Avslutningen på Linares 2009

Så er Linares 2009 over og Alexander Grischuk troner øverst med sine 8/14. Samme poengsum som Vassily Ivanchuk står med, men på bedre tiebreak. Først teller innbyrdes oppgjør som endte 1-1, så teller antall vinster der Grischuk hadde flest. Det betyr at Magnus ville vunnet dersom han hadde spilt hjem sluttspillet i går. Selveste Garry Kasparov var rystet og sjokkert over måten Magnus spilte bort remisen på og uttalte etter partiet at Magnus hadde spilt briljant inntil han bukket det hele bort. Et godt skussmål fra tidenest beste sjakkspiller. Grischuk får med dette Linares-trofeet og en plass i superfinalen i Bilbao. Ikke verst for en mann som kom med i siste liten etter at Topalov måtte melde forfall p.g.a. semifinalen mot Kamsky i VM. Dette var forøvrig Grischuk sin første seier i en Grand Slam-turnering men jeg tror vi får høre mer fra den kanten i tiden som kommer. Mannen er bare 25 år gammel og har blitt sett på som lovende i mange år. Han spilte seg også inn på topp-10 listen i verden på LIVE-ratingen der Magnus beholdt sin 3. plass med 2764.6.

Ellers ble sisterunden akkurat slik sisterunder ofte blir - kjedelige og full av remiser. I fjor endte alle 4 oppgjørene med remis, og det samme skjedde i år også. Magnus ville tatt hjem seieren hvis han slo Anand men å vinne mot Vishy med svart er som å tro på mirakler. Magnus var aldri nær seieren i dette partiet og forspilte sjanser mot Aronian og Radjabov kostet han dermed sluttseieren. Bare et halvpoeng mer i et av disse partiene hadde vært nok - så nært var Magnus gullet! Ja, etter mitt skjønn spilte Magnus og Ivanchuk best sjakk i Linares og begge to ødslet bort to halvpoeng hver. Ivanchuk mot Anand og Dominguez, mens Magnus sine er nevnt. Ellers må jeg vel røpe spørsmålet om Magnus og sekundant i Linares som jeg stilte ved turneringsstart. Magnus hadde ingen sekundant med seg til Linares og han har heller ikke inngått en avtale med noen topptrener slik det er vanlig å gjøre det i dagens toppsjakk. Spillere som Anand (hadde med seg Peter Heine Nielsen til Linares), Ivanchuk og Aronian hadde alle med seg sekundanter og jeg er ikke i tvil om at de tjener på akkurat det i det lange løp. Jeg håper virkelig at Magnus får til en avtale med en virkelig kapasitet - jeg tror det vil være sunt for den videre utviklingen hans.

Magnus kastet seg på bølgen og unngikk slavisk og dronningindisk mot Anand sitt 1.d4 vel vitende om at det var akkurat dette Anand var best forberedt på under VM-matchen mot Kramnik. Vår mann hadde nok lagt merke til at Anand har spilt 1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.f3!?, og han spilte følgelig denne invitten til Grünfeld og fulgte opp med det høyst uvanlige 3...Sc6 - som jeg bare har 21 eksempler på i min database.

Her spilte Magnus det sjeldne 3...Sc6!? mot Anand.
linares71


Men intet er nytt under solen og de første 9 trekkene fulgte et parti mellom Moiseenko og Huzman. Det tror jeg bare Magnus var klar over, siden det var han som avvek fra allfarvei. Det første nye trekket i partiet var 10.Le3 og Anand fikk etter hvert et sterkt sentrum med e4 og d5 - men hadde ingen gode brudd. Normalt liker ikke Anand å spille lukkede strukturer og det er heller ikke Magnus sin favorittarena. Et interessant moment i stillingen. Anand åpnet opp ting med sitt 15.dxc6!?, en passent, og manøvrerte en springer inn på d5. Normalt slår Magnus av alt av offiserer som kommer inn på hans banehalvdel men her ville det vært posisjonelt direkte dårlig og springeren fikk stå i solen. Den gjorde nemlig ingen skade sånn helt på egenhånd. Med 19...f6! fant Magnus så en fin plan med Tf7 fulgt av Lf8 og full kontroll over c5-feltet og en omgruppering av den dårlige løperen.

Her spilte Magnus 19...f6! som forbereder Tf7 og Lf8.
linares72


Men det var ikke nok til å finne en fortsettelse som ga kjøtt på beinet. Etter 29 trekk tok partene remis i en helt jevn stilling. Magnus mente riktignok at svart trolig sto noe bedre her men han er ofte ørlite optimistisk, slik en skal være, på egne vegne. Ingen av partene hadde her noen måte å forbedre stillingen sin på uten å ta unødig risiko så remis var et logisk resultat. Nok et svartparti mot kvalifisert motstand som viser at Magnus sin posisjonsforståelse kan hamle opp med de aller bestes.

Dominguez spilte hvit mot Ivanchuk i spansk. Det ble en anti-Marshall med 8.h3 fulgt av 9.d3 og et utviklingsskjema med Sc3 og Ld2. Hvit hoppet tidlig inn på d5 med springeren og byttet av på f6. Deretter brøt han med a4 og satt igjen med en liten strukturfordel. Dette ble klart da han fikk byttet hvitfeltsløpere og manøvrert springeren på f3 via h2-g4 til e3.

Her spilte Dominguez den fine springermanøveren 17.Sh2! fulgt av Sg4-e3.
linares73


Cubaneren fikk deretter invadert via a-linja med 21.Ta7 men fikk aldri nok offiserer med seg til at svart fikk problemer. Chucky fikk frigjort seg med 23...d5! og satt tilslutt igjen med en skarve bondesvakhet på c6. Dette var ikke nok til at hvit kunne sette svart på prøve og selv om Dominguez tok den lille fordelen med seg helt inn i sluttspillet så var Ivanchuk aldri truet. Remis og 2. plass på den sympatiske ukraineren som trolig har størst sjakkappetitt i hele verden.

Alexander Grischuk spilte altså svart mot Aronian og det hele startet som en helt normal kongeinder. Det er befriende med disse nye fjesene i toppsjakken som ikke bare lirer av seg metervis av teori i de sterile slavisk- og dronningindisk-variantene toppsjakken har sett nok av de siste årene. Litt Grünfeld, kongeindisk og annet krydder er med på å fargelegge partiene, og når noen først viser vei så viser det seg at selv noen av de etablerte slår følge. Aronian - Grischuk ble nok en Gligoric-variant fra Aronian sin side, og Grischuk svarte med 7...Sg4 8.Lg5 f6 9.Lc1 exd4 10.Sxd4 f5! som er en av mange teorivarianter her. Deretter fulgte partiet teoriens uransakelige veier helt til trekk 15 der Grischuk spilte det nye trekket 15...a5!?. Her er 15...Df6 det saliggjørende med 15...Dh4!? som et interessant alternativ. Df6 kom noen få trekk senere og Aronian fikk inn 18.Sd5 og gjorde alt klart til en pågang på dronningfløya med b4. I mellomtiden søkte Grischuk motspill i e-linja der han doblet. Med det tveeggede 24...h5!? stoppet svart hvits pågang med g4 midlertidig - men han påtok seg noen svekkelser i prosessen. Allikevel virket svarts stilling solid her og det største spørsmålstegnet var derfor svarts tidsforbruk. Grischuk hadde som vanlig bare minutter igjen på de siste 10 trekkene før tidskontrollen ved trekk 40 og Aronian er truende til å spille på slike faktorer. Rundt trekk 30 ble så stillingen sterkt forenklet, i det hele 3 sett med offiserer ble byttet ut, og Grischuk satt igjen med en gullspringer på c5 og var utenfor tapsfare på selve brettet.

Her har Grischuk fått seg en gullspringer på c5 og han står helt OK. 
linares74


Han hadde også full kontroll på tiden og sto best da partene tok remis i trekk 41 - i en rimelig balansert stilling. Dermed avsluttet Grischuk andre halvdel av Linares med negativ score (-1), men vant likevel hele turneringen på +2. Det er slutt på de tider der en Kasparov dominerer og scorer +6, +7. Det var tider det!

Wang Yue er en lucky dude. Han skal delta i Melody Amber som snart kommer opp - der han på ærlig vis har erobret en plass i solen ved å være best i Experience vs. Youth i Amsterdam i august i fjor. Men han får også nok en sjanse, sammen med Dominguez(!), i en supereliteturnering når MTel-Masters går av stabelen i mai. Dermed deltar Wang Yue og Dominguez i tre strake Grand Slam-turneringer. Den eneste grunnen til akkurat det må være at de er sterkest i sine regioner, henholdsvis Øst-Asia og Latin-Amerika. Jeg synes det er en helt grei policy for sjakken trenger å promoteres word wide. I siste runde spilte Wang Yue svart mot Radjabov, som var tilbake til sitt nye 1.d4. Yue forsvarte seg som alltid med slavisk og det ble 4...a6 varianten der Radjabov spilte Alekhine sin gamle anbefaling 5.c5. Etter 6.Lf4 fra Radjabov spilte Wang Yue det relativt sjeldne 8...Sh5 som erobrer løperparet. Her tror jeg 8.Le5 er på sin plass fra hvit, men Radjabov spilte det puslete 8.h3!? som ikke er egnet til å imponere. I fortsettelsen byttet svart av på f4 og hvit byttet hvitfeltsløpere på d3 slik at svart ikke satt igjen med løperparet. Yue brøt så med b6 slik at svart ikke ble kvalt. Dermed satt svart igjen med en svakhet på c6, men hadde tilstrekkelig motspill mot b4-bonden til hvit.

Her brøt svart med 14...b6 og unngikk dermed hvits pågang med a4 fulgt av b5.
linares75


Ved trekk 20 forsvant begge disse bøndene og hvits fordel var bare mikroskopisk. Etter nok et avbytte av bonder på dronningfløya ble stillingen så helt forflatet og partene tok remis i trekk 29. Trolig må de ha spurt overdommeren om lov til dette for i Linares er det remisforbud før trekk 30. Egentlig synes jeg de kunne innført Sofiaregelen slik mange andre turneringer på toppnivå har innført. Den sier at det ikke lov å tilby remis i det hele tatt og dette fører blant annet til at remiser der begge parter er mest redd for å tape, i stillinger med fortsatt mye spill, forsvinner. Såkalt remiser av gjensidig respekt. Wang Yue har forøvrig skuffet meg litt i debutene sine på toppnivå selv om han fortsatt har en pen rating på 2737.5. Etter 82 tapsfrie partier i fjor trodde jeg han var enda mer solid - og kanskje får vi se en enda sterkere utgave av den "sovende Panda" i MTel-Masters i Sofia i mai. Det tok som kjent Magnus 3 forsøk på toppnivå for å få fart på brikkene slik han gjorde det i Linares 2007.

Sluttstillingen i Linares 2009:

1. Alexander Grischuk, RUS (2733) 8 poeng

2. Vassily Ivanchuk UKR (2779) 8

3. Magnus Carlsen NOR (2776) 7.5

4. Vishy Anand IND (2791) 7

5. Teimour Radjabov AZE (2761) 6.5

6. Wang Yue CHN (2739) 6,5

7. Levon Aronian ARM (2750) 6.5

8. Leinier Dominguez CUB (2717) 6

Neste storturnering er Melody Amber som starter om en uke. Dette er en blind- og hurtigsjakkturnering der Magnus Carlsen deltar. De andre deltakerene er Veselin Topalov (2796), Vishy Anand (2791), Vassily Ivanchuk (2779), Alexander Morozevich (2771), Teimour Radjabov (2760), Vladimir Kramnik (2759), Peter Leko (2751), Levon Aronian (2750), Wang Yue (2739), Gata Kamsky (2725) og Sergey Karjakin (2706). Her blir det blant annet spennende å se hvordan formen til Kramnik er etter en lang pause fra toppsjakken. Ellers håper jeg leserne som har vært med meg under Linares 2009 bokmerker Fantombloggen og kommer innom også mellom turneringene. Det er hyggelig å bli besøkt og det er jevnlige oppdateringer her hos Sjakkfantomet.

Sjakkfantomet har fulgt Magnus hver dag i Linares og de viktigste kommentarene og historiene kan du finne i margen til høyre. På den offisielle hjemmesiden  kan du laste ned partier, finne tabeller, bilder osv. Ellers er Chessgames.com en av mine ultimate favoritter for å spille kjapt gjennom partiene. Ellers anbefales som alltid Bergens for oppsummering, omtale og flere linker. Der kan du også følge nasjonal og internasjonal sjakk fra dag til dag.

Stikkord:

27 kommentarer

Dr. Peter Vogelhund

08.03.2009 kl.01:06

Takk nok en gang for ypperlig oppsummering, Sven. Kansskje på tide Kasparov får prøvd seg som sekundant? Vår mann trenger en god assistent:).De hadde blitt et uslåelig team!

Sven

08.03.2009 kl.01:11

Ja, jeg drømte i en tidligere kommentar om at Magnus ba den gamle mester ydmykt om litt assistanse. Da ville det blitt fart over sakene og verden ville fått en ny nr.1 fort som fy.

Dr. Peter Vogelhund

08.03.2009 kl.01:30

Med Kaspys assistanse tror jeg mye hadde vært gjort. Da hadde Magnus innen kort tid sust opp til 2870. Kaspy hadde kjørt beinhardt på å luke ut de grove konsentrasjonsfeilene som med jevne mellomrom preger spillet til Magnus. Faktum er at Magnus sliter tungt mot de yngre konkurrentene. Han får ikke ballen i mål mot Radjabov og Karjakin for tiden grunnet at konsentrasjonen glipper i de avgjørende øyeblikkene.Kaspparov har masse erfaring fra lignende siotuasjoner og ble rettledet av lama Botvinnik i sin ungdom.Jeg tror at Kasparov kunne hatt en meget positiv innvirkning på utviklingen av spillet til Magnus.For med bortluking av disse feilene og med hardt arbeid med åpningene med Kasparov ville Magnus nesten vært uslåelig.

Sven

08.03.2009 kl.01:55

Her er vi nok helt på bølgelengde selv om jeg ikke tror det mulig å eliminere alle feil. Selv Kasparov i sine beste dager begikk stygge feil selv om de var få. Det er menneskelig å feile vet du. Uansett ville Kasparov vært en stor inspirasjonskilde for Magnus og han ville satt fingeren på de riktige tingene og kommet med de beste rådene en kan få.

Zarathustra

08.03.2009 kl.01:56

God aften ("Vårt navn er Cox")Hva er grunnen til at Magnus avstår fra profesjonell assistanse, sjakklig altså? Vi kan ikke se noen gode grunner (dersom man skyr arbeid, er dette selvsagt grunn god nok) for ikke å ta imot et tilbud fra Kasparov, eller andre, uansett hvor lekende intuitivt man enn måtte spille eller mener man gjør ting på, men å avslå et tilbud fordi man av prinsipp ikke deler den russiske sjakkskolens grunnprinsipper, synes lite veloverveid. Sjakk er et svært konkret spill ("the concrete approach") og med assistanse fra profesjonelle folk, vil Magnus bli enda bedre, eventuelt enda mer intuitiv osv. Vi slutter oss til Herr Fuglehund om at med assistanse for å luke ut konsentrasjonsfeil og få satt åpningsrepertoaret, ville Magnus greit passert 2850, nettopp pga sitt enorme talent. Talent må imidlertid pleies, gjerne i en kombinasjon av arbeid, noe som antakelig blir enklere når Magnus er ferdig med skolen og virkelig kan satse på sjakk. Vi synes nok å ane et mønster i de partiene Magnus glipper, og hva angår åpningsrepertoar, (selv er vi kun en 1800-pudding ) men med rimelig teoretisk skolering, så nærliggende turde være at fra en med 1000 ratingpoeng mer, turde man kunne forvente mer. At konsentrasjonen kan glippe en og annen gang er selvsagt ikke annet enn å forvente, men for Magnus ser det ut til at det glipper mer enn hva kun statistisk tilfeldighet kan godtgjøre. Det er meget viktig at Magnus, mens hjernen er mest plastisk og mottakelig, mater hjernen så mye som mulig, slik at alle koplinger er på plass etter fylte 20. Hjernen foretar to ombygninger i løpet av livet og den andre er ferdig med fylte 25. Dersom hjernen da ikke er blitt matet med stoff eller alle koplinger er på plass (1 kvadrillion (1 og 24 nuller) koplinger sies det fra informert hold) blir det verre å gjøre fremgang. Man kan selvsagt forsøke å fornekte at naturen har lagt sine begrensninger på mennesket og tro at mennesket hele tiden, gjennom hele livet, er like mottagelig (at alle kan lære alt hele tiden så lenge metodene er korrekte), men erfaringen taler imot et slikt standpunkt. Av den grunn er svært viktig at man utnytter hva naturen har skjenket en med kombinert med hardt og konstruktivt arbeid. Vi tør faktisk påstå at om Magnus hadde tatt imot et tilbud ville han forlengst vært over 2850. Tiden vil dog vise hvorvidt han har lært at partiet mot Radjabov, Wang etc. Ett er sikkert, og det er at det blir spennende å se hvilke veksler Magnus trekker på erfaringene fra årets Linares.MvhZarathustra

Sven

08.03.2009 kl.02:25

Dette er jeg stort sett enig i. Alle de virkelig store som Fischer, Kasparov og Kramnik har jobbet hardt og mye med sjakken for å nå så langt som de faktisk gjorde. Magnus er et så eksepsjonelt talent at han hittil har kunnet skummet fløten av talentet (men faktisk også jobbet rimelig hardt om enn lystbetont). Skal han derimot utnytte potensialet sitt fullt ut tror jeg det er hensiktsmessig å finne en trener. Anand har som kjent benyttet seg av GM Ubilava og jeg tror dette kun har vært til det gode. Det er ellers synd at Peter Heine Nielsen er opptatt på markedet.

Praktiker

08.03.2009 kl.02:50

Kanskje årsaken til at Magnus ikke har noen "assistent" har med økonomi å gjøre? Og Kasparov er vel kanskje ikke akkurat den billigste?Når det gjelder Magnus sine glipper så må en huske på at alle gjør feil, og siden Magnus er 3.rangert i verden så er han vel en av de som gjør minst feil?Uten at jeg har tall på det så er mitt inntrykk av at Magnus er en av de som gjør færrest feil på 2700+ nivået.Men at han kanskje har hatt noen flere feil i de siste turneringene. Og en må heller ikke glemme at han ofte får nettopp motstanderne til å gjøre feil. Selvsagt er det fint om han klarer å minimaliser risken for "blunders",men vi må ikke sitte igjen med inntrykket av at slike feil er noe speisellt bare for han.Gamle gode råd som sier at sitt på hendene når du spiller, og om du ser et godt trekk så let etter et bedre kan ikke gjentas ofte nok.Kan forresten hyppig lynsjakk spilling være en mulig årsak til slike forhasta trekk selv på toppnivå? Hadde forresten Botvinnik dette problemet med å spille tilsynelatende "gode" trekk for raskt? Han spilte jo som kjent ikke lynsjakk.

Sven

08.03.2009 kl.03:11

Vi snakker jo om den siste tiden og da har det særlig vært 4 partier Magnus har spilt bort halvpoeng som en ideelt sett ikke gir fra seg. Mot Karjakin i Corus sto han til kliss vinst, mot Wang Yue kunne han holdt det i Corus mens i Linares var det slikt som skjer tror jeg. Men i Linares kunne han fort holdt partiet mot Aronian og vunnet mot Radjabov. Den dagen Magnus får inn slike klare poeng i nær sagt alle partier av en turnering blir han en vinner.

Zarathustra

08.03.2009 kl.03:29

RE: PraktikerApropos lynsjakk skrev Gausel i en spalte i Dagbladet for mange år siden at ved mye lynspilling tenderer man å ta med seg utålmodigheten og impulsiviteten over til mer seriøs sjakk og Gausel nevnte Dautov som eksempel; Dautov lå på 2640 men etter mnd med lynspilling på nettet gikk langsjakkratingen rett ned.Selv spiller vi heller ikke lyn av prinsipp, fordi det forstyrrer treningsopplegget vårt (som nettopp er bedre å kontrollere impulsiviteten og konsentrasjonen) og det anbefales fra IM Khmelnitsky at skal man spille sjakk på nett og få utbytte av det, bør partiene ikke være kortere enn 15 minutter. Når vi selv er i fom og trener sjakk regelmessig, hender vi tar en tur på nettet etter. f.eks tre mnd trening, bare for å teste ferdigheter, kunnskaper og reflekser.Som eksempel fra egen praksis, kan nevnes NM på Hamar i 2007, hvor vår motstander etter å ha blitt utspilt i åpningen ("outprepared", som det heter på godt norsk) trakk av tempo. Vi spurte ham etter partiet om han trakk bullet-tendensene med seg over i langsjakken, fordi dette var inntrykket vi fikk, noe han svarte bekreftende på: "Bullet, helt klart", som han sa.MvhZarathustra

JEB

08.03.2009 kl.11:21

I følge Henrik Carlsen har Magnus hele tiden lagt vekt på at sjakken skal være lystbetont, og Magnus har ikke sett på all spillingen som en jobb. Han har spilt usedvanlig mange turneringer, og dermed fått en masse erfaring på toppnivå. Jeg tror det har vært fornuftig at han har tatt seg tid til en relativt vanlig ungdomstid, med venner og andre interesser. Vi skal ikke glemme at han har hatt skole ved siden av, og jeg tror et intensivt opplegg med f.eks. Kasparov ville tatt altfor mye tid og krefter i forhold til dette. Men, til sommeren er det slutt på skolen, og tiden er så absolutt moden for et annet opplegg. En eller to sekundanter på toppnivå, samt det beste han kan komme over mht trener. Når han skal velge medhjelpere tror jeg han bør legge stor vekt på å få med noen han også trives godt med på fritiden under turneringer (tennis, fotball, etc).

Tassilo

08.03.2009 kl.14:31

Magnus og mestren .. det være en mege morsom forestilling .. en lit som i Star Wars.

Sven

08.03.2009 kl.17:23

Zarathustra,Jeg tror egentlig lynspilling i seg selv er sunt, bare det ikke blir for mye av det. Magnus, Radjabov osv. spiller masse lynsjakk på nettet. Det samme gjelder over 90% av verdens stormestre har jeg et inntrykk av. Det er når lynspillingen tar overhånd problemet oppstår. Det fine med lynsjakk er at du får en viss oversikt over ideer og taktikk i en lang rekke åpninger. Ulempen er at du kan bli overfladisk og impulsiv. Det siste bør en derfor forebygge med annen trening den siste uka før en turnering.JEB,Jeg tror du har rett i at det for Magnus sin livskvalitet var positivt å takke nei til Kasparov i sin tid og fremgangen hans med lystbetont læring har jo vært formidabel. Men det kommer et punkt der en trenger påfyll fra andre og jeg tror han har nådd det punktet. Som du skriver er det naturlig med en slik overgang når han avslutter skolen, vi krysser fingerene for det!Tassilo,Star Wars ja, Kasparov som Jedi Master lyder brillefint.

Magnar Naustdalslid

08.03.2009 kl.20:06

Takk for meget god dekning av Linares! Som vanlig har det vært fullt av innsiktsfulle analyser, morsomme anekdoter, interessant synsing og kloke kommentarer.

Dr. Peter Vogelhund

08.03.2009 kl.21:31

Jeg tror heller ikke det er noe stort problem å spille masse lyn. Jeg tror det er et stort pluss å kunne teste ut nye åpninger i lyn. Dersom man er engstelig for å spille for kjapt og overfladisk, kan man bruke tidsnedskrivingsmetoden og sette 30 min for 10 trekk, 1 t for 20 trekk, 1,5 t for 30 trek og 2 t for 40 trekk hvis man er redd for å trekke for fort.Jeg ser mange som bruker den metoden og de forteller at det funker bra.Generelt lønner det seg jo å tenke enda en gang på trekket før man utfører det. Det kan jo hende det dukker opp et enda bedre trekk en det man opprinnelig hadde tenkt å utføre.

Sven

08.03.2009 kl.22:16

Magnar,Takk for hyggelige ord! Det har vært over 15000 sidevisninger under Linares fra ca. 2500 ulike datamaskiner, noe jeg er meget godt fornøyd med :-)Vogelhund,Nå tror jeg faktisk det er forbudt å bruke noteringsskjema til noe annet en å skrive ned trekkene slik at disse strekene per 10. trekk er så vidt meg bekjent forbudt å risse inn. Uansett tror jeg det handler om disiplin og kanskje er den beste metoden å spille noen hurtigsjakkpartier i ukene får en turnering og så ha spillefri de siste dagene før turneringen starter.

Zarathustra

08.03.2009 kl.22:28

Sven: Ja, lyn er som vin, det er godt med et glass eller to, men hvem nøyer seg vel med det, som Børretzen synger:)MvhZarathustra

Cheffe Effe

08.03.2009 kl.22:40

Er vin egentlig godt? Ikke så sikker på det da....:)

Dr. Walter Schäfer

08.03.2009 kl.22:52

Notering av tidsforbruk etter hvert trekk er visstnok enda tillatt ifølge en av våre nordnorske kretsdommere. Det kan være et hjelpemiddel til å stagge utålmodigheten og ved grundig gjennomgang av partiskjemaet i ettertid kan man sjekke hvor man burde tatt seg en ekstra tenkepause for å unngå et for raskt og dårlig trekk.

Sven

08.03.2009 kl.22:57

Zarathustra,Ja, poenget er at en blir hektet og mister fokuset på den gyldne balansegangen.Schäfer,Da tror jeg ikke reglene følges til fingerspissene i Nord-Norge...

Cheffe Effe

08.03.2009 kl.23:32

Lahlum mente visst at det er tillatt å sette strek etter 40 trekk og notere ned tiden etter hvert trekk. Så da er det vel bare å stevne videre med det.

Sven

09.03.2009 kl.02:05

Da er det i hvert fall praksisen i Norge.

Thor Joramo

09.03.2009 kl.02:09

Tidligere var det et vanlig råd at man skulle skrive ned trekket man hadde tenkt å spille før man utførte det, og deretter ta en siste kikk på brettet for å se om man hadde oversett noe helt elementært. Hvis jeg husker riktig, skrev Simon Webb i "Chess for Tigers" at han dermed unngikk å gjøre en grov feil i cirka hvert femtiende trekk. Dette er imidlertid eksplisitt forbudt i sjakkreglene til FIDE, som man kan lese på adressen http://www.fide.com/fide/handbook?id=124&view=articleArtikkel 8.1 sier blant annet "It is forbidden to write the moves in advance, unless the player is claiming a draw according to Article 9.2 or 9.3.", men er det lov å skrive ned betenkningstiden man har brukt for hvert enkelt trekk? Her er artikkel 12.3 sitert i sin helhet: "The scoresheet shall be used only for recording the moves, the times of the clocks, the offers of a draw, matters relating to a claim and other relevant data." Min tolkning av dette er at man fortløpende kan skrive ned hva klokken viser etter hvert enkelt trekk, for eksempel at hvit har 1:48 igjen etter at 8. trekk er utført mens svart har 1:32. I og med at undertegnede ikke engang har kretsdommerkurs i sjakk,kan det selvfølgelig tenkes at jeg har tolket regelverket feil her. Er det noen der ute med formell sjakkdommerutdanning som kan svare på hva som er riktig?Med hilsenThor Joramo

Stein Jensen

09.03.2009 kl.14:43

Takker deg nok en gang for en fantatisk blogg!Flott at du deler dine kommentarer og analyser med oss andre.Interesant også å følge de som kommer med kommentarer til deg.For meg som er glødende interesert er det jo glimrende! Problemet er bare at det skrives så mye bra at jeg klarer ikke å få lest alt!

Sven

09.03.2009 kl.16:28

Thor,Det var den regelen som fikk meg til å skrive at det i såfall er norsk praksis å gi lov til å streke opp tidslinjer. For leser man reglene bokstavlig, og det skal man jo, så er det ikke lov.Stein,Takk for hyggelige ord.

GM Lorentsen

09.03.2009 kl.18:13

Slutter meg til hyllesten og takker deg Sven for strålende blogging under Linares! En fryd som vanlig å lese dine parti-analyser! Takk takk! :)

Terje

09.03.2009 kl.18:23

jeg slenger meg på, fantastisk dekning av Linares :)

Sven

09.03.2009 kl.22:45

GM Lorentsen og Terje,Takk for godord :-) Det er fint å ha så mange fornøyde lesere.

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits