor glede. Færøyene har forøvrig rundt 50.000 innbyggere, men de har et godt sjakkmiljø på øya selv om de nok ville tapt en sjakk-match mot lille Porsgrunn i Norge som også har en stormester, men sterkere IM'er. Porsgrunn har til sammenligning 36.000 innbyggere.

 

Her er Frode Urkedal sitt avgjørende parti for det norske sluttresultatet i OL:

Hvit: Frode Urkedal (2537)
Svart: S. P. Sethuraman (2640)
Sted: Sjakk-OL i Baku (11), 13.09.2016

1.d4

- Frode er tilbake til hovedtrekket sitt - som han kjenner godt - og det var nok klokt.

1...d5 2.c4 e6 3.Sc3 c6

- Slavisk er meget populært for tiden. Dynamisk, solid og allikevel komplekst nok til å gi en god fight.

4.e3 Sd7 5.Sf3 Sgf6 6.Dc2 Ld6

Hva ville du spilt med hvit i denne teoristillingen?

7.b3!?

- De to kritiske testene på svarts spill har vært regnet som 7.Ld3(!) eller 7.g4!?. Det siste trekket brukte Magnus til å slå Anand i Linares 2009 - hans første seier over Anand og det trekket burde passe Urkedals stil godt.

7...0-0 8.Lb2?!

- Det er kjent for å gi bort hvitfordelen. Teorien gir som bedre: 8.Le2! Teksttrekket gis faktisk rødt, for tvilsomt, i Rybka sin store åpningsbok.

8...e5!

- Svart har et lite utviklingsforprang og det tar enda tid til hvit får rokert, så det er logisk å åpne stillingen. Dette trekket er godt kjent og svart har faktisk positiv score i min database over ca. 200 partier i denne varianten.

9.cxd5 cxd5 10.dxe5 Sxe5 11.Sxe5 Lxe5 12.Le2?!

- Mer solid er: 12.Ld3! Nå får svart fordel.

12...Le6

Hva ville du spilt med hvit i denne stillingen?

13.f4!?

- Hvit kjemper tappert for å oppnå kontroll over feltet foran den isolerte svarte bonden på d5 - men trekket etterlater et svekkelse av e3 og e4-feltene og er derfor svært tveegget.

13...Lc7! 14.0-0 Lb6 15.Dd3 Te8! 16.Sa4!

- Urkedal var garantert ikke klar over at alt dette var spilt før, men over brettet finner han en fin teoretisk forbedring for hvit som holder den hvite skuta over vannet. Spilt før er: 16.f5 Ld7 17.Sd1 a6 18.a4 Tc8 19.Ld4 Lxd4 20.Dxd4 Te4 21.Dd3 Db6 22.Tb1 Tce8 og svart hadde en vunnet stilling i: Kalashian,D - Potkin,V, Moskva 2008. 0-1 i 48 trekk for teoristerke Potkin som er samarbeidspartner og trener til Nepo.

Hva ville du spilt med hvit i denne stillingen?

16...Lxe3+??

- Jeg fikk sjokk da jeg så dette trekket. Jeg satt selv og regnet på: 16...Lf5! 17.Dxf5 Txe3 18.Sxb6 Dxb6 uten å bli klok på hva hvit skal spille her for å holde båten flytende tross sin meroffiser da Le2 går tapt i alle varianter. Maskinen sier nettopp at beste variant for svart er: 16...Lf5! 17.Dxf5 Txe3 18.Kh1 Txe2 19.Lxf6 Dxf6 20.Dxf6 gxf6 21.Sc3 Td2 22.Tad1 med et gaske likt sluttspill. I stedet for det vakre, men enkle Lf5!, går svart rett på ratata og bukker meget stygt en offiser. Urkedal må ha fått et lite sjokk da han så dette komme.

17.Dxe3 Lg4

Hva ville du spilt med hvit i denne stillingen?

18.Le5!

- Enkelt og greit - hvit beholder meroffiseren. Svart må totalt ha oversett dette trekket!

18...d4 19.Dd3 Lxe2 20.Dxe2 Sd5 21.Dg4 f6

Hva ville du spilt med hvit i denne stillingen?

