Sjakk-OL i Baku: 6. og 7. runde - Norge på flott 12. plass!


Maggie har tatt dressen av og slåsshanskene på - nå skal det kjempes under OL!
Foto: Maria Emelianova  |  http://www1.bakuchessolympiad.com/

Så byttet Magnus ut dressen med hettegenser etter 6. runde av sjakk-OL og i 7. runde med svart var det street-fighteren, og rap-entusiast, Magnus Carlsen som feide motstanderen av brettet med ren vold. Da dette ble avgjørende for utfallet i matchen, så skaffet det Norge 2 nye lagpoeng og vi er nå oppe på 12. plass i åpen klasse av sjakk-OL - noe som samsvarer med forhåndsplasseringen vår. Jeg minner om at det er et svulstig mål å slå vår beste prestasjon noensinne - og da må vi komme blant de 10 beste! Den beste prestasjonen vi har i et sjakk-OL er nemlig fra OL i Haifa i 1976 - som jo ble et boykott-OL etter at de arabiske landene fikk følge av østblokken og ikke deltok i sjakk-OL i Israel i 1976. Dermed fikk Norge, med Leif Øgaard og en sterkt spillende Ragnar Hoen i spissen, en brillefin 11. plass det året. Det er forresten 11 runder under OL og nå drar det seg virkelig til.

Slår vi resultatet fra Haifa i år? Jeg tviler sterkt. Til det er det for mye som skurrer i det norske laget som var heldig mot Tyrkia da de vant i 7. runde etter at Urkedal totalt ble rundspilt i midtspillet og burde tapt. Men Caissa har så langt forært oss muligheten til å kjempe i toppen på et sølv-fat og nå gjelder det å gripe den. I 8. runde, som spilles i det disse ordene skrives, spiller Norge mot Peru og det blir spennende å se om Norge går på siste togvogn og blir med i kampen om topp-plassene ved å ta poeng i den matchen. Eller om vi står igjen på perrongen med nisselua i hånda.

Kanskje kommer kongen,
Kanskje ridende til hest.
Hesten skal få smellbongbongen,
For da passer hatten best.

Ja, kong Magnus kom og kong Magnus ble avgjørende i matchen mot Tyrkia og han vil spille førstefiolin i innspurten også. Men en annen spiller vi må skryte litt av er Frode Urkedal som har tatt viktige poeng for Norge med sine remiser i de to siste rundene og som er norsk toppscorer etter suverene Magnus med 4.5 av 7. Mot Filippinene i 6. runde spilte Urkedal lenge et flott parti mot GM Rogelio Barcenilla (2455) der han fikk opp et sterkt fordelaktig sluttspill med løperparet og hadde noen vinstsjanser lenge. Det var Norges beste parti i matchen og Urkedal lever opp til forventningene og blir en viktig mann i fortsettelsen. Mot Tyrkia spilte derimot Urkedal forferdelig i midtspillet og han ble fullstendig nedspilt og kun ved et under av dimensjoner kom han levende gjennom svarts knallsterke kongeangrep. Caissa reddet han altså i siste sekund og Norge kunne triumfere.

Ved siden av Magnus så har Jon Ludvig Hammer ikke tapt noe parti på de 7 rundene. Men han har heller ikke vunnet noe - 7 strake remiser! Det ser ikke pent ut på papiret, men husk at vi spiller om lagpoeng så hver remis Hammer spiller gir muligheter i matchene. Dette er altså ikke en individuell turnering der antall individuelle poeng teller og en elo-prestasjon er relevant. Nei, taktiske remiser som skader rating-prestasjonen kan være bra for laget og er Magnus i form kan en Hammer som spiller mange remiser være helt OK for laget! Tenk deg følgende. Magnus vinner og alle de tre andre spiller remis - som mot Tyrkia i 7. runde. Da vant Norge, men på papiret ser det nesten ut som et normal-resultat ut fra rating og spillerne våre som spilte flotte remiser går ikke frem i rating. Men vi vant matchen, fikk 2 lagpoeng og det er altså det som teller. Desto mer blir det viktig å ta lagpoeng nå når vi går inn i Olympiadens sluttspill der helt spesielle regler gjelder. For da kommer nemlig også presset og nervene og mye står på spill for disse spillerne der kanskje en Urkedal har sjansen til å gjøre sin livs viktigste turnering. Noe å tenke på. Hammer spilte også opp en fantastisk stilling mot Tyrkia i runde 7 der han i kongeindisk fikk opp det jeg vil kalle en drømmeposisjon i forhold til de stillingene Hammer tidligere har fått opp med hvit i OL. Jeg så for meg en seier, men Hammer spilte seg i midtspillet vill ved å spille det statiske Sf5?! som lot svart ødelegge den fine strukturen til hvit uten god nok grunn. Det hele ble mye mer statisk etter dette og svart klarte remis.

Tari da - hva skal vi si om han i de to siste rundene mot Filippinene og Tyrkia i runde 6 og 7? Tari sliter nok litt med det høye nivået han hele tiden møter. Folk rundt egen rating, men med mer erfaring enn han selv og han fikk opp en stilling mot legenden Eugenio Torre som var et resultat av fullt kaos der ingen hadde kontroll. Torre hadde dog best kontroll og han kunne vunnet en offiser og partiet med Tc3!!, men dette trekket overså begge spillerne og da endte partiet remis. Så resultatmessig klarer Tari seg og jeg føler det er riktig at han får mye spilletid. I 7. runde mot Tyrkia spilte Tari svart igjen mot en 2616-spiller og da har han som nevnt ikke nivået 100% inne. Allikevel må det være utrolig mye god læring for Tari nå på slutten av OL der han trolig får møte knallsterk motstand! Læring som blir evaluert av Magnus vil jeg tro og de tilbakemeldingene kan være gull verdt i Tari sin videre utvikling. Tari kjempet heroisk i en Grunfeld-struktur mot Mustafa Yilmaz (2616) fra Tyrkia og hold remis etter en lang, og seig forsvarskamp der han aldri sto til tap underveis. Bra Tari!

Hva så med Magnus sitt parti i 6. runde mot GM Julio Catalino Sadorra (2560)? Jo, Magnus spilte den sedate avbytt-varianten i fransk som hvit mot Sadorra sitt franske forsvar. Meget slapt spør du meg, men litt i Magnus sin stil. Men Magnus viste det som kanskje var over-ambisjoner, rent teoretisk sett, ved å spille ett tidlig c5 og med bruddene b6! og a5! fulgt av taktisk spill fikk Sadorra opp en spennende stilling før han bukket bonden på c7... Den tok ikke Magnus! I stedet spilte han "safe" og det førte han opp i store problemer. For å gjøre en lang fortelling kort så fikk Magnus for andre gang i OL opp det superdatamaskinen Sesse vurderer som en tapt stilling og jeg er dessverre helt enig da svart hadde bonde over og best stilling. Sesse mente at den vinnende fordelen ble noe mindre da svart ikke spilte 35...c6! - mens 37...De5? rett og slett var svakt. Uansett er dette svært kompliserte varianter og selv om Magnus sto objektivt sett til tap - var veien lang for motstanderen og i praktisk spille ville nok ikke Sadorra vunnet stillingen ofte hvis han fikk den 10 ganger mot en spiller av Magnus sitt kaliber - for så god er Magnus til å forsvare seg. Magnus var forøvrig meget skuffet etter tapet og gikk rett til hotellet! Norge spilte altså 2-2 mot Filippinene og vant 2.5 - 1.5 over Tyrkia og med 3 lagpoeng på de 2 siste rundene er Norge nå oppe på en fantastisk flott 12. plass. Måtte det bare vare.

I 6. runde så vi India slå Anish Giri sitt Nederland med minst mulig margin 2.5 - 1.5 med tre remis. Som du vet har jeg stor tro på India i dette OL'et og de innfrir forventningene til fulle. GM Adhiban (2671) slo GM Erwin L'Ami (2611) i denne runden og ble matchvinner. Baskaran Adhiban (2671) er på alder med Caruana, og er en av mange unge indiske talenter. India og Kina er jo på mange måter fremtidens land - og så også når det kommer til sjakk. USA tok i 6. runde en kjempeviktig seier over Ukraina der Caruana ble matchvinner etter remiser på de tre nederste bordene. Caruana nedspilte sterke Pavel Eljanov som hvit i en sicilianer. Seieren ble ikke fremtvunget før i et sluttspill med tunge offiserer der Caruana viste seg klart sterkest. Fabiano har ellers uttalt at et OL-gull vil være en stor personlig triumf for han - OL er nemlig stort! Videre i runde 6 slo Russland Tyskland klart med 3-1 - russerne tok to hvitseire ved Kramnik og Nepomniachtchi på 2. og 4. bord. I oppgjøret til Kina mot Argentina tapte Wang Yue med de hvite brikkene på Kina sitt toppbord mot Sandro Mareco (2606), mens Wei Yi bare klarte remis mot Alan Pichot (2536). Dette var Wang Yue sitt første tap i OL - det blåser på toppene selv for han. Allikevel vant Kina denne matchen etter seire for Din Liren og Li Chao. Kineserne har så mange ben å stå på at det skal mye til for at alle svikter samtidig og at de faller. Derfor er det meget overraskende at de faktisk har tapt og at de tapte stygt i 7. runde...


Magnus Carlsen gikk hvileløst omkrig i 7. runde av sjakk-OL og fulgte med på andre partier
Foto: Rasim Huseynov  |  http://www1.bakuchessolympiad.com/

Ja, for i 7. runde ble et fyrverkeri - en fantastisk runde spør du meg som satt fjetret til skjermen det meste av tiden. Vi begynner med desserten. Det beste først. England gruset Kina 3-1 etter seire fra Michael Adams og Nigel Short - hvem ellers? De to tidligere topp 10-spillerne slo henholdsvis Wang Yue og Li Chao og det betyr at solide Wang Hao gikk på sitt andre strake tap, mens Li Chao gikk på sitt første individuelle tap. Dermed har Kina, som av mange var forhåndsfavoritt og regjerende mester, fått 4 individuelle tap så langt i OL og de har avgitt 4 lagpoeng med sine to lag tap, så langt. Kina ligger dermed bak Norge etter 7 runder - hvem hadde trodd det på forhånd?


Etter 7 runder leder USA med verdenstoer Fabiano Caruana - USA har suverene 13 lagpoeng!
Foto: Eteri Kublashvili  |  http://www1.bakuchessolympiad.com/

Det ble store talls utslag i denne runden der USA slo India hele 3.5 - 0.5. Nakkis, Wesley og ShankyPanky vant. Både Robson og Shankland er ubeseiret i OL etter 7 runder og det betyr at hele USA sitt lag har unngått noen uhell - ingen individuelle tap! Jeg minner om at Kina under forrige OL gikk tapsfri gjennom alle runder individuelt - kan USA klare det samme i år? Vi får se. En viktig match for å si noe om det er oppgjøret i 8. runde mot Russland. Hvilket oppgjør! De to rivalene og fiendene fra den kalde krigen braker sammen nok en gang og denne kan USA endelig slå fra seg med et topp lag på papiret. De kan by opp til dans og det blir dans! Bare å glede seg til å se den matchen! Nederland møtte i 7. runde sitt Waterloo da de tapt mot Alexei Shirov sitt Latvia. Shirov remiserte Giri, mens GM Igor Kovalenko (2651) slo GM Loek van Wely og  IM Nikita Meskovs (2476) noe overraskende slo formsterke Benjamin Bok (2592) med de svarte brikkene. Vi tar også med at hjemlandet Aserbajdsjan feide over Kroatia med 3.5 - 0.5 og meldte seg på igjen.

Dermed ser stillingen før 8. runde slik ut:


 

Dette ser megetspennende ut for resten av mesterskapet og kan vi håpe at ting nå snur og går vår vei - et lite håp har vi!


Her er Magnus sitt praktparti fra 7. runde:

Hvit: Dragan Solak (2635)
Svart: Magnus Carlsen (2857)
Sted: Chess Olympiad Baku (7), 09.09.2016

1.e4

- Magnus har et bredt repertoar mot 1.e4, men velger i dette partiet en åpning han sjeldent spiller som svart.

1...d6 2.d4 g6

- Modern, en åpning som mange posisjonsspillere valgte å spille på 80- og 90-tallet, men i dag er det mest taktikere som spiller denne åpningen som fort blir meget skarp om hvit angriper heftig.

3.Sc3 Lg7 4.Sf3

Hva ville du spilt med svart i denne teoristillingen? 

4...a6

- Relativt mye spilt. Dette kalles i dag Tiger Modern og er oppkalt etter Tiger Hillarp Persson som har skrevet en viktig bok om åpningen som kom i nytt versjon for noen år siden. Tiger har også gjort viktige bidrag til teorien i varianten og det er meget interessant å se at denne varianten scorer hele 55% i databasen min - som svart! Dette sier noe om at hvits partiopplegg er for rolig.

5.Le2 Sf6

- Sist Solak fikk dette systemet mot seg spilte motstanderen hans 5...Sd7, og det ble en rask remis i 17 trekk tilbake i 2014.

6.0-0

- Jeg synes hvits system er rimelig tannløst. Skal hvit få en bekvem fordel mot modern må han spille skarpere systemer slik John Nunn har påpekt det - det er i hvert fall min mening.

6...0-0 7.Te1 Sc6 8.d5 Sa7!?

- En idé fra Nepomniatchi, som har scoret 7/7 i OL så langt!, og som Magnus sannsynligvis har hatt på verkstedet hjemme og sett på. Grunnen til at jeg tror det er tidsforbruket og da særlig tida Magnus brukte på å spille nyheten b5!

9.h3

- Eller det sterkere 9.a4! e5 10.dxe6?! Lxe6 11.Sg5 Ld7 12.Lc4 Sc6 13.h3 h6 som ga svart greie sjanser i: Lopez Silva,H-Toloza Soto,P  /Iquique 2013. ½-½ i 52 trekk, men sterkere var her 9.Le3! som beholder terrengfordelen og vanskeliggjør svarts b5 med hvit fordel.

Hva ville du spilt med svart i denne stillingen?


 

9...b5! TN

- En nyhet fra Magnus da 9...c6 10.Lf1 Sb5 11.Sa4 Sd7 12.c4 ga hvit fordel i et lynsjakkparti med Nepomniachtchi som svart fra 2015.

10.Lf1 Lb7

- Magnus kan si seg fornøyd med åpningen, han står klar til å spille c-bonden frem og slår svart av på c6, får svart en god siciliansk drage som resultat. Det er en åpning Magnus kjenner godt.

11.a4 b4 12.Sa2

- En original stilling har oppstått, men to springere på hver sin kant av brettet.

12...a5 13.c4?!

- Stillingen skrek etter c3, nå blir hvit veldig statisk.

Hva ville du spilt med svart i denne stillingen?

13...e6!

- Magnus skjønner at e6 er det riktige brekket i denne stillingen - noe av grunnen er at hvit ikke godt kan slå av på e6 da svart slår igjen med f-bonden og får forsterket sentrumet sitt med press mot e4-bonden.

14.Lg5 h6 15.Le3 Te8 16.Ld3 exd5 17.exd5

Hva ville du spilt med svart i denne stillingen?

17...c6!

- Den store forskjellen i stillingen er løperne sine posisjoner. Svart har fianchettert begge løperne som nå utøver stort press i diagonalene. Derfor knekker svart opp stillingen i sentrum slik at hvit mister sin terrengfordel og svarts brikker kommer til liv.

18.dxc6 Sxc6 19.Sc1?!

- Hvit fortsetter med å spille unøyaktigheter og tar tid og som får brikkene til å trampe hverandre på føttene, etter dette står svart på randen til seier. Bedre var: 19.Dd2 som truer på h2, dekker b2 og skaper tårnkontakt slik at Te1 er dekket av det andre tårnet.

19...Sd7! 20.Dc2 Df6!?

- Hakket kvassere var nok: 20...Sce5! som får fart i svarts brikker. Magnus øker i stedet presset og sier at trusselen er sterkere enn utførelsen, og det er jo ofte slik i sjakk.

21.Tb1 Sce5! 22.Sxe5

- Stockfish mener at hvits eneste håp lå i: 22.Sd2! Sxd3 23.Sxd3 men hvits stilling er en posisjonell ruin også etter dette.

22...Sxe5 23.Le2

- Det taktiske poenget sees i varianten: 23.Le4! Lxe4 24.Dxe4 Tac8! 25.b3 Sxc4! og hvits stilling kollapser.

Hva ville du spilt med svart i denne stillingen?

23...d5!

- Partiets høydepunkts spør du meg. Sentrum sprenges med dynamitt, og smellet får svarts stilling til å blomstre i asken!

24.cxd5 Lxd5 25.Sb3 Tac8

- Alle brikkene skal med! Svarts aktive brikker er nå fullstendig drepene og Magnus er nådeløs i fortsettelsen.

26.Sc5 Lf8 27.Tbc1 Lxc5 28.Lxc5

Hva ville du spilt med svart i denne stillingen?

28...Dg5

- Truer matt og skaper vonde svekkelser i hvits kongestilling.

29.g3 Sd7 30.h4 Dd8 31.Lb5 Txe1+ 32.Txe1 Txc5 33.Dd2 h5 34.Dd4 Df6 35.De3 Lc6 36.De8+ Sf8 37.Dc8 Tc2

- Truer nok en gang matt og denne gangen lar hvit Magnus fullbyrde verket sitt - han er tross alt offiser over og har et drepende angrep.

38.Lxc6 Dxf2+ 39.Kh1 Dxe1 matt!

Sluttstillingen i Dragan Solak vs. Magnus Carlsen, sjakk-OL i Baku 2016: 

- Ingen vakker matt akkurat - men et vakkert parti!

0-1

- Magnus tok dermed sin første svartseier under OL og det varmet oss på en dag der seieren ble avgjørende for matchen.


Her i en gjennomspillbar versjon:

 

Vil du lese mer om OL sett med norske øyne - prøv Bergens eller Tromsø Sjakklubb som følger henholdvis Norge og Machlik-søstrene.

Vi gleder oss til resten av OL, neste runde spilles lørdag kl. 13.00 norsk tid med dekning på Chess24 og Chessbomb

Sjekk gjerne ut Lars Grahn sin blogg - den er meget interessant!

Hos Chessresults.com kan du følge med på alle resultatene

Hos Chessgames.com får du partiene

De offisielle hjemmesidene finner du her

11 kommentarer

jakke

10.09.2016 kl.16:45

Går mot seier mot Peru. Det blir tøft og spennende de neste rundene nå.

Sven

10.09.2016 kl.16:51

Ja, det blir 3-1 seier - meget sterkt og Norges klart beste match så langt. Jeg første dag at en kunne dele OL inn i 3 distanser. Begynnelsen, midten og sluttspurten.

Norge spilte åpningsfasen litt slapt, men har spilt midtspillet meget sterkt. Nå gjelder det å få til sluttspillet som består av runde 9, 10 og 11. Det er her alt avgjøres og en regel rager normalt over alle andre. At nervene for alvor begynner å spille inn og at erfaring teller. Som jeg bruker å si: "When the going gets tough - the tough gets going!". Magnus og Urkedal har jeg stor tro på i innspurten, så får de to andre overraske! Da blir det gøy :-)

jakke

10.09.2016 kl.17:08

Må jo være flott, spesielt for Tari og Urkedal å få muligheten til å bryne seg mot topplag i innspurten. De viser at det bor noe i laget, tipper Magnus synes dette er storveis. Flere unge spillere banker på døra også.

Sven

10.09.2016 kl.17:21

Ja, Magnus er nok i meget godt humør etter dagens runde. Ned 3.5 elopoeng kan han leve lenge med - og nå får han kanskje sjansen til å møte en kar som Harikrishna (2752) på India om vi får dem i neste... Gleder meg selv til trekningen!

hue

10.09.2016 kl.18:23

Jøssenavn! Delt tredje! Det betyr vel USA eller Russland i morgen. Turkmenistan er også der, men siden USA og Russland møttes i dag... Litt usikker på hvordan disse oppsettene foregår. Er ikke gitt at Carlsen kan hamle opp med Kramnik, Karjakin, Caruana eller Nakamura med svart, så nå må Hammer huske hvor god han er, gripe sjansen og vise hva som bor i ham. Tari og Urkedal må også spille som om det var livet det sto om. Uavgjort ville vært stort!

Sven

10.09.2016 kl.20:14

Vi ligger på en aldeles strålende 6.plass etter 8 runder og i 9. runde møter vi... USA som leder! Carlsen vs. Caruana, Hammer vs. Hikaru, Tari vs. So og Urkedal vs. Shankland. I rest my case! Fargefordelingen er trolig slik at Carlsen og Tari spille svart, mens Hammer og Urkedal spiller hvit.

Bare å glede seg!

Hans-Henrik Brix

10.09.2016 kl.21:40

Hammer har mye erfaring, men er i dårlig form og bør få en hviledag. Synes ikke det er selvsagt at Jon Ludvig skal spille mot USA. Tror det norske laget kan være like sterkt med Getz på laget.

Ole Morten Persen

11.09.2016 kl.01:56

Jeg skjønner argumentet, Hans-Henrik, men jeg er ikke enig av rent strategiske årsaker. Dersom vi setter Hammer ut, så må Tari opp mot Nakamura med sort. Akkurat DET har jeg liten tro på er noe bedre alternativ enn en Hammer ute av form. Derimot er en Urkedal i stigende form et mye bedre alternativ mot Shankland enn en usikker Getz. Så da får vi bare leve med Hammer sannsynligvis får bank av Nakamura. Vi er uansett svært avhengig av at Magnus presterer. Seier på bestilling med sort er aldri enkelt mot en kar som Caruana, men Magnus har slått han tidligere også med sorte brikker, så det er alltid et håp. Realistisk sett, slik jeg ser det, så er 2-2 bortimot det beste vi kan håpe på, men det kommer til å bli svært tøft. Men nå skal partiene spilles først, så vi får bare se hva som skjer.

Ole Morten Persen

11.09.2016 kl.01:57

Ble litt kluss i fargevekslingen min, men se bort i fra det.

Gunnar Berg Hanssen

11.09.2016 kl.10:52

Hei!

Takk for din flotte OL-dekning, og masse godt lærestoff for oss lesere i tillegg! Et nydelig parti av Tari mot Peru, og et parti som jeg drømmer om å få til med hvit i fianchettovarianten i Kongeindisk. Så flott å se på når gode spillere virkelig vet hvordan slike stillinger skal spilles. Et modellparti.

Sven

11.09.2016 kl.10:58

Hans-Henrik og Ole Morten,

Hammer spiller selvsagt - noe annet ville vært skammelig i en slik situasjon.

Gunnar Berg Hanssen,

Hyggelig å se at du følger bloggen på ferden gjennom OL. Tari spilte et meget flott parti og jeg valgte å kommentere det i siste spalte her hos Sjakkfantomet.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits