NM-minner - Asker 1988 og Gøteborgvarianten

Simen Agdestein sent på 80-tallet - i samme periode som han vant NM i Asker med 8.5/9!
Foto: Fra Wikipedia fra Espoo i 1989.

Mitt aller første NM var Asker i 1988 der jeg kjempet i toppen av kl.2 under hele mesterskapet og til slutt vant jeg turneringa alene med såpass høy score som 8/9 mulige. Det var deltakerrekord dette året med hele 564 deltakere og klasse to, som normalt er den største av alle klasser, var intet unntak. 102 deltakere måtte overvinnes og da gjaldt det å banke in stolpe etter stolpe! Jeg hadde kun spilt sjakk i 1.5 år dengang, så seieren kom nok overraskende på de fleste - men morsomt var det.

En runde husker jeg spesielt godt. Den ble spilt 13 juli og jeg fikk bare remis med de hvite brikkene denne dagen. Motstander Geir Helmersen spilte opp fransk forsvar og der gikk han sågar inn i Steinitz-varianten som jeg og min gode venn Jan S. Berglund hadde banket mot meg i lynsjakk mot den store gullmedaljen. Det var med andre ord en variant jeg kunne ut og inn som jeg fikk mot meg, men allikevel klarte jeg ikke å vinne og trolig var akkurat det fordi jeg var mest opptatt under partiet med å springe i trapper! Ja, å du leste riktig - jeg sprang i trappene fra Gymsalen nede der jeg satt å spilte og opp i andre etasje til klasserommet der eliteklassen spilte. Der satt nemlig helten min - eller skal jeg si Norges sjakkhelt - Simen Agdestein! Han hadde åpnet dette NM'et med 4/4 mulige og nå skulle han spille svart mot Jonathan Tisdall. Fjorårs-mesteren! Og Tisdall skred til verket som en superhelt med 1.e4 og for full musikk helt uten frykt i blikket.

Simen var ikke snauere enn at han spilte den skarpe Najdorf-varianten i denne viktige situasjonen og der gikk han inn i løvens hule - inn i den mørke Gøteborgvarianten som jeg trodde var fullstendig gjendrevet på den tiden... Simen da! Tenke jeg - nå taper du! Men den gang ei - og mens jeg sprang i trapper og kunne ødelagt egen turnering fordi jeg absolutt ville få med meg dette spennende partiet som ferskvare - satt Simen og regnet og regnet og regnet. Han brukte enormt med tid på hvert trekk slik jeg husker det - men paybacken ble stor! Ja, for Tisdall bukket under og tapte et miniatyrparti som det altså fortsatt går gjetord om.

Men hva er så spesielt med Gøteborg-varianten? Jo, det er tre ting! For det første er det historien bak varianten - altså variantens opphav! Så er det sjokktrekket til hvit i trekk 13 - som er så uendelig vakkert når du først forstår dybden i det. Til slutt er kompleksiteten i stillingen - hvor komplisert det hele er og hvor rik på muligheter stillingen er. Men la meg fortelle deg historien bak varianten.

 

Klikk her for å sendes videre til resten av historien og partiene i Gøteborgvarianten på NM-sidene...

4 kommentarer

Trond M. Thorgersen

09.09.2015 kl.13:50

Ja, jeg husker også denne turneringen med en slags skrekkblandet fryd. Jeg spilte faktisk selv i eliteklassen det året, men måtte ta til takke med en forventet sisteplass. Ratingmessig lå jeg jo et godt stykke bak de andre, og var kommet med fordi jeg overraskende vant mesterklassen ganske klart året før. Det var andre tider det...........

Sven

09.09.2015 kl.14:08

Ja, det er ofte tøft for de som rykker opp fra mesterklassen - det har nok mange erfart. Jeg glemte å skrive at min gode venn Jan S. Berglund kom på andreplass i mesterklassen dette året - han tapte første runde for Arild Lauvsnes - men når alle Trompowskyer og alle Stonewaller skulle telles opp så var han bare et halvt kvalitetspoeng bak vinneren Lauvsnes dette året og han rykket dermed opp i eliteklassen.

Trond M. Thorgersen

09.09.2015 kl.14:22

Har forresten lagt ut resultatlisten på min fjesboka nå for de som er interessert.

jakke

10.09.2015 kl.17:16

Artig med anekdoter fra da man sjøl var mer opptatt av ludo og millionær.. Og artig variant på puddingnivå med kort tid.

Og sånn helt anekdotisk: Når man spiller på nett får man en klar følelse av motstanderens spillestyrke utifra hvordan de takler litt rare åpninger. Et annet eksempel, Albins motgambit; 1. Hvit tar lang tenkepause- godt tegn!! 2. Kan gammel hovedvariant med fianchetto- greit nok! 3. Flekker ut trekk mot kopier av Moro/Nakamura- død og fordervelse?

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits