Sjakk-VM: Vorspiel - 5. matchparti

 


Kroppsspråket til Magnus vitnet om lidelse og tap i 3. matchparti - nå spiller han nok en gang svart.

http://www.sochi2014.fide.com/  |  Vladimir Barsky

På pressekonferansen etter 4. matchparti virket det som om Magnus hadde gått seg litt lei - han var rett og slett helt ute av humør og det etter et parti der han tilsynelatende hadde spilt helt greit. Ikke topp - men greit. Kanskje er årsaken at Magnus vet at Vishy er bedre enn det vi andre går rundt og tror. Han vet at Vishy med blod på tann kan skape store problemer for han i denne matchen og da må Magnus ha ett topp-gir som han i hvert fall når i noen av hvitpartiene sine. Det gjorde han ikke i det 4. matchpartiet. Ellers er fort Magnus sin største fiende i denne matchen Magnus selv. Etter 3. matchparti kommenterte han at det nå var viktig å ikke bli selvdestruktiv og da tenker en fort at det er noe han har erfaring med og så går tankene tilbake til 2013 og kandidatturneringen der Magnus holdt på å spille bort en stor ledelse etter to tap i de tre siste rundene mot henholdsvis Ivanchuk og Svidler.

Først må jeg si at jeg fortsatt holder Magnus som favoritt - men mine 70% før matchstart har sunket til 63% nå. Grunnen er selvsagt at Anand har optimalisert matchsjansene sine, at Magnus kanskje ikke er 100% og at Anand har et lite psykologisk overtak. Men vi skal aldri glemme at Magnus er den klart beste sjakkspilleren av de to og at han dersom han får matchen inn i sitt leie - så vinner han.

Jeg har en kamerat som i barndommen hadde en lagkamerat i fotball som stadig fikk tilrop fra sin far på sidelinjen: "SPILL BEDRE TRYGVE!". Sikkert et velmenende råd - men hvor dumt! Alle, selv sønnen, forstår at målet er å spille bedre, men for å gjøre det må en tenke på prosess - hva som skjer i forkant og gjøre små fremskritt. I slike situasjoner nytter det slett ikke å rope: "Spill bedre!". Det er derfor mitt råd til Team Anand har vært å gjøre grep. Våge mer. Spille The Big Play. Konsekvent beholde dronninger på brettet om en ikke har en god grunn for noe annet. Skape ubalanse. Søke aktivitet. Anand har i de to siste partiene gjort alt dette - det er litt skremmenede og derfor mener jeg at Anand er i ferd med å tilrive seg det psykologiske overtaket. Han har gjort fremskritt og forbedret seg - og da spiller man bedre!

Siegbert Tarrasch sa: "He who fears an isolated Queen's Pawn should give up Chess". Det ligger noe der. En kan ikke bare belage spillet sitt på medgangsstillinger og isolert bondestillinger er slett ikke det verste i sjakk. Sentrumsbonden gir terreng og med halvåpne linjer, forpostpunkter og gjerne aktivitet så kan det fort bli bra. Derfor må det ha vært godt for Anandfansen i 4. matchparti å for første gang mellom Magnus og Anand å se en isolert bondestilling på brettet. Anand våger. Og dette siste punktet er viktig. At Anand våger å gå helt på edgen og litt ut av komfortsonen sin. For det er da han spiller sin beste sjakk slik han gjorde det mot Kramnik i matchen i 2008. Jeg er overbevist om at en Anand med denne selvtilliten ville slått på b2 i det kritiske tredjepartiet i fjor. Da tror jeg også han sannsynlig ville vunnet og fått en boost som hadde gjort at han løftet seg i matchen. En slik boost har han fått i år og det virker som om han spiller The Big Play når han må. Altså det litt frekke og risikable trekket som ser så godt ut og som kan vinne partiet om alt klaffer selv om du ikke har 100% kontroll. Motsetningen er å safe og det er ikke et alternativ mot en spiller som Carlsen. I hvert fall ikke på stillingen 2-2.

Nå tror jeg veldig mye står på spill i 5. matchparti. Matchen står og vipper og den som vinner dette partiet - tror jeg fort kan vinne hele VM-matchen. Det er nesten sånn at en kan kalles dobbel innsats. Årsaken er det psykologiske spillet og det faktum at Anand etter dette partiet har to vanskelig svartpartier på rad! Det kan bli tøft mot en kar som Magnus - spesielt om Magnus får løst svartproblemet og blødningen han har med de svarte brikkene teoretisk sett i 5. matchparti.

Ellers bør Anand utvilsomt forsøkte å presse Magnus med begge farger. Altså spille aktivt med svart - gjerne mer siciliansk - og på vinst om sjansen byr seg. Det følte jeg han forsøkte i 4. matchparti og det er derfor jeg sier at Anand gjør alt matchstrategisk rett nå. I fjor var det vamnskelig å forstå den sittende verdensmesteren og hans aversjon mot å spille 1.d4!, og jeg skjønte fint lite av matchstrategien hans - i år er den lett å skjønne.

Derfor forventer jeg meg mer av det samme i 5. matchparti. 1.d4! får vi helt sikkert og da blir det fort nok et spennende parti. Hva tror du om fortsettelsen av matchen? Er 5.partiet det viktigste til nå? Hva med Anands åpningstrekk - gir det seg selv? Og Magnus sitt forsvarsvalg - vil han våge noe skarpt eller "ta til vett"? Selv om Magnus fortsatt må regnes for å være klar favoritt - er du enig i at Anand nå er inne i matchvarmen?

Bruk gjerne kommentarfeltet!

 

Da gleder vi oss til 3. matchparti og jeg minner om at Sjakkfantomet har daglig dekning av VM i sjakk!

 

Sjakkfantomet VM-lenker:

The one and only Bergensjakk -  Bergens

De offisielle VM-sidene - VM-sidene

Chessbase er verdensledene på web - Chessbase

Chess24 har blitt veldig populære - Chess24

This Week in Chess har partier for nedlasting og mye, mye mer. - TWIC

Lars Grahn sin blogg er best i Sverige! - Inte Bara Scack

Chessvibes og Chess.com er sammen gode - Chessvibes

Chessgames har database og diskusjonsforum - Chessgames.com

25 kommentarer

jakke

13.11.2014 kl.18:52

Sjøl om sikkert Hammer og andre jobber hardt i kulissene, så kan det jo tyde på en viss kontroll i forberedelsene når Peter Heine både gliser ved middagen og koser seg med fotball. Må jo være en drømmejobb å være sjefs-sekundant for Magnus!

Postmannen

13.11.2014 kl.19:35

Anand presser for hardt og Magnus kontrer inn seieren er ikke noe usannsynlig kampbilde i morgen. For Anand får ikke inn en 24 trekks forberedelse igjen. Det blir en fest!

Sven

13.11.2014 kl.19:57

Jakke,

Tror ikke vi skal lese så alt for mye av middagen og fotballen for teamet må ha en stor jobb foran seg. Men selvsagt hyggelig å se Peter Heine og Magnus så cool - dette går seg til skal du se.

Postmannen,

Magnus kontret inn seieren i to svartpartier i fjor og var nær ved å gjøre det samme i 1. matchparti i år - så ikke et umulig scenariet det. Likevel tror jeg mer på Anand-seier i neste parti enn på Magnus-seier. Remis er dog mest sannsynlig.

jakke

13.11.2014 kl.20:08

Tipper minst en remis og en seier for Magnus i neste to partier. Lenge leve optimismen! Men hvis historien har rett, så lukter det skogsfugl. Seinhøstjakta er noe for seg selv. Særlig tigerjakt. En sjelden fugl det.

jakke

13.11.2014 kl.20:12

Nakamura gjetter bogo-indisk eller Qgd i neste parti. Har kanskje mest trua på det siste.

Sven

13.11.2014 kl.20:36

Har mest tro på en Nimzoinder i morgen - men har på følelsen av at Magnus kan spille det meste i dette VM. Det blir fort mye variasjon fremover.

Thomas

13.11.2014 kl.22:23

Nimzo er ikke utenkelig i morgen, men også her må vi regne med at Anand har gjort hjemmeleksa si.

Ole Morten Persen

14.11.2014 kl.01:36

Jeg tror strengt tatt ikke det er et seriøst alternativ der ikke Anand har gjort hjemmeleksa GRUNDIG. Må si at jeg faktisk frykter det femte partiet litt. Måten Magnus tapte det tredje partiet på tyder ikke på dårlig form, men sensasjonelt dårlige forberedelser til å være en VM-match. Det er greit at det er viktig å være i god fysisk form, men det kan ikke gå på bekostning av de rent sjakklige forberedelsene, men må komme i tillegg. Av ting som har blitt sagt, bl.a i forhold til hvordan han har jobbet med sekundantene (eller strengt tatt hvordan han IKKE har jobbet med sekundantene), så er det mye som minner om Spasskys tilnærming til matchen mot Fischer.

En annen ting jeg reagerte på etter det tredje partiet var hvordan Magnus håndterte legitime, kritiske spørsmål. Jeg tenker da først og fremst på spørsmålet om han ikke kjente til Tomashevskys parti. For å si det sånn, hvis han bryr seg om markedsverdi, så stiger den ikke dersom han svarer så surt på den type spørsmål. Vær heller ærlig, for måten han svarte på gir ikke et særlig sympatisk inntrykk. Hvis de tror at de kan dekke over manglende forberedelser ved å la være å svare om det, så tar de feil. Anand er da ikke så dum at han ikke skjønner at her har et viktig parti i varianten gått Magnus hus forbi, og det er rett og slett utilgivelig dersom det var planlagt å spille denne varianten.

Når det gjelder det femte partiet, så er det helt åpent hva Magnus spiller.

jakke

14.11.2014 kl.02:22

Men OMP, Magnus er da ikke opptatt av markedsverdi? Han er jo en gnom gadd vite, et mystisk, underjordisk vesen, og en Good Guy for Chess! (GgC).

Thomas

14.11.2014 kl.03:52

Ole Morten er inne på veldig mye bra her. Sammenligningen jobbmessig til sjakkens ligner jo på Spasskij. Det sies at en ung og energisk Karpov ble hentet inn for å spille treningspartier mot Spassky på treningsleiren i forkant av matchen mot Fischer. Etter en heldig vinst fra Spassky sies det at Karpov ble permittert.

Og jeg er enig, Magnus spilte ikke så dårlig i det andre partiet, men åpningsvarianten var helt elendig forberedt. Det er nesten som man ikke tror det man hører eller leser når enkelte norske sjakkeksperter forklarer dette. Lystbetont læring og the Magnus-way, greit nok. Men hvordan kunne han konkret gå inn i noe så kritisk, tilsynelatende uforberedt. Fremstår som ubegripelig og omtrent som å invitere Anand inn i matchen. Det er dette utenlandske eksperter snakker om, samt noen få her inne hos The Chess Phantom.

Magnus var antagelig ikke bedre forberedt i fjor, men ble da hyllet for sin fantastiske og revolusjonerende tilnærming til sjakk og forberedelser. Og selv om det åpenbart er store forskjeller på spillere på dette nivået, og Magnus må sies å ha kommet langt med sin stil, så er han blitt mer avslørt i denne matchen.

Derfor er jeg skeptisk til i morgen, men håper igjen på at Magnus er seg selv lik og drar frem et helt nytt spill i morgen. Unngår han tap i morgen tror jeg anacondaen blir farlig. Nå har det vist seg at en anacondaen har klart å sluke mennesker. Spørsmålet er om den klarer å sluke en tiger med alle klørne ute. La oss håpe det. Godt parti, folkens!

Gustavsen

14.11.2014 kl.08:25

Om å tenke prosess er nøkkelen er jo bare å ta en telefon til Storberget.

La oss håpe Anand kjører over Magnus igjen idag, slik at Magnus virkelig får vist hva han er laget av.

Gustavsen

14.11.2014 kl.08:41

@Thomas: "Lystbetont læring og the Magnus-way, greit nok. Men hvordan kunne han konkret gå inn i noe så kritisk, tilsynelatende uforberedt?"

Fordi at i Norge, om alt er trivelig, lystbetont og lekent, overvinner man alt. Da kan man fly og gå på vannet, samtidig.

Fortsatt er det slik at talent can take you only so far, og det er hyggelig å se at Anand (og Caruanas) working ethics trumfer Magnus' rå talent. Alekhines arbeid trumfet i sin tid Capablancas talent.

Dagen Magnus virkelig legger seg i selen, blir det interessant. men da mister han kanskje lysten på sjakk og da var det kanskje ikke sjakkspiller han var ment å skulle være?

Gustavsen

14.11.2014 kl.08:44

Apropos anaconda: nå har jo en fyr bevist at det er mulig å komme levende ut igjen etter å ha blitt slukt av en anaconda:)

Audun

14.11.2014 kl.08:51

Man fikk 5,52 hos Pinnacle på Anand natten før matchen startet. Hvis det skulle stemme som du skriver ville det bety forventet avkastning 165,6 %

Man får per fredag kl 0844 som best 4,00 hos blant andre Unibet. Hvis det skulle stemme som du skriver ville det bety forventet avkastning 148,0 %. Forøvrig dumt ikke Pinnacle tilbyr vinnerodds på matchseier lenger da den ville trolig vært høyere enn 4,00.

Personlig er jeg ikke sikker på det er verdi verken i nevnte prematchodds eller nevnte odds før 5.parti, og har derfor valgt å avstå fra spill.

Audun

14.11.2014 kl.08:55

Korrigering: Tilbakebetalingsprosent og ikke avkastning

Frank Henriksen

14.11.2014 kl.09:55

Hei Sven!

Takk for glimrende kommentarer! Tror du sku ha vært i Carlsen teamet! Du er jo helt rå! Ang. Magnus sitt åpningsspill??? Ja 3 spørsmål med rette! Det fins ikke ord! Det er rett å slett helt håpløst! Dette er et problem som han har slitt med hele karrieren! Det er jo helt utrolig at man kan bli verdensener med et slikt åpnings spill som han presterer?Tror at han kan være glad for at det ikke er Kasparov som sitter på andre siden av brettet! Da hadde han blitt knust! Det begrunner jeg med at Kasparov fortsatt er verdens sterkeste spiller! Uansett om han har lagt opp eller ikke! Jeg har kjennskap til alle tidligere VM matcher! Men har aldri sett av noen tidligere verdensmester sett en så slett åpningsbehandling som det Carlsen har å presterer! Det fins jo utallige åningsvarianter i sjakk som er glimrende både for hvit å sort! Det skulle overhodet ikke være grunn til å spille som en nybegynner i dag! Han må ta tak i dette omgående! Valget er å bli knust eller overleve de 20 til 25 første trekkene! En klubbspiller på 1600+ spiller jo åpningene bedere en det Carlsen presterer! Det er direkte flaut å se Carlsen spille g3?? Istede for d4! i fjerde parti! Jeg fikk nesten kaffen i vrangstrupen da jeg så det kom??? Kaasparov ville aldri ha spilt et slikt møkkatrekk! Han må nå ta tak i dette! Eller så blåser VM rett vest!

Frank Henriksen

14.11.2014 kl.10:20

Hei Sven!

Hei Igjen! ang. Åpningspillet til Carlsen! Jeg har bestandig lurt på en ting? Carlsen er suveren i mitt og sluttspillet! Hvorfor kan han ikke spille moderne varianter? siste mote? Hva er han redd for? Da ville han fått glimrende mitt å sluttspills fordeler han kunne bygge videre på! Å bruke sin kunnskap til å presse å presse saften ut av sine motstandere som han jo er så god til! Alle vet at det å komme godt ut av åpningen er et alfa å omega! Det å få likt spill med svart etter åpningen er jo glimrende! Å det burde han greie uten problemer! Alt annet sier man ja takk til! På det nivået han spiller å de han spiller mot kan man ikke ta lett på en slik sak! Han har jo bestandig spilt tvilsomt i første del av partiet! Å jeg har hele tiden visst at en dag så blir han satt skikkelig på plass! Det er synd at han ødelegger så mye for seg selv! Nei start å studer! Som vi andre må! Hadde Carlsen vært like god i åpningsspillet som i sluttspillet ville han vært på 3500! om ikke så alt for lenge! Takk!

Sven

14.11.2014 kl.10:27

OMP,

Her våger du mer enn meg - men mye interessant i det du skriver. Håper vi kan tillegge tapet i 3.matchparti et arbeidsuhell for skjer det igjen så stikker Anand fort hjem med seieren. Men enn så lenge heller jeg klart til at Magnus snur dette og tar hjem gullet.

Jakke,

Markedsverdi, ja. Tror det eneste Magnus kan gjøre for at den skal synke under VM er å tape matchen. Ikke så bekymret for det utenomsjakklige jeg.

Thomas,

Interessant henvisning til Spassky og hans kjente sparring med unge Karpov der. Det eneste vi kan være sikre på i matchen så langt er at Anand er meget godt forberedt og han han skjønner hvordan han optimaliserer egne sjanser - og bare det er litt skremmende foran dagens parti.

Gustavsen,

Magnus sin lystbetonte læring har jo rukket helt til jorden ende og tilbake igjen - så i hvert fall jeg hyller den biten - men det å forsøke å gå på vannet, eller stikke hodet først inn i tigerens hule, ja, se det skjønner jeg lite av.

Audun,

Spennende odds der det kan være interessant å spille på Anand om en har følelser den veien og kan leve med det å spille mot Magnus...

Frank Henriksen,

Fordi det å memorere og vurdere alt av ny åpningsteori er et langt lerret å bleke som koster mer tid enn det Carlsen prioriterer og ønsker å investere. I 2009 i Nanjing så vi en Magnus som under Kasparovs vinger spille het åpningsteori. det var morsomt på både den ene og andre måten og Magnus gjorde der sin hittil eneste 3000+ prestasjon. Tilfeldig? Neppe. Men Magnus likte ikke treningsregimet til Kasparov og hans påståelighet. Derfor brøt Magnus med Kasparov og skaffet seg trenere som også er lekekamerater - så kan en mene mangt og meget om akkurat det. Men jeg tror at det først og fremst har ført til at Magnus fortsatt har glede med sjakken og at han dermed holder ut lenger som profesjonell.

Frode B Jæger

14.11.2014 kl.10:39

Problemet til Magnus med svart er jo at han faktisk spiller kritiske varianter i motevarianter og Anand har til nå vært klart best forberedt. Jeg håper at han styrer inn i åpninger som kongeindisk eller hollandsk som jeg tviler på at teamet til Anand har brukt for mye tid på før matchen. Jeg husker at Anand kommenterte at han brukte Magnus som sparringspartner før matchen mot Topalov fordi Magnus er så universell at han kan spille alt. Anand har jo tross alt stort sett spilt e4 i hele karrieren så en mere offbeat strategi fra Magnus mot d4 er kanskje ikke så dumt.

Evig Optimist

14.11.2014 kl.10:55

"Apropos anaconda: nå har jo en fyr bevist at det er mulig å komme levende ut igjen etter å ha blitt slukt av en anaconda:)"

Vi har også lært i nyhetene i dag, at tigeren ikke er i Sochi, men i Frankrike!

Magnus har faktisk presset i tre av fire partier (om enn dog ikke så hardt i det fjerde), så jeg er fortsatt optimist.

Sven

14.11.2014 kl.11:02

Frode Bull Jæger,

Kongeindisk tror jeg ikke passer Magnus helt og Hollansk i en VM-match!? Interessant. Ingen har forsøkt det siden Smyslov slo Botvinnik med det i 1958...

Evig Optimist,

Men så er du jo optimist på Magnus sine vegne til evig tid også da ;-)

Trond

14.11.2014 kl.11:22

Tror det er en risiko for at Magnus taper knepent matchen. Anand har rett og slett preppet mer omfattende og detaljert. Både Magnus sine tidligere patier, dvs hans spillemønster og hvordan det skal møtes. Samt aktuelle åpninger. Carlsen har jo gjort det samme, men han har brukt mye av tiden til å klatre i Alpene (bare det å bruke tid på å pakke og reise til Sveits når tiden igjen er knapp) , bidra til Donald-hefte, spille fotball/kurvball/volleyball fotomodellere for klesmerker osv. (Alt dette er helt ok i seg selv men hvorfor rett foran matchen?) Derfor er det rett og slett ikke blitt tid nok til å gå like dypt i detaljene som Anand (som kanskje har sittet i 12 timer daglig i 6 mndr?). Djevelen ligger i detaljene.. Litt som to som konkurrerer i en Quiz-konkurranse om det samme temaet. De generelle spørsmålene til å begynne med svarer begge ok på, men han som har sittet lengst og pugget de minste detaljene greier å svare på de vanskeligste spørsmålene til slutt. Så risikoen er at Anand vinner ett eller to partier til med hvit, mens Magnus bare klarer remis med hvit.

Sven

14.11.2014 kl.11:42

Selv om Magnus skulle tape dagens parti vil jeg holde han som favoritt i matchen, så vi skal ikke svartmale dette enda. Men du har noen poenger og risikoen er der selvfølgelig.

Frank Henriksen

14.11.2014 kl.12:45

Hei igjen alle!

Ja det er fint at diskusjonen fortsetter! Det lærer vi alle av! Men vent litt! Sjakk er en seriøs ting for sjakkspillere på alle nivåer! Men spiller du om VM! Så er det ikke snakk om seriøst? Da er det alvor! Ingen andre enn Botvinnik viste dette i retur matchen mot Tal i 1961! At han tapte for Petrosian i 1963 og sa nei til en returmatch kan vel være så! Egentlig hadde han ikke mere å bevise! Men Magnus om han fremdeles vil kalle seg klodens beste spiller har mye å bevise! Om han ikke har gått lei å gir f i hele sjakken! Penger har han jo i bøtter å spann! Vil han fremdeles være den han er? Som jeg å alle andre som elsker sjakken håper på! Så han ta tak! For på dette nivået kan man

ikke forvente å komme tilbake i partiet om grunnpilaren eller åpningspillet svikter om du aldri så mye er best i mittspill å sluttspill!

Gustavsen

14.11.2014 kl.16:51

Apropos Botvinnik og returmatcher:

FIDEs ratinglister for april 1968 viser Fischer som nr. 1 med 2710 og ingen ringere enn Botvinnik som nr.2 med 2690 og i 1969 lå Fischer som nr. 1 med 2720, Kortchnoi og Spasskij på 2 og 3 plass med 2690 og Botvinnik (57) på 2660.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits