Sjakk-OL i Baku: 10. runde - Knallsterk seier av Norge!


Hva tenker Magnus her? Kanskje at Nepo sine gratulasjoner er litt overveldene!?
Foto: Maria Emelianova   |  http://www1.bakuchessolympiad.com/

Så gjennomførte Norge sin beste lagmatch i OL da de knuste Iran på en svært så overbevisende måte. Magnus feide motstanderen sin av brettet på elegant vis i en av Magnus sine favorittåpninger med hvit. Jon Ludvig Hammer fant et kvalitetsoffer som reddet en nær tapt stilling og forsvarte seg flott på slutten av et vanskelig parti. Aryan Tari var aldri truet og spilte et mektig hvitparti i spansk - Taris beste så langt i OL? Urkedal spilte svart i en skotsk åpning der han svingte styrkene sine over på kongefløyen og da bukket motstanderen fort under. En fantastisk norsk dag!

Iran har et meget ungt og lovende lag og stilte med et rating-snitt på 2520 mot Norge. De ble altså sjanseløse og det var Magnus som så ofte tok kommando fra start. Magnus spilte Londonsystemet mot GM Ehsan Ghaem Maghami (2566) - en åpning som virkelig passer Magnus godt. Brikkene beholdes på brettet, kampen utsettes til midtspillet, ting går litt sakte slik at det er rom for å manøvrere motstanderen i senk og som regel oppstår det både et langt midtspill og et sluttspill i disse stillingstypene - Magnus sine to favorittdeler av partiet. Magnus har utvilsomt studert Gata Kamsky sine partier i detalj - amerikaneren som har vært verdensledende på Londonsystemet siden han gikk i bleier og brukte smukk. Den 15 år gamle Kamsky spilte et mønsterparti i Londonsystemet i 1989 mot GM Maxime Dlugy som fulgte de 11 første trekkene i dagens Magnus-parti. Kamsky spilte der 9.Lb5! fulgt av 11.Se5 og Dlugy rokerte kort med 11...0-0 og Kamsky viste da at 12.g4! gir hvit et farlig spill. Alt dette er selvfølgelig elementær sjakk-ABC for Magnus Carlsen.


Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen utgjør stammen i det norske laget - de tok 1.5 av 2
Foto: Eteri Kublashvili   |  http://www1.bakuchessolympiad.com/

Dermed fikk Magnus opp stor fordel tidlig, noe som delvis skyldtes at svart slo av på g3 - en teoretisk unøyaktighet - og fordi svart sløste med tiden og kongens sikkerhet med trekk som 11...Dc7?!. I fortsettelsen spilte Magnus et praktparti. Solid gjennomført fra A til Å selv om han på slutten kunne gjort det hele mye enklere ved å slå inn på f7 med springeren i en elementær kombinasjon som en skulle tro at en verdensmester fikk med seg. Magnus har dermed sterke 7/9 på Norges førstebord og en ratingprestasjon på 2817. Det er mer enn godkjent for en kan ikke kikke på rating-prestasjonen alene i et mesterskap der lagpoeng, og ikke individuelle poeng, teller mest. Magnus sin oppgave på førstebordet er å skape tillit, tro og kampånd i laget. Tillit til at han ikke taper og at deres resultat dermed vil telle, tro på at Norge kan vinne matchen og dermed kampånd til å spille godt i eget parti. Dette vet Magnus og i år leder han Norge på en forbilledlig måte sett utenifra. Magnus spiller godt, tar plenty med poeng og er aldri i fare. Det har så langt ført Norge helt opp til en brillefin 6.plass etter 10 runder av sjakk-OL!

I 11. runde tirsdag kl. 09.00 spiller Norge mot India i en meget interessant og viktig kamp for utfallet av OL for Norges del. Men seier her vil vi trolig ende på 4.plass. Ved poengdeling rundt 8.-10. plass vil jeg tro og ved tap ca. 14.-18.plass. Målet vårt må være å gjøre tidenes sjakk-OL og da må vi ta poeng fra India i siste runde - uavgjort eller seier! Beste norske OL er på papiret Haifa-OL i 1976 som ble boikottet av Øst-blokken - der ble Norge nr. 11. Dermed er alle eksperter enige om at Norges sterkeste plassering er 13.plassen i Havanna-OL i 1966 der Norge blant annet slo USA med Bobby Fischer på laget 2.5 - 1.5 i innledningsspillet. Det var sterkt!

Jon Ludvig Hammer har hatt problemer med å spille nøyaktig i de tidlige midtspill under OL. Det gjorde han også i partiet mot Iran der han med trekk som 19...b5?! og 24...c3?! spilte bort en klar åpningsfordel han fikk med svart. Da han så spilte 31...Sb5? fikk han store problemer med svart og bare heltespill i sluttspillet der han måtte gi en kvalitet, førte til at han - med et nødskrik - klarte remis ved å sette opp en uinntakelig festning. Jeg tror ikke han Hammer hadde full kontroll og selv om Hammer utvilsomt er god i sluttspill, så er formsvikten hans veldig tydelig under OL. Jeg har reflektert litt over Hammers rolle i OL, og den kan ikke ha vært enkel etter 7 innledende remiser som viste at han slett ikke var i form. Så kom det altså to tap og, da burde kan nok bli satt på benken mot Iran, det skal svi å tape for Norge og vi trengte strengt tatt nytt blod på dette tidspunktet. Men Getz var iskald der han har sittet på benken i nær hele turneringa, og han fikk altså aldri mer sjansen i dette OL etter sin innledende remis. Det må også ha vært vanskelig for Hammer om han er med i Magnus sitt VM-team å spille åpningene sine. Han ville sikkert i flere partier spilt hot stuff han har studert, men i stedet må han styre klar av Magnus-prepp og spille andre ting slik at Team Karjakin ikke fatter mistanke. Livet som sekundant er ikke bare lett.

Aryan Tari kommer til å bli Norges nye sjakkyndling og i dag spilte han nok et flott parti i spansk åpning - nå som hvit. Da Tari fant det flotte 23.Sc6 var det bare å ta frem den innkjøpte jordbærkurven og feire seieren på forskudd - for dette gikk bare en vei og det var Taris. Seks trekk senere bukket Taris motstander og han kastet straks inn håndkleet - Flott levert Tari! Dermed ble det hele 3.5 - 0.5 til Norge over Iran og det er uhyggelig sterkt. Jeg minner om at Iran på veien sin mot en topp-10 plassering hadde spilte uavgjort mot sterke nasjoner som Georgia og England, men mot Norge ble de alt for lett.


Wesley So er en av OL's absolutt største spillere!
Foto: Maria Emelianova   |  http://www1.bakuchessolympiad.com/

I denne runden vant USA en uhyre viktig matchseier over Georgia med 2.5 - 1.5 etter at Nakamura på andrebord ble rundspilt av GM Mikheil Mchedlishvili (2609) og dermed fikk Naka sitt første tap. Den store amerikanske stjernen er Wesley So som virkelig imponerer meg under sjakk-OL. Mange hadde nok forventet at han skulle bli USA sitt ess i OL siden han spiller helt nede på 3. bordet og hvem har vel en topp-10 spiller i verden på 3. bord? Selvsagt bare USA! Kjøpt og betalt, men gode er de. Wesley So har hele 7.5  av 9 og en ratingprestasjon på 2883. Dermed har han vunnet 10 nye elopoeng og er oppe på 2792 - 2800 neste! Jeg har forøvrig stor sans for Wesley So og amerikanerne med ryktet forteller at Caruana, Nakamura og So er så individualistiske under OL at de ikke snakker sammen og det er jo noe spesielt. Grunnen til min sans for akkurat Wesley er spillestilen hans. Mens Nakamura har dreid spillestilen sin to hakk i en mer solid og posisjonell bane, så har Wesley bare dreid den ett hakk. En justering mot det mer solide må som kjent til om en spiller i den ypperste verdenseliten der de samme planene og ideene som er farlige på et lavere nivå - ikke nødvendigvis biter på motstanderen lenger. Jeg synes Wesley balanserer det hele meget godt og at han klarer å holde aggressiviteten oppe, samtidig som han kan sette inn et lavere gir med større soliditet. Det viser også den høye scoren under sjakk-OL - Wesley vet hvordan man vinner sjakk-partier.


Pavel Eljanov fikk inn en viktig svartseier mot David Navara i denne runden
Foto: Lana Afandiyeva   |  http://www1.bakuchessolympiad.com/

USA sin seier var trolig akkurat det de trengte for å ta OL-gull da de møter svake Canada i siste runde og de har kun Ukraina ved sin side når sisterunden starter. Ukraina slo Tsjekkia 3-1 i 10. runde etter seire av Eljanov og Volokitin. Dette var en sterk seier av Ukraina og Eljanov som overbeviste igjen og slo David Navara med svart i et lukket Berlinforsvar. Vi la også merke til at Karjakin gikk ned mot Harikrishna etter mye godt spill fra inderen i matchen mellom India og Russland. Når Kramnik vant igjen ble det 2-2 i matchen og dermed er Norge klar for India mens Russland kjemper om medalje i sisterunden. Kramnik og Nepo er Russlands store spillere og best er Kramnik med 5.5 av 7 mulige på Russlands 2. bord og en 2892 prestasjon. På førstebord er forresten Baadur Jobava beste spiller med 2965 i ratingprestasjon og sterke 7.5  av 9. Blant spillerne han har slått er Topalov, Navara og Rapport!

Stillingen i toppen etter 10 runder:


 

Sisterunden starter altså 09.00 tirsdag og der får vi på toppbordene se:

USA - Canada
Ukraina - Slovenia
Russland - Italia
India - Norge
Peru - England

Sisterunden blir på mange måter et antiklimaks hva turneringsseieren angår. De beste møter ikke hverandre og dermed er det sannsynlig at både USA, Ukraina og Russland vinner i denne sisterunden og i så fall tar de trolig de tre første plassene i nevne rekkefølge. Men vi er opptatt av Norge, og vi har helt klart sjanser til å slå India på en god dag selv om også de er unge og lovende.


Her er Magnus sitt flotte vinstparti fra 10. runde:

Hvit: Magnus Carlsen (2857)
Svart: Ehsan Ghaem Maghami (2566)
Sted: Sjakk-OL i Baku (10), 12.09.2016

1.d4 d5 2.Sf3 Sf6 3.Lf4

- Londonsystemet passer Magnus som hånd i hanske. Han forstår disse stillingstypene bedre enn noen andre i verden og de passer spillestilen hans perfekt. Hvorfor? Det er flere grunnen til det:

1. For det første er det en åpning som utsetter kampen til midtspillet og sluttspillet der Magnus har sine styrker.
2. Teorien i denne åpningen er litt begrenset da en kommer langt med en god strategisk forståelse.
3. For det andre bevares en høy kompleksitetsgrad der nesten alle offiserer og bønder fortsatt er på brettet.
4. For det fjerde gir åpningen en ørliten objektiv fordel og er ikke så tannløs som den har rykte på seg til å være, så summa summarum

3...e6 4.e3 Ld6 5.Lg3

- Hvit taper et viktig tempo, men vinner viktige poisjonelle goder til gjengjeld da det er bedre å ha h-bonden på g3 enn på h2. Hvorfor? Blant annet fordi en g-bonde dekker to felter, f.eks. f4 og h4, mens en h-bonde bare kan dekke et felt - men viktigere fordi den er nærmere midten av brettet og dermed har større innflytelse på spillet.

5...c5 6.c3 Sc6 7.Sbd2

Hva ville du spilt med svart i denne teoristillingen?7...Lxg3!?

- Ikke det beste selv om stormestre over 2600 har spilt dette opp gjennom alle tider. Mer vanlig og sterkere var: 7...0-0 8.Ld3 b6! med en mye spilt stilling som er spilt hele 150 ganger bare de tre siste årene (2014-16) i min database. Praksis viser at svart klarer seg helt fint fra denne stillingen.

8.hxg3 Dd6 9.Lb5 Ld7 10.Lxc6!

- Et typisk Kamsky-trekk - han elsker med både svart og hvit å slå av på c3 og c6 for så å spille på forpostfeltet e5/e4 og ganske riktig har Gata Kamsky, som lenge var verdens ledende spesialist på London-systemet, spilt dette trekket flere ganger.

10...Lxc6 11.Se5 Dc7?!

- En svak nyhet som sløser med tiden. Også: 11...0-0?! 12.g4! som i Kamsky - Dlugy, New York 1989 er farlig for svart, men: 11...Sd7! var interessant - og etter: 12.f4!? Sxe5 13.fxe5 De7 14.Dg4 f5?! 15.Dh5+! Kd7 16.a4 hadde hvit en liten fordel i: Kamsky,G - Potkin,V, Khanty-Mansiysk 2013. 1-0 i 42 trekk.

12.Df3 h6 13.Df4 De7

Hva ville du spilt med hvit i denne stillingen?14.g4!

- h2-bonden går fremover til...g4! Når h-bonden ble g-bonde fikk den ekstra styrke og nå benytter Magnus seg av den til brekkstang som truer g5!

14...Sh7 15.Dg3

- Gjør klar for f-bonden som sannsynligvis skal ut i kampen og kjempe den også.

15...Tg8?!

- Dette ser heslig ut, det var ikke for sent å prøve: 15...Dc7 16.f4 (16.g5!?) 16...f6 med forsvarsmuligheter for svart.

16.0-0 Sf6 17.Tac1!

- Det er et evig spørsmål i sjakk hvilket tårn som skal til c1 i slike stillinger, men for en sterk spiller er det lett å se at f-tårnet alt har oppgaver om f4 kommer, så a-tårnet må ut i striden.

17...Tc8

- Gode råd var her dyre, men dette gjør trolig vondt verre da svart ikke lenger for rokert langt.

Hva ville du spilt med hvit i denne stillingen?18.c4!?

- Varianten: 18.dxc5! Dxc5 19.c4! Dd6 (19...d4? 20.Sb3) 20.cxd5 Dxd5? (20...exd5 21.e4!) 21.Sdf3 Se4 22.Df4 gir hvit en vunnet stilling, så avslaget på c5 var klart bedre her.

18...dxc4?

- Et tapstrekk som går ned uten å yte mye motstand. Sterkere var: 18...cxd4 19.exd4 Tc7 20.cxd5 Sxd5 21.Se4 og hvit truer blant annet g5! og står suverent, men her kan svart fortsatt kjempe.

19.dxc5 Dxc5 20.Sdxc4 Ke7 21.b4?!

- Ikke den mest overbevisende veien til målet da svart har ett offisersoffer med 22...Se4! som gir noen små reelle overlevelsessjanser selv mot sterk motstand - men i praksis er Magnus sitt trekk vinnende for han. Det enkle her var: 21.Sxf7! Lb5 (21...Kxf7? 22.Se5+! og vinner dronningen.) 22.Sfe5! og hvit vinner lett.

21...Dxb4 22.Sd3!

- Magnus sitt poeng - dronningen kan ikke dekke d6 lenger.

22...Se4!

- Jeg har en følelse av at Magnus overså styrken i dette... Legg merke til varianten: 22...Db5 23.Dd6+ Ke8 24.Da3! og hvit vinner avgjørende materiell. Nå gir svart en springer - men får noen praktiske redningssjanser ved perfekt spill fra svart.

23.Sxb4 Sxg3 24.fxg3

Hva ville du spilt med svart i denne stillingen?24...Lb5?

- Taper uten sverdslag. Til tross for at hvit har springer over for bare en bonde, er strukturen hans så råtten at det ikke er helt stright forward å spille dette hjem. En eksempelvariant er: 24...Ld7! 25.Se5 Txc1 26.Txc1 Tc8 27.Txc8 Lxc8 28.Kf2 f6! 29.Sc4 b5 30.Sd2 Kd6 31.Se4+ Kc7! 32.Ke2 a5! 33.Sc2 e5! 34.Sf2 Kb6 og denne stillingen er faktisk vanskelig å vinne for hvit ved korrekt forsvar.

25.Txf7+!

- Ops - hadde du den?

25...Kxf7 26.Sd6+ Ke7 27.Sxc8+ Kd7 28.Sxa7 La4 29.Sd3

Sluttstillingen i Magnus Carlsen vs. Ehsan Ghaem Maghami, sjakk-OL i Baku 2016: 

- Et særdeles velspilt og godt parti av Magnus Carlsen.

1-0

Her i en gjennomspillbar versjon:

 

Vil du lese mer om OL sett med norske øyne - prøv Bergens eller Tromsø Sjakklubb som følger henholdvis Norge og Machlik-søstrene.

Vi gleder oss til resten av OL. Siste runde spilles tirsdag kl. 09.00 norsk tid med dekning på:

Chess24 og Chessbomb
 

Sjekk gjerne ut Lars Grahn sin blogg - den er meget interessant!

Hos Chessresults.com kan du følge med på alle resultatene

Hos Chessgames.com får du partiene

De offisielle hjemmesidene finner du her

12 kommentarer

hue

13.09.2016 kl.12:47

Her lukter det topp ti lang vei! Tenk på det! Tidenes norske OL-prestasjon.

En stor dag for sjakknorge.

jakke

13.09.2016 kl.12:51

Seier og analyse av Magnusparti i Londonsystemet. Kan det bli så mye bedre?

Går vel mot uavgjort mot India, et bra resultat det. Flaks med oppsett eller ei, synes laget har spilt et flott OL. Prestert jevnt bra, holdt distansen godt og tatt poeng der de trenger dem. At de tapte klart mot USA er det lite å si på. Viktig med erfaring, nå vet de at de kan kjempe i toppen. Kan nok styrke både motivasjon og lagfølelse det.

Joachim Solberg

13.09.2016 kl.13:00

Veldig respektabelt resultat av våre herrer. Neste gang kan vi gjøre det enda bedre, men da er det viktig å få inn 5.mann på laget. Synes det funket dårlig at Getz satt på benken i nesten alle rundene. Han burde så absolutt fått prøvd seg oftere ettersom flere av de andre spillerne ikke akkurat spilte over evne.

Sven

13.09.2016 kl.13:00

Hue,

Stor norsk sjakkdag, ja. Dette var bra!

Hvordan gikk det med drømmelaget ditt?

jakke,

Nei, bedre blir det ikke vet du. Både Sjakkfantomet og Magnus har gitt alt under OL og mer kan en ikke forvente seg og da håper jeg også at flere enn deg har hatt gode leseropplevelser her hos Sjakkfantomet :-)

Sven

13.09.2016 kl.13:05

Joachim Solberg,

Enig med deg i at det var et meget respektabelt resultat :-)

Men ellers er vi nok uenige. Magnus gjorde sine saker meget bra til at det var en lagturnering. Den dagen vi gråter over 2800+prestasjoner har vi et problem. Tari hadde en 2600 for sisterunden, mens Urkedal trolig har en 2600+ prestasjon totalt. Har ingen tro på at Gehtz kunne matches disse tre. Så da gjenstår det en mann - Hammer som kanskje burde stått over noen runder - men det er og blir forståelig at en 2650-mann får slik slakk fra lagleder.

Joachim Solberg

13.09.2016 kl.13:09

Hammer kunne fått hvilt seg underveis etter alle remisene.Ellers er jeg enig med deg i at Salomon burde vært tatt ut. Han ble tross alt Norgesmester og har dokumentert solid oppadgående form. Magnus har prestert godt, det har for så vidt Urkedal og Tari også. Men det hadde nok vært fornuftig å hvile Hammer underveis slik at han kunne kommet sterkere tilbake og latt Getz få prøve seg litt mer. Men totalt sett er dette meget bra, så jeg er godt fornøyd med en historisk god prestasjon av Norge.

hue

13.09.2016 kl.13:10

Mange takk til Sjakkfantomet for suveren dekning!

Drømmelaget gikk det bra med, best på herresiden. Før dagens runde var jeg på 39. plass av 1379 deltakere. Jobava, Nakamura, Short og Nepo på 1-4 viste seg å være gode valg. Det samme med Zahn og Pogonina på damesiden. Wei Yi ble benka en del, og ga ikke avkastningen jeg håpet på...

Sven

13.09.2016 kl.13:15

Mr. Joachim,

Etter at du modererte deg angående Tari og Urkedal - som har gjort flotte prestasjoner og vunnet mye erfaring - så er vi helt på bølgelengde selv om jeg nok har større sympati for Tisdall sine valg.

Hue,

Hyggelig at det gikk så bra i tippekonkurransen og takk for innspillet.

Joachim Solberg

13.09.2016 kl.14:29

Tisdall kan være godt fornøyd med innsatsen sin, synes jeg.Sett i ettertid kunne man dog hevdet at for eksempel Tari kunne hvilt mot Belgia og latt Getz få sjansen der mot en FM på 2282 for å få sjansen til å få godfølelsen. Det var uansett en kamp vi trolig hadde vunnet også med Getz på laget.

Sven

13.09.2016 kl.14:34

Du har et absolutt poeng der Joachim.

Steinar

13.09.2016 kl.15:10

Det her var store saker. Det er jo enormt med sjakk spillere i en del land vi har bak oss.

Sikkert viktig for Magnus. Han scoret strålende, og ser han er med på et lag som kan komme høyt opp. Ikke bortkastet å stille opp.

Og hvilken inspirasjon for de unge. Tari og Salomon har kanskje 2600+ til neste gang, og kanskje Hauge el andre nå legger inn et ekstra treningsgir. For dette er realistisk og gjevt for flere å være med på. Urkedal er en dark horse. Tror det er stort potensiale igjen å ta ut for ham. Om han trener som Tari/Salomon blir det kanskje 2650. Hammer tror jeg først og fremst må spille mer.

Gøy for sjakkmiljøet. Når man møtes I Eliteserien er det blant folk som er blant de ti beste i verden. I hvert fall de to siste runder.

Sven

13.09.2016 kl.19:18

Takk for dine interessante innspill Steinar - ble fantastisk norsk innsats og vi gleder oss med det norske laget :-)

Jeg er nå ferdig med den Olympiske Opuset til Sjakkfantomet - alt er nå oppdatert. Løp og les siste blogg! Nå er jeg kake, så håper appetitten på sjakk kommer tilbake igjen - men sikker er jeg ikke ;-)

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits