Sjakk-OL i Baku: 9. runde - USA ble to hakk for store


Caruana vs. Magnus Carlsen med FIDE-presidenten som tilskuer
Foto: Maria Emelianova  |  http://www1.bakuchessolympiad.com/

Husker du da vi slo Kina med spillere som Wang Yue, Bu Xiangzhi, Ni Hua og Wang Hao? Det skjedde i 2008 og det er utvilsomt det sterkeste laget Norge noensinne har slått sjakk-OL. GM Kjetil A. Lie ble matchvinner den gang ved å beseire Bu Xiangzhi (2717) med hvit og i dag ønsket jeg meg en Mr. Lie med de hvite brikkene eller en Simen Agdestein, som også var med mot Kina. I dag skulle Norge spille sin livs OL-match og enkelte norske kommentatorer hadde tatt helt av på forhånd, puttet seieren i lomma og døpt matchen: "Tidenes landskamp i sjakk" - i stedet ble det et stort antiklimaks som minnet oss om sjakk-OL i 2006. Ja, for i 2006 kunne vi gjort et flott OL-resultat da Magnus storspilte dette året på Norges førstebord, men så møtte vi USA i siste runde og fikk bank 3.5 - 0.5.

I år møtte vi heldigvis USA tre runder før slutt - og dermed er det akkurat tid til å rette opp skaden å få et godt resultat ved en god avslutning. Norge har sågar vært heldig med rundeoppsettet for 10. runde der vi møter Iran som vi blir favoritter mot. De har et rating-snitt like over 2500, så dette laget bør Norge slå klart om de skal gjøre et godkjent resultat. Men tilbake til USA-matchen der vi ble feid av hvitbrettene slik at vi med hvit scoret 0-2. Da er selvsagt matchen tapt og vi tapte 3-1 etter at Magnus spilte remis mot Caruana, og Aryan Tari spilte en meget sterk svartremis mot nr. 7 i verden Wesley So. Dette er den høyest rangerte spilleren Tari tar poeng fra og dermed ble det en fjær i hatten på Tari.

Ellers skuffet det norske laget. Magnus spilte som i Tromsø-OL, der han møtte Caruana med svart i matchen mot Italia, Skandinavisk forsvar mot Caruana. Jeg har lenge ventet på at Magnus skulle spille nettopp Tiviakov-varianten i skandinavisk fordi jeg har tenkt at den kler hans spillestil godt. Allikevel kler den ikke alle posisjonsspilleres spillestil og Kramnik har fått mye bank som svart i denne åpninga med svart i offisielle lynsjakkpartier. Men Magnus kler den og han fikk opp en helt grei stilling og spilte en saklig remis mot Caruana i dag. Størst dramatikk var det knyttet til trekket Lxc3, som ikke godt kunne tas, men Caruana hadde andre veier å gå og han var aldri i tapsfare i dette partiet som flatet ut da Caruana valgte et dronningbytte tidlig. Remis etter 28 trekk ved trekkgjentakelse. Ikke mye å skrive hjem om egentlig.


Nakamura gjorde ansiktsgrimaser uten at det betød all verden - han vant lett mot Hammer
Eteri Kublashvili   |  http://www1.bakuchessolympiad.com/

I hvitpartiene fikk vi opp to helt greie teoristillinger med hvit - men der så alt som var greit ut til å stoppe. Norge brukte mye tid i disse kjente stillingene, noe som tydet på at Hammer og Urkedal ikke skjønte dybden i stillingene, og de tabbet seg ut alt i det tidlige midtspillet - noe som styrker teorien om at de ikke kjente stillingstypene godt. Hammer var jeg litt optimistisk på vegne av da han kastet ut de ni første trekkene i en g3-kongeinder som om han aldri hadde gjort noe annet. Jeg sjekket databasen min da jeg ikke kjenner denne c5-varianten som Nakamura spilte, og der fant jeg raskt ut at varianten som ble spilt hadde sin oppblomstring på 50-tallet da Najdorf som hvit spilte 9.Sd3! mot Boleslavisk. Men da Nakamura sitt 9...Le6! ble introdusert noen år senere, spilte hvit 10.Da4! og sammen med 10.Db3! er dette de to teoritrekkene som gjelder i dag. Trekkene oppnår nemlig tre posisjonelle goder i ett trekk! Først og fremst dekkes c4-bonden, dernest imøtegås Svarts posisjonelle trussel om å spille Dc8 fulgt av Lh3! og til slutt ryddes d-linja slik at dronningen ikke står utsatt til på d1. Begge dronningtrekkene gjør dette, allikevel tenkte Hammer seg lenge om og spilte det overfladiske 10.Lf4 som truer svarts dronning og går til et "godt felt" - men som allikevel spiller rett i svarts hender. Hvorfor? Fordi c4 henger i neste trekk og svart får inn Dc8! med ideen Lh3 og det ønsket han jo uansett. Dermed forsvant hele Hammers åpningsfordel ut med badevannet. Du gir ikke Nakamura lillefingeren slik og overlever. Det vet nok Hammer for han brukte en halvtime på sitt 14.Te1(!) jeg likte godt selv om skaden var skjedd på dette tidspunkt - Hammer hadde en slitestilling med hvit. Kort fortalt ble Jon Ludvig spilt ned i et flott parti sett med USA sine øyne.


Wesley So prøvde å stirre ned Tari på dette bildet - det fungerte aldri og Tari fikk remis
Foto: David Llada   |  http://www1.bakuchessolympiad.com/

Aryan Tari spilte svart mot Wesley So og heldigvis spilte han en kongebondeåpning, noe som jeg berømmet han for å gjøre tidligere i mesterskapet. Det er et solid valg mot en angrepsspiller som Wesley So og med mye godt spill klarte Tari å stå opp mot overmakten. Han var presset hele veien og selv da partene tok remis kunne So spilt videre på vinst, men da var matchen vunnet 3-1 for amerikanerne ved remis - så hvorfor ikke? Uansett fant Tari mange fine trekk slik som 16...c5! og han spilte en fortjent remis mot sterk motstand. Vi er imponerte Aryan!

I Hobbit-kampen mellom Frodo og Sam fikk vi et noe lignende mønster som i Hammerpartiet. Det ble spilt opp til dans fra amerikanerne, hvit danset med og fikk sin hvite teoretiske fordel - som de så overhodet ikke forvaltet på en god måte. Synd! Urkedal spiller best med sitt kjære 1.d4 og i sjakk har praksis vist at det er viktigere å være tro mot deg selv, men å spekulere i motstanderens svakheter. I hvert fall til en viss grad. Jeg er sikker på at Urkedal tenkte å overraske Samuel Shankland med skarpt angrepsspill da han la ut fra startblokkene i et voldsomt driv med 1.e4!? Men åpningen slo tilbake på han selv med en bumerang-effekt som var så voldsom at det ble voldelig. Ringenes Herre ble fanget i sitt skjulested på dronningfløya - eller for å si det rett ut. Hvits konge ble drevet fra skanse til skanse og stillingen til Urkedal ble raskt en ruin.

Før det spilte partene en spennende åpning som Parimarjan Negi har anbefalt for hvit mot Najdorf. 7.De2 er skarpt, spennende og gir interessante partier. Det kan jeg skrive under på selv for jeg spiller det ofte i lynsjakk med stor innlevelse. Jeg har sågar fått mot meg det sjeldne 8...g6 en gang - og jeg lirte av meg teoritrekket 9.f4! uten å mukke. Det partiet ble mitt livs lynsjakkparti på ICC da jeg ofret et tårn på d7 og så hele dronningen! Artig. Ta gjerne en titt på partier mitt, da det viser hvor skarpt hvit kan spille i denne varianten og samtidig er noe av den festligste sjakken jeg noensinne har spilt. Dessverre spilte ikke Urkedal 9.f4!, som har scorer så godt i denne åpningen, men i stedet stilte han seg opp med standardoppstillingen "engelsk angrep". Altså et f3, fulgt av g4 og h4. Men selv den angrepsplanen fullførte han ikke og da ville ikke båten bære. Rufsete, planløst spill ble straffet på hardeste vis og Urkedal ble i denne runden blåst av brettet. Uncle Sam ble for stor for oss. Jeg har kommentert partiet da det var et nøkkelparti for matchen slik jeg ser det.
 


Big Vlad viste muskler mot Radjabov og la Radja i gulvet i en italiener som hvit
Foto: Eteri Kublashvili   |  http://www1.bakuchessolympiad.com/

Ukraina kunne som eneste nasjon holde følge med USA hvis de slo India i toppmatchen i denne runden. Det gjorde de etter seier for Anton Korobov (2675) over Sethuraman (2640) på Indias fjerdebord. England klarte bare 2-2 mot Iran i denne runden, mens Russland benyttet sjansen til å komme i ryggen på USA og Ukriana med en 3-1 seier over sterke Aserbajdsjan. Der slo Kramnik og Grischuk til med de hvite brikke og de nedla henholdsvis Radjabov og Naiditsch. Vi la også merke til at Georgia slo Ungarn 2.5 - 1.5 slik at det er Georgia med OLs store førstebordspiller Baadur Jobava som skal opp mot USA i neste runde. Jobava spilte svart mot Richard Rapport (2752!) og det utviklet seg til å bli en spennende kongegambit som smuldret hen til et fordelaktig sluttspill med bonde over for Jobava og dette vant han. Dermed har Jobava en 3000+-prestasjon med 7/8 så langt under sjakk-OL. Jeg er søkkimponert! Bare en mexicansk IM har en bedre prestasjon da han har fullt hus, 7/7, men han har tross alt kun møtte en GM - Jobava har møtt åtte! Norge ligger forøvrig på en fin 16.plass før de to siste rundene.

Her er de beste rating-prestasjonene under sjakk-OL i Baku:


 

Her er resultatlista etter 9 runder:

Lyst å lese om kvinne-OL?

Prøv da Tromsø Sjakklubb der Sjakkfantomet også skriver om OL.
 

Her er Shanklands seier over Urkedal med mine kommentarer:

Hvit: Frode Olav Olsen Urkedal (2537)
Svart: Samuel Shankland (2679)
Sted: Chess Olympiad Baku (9.2), 11.09.2016

1.e4!?

- Urkedal spiller et trekk han stort sett aldri spiller for å overraske motstanderen sin. Det kan være klokt å overraske, men jeg vil si at det er noe dristig å overraske med e4 for der kan svart by opp til større teorikamper enn i noen annen åpning, og da spørs det!

For matchen tenkte jeg tanken om at det kunne være lurt av Urkedal å spille i ånden til Kjetil A. Lie! Altså 1.c4 på en aggressiv måte for å få Shankland ut på glattisen og få brukt Urkedals regneferdigheter og taktiske blikk til fulle. I stedet tok Norge den helt ut og det ble 1.e4.

1...c5!

- Mot d4-spillere, som spiller 1.e4 bare sporadisk, er siciliansk en perfekt oppskrift da stillingstypene der er veldig spesielle og typiske for e4-komplekset.

2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 a6

- Shankland har lenge hatt Najdorf som en del av svartrepertoaret, så dette kom som forventet på hvit.

6.Lg5 Sbd7

- Et motetrekk. I Fischer og Kasparov sin tid var det 6...e6(!) som gjaldt, nå er svart mer fleksibel alt i 6. trekket.

7.De2

- En anbefaling av Parimarjan Negi, som har skrevet bok om Najdorf. Negi har også spilt noen praktpartier som hvit selv i denne varianten.

7...h6 8.Lh4

Hva ville du spilt med svart i denne stillingen?

8...g6!?

- Dette fikk Urkedal til å tenke i mer enn fire minutter, og kanskje sto han alt på egne bein i sitt neste trekk. Problemet med det er at han som d4-spiller ikke kjenner stillingstypene i siciliansk så godt som en svoren Najdorfspiller, og da kan det tidlige midtspillet bli vanskelig å spille siden intuisjonen ikke er 100% med.

9.0-0-0!?

- Mønsterpartiet i denne varianten, som alle som spiller den bør kjenner er: 9.f4! e5 10.fxe5 dxe5 11.0-0-0! exd4? 12.e5! og hvit vant i stor stil i angrep i Parimarjan Negi - Evgeny Vorobiov (2586),  6th LCT Group A 2012.

Dette er den kritiske testen av Shanklands 8...g6!? som er tveegget, og selv om svart selvsagt ikke bør ta på d4 - så er 9.f4! særs spennede.

9...e5 10.Sb3 Le7 11.Kb1

- Urkedal brukte et helt kvarter på dette trekket - noe som viser at han ikke kjenner teorien i varianten.

11...b5 12.a3 Dc7 13.f3

Hva ville du spilt med svart i denne stillingen?

13...Kf8!

- Shankland viser en stor og dyp forståelse av stillingen og gjør en kongevandring til g7 for å få kongen i sikkerhet. Ved å la tårnet få dekke h6, og operere fra h8, blir kongestillingen mye tryggere. Dette er jo en stilling med angrep på motsatte fløyer - og da er det viktig å komme først til mølla. Dermed blir det en kamp om å angripe først og å trygge egen konge mest.

14.Lf2?!

- Kostet 10 minutters tenketid, men neppe det beste da løperen kanskje skal slå av på f6 og i mellomtiden har hvit mer fleksible trekk. Siden svart har en relativt trygg kongestilling her - burde hvit se seg om etter andre beitemarker før motangrepet kommer. En slik sterk ressurs hadde hvit i: 14.Sc1 Kg7 15.S1a2! Sb6!? 16.Lxf6+ Lxf6 17.Sb4 og hvit står noe bedre på grunn av d5-kontrollen.

14...Kg7 15.h4 Sb6 16.g3?

- Med den posisjonelle ideen Lh3 for å bytte hvitfeltsløpere. Problemet er bare at det går for tregt og at svart nå har et farlig angrep i gjære. Sterkere var: 16.g4 Sc4 17.De1 Le6 med hvits stilling er ikke mye å rope hurra for her heller - svart står best.

16...Tb8 17.Lxb6

- Urkedal brukte over en halvtime på sine to siste trekk - men hvit er uansett svett her. Åpningsvalget var ingen suksess.

17...Dxb6

Hva ville du spilt med hvit i denne stillingen? 

18.Lh3?

- Lar svart spille a5 ved å slippe opp trykket mot b5. 18.g4 var fortsatt det minste ondet for å spille d5 og og fordrive springeren på f6, men dette ville jo vært en stor innrømmelse av g3 sin falitt...

18...a5!

- Nå er gode råd dyre da svart har et voldsomt angrep uten en innsats.

19.Lxc8 Thxc8 20.Sd5?

- Ironisk nok taper dette direkte. Ironisk fordi hvit har investert så mye tid i å kunne få et tårn til d5 der det ser kosmetisk vakkert ut - men der det ikke gjør noe fra eller til i hverken forsvar eller angrep.

20...Sxd5 21.Txd5 a4 22.Sc1

Hva ville du spilt med svart i denne stillingen?


 

22...b4!

- Boom - Urkedal så den komme, men fant altså ingen motgift og han blir nå knust fullstendig.

23.axb4 Dxb4 24.Sd3 Dc3

- Snakket vi om kosmetikk? Dette er for meg både vakkert og funksjonelt - både i pose og sekk med andre ord.

25.Kc1 Dc4 26.Th2

Hva ville du spilt med hvit i denne stillingen?


 

26...a3!

- Boom Boom Boom Boom, I want you in my Room - var en popslager for mange år siden. Svart leker med å få hvits konge ut av sitt rom og kongen ønsker seg nå et bomberom for å få sikkerhet...

27.bxa3 Da2 28.Kd1 Tb1+ 29.Sc1 Dxa3

- Hadde det ikke vært en viktig lagmatch ville Urkedal gitt seg, men han håper på et mirakel i det lengste...

30.Dd2 Dxf3+ 31.Te2 Dxg3

Sluttstillingen i partiet Frode Urkedal - Sam Shankland, sjakk-OL i Baku 2016: 

- Svart bare spiser opp hvits bønder og da må plutselig alle offiserene være livvakter og slikt går ikke i sjakk. Hvit ga endelig opp den ulike kampen.

0-1
 

Her i en gjennomspillbar versjon:

 


Vil du lese mer om OL sett med norske øyne - prøv Bergens eller Tromsø Sjakklubb som følger henholdvis Norge og Machlik-søstrene.

Vi gleder oss til resten av OL. Neste runde spilles mandag kl. 13.00 norsk tid med dekning på:

Chess24 og Chessbomb
 

Sjekk gjerne ut Lars Grahn sin blogg - den er meget interessant!

Hos Chessresults.com kan du følge med på alle resultatene

Hos Chessgames.com får du partiene

De offisielle hjemmesidene finner du her

26 kommentarer

Steinar

12.09.2016 kl.10:45

OL er rart med såpass mange "svake" lag rett bak teten. UKR kan få sølv med 20/22. Er det sportslig ok? Norge har perfekt ranking og kan bli nr 5-7 med seier i dag og god trekning i morgen, uten å ha tatt poeng mot et eneste topp 10 ranket lag. Så rent sportslig håper man ikke vil legge for mye i en god prestasjon. I hvert fall bør man en annen gang forhåpentligvis ha 5 spillere. Men Aryan får en god opplevelse og vil være en nøkkelmann i mange år framover. Om Aryan, Salomon og et par andre får fin fremgang blir dette riktig bra.

Sven

12.09.2016 kl.10:50

Kloke ord der Steinar, man skal ikke legge for mye i det hele. Men artig er det og med USA, Ukraina og Russland på de tre første plassene, så skjønner alle at dette er sportslig forsvarlig også.

jakke

12.09.2016 kl.16:36

Herlig comeback av det norske laget. Det er så moro å se Magnus spille London-systemet, det er en åpning som har en veldig grei og oversiktlig logikk. Skikkelig pedagogisk åpning, en solid steintrapp i en urbratt skrent.

Sven

12.09.2016 kl.16:39

Ja, vi trengte en knuseseier nå og fikk det! Blir en interessant sisterunde i morgen. Spent på hvem vi får. Håper på Georgia!

Ole Morten Persen

12.09.2016 kl.19:17

Georgia hadde vært fint. Magnus mot villmannen Jobava, det vil jeg gjerne se!

Sven

12.09.2016 kl.19:19

Jeg har lagt inn bud på Slovenia med Beliavsky, håper ingen overbyr meg ;-)

Evig Optimist

12.09.2016 kl.19:23

Ja. De beste lagene vinner. Men om man havner på plass 10 eller 20 er mer eller mindre tilfeldig avhengig av trekningen. Klart det blir tøffere hvis Norge møter Russland eller Ukraina (Eller India eller England) i siste runde, enn hvis de møter Italia, Peru, Slovenia eller Canada. Møter vi en av de siste 4 bør vi vinne, og da havner vi på 4 eller 5 plass tipper jeg!

Sven

12.09.2016 kl.19:33

Jeg er selvfølgelig enig i dette.

Ellers håper jeg når jeg ser på oppsettet at vi møter England. Sterk motstand, men ikke supersterk som USA, Kina eller Russland og da får vi en sjanse til å vise oss frem!

Sven

12.09.2016 kl.19:44

Her hjalp hverken en budrunde eller telepatiske evner ;-) Norge fikk India som motstander i siste runde som starter i morgen kl.9 - en tøff oppgave der altså da India er sterk nedover bordene og har et ungt lag i utvikling.

Ole Morten Persen

12.09.2016 kl.19:47

Men da er oppgaven klar: Seier til Magnus mot Harikrishna og remis på de andre!

Sven

12.09.2016 kl.19:58

Minner om at Harikrishna med hvit slo Karjakin i dag, han er sterk og hvis Magnus får svart (begge hadde hvit i dag) - så tror jeg ikke Magnus er enig i analysen din. Da må nok de to hvitspillerne bidra med 1.5 av 2 om vis skal vinne matchen... Ellers er jeg spent på om Hammer må stå over. Jeg tror det ikke av flere grunnen, men det ville vært på sin plass. Grunnen til at jeg ikke tror det er at han har et høyere toppgir enn Getz, at India har en 2600+ spiller på fjerdebord (hadde vært enklere å rettferdiggjøre det å sette inn Getz mot Slovakia eller Georgia) og i tillegg er nok Hammer sugen på å avslutte turneringen med en hvitseier for å ha et godt minne fra turneringen...

Ole Morten Persen

12.09.2016 kl.20:04

Harikrishna er sterk, men Magnus er Magnus!

Sven

12.09.2016 kl.20:15

Ser på fargefordelingen så langt i OL på førstebordet at Norge har en skjevhet med 6-4, mens India har 5-5 - så Norge får svart på førstebord. Det skulle være bankers. Dessverre må jeg si, da det gjør Magnus sin oppgave mye større.

12.09.2016 kl.20:42

Det kan bli spennende mot India i morgen selv om det blir en tøff oppgave for det norske laget. Befriende å høre at sjakkfantomet mener det ville vært på sin plass å la Hammer stå over! Ja, han har et høyere toppgir enn Getz når han er i form, men nok ikke slik han spiller nå. Jeg har ingen tro på at Jon Ludvig kan reise seg i morgen mot sterk motstand og synes Getz bør får sjansen. Bedre at han taper enn at Jon Ludvig reiser hjem fra OL med tre strake nederlag i kofferten. Tari og Urkedal får sterk motstand uansett hvem de møter i morgen.

Hans-Henrik Brix

12.09.2016 kl.20:43

Beklager nytt anonymt innlegg ovenfor!

Steinar

12.09.2016 kl.20:58

Norge blir dessverre nr. 14, men håper jeg tar feil. Mest dumt at våre to beste får svart. Motsatt ville vi hatt en ok sjanse.

Håpløst, og uenig med Sjakkfantomet. fra tidligere ift Tisdalls "amerikanske uttagning". Getz aner vi jo ingenting om siden han aldri har fått spille seg inn el. ut tross at Hammers prestasjon er som Getz rating. Det må jo være en viss dynamikk om noen scorer 1/3.

Sven

12.09.2016 kl.21:10

Du har et godt poeng Steinar - angående Getz - og kanskje burde han fått sjansen mot USA. Det er en kjent sak at jeg mener Salomon skulle vært med til OL - og da tror jeg han ville få spilt mer enn Getz har gjort. Et tankekors der. Tar man med 5 mann til OL, så bør intensjonen være å prøve dem ut slik at en vet noe om formen til alle 5 og Getz vet vi lite om og det er litt rart, ja.

Steinar

12.09.2016 kl.21:20

Et artig poeng er at bortsett fra kamp mot USA, har India deltatt i OL-A og Norge i OL-B. India har møtt Russland, Ukraina, Azerb, England og Nederland.

Heldigvis har dette ingenting å si for utfallet av kampen i morgen. Og indere på andrebord har tapt de to siste mot noen dårlige. Tror de het Nakamura og Kramnik eller noe. Og tredjebordet tapte mot en filippinsk invandrer til USA, så India er neppe særlig gode.

Sven

12.09.2016 kl.21:28

Vel, dette blir flåsete. Jeg har fra dag en tippet India som mulig medalje-taker, og skrevet dem opp hele veien. Så de er virkelig sterke - så får det heller være at jeg har valgt å ikke fokusere på at Norge har møtt relativt svak motstand og at vi flyter på vår Sveitser-bølge etter den dårlige starten.

Ellers synd at USA, Ukraina og Russland møter motstand der utfallet virker gitt på forhånd - men kanskje er det nettopp i en sisterunde at det kommer overraskelser.

Steinar

12.09.2016 kl.21:37

Mens jeg er i gang, for tabeller er gøy. Tenkt samtale mellom sjakkspiller og kamerat:

- Hvordan går det i OL?

- USA og Ukraina vinner nok siste runde og da vinner kanskje USA.

- Kanskje?

- Ja kanskje 60-70% sjanse for USA, men det kan ikke de to gullkandidater påvirke.

-...og for kvinner?

- Om Russland slår Kina er det ren bingo hvem av de to som tar gull. Omtrent som å slå kron og mynt.

Ole Morten Persen

12.09.2016 kl.21:44

Der i hvert fall nå, i siste runde og alt skal avgjøres, at presset er som størst. Da kan det jo hende at nervene spiller noen et lite puss. Det har skjedd før! Sort på Magnus gjør det selvsagt vanskeligere. Jeg innbiller meg at Harikrishna er ganske god med hvit, og litt mer sårbar med sort (relativt til andre toppspillere altså). Men er det noen som kan slå Harikrishna med sort, så er det vel Magnus, så jeg føler vel fortsatt at det er det mest sannsynlige scenario som gir norsk seier.

Praktiker

12.09.2016 kl.21:53

Nå spådde jeg at Norge kom på en plass mellom 25-35, Jeg håper fortsatt at jeg tar feil. Skulle Norge tape i morgen detter vi nedover ,men hvor langt? Om man ser bort fra plassering så var ikke mine indviduelle tips helt vekke. Jeg tippet solid innsats av Magnus,men ikke en prestasjon over hans ratingnivå. Så langt, (selv med seier i morgen?) stemmer dette noenlunde. Jeg hadde ingen tro på Hammer, resultatet uansett hva som skjer i morgen stemmer jo bra med det, Tari bommet jeg litt på, da jeg trodde på en litt dårligere prestasjon enn han har oppnådd,men var usikker. Urkedal har prestert som jeg forventet altså bra. Og Getz var jeg redd fikk ble for svak mot spillere over sitt nivå og kunne lett remisere mot de under. Så langt har han jo en remis mot en langt lavere rated spiller.

Jeg har egentlig ikke noen grunn til å kritisere uttaket til kampene,men er enig med Sjakkfantomet i uttaket til OL. Jeg mener man burde valgt en som var kapabel å prestere på minst GM nivå på sitt beste, der er ikke Getz ennå. Det er ingen selvfølge at alle skal få spille,men reserven bør uansett være kapabel til å erstatte en spiller som underpresterer slik som Hammer har gjort. Getz er ikke på det nivået ennå derfor har heller ikke Tisdall latt han spille. Dette burde kanskje Tisdall (eller de som tok ut laget om det ikke bare var han alene) ha tenkt på før OL.

India er nok klare favoritter i morgen,men sammenlignet med USA så tror jeg ikke nordmennene har så stor respekt for inderne som for amerikanerne. Det er lett å la seg blende av kjente sjakknavn i stundens alvor. Derfor ser jeg en liten mulighet for at Norge kan overraske i morgen,men det gjenstår å se. Russland hadde nok vært verre. Og India tapte tross alt 3,5-0,5 mot USA......

Sven

12.09.2016 kl.21:54

Steinar,

Når man ser på ting stykkevis og delt - kommer man opp med denslags logikk. En golfspiller må fra første slag beregne hvor mange totale slag han ønsker å bruke på et hull, og så eventuelt justere underveis. Men det er en helhet ute og går.

Sjakk-OL er også en helhet. Fra første runde av gjelder det og USA er veldig store favoritter nå og de har ledet hele veien. Klarer ikke å dele din avsky med systemet selv om det er langt fra ideelt og jeg gjerne så forbedringer.

Ole Morten,

Kanskje skal Hammer slå til og reise seg når vi minst aner det? Vi får se.

Ole Morten Persen

12.09.2016 kl.22:19

Sven, ingenting hadde gledet meg mer! Det kan jo være et sånt parti som blir vendepunktet.

Steinar

12.09.2016 kl.22:28

Prøvde å telle meg fram til hvilken plass Norge kommer på ved tap og kom til 13.-16. plass.

Steinar

12.09.2016 kl.23:35

...men jeg synes både ind.p. og innbyrdes oppgjør funker bedre enn monradkvalitet. Mest fordi laget påvirker mer selv. Og det er jo min rett å mene. "Heldigvis", om USA vinner, har de slått Ukraina .

Og det er vel et poeng ift sjakkens anseelse at det er litt rart at hvem som vinner om Russland slår Kina for kvinner er helt tilfeldig.

Hva jeg er helt enig med Sjakkfantomet om er Salomon kontra Getz. Salomon har høyere toppnivå, er en mann for fremtiden og kan premieres for sitt treningsarbeid. Uansett hvem burde alle fem vært brukt de 5-7 første runder. Nå er stakkars Getz iskald.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits