Forhåndvurdering og betting på VM i Mexico

image370

Åpningsrunden i VM i Mexico nærmer seg med stormskritt og starter alt i dag, torsdag kveld kl.21.00. Dersom du har tenkt å sette noen kroner på dine favoritter må du derfor være kjapt ute. Det er mulig å vedde både på den totale vinneren og enkeltresultater. Her tar jeg for meg noen steder som dekker VM, betraktninger av spillerne og mitt forhåndstips. Du kan forøvrig diskutere VM med likesinnede i VM-forumet til chessgames.com der partiene også vil bli tilgjengelig sammen med enkeltresultatene og tabell.


En vurdering av spillerne:

Viswanathan Anand, India 37 år.

FIDE rating: 2792, Nr. 1 i verden.

Høyeste FIDE rating: 2803 (April, 2006)


Litt av merittlista:

- Juniorverdensmester i 1987.

- FIDE-verdensmester i 2000.

- Har vunnet Superturneringen i Wijk aan Zee 5 ganger.

- Sikker vinner av Sjakkens Oscar for 2006, og vil med den ha vunnet denne gjeve tittelen 5 ganger.


Svens vurdering: Vishy Anand - 31% sjanse
Anand har en rekke sterke resultater bak seg og vil vinne Sjakkens Oscar for sine resultater i 2006. Han vant årets Linares turnering, er nr. 1 på verdensrankingen med over 20 poengs margin og er Kasparov klare førstevalg som favoritt. Anand er feltets mest stabile spiller og soliditeten hans kan vise seg viktig i dette beitet, han er i stand til å kontre inn seire med svart slik han viste i Morelia/Linares. Anand har ekstrem høy motivasjonsfaktor, alderen er i ferd med å gå i fra ham og det høyeste han ønsker er å sette prikken over i'en for en lang og vellykket karriere ved å vinne den ekte VM-tittelen i sjakk - nå har han altså sjansen. Anands bane kan fort bli at han ikke tar risiko nok i "must win situasjoner" - soliditeten kan med andre ord slå begge veier.Vladimir Kramnik, Russland 32 år.


FIDE-rating: 2769, Nr.3 i verden.

Høyeste rating: 2809 (Okt 2001)

Litt av merittlista:

- Slo Kasparov i VM-match i år 2000.

- Vunnet Superturneringen i Linares 3 ganger, sist i 2004.

- Vunnet Dortmund 9 ganger, sist i 2006 og 2007.

- Beholdt VM tittelen etter 7-7 mot Peter Leko I 2004.

- Slo Veselin Topalov I gjenforeningsmatchen om VM 2006.


Svens vurdering: Kramnik 28% sjanse
Kramnik har gjort et formidabelt comeback etter en sykdomsperiode som satte han noe tilbake for få år siden. Han tok sterke 6.5 av 9 på Russlands førstebord i sjakk-OL 2006, vant Dortmund 2006 og 2007, vant Melody Amber 2007 (hurtig- & blindsjakk) og ble nr. 4 i Wijk ann Zee i år. Kramnik har funnet tilbake til 1.Sf3/d4(!) som for hans posisjonelle spillestil gir ham den nødvendige punchen med hvit. Et av spørsmålene er om Kramnik med svart klarer å score like godt som sine argeste konkurrenter. Kramnik ville i mine øyne vært en klar favoritt mot alle i feltet i en ren VM-match, men som turneringsspiller er han kanskje ikke like sterk som i en matchsituasjon.


 

Levon Aronian, Armenia 24 år.

FIDE rating: 2750, Nr. 8

Høyeste FIDE-rating: 2761 (April, 2006)


Litt av merittlista:

- Juniorverdensmester i sjakk 2002.

- Vinner av World Cup i Khanty Mansiysk.

- Vinner av Morelia/Linares turneringen 2006.

- Ledet Armenia til 1.plass I sjakk-OL 2006.

- 1-3 plass i Tal Memorial 2006.

- 1-3 plass i Superturneringen Wijk ann Zee 2007.

- Verdensmester i sjakk960 2006 & 2007 i Mainz.

- Kvalifisert seg gjennom en lang syklus som 1.rangert.


Svens vurdering: Aronian, 16% sjanse.

Aronian har lenge blitt sett på som en kronprins i sjakk. Han er allerede juniorverdensmester og dobbel sjakk960-verdensmester. Aronian vet at et beite med talenter bak han som Radjabov, Carlsen og Karjakin er iferd med å tette gapet og motivasjonen for å vinne alt nå er garantert på topp. Aronian har en rekke strålende resultater de siste 2 årene og er en seriøs utforder - det er bare et spørsmål om tid når han vil passere Anand og Kramnik. Aronian er feltets farligste mann med de svarte brikkene, en force som kan vise seg avgjørende mot de svakeste. Det som taler mot Aronian er erfaring, kanskje er ikke tiden enda moden for han i et kanonfelt der ekstremforberedelser vil spille en viktig rolle.Alexander Morozevich, Russland 30 år - Dark Horse:

FIDE-rating:  2758, nr.5 i verden.
Høyeste FIDE rating: 2762 (april 2007).

Litt av merittlista:
- Vant Biel festivalen 2003 med 8/10

- Vant Blindsjakken i Melody Amber 2003 med 8.5/11.

- 4.plass i VM i San Luis 2005 med 7/14.

- Vinner av Pamplona 2006 med 6/7 og en eloprestasjon på 2951.

- Delt 2.plass med Magnus Carlsen i Morelia/Linares 2007.


Svens vurdering: Morozevich, 10% sjanse.
Morozevich kan på en god dag slå hvem som helst i dette feltet i ren oppvisningsstil. Han viste også i San Luis at han kunne prestere også på det høyeste nivået, men ofte gjør han det svært godt mot svakere motstand og får problemer mot den ypperste verdenseliten. Han har hatt en pen ratingfremgang og den siste halvdelen av årets Morelia/Linares luktet det mer enn verdensmestertakter av. Morozevich tok 5.5/7 i Linares ved å slå Topalov, Ivanchuk, Leko og Svidler - smått fantastisk. Moro vet altså at han kan, og han er både risikovillig og har ekstremferdigheter i å vinne partier. Dersom mannen er i form kan det bli en liten sensasjon i Mexico. Det som taler mot Morozevich er noe uerfarenhet, nerver som spiller inn og et dristig åpningsreportoaret.


Resten av feltet: 15% sjanse.


Svens vurdering: Kun Leko og Grischuk er interessante spillobjekter. (Grischuk & Gelfand etter å ha sett siste odds).


Peter Leko
er fortsatt bare 28 år og er godt gift, men han virker litt mett av dage tross sin unge alder. Det er det farligste en sjakkspiller som skal prestere kan bli, har en ikke tigeren i magen vinner en ikke et felt som dette. Leko er utvilsomt en sterk matchspiller, og hadde VM blitt spilt med kandidatmatcher hele veien hadde sjansene hans økt betraktelig. Han var ikke i sin livs beste form under Morelia/Linares 2007 der han kom sist, men overkjørte likevel Gurevich og Bareev i kandidatmatchene i mai. Disse er dog i en annen klasse enn feltet i Mexico og Leko er mer kjent for sine mange remiser enn for sine store turneringsseire. Det spørs om Leko har nok krutt i tønna til å ta gull i dette feltet, jeg tror sjansene hans er svært små selv om han delte 1.plass i sterke Tal Memorial 2006. Tiden er i ferd med å gå fra Leko og hans force er fortsatt matchspill.


Alexander Grischuk
som er 23 år idag dukket opp som en komet 16-17 år gammel i VM-syklusen frem mot FIDE-VM i New Delhi 2000. Der nådde han helt til semifinalen før han røyk ut og alle spådde en lysende karriere som til dags dato ikke har tatt helt av. Han har i det siste lagt flere alen til sin vekst og er i dag nr. 14 i verden med 2726 i rating. Grischuk er også kjent for sine pokerferdigheter og gambleregenskapene til den 23 år gamle russeren kan bli verdifulle i en "all in" situasjon mot slutten av mesterskapet. Han hadde det råeste sekundantteamet i kandidatmatchene og god sekundering kan være gull verdt for den unge russeren i Mexico også. Grischuk viste fin form i de nevnte kandidatmatchene tidligere i år, men jeg har likevel vondt for å tro at han fortsatt er med i kampen om gullet mot sine lang mer meriterte og rutinerte motstandere når sluttrundene spilles - kun verdt et spill med høy odds.


Peter Svidler er 31 år og har blitt familiefar med tvillinger og det er utvilsomt et prioritert område. Resultatene hans har falt noe etter dette selv om den 4 dobbelte russiskemesteren fortsatt er blant verdens topp 10. Åpningsreportoaret hans er ikke like velstelt som det engang var og selv om han var soliditeten selv i årets Morelia/Linares ble det frustrerende mange remiser der. Jeg tror ikke Peter den Store klarer å få hull på mange nok i Mexico til å være en reell trussel.


Boris Gelfand er 39 år gammel og har sett sine beste dager selv om han fortsatt er en dreven posisjonsspiller. Gelfands hvitreportoar gjør at han er farlig mot alle i feltet, men han har ikke den samme erfaringen som Anand og Kramnik i situasjoner med stort press og heller ikke den driven som de yngre spillerne Aronian og Morozevich besitter. Først og fremst er Gelfand soliditet og jeg tror ikke det holder i dette beitet - Gelfand bør være fornøyd med å ha kvalifisert seg til dette selskapet. Jeg tror ikke han holder hele veien inn selv om tilfeldighetene skulle gå hans vei i starten.

Ulike oddsselskap en kan sammenligne payback hos:

Odds fra SportsInteraction:

Viswanathan Anand 2.60

Vladimir Kramnik 3.20

Levon Aronian 6.50

Alexander Morozevich 9.00

Peter Leko 10.00

Alexander Grischuk 26.00

Peter Svidler 10.00

Boris Gelfand 17.00Odds fra Betsson:

Viswanathan Anand 3.0

Vladimir Kramnik 3.8

Levon Aronian 4.50

Alexander Morozevich 15

Peter Leko 8.20

Alexander Grischuk 25.00

Peter Svidler 20.00

Boris Gelfand 48.00Odds fra bwin:

Vladimir Kramnik (RUS) 2.6
Viswanathan Anand (IND) 2.6
Levon Aronian (ARM) 6.0
Peter Leko (HUN) 10.00
Alexander Morozevich (RUS) 16.00
Peter Svidler (RUS) 21.00
Alexander Grischuk (RUS) 31.00
Boris Gelfand (ISR) 41.00


Også Pinnaclesport, Bet-at-home og Bet365 har satt odds på VM - Du kan sammenligne de to sistes odds her

Kommentar: Oddsen er flytende og kan forandre seg utover dagen.. Jeg tror Kramnik er spillbar til 3.8, men ikke mer. Anand er min favoritt, men jeg skal ha han til 3.2 eller mer for å spille på han. Av objektene i øyeblikket peker Morozevich til 16 i odds og Alexander Grischuk til 31 seg ut. De er fortsatt ung, uforutsigbar og oddsene er så høye at de er spillbar. Den gamle ringreven Boris Gelfand til 48 i odds er også spillbar.

Dersom du er imot pengespill, men liker å vise dine tippeferdigheter kan du leke gambler hos Chessbookie - helt gratis.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Sjakkfantomet

Sjakkfantomet

48, Tromsø

Sven Wisløff Nilssen - Visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. To ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag, avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet. Kontaktadresse: sjakkfantomet[a]gmail.com

Søk hos Sjakkfantomet:

only search Sjakkfantomet

free counters

2700chess.com for more details and full list

Daily chess puzzle

Kategorier

Arkiv

hits