Magnus Carlsen i delt VM-ledelse i lynsjakken

Det viktigste først - Magnus vant sjakkens Oscar for 2009 - gratulerer Magnus!

Jeg er stor fan av lynsjakk så VM i lyn er den reneste godteposen for meg. Det er herlig å følge spenningen LIVE og ting skifter ofte raskere enn du tror i denne disiplinen. Første dag av VM i lynsjakk var intet unntak og selv om Magnus var framme i tetstriden hele dagen så var han ikke like suveren som jeg hadde forventninger meg. Men akkurat det er godt nytt for spenningen i mesterskapet og når sant skal sies så tror jeg Magnus kommer voldsomt tilbake alt på andre spilledag... Hovedutfordrer Hikaru Nakamura skuffet første spilledag og startet mesterskapet med tre nuller mot Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik og Vachier Lagrave. Han virket overgiret helt fra start av og ristet voldsomt på hodet mot både Magnus og Kramnik i beste Kasparovstil som om han ikke bare var blitt utspilt - men som om han hadde misset noen store sjanser. Mot Kramnik var så tilfelle, men mot Magnus var det neppe så enkelt.

Magnus møtte Nakamura alt i første runde og for meg ut til å være et enveisritt mot Nakamura sitt mål og Magnus satte da også inn en helpoenger. Magnus spilte med de svarte brikkene i dette oppgjøret og det ble en italiensk åpning der Magnus fikk gjennomført d5-bruddet. Så fikk han erobret d-linjen og alt var fryd og gammen. Dessverre var LIVE-sendingen under enhver kritikk (mye bedre i fjor) og vi fikk ikke med oss avslutningen på partiet, men bare de 32 første trekkene direkte. Uansett - seier mot Naka i første runde ga selvtillitt og nytt pågangsmot.

PS: Her er en video av hele partiet mellom Magnus og Nakamura!



I 2. runde spilte Magnus hvit mot Ponomariov i et parti jeg ikke fikk sett. Magnus vant igjen og han var dermed klar for Vladimir Kramnik med de svarte brikkene. Kramnik valgte engelsk åpning og Magnus kom greit ut av startblokkene. Igjen var nøkkelen d5-bruddet og Kramnik valgte å besvare dette på en meget skarp måte med å spille c5 selv og dermed gi sentrum til Magnus med en 3 mot 1 situasjon på dronningfløya. Kramnik hadde i midtspillet sjansen til en blow med 25.Txd5! - med dette så ingen av spillerne - og da gikk ting Magnus sin vei. Hvits c-bonde ble svak og Magnus erobret denne og styrte så partiet inn til seier. Han endte opp i et dronning + løpersluttspill med to merbønder og det var ikke snakk om å gi ved dørene. Kramnik ble kremert og kong Magnus satt igjen med 3/3 etter to "på papiret" vanskelige oppgjør med svart mot Nakamura og Kramnik. En flying start med andre ord!

I 4. runde spilte Magnus hvit mot Movsesian (2721) som i en Phillidoraktig Pirc fikk inn fint spill med de svarte brikkene. Movsesian fikk mot seg et g3-system som virket harmløst og etter å ha tatt et fotfeste i sentrum stormet han på på begge fløyer. Magnus besvarte aggresjonen med å blokere svarts bønder for så å spille tålmodig. Movsesian var da ikke sen om å bukke en bonde med 18...Sc5? og Magnus snappet bonden frekt og freidig. Det var ingen taktikk med svart og snarere så var det hvit som satt i det taktiske moduset i resten av partiet. Her ser vi Magnus sin effektive avslutning:



GM Carlsen (2802) - GM Movsesian (2721), VM i lynsjakk. 16.11.2010





30.Dh5! Ld8 31.Se5 Lxc4 32.Txa7 Le6 33.Sxf7 Lf6 34.Dh8#

1-0

Et enkelt lyn-nedslag i svarts leir som viser hvor effektiv Magnus var i åpningsrundene i dag.

I 5. runde hadde Magnus så svart mot Maxime Vachier Lagrave fra Frankrike. Franskmannen spilte avbyttevarianten i spansk åpning og det var en vellykket strategi. Etter en urgrøde med åpningsteori valgte Magnus å bytte dronninger med 13...De5!? og etter bare 23 trekk så hadde franskmannen et sluttspill som en ikke "kan tape". Hvit hadde en bondemajoritet på kongefløya med 4 mot 3 bønder, mens svart hadde en dobbeltbonde på dronningfløya og således ikke et fribondepotensialet. Dessuten satt hvit på den eneste åpne linja i stillingen. Dette var Magnus sin første virkelig dårlige stilling i mesterskapet og på dette tidspunktet av partiet våknet krigsånden over Magnus og han kjempet som en høvding i fortsettelsen. Han fikk åpnet a-linja og søkte konsekvent aktivitet, men Vachier Lagrave spilte også kongegod sjakk og fordelen hans var fortsatt ganske så klar da 44.c4? - som bukket et par bønder i forbifarten - kom, ops! Magnus grabbet f4-bonden, men fikk ikke med seg en sterk sjakk på a2 i neste trekk og Vachier fikk en ny sjanse til å komme inn i partiet igjen. Den brukte han dessverre meget godt. Han kom over i et T+S mot T+S sluttspill med bonde under der Magnus presset på for seier. Men hvits h-bonde var lengst avansert og det hele var meget tricky og stillingen var nok objektivt sett remis da følgende skjedde:

Magnus har akkurat spilt det ulykksalige 67...Se4??

 


GM Vachier-Lagrave (2703) - GM Carlsen (2802) 16.11.2010



68.h7! c2 69.Txc2 Txc2 70.h8D og hvit vant lett.

1-0

Dette føltes som et ufortjent tap for Magnus etter en konsentrasjonssvikt i et parti der Vachier-Lagrave likevel imponerte meg med sin stoiske ro.

Magnus er kjent som en comebackkid som slår knallhardt tilbake etter et nederlag og nå skulle han opp mot feltets nestor 42-årige Boris Gelfand fra Israel med de hvite brikkene. Gelfand spilte siciliansk åpning og etter uregelmessig spill fra Magnus havnet vi raskt opp i en grumsete stilling som bar orginalt preg. I det tidlige midtspillet sto nok Gelfand helt OK, men han forsvarte seg dårlig og Magnus fikk tidlig opp en vunnet stilling!

 


GM Carlsen (2802) - GM Gelfand (2741) 16.11.2010




20.c5! Sxg4 21.Da5 a6 22.c6 axb5 23.Txb5 Se3 24.Tg3 Tc8 25.Txb7+ med vinnende fordel til hvit, men svart vant tilslutt...

0-1

Etter mye taktikk og mye om og men så endte det opp med et sluttspill der Magnus hadde dronning og tre bønder for to tårn. Dette var lett vunnet, men Magnus var litt rask med å promotere en bonde og han gikk ned av rekylen som kom! Et rent selvdrap fra vår mann og en trist sorti på et ellers godt parti. Dermed skjedde det sjeldne at Magnus gikk på to strake karameller, kunne han omstille seg raskt?

I 7. runde møtte Magnus Fabio Caruana som bor i Sveits, men som spiller for Italia. Magnus hadde svart og igjen fikk han avbyttevarianten i spansk mot seg. Denne gang gikk han klokelig bort fra valget mot Lagrave med 5...Df6!? og valgte i stedet 5...Se7!? - også det en bivariant i en stilling der 5...f6 og 5...Dd6 er mest spilt. Også i dette partiet ble det spilte en rekke teoritrekk før Magnus valgte et dronningbytte med 11...Dg4. Dermed havnet han to bønder under (!) etter 12 trekk, men den ene av dem var det åpenbart at han kom til å vinne tilbake. Med løperparet hadde Magnus fin kompensasjon og han vant snart tilbake begge bøndene! Deretter fikk helten vår tårnet sitt inn på 2. raden og han vant a2-bonden. Likevel var ingenting klart siden svart i mellomtiden hadde skaffet seg aktivitet. Men når så Caruana omsider vant bonden tilbake på a6 så var det en blemme å kapre materiellet tilbake så raskt og Magnus kunne kontrollert gå inn i et vunnet sluttspill. Det sier vel nesten seg selv at sluttspillskunstneren Magnus vant dette lett.

Dermed var halvparten av dagens runder unnagjort og Magnus lå på delt 2. plass med sine 5/7 mulige. Stillinga etter 7. runder var denne:

Resultater etter 7.runder:
1. Shak Mamedyarov 6/7!
2-3. Magnus Carlsen, Peter Svidler 5/7
4-5. Levon Aronian, Aleksander Grischuk 4.5/7.

Vi la ellers merke til at Kramnik startet svakt med 3.5/7, mens Karjakin bare fikk sopet til seg 3/7 og Nakamura fikk fattige 2.5/7! Det blåser på toppene!

I 8. runde så møtte Magnus så Levon Aronian som bare gikk på 2 nederlag første spilledag! Aronian er i form og da er han alltid farlig for hvem som helst. Magnus spilte hvit i skotsk åpning - det har vært en 1.e4 dag for Magnus - og det ble nok en lang teorivariant kjent fra blant annet Kasparov - Karpov, VM i 1990. Varianten der du slår med springeren på c6 og spiller e5 for så å besvare De7 med De2. Det ble en hyllemeter med teori før partene noen få trekk senere tok remis i en stilling der Magnus i hvert fall ikke sto best - for å si det mildt.  Et greit hvileskjær for Magnus som fortsatt var med i tetkampen.

I 9. runde var relay-spøkelset tilbake og messet opp partiet mellom Karjakin og Magnus og en kan spørre seg hvorfor ting var så mye bedre i fjor... Magnus spilte svart mot Karjakin i Breyer-varianten der de repeterte trekk fra Magnus sine oppgjør mot Anand tidligere i høst til trekk 15 der Karjakin spilte 15.b3. Magnus vant så kampen om d-linja og smått om senn så vant han hele partiet etter taktikk med en springer inn på d4 og litt kjør. En viktig seier for Magnus med svart!

I 10. runde møtte Magnus så Rauf Mamedov (2660) fra Aserbaidjsan som åpnet ballet i Moskva med 10 smultringer. Ja, du leste riktig kjære leser. Lynkongen fra nettet tapte sine 9 første oppgjør for deretter å møte Magnus i runde 10! Magnus spilte hvit i en siciliansk åpning som raskt ble en Maroczy-Bind stilling. Altså aksellerert drage om du vil, og partene lirte av seg sånn ca. 20 teoritrekk på flekken før de begynte å tenke seriøst. I trekk 35 gikk Magnus på bonderov og spiste en bondetamp på b6. Mamedov kunne da forsøkt 35...Lxf3 36.gxf3 Sh4! med motspill, men i stedet spilte han det håpløse 35...La4? og gikk ned. Dermed ble det 10 nuller på rad for Mamedov som så vant intet mindre enn 3 strake partier. Tilfeldig - neppe. Nerver må ha spilt inn i dette tilfellet.

I 11. runde skulle så Magnus opp mot ingen ringere enn Peter Svidler som Magnus tidligere har hatt en del problemer mot i hurtigdisiplinene. Svidler var absolutt med i tetkampen før dette partiet og han spilte med de hvite brikkene. Det ble et engelsk parti der Magnus besvarte 1.c4 med 1...e5(!) og vår mann fikk tidlig opp en helt grei stilling. Han festet grep med det sterke dronningbyttet 21...De6! og etter diverse avbytter kom partene over i et sluttspill der Svidler ikke var sen om å bukke. I denne stillingen har Svidler nettopp spilt 27...Sxf8?? Hva er haken ved trekket?


GM Svidler (2722) - GM Carlsen (2802) 16.11.2010



27...Taxd5! og svart vinner, springeren på f8 er fanget!

0-1

I 12. runde spilte Magnus hvit mot en av feltets prygelknaber, 24 år gamle Boris Grachev (2654) fra Russland. Magnus åpnet partiet forsiktig i en siciliansk åpning der han fianchetterte svartfeltsløperen sin for så å innta sentrum med d4. Grachev kom fint ut av åpningen og hadde ingen problemer inn i midtspillet der alle offiserene bortsett fra Lb7 var aktive. Men stillingen til Magnus var vel grei nok den før han spilte 24.g3?!  som ble besvart av 24...e5!. Når Magnus så fulgte en lang taktisk variant opp med slaget 29.bxc4? mistet han momentum og russeren fikk inn det dødelige 29...e3! Etter dette var det helt slutt og Magnus ble pløyd av brettet i dette partiet som nok var Grachev sitt beste parti for dagen!

Stillingen etter 29.bxc4?


GM Carlsen (2802) - GM Grachev (2654) 16.11.2010




29...e3! 30.d5 Df2+ 31.Kh1 b5 32.Dxf2 Txf2 33.Ld4 bxc4 34.Txe3 Lxd5+ 35.Kg1 Tg2+ 36.Kf1 Tf8+ 37.Ke1 Tg1+ 38.Kd2 Tf2+  0-1



Magnus mistet ikke motet av dette og i 13. runde spilte han igjen svart og denne gangen var motstanderen Teimour Radjabov som Magnus jo skulle møte i kandidatmatchene av VM. Trekkrekkefølgen inn i engelsk var 1.Sf3 Sf6 2.c4 c5 og etter dette stilte Magnus seg opp med den berømte pinnsvinoppstillinga som i korthet går ut på å stille bønder opp på 6-raden og offiserene på 7- og 8-raden for så å stikke ut "piggene" med b5, d5, eller sågar andre bondebrudd til 5-raden. Magnus fikk i trekk 22 gjennomført sitt d5!? og Radjabov gikk trolig i gal retning på direkten. Etter at Magnus også fikk ut den andre piggen med 26...b5! sto han best  og i kampen som så fulgte ble det en serie med skyggeboksing og harde puncher over beltestedet - kroppsslag. Men så vant Magnus en bondetamp og tror du f... døtte meg ikke at han fikk opp vinststilling med svart mot Radjabov også. 46...Tf8 var vinnende - men i kampens hete fikk ikke Magnus med seg et Tc4-triks som reddet dagen for Radjabov. Med bonde under fikk han reddet seg over i et ulikfarget løpersluttspill som han holdt til remis. Magnus har dermed gitt to helpoeng og ett halvpoeng i forhold til en drømmescore for dagen.

I 14. og siste runde i dag spilte Magnus hvit mot regjerende verdensmester for juniorer Dmitry Andreikin i en Kan-sicilianer. Magnus kom fordelaktig ut av åpningsspillet og han hadde dermed et friere spill i midtspillet før han spilte 21.h3? som raste rett inn i 21...d5!. I stedet ville 21.Sd4 gitt hvit en behagelig fordel, mens brettet nå sto i flammer! Magnus feilet på nytt med 24.Sa5? og i dette partiet så spilte han utvilsomt under pari... Men Andreikin returnerte komplimentet på stedet og i stedet for å slå på b8 så slo han på h3 og Magnus fikk snodd seg ut av det hele helskinnet. Kanskje sto han aldri til tap, men i trøbbel det var han. MEn så, fra trekk  25 og ut, så ble det et One Mans Show der Magnus i sluttspillet utspilte sin russiske motstander. Med dette så avslutten Magnus dagen med 5/7 - akkurat slik han innledet den og dermed står han bokført med 10/14 etter første dag.

10/14 har også Levon Aronian og han og Magnus leder an i kampen om VM-tittelen i lynsjakk i Moskva:

Resultater i teten etter 1. dag, 14 av 38 runder:
1-2. GM Magnus Carlsen NOR (2802)   10
1-2. GM Levon Aronian ARM (2801)   10
3. GM Shak Mamedyarov AZE (2763)   9.5
4-5. GM Vladimir Kramnik RUS (2791)   8.5
4-5. GM Peter Svidler RUS (2722)   8.5
6. GM Boris Gelfand ISR (2741)   8

Det er verdt å merke seg hvordan både Kramnik og Nakamura har hentet seg inn etter en svak start. Hikaru Nakamura har vi definitivt ikke hørt det siste fra og jeg spår han inn blant de 3 beste i dette VM'et. Han detroniserte Aronian i dagens sisterunde og avsluttet dagen med sterke 6/8. Når vi leser bak resultatene så har Nakamura også en mye lettere dag i morgen - han har nemlig ikke møtt noen av de 4 spillerne med under 2700 i rating... Når amerikaneren har fått av seg den verste tenningen og blir nøktern og fokusert så er han også farlig... Aronian er utvilsomt i god form og han bruker å stå distansen godt - men jeg tror ikke han er en vinner i dette laget. Mamedyarov tror jeg går på en smell når folk blir oppmerksom på han, men kanskje tar jeg feil her. Ellers er Kramnik hur farlig som helst og bare han ikke spiller så mye 1.e4, og går på smeller som mot Boris Gelfand i dag (i siciliansk må vite), så kommer han inn på topp 3.  Vi gleder oss med Magnus sitt flotte resultat i dag og venter bare på fortsettelsen i spenning!

 

Det skal spilles dobbeltrunder mellom de 20 deltakerne og dvs. 38 runder totalt. Nnsdag spilles det 14 runder og torsdag avsluttes det hele med de siste 10 rundene. Betenkningstiden er 3 minutter på hele partiet med 2 sekunders tillegg per trekk. VM i lynsjakk starter kl. 13.00 onsdag norsk tid. Du kan lese mer om lynsjakk-VM hos Bergens, Chessgames.com eller se resultater her og LIVE-sending hos Chessbomb i morgen.

Stikkord:

9 kommentarer

Knut A.

16.11.2010 kl.22:40

Enig med fantomet.

VM i lynsjakk er som å få mokkabønner, bamsemums, kamferdrops og Asinabrus på en helt almindelig tirsdag. Pussig å se at resultatlisten stemmer forbløffende med ratingen.

Selv om jeg kanskje har vært Magnus sin mest vokale kritiker, er det godt å se ham på toppen av resultatlisten. Jeg gjetter på at forspranget bare vil øke de nærmeste dagene...

Sven

16.11.2010 kl.22:50

Herlig turnering med mange herlige spillertyper - bare synd det er så mye kluss med LIVE-sendingene. Dessuten savner jeg at partiene legges ut innen rimelig tid, sukk - ikke lett å være Fantomblogger med sånne vilkår...

Knut A.

16.11.2010 kl.23:18

Igjen tar jeg hatten av for deg Sven.

Det å blogge om såpass sære og smale ting kan sikkert fortone seg som en utakknemlig oppgave. Du skal vite at den trofaste menighet slikker inn hvert ord som faller fra vår profet i det høye nord. Hvis du noengang skulle føle deg fristet til å skrive om moter, musikk eller kjærlighet har jeg satt av penger til en flylast fra Sicilia til Tromsø med sinte sjakkfan medførende fulle fiolinkasser... ;)

Stå på!

16.11.2010 kl.23:24

Ja, Nakamura uttalte i kveld at han var veldig nervøs og mot så sterk motstand var det en dårlig kombinasjon.. Uansett møtte han to av feltets sterkeste spillere i de første to rundene.. Han leverte jo varene siste halvdel av dagen..Tror ennå på en plass blant topp 5, kanskje til og med topp 3

Forresten: Jeg savner en blogg om bonn-varianten som jeg etterlyste for ett år siden..

Sven

16.11.2010 kl.23:49

Takk for det Knut A.,

Det er godt å vite at så mange fine lesere er med på veien og at vi sammen nyter Magnus sitt... VM-gull!?

Ja, jeg har tippet Nakamura inn blant topp-3 og det tror jeg fortsatt på. Selvsagt var han nervøs i en slik setting. Han er jo en førstereisgutt i VM-sammenheng.

Ja, Bonn-varianten du. Spennende saker. Den tok liksom aldri av slik en kunne forvente - det må liksom en Anand til for å spille denne varianten godt. Skal se etter Tal Blitz om vi kan få til en spalte om denne åpningen.

Bobby Fiske

17.11.2010 kl.01:46

Topp blogg. Igjen!

PS: Magnus fikk sin etterlengtede Sjakk Oscar i dag. Sjekk bloggen hans.

Sven

17.11.2010 kl.01:54

Det var virkelig en fortjent Sjakk-Oscar! Bare å gratulere Magnus!

Theokratix

17.11.2010 kl.09:33

Fine greier, både blogg og Magnus' resultater. (En liten skjønnhetsfeil i kommenteringen av Svidler-Magnus, det er selvsagt svart som vinner etter Taxd5.) Er det noen som har funnet en pgn med partiene ennå? Fryktelig irriterende å ikke kunne spille gjennom hele partiene.

Sven

17.11.2010 kl.13:02

Takk for den, det er rettet! Ja, fryktelig irriterende at det ikke kommer .pgn-filer.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits