Sjakkhøvdingen i Narvik - Paul Svedenborg

Paul Svedenborg anno 1966.
Foto: Norsk Sjakkblad 3-4, 1966.

Nord-Norges største sjakklegende gjennom tidene er utvilsomt Paul Svedenborg fra Narvik. NNM-grossisten Sigurd Svedenborg var Paul sin onkel og med en svært talentfull yngre bror, Dag Svedenborg, som delte seieren under NM i Kirkenes i 1981, så hadde Paul sjakk-kyndige mennesker rundt seg under oppveksten i Narvik.

Paul ble Norgesmester hele to ganger før fylte 20 år - i 1966 og i 1967. Angrepsspilleren fra Narvik var beryktet over hele sjakk-Norge på den tiden for sitt fryktløse og kompromissløse spill. Det har han tatt med seg helt opp til våre dager, og sist den gamle kjempe spilte i et inidividuelt NM var i Randaberg i 1989. Dengang gikk det ikke all verden i selve hovedturneringen tross noen pene vinster innimellom mot Tromsøs Jan S. Berglund og Oslos Rune Djurhuus. Men i lynsjakkdelen var Paul på hugget i Randaberg som alltid. Han kom nemlig helt til finalen i NM i lynsjakk dette året! Dessverre måtte den gamle kjempe gi tapt mot Oslos Roar Elseth i selve finalen - men han hadde da fått vist seg fram. Vi skal se hvordan Paul dette året slår en ung utgave av den kjente stormesteren Rune Djurhuus som riktignok først 6 år senere ble stormester i sjakk.

 

Paul er svart i følgende diagramstilling:


Svart er i trekket og vinner - finner du trekket?
20...Te4!

Dronninga kan ikke lenger dekke Ld3 og svart vinner derfor offiser. På 21.Lxe4 kommer 21...Se2+ fulgt av 22...Sxd4! og svart vinner dronninga og dermed partiet.

21.Db6 Sxd3

- Med offiser under kunne Djurhuus like gjerne gitt opp kampen, men det følger noen trekk til:

22.Db7 Td8 23.Sxd5 Lxh3! 24.Se7+ Kh8 25.Dxc6 Te6 26.Dc7 Te8 27.Sd5 Lxg2!

Sluttstillingen i partiet Djurhuus - Svedenborg, NM i Randaberg 1989:- Og siden mattangrepet nå slår igjennom ga hvit opp den ulike kampen. Et flott parti av Paul Svedenborg fra A til Å. Paul fyller forøvrig 65 år våren 2012 og han vedlikeholder fortsatt sine gamle sjakk-kunster på Internett der han i favorittgrenen lynsjakk slår sterke stormestre både titt og ofte!

0-1

 

Vil du lese mer om Paul og hans Nar'viking-sjakk så sjekk ut TSK's sjakkspalte for 2006.

 

* * * * * * * * * * * * * * * *

 

Bloggeren Sjakkfantomet er en frittstående norsk journalist på Internett med medlemskap i Tromsø Sjakklubb. Han støtter sjakk-OL Tromsø 2014 og følger Magnus sin kamp i verdenstoppen i sjakk tett. Dersom du ønsker å støtte prosjektet Sjakkfantomet kan du klikke på min donate-button og gi et bidrag til bloggens videre liv. Alternativt kan du sette inn ditt bidrag på kontonr. 1644.30.39310 hos DNB. Link til donate-button finnes i høyre marg.

Sjakkfantomet har til nå vært en reklamefri blogg.

Takk til de som til nå har støttet bloggen. Det varmer å bli satt pris på :-)

 

* * * * * * * * * * * * * * * *

 

Aktuelle linker: 

Sjekk ut Norges ledende side for sjakknyheter Bergens Schakklub for mye mer godt sjakkstoff. Chessgames.com er også verdt sine besøk for å kikke på partier og slikt under turneringer. Ellers bør du legge merke til Chessbase som har oppdaterte nyheter på daglig basis.

Stikkord:

13 kommentarer

Erik Lunder

03.03.2012 kl.02:36

Takk for en liten perle!

Men du bør kanskje korrigere det første diagrammet ;)

Helge

03.03.2012 kl.09:24

Du har den desidert beste sjakk bloggen! Denne gangen tror jeg det har lurt seg inn en liten feil i det første diagrammet. I motsatt fall har svedenborg oversett matt på h1... :)

Joachim Solberg

03.03.2012 kl.09:42

Kjekt du tar for deg Paul i spalten din, Sven. Paul var også med i Gjøvik-NM 1991. Jeg mener han fikk 3,5 poeng i eliten.Tisdall vant for øvrig eliteklassen det året.

Gunnar Berg Hanssen

03.03.2012 kl.11:17

Hei igjen Sven!

Fin lesning om min gode klubbkamerat fra Narviktiden, da jeg bodde og spilte der. For en fantastisk inspirasjon han var for meg og oss alle. Apropos Gjøvik-NM: Lurer på om ikke Paul fikk 4 av 9 der? Jeg deltok selv der, og husker at jeg prøvde å få Paul til å overta min plass i simultanen mot Karpov. Paul-Karpov kunne jo vært noe. Men han valgte å bare beskue det hele. Følgende om Paul kan også leses: http://tromsosjakklubb.com/sjakkspalta/tskspalta280406.htm

Joachim Solberg

03.03.2012 kl.12:00

Du har selvfølgelig helt rett, Gunnar! Paul fikk 4 av 9 i eliten. Han hadde et par flotte vinster mot Wibe og Grønn.

Gunnar Berg Hanssen

03.03.2012 kl.12:20

Hei igjen Joachim

Okay, da husket jeg rett. Ellers er vel Paul fortsatt aktiv som aldri før på ICC etter det jeg har forstått, pluss at han spiller lyn i Narvik Sjakklubb av og til.

Joachim Solberg

03.03.2012 kl.14:58

Ja, følger regelmessig med på Narviks sider. Ser de skal arrangere Rallarsjakken snart.Vært artig å spille der i år.

Sven

03.03.2012 kl.16:25

Erik Lunder,

Diagrammet er rettet!

Helge,

Takker for go'ord.

Joachim,

Har dobbeltspalte denne helga med Sverre Heim og Paul Svedenborg så tok ikke med alt jeg vet om dem. Ellers var jo både jeg og deg på Gjøvik og det var et meget fint NM vil jeg hevde.

Gunnar Berg Hanssen,

Hyggelig å se at du er i kommentarfeltet igjen. Din legendariske spalte om Paul Svedenborg har jeg nå lenket til nederst i spalta - siden den er mye dypere og forklarende angående han Paul...

Joachim Solberg

03.03.2012 kl.19:38

Sven: Ja, Gjøvik var virkelig et bra arrangement med mye bra sosialt og mye god sjakk.

Og vi fikk jo matchen mellom Simen og Karpov. Og lyn-NM på søndag. Ikke ofte jeg har opplevd akkurat det.

Sven

03.03.2012 kl.20:18

Joachim,

Ja, matchen mellom Karpov og Simen var krydderet som gjorde dette til et supert NM. Å se en levende legende som Karpov gå rundt å spille simultan og at Simen faktisk holder han til 2-2 i en match med jevne odds var morosamt. Virkelig en højdare.

Praktiker

04.03.2012 kl.08:55

Svedenborg var kjent for sine partier i Lettisk Gambit,men det finnes veldig få slike partier tilgjengelig i databasene. Noen som har noen slike partier liggende ? Spilte han ikke også litt Blackmar Diemer Gambit? Også her er det ikke så mye å finne i databasene. Ja i det hele tatt er det litei databasene fra før 1989 med unntak av OL i 1964 og -68. Litt synd da dette kanskje var hans beste periode som spiller.

Gunnar Berg Hanssen

04.03.2012 kl.17:45

Hei Sven

Er nå jevnlig innom bloggen din og leser det du skriver for oss lesere, selv om jeg ikke alltid er like flink til å legge igjen kommentarer. Appropos Paul, så vil jeg alltid huske hvilken vanskelig motstander som du var for han. Og for oss andre var partiene mellom dere alltid topp underholdning.

Sven

04.03.2012 kl.21:13

Praktiker,

Ja, Pauls beste år var på 60-tallet og dessverre så har vi ikke tilgang til de aller fleste av hans perler fra dengang. Synd egentlig for han må ha spilt mye livlig sjakk dengang.

Gunnar,

Hyggelig å høre at du fortsatt er blant de faste leserene her inne hos Sjakkfantomet. Vi er ikke så fryktelig mange, men du verden for en sjakk-kyndig gjeng vi er ;-)

Jeg hadde mange tøffe oppgjør mot Paul, ja. Ingen av oss la fingrene imellom og alt i alt så vant jeg vel 4 oppgjør mot Paul i langsjakk. Husker best seieren fra Bodø Open i 1991. Det var med de svarte brikkene og jeg spilte en temmelig bra posisjonelt parti og satte han i en ekkel trekktvang. Så vant jeg to oppgjør i 1992, begge i siciliansk, selv om det ene fikk overgang til fransk åpning. Det ene av dem, fra NNM for lag, kom med i NSB. Den fjerde seieren kom med hvit i 1996 - nok en gang i en off-beat sicilianer.

Spennende oppgjør dette og alltid motiverende å møte han Paul!

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits