Magnus gikk på et smertelig nederlag i Linares

Magnus har et problem mot seige posisjonsspillere. Disse tålmodige løvene som bare gjør sunne trekk og klarer å unngå forviklinger i det lengste. Jeg tenker på spillere som Kramnik, Leko, Kamsky og Wang Yue. Meget solide og tålmodige spillere som ofte er godt fornøyd med remis som svart. Å stange hodet mot veggen i oppgjør mot slike folk er ikke Magnus sin kopp te. Han ønsker å gjøre noe - Magnus er en handlingens mann. Ikke helt do or die, men dog. Som regel er det en veldig god egenskap i et konkret og aktivt spill som sjakk men av og til går det galt som i dag. Igjen var det Wang Yue som kontret inn en viktig seier med de svarte brikkene. Dermed kom han seg opp av den verste gjørma mens Magnus falt tilbake på 50% score.

10. runde: Wang Yue spilte 4...a6 slavisk mot Magnus sitt 1.d4 der vår mann gikk for den rolige varianten med 4.e3. Jeg hadde egentlig trodd at Magnus ville unngå slavisk med 1.c4, slik han gjorde det mot Smeets under Corus, men den gang ei. Magnus svarte med en oppstilling der han tillot svart å spille b5 og stilte seg opp med b3. 7.Ld2 fra Magnus er et sånt lite spilt trekk som raskt fikk partiet ut av gjeldene teori. Yue hostet opp en interessant idé av GM Sergei Volkov med sitt 9...b4!? fulgt av 10...e5!. Her er det vanlig å stille seg opp med e6 og beholde en lukket struktur med bøndene på hvite felter siden svart har oppgitt løperparet og da hvitfeltsløperen. Men et av dogmene som har falt i moderne sjakkteori er nettopp det at en nødvendigvis ikke må strebe etter en lukket stilling når en har gitt fra seg løperparet. Ofte er initiativet og et springerfelt i sentrum vel så viktig og her kjempet svart om initiativet og et springerfelt på e5. Magnus sitt 11.Tc1 er et nytt trekk i stillinga og det er akkurat et slikt aktivt trekk som bevarer spenningen i stillinga, og som Magnus spiller ofte. Etter avslag på d5 og e5 oppsto så en stilling med isolert bonde på d5 der svart fikk en god springer på e5 og hadde tilstrekkelig offisersaktivitet til fullt ut å kompensere struktursvekkelsen. I fortsettelsen omgruppert Magnus løperen sin fra d2 via c1 og b2 til d4 og svart fikk dermed tid på seg til å starte et kongeangrep der begge springerene inntok hvits banehalvdel. Magnus sitt spill virker helt greit på meg til han spiller 23.Lxe4?! som virker litt forhastet. Hvit kunne her spilt 23.Df3 med poenget 23...De5 24.g3 og bonden er overdekt med forsvarsressurser. 24.Td2?! var nok et steg i feil retning og Wang Yue fikk inn den stilrene kombinasjonen 25...Txb6! 26.Sxb6 De5 og hvit må løse noen alvorlige problemer.

Her spilte Wang Yue kombinasjonen 25...Txb6! 26.Sxb6 De5 og hvit sliter.
linares47Her ville 26.g3! Nxg3 27.Re1 Ne4 (27...Ne2+ 28.Kf1 Qh5 29.Kg2 gir remis) 28.f4! vært hvits beste reaksjon, men å tillate et innslag på g3 er kontraintuitivt og derfor lett å overse styrken av. Magnus sitt 26.Te1? ga dermed svart vann på mølla og Wang Yue lot seg ikke be to ganger. Han sjakket på h1 og slo seg inn på g2 og fulgte opp med utsøkt angrepsspill med 30...Lc7! og 32...Tb8! og hvits konge sin skjebne sto i jeopardy.

Her fant Wang Yue det sterke 32...Tb8!
linares48


Magnus hadde rømt med kongen via d3 til c4 og gikk så frivillig inn i en avdekkersjakk med det suicidale 33.Kb5?. Hvit måtte her forsøke å gi kongen støtte med 33.e4! Dxg3 34.Dd2! og be til høyere makter. En mulig fortsettelse ville vært 34...h6!? 35.Tf1 Dg6 36.Df4 Tc8+! 37.Kd3 Tc3+ 38.Kd2 Dg2+ 39.Ke1 Kh8 40.Td2 Tc1+ 41.Td1 Le3! 42.Dxe3 Txd1+ 43.Kxd1 Dxf1+ og svart har vinnende fordel selv om dronningsluttspill med bonde over ofte kan være vanskelig. I partifortsettelsen kunne Wang Yue henrettet hvit med 33...Ld8+! 34.Ka6 Lc7! og trusselen om Dxh3 fulgt av Dc8+! gir svart et mattangrep som ikke lar seg parere. Yue spilte i stedet 33...Ld4?? og Magnus fikk sjansen til å gi kongen den nødvendige støtten med håp om redning. Dessverre forble stillingen meget komplisert og like før tidskontrollen ved trekk 40 feilet Magnus stygt med 38.Dd6? i en stilling der 38.Dd7! ville gitt fortsatt håp om redning.

Her ville 38.Dd7! gitt hvit bedre sjanser til å overleve enn partifortsettelsen.
linares49En mulig fortsettelse er 38...Qe4+ 39.Rd4! Qc2+ 40.Kd5 Qg2+ 41.Re4 g6 42.Rc8+ Rxc8 43.Qxc8+ Kg7 44.Qc4! Qxh3 45.Kc6! h5 46.Re8 og hvit har sjanser til å holde en vanskelig stilling selv om svart har meget gode vinstsjanser etter det edruelige 46...h4!. I fortsettelsen var hvit sjanseløs i det påfølgende sluttspillet med dronning mot to tårn og en vinnende bondemajoritet på kongefløya for Wang Yue. Det er første gang på svært lenge at jeg har sett Magnus bli nedspilt fair and square. Slikt skjer av og til den beste på en dårlig dag og vi krysser fingrene for at the Comeback Kid slår knallhardt tilbake i rundene som kommer! Jeg bare minner om at Magnus har hvit mot lederen Grischuk i 12 runde - her tror jeg vår mann blir farlig!

Alle har fått med seg at Radjabov sliter med de hvite brikkene. Så hvorfor ikke late som man er svart som hvit? Som sagt så gjort. Radjabov inviterte til kongeindisk i forhånd med sitt 1.Sf3 fulgt av et raskt g3, Lg2 og 0-0. Motstander Aronian lot seg ikke lokke inn i en kongeindisk oppstilling som svart og spilte i stedet et solid system med d5, e6 og c6 med hvitfeltsløperen utenfor bondekjeden. Hvit fikk brutt med e4 men svart beholdt sin solide stilling til han gikk inn for det aktive 14...e5!? som ble fulgt opp av 15.d5! og hvits hvitfeltsløper våknet til liv. Dette ville ikke Aronian ha noe av så han spilte Dc7 som tillot det sterke 16.d6!. Dermed hadde Radjabov en spydspiss på d6 som utvilsomt var en styrke i stillingen. I fortsettelsen gikk den sterke aserbajdsjaneren inn i et fiffig kombinasjonsspill med 21.Lxh6! og 23.Sd7! som resulterte i at han vant en viktig bonde.

Her fant Radjabov 21.Lxh6! som vinner bonde.
linares50


Den materielle fordelen ble utnyttet på utsøkt vis og dermed reiste Radjabov seg fra det ytterste mørket og han har nå håp om å redde ratingen. Det var altså dagen for outsiderne i dag. Aronian har dermed 50% score nok en gang og han har spilt flest avgjorte partier av samtlige.

Anand - Domingues ble nok et forsøk på 1.d4 fra verdensmesteren der cubaneren svarte med sitt kjære Grünfeld. Anand spilte 5.Db3 og fikk opp det som lignet en lovende stilling med 12.e5 fulgt av 13.e6 bare for å gå inn i det utsøkte taktiske trekket 13...Db8! som reddet dagen for svart. Anand fulgte opp med energisk spill og fikk allikevel fordel. Dominguez burde byttet dronning med 24...Dxb3 25.axb3 e5! og hvits fordel ser ut til å være håndterbar. I stedet spilte han 24...Dc6? og Anand kunne fått stor fordel med 25.Kg1! Sf6 26.Dd3 med b4 i kulissene og fullstendig kontroll på begivenhetene. Pussig nok så ikke Anand svarts taktikk i stillingen og spilte i stedet 25.Dd5? slik at han fikk 25...e5! rett i fjeset.

Her fant Dominguez 25...e5! som reddet remisen.
linares51


Slik taktikk går ikke en spiller som Dominguez hus forbi og i fortsettelsen var remisen aldri truet. Nok en tapt sjanse for verdensmester Anand som får opp gode stillinger med 1.d4 uten å klare å fullføre. Verdensmesteren er utvilsomt ikke i sin beste form etter en lang periode uten turneringssjakk.

Grischuk - Ivanchuk ble denne urlange hovedvarianten i russisk åpning der hvit får opp et sterkt sentrum, mens svart har aktive brikker og hvitfeltsspill. Du husker kanskje at Ivanchuk satt på den hvite siden av brettet mot Wang Yue og hostet opp nyheten 16.a4 nettopp i denne åpningen. Nå hadde han altså svart og Grischuk spilte i stedet det kjente 16.h3 som har slike talsmenn som Kasparov, Kramnik og Ivanchuk(!) i sine rekker. På Ivanchuk sitt 16...h6 fulgte Grischuk så opp med det aggressive 17.g4!? som er en nyhet av Jakovenko fra Olympiaden i 2008. Grischuk var der så vi kan være sikker på hvor han fikk trekket fra. Ivanchuk hostet opp et nytt trekk med det tematiske 18...Ld6 og hvit ble tvunget til å sette sentrumet sitt i bevegelse for ikke å havne i underlege. Men i fortsettelsen tok Grischuk vann over hodet med det overaggressive, og sterkt svekkende, 23.g5? som hadde en lei taktisk hake i 23...Lc5!.

Her spilte Ivanchuk 23...Lc5! og hvits sentrum står i jeopardy.
linares52Dette så Ivanchuk og hvits sentrum sto dermed i jeopardy. Grischuk fant så den rette ideen med Ta2, men utførte ikke ideen med full presisjon. Mellomtrekket 24.gxh6 var nemlig nødvendig her, og først da 25.Ta2. For i partifortsettelsen hadde Ivanchuk muligheten til å slå på g5 med 24...hxg5! 25.Lxg5 f6 26.Le3 Lh5! og d4-bonden faller. Når Chucky i stedet spilte Lh5 kom Grischuk inn i partiet igjen og fikk reddet d-bonden sin. Dette var utvilsomt Grischuk sitt dårligste parti i Linares så langt og med 28.c5?! gjorde han nok et dristig valg, men denne gangen hadde han i hvertfall en ypperlig idé i bakhånd med sitt 29.Lf4! fulgt av Lg3 som skulle vise seg å redde dagen. Trolig spilte ikke Chucky helt nøyaktig i fortsettelsen, men han forsøkte i hvertfall å storme barrikadene med et kvalitetsoffer på g3 i trekk 33 uten at det endret dramatisk på kampbildet. Grischuk holdt fortet og leverte evigsjakk ved tidkontrollen ved trekk 40.

Dermed beholdt Grischuk ledelsen sin i en runde der han ikke spilte like sterkt som han har gjort hele veien inn i denne runden. Dermed har Grischuk 6.5/10, Ivanchuk har 5.5 mens Magnus, Anand og Aronian deler 3-5. plassen med sine 5/10. Wang Yue og Radjabov har pyntet på resultatet med 4.5/10 mens Dominguez fortsatt sliter med sine 4/10. I 11. runde tirsdag har Magnus svart mot Ivanchuk. Deres innbyrdes oppgjør er alltid spennende og byr på mye god sjakk så vi gleder oss!

Sjakkfantomet vil selvfølgelig følge Magnus hver dag i Linares og de viktigste kommentarene og historiene leser du selvfølgelig her. På den offisielle hjemmesiden  kan du laste ned partier, finne tabeller, bilder osv. Ellers er Chessgames.com en av mine ultimate favoritter for å spille kjapt gjennom partiene. På Origo kan du diskutere og følge partiet til Magnus sammen med andre norske hver spilledag fra kl.16.00. Ellers anbefales Bergens som alltid for oppsummering, omtale og flere linker.

Stikkord:

17 kommentarer

Wang toppidrettsgymnas

03.03.2009 kl.17:42

Godt du ikke er medgangsupporter og kun skriver om seirene til Magnus! Imponerende at du tar deg av partiet de fleste vil løpe unna. Og faktisk må man med flagget på halv stang si at Yue spilte bra taktisk, om han med vilje la ballen på midtbanen og lot den ligge der lenge nok til at Magnus ble fristet til å tuppe den inn på motsatt halvdel, om det så kostet en smultring. La oss håpe det retter seg opp i dag mot nevrotikeren fra ukraina med øyenbryn selv Jack Nicholson er misunnelig på

Sven

03.03.2009 kl.18:47

Jeg må ærlig innrømme at det krevde sin disiplin å sette seg ned foran analysebrettet i går - ikke akkurat motiverende resultater. Men Wang Yue spilte et meget bra parti og Magnus var ikke helt på høyden. I dag tror jeg Magnus var litt sliten etter 3 begivenhetsrike runder og bare ønsket å remisere før fridagen. For en rask remis ble det.

Zarathustra

03.03.2009 kl.19:07

God aftenKan det tenkes at Magnus spiller slavisk og Nimzo fordi dette er åpninger man kan spille relativt godt uten at det kreves for mye arbeid? Vi funderer litt på hva Magnus kan gjøre for å heve spillets mer tekniske del, men også hvordan han bedre kan møte slike posisjonelle spillere som Wang. Hva er det som mangler?MvhPlatonix

Sven

03.03.2009 kl.19:35

Magnus spiller slavisk og Nimzoindisk fordi det er de sunneste svartåpningene du kan spille mot 1.d4. Sammen med dronninggambit utgjør de hovedforsvarene i moderne stormesterpraksis mot 1.d4. Åpninger der svart oppgir sentrumskontrollen som Grunfeld, Kongeindisk og Benoni er noe risikofylt. Som Peter Svidler har sagt det, Grunfeld er ikke et 100% korrekt forsvar. Med det mener han ikke at det taper forsert, men at svart må svette litt om hvit spiller det beste.Hva må Magnus gjøre mot disse folkene? Det er vanskelig å si. Jeg tror han må være mer tålmodig og bare presse moderat og se om feilene kommer. Etter hvert har jeg referert noen ganger til Kasparov sitt Petrosian-kompleks der Garry tapte de to første oppgjørene deres etter å ville alt for mye. Spassky sa da til Kasparov noe slik som: "Du må ikke forsøke å knuse ballene hans, men bare nappe han litt i pungen". Underforstått, det var farlig å gå for hardt ut og få svakheter i egne rekker mot en slik mann. Da ville han kontre deg i senk i de sene spilletimer.

Yue-tube

03.03.2009 kl.20:12

Du har tidligere angående rybkaevaluering skrevet "Det er noe som heter horisonteffekt, det er noe som heter likeverdige alternativer, og det er noe som heter remisstillinger tross høy computerevaluering. Alle disse effektene slo inn på ulike steder i Magnus sitt parti mot Anand"Kan du forklare kort hvordan dette fungerer til oss døgenikter som ikke skjønner nøyaktig hva det går ut på?

Sven

03.03.2009 kl.20:35

Horisonteffekt betyr at det som er kjernen i stillingsvurderingen ligger lengre borte enn maskinen klarer å regne ut på rimelig tid. Likeverdige alternativer er f.eks. når to, eller flere trekk vinner. Et trekk kan da få høy evaluering fordi det vinner direkte/raskt mens et menneske kanskje velger en mer teknisk vinstfortsettelse som maskinen "bare" vurderer som klart bedre før du går den etter i sømmene og ser at den faktisk ikke finner noe forsvar mot denne menneskelige tilnærmingen. Remisstilling tross høy evaluering kan f.eks. være en stilling der maskinen regner seg fram til tårn + springer mot bare tårn. Et menneske vet at dette er teoretisk remis mens maskinen må bruke tablebases for å vise dette. Også andre stillinger der det er for lite materiell igjen, men en part har lett offiser over, gir høy evaluering til tross for at det er en remisstilling. Det motsatte skjer også ofte. I dronningsluttspill har jeg lagt merke til at Rybka ofte bare gir "klar fordel" til stillinger som faktisk er vunnet. Selv om computerprogrammene er blitt fryktelig sterke så har de altså fortsatt endel svakheter.

Vegaltino

03.03.2009 kl.23:18

Hei Sven! Kjempebra blogg du har. Er inne daglig. Lurer på om du har noen ide om hvem carlsen er på playchess, viss han er der. Jeg tror han er UltimateBourne

Sven

04.03.2009 kl.00:18

Vegaltino,Takk for hyggelige ord. Jeg har nok ingen ide hvem Carlsen er på PlayChess.

Sfinx

04.03.2009 kl.11:49

Fysj og fysj..... mc spiller ikke på play chess ;-)

Evig Optimist

04.03.2009 kl.17:21

"Remisstilling tross høy evaluering kan f.eks. være en stilling der maskinen regner seg fram til tårn + springer mot bare tårn. Et menneske vet at dette er teoretisk remis mens maskinen må bruke tablebases for å vise dette. Også andre stillinger der det er for lite materiell igjen, men en part har lett offiser over, gir høy evaluering til tross for at det er en remisstilling. Det motsatte skjer også ofte. I dronningsluttspill har jeg lagt merke til at Rybka ofte bare gir "klar fordel" til stillinger som faktisk er vunnet"Har jeg forstått det riktig hvis jeg mener at dette er hovedfordelen med det som kalles Monte Carlo - analyse på Rybka 3, at den lettere kan vurdere om en stilling er vunnet eller er remis? Den unngår jo på en måte alle de elementene du nevner, gjør den ikke? (MonteCarlo-analyse har derimot sikkert andre svakheter). Har du noen erfaring med denne analysetypen?

Sven

05.03.2009 kl.00:37

Sfinx,Magnus spiller endel på PlayChess er jeg redd, men han spiller klart mest på ICC vet jeg.Evig Optimist,Nei, jeg ser ikke dette som hovedfordelen med MonteCarlo-analysen. MonteCarlo-analyse er en statistisk måte å komme frem til et resultat på. Maskinen settes opp til å spille et svært høyt antall lynraske partier mot seg selv og du får resultatet ut i prosent. F.eks. Hvit vinner 56%, remiserer 34% og taper 10%. Fordelen med denne typen analyse er, slik jeg ser det, først og fremst å finne ut en sannhet om meget kompliserte midtspillstillinger der du ikke stoler helt på evalueringen til Rybka. Det er også et utmerket verktøy for å finne ut noe om en såkalt Tabia-stilling. F.eks. Grunnstillingen i hovedvarianten i russisk etter 15 trekk. Da setter du maskinen til å spille f.eks. 10.000 partier mot seg selv i denne stillingen og får ut et resultat. En tilfeldighetsgenerator tvinger maskinen til å spille ulike varianter i hvert parti slik at de ikke blir like. Dette er altså nyttig for å finne en sannhet om hvor godt en farge scorer fra en gitt posisjon statistisk sett (og mellom maskiner!) og egner seg best fra kompliserte eller ubalanserte stillinger det er vanskelig å vurdere.

Evig Optimist

05.03.2009 kl.13:23

Takk for svaret. Tror jeg skjønte det meste av det du skrev. Men kan den ikke også brukes i sluttspill? du nevnte jo for eksempel offiser over hvor Rybka gir høy evaluering, mens vunnede dronningssluttspill kan gi lav evaluering. Vil ikke en MonteCarloanalyse da ganske tydelig vise at det ene sluttspillet er remis hvis f.eks 95 % av partiene ende i remis, mens dronningsluttspillet kanskje ga 80% vinst?Dette vet jeg ingenting om, så jeg bare spør. Er også enig at det eksemplet du kom med kanskje vil være enda nyttigere.

Sven

05.03.2009 kl.16:07

Noen sluttspill vil MonteCarlo-analysen fungere fint på tror jeg. Har aldri forsøkt dette men vil tro at den i enkelte dronningsluttspill ikke vil fungere som ønsket fordi Rybka ikke ser vinstføringen og følgelig ikke spiller det beste. Men som sagt, jeg har ingen erfaring her.

Lars Bentsen

05.03.2009 kl.20:10

Hvilken deilig seier i dag !

Sven

05.03.2009 kl.22:20

Ja, virkelig bra!

Evig Optimist

05.03.2009 kl.23:27

Er litt kjedelig med alle de anonyme skyggene til høyre for kommentarene. Går det an å fjerne dem, eller bytte dem ut med fargerike bilder?Ser fram til oppdateringen din i natt Sven :-)

Sven

06.03.2009 kl.02:00

De er litt tricky å bytte dem ut så du får tenke at det er sjakkbønder :-)

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits