Sjakkspilleren Jan Sigmund Berglund
Mr. Arctic - Turneringslederen Jan Sigmund Berglund anno 2007
Jan Sigmund Berglund bosatte seg i Tromsø i 1986 og han har vært en primus motor for sjakken i byen helt siden dengang - altså i 25 år! I dag fyller ildsjelen 52 år så hvorfor ikke benytte anledningen til å se på et av hans glanspartier fra nyere tid? Sjakklivet i Nord-Norge ville jo ikke vært det samme uten Jan S. og derfor er det allerede skrevet hyllemetre med stoff om Mr. Arctic, som jeg ynder å kalle ham, på nett. Kjenner du ikke Jan S. og alle hans bedrifter anbefaler jeg deg derfor spalten "En hyllest til sjakkspilleren Jan S. Berglund" her hos Sjakkfantomet. I dagens spalte tar vi bare en titt på sjakken til denne driftige sjakkelskeren fra Berg utenfor Tromsø, og ikke på organisasjonsmennesket bak resultatene.
Jan S. startet sin sjakk-karriere som 1.e4-spiller, men da han fikk tilstrekkelig med bank i siciliansk åpning så rømte han som så mange andre over til 1.d4-komplekset. Der trives han godt og i sine glansdager var han en av Norges mest skarpskodde menn med de hvite brikkene når han fikk lov til å spille sin kjære Trompowski's åpning! 1.d4 Sf6 2.Lg5! var gull verdt i Jan S. sine hender og mang en sjakkhelt fikk smake pisken i denne åpningen som svart mot Mesteren fra nord. Jeg husker spesielt godt en seier han hadde mot NM-grossist Berge Østenstand - men dette var kun en av mange skalper han tok i sin kjære Trompski.
Det er ikke tilfeldig at sjakkspilleren Berglund er så god i nettopp Trompowski siden dette er en angreps-åpning med klare strategiske målsetninger. Dermed skapes det alt tidlig en ubalanse i strukturen der hvit ofte ofrer en bonde for aktivitet og Jan S. er nettopp på sitt beste når han får spille aktiv, taktisk sjakk! Derfor har han også Stonewall på repertoaret - en åpning som av mange er undervurdert som angrepsvåpen. Også dette er nemlig en åpning som skaper en tidlig ubalanse der svart kommer til sjanser på kongefløya om hvit ikke kjenner sin åpnings-ABC. Den tredje åpningen Jan S- alltid har spilt er fransk-åpning. Dette er en åpnings som igjen spilles på et høyt nivå av folk som Nakamura og Ponomariov og som alltid har vært et åpningsteoretisk akseptabelt valg. Det fine med fransk er at åpningen er så vid at den har både skarpe og mindre skarpe variantmuligheter og at åpningen er lett å forstå rent strategisk. Det er derfor ikke mulig å gjøre så mange posisjonelle feil i denne åpningen som i mer dynamiske åpninger som siciliansk. Sentrum blir nemlig ofte tidlig avklart i fransk-åpning og deretter er det svart som har initiativet på dronningfløya og hvit på kongefløya. Dette er hovedtema i åpningen og det er forunderlig hvor ofte partiene følger dette skjema.
I tillegg til sine taktiske muskler så er Berglund rik på ideer over sjakkbrettet. Akkurat som Egon i Olsenbanden så har han alltid en plan! Det være seg et kongeangrep, et bonderov, å påføre motstanderen en svekkelse eller å få infiltrert motstanderen sin stilling. Det du sjeldent ser er derimot rolige posisjonelle skvis der byggesten legges på byggesten og der den aller siste prikken over i'en kommer i sluttspillet. Slikt sett er Berglund utålmodig og det skjer alltid noe i partiene hans allerede tidlig.
I dagens oppgjør skal vi se hvordan Jan S. Berglund får inn en strak høyre på sterke Pål Røyset. Med et pent timet brudd på nettopp dronningfløya i fransk åpning! Partiet er altså spilt mot 7 ganger nord-norsk mester Pål Røyset i det pågående bymesterskapet i Tromsø. Berglund har til sammenligning vunnet NNM 2 ganger og selv om Pål er 15 år yngre, og 150 elopoeng fetere, så måtte han altså bite i det sure eplet med de hvite brikkene i dette oppgjøret:
Hvit: Pål Røyset
Svart: Jan Sigmund Berglund
Sted: Bymesterskapet i Tromsø (1), 20.01.2011
1.e4 e6
- Fransk åpning har alltid vært Jan S. sin kjæledegge nr.1. Det er i denne åpningen han slo seg opp og frem som sjakkspiller og den har aldri gått helt av repertoaret hans selv om han har eksperimentert med mye annet.
2.d4 d5 3.exd5 exd5 4.c4
- Vi er inne i avbyttevarianten i fransk-åpning der Pål spiller noe som minner om Panov-angrepet. Hvit angriper raskt sentrumsfeltet d5 og søker en klassisk isolani-stilling.
4...Sf6 5.Sc3 Le7 6.Sf3 0-0 7.cxd5 Sxd5 8.Lc4
- En annen mulighet her var: 8.Ld3 Sc6 9.0-0 Le6 10.Te1 Te8 11.Dc2 h6 12.a3 med en typisk isolanistilling - sjansene er ganske like i denne stillingstypen, noe praksis har vist.
8...Sb6 9.Lb3
Hva ville du spilt med de svarte brikkene i denne stillingen?
9...Lg4!
- Svart starter en kamp om initiativet før hvit rekker å få rokert. Alt er spilt tidligere - men ideen er og blir god.
10.Le3
- Teorien gir: 10.h3 Lxf3 11.Dxf3 Sc6 12.Le3 Sxd4 13.Lxd4 Dxd4 14.Dxb7 Tab8 15.Dc6 De5+ 16.Kf1 med ganske likt spill. Hvit har en bedre bondestruktur mens svart en bedre utvikling. Interessant her ville dog vært: 14...La3! og svart har initiativet!
10...Sc6 11.Dd3?!
- Med dette trekket taper hvit utvilsomt åpningsduellen da han blir påført en stygg dobbeltbonde. Bedre var: 11.h3 Lxf3 12.Dxf3 Sxd4 13.Dxb7 med en fortsatt uavklart stilling der begge parter har sine sjanser på dette nivået.
11...Lxf3 12.gxf3
Hva ville du spilt med de svarte brikkene i denne stillingen?
12...Sb4!
- Hvit er påført en ekkel dobbeltbonde som gjør at hele kongefløya består av singelbønder. Men med løperparet inntakt og åpne linjer og diagonaler så er det kampen om initiativ som er viktigst - som alltid i spillet sjakk!
13.De4 c6 14.f4?!
- Koster tid og gir hvit en storbonde på e3 uten at det er godt å si hva hvit oppnår ved å flytte bonden fremover....
14...Lf6
- Svart har skapt en blokade av feltet d5 og han starter nå aktivisering av brikkene sine og et angrep på målet d4.
15.0-0-0!?
- Kongefløya virker her mer åpen enn dronningfløya, eller hva? Men likevel er det fullt mulig at det var bedre å rokere kort her! Grunnen er at svarts styrker jo står klar til et angrep på nettopp dronningfløya og slik sett så rokerer hvit seg inn i løvens hule! 15.0-0(!)
15...Te8 16.Df3
Hva ville du spilt med de svarte brikkene i denne stillingen?
16...S4d5
- En sterk angrepsfortsettelse virker å være: 16...a5! 17.a4 S6d5 med ideen b5! Svart må bruke alle stridsenheter for å slå ut den hvite monarken - også bøndene på dronningfløya!
17.h4 Sxc3
- Forteller angrepsgenet ditt at 17...a5!? er trekket her så burde du være fornøyd med den gode teften din - det ser nemlig fortsatt ut som et godt trekk.
18.bxc3 Sd5 19.c4?
- En taktisk tabbe. Begge parter overser nå en taktisk vendig som ville gitt svart vinnende fordel. Bedre var 19.Ld2.
Hva ville du spilt med de svarte brikkene i denne stillingen?
19...Sxe3?
- Dette kvitter svart med storbonden på e3. I stedet skulle svart hoppet inn på gullfeltet c3 med springeren! Der har den en rute via e4 til sikkerhet - og i mellomtiden så kan svart angripe med springer og dronning og se hva som skjer. Angrepet 19...Sc3! 20.Td3 Da5! er nemlig livsfarlig og trolig vinnende direkte. F.eks.: 21.Ld2 (21.Kb2 c5!) 21...Sxa2+ 22.Kb1 Sb4 og hvit kan ikke utnytte bindingen mot Sb4 slik at svart får bygget opp angrepet ytterligere. Hvit er fortapt i denne stillingen!
20.fxe3 De7 21.Td3 Tad8
- Noe av svarts fordel har fordunstet med avbyttet på e3. Men svart har en posisjonell triumf igjen som er av mer varig karakter. Han har den klart beste kongestillingen! Dette kan kanskje virke lite betydningsfullt nå - men i praktisk spill så har svart alle sjansene her. Vi har nemlig ulikfargede løpere på brettet og svart sitter på bruddet c5. Dette vil åpne for løperen på f6 som da spyr ild ned den lange diagonalen og sammen med flere aktive offiserer så blir det fort angrep av slikt.
22.c5?!
- Hindrer c5-bruddet, men gir svart et nytt og enda kraftigere brudd med b6!
22...h6?!
- Svart tar seg tid til å lufte og samtidig gjør han det mer interessant å ta den forgiftede bonden på h4. Men spillet sentreres om dronningfløya der svart har et angrep og hvert tempo betyr noe! Derfor ville 22...b6! vært det beste - rett mot målet å sette matt med andre ord!
23.Lc2?
- Profylakse med 23.Kb1! var bedre - ideen er Tc1 for å holde oppsikt på b6-bruddet.
23...b6!
- Åpner linjer mot hvits konge - gode råd er nå dyre...
24.cxb6
Hva ville du spilt med de svarte brikkene i denne stillingen?
24...c5!!
- Spretter opp buken til hvit med en kniveggs presisjon!
25.La4 Tf8!?
- En lekkerbisken var her: 25...c4! som vinner i alle varianter: En vakker fortsettelse er nå: 26.Lxe8 (26.Tc3 Db4!) 26...cxd3 27.Lc6 Da3+ 28.Kb1 (28.Kd1 Db4!) 28...Txd4!! 29.exd4 Lxd4 30.Th2 Db4+ 31.Kc1 De1+ 32.Dd1 Dc3+ med matt i få trekk!
26.e4
- Taper raskt - men hvit sto allerede til kliss tap etter det fine bruddet på dronningfløya.
26...Lxd4 27.Thd1 axb6 28.h5 Da7 29.Lb3
- Eller 29.Ta3 og hvit ville sprellet litt lengre - nå blir han raskt likvidert.
29...Da3+ 30.Kd2 Db2+ 31.Ke1
Hva ville du spilt med de svarte brikkene i denne stillingen?
31...c4!
- Den siste lille godbiten - alt er nå over siden det ryker en hel offiser.
32.Lxc4 Db4+ 33.Kf1 Dxc4 34.e5 Lc5
Sluttstillingen i partiet Pål Røyset - Jan S. Berglund, Tromsø Bymesterskap 2011:
- Og siden tårnet på d3 er bundet så blir resten en lek mellom katten og musa - Pål ga klokelig opp her.
0-1
Gratulerer med dagen Jan S.!
Send meg videre til Tromsø Sjakklubb sin resultatliste over Bymesterskapet 2011.
Jan Sigmund
23.02.2011 kl.16:09
Tusen takk for skrytet! Det er artig å slå gode spillere, det er sant - og på gode dager spiller jeg ennå jevnt med de beste i klubben.
Formen er varierende siden man ikke får så tid til annet enn litt lynspilling på nettet som trening.
Gleden over å spille sjakk er imidlertid like stor som alltid når man får sjansen til å spille et bra parti.
Personlig skulle jeg gledet meg veldig om jeg kunne få bank av deg en klubbkveld i framtiden, eller at jeg kanskje i et gyldent øyeblikk klarte å spille jevnt med deg.
Ikke minst - takk for bursdagshilsen!
Sven
23.02.2011 kl.17:20
Godt å se at du holder koken i klubbturneringa! Det er artig for oss avdankede sjakkspillere å se at noen fortsatt har stor glede av, og ikke minst lyst til å, duellere i vår kjære sport - sjakken - selv etter fylte 50 år. Når jeg i år har hatt gleden av å kjenne deg i 25 år så var det helt på sin plass med litt skryt - og ikke minst et kommentert parti mot eldstemann Røyset til allmenn beskuelse.