22.Lxd4

- Hva styrer svart med? Han er trolig desperat og frustrert på en og samme tid. En skikkelig cocktail av adrenalin og endorfiner må ha beruset inderen etter at han oppdaget bukken sin...

22...b5 23.Sc3 Se3 24.Lxe3 Txe3 25.Tad1

Sluttstillingen i Frode Urkedal vs. S. P. Sethuraman, Sjakk-OL i Baku 2016:

- Urkedal gjorde dermed et meget bra sjakk-OL der han tok pene 7.5 av 11 mulige!

1-0

Her i en gjennomspillbar versjon:

 

Vil du lese mer om OL sett med norske øyne - prøv Bergens eller Tromsø Sjakklubb som følger henholdvis Norge og Machlik-søstrene.

Vi har gledet oss med OL som nå er over! Du kan få med deg partiene her:

Chess24 og Chessbomb
 

Sjekk gjerne ut Lars Grahn sin blogg - den er meget interessant!

Hos Chessresults.com kan du sjekke ut alle resultatene

Hos Chessgames.com får du partiene

De offisielle hjemmesidene finner du her

29 kommentarer

Ole Morten Persen

13.09.2016 kl.17:37

Glimrende av laget, strålende av Urkedal i siste runde, og ditto av Sjakkfantomet gjennom hele sjakkolympiaden! Sethuramans overseelse så veldig ut som noe jeg kunne gjort i samme stilling, så han valgte heldigvis for vår del et passe tidspunkt å ta frem sin indre klasse 2 spiller!

Sjakkfantomet

13.09.2016 kl.19:15

Takk for ros Ole Morten - husker knapt at jeg har vært mer sliten og sitter her med feber og har gitt alt...

Steinar

13.09.2016 kl.20:41

Fantastisk spalte dette!

Færøyene ville tapt for Porsgrunn, men slått Kr.sand, Skien, Arendal, Fredrikstad, Hamar og Trondheim. Så de er gode.

Sven

13.09.2016 kl.20:46

Ja, Færøyene er særdeles gode - tenke seg til, Finland med Tommy Nybäck kom etter folket fra den de små øyene langt der ute i havet...

A

13.09.2016 kl.20:50

Latvia er finansministeren fra, ikke litauen

Jon

13.09.2016 kl.20:55

Takk for strålende oppsummering og evaluering av sjakk-OL! Får ikke fulgt så mye med lengre, grunnet travlere liv, men er nå innom nå og da og leser.

Sven

13.09.2016 kl.20:56

A,

Tusen takk for din årvåkenhet - da må jeg skrive om det avsnittet. Fadese!

Sven

13.09.2016 kl.21:11

Jon,

Da er det spesielt hyggelig at du tar deg tid til en hilsen i kommentarfeltet - godt å se at gamle blo'fans fortsatt følger med.

Og takk til A. nok en gang - har rettet opp i saken nå...

jon

14.09.2016 kl.10:30

Ser at det nå snakkes om å kjempe om medalje i kommende OL, men jeg tror denne 5. plassen blir veldig veldig vanskelig å slå. Bortsett fra at Hammer var i dårlig form, har laget hatt marginene på sin side. Hvor tøft blir det ikke når Armenia er tilbake, Israel sender et toppet lag og kineserne ikke spiller langt under pari? Joda, det vil også i framtiden alltid være gode lag som ikke leverer som forventet, men omstendighetene knyttet til disse tre lagene var bra for oss denne gangen.

Samtidig er det tøffere enn noen gang. Det var lettere å få med medalje i Sovjettiden. Nå har det ene laget blitt til fire tøffe topplag (Russland, Ukraina, Armenia og Aserbajdsjan).I tillegg har eks-sovjetere (Gelfand, Sutovsky) skapt et sterkt israelsk lag som altså denne gangen ikke var toppet. Derfor synes jeg at 5. plassen i år er en større prestasjon enn hva svenskene og danskene fikk til i sin tid.

Så, alt i alt en fantastisk prestasjon!! Jeg hadde faktisk tro på 8-10 plass, men hadde aldri forventet 5.! La ikke min pessimisme angående fremtidig medalje, rokke ved dette. Hvem vet, om dette unge laget får opp ratingen sin de neste årene, på de nedre bordene, er det ikke helt umulig å være med å kjempe om medalje :)

Sven

14.09.2016 kl.11:17

At Norge har hatt marginene på sin side er det liten tvil om, og når Gullaksen nevner at tre spillere går ned i rating på det norske laget - så er det nok nettopp for å presisere at prestasjonen ikke bare var topp.

Når det er sagt, så er et OL en kamp om lagpoeng mellom nasjoner fra hele verden som gjerne kommer med spillere uten de samme økonomiske forutsetningene som Norge til å spille mye sjakk. Spillere fra land som Iran er derfor kraftig underratet - så det å se på ratingprestasjoner alene gir liten mening - noe som underbygges av det å se på ratingfremgangen til f.eks. Iran som presterte ekstremt høyt over egen rating.

Jeg er stort sett helt enig med deg i det du skriver om medaljesjanser i fremtiden og om Sovjetunionens fall, men det du skriver om Sverige er nok bare tull. Sverige sitt lag med de tre berømte Musketerne på 30-tallet som tok både sølvmedaljer og bronsemedaljer er det klart beste Norden har hatt noensinne og kan ikke sammenlignes med dagens norske lag. Jeg anbefaler deg og andre å laste ned NM-bulletin nr. 5 (med Urkedal på omslaget) og å lese artikkelen "De tre musketere og Sveriges storhetstid" i Sjakkfantomet hjørne. Tror dere vil ha stor glede av den artikkelen... Gratis på NM-sidene!

Skal Norge få et løft og kunne kjempe om medalje må Hammer spille mye mer sjakk slik at han har sjansen til å komme opp på 2700-nivå igjen og Tari sitt talent må være stort nok til at han blir enda bedre enn Hammer. Det er mulig og det er det umulige nesten mulig for oss ;-)

jon

14.09.2016 kl.11:28

Tenkte i etterkant at våre naboer kanskje hadde prestert bedre enn 5. plass, og det stemte, så der skulle jeg ha sjekket litt sjakkhistorie. To medaljer er jo eventyrlig, selv om det var i Sovjettiden og færre lag var med. Må ta en titt i den NM-bulletinen.

Finn NM-bulletinene her

14.09.2016 kl.11:59

Ja, der er gode og kan lastet ned ved å klikke over...

Mvh Sven

jon

14.09.2016 kl.12:17

Fin sak i bulletinen det der, de tre musketerer

Sven

14.09.2016 kl.13:49

Fint du likte artikkelen - forøvrig har alle de 9 bulletinene en artikkelserie som kalles "Sjakkfantomets hjørne" - men det er veldig mye annet lesverdig i årets NM-bulletiner.

Roar E.

14.09.2016 kl.13:56

All ære til Norges lag for en fin innsats og flott 5.plass.Litt marginer hører med!

Ellers tror jeg Norge har mye av det som trengs for å kunne kjempe om gull om noen år.

Prøver en dristig spådom: Norges ol-lag 2024: 1.Carlsen 2.Tari 3.Nåværende ukjent talent 4.Hammer 5.Urkedal - Dette laget tror jeg da vil være en gullkandidat!

Sven

14.09.2016 kl.13:59

Du er optimist Roar, det er i hvert fall helt sikkert!

Padda

14.09.2016 kl.18:18

Hvorfor spilte ikke Getz?

Sven

14.09.2016 kl.18:31

Jeg vil tro at det delvis fordi han ikke viste muskler i førsterunden, delvis fordi han ikke har det samme topp-punktet som de andre på laget og kanskje delvis fordi de andre på laget rett og slett ønsket å spille.

Rotta

15.09.2016 kl.13:29

Olympiade betegner enten en periode på fire år (tiden mellom to olympiske leker) eller en feiring av de olympiske lekene - altså ikke selve OL. USA vant de olympiske leker, ikke olympiaden.

Sven

15.09.2016 kl.13:39

Har endret det. Visste for så vidt dette da temaet har vært oppe før.

jakke

15.09.2016 kl.15:10

Takk for OL og strålende saker! Kjenner VM allerede kribler.

Sven

15.09.2016 kl.15:13

jakke, hyggelig du var med på ferden.

Joachim Solberg

17.09.2016 kl.17:52

Hammer har i grunn spilt omtrent like mye de siste månedene som da han tok steget fra 2650-2700. Jeg tror han skal fortsette å spille omtrent så mye som nå. Ting vil gå litt opp og ned og jeg tror Hammer kommer tilbake på 2700 etter hvert. Alle unge sjakkspillere opplever litt ups and downs.

Sven

17.09.2016 kl.20:26

Joachim Solberg,

Jeg hadde tenkt du hadde hatt et poeng om det lå mer tyngde bak Hammer sitt 2705 i elo (flere partier bak). Men sannheten er at Hammer gikk fra 2651 til 2705 på kun 27 sterke turneringspartier, for så å rase han rett ned igjen. Derfor vil jeg ikke kalle han en etabert 2700-spiller på noe tidspunkt i karrieren og da er det vanskelig å tro at han "kan fortsette som før" og ta "steget fra 2650 til 2700" for så å bli der.

Selv tror jeg faktisk Hammer må ta noen små grep for å nå sine mål, og det virker på meg som om han spiller mer lynsjakk og hurtigsjakk nå enn det han gjorde i en periode og det kan være klokt. Uansett tror jeg 2700 vil bli tøft igjen, men vi får se da Hammer enda er ung.

Joachim Solberg

17.09.2016 kl.22:04

For meg gikk et veiskille for Hammers del da han nådde 2677 i juni 2015.Deretter lå han stabilt på 2680-og 2690-tallet frem til han brøt 2700 grensen med 2705 i februar 2016. Det vitner om en oppadgående kurve på de 50 partiene han spilte i perioden juni 2015 til februar 2016, selv om det var en liten Down med litt nedgang i oktober 2015. For meg hadde Hammer i denne perioden vist sterkt spill og en stabilt oppadgående kurve som gjorde at jeg fikk tro på at han ville klatre enda høyere. Foreløpig gjenstår det jo å se om han kan karre seg over 2700-grensen igjen. Nedturer i kvaliken til Norway Chess, EM og OL gjør at folk fort kan miste trua på Ludde. Jeg tror som deg at Hammer gjør lurt i å spille en del lyn og hurtig med gode motstandere. Samtidig tror jeg Hammer kan få et oppsving på nyåret etter en eventuell sekundantjobb for Magnus som vel fort kan bli en stor inspirasjon for ham, tenker jeg.

Sven

17.09.2016 kl.22:06

Ja, hvis Hammer er med i Team Magnus ved denne korsveien tror jeg også at det kan gi ham et løft både åpningsmessig etter VM og ikke minst hva selvtillit angår.

Sven

17.09.2016 kl.22:23

Jeg ser at tallene jeg la til grunn er feil. De stammer fra hurtigsjakk. Så Hammer sin klatring baserer seg på flere partier enn jeg skrev. Jeg skrev at han klatret fra 2651 til 2705 via 27 partier. Det riktige ser ut til å være 64, som som er vesentlig mye mer. Allikevel står litt av poenget mitt seg. Hammer etablerte seg aldri over 2700+. Han hadde såvidt hodet over lista og så var det nedover igjen.

Joachim Solberg

17.09.2016 kl.22:32

Han har som vi begge vet vært inne i en negativ kurve siden februar. Vanskelig å si hva som skjer i fremtiden. Mange faktorer vil sikkert spille inn her. Hvor motivert er Hammer? Vil han trene regelmessig med Magnus og andre spillere? Hvilke andre ting skjer i livet hans som virker inn på sjakken? Vil Hammer spille mer 1.e4, noe jeg tror er nødvendig for at han skal utvikle seg videre.Hvilken betydning får det for Hammer at vi har en rekke andre fremadstormende norsk juniorer som Tari, Salomon, Urkedal og Christiansen for å nevne noen? Blir han tent av å bli pushet av disse?

Sven

17.09.2016 kl.22:44

Enig i dette Joachim.

Det er en stor mengde faktorer som avgjør slikt og noen av dem er synlig for oss, noen er skjulte og noen styrer Hammer selv ved valgene sine, men andre er opp til andre på styre. Får Hammer f.eks. attraktive turneringsinvitasjoner!? Time will tell.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